Grad Beograd - pomoć trudnicama od 35%

jandrik RSS / 04.03.2009. u 14:32

Napokon se pojavila jedna tema koja je dovoljno dostojna i provokativna da me natera da napišem svoj prvi blog. Pretpostavljam da ste svi imali priliku da čujete vest koja se vrtela po svim medijima kako je naš gradonačelnik Dragan Djilas obećao svim trudnicama na bolovanju u Beogradu da će grad dotirati 35% od njihovih zarada kako bi primale pun iznos. Sjajna vest, zar ne? Vest koja je, verovatno, mnoge ohrabrila da se odvaže i preduzmu konkretne korake neophodne za produženje svoje loze, a i vascelog ljudskog roda. Medju njima smo moja supruga i ja (iako bi tako bilo i da nije bilo nikakvog obećanja).

Pre neki dan sam odlučio da malo prosurfujem netom i saznam da li je počelo sa realizacijom gore pomenutog obećanja. Nažalost moje surfovanje nije urodilo plodom. Odlučih da napišem pismo gradskoj vladi i priupitam ih kada planiraju da predju sa reči na delo. Danas sam dobio odgovor koji me je prilično obradovao i želim da ga podelim sa vama. Znam da je nepristojno pokazivati tudja pisma, ali smatram da je ovo tema koja interesuje mnogo mlade ljude, pa reših malo da "ukaljam" obraz.

 ODGOVOR GRADSKE VLADE

"Grad Beograd je u cilju brze realizacije mera podrske porodici i podsticanja radanja i podrske porodici sa decom doneo Odluku o dodatnim oblicima zastite trudnica i porodilja na teritoriji grada Beograda.

Jedan od dodatnih oblika zastite je naknada za vreme privremene sprecenosti za rad zbog bolesti ili komplikacija u vezi sa trudnocom zaposlenoj trudnici u visini razlike(35%) izmedu iznosa naknade zarade koju ostvaruje iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja(65%) do punog iznosa osnova naknade zarade(100%) . Ova odluka primenjivace se pocev od isplate naknade zarade za februar 2009. godine, izvrsene na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja. Ovaj oblik zastite moze ostvariti zaposlena trudnica sa prebivalistem na teritoriji grada Beograda prijavljenim do 11.02.2009. godine, bez obzira na sediste poslodavca.

Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Sluzbenom listu grada Beograda, odnosno od 13.02.2009. godine.

Prenos sredstava za ove namene vrsice se Republickom zavodu za zdravstveno osiguranje polazeci od potrebe da se obezbedi sto komforniji nacin ostvarivanja ovog prava, bez  podnosenja posebnog zahteva trudnica i dostavljanja dodatne dokumentacije."

Čim sam pročitao ovaj mejl, zamolio sam suprugu da nazove Republicki zavod za zdravstveno osiguranje i proveri da li je, ipak, potrebno nešto da se uradi ili priloži od dokumentacije kako bi počela da prima 35% u kešu (i neobeleženim novčanicama). Uskoro je nastala situacija kao kada čovek ulazi u apoteku i traži kilogram pomorandzi. Niko iz RZZO-a nije imao blage veze o čemu se radi. Praktično, mi smo ih obavestili da je ova odluka stupila na snagu i da su oni ti preko kojih bi trudnice trebale da dobijaju novac. Kada smo im tražili e-mejl adresu kako bi im prosledili gore citirani mejl, žena s druge strane žice je počela da nam diktira web adresu. Posle nekoliko pokušaju, supruga je uspela da joj objasni da mejl adresa nema "www", vec ono čudno zaokruženo slovo "a". Ljudi, recite mi ko je ovde lud, a ko glup? Da li je moguće da danas neko ko radi u javnoj ustanovi kao što je RZZZO, ne zna razliku izmedju e-mejl i web adrese? 

Nego da ne dužim... U svakom slučaju, prosledili smo im taj mejl, a oni su rekli da će proveriti tačnost tih informacija. Ja se iskreno nadam da će i nešto preuzeti posle toga. Preostaje nam da čekamo i nadamo se da će ovo cimanje uroditi plodom. Ne bi bilo na odmet kada bi se i drugi bračni parovi uključili i počeli da cimaju gradonačelnika da malo doda gas i ubrza ceo ovaj proces.

Šta vi mislite, čija je odgovornost što RZZO nije dobio zvanično obaveštenje o stupanju na snagu ove odluke? Da li je ovaj slučaj još jedan pokazatelj kako nam država ne/funkcioniše ili stvari, ipak, idu na bolje? Da li vam je ovakvo iskustvo strano i šta biste vi uradili da dobijete ono što vam je obećano, tj. što vam pripada? Izvinjavam se što sam malo odužio i nadam se da će nekom koristiti ove informacije



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana