Saopštenje za javnost Građanske inicijative "Majka hrabrost"

Krugolina Borup RSS / 03.03.2009. u 18:58

Građanska inicijativa "Majka hrabrost"

Saopštenje za javnost, 03.03.2009.

 

UPOZORENJE JAVNOSTI I NADLEŽNIMA - NA POMOLU DODATNA LEGALIZACIJA KORUPCIJE U PORODILIŠTIMA

Povodom zahteva direktora GAK "Narodni front", dr Dušana Stanojevića Ministarstvu zdravlja da se nezakoniti "izbor ginekologa" koji će trudnicu poroditi proglasi za vanstandardnu uslugu od 20.000 dinara, Građanska inicijativa "Majka hrabrost" upozorava javnost i nadležne da bi predložena mera predstavljala opasan presedan i svojevrsnu legalizaciju već postojeće korupcije u srpskim porodilištima. Uplašene horor pričama svojih prethodnica o iskustvima iz porodilišta i u očajnom strahu za sopstveni život i život svoje bebe, trudnice sada ginekologe potplaćuju 500 eura, a uvođenjem ove mere povrh toga morale bi platiti i "zvanični procenat" bolnici od 20.000 dinara. Ova mera ne bi sprečila korupciju, već bi je legalizovala, zbog čega joj se GI "Majka hrabrost" oštro i odlučno protivi, i poziva Ministarstvo zdravlja da jednako odlučno odbaci predlog dr Stanojevića.

            Toplo pozdravljamo odluku dr Dušana Stanojevića da zaposlenima u GAK "Narodni front" zabrani nezakonito dolaženje da mimo svog radnog vremena porađaju "svoje pacijentkinje", ali se protivimo predloženom uvođenju "izbora lekara" kao vannstandardne usluge koja bi koštala 20.000 dinara, od čega bi ginekolog dobijao 10.000 dinara. Smatramo da nijedan ginekolog koji je do sada mimo svog radnog vremena dolazio da trudnicu porađa za 500 eura neće pristati da to isto uradi za jednu petinu tog iznosa. Stoga bi ova mera u praksi praktično označila plaćanje "zvanične ulaznice" od 20.000 dinara za porođaj za koji je ginekolog pre toga nezvanično potplaćen 500 eura. Potpuno ista stvar već se dešava sa vanstandardnom uslugom epiduralne anestezije, koja košta zvaničnih 10.000 do 12.000 dinara, plus nezvaničnih 150 do 250 eura za potplaćivanje anesteziologa.

            GI "Majka hrabrost" upozorava na sve rasprostranjeniju pojavu bogaćenja državnih porodilišta na račun straha porodilja, nudeći utehu u vidu "vanstandardnih usluga" koje bi po zakonu morale biti standard. Strah od bola eksploatiše se naplatom epiduralne anestezije od 12.000 dinara, strah od nehigijene - naplatom apartmana od 10.000 na dan, strah od zanemarivanja i zlostavljanja - naplatom prisustva oca porođaju od 15.000 dinara. Najnovija predložena "vanstandardna usluga" - izbor ginekologa - eksploatiše strah trudnica za sopstveni život i život svoje bebe. U Srbiji prirodna stvar poput porođaja postaje luksuzno pakleno iskustvo za žene i direktno ugrožava njihovo zdravlje i reproduktivna prava.

            Umesto uvećanja spiska "vanstandardnih usluga", predlažemo da se energija i napori direktora porodilišta ulože u oštriju kontrolu kvaliteta usluga i zavođenje discipline među zaposlenima, kako bi se otklonili uzročnici straha porodilja. Istovremeno, zahtevamo da se u najhitnijem mogućem roku u svim porodilištima u Srbiji širom otvore vrata jednoj osobi koja bi bila pratnja trudnici i imala pravo prisustva porođaju - bez ikakvih uslovljavanja i naplaćivanja. Smatramo da bi ova mera predstavljala alternativni izvor osećanja zbrinutosti i sigurnosti, koji su ženi neophodni u jednom tako ranjivom trenutku kao što je to porođaj.

            Što se tiče odgovornih za postojanje korupcije u porodilištima, GI "Majka hrabrost" apeluje da se prst konačno uperi na lekare koji primaju mito, bez obzira da li su ga tražili ili ne, a ne na trudnice koje strah za sopstveni život i život svoje bebe primorava da taj isti mito plaćaju ili nude. Dok nadležni ne prepoznaju elemente iznuđivanja u komplikovanoj mreži suptilnih načina kojima se manipuliše strahom trudnica, neće biti ni uspešne borbe protiv korupcije u porodilištima.

 

U PRILOGU (STRANA 2.): izvodi iz intervjua dr Dušana Stanojevića

•1.      Blic, 22.02.2009. - http://www.blic.rs/drustvo.php?id=80248

•2.      Politika, 03.03.2009. - http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/Porodjaj-po-izboru-20_000-dinara.sr.html

Blic, 22.02.2009.

http://www.blic.rs/drustvo.php?id=80248

Na ovaj način uprava je želela da stane na put korupciji koja je počela sve više da uzima maha.

- Nisam ja zabranio dolazak lekarima od kuće, to im je zakon zabranio. Ni do sada lekari nisu imali pravo, nisu smeli da dolaze od kuće da nekog porađaju. O tome niko nije vodio računa i ja sam samo rekao da to više neće moći da se radi i da zakon mora da se poštuje. Dolazak lekara van radnog vremena mora neko da plati, ako ne plaća klinika, ne plaća Fond, jasno je da to mora da plati pacijent. To je bio izvor korupcije - kaže prof. dr Dušan Stanojević, direktor GAK-a „Narodni front".

Ni trudnice koje imaju „svog lekara" nisu oduševljene vašom odlukom?

- Trećina žena koje se porode u Frontu insistiraju da ih porodi određeni lekar. Izaći ćemo i njima u susret. Poslaćemo zahtev Ministarstvu zdravlja da se dolazak određenog lekara na porođaj uvrsti kao vanstandardna usluga. Za to će trudnica morati da plati klinici oko 5.000 dinara. Tek tada će lekaru biti dozvoljeno da dođe na porođaj. Do sada je bio običaj da doktor koji dođe zbog nekog pacijenta u porodilište požuruje dežurnu ekipu, a porođaj ima prirodan tok i mora da se čeka. Zbog toga su ispaštali pacijentkinje koji nemaju nigde nikoga.

Politika, 03.03.2009.

http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/Porodjaj-po-izboru-20_000-dinara.sr.html

- Kao meru borbe protiv korupcije u Ginekološko-akušerskoj klinici "Narodni front" uskoro će, ukoliko odobri Ministarstvo zdravlja, porodilje morati da plaćaju 20.000 dinara ukoliko insistiraju na tome da ih porađa određeni lekar. Od tog novca, polovinu bi dobijao doktor koji obavi posao, a polovina bi odlazila na račun bolnice. Prma rečima profesora dr Dušana Stanojevića, direktora klinike, ova ustanova je uputila dopis nadležnom ministarstvu da im se omogući sprovođenje ovakve mere, jer su u ovoj bolnici formirani timovi koji su dužni da porađaju sve trudnice koje dođu u ovu kuću, bez obzira na to ko im je od lekara "vodio" trudnoću. Dok ne dobiju odgovor iz nadležne institucije da li može da se uvede ova mera, ovde je zabranjeno da ginekolog dolazi na porođaj, ukoliko tada ne radi.

 



Komentari (98)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Krugolina Borup Krugolina Borup 19:02 03.03.2009

Reakcije

Prvi je na saopštenje reagovao Radio B92, za koji sam dala izjavu koja će biti emitovana sutra u Jutarnjem dnevniku u 9:00.

Drugi je reagovao RTS - biće priča u sutrašnjem Dnevniku.

Teći, ponovo B92: Plaćanje ginekologu na porođaju
angie01 angie01 19:31 03.03.2009

Re: Druga reakcija

go, Kru!
Blade Runner Blade Runner 19:42 03.03.2009

Re: Druga reakcija

go, Kru!

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 22:09 03.03.2009

Re: Reakcije

i believe in Kru!
viliana viliana 22:55 03.03.2009

Re: Reakcije

Krugolina Borup
Prvi je na saopštenje reagovao Radio B92, za koji sam dala izjavu koja će biti emitovana sutra u Jutarnjem dnevniku u 9:00.Drugi je reagovao RTS - biće priča u sutrašnjem Dnevniku.Teći, ponovo B92: Plaćanje ginekologu na porođaju


Zar nije u BLIC-u trazeno da cena bude 5000 din?
Otkud sada 4X vise?
Mora da je neko citao komentare pa malo bolje razmislio............
disk disk 00:22 04.03.2009

Re: Reakcije

samo napred.

već si osudila porodilje reklamom iznosa od €500-, ima da ti budu zahvalne što im štaro skidaš ovih €200-.

borba protiv bele kuge my ass.
NNN NNN 02:00 04.03.2009

Re: Reakcije

Zar nije u BLIC-u trazeno da cena bude 5000 din?
Otkud sada 4X vise?
Verovatno je bilo:"Ma šta 5000, zaokruži na 10000, čekaj, čekaj, to dele lekar i klinika, ...onda neka bude svima po 10000, šta je 20000 dinara..."
katica_zlatica katica_zlatica 10:15 04.03.2009

Re: Reakcije

zivela GI"majka hrabrost" !!!!!! SVAKA CAST!!!ako treba potpisivanje javi! Nema druge ovde sve mora da se "dopisuje".
i da nema tebe klao bi nas stanojevic kao bozicne prasice, svaka cast kru.[u][/u]
Željka Buturović Željka Buturović 19:35 03.03.2009

solidarnost na delu

Uplašene horor pričama svojih prethodnica o iskustvima iz porodilišta i u očajnom strahu za sopstveni život i život svoje bebe, trudnice sada ginekologe potplaćuju 500 eura, a uvođenjem ove mere povrh toga morale bi platiti i "zvanični procenat" bolnici od 20.000 dinara.

to ne sledi. u osnovi, sto je zvanicna cena veca, to je cena na crno manja, jer je usluga placena blize trzisnoj ceni. iako predlozena zvanicna cena nije jednaka trzisnoj (bar po vasim pricama), nije nerealno ocekivati da se cena mita/broj onih koji ga traze smanji.

Ova mera ne bi sprečila korupciju, već bi je legalizovala, zbog čega joj se GI "Majka hrabrost" oštro i odlučno protivi, i poziva Ministarstvo zdravlja da jednako odlučno odbaci predlog dr Stanojevića.

ako je korupcija zaista tako rasirena kako tvrdite, to znaci da je uzrok sistemski a ne u pojedinacnim lekarima, direktorima i ostalom osoblju. a taj sistemski razlog je u sustini u "principu solidarnosti" koji podrzavate i vi i ministar i ciju odbranu sada zahtevate.

"princip solidarnosti" znaci da je medicinska usluga identicna za sve gradjane i da ne zavisi od toga koliko je neko spreman za nju da plati. to u nacelu zvuci dobro i vecina ljudi, i gradjana i lekara, se sa tim slaze kad o tome pricaju u nacelu ili u anketama. upravo zbog toga sto je taj stav vrlo popularan, njega masovno eksploatisu politicari. jer najlakse od svega je setati se medijima i pricati o tome kako ste vi za to da i najsiromasniji gradjani imaju "besplatnu" a besprekornu zdravstvenu uslugu. to ministar vrlo dobro zna, a uostalom i vi ste na taj nacin stekli mnogo jeftinih poena.

medjutim, kad se znacajan deo tih istih ljudi nadje u konkretnoj medicinskoj situaciji i shvati kako izgleda prosecna usluga, oni jednostavno hoce bolje, bez obzira kako je drugima, i to bolje su spremni i da plate, ako treba i krseci zakon. i tu vrstu neosetljivosti, koja u sustini stvara korupciju, nikakva akcija nece moci da iskoreni.

kao sto sam vec objasnila, najjednostavniji nacin da ocuvate princip solidarnosti je da sacekate da standard u srbiji poraste jer ce to dovesti i do postepenog rasta usluga u porodilistima. naravno, posto je konkurencija ogranicena itd, u svemu ovome dolazi do distorzije i nivo usluge raste sporije nego sto bi mogao. medjutim, bojim se da je vasa najveca primedba na ovakvo resenje to sto u njemu ima daleko manje prostora za aktiviste poput vas.

GI "Majka hrabrost" upozorava na sve rasprostranjeniju pojavu bogaćenja državnih porodilišta na račun straha porodilja, nudeći utehu u vidu "vanstandardnih usluga" koje bi po zakonu morale biti standard. Strah od bola eksploatiše se naplatom epiduralne anestezije od 12.000 dinara, strah od nehigijene - naplatom apartmana od 10.000 na dan, strah od zanemarivanja i zlostavljanja - naplatom prisustva oca porođaju od 15.000 dinara.

naplata strahova koju pominjete nije eksploatacija nego nacina da se oskudni resursi (apartmani, anestezija) efikasno alociraju. po vasoj logici i pekar koji mi proda kiflu eksploatise moju glad.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:29 03.03.2009

Re: solidarnost na delu

to ne sledi.

?

nije nerealno ocekivati da se cena mita/broj onih koji ga traze smanji.

Ali sudeći prema dosadašnjim iskustvima je realno da se neće smanjiti.

to znaci da je uzrok sistemski a ne u pojedinacnim lekarima, direktorima i ostalom osoblju

Mito je uvek i svuda i sistemski i lični problem. Sistem koji ima "rupe" i ličnosti koje to koriste. Što je upravo i razlog za borbu protiv korupcije.

i vi i ministar i ciju odbranu sada zahtevate.

?

jer najlakse od svega je setati se medijima i pricati o tome kako ste vi za to da i najsiromasniji gradjani imaju "besplatnu" a besprekornu zdravstvenu uslugu. to ministar vrlo dobro zna, a uostalom i vi ste na taj nacin stekli mnogo jeftinih poena.

Zaista? Probaj da se malo prošetaš po medijima, pa javi koliko te ostalo.

oni jednostavno hoce bolje, bez obzira kako je drugima,

?

najjednostavniji nacin da ocuvate princip solidarnosti je da sacekate da standard u srbiji poraste jer ce to dovesti i do postepenog rasta usluga u porodilistima

Tako je. Treba sesti i čekati. Ne rađati decu. Ne razboljevati se. Čekati. Ko dočeka, pričaće.

naplata strahova koju pominjete nije eksploatacija nego nacina da se oskudni resursi (apartmani, anestezija) efikasno alociraju.

To je apsolutno zloupotreba straha oba roditelja od onoga šta bi moglo da se desi, kako sa majkom, tako i sa bebom, a zasnovana na realnim iskustvima drugih.

Jesi li ikada posetila sajt Majke hrabrost? Jesi li pročitala iskustva tamo iznesena? Misliš li da te žene lažu od duga vremena? Možeš li da me prosvetliš i kažeš mi kako je moguće da su mi, u petom mesecu trudnoće, u zemunskoj bolnici radili serklaž na živo, iako je standard da se to radi sa anestezijom? Kako je moguće da mi je kasnije zamereno što nisam rekla svoje prezime i zanimanje, jer bi mi dali anesteziju i ne bi mi vadili na živo grlić materice, u kojoj je ležala beba i šili ga kao kuhinjsku krpu? Da li je trebalo da nekom platim da poštuje standard i ne viče na mene dok me šije na živo? O čemu ti uopšte pričaš? O teorijama? Ovo za šta se bori Krugolina i majke i očevi koji je podržavaju je - PRAKSA. Realnost. Sviđalo se to nekom ili ne. I ma kakva bila teorija.
Dr M Dr M 20:34 03.03.2009

Re: solidarnost na delu

kao sto sam vec objasnila, najjednostavniji nacin da ocuvate princip solidarnosti je da sacekate da standard u srbiji poraste


Marija Antoaneta je vec predlagala slicno resenje ali ga nije docekala:))

Nama ne treba savrseno resenje koznakad nego dobro resenje sada.
drug_lepi drug_lepi 20:35 03.03.2009

Re: solidarnost na delu

Da li je trebalo da nekom platim da poštuje standard i ne viče na mene dok me šije na živo?

Видиш Јелице, Станојевић се залаже да платиш али легално, болници, а они ће пренети део новца и гинекологу. И онда ће сви да буду ем љубазни ем стручни.

То се не зове корупција. То је "ванстандардна услуга".

Још само Станојевић да објави списак те трећине гинеколога код њега у Фронту који су тоталне незналице (бар да знамо кога и за шта плаћамо).
drug_lepi drug_lepi 20:39 03.03.2009

Re: solidarnost na delu

Nama ne treba savrseno resenje koznakad nego dobro resenje sada.

Уз прихватање чињенице да ће Томица Милосављевић бити министар и када се моје унуке буду порађале
hajkula1 hajkula1 20:57 03.03.2009

Re: solidarnost na delu

drug_lepi
Da li je trebalo da nekom platim da poštuje standard i ne viče na mene dok me šije na živo?

Видиш Јелице, Станојевић се залаже да платиш али легално, болници, а они ће пренети део новца и гинекологу. И онда ће сви да буду ем љубазни ем стручни.

То се не зове корупција. То је "ванстандардна услуга".

Још само Станојевић да објави списак те трећине гинеколога код њега у Фронту који су тоталне незналице (бар да знамо кога и за шта плаћамо).



Lep, pametan i dobar Preporuka

Pod - odmah - da zahtevamo da prisustvo pratioca postane standard. Zbog zena koje nemaju da plate, nece da plate ali i zbog onih koje placaju (da budu sigurne da ce placeno i dobiti).



NNN NNN 22:07 03.03.2009

Re: solidarnost na delu

naplata strahova koju pominjete nije eksploatacija nego nacina da se oskudni resursi (apartmani, anestezija) efikasno alociraju.

Molim za dva objašnjenja: po čemu je anestezija oskudni resurs i šta znači alociraju (za nas nepismenije)?

najjednostavniji nacin da ocuvate princip solidarnosti je da sacekate da standard u srbiji poraste jer ce to dovesti i do postepenog rasta usluga u porodilistima
Najjednostavniji način je da ne zatrudnite jer vam onda neće ni trebati usluga porodilišta

i vi ste na taj nacin stekli mnogo jeftinih poena
Tačno koliko?
BFN
audrey92 audrey92 23:10 03.03.2009

Re: solidarnost na delu

medjutim, kad se znacajan deo tih istih ljudi nadje u konkretnoj medicinskoj situaciji i shvati kako izgleda prosecna usluga, oni jednostavno hoce bolje, bez obzira kako je drugima, i to bolje su spremni i da plate, ako treba i krseci zakon. i tu vrstu neosetljivosti, koja u sustini stvara korupciju, nikakva akcija nece moci da iskoreni.


U principu i procenjujuci situaciju iz daljine (Amerika?), tacno je da je u uslovima siromastva zdravstvo neka vrsta luksuza i da je zdravstvena usluga rasporedjena nejednako, odnosno ko vise plati dobije bolje. To jeste jedan izvor korupcije. Iz bliza gledano, medjutim, srpsko zdravstvo se od 90-tih godina, kad nije bilo ni najosnovnijih materijala, do danas finansijski prilicno oporavilo, tako da danas nema potrebe da se recimo donose lekovi i materijal na operaciju ili na porodjaj. Znaci, pristojna usluga bi mogla da bude obezbedjena za sve, iako ima segmenata sa nedovoljnim kapacitetima (broj lezaja u porodjajnim klinikama ili broj anesteziologa u Srbiji). Izvor korupcije danas jesu sami lekari koji VESTACKI stvaraju uslove smanjenih kapaciteta (profesionalne usluge, korektnog rada, odnosa prema pacijentu...), da bi mogli da pristojnu uslugu naplate privatno. Znaci, jedan isti lekar je u drzavnoj klinici neljubazan, nesposoban, nema vremena, a popodne u privatnoj praksi je ljubazan, dostupan, pun informacija itd. Izvor korupcije nije nedostatak novca u zdravstvu ili princip solidarnosti, vec nepostenje jednog dela lekara, njihova zelja da svoju uslugu prodaju privatno. Cekanjem da poraste standard i da jos vise novca udje u zdravstvo ne bi se mnogo sta resilo, jer korumpiran lekar namerno daje losu uslugu u drzavnoj bolnici da bi mogao da nastupi privatno.

Inicijativa Krugoline veoma je jasno potcrtala taj momenat: vecina negativnih stvari na koje se zali NISU posledica loseg finansiranja sistema: rad i ponasanje sestara (laktacija!), protokoli, cistoca soba i sanitarnih prostorija, odnos prema pacijentu... I nikakvo dodatno ulivanje novca u sistem nece naterati spremacicu kojoj se ne radi da sredi sobe. Stvar je u podizanju standarda kontrole unutar porodilista: koliko cesto sestre obilaze mlade majke, koliko cesto se cisti kupatilo itd. Dakle, kontrola rada zaposlenih od strane nadredjenih (nacelnika, direktora) mora da bude striktnija. I to ce jako tesko da ide, jer zavisi od svih onih kulturoloskih aspekata (navike, obicaji, dosadasnja praksa, sujete, surevnjivosti...). Jedini nacin borbe protiv toga je pritisak javnosti, nepristajanje, ukazivanje, zvocanje preko medija... Inace se nista nece promeniti. Tehnicki uslovi za odlicnu uslugu su vec tu.

Znaci:
- korupciju generisu korumpirani lekari namerno smanjujuci kvalitet usluge, a ne nedostatak resurasa u zdravstvu
- za promenu vecine negativnih aspekata, ukljucujuci protokole, radnu disciplinu, cistocu... nije potreban nikakav novac vec samo dobra volja zaposlenih.
scabies scabies 23:20 03.03.2009

Re: solidarnost na delu

NISU posledica loseg finansiranja sistema: rad i ponasanje sestara (laktacija!), protokoli, cistoca soba i sanitarnih prostorija, odnos prema pacijentu...
I to se verovatno resava tako sto ministar kazni (smeni) one direktore KBC/ZC/specijalizovanih bolnica zato sto nisu kaznili (smenili) svoje nacelnike odeljenja koji nisu kaznili (kako god) svoje lekare, sestre, spremacice...
A ne da ministar tvrdi kako on nista ne moze ni jednom lekaru, sestri, spremacici kad nece da ga slusaju!
NNN NNN 23:22 03.03.2009

Re: solidarnost na delu

@Jelica
Au, bre, ala si naivna... pa trebalo je odma' da zamašeš nekom pres karticom i diktafonom, pa da vi'š kako bi alocirali resurs anesteziju, iako je oskudacija...
BFN
NNN NNN 23:25 03.03.2009

Re: solidarnost na delu

Izvor korupcije danas jesu sami lekari koji VESTACKI stvaraju uslove smanjenih kapaciteta (profesionalne usluge, korektnog rada, odnosa prema pacijentu...), da bi mogli da pristojnu uslugu naplate privatno.

Pošto je već boldovano, ja i da podvučem..
BFN
Željka Buturović Željka Buturović 23:31 03.03.2009

Re: solidarnost na delu

Iz bliza gledano, medjutim, srpsko zdravstvo se od 90-tih godina, kad nije bilo ni najosnovnijih materijala, do danas finansijski prilicno oporavilo, tako da danas nema potrebe da se recimo donose lekovi i materijal na operaciju ili na porodjaj. Znaci, pristojna usluga bi mogla da bude obezbedjena za sve

dakle, i sami tvrdite isto sto i ja - da su rastuci resursi poboljsali uslove porodjaja. ali iz nekog razloga vi smatrate da je ta zakonitost odjednom prestala da vazi, i da dalji rast resursa nece povecati te uslove. imam vrlo malo razloga da verujem u to.

Tehnicki uslovi za odlicnu uslugu su vec tu.

pa, da su "tehnicki uslovi" od presudne vaznosti, komunizam nikad ne bi propao.

korupciju generisu korumpirani lekari namerno smanjujuci kvalitet usluge, a ne nedostatak resurasa u zdravstvu

lekari su osnovni resurs zdravstva. dakle, nema tu oni sta da generisu, nego je njihova spremnost za rad u odredjenim uslovima (finansijskim i drugim) datost sa kojom mora da se racuna. ako hocete tu spremnost da povecate moracete da promenite uslove. kao sto sam vec pokusala da objasnim, to se ne moze uraditi silom, jer sila na duge staze nije efikasna u iskorinjivanju licnog interesa, a osim toga, upotreba sile je izuzetno skupa.

za promenu vecine negativnih aspekata, ukljucujuci protokole, radnu disciplinu, cistocu... nije potreban nikakav novac vec samo dobra volja zaposlenih.

da, samo toliko, "samo dobra volja". ceo problem i jeste u tome sto vi negde mislite da je tudje ponasanje lako promeniti. ali nije. dobra volja je takodje (ogranicen) resurs.
scabies scabies 23:41 03.03.2009

Re: solidarnost na delu

Zeljka, mislim da "dobra volja" i "spremnost" nestaju onog momenta kad se potpise ugovor o radu. Od tad vaze samo prava i obaveze. Niko nema pravo da svoj posao ne radi dobro, jer je njegova obaveza da ga radi dobro-za to je placen. A nije placen za svoje postojanje, jer je "osnovni resurs bez kog se ne moze". Bez svakog se moze, a narocito bez onih kojima nedostaje "dobre volje" da rade ono za sta su placeni.
audrey92 audrey92 00:21 04.03.2009

Re: solidarnost na delu

dakle, i sami tvrdite isto sto i ja - da su rastuci resursi poboljsali uslove porodjaja. ali iz nekog razloga vi smatrate da je ta zakonitost odjednom prestala da vazi, i da dalji rast resursa nece povecati te uslove. imam vrlo malo razloga da verujem u to.


Rastuci resursi su omogucili da ima dovoljno materijala za rad (lekovi, potrosni materijal) i utoliko su zaista bitno popravili situaciju pacijenata u poredjenju sa 90-tim godinama. Poboljsanja su prestala kod ljudskog faktora: poboljsanje materijalnih uslova za rad nije uticalo da lekari (opet ne svi, nego korumpirani pojedinci) poprave nivo svoje usluge. Vasa teza je da se uslovi moraju i dalje menjati u pravcu boljeg finansiranja sistema, a pre svega boljeg placanja lekara, koji ce jednog dana, kad budu zaradjivali legalno koliko misle da zasluzuju, automatski popraviti nivo svoje legalne usluge. To je mozda tacno, ali sasvim neproverljivo, posto ce oni uvek imati mogucnost da manipulacijom sistema (namerno davanje lose usluge) obezbede sebi extra prihod. Dakle, vi predlazete da ih drustvo placa suvim zlatom U NADI da ce jednog dana prestati da uzimaju mito. Ako je upotreba sile izuzetno skupa (mada ne shvatam pravo zasto), i ovo bi bio vrlo skup put. A pritom i neizvestan.

da, samo toliko, "samo dobra volja". ceo problem i jeste u tome sto vi negde mislite da je tudje ponasanje lako promeniti. ali nije. dobra volja je takodje (ogranicen) resurs.


Upravo suprotno: ovaj resurs (obilazenje novih majki, ciscenje kupatila) je propisan radnim ugovorom i podleze kontroli rada i disciplinskoj komisiji i utoliko ne bi smeo da bude predmet diskusije o dobroj volji. Prostim recima: zaposleni ne rade svoj posao. Situacija bi trebalo da bude jednostavna i da se neradnici lako sankcionisu. Medjutim, zbog necega (obicaja, navike?) nerad se ne sankcionise, i tu je Krugolina postavila pitanje zasto. Sasvim na kraju se nalazi pitanje ophodjenja prema pacijentima, e to zaista zavisi od "dobre volje" i tu ne vidim nekog brzog resenja.

Kao najveci problem zasad vidim pravno-institucionalnu umrezenost lekarskog osoblja, koji su uspeli da se pravnim dokumentima (pre svega ugovor o radu) zastite od bilo kakve kontrole visih instanci, pa i ministra. Ne samo da do kontrole dolazi previse retko, sporadicno, nego ona i pravno ne moze da uspe. Probijanje ovog interesnog bloka, sto ministarstvo pokusava uskracivanjem mogucnost rada u drzavnom i privatnom sektoru, licencama i sl., mi se cini kao najtezi zadatak. Mislim da bi gradjanske inicijative pacijenata mogle samo da pomognu taj proces, i kamo srece da ih ima bar dvadesetak ovakvih kao Krugolilinih.
jovana_papan jovana_papan 00:45 04.03.2009

Re: solidarnost na delu

Najjednostavniji način je da ne zatrudnite jer vam onda neće ni trebati usluga porodilišta

Treba sesti i čekati. Ne rađati decu.


Nisam jos cula da je nekog losa usluga u porodilistima odvratila od pravljenja dece, mada svakako zvuci originalnije nego "losa finansijska situacija".
NNN NNN 01:14 04.03.2009

Re: solidarnost na delu

jovana_papan
Najjednostavniji način je da ne zatrudnite jer vam onda neće ni trebati usluga porodilišta

Treba sesti i čekati. Ne rađati decu.


Nisam jos cula da je nekog losa usluga u porodilistima odvratila od pravljenja dece, mada svakako zvuci originalnije nego "losa finansijska situacija".

Ovo i nisu predlozi za odvraćanje od pravljenja dece, već predlozi za prevazilaženje loših usluga u porodilištu (u kontekstu ranije rasprave), dok se ne stvore bolji.. po modelu M. A. ( Dr M.)
BFN
iris.davidovich iris.davidovich 05:29 04.03.2009

Re: solidarnost na delu

iako predlozena zvanicna cena nije jednaka trzisnoj (bar po vasim pricama)

zadji malo po porodilistima, pa se sama uveri da l su price tacne
katica_zlatica katica_zlatica 10:22 04.03.2009

Re: solidarnost na delu

Jelica Greganović

Tako je. Treba sesti i čekati. Ne rađati decu. Ne razboljevati se. Čekati. Ko dočeka, pričaće.

To je apsolutno zloupotreba straha oba roditelja od onoga šta bi moglo da se desi, kako sa majkom, tako i sa bebom, a zasnovana na realnim iskustvima drugih.


APSOLUTNO!! manipulacija sa velikim M
Brooklyn Brooklyn 11:00 04.03.2009

Re: solidarnost na delu

solidarnost na delu

zeljka,

u potpunosti se slazem s tobom u vezi solidarnosti. uravnilovka (s njom povezana) je zlo jedno. medjutim, ne slazem se da je sila neefikasna. kako radnici u butiku ili sluzbenici u banci u istoj toj siromasnij srbiji ne pada na pamet da se dere na musterije? isto tako, kada bi ostanak na poslu i plata za osoblje u porodilistima zavisili od zadovoljstva klijenata, mislim da bi se ponasanje znatno popravilo.

isto tako, kada u americi, u kojoj su zdravstvene usluge sjajne, kada bi lekari mogli da se ponasaju kao ovi u srbiji bez posledica po njih, bi se mnogi ponasali mnogo manje uljudno.
Željka Buturović Željka Buturović 15:44 04.03.2009

komunizam, al' da radi!

u potpunosti se slazem s tobom u vezi solidarnosti. uravnilovka (s njom povezana) je zlo jedno.

ja nemam problem sa samim idealom solidarnosti, pogotovo kad su u pitanju zdravstvene usluge. i ja bih volela da svi gradjani srbije imaju besprekornu zdravstvenu uslugu. medjutim, pitanje je da li je tako nesto uopste moguce, i kakve sve nezeljene posledice nastaju kad se tako nesto zacrta kao cilj.

moj osnovni problem ovde je u tome sto oni koji pretenduju da reformisu zdravstvo ne vide ili nece da vide vezu izmedju nacina na koji je zdravstvo organizovano i problema koji ih muce. umesto toga, oni misle da je problem u konkretnim ljudima, pa se razapinju direktori, lekari, sestre, ministri, nizak nivo kulture a ponekad i sami bolesnici. ali, oni nisu problem, jer svi ili vecina tih problema nestaje kad se zakoraci u privatne klinike u toj istoj drzavi. dakle, problem je u organizaciji u kojoj oni funkcionisu a ne u ljudima. ali da, usluge u organizacijama koje pruzaju usluge po ukusu nisu "besplatne".

medjutim, ne slazem se da je sila neefikasna. kako radnici u butiku ili sluzbenici u banci u istoj toj siromasnij srbiji ne pada na pamet da se dere na musterije? isto tako, kada bi ostanak na poslu i plata za osoblje u porodilistima zavisili od zadovoljstva klijenata, mislim da bi se ponasanje znatno popravilo.

ali, u tome i jeste ceo problem, sto organizacija bolnica nema nista zajednicko sa organizacijom butika. zaista mi nije jasno odakle vam ideja da je u okviru datog sistema moguce promeniti samo jednu promenljivu - ponasanje lekara - dok sve ostalo ostaje isto. drzavne bolnice nisu sistem koji je napravljen u korist lekara a na stetu pacijenata, nego sistem u kojem gube i lekari i pacijenti, tj. sistem u kojem se potencijal lekara neadekvatno koristi a pacijentima pruza usluga kojom nisu zadovoljni. ali, to su sve dobro poznati fenomeni iz komunizma.

kao i tamo, ono sto se dobija je jednakost koja nije potpuna, ali je mnogo veca nego u bilo kojoj drugoj sferi zivota. ili ce da se odustane od te jednakosti (kako u osnovi predlaze stanojevic a zapravo to jeste vec jednim delom legalizovano putem "nestandardnih usluga" ) ili treba sacekati pa ce usluga, i pored sve neefikasnosti, vremenom postati bolja (mada daleko od idealne tj. optimalne). na tom visem nivou, rezidualna korupcija i nesavrsenosti ce mozda u nekoj meri moci da se razresi silom (zavisi od nacina na koji se sistem bude razvijao i konkretnih resenja). treceg jednostavno nema, pa makar stavili lekare u jarmove.

zadovoljstvo klijenata se autenticno i u realnom vremenu reflektuje jedino kroz cene koje su spremni da plate a ne kroz ankete. drzavne bolnice su odsecene od tog signala. osim toga, direktori klinika ne samo da moraju da znaju sta pojedinacni klijenti hoce vec treba da budu motivisani da klijente zadovolje na svakodnevnoj bazi, i to se ne moze postici silom, kao sto su izlivi gneva javnosti ili hapsenja. kad butik propadne, niti njen vlasnik niti neljubazne prodavacice idu u zatvor, niti se razvlace po medijima, niti je to potrebno da bi gomila butika funkcionisala na sveopste zadovoljstvo, niti bi pomoglo onima koji ne funkcionisu.

isto tako, kada u americi, u kojoj su zdravstvene usluge sjajne, kada bi lekari mogli da se ponasaju kao ovi u srbiji bez posledica po njih, bi se mnogi ponasali mnogo manje uljudno.

a isto tako u srbiji, kad bi lekari osecali posledice svoje ljubaznosti, bili bi ljubazniji. kao sto i jesu ljubazniji, neretko ti isti lekari, samo kad promene ordinaciju.

Zeljka, mislim da "dobra volja" i "spremnost" nestaju onog momenta kad se potpise ugovor o radu. Od tad vaze samo prava i obaveze. Niko nema pravo da svoj posao ne radi dobro, jer je njegova obaveza da ga radi dobro-za to je placen.

to bi mozda trebalo da je tako, ali u realnosti to ocigledno nije tako, inace ne bi bilo problema o kojima pricamo. vi pricate o papirnatim pravima i obavezama i tome kako lekari "mogu" ili "ne mogu" ili "nemaju pravo" da se ponasaju, ali oni mogu da se ponasaju onako kako im realnost na terenu dozvoljava a ne kako je zapisano u nekom ugovoru.

konkretni bolesnici ili porodilje od papirnatih prava imaju relativno malo - ono sto je za njih daleko relevantnije je ono sto se u praksi realizuje. nista lakse nego staviti na papir "pravo svake porodilje na jednokratnu pomoc od 100000000 dinara". ali, potpuno druga prica je sprovesti to "pravo" u delo. opste dizanje dreke sto se porodiljama pare ne isplacuju to pravo ne bi ucinilo nista realnijim.
Brooklyn Brooklyn 16:19 04.03.2009

Re: komunizam, al' da radi!

zaista mi nije jasno odakle vam ideja da je u okviru datog sistema moguce promeniti samo jednu promenljivu - ponasanje lekara - dok sve ostalo ostaje isto.

ali, kada se promene pravila, to je, da ne mozes da se ponasas neprimereno bez posledica, promenio si upravo sistem u kojem mozes da se ponasas neprimereno bez posledica, u sistem u kojem to ne prolazi.

na primer, cak i lekari u srbiji, ako odluce da ne dodju na posao kad ih mrzi, dobiju otkaz, jer u okviru datog sistema imas pravilo, da na posao mora da se dodje ako prethodno nije dogovoreno da se uzme slobodno. tako da je, vrlo moguce, da se incentive structuring-om, i negativnim, promeni ponasanje.

nisi me bas uverila svojim argumentima, buduce da je 99.9% nas, u nasem svakodnevnom profesionalnom zivotu, suoceno sa oba, nagradama i prisilom, i svi funkcionisemo u okvoru toga, i lekari.
drug_lepi drug_lepi 16:31 04.03.2009

Re: komunizam, al' da radi!

moj osnovni problem ovde je u tome sto oni koji pretenduju da reformisu zdravstvo ne vide ili nece da vide vezu izmedju nacina na koji je zdravstvo organizovano i problema koji ih muce. umesto toga, oni misle da je problem u konkretnim ljudima, pa se razapinju direktori, lekari, sestre, ministri, nizak nivo kulture a ponekad i sami bolesnici

Постоји директна веза измећу начина на који је здравство организовано и министра. Министар је особа која је одговорна како за креирање система тако и за функционисање истог.

У том контексту, мислим да је сасвим фер рећи да је проблем у конкретној особи.

Бар донекле
Željka Buturović Željka Buturović 17:44 04.03.2009

baba za dedu, deda za repu

ali, kada se promene pravila, to je, da ne mozes da se ponasas neprimereno bez posledica, promenio si upravo sistem u kojem mozes da se ponasas neprimereno bez posledica, u sistem u kojem to ne prolazi.

sistem je definisan bihejvioralnom realnoscu a ne papirnim konstrukcijama. sistem se ne bi promenio promenom pravila jer osnovni problem nije u pravilima vec u sprovodjenju pravila. a u okviru ovog sistema ta "nova pravila" ne bi mogla da se sprovedu, jer se ne sprovode ni stara.

ne moze se promeniti jedan element - ponasanje lekara - a da se pri tome ne promeni motiv direktora da menja to ponasanje, sto se nece promeniti ako se ne promeni npr. veza izmedju para koje bolnica dobija i kvaliteta usluge, sto se nece promeniti ako se pri tom ne promeni cena koju pacijenti placaju i tako u krug... naravno, sve ove veze i zavisnosti (kao i brojne druge) i sad postoje u nekom labavom smislu, sto i jeste razlog zasto se bazicna pravila sprovode.

na ovom blogu postoji uvrezeno misljenje da angazman javnosti moze u svemu da igra znacajnu ulogu, tako sto ce ona da izvrsi pritisak na npr. direktora da pravila pocne da primenjuje. ali, moc javnosti je zapravo vrlo mala jer postoji ogromna asimetrija u motivaciji koju javnost i zaposleni u porodilistima imaju vezano za ponasanje zaposlenih. javnost ima i gomilu drugih zanimacije osim porodilista i njena zainteresovanost za taj problem se svodi na povremene izlive pravednog gneva. s druge strane, zainteresovane strane u porodilistima nemaju druge zanimacije, jer oni u porodilista idu iz dana u dan, iz godine u godinu. u najboljem slucaju, kad se javnost razgalami, direktor moze da pocne da primenjuje pravila, da se par otkaza, okaci par bedzeva, napravi obaveznu anketu ili sta vec javnost trazi, da bi se stvari vremenom polako vratile na staro.

kad se ta asimetrija prepozna kao problem, uobicajen predlog javnih kampanja je da se ustolici neki novi element u sistemu koji profesionalno "brine" o gradjanima i sprovodi "nova pravila". medjutim, taj novi element se vremenom degenerise i postaje ono isto prazno slovo na papiru koje je prethodno kritikovao. to se desava zato sto, kako vreme prolazi, posle pocetnog entuzijazma, on postepeno ulazi u spregu sa elementima sistema sa kojima je u svakodnevno kontaktu. tu polako pocinje da shvata njihovu verziju price (evo vec vidimo kako krugolina ima razumevanja za ministra i prepreke sa kojima se on suocava) i na kraju prepoznaje obostrani interes, dok, je s druge strane, javnost, kojoj je u nacelu odgovoran, u medjuvremenu potpuno zaboravila na njega. krajnji rezultat je povecana administracija (btw, jedan od notornih jedaca para u drzavnom zdravstvenom sistemu koji nisam ni primetila da je ovde prepoznat kao problem) i nove akcije dizanja svesti.
Brooklyn Brooklyn 18:04 04.03.2009

Re: baba za dedu, deda za repu

ne moze se promeniti jedan element - ponasanje lekara - a da se pri tome ne promeni motiv direktora da menja to ponasanje, sto se nece promeniti ako se u najmanju ruku ne promeni veza izmedju para koje bolnica dobija i kvaliteta usluge,

upravo tako! zato ja kazem:

1. privatizacija i konkurencija
2. incentive structuring, kod onoga sto ostane.

nije sve ili-ili kao sto ti sugerises. mogu da se postuju pravila u potpunosti ili manje ili vise. negativni incentives (strah od otpustanja, novcanih kazni) moze da pomogne da se bolje ponasaju. da se bas mnogo dobro ponasaju moze jos bolje da pomogne privatizacija i trzisna konkurencija. ali malo bolje ponasanje je jos uvek bolje od od losijeg.

incentive structuring nije papirna konstrukcija nego vrlo praktican nacin resavanja pitanja motivacije svih ucesnika.

drugo je issue koji ti imas sa aktivizmom uopste. s tim nisam polemisala
scabies scabies 18:21 04.03.2009

Re: baba za dedu, deda za repu

Zeljka, slazem se sa dosta toga sto kazete.
Ali pitam Vas: koliko novca je potrebno da se qpi entuzijazam i energija onih koji su odgovorni za (u ovom slucaju zdravstveni) sistem? Ili nece biti da je to do novca?
Nekvalitetni ljudi su problem. I oni u belim mantilima i oni na odgovornim mestima. I uopste vse nije bitno sta je, u skoroj ili dalekoj proslosti, do toga dovelo. Mi probleme imamo ovde i sada! I ja ne pristajem na to da je jedino resenje da cekamo da se neke pare odneqd sliju u Srbiju i rese sve nase probleme (ili jos gore-da cekamo da drzava sama obogati i ojaca).
Kao sto me jos zanima: koliko novca treba da se qpi dobar dan, izvolite, hvala, molim? Koliko novca treba da se ulozi u medicinske faqltete da ljude pocnu da uce kako se treba ophoditi prema drugom coveq? Ili to oni koji prave planove i programe nisu informisani da je to jedan od vecih problema danasnjeg zdravstva? Ne, ne mislim ni da je to do novca.
audrey92 audrey92 18:36 04.03.2009

Re: baba za dedu, deda za repu

negativni incentives (strah od otpustanja, novcanih kazni) moze da pomogne da se bolje ponasaju.


U celini se slažem sa celim komentarom.
U vezi sa citiranim: vrlo efektivna metoda, ali teško da će krenuti u praksu. ŽB argumentuje biheviorističkom realnosću: pravila postoje ili bi mogla da postoje ali ih niko ne primenjuje, u celoj hijerarhiji. Ja mislim da ne postoje čak ni pravila, tj. radni ugovori i sprega sa pravosudjem stvaraju od lekara pravno nedodirljive osobe. Izgleda (po Krugolininim iskustvima) da je ova blokada izuzetno perfektno izradjena, o tome svedoči i pokušaj uvodjenja protokola o odnosu prema pacijentu, koji su lekari minirali. Radi se, dakle, o sistemskoj brani mehanizmima kažnjavanja zbog neobavljenog ili lošeg rada. Ne verujem da je to posledica lošeg finansiranja zdr. sistema, niti da će boljim finansiranjem nestati. To je pravno- političko pitanje.
kiriku33 kiriku33 18:38 04.03.2009

Re: komunizam, al' da radi!

Jedan od nacina je odskolovati kontrolore u zemljama sa slicnom/malo boljom situacijom Rumunija (gde i dan danas cistacice ne ciste provo pod a onda istom krpom WC po zenskim kupatilima), Bugarska, Slovacka, Poljska. Ne mora Nemacka i Francuska, a moze Grcka i Portugal.
E onda se napravi pravilnik ponasanja i usluga, podele bedzevi i postave kamere. I nema dalje - ko ne pruza uslugu koja je propisana dozivljava isto sto i "nepodobna" prodavacica -> "My way or the highway"
Ima koliko 10.000 nezaposlenih lekara u Srbiji a unutrasnjost zvrji prazna.
Drugi nacin je drzavno upravljanje kadrovima - postojalo je i pre 2. svetskog rata u Srbiji -> ko zavrsi fakultet drzava mu obezbedjuje mesto u unutrasnjosti, pa se tek svojim radom, kvalifikacijama i zadovoljstvom pacijenata moze pribliziti Beogradu posle 10-15 godina rada u bolnicama. a ne svaku shashu koja je potplatila da zavrsi medicinu zaposliti u Bgd.
Ne stoji ni cinjenica "koliko para toliko muzike" jer skoro podjednaki broj smrtnih slucajeeva ima i u drzavnim i u privatnim bolnicama - to samo znaci da su lekari preuzeli moral automehanicara i da oshljare i kad jesu i kad nisu placeni.
Fakat i izvinjenje shacici postenih lekara je da je korupcija sistemska(ne sistemska u znacenju da ministarrstvo uvodi korupciju), ko nece da uzme mito dozivljava shikaniranje od kolega na poslu. Vecina smatra da nisu dovoljno placeni (a sigurno su placeni 2-3 puta vise nego prosecna plata). Ni lekar u Nemackoj nema vise od 2-3 puta vecu platu ako radi u drzavnim bolnicama.
Resenje je uvodjenje komore koja nece pomagati lekarima da izbegnu odgovornost, nego koja ce doneti odluku da lekar bez 7 godina rada u drzavnoj bolnici sa odlicnim ocenama pacijenata i kolega ne moze preci u privatnu praksu.
Željka Buturović Željka Buturović 18:51 04.03.2009

Re: komunizam, al' da radi!

Drugi nacin je drzavno upravljanje kadrovima - postojalo je i pre 2. svetskog rata u Srbiji -> ko zavrsi fakultet drzava mu obezbedjuje mesto u unutrasnjosti, pa se tek svojim radom, kvalifikacijama i zadovoljstvom pacijenata moze pribliziti Beogradu posle 10-15 godina rada u bolnicama. a ne svaku shashu koja je potplatila da zavrsi medicinu zaposliti u Bgd.

ja sam ovo sa komunizmom mislila ironicno, a vidim vama se bas dopala ideja.

mogli bismo na primer i eksperimentalne lekove da posaljemo u unutrasnjost da manje urbani to prvi isprobaju, pa tek ako su provereno bezbedni mogu i u beogradske apoteke.

Ali pitam Vas: koliko novca je potrebno da se qpi entuzijazam i energija onih koji su odgovorni za (u ovom slucaju zdravstveni) sistem? Ili nece biti da je to do novca?... Kao sto me jos zanima: koliko novca treba da se qpi dobar dan, izvolite, hvala, molim?

kad se porede drzavne i privatne ustanove, razlike nisu samo u velicini plata nego i u vezi izmedju ljubaznosti i plate koja kod drzavnih ustanova ne postoji. a ako cemo da se drzimo drzavnih, vise novca znaci (makar nacelno, mada dosta tog novca u drzavnom sistemu ide na administraciju umesto na lekare) vise lekara, znaci vise vremena po pacijentu, znaci vise vremena da se kaze 'dobar dan, izvol'te' svakom pacijentu. ljubaznost moze da se kupi i posredno, ne mora sve da bude bas najvulgarnija razmena.
scabies scabies 19:01 04.03.2009

Re: komunizam, al' da radi!

ko zavrsi fakultet drzava mu obezbedjuje mesto u unutrasnjosti, pa se tek svojim radom, kvalifikacijama i zadovoljstvom pacijenata moze pribliziti Beogradu posle 10-15 godina rada u bolnicama.
Ti si nesto pogresio, ovde nije problem stanje u beogradskim porodilistima, nego u srpskim porodilistima. Pretpostavljam da si nesto drugo hteo reci... U svakom slucaju, zdravstvo u Srbiji nije podeljeno na Beogradsko i Unutrasnjost nego na primarni, seqndarni i tercijarni nivo (na sta bi se tvoja logika vec mogla primeniti).
skoro podjednaki broj smrtnih slucajeeva ima i u drzavnim i u privatnim bolnicama - to samo znaci da su lekari preuzeli moral automehanicara i da oshljare i kad jesu i kad nisu placeni.
Volela bih da znam da li su podaci i interpretacija proizvoljni?
ko nece da uzme mito dozivljava shikaniranje od kolega na poslu.
Za ovo prvi put cujem! I ne verujem. Mislis zao onima koji uzimaju sto ce ovi manje da zarade ili sta?
Vecina smatra da nisu dovoljno placeni (a sigurno su placeni 2-3 puta vise nego prosecna plata)
Da ne ulazimo u tacnost iznetog podatka: prosecan radnik u Srbiji ima 11(3,5) godina skole-lekar (prosecan) 20 (11,5) godina; prosecan radnik u Srbiji se zaposli sa 19godina-lekar sa 26; prosecan radnik se za ceo radni vek usavrsava koliko-lekar koliko. A cak i da ne ulazimo u statistiq i proseke-svako ima pravo na uverenje koliko vredi posao koji radi. Uopste nije bitno koja profesija je u pitanju. (Uzdrzavam se od onih poredjenja sa proslog bloga, obecala sam nekome tamo da ih vise necu koristiti )
eizo eizo 19:38 03.03.2009

...

Kao neko koga ovo trenutno nedotice u velikoj meri, iskreno se divim upornosti i zelji sa kojom pristupate ovoj akciji,i siguran sam da ce ovo sto radite mozda jednog dana pomoci i mojoj porodici,pa vas molim da ne odustajete.
alpeot alpeot 19:40 03.03.2009

Podrzavam...

Krugolina, vi i ja se nismo bas najbolje slagali na vasim blogovima o astrologiji, ali ove vase napore svakako podrzavam.

Korupcija je u Srbiji dostigla astronomske visine.
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:48 03.03.2009

Re: Podrzavam...

Krugolina, vi i ja se nismo bas najbolje slagali na vasim blogovima o astrologiji


Kada bi se svi uvek u svemu slagali, ovaj blog bi bio mnogo dosadno mesto za život.
Važno da se slažemo u važnim stvarima!
dora79 dora79 19:42 03.03.2009

saopštenje za javnost...

svaka čast, Kru!!!
mima62 mima62 20:27 03.03.2009

Re: saopštenje za javnost...

Bolje od ocekivanogBRAVO
drug_lepi drug_lepi 20:23 03.03.2009

Сумња

Нешто нисам убеђен да ћеш успети да објасниш Министру Вечитом Милосављевићу да легализовање плаћања лекару за долазак од куће не спада у укидање корупције већ само увођење у легалне токове.

На тај начин ће се само легализовати постојеће стање уз узимање процента и од стране породилишта. Али шта је са оним трудницама које не желе да плате "ванстандардну услугу"? Да је стандардна услуга задовољавајућа нико не би ни тражио нешто ван.

Инсистирај и да се најзад негде написмено види шта спада у стандардну услугу? Па да почнемо да пратимо како се та услуга испоручује.

ПС: Да ли си питала неког скорије шта је било са оним обећаним мрежастим гаћама?

Поздрав
Krugolina Borup Krugolina Borup 20:27 03.03.2009

Re: Сумња

ПС: Да ли си питала неког скорије шта је било са оним обећаним мрежастим гаћама?


Nisam.
Ali dobila sam juče pismo iz Kragujevca s porođaja iz 2009. godine, izuzetno pozitivno, plus: napominje da su gaće sada dozvoljene, bilo mrežaste bilo normalne pamučne.
Mislim, bar u Kragujevcu!
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:33 03.03.2009

Re: Сумња

Ako iko zna koliko su gaće bitne u tom životnom trenutku, to sam ja, tri puta sam ih sanjala...ali ipak, ako smem

da su gaće sada dozvoljene




Ako se igde vidi apsurdnost cele priče o sterilnosti, o višoj matematici porođaja, o...e, to je ovde. Mi se borimo za gaće!?! Alo, majstori!?!

Bravo Majko hrabrost, ne daj se! I hvala ti!
drug_lepi drug_lepi 20:37 03.03.2009

Re: Сумња

napominje da su gaće sada dozvoljene

Придружујем се Јелици, ово звучи баш...

Али колико се сећам прича је била да ће министарство то да плажа из неке донације УНа?

Krugolina Borup Krugolina Borup 20:39 03.03.2009

Re: Сумња

из неке донације УНа?


UNICEFa.
Stalno zaboravljam da pitam šta bi s tim.
I pripišem, pa zaboravim da pročitam.
Izhlapela skroz!
drug_lepi drug_lepi 20:41 03.03.2009

Re: Сумња

I pripišem, pa zaboravim da pročitam.
Izhlapela skroz!

Само док не оставиш цигарете. Тада ће ми бити јаааако сумњиво да си прешла на тамну страну
scabies scabies 19:28 04.03.2009

Re: Сумња

Stalno zaboravljam da pitam šta bi s tim.
Izgleda da si za jos jedno obecanje zaboravila? Ne prozivam, samo da potsetim ako treba
chobanica chobanica 20:42 03.03.2009

Standard

Ajme, pa to mu dodje hiljadu evra za vanstandardne usluge

Jos da mi je samo znati koliko Fond placa po porodjaju, moguce je kad bi zene samo doplacivale razliku u ceni ako se poradjaju u privatnom porodilistu, da ih ne bi izaslo nista skuplje.
viliana viliana 22:13 03.03.2009

Re: Standard

chobanica
Ajme, pa to mu dodje hiljadu evra za vanstandardne usluge Jos da mi je samo znati koliko Fond placa po porodjaju, moguce je kad bi zene samo doplacivale razliku u ceni ako se poradjaju u privatnom porodilistu, da ih ne bi izaslo nista skuplje.


Prvo bravo za Gradjansku inicijativu!!!!!!!!!

Drugo, vracamo se na temu da u Srbiji kada treba da se nadju pare, najlakse je da se proglasi vanstandarna usluga!
U Austriji to ne postoji, a verujem ni u dr zemljama Evrope!
Resenje je privatizacija i stvaranje pravednih fondova u kojima se mozete opredeliti gde cete se operisati u kojoj klinici i znajte da se i za dobrog hirurga u Austriji i Nemackoj dugo ceka, ali se to nikako ne naplacuje i ne postoji izmisljotina ako imam pare bicu "pre" operisan.
To je sramno i neverovatno da je prof.T.Milosavljevic odobrio takve stvari.
Uzgred, uz sve greske koje je napravio Ministar zdravlja je bolji od mnogih prethodnika.
Ako je citao Politiku verujem da ce citati i vas blog Krugolina, pa samim tim, bice u poziciji da vidi sta obican svet misli.
Bravo jos jednom, i samo napred!
iris.davidovich iris.davidovich 05:38 04.03.2009

Re: Standard

chobanica
Ajme, pa to mu dodje hiljadu evra za vanstandardne usluge Jos da mi je samo znati koliko Fond placa po porodjaju, moguce je kad bi zene samo doplacivale razliku u ceni ako se poradjaju u privatnom porodilistu, da ih ne bi izaslo nista skuplje.

sa solidnim osiguranjem, maltene na isto te izadje porodjaj u us
NNN NNN 22:22 03.03.2009

Presedan

Zašto mi se pored svega navedenog u saopštenju ne sviđa nimalo ova ideja.. Zato što će sutra još neki načelnik nekog porodilišta smisliti da bi i kod njih (ili šta bi još) moglo da se naplaćuje, pa će tražiti odobrenje ministarstva i pozivati se na slučaj Fronta.. To će najviše da pogodi porodilje u unutrašnjosti koje nemaju mogućnost izbora porodilišta.
BFN
scabies scabies 22:22 03.03.2009

Svaka cast!

Mozda bi bilo dobro nakon ovog priznanja (da se do sada u toj ustanovi krsio zakon) drStanojevica, pozvati Ministarstvo zdravlja da izvrsi detaljnu kontrolu i proveri da li se slicno desava i u drugim porodilistima u zemlji!!!
aquariusoptimist aquariusoptimist 22:30 03.03.2009

Re: Svaka cast!

scabies
Mozda bi bilo dobro nakon ovog priznanja (da se do sada u toj ustanovi krsio zakon) drStanojevica, pozvati Ministarstvo zdravlja da izvrsi detaljnu kontrolu i proveri da li se slicno desava i u drugim porodilistima u zemlji!!!


Vidis, to nece moci da se dogodi.
Kru uporno tvrdi da ministar hoce da resava problem korupcije u porodilistu, ali da lekari pruzaju zestok otpor i da su se osilili i da ne postuju ni ministrove odluke (ako dobro shvatam sta mi je rekla na proslom blogu).
scabies scabies 22:36 03.03.2009

Re: Svaka cast!

Kru uporno tvrdi da ministar hoce da resava problem korupcije u porodilistu, ali da lekari pruzaju zestok otpor i da su se osilili i da ne postuju ni ministrove odluke
Pa nisam mislila da im na casnu rec poveruje da to do sada nisu radili i da nece vise nikad majke mi... Nego da iskoristi prvo javno priznanje da se desava(lo) i posalje inspekcije i poostri kontrolu u porodilistima. Pa nek se lekari opiru...
Ali mislim da bi se od mogucnosti zabrane izbora lekara, u ovom trenutq, najvise uplasile trudnice koje su vec kaparisale doktore...
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:42 03.03.2009

Re: Svaka cast!

Ali mislim da bi se od mogucnosti zabrane izbora lekara, u ovom trenutq, najvise uplasile trudnice koje su vec kaparisale doktore...


Vidi, vidi...možda to i jeste cilj...mnogo se razgalamile ove majke i trudnice... samo dižu dževu...mis'im kuda to vodi...
aquariusoptimist aquariusoptimist 22:44 03.03.2009

Re: Svaka cast!

Nego da iskoristi prvo javno priznanje da se desava(lo) i posalje inspekcije i poostri kontrolu


Vidis, ja za razliku od tebe koja izgleda imas resenje, uporno 2 stvari nikako ne mogu da shvatim:

1. da jedna osoba bude ministar tolike godine i da ne zna kakvo je stanje u porodilistima i da je bio potreban blog (duzno postovanje Kru i blogerima) pa da za 3 dana sazna i krene u akciju;

2. da ministar nije u stanju da uspostavi red i zakon u poslovanju porodilista, kako Kru tvrdi, jer nailazi na prepreke koje iz raznih razloga ne moze da prevazidje.


Ima i pod

3. da ministar ne zna da ima korupcije u porodilistima, jer zvanicno (formalno , kroz prijave) nije prijavljena.
A to zna svaki gradjanin Srbije. Samo ministar ne.
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:49 03.03.2009

Re: Svaka cast!

Kru uporno tvrdi da ministar hoce da resava problem korupcije u porodilistu, ali da lekari pruzaju zestok otpor i da su se osilili i da ne postuju ni ministrove odluke (ako dobro shvatam sta mi je rekla na proslom blogu).


Tačno sam ti tako rekla.
Ajde da vidimo šta će ministar na ovo da kaže, tj. hoće li da odobri legalizovanje korupcije.
Ja duboko verujem u ministra, i uzdam se da neće.
scabies scabies 22:50 03.03.2009

Re: Svaka cast!

ja za razliku od tebe koja izgleda imas resenje
Kakvo ja resenje imam??? Je l' to neka ironija? Ja samo mislim da bi Ministarstvo zdravlja i samo trebalo da izvrsi kontrolu posle ovoga (kad kao do sada nisu znali), a da ih za svaki slucaj treba opomenuti... Pa da vidimo da li ce moci da ostanu da sede skrstenih ruq.
Te tri stavke ni ja ne razumem. O prve dve (gotovo doslovno) sam vec pricala na prethodnim blogovima.
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:55 03.03.2009

Re: Svaka cast!

1. da jedna osoba bude ministar 5,5 godina i da ne zna kakvo je stanje u porodilistima i da je bio potreban blog (duzno postovanje Kru i blogerima) pa da za 3 dana sazna i krene u akciju;


Ja sam duboko uverena da je on na blog uopšte odreagovao upravo zato što ZNA kakva je situacija.

2. da ministar nije u stanju da uspostavi red i zakon u poslovanju porodilista, kako Kru tvrdi, jer nailazi na prepreke koje iz raznih razloga ne moze da prevazidje.


Ne može on ništa dok se mi ne počnemo buniti, organizovano i smisleno, a ne samo kukajući bez akcije.
Ponovo, uverena sam da je upravo iz želje da uspostavi red i zakon, uopšte i odreagovao na ovu inicijativu, i da mi ministarstvu trebamo ko leba! On je ovoj inicijativi dao snagu, pobogu - zar se to ne vidi?

3. da ministar ne zna da ima korupcije u porodilistima, jer zvanicno (formalno , kroz prijave) nije prijavljena.


Ponovo: moje neko lično uverenje je da on nezvanično to i zna, ali da zvanično ne može znati.
Politika, hebi ga.
A nema ministra da nije političar, bilo gde na kugli zemaljskoj.
Realnost koja se ima prihvatiti, dok neko ne napravi zvanično istraživanje o korupciji u porodilištima KAKO TREBA.
aquariusoptimist aquariusoptimist 22:58 03.03.2009

Re: Svaka cast!

Ministarstvo zdravlja i samo trebalo da izvrsi kontrolu posle ovoga (kad kao do sada nisu znali),


Ja upravo ovde vidim problem:
kontrolu treba da vrsi onaj ko je do sad nije vrsio, pravio se da nema sta da se kontrolise, ignorisao problem, prikljesten tvrdio da ne moze da resi problem i sad treba taj isti , sa ovakvom istorijom ponasanja , da resava problem.
Meni ne izgleda realno.
aquariusoptimist aquariusoptimist 23:05 03.03.2009

Re: Svaka cast!

zar se to ne vidi?


Izvini, ali ne.
Promene su kozmeticke.
scabies scabies 23:07 03.03.2009

Re: Svaka cast!


Ja sam duboko uverena da je on na blog uopšte odreagovao upravo zato što ZNA kakva je situacija.
Ja duboko verujem da ministar koji ceka da gradjani kazu da nesto ne valja, iako zna KAKVA je situacija-nije dobar ministar.
Ko je zahtevao da smisli 11minuta po pacijentu? Pacijenti ili lekari? Mislim da tim nisu zadovoljni ni jedni ni drugi... A mozda sad ceka da se gradjani udruze i pobune protiv tih 11minuta pa ce nesto drugo da smisli...
Ko je zahtevao da zabrani da lekari rade privatno van radnog vremena?
Ako je znao da takve propise treba doneti i nije trazio niciju podrsq, kako mu sad odjednom treba da gradjani pokrenu inicijativu da bi nesto poqsao da promeni???
On ne zna za lekare koji piju u radno vreme? Ne zna za one koji rade 3sata umesto 8? Ne zna da lekari upucuju pacijente na preglede u privatne ordinacije iako se isti mogu uraditi u drzavnim ustanovama? Ne zna da postoje lekari koji u privatnim ordinacijama koriste tudji pecat? Ako toliko toga ne zna, molim Krugolinu da mi zakaze jedan sastanak da informisem coveka (posto nemam sad vremana da pravim udruzenje gradjana)
scabies scabies 23:09 03.03.2009

Re: Svaka cast!

Ja upravo ovde vidim problem:
kontrolu treba da vrsi onaj ko je do sad nije vrsio, pravio se da nema sta da se kontrolise, ignorisao problem, prikljesten tvrdio da ne moze da resi problem i sad treba taj isti , sa ovakvom istorijom ponasanja , da resava problem.
Meni ne izgleda realno
Ne izgleda realno, ali ce bar biti ocigledno.
aquariusoptimist aquariusoptimist 23:14 03.03.2009

Re: Svaka cast!

ali ce bar biti ocigledno.


...da mu je sve ovo jedno veliko smaranje koje mu ometa mirnu plovidbu ministarskim vodama.
alpeot alpeot 23:18 03.03.2009

Re: Svaka cast!

scabies
Ja duboko verujem da ministar koji ceka da gradjani kazu da nesto ne valja, iako zna KAKVA je situacija-nije dobar ministar.


Scabies, potpisujem svaku vasu rec.
scabies scabies 23:21 03.03.2009

Re: Svaka cast!

Scabies, potpisujem svaku vasu rec.
Mi smo nekad bili na ti, cini mi se
alpeot alpeot 23:49 03.03.2009

Re: Svaka cast!

scabies
Mi smo nekad bili na ti, cini mi se



NNN NNN 02:45 04.03.2009

Re: Svaka cast!

aquariusoptimist aquariusoptimist 03:13 04.03.2009

Re: Svaka cast!

.
katica_zlatica katica_zlatica 10:38 04.03.2009

Re: Svaka cast!

aquariusoptimist
Nego da iskoristi prvo javno priznanje da se desava(lo) i posalje inspekcije i poostri kontrolu


Vidis, ja za razliku od tebe koja izgleda imas resenje, uporno 2 stvari nikako ne mogu da shvatim:
[u][/u]
1. da jedna osoba bude ministar tolike godine i da ne zna kakvo je stanje u porodilistima i da je bio potreban blog (duzno postovanje Kru i blogerima) pa da za 3 dana sazna i krene u akciju;

2. da ministar nije u stanju da uspostavi red i zakon u poslovanju porodilista, kako Kru tvrdi, jer nailazi na prepreke koje iz raznih razloga ne moze da prevazidje.


Ima i pod

3. da ministar ne zna da ima korupcije u porodilistima, jer zvanicno (formalno , kroz prijave) nije prijavljena.
A to zna svaki gradjanin Srbije. Samo ministar ne.


to je nazalost istina, on zna kakva je situacija ali do sada nije imao "razlog" da "krene u akciju", tesko je reci pajtosu "ej, dosta vise, od sad menjamo stvari" npr. Mihajlovic je vlasnik nebeskih stolica na kopaoniku i koznacegajos, znaci miiiilioni su i pitanju, odakle-kako, zna to pola srbije, znaju i nadlezni, ali svi cute dok neko (kao nasa majka hrabrost) ne iznese to kao javno pitanje i onda to mora da se resi inace odgovorni gubi svoje pozicije. Najlepsa stvar je u tome sto ministar MORA da resi nas problem, znaci jednostavno, on to mora da resi, postoji zvanicno udruzenje, zvanican dopis, konkretni predlozi - kru nista nije izostavila plus uporna je ko "crna zemlja" zato NAPRED KRU, IZLJUBILA BIH TE SAD DA SI MI PRI RUCI!!!!

(pardon zbog naleta emocija, jos mi divljaju hormoni)
drug_lepi drug_lepi 14:52 04.03.2009

Re: Svaka cast!

On je ovoj inicijativi dao snagu, pobogu - zar se to ne vidi?

Снагу иницијативи су дали медији. Министар као искустан политичар жељан да га гласачи воле само игра на тактове које му јавност свира. И то само док је под рефлекторима.
viliana viliana 21:56 04.03.2009

Re: Svaka cast!

scabies
Mozda bi bilo dobro nakon ovog priznanja (da se do sada u toj ustanovi krsio zakon) drStanojevica, pozvati Ministarstvo zdravlja da izvrsi detaljnu kontrolu i proveri da li se slicno desava i u drugim porodilistima u zemlji!!!


Veceras je na B92 u 18.30 na vestima objavljeno da je finansijska kontrola u GAK "N.front" utvrdila da se celioskopija naplacivala kao vanstandarna usluga i da se pare uzete od pacijentkinja { oko 8 miliona dinara) moraju istim vratiti i da je prekrsen zakon.
By the way, u svim drugim klinikama je to besplatna usluga i pokriva je Fond.
U Visegradskoj se ne naplacuje, kao ni u dr klinikama.
Kako je to moguce?
Da li se citaju zakoni?
Ko o tome treba da vodi racuna?
U Becu to pokriva socijalno .
scabies scabies 22:41 03.03.2009

Nestalo?

Je l' u textu pisalo da ce biti na radiju B92 sutra nesto u 9h i bio neki link pa sve nestalo ili ja opet haluciniram?
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:47 03.03.2009

Re: Nestalo?

Scabi - trk po naočare!
Prvi komentar nakon teksta - tu ti je info.
scabies scabies 22:54 03.03.2009

Re: Nestalo?

Scabi - trk po naočare!
Naocare na mestu, zato se i zabrinula da ne haluciniram
Prvi komentar nakon teksta - tu ti je info.
Hvala, hvala
kudsvituimalimujo kudsvituimalimujo 23:55 03.03.2009

Saopštenje za javnost Građanske inicijativ

Mesec dana pre termina,suprug i ja odlucimo da se vratimo u EU pa sta nam Bog da!
Da smo ostali porodjaj bi nas kostao po slobodnoj proceni oko 1500e.sa svim vanstandarnim uslugama.
Elem,nekih 2 meseca posle mog porodjaja u EU stize mi racun iz bolnice da je moj porodjaj sa svim normalnim uslugama 2200e.i na to su mi iz nekog razloga dali 50% sto je 1100e.koje je naravno pokrilo moje zdravsteno osiguranje(i to ono najjeftinije).Znaci na kraju je mene licno kostalo 0e.
MIslim da je ovo cisto otimanje para, isprepadanim trudnicama!Ako ministar prihvati ovu novu glupost onog svevisnjeg dr-a bice to jos jedan samar za nas trudnice!!!toliko
deberzerak deberzerak 03:16 04.03.2009

Oj Tomice nase majsko cvece...

Ne može on ništa dok se mi ne počnemo buniti, organizovano i smisleno, a ne samo kukajući bez akcije.
Ponovo, uverena sam da je upravo iz želje da uspostavi red i zakon, uopšte i odreagovao na ovu inicijativu, i da mi ministarstvu trebamo ko leba! On je ovoj inicijativi dao snagu, pobogu - zar se to ne vidi?


Moze da radi svoj posao, za to je placen. A ako nije u stanju da radi svoj posao, ima slobodu da da ostavku pa neka onda objasni ko ga je, ili sta ga je, sprecilo da se bavi svojim resorom. A sto se tice inicijative , zivot su joj dali oni koji su je pokrenuli, a snagu opste nezadovoljstvo stanjem u kome se nalazi srpsko zdravstvo.


Ponovo: moje neko lično uverenje je da on nezvanično to i zna, ali da zvanično ne može znati.
Politika, hebi ga.
A nema ministra da nije političar, bilo gde na kugli zemaljskoj.
Realnost koja se ima prihvatiti, dok neko ne napravi zvanično istraživanje o korupciji u porodilištima KAKO TREBA.


Krugolina, ne treba ti da radis posao ministartstva, niti ja. Zvanicno istrazivanje mora da bude uradjeno na inicijativu ministarstva, ali da bi se to desilo prvo moraju biti zainteresovani problemom korupcije. Pominjes da su svi ministri politicari, kod nas je to definitivno tako, al da je tako svuda, ...pa bas i nije. Bez obzira, bavljenje politikom a ne poslom za koji je nadlezno doticno ministarstvo je upravo problem koji je akutan u nasem zdravstvu. Godinama se povlace potezi koji su ili besmisleni ili sasvim kontraproduktivni, zdravstvena zastita se sistemski unazadjuje umesto da se unaparedjuje a sve to vreme za kormilom naseg zdravstva nalazi se covek u koga ti imas toliko poverenja. Pokazi rezervu, verujem da podrska koju ti (nadam se ne samo formalno) ukazuje ima samo za cilj licnu promociju, ili kako on cesto voli da kaze "prevenciju".
viliana viliana 06:28 04.03.2009

Re: Oj Tomice nase majsko cvece...

deberzerak
Ne može on ništa dok se mi ne počnemo buniti, organizovano i smisleno, a ne samo kukajući bez akcije.Ponovo, uverena sam da je upravo iz želje da uspostavi red i zakon, uopšte i odreagovao na ovu inicijativu, i da mi ministarstvu trebamo ko leba! On je ovoj inicijativi dao snagu, pobogu - zar se to ne vidi?Moze da radi svoj posao, za to je placen. A ako nije u stanju da radi svoj posao, ima slobodu da da ostavku pa neka onda objasni ko ga je, ili sta ga je, sprecilo da se bavi svojim resorom. A sto se tice inicijative , zivot su joj dali oni koji su je pokrenuli, a snagu opste nezadovoljstvo stanjem u kome se nalazi srpsko zdravstvo.
Ponovo: moje neko lično uverenje je da on nezvanično to i zna, ali da zvanično ne može znati.Politika, hebi ga.A nema ministra da nije političar, bilo gde na kugli zemaljskoj.Realnost koja se ima prihvatiti, dok neko ne napravi zvanično istraživanje o korupciji u porodilištima KAKO TREBA.Krugolina, ne treba ti da radis posao ministartstva, niti ja. Zvanicno istrazivanje mora da bude uradjeno na inicijativu ministarstva, ali da bi se to desilo prvo moraju biti zainteresovani problemom korupcije. Pominjes da su svi ministri politicari, kod nas je to definitivno tako, al da je tako svuda, ...pa bas i nije. Bez obzira, bavljenje politikom a ne poslom za koji je nadlezno doticno ministarstvo je upravo problem koji je akutan u nasem zdravstvu. Godinama se povlace potezi koji su ili besmisleni ili sasvim kontraproduktivni, zdravstvena zastita se sistemski unazadjuje umesto da se unaparedjuje a sve to vreme za kormilom naseg zdravstva nalazi se covek u koga ti imas toliko poverenja. Pokazi rezervu, verujem da podrska koju ti (nadam se ne samo formalno) ukazuje ima samo za cilj licnu promociju, ili kako on cesto voli da kaze "prevenciju".


Slazem se!
miloradkakmar miloradkakmar 08:29 04.03.2009

Где је држава


Препорука за ангажовање
GI "Majka hrabrost"
.
Наравно , оно не би било неопходно да држава, министарство здравља , предузме енергичније мере у здравству. Декларисање , државе , за пораст наталитета обесмислено је овим или оним- илегалним или легалним - подмићивањем. Зар , мајка и дете ,. треба да се осећају нелагодно током живота , јер је донела, односно дошло на свет , захваљујући цифри од 2оо или 5оо евра. Тужно је ово и спомињати.
Можда је већ неко рекао, али и ја ћу : где је држава , људска и лекарска етика ?
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 10:52 04.03.2009

skakanje u usta

sa svih strana grme da svaki pacijent mora da izabere SVOG lekara u domu zdravlja, nema vise trte mrte dodjes kad si bolestan i primi te ko moze, ima da se razboljevas samo u smeni i kod izabranog, kazu, mora tako, i jos, nije to nista, to je samo ugovor izmedju pacijenta i izabranog lekara.

okey. ako je gusto, primice te i neizabrani lekar, no frk.

e sad meni nije jasno kako to moze mora treba i nikako drugacije, IZABRANI lekar kad te shcepa grip, zasto samo izabrani moze da pise andol i kaze lezi i pij vitamin ce, a kad se poradjas, kad su dva zivota u pitanju, jedan postojeci i jedan dolazeci, e onda nema izabranog lekara, nema on sta da te zna i vodi i da ima uvid u stanje tvoje i bebe buduce, to mu dodje kao izvoljevanje, pa ko izvoljeva treba i da plati.

onda akcija iz domova zdravlja da svako treba da ima svog izabranog lekara i mora to, jeste skakanje u usta, ne vazi i za komplikovane situacije, sto nema smisla i to je onda strategija muva bez glave, jer nije normalno da izabrani lekar mora i treba za dom zdravlja, pa ko moja baba sto ide decenijama kod iste doktorke, samo sto je to sad i potpisom overrno, a ne moze i kad treba da se porodis? pa ne poradjaju se zene svaki dan, a vala ima pacijenata sto bar jednom nedeljno svrnu kod izabranog doktora.

rapunzel rapunzel 11:40 04.03.2009

Re: skakanje u usta

Bravo Vesna!!!
Samo ima frke ako dođeš u drugu smenu.
Odvedem bebanu pod temperaturom,
lekarka se izviče na mene što nisam sačekala vreme kada radi naša izabrana.
Kratka sam sa živcima kada su deca u pitanju ( i to ne samo moja),
pa je brzo spustila loptu. Tu ženu ne volim da vidim ni na ulici.
I posle toliko insistiranja da se ide kod tih izabranih taj izabrani
ne postoji pri porođaju.

Ovo izabrani mu valjda dođe ko verenik.
eneja eneja 11:41 04.03.2009

Re: skakanje u usta

Vesna Knežević Ćosić
sa svih strana grme da svaki pacijent mora da izabere SVOG lekara u domu zdravlja, nema vise trte mrte dodjes kad si bolestan i primi te ko moze, ima da se razboljevas samo u smeni i kod izabranog, kazu, mora tako, i jos, nije to nista, to je samo ugovor izmedju pacijenta i izabranog lekara.okey. ako je gusto, primice te i neizabrani lekar, no frk.e sad meni nije jasno kako to moze mora treba i nikako drugacije, IZABRANI lekar kad te shcepa grip, zasto samo izabrani moze da pise andol i kaze lezi i pij vitamin ce, a kad se poradjas, kad su dva zivota u pitanju, jedan postojeci i jedan dolazeci, e onda nema izabranog lekara, nema on sta da te zna i vodi i da ima uvid u stanje tvoje i bebe buduce, to mu dodje kao izvoljevanje, pa ko izvoljeva treba i da plati.onda akcija iz domova zdravlja da svako treba da ima svog izabranog lekara i mora to, jeste skakanje u usta, ne vazi i za komplikovane situacije, sto nema smisla i to je onda strategija muva bez glave, jer nije normalno da izabrani lekar mora i treba za dom zdravlja, pa ko moja baba sto ide decenijama kod iste doktorke, samo sto je to sad i potpisom overrno, a ne moze i kad treba da se porodis? pa ne poradjaju se zene svaki dan, a vala ima pacijenata sto bar jednom nedeljno svrnu kod izabranog doktora.


Upravo je ovo i moje razmisljanje. Ako u domu zdravlja mogu /moram da biram lekara u okviru te ustanove, nikako ne vidim zasto ne bih mogla da biram lekara koji ce mi voditi trudnocu ili me poroditi. Mislim da se ne sprecava korupcija tako sto ce se porodilje naterati na silu da budu uz ljude koje prvi put vide. Pre 30 i nesto godina moju majku je porodio lekar koji joj je od pocetka vodio trudnocu, van svog radnog vremena. I to je tada bilo normalno. Niti je ona njemu nesto platila, niti je on trazio.
bgbgbg bgbgbg 11:47 04.03.2009

Re: skakanje u usta

Pre 30 i nesto godina moju majku je porodio lekar koji joj je od pocetka vodio trudnocu, van svog radnog vremena. I to je tada bilo normalno. Niti je ona njemu nesto platila, niti je on trazio


pa, u tome je i poenta cele ove price - tad je bio odabran, van radnog vremena, za "dz", a ovi sadasnji ginekolozi/akuseri hoce da su odabrani, da dodju van radnog vremena ali da te porode za 500 evra + 20,000 dinara bolnickog haraca, ako se, ne daj boze, ova Stanojeviceva idiotarija usvoji.


eneja eneja 12:07 04.03.2009

Re: skakanje u usta

bgbgbg
Pre 30 i nesto godina moju majku je porodio lekar koji joj je od pocetka vodio trudnocu, van svog radnog vremena. I to je tada bilo normalno. Niti je ona njemu nesto platila, niti je on traziopa, u tome je i poenta cele ove price - tad je bio odabran, van radnog vremena, za "dz", a ovi sadasnji ginekolozi/akuseri hoce da su odabrani, da dodju van radnog vremena ali da te porode za 500 evra + 20,000 dinara bolnickog haraca, ako se, ne daj boze, ova Stanojeviceva idiotarija usvoji.


Ali onda znaci da zabrana lekara da porodja svoje pacijentkinje van radnog vremena nece resiti pitanje korupcije. Samo mi se cini da ce poboljsati "saradnju" medju lekarima. U stilu: E kolega, ti si danas dezuran evo sada ce kod tebe da stigne "moja" pacijentkinja. Obrati malo "paznju", ....pa se "dogovorite". I eto opet korupcije samo malo upakovane
viliana viliana 16:55 04.03.2009

Re: skakanje u usta

eneja

Vesna Knežević Ćosićsa svih strana grme da svaki pacijent mora da izabere SVOG lekara u domu zdravlja, nema vise trte mrte dodjes kad si bolestan i primi te ko moze, ima da se razboljevas samo u smeni i kod izabranog, kazu, mora tako, i jos, nije to nista, to je samo ugovor izmedju pacijenta i izabranog lekara.okey. ako je gusto, primice te i neizabrani lekar, no frk.e sad meni nije jasno kako to moze mora treba i nikako drugacije, IZABRANI lekar kad te shcepa grip, zasto samo izabrani moze da pise andol i kaze lezi i pij vitamin ce, a kad se poradjas, kad su dva zivota u pitanju, jedan postojeci i jedan dolazeci, e onda nema izabranog lekara, nema on sta da te zna i vodi i da ima uvid u stanje tvoje i bebe buduce, to mu dodje kao izvoljevanje, pa ko izvoljeva treba i da plati.onda akcija iz domova zdravlja da svako treba da ima svog izabranog lekara i mora to, jeste skakanje u usta, ne vazi i za komplikovane situacije, sto nema smisla i to je onda strategija muva bez glave, jer nije normalno da izabrani lekar mora i treba za dom zdravlja, pa ko moja baba sto ide decenijama kod iste doktorke, samo sto je to sad i potpisom overrno, a ne moze i kad treba da se porodis? pa ne poradjaju se zene svaki dan, a vala ima pacijenata sto bar jednom nedeljno svrnu kod izabranog doktora.Upravo je ovo i moje razmisljanje. Ako u domu zdravlja mogu /moram da biram lekara u okviru te ustanove, nikako ne vidim zasto ne bih mogla da biram lekara koji ce mi voditi trudnocu ili me poroditi. Mislim da se ne sprecava korupcija tako sto ce se porodilje naterati na silu da budu uz ljude koje prvi put vide. Pre 30 i nesto godina moju majku je porodio lekar koji joj je od pocetka vodio trudnocu, van svog radnog vremena. I to je tada bilo normalno. Niti je ona njemu nesto platila, niti je on trazio.


Pre 30 godina?
Ne verujem u vasu pricu.
Na porodjaj u socijalizmu se nije moglo birati.
Nije bilo ovakve pomame za parama , prekonoci sticanje bogatstva....
Lekari, pa i celo drustvo se izvitoperilo.
Svi smo svesni toga...
katica_zlatica katica_zlatica 17:05 04.03.2009

Re: skakanje u usta

bravo vesna, pa bre kod zubara ides jednog a tek ako ti radi protetiku ili neki veci zahvat pa operacije, mislim ljudi idu kod tog i tog doktora, dobro biraju sta ce koji da ti radi a tek porodjaj, dupla briga i odgovornost ?? Dal je bre normalno da se mlate pare na strahu ljudi, pa zar nije dovoljno sto smo postali drzava staraca i bele kuge a imamo sve uslove za prosperitet eej!!! Citam danas da ce ministarstvo sporta finansirati troskove lecenja onom mentolu sportisti sto je jurcao 200 na sat i slupao se, pa jedva ostao ziv, a roditeljima samo sto bubrege ne izvade da pokriju troskove koznacega i napune budzet, imamo pdv na bebi opremu!!!! sramota, ne samo da te deru na svemu sto je detetu neophodno jos ce da te oderu da bi mogao uopste da ga rodis. Koja je to nacionalna strategija??
roni92 roni92 14:33 04.03.2009

Porodilista

Ono sto je normalno u celom svetu kod nas se proglasava korupcijom. Zasto ne omoguciti zenama koje imaju para da plate porodjaj kod lekara u koga imaju poverenje koji je vodio trudnocu, da plati epiduralnu anesteziju, da plati apartman.Ja ne znam ni jednu porodilju da je kada joj je termin za porodjaj bila vracena iz porodilista ili nije izvrsen porodjaj bez ikakvog placanja tj davaanja mita. Mi smo takav narod da se sve generalizuje pa i korupcija u zdravstvu. Kod nas je sve to rekla kazala tj cuo sam od xy da je dao pare. Ako je nekom tarzen novac ili je dao pare mogao je to da prijavi. Svedoci smo Neurohirurskr klinikr nrdavno. Pogledajte po cekaonicama svaki drugi nosi neku kesu u kojoj je bombonjera, cokolada, pice ili kafa. Da li je to mito. Moj prijateljlekar u svojoj ordinaciji ima kolekciju pica bolju nego neki restoran
dobrosav92 dobrosav92 14:47 04.03.2009

Re: Porodilista

Nije problem u piću nego u evrima koje većina nema. ALO!
anastasija.p anastasija.p 15:41 04.03.2009

Re: Porodilista

Ono sto je normalno u celom svetu kod nas se proglasava korupcijom. Zasto ne omoguciti zenama koje imaju para da plate porodjaj kod lekara u koga imaju poverenje koji je vodio trudnocu, da plati epiduralnu anesteziju, da plati apartman.




Nije u celom svetu nomalno da se placa epidural i prisustvo oca na porodjaju!
Niti su u celom svetu normalna prljava kupatila u buba svabe po sobama.

Ko ovde genralizuje?
Anonimni Pojedinac Anonimni Pojedinac 20:40 04.03.2009

Re: Porodilista

Mi smo takav narod da se sve generalizuje pa i korupcija u zdravstvu.

E ljudi moji, pa ako je nesto barem poznato svima nama, ako se u nesto svako od nas uverio to je korupcija u zdravstvu.
O tome sta i koliko koji direktor ili politicar namakne u dzep ispod stola, to mozemo samo da nagadjamo, ali vala kako funkcionise zdravstvo imao je prilike da vidi svako ko je imao iole bilo kakav kontakt sa njim ili svako ko zna nekoga ko je imao zdravstvenih problema. Znaci svi.
Molim vas, nemojte da nas mazete, pa nismo bas toliki idioti.

Ja se samo jedno nadam: da ce ova Krugolinina akcija da preraste u jedan veliki pokret koji ce da dovede do ciscenja tog zdravstva na svim frontovima, a ne samo porodiljskom, i da ljudi nece morati da razmisljaju na temu: da li bi njihovi mili i dragi danas bili zivi da su samo znali kada, sta, koliko i kome je trebalo da daju.
I odakle.
dobrosav92 dobrosav92 14:39 04.03.2009

Razbojništvo

Mislim da negde u zakonu piše da iskorišćavanje čoveka u nevolji posebno otežava položaj okrivljenog. To je posebno opasno u slučaju trudnica. Ne znam pravne finese ali bih sve ovo nazvao bezobzirnim drumskim razbojništvom.
Preporuka i podrška Kru!
viliana viliana 16:58 04.03.2009

Re: Razbojništvo

dobrosav92
Mislim da negde u zakonu piše da iskorišćavanje čoveka u nevolji posebno otežava položaj okrivljenog. To je posebno opasno u slučaju trudnica. Ne znam pravne finese ali bih sve ovo nazvao bezobzirnim drumskim razbojništvom. Preporuka i podrška Kru!




Bravo!
Super Stupid Super Stupid 18:36 04.03.2009

Zdravstvo u Srbiji...

"Mislim da negde u zakonu piše da iskorišćavanje čoveka u nevolji posebno otežava položaj okrivljenog."

Zdravstvo u Srbiji je na korak do svog konačnog cilja!
Ko ne plati zna se šta ga čeka...

chobanica chobanica 19:22 04.03.2009

Kru

Vidim da je Ministar reagovao. Ako dakle moze ovo, onda nema razloga zasto zena ne moze da pozove svog lekara bilo iz privatne prakse, bilo iz druge drzavne institucije da je poradja u Narodnom Frontu. Ako je poenta ovoga skidanje odgovornosti sa dezurnog lekara - to funkcionise i ako pozvani lekar nije zaposlen u Frontu, taj lekar snosi odgovornost bez obzira na to gde radi.
Smorock Smorock 19:49 04.03.2009

Nightmare

Iako mi je prica o braku ili deci jos uvek jako daleko, ovo sve sto citam zvuci tako lose i obeshrabrujuce....
Treba sutra da placam nekome da me ne bi psihicki i fizicki osakatio u porodilistu?!!
Kameno doba.
sybil sybil 07:14 05.03.2009

tesko je biti pametan

sa jedne strane sasvim je realno sto kaze zeljka da se bolja zdravstvena usluga vise plati. ali ja onda postavljam pitanje zasto se ne uvedu kategorije zdravstvenog osiguranja, a u drzavnim institucijama uvede red u smislu: ne radis kako treba, nemas osnovni lekarski eticki kodeks,molim lepo idi negde drugo, otvori privatnu kliniku, stagod. svuda u svetu postoje kategorije zdravstvenih usluga, ali se bazicni eticki kodeks podrazumeva, zasto su polagali zakletvu. a koliko vidim vi kazete da to ne interesuje lekare u srbiji.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana