Равноправност...ал замало

bocvena RSS / 05.03.2009. u 11:49

 

У духу надолазећег 8. марта, враћам се старом тексту...

Ово није социолошка студија, просто запажања са "терена".

     Наше бабе су живеле на селу, нису ишле у школу, од малена су усмераване на рад по кући (основна школа - кување и прање, напредни курс - кукичање, вез и плетење), око стоке и на њиви. Удавале су се преко проводаџика (па шта добијеш на бингу, добио си), одлазиле да живе у мужевљевој породици и онда заузимале место у хијерархији других снаја. У многољудним патријархалним породицама положај жене је зависио од година (што старија, то утицајнија), снаге и броја деце. Тежак физички посао ван куће, тежак у кући, за мишљење нико не пита, срећа је ако ти муж није алкохоличар и силеџија, а сва рођена деца поживе. У просеку су бракови трајали 50 година, док један супружник не умре.

    Наше маме су са села отишле у град, завршиле курсеве за дактилографе и средње трговачке (неке се богами и правног факултета докопале), мање-више саме изабрале своје боље половине и онда се упрегле у социјалистичко коло среће као трудбенице и службенице. Породиљско је трајало четири месеца, па је моја генерација  детињство провела или у обданишту или код бабе и деде на селу. Институција кућне помоћнице и бебиситерке је са индигнацијом одбијана (а није било ни пара), јер свака права жена у социјализму све може сама. Пре подне посао (истина од 8 до 16, ни минут дуже, а петком се побегне раније), код куће кување, прање, пеглање, зимница, деца, домаћи задаци, лекари (све аутобусом, јер само муж вози, а он је увек негде другде). Мора понекад и хладна трајна да се стави, у биоскоп да се оде, у Трст по завесе и Макарску на море (о трошку синдиката), а викендом код бабе и деде по провијант. Трећина живота на послу, трећина на послу у кући, трећина у аутобусу. За мишљење и даље нико не пита, имаш среће ако ти муж није алкохоличар и силеџија, а деца ти не постану наркомани и кримоси. У просеку бракови трају 20 година, док деца не порасту.

    Човек би помислио да ће моја генерација напокон освојити Олимп равноправности. Услови су сви били ту: равноправно смо завршавали основне и средње школе и факултете (ту су и магистратуре, а богами и докторати), слобода кретања и мишљења загарантована, избор супружника потпуно самосталан... Па где смо то онда омануле? Пале смо из домаћинства. Кад добијеш децу схватиш да ти образовање слабо нешто помаже око количине домаћичких послова који те чекају кад дођеш кући. Ситуација је мало боља ако имаш добродржећу маму или другу женску особу која жели да помогне. Ако не, онда колоплет вртића, аутобуса, домова здравља, боловања или бебиситерка (ми тренутно једну одржавамо у стању хибернације, само да се не наједи и да нас не остави) и константан минус на рачуну. Вишак школе у односу на наше маме директно је пропорционалан вишку радног времена, а на уштрб времена са децом и мужем. Онда вишак пара потрошиш на помоћ у кући и - цврц, ни завесе из Трста. А у Космополитену пише да морам још и да изгледам као Адријана Лима, да разбијам све позе из Кама сутре, да кувам ко Стево Карапанџа и увек будем насмејана и стрпљива. Није ни чудо што је најпопуларнија књига међу мојим колегиницама са посла - Виктор Франкл: Зашто се нисте убили - тражење смисла живљења. Сад је лакше да се разведеш од алкохоличара и силеџије, па бракови трају око пет година.

   Упадљиво одсуство мушкараца из ове приче је потпуно намерно. Ту се од времена мога деде мало тога променило. На њихову свеопшту радост.

   Одговарајућа музичка подлога...

 

      

 

 Komentari (24)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

reanimator reanimator 12:11 05.03.2009

...

A to što ne morate u vojsku, to ništa?? :)
Plus..niko da se osvrne na podredjeni položaj muškarca u periodu kad beba ne spava celu noć, pa pred zoru majka i beba u lagani dream land, a smlavljeni tata na posao!?
bocvena bocvena 12:22 05.03.2009

Re: ...

Како немамо војску? Па имамо војнике. Ето ја првих шест месеци у Мостару, а других у Сарајеву. Хоћеш да разменимо приче из војске?
Ово за бебе је баш тужна прича.
reanimator reanimator 12:34 05.03.2009

Re: ...

bocvena
Како немамо војску? Па имамо војнике. Ето ја првих шест месеци у Мостару, а других у Сарајеву. Хоћеш да разменимо приче из војске?

Ja bih, al ću popijem ban zbog smaranja :)
Mislim..tjekom moje vojske počeo rat...pun sam priča o stradanjima (tudjim i svojim) i prepun dogodovština, priča o iskrenom prijateljstvu i patetičnih zapisa iz pisama.
Bolje da ne počinjem :)
bocvena bocvena 13:02 05.03.2009

Re: ...

Bolje nemoj, da se i ovaj 8. mart ne pretvori u mušku pijanku povodom ženskog praznika.
aleksandarz92 aleksandarz92 13:38 05.03.2009

Re: ...

bocvena
Bolje nemoj, da se i ovaj 8. mart ne pretvori u mušku pijanku povodom ženskog praznika.

Moju kevu postavili skoro za predsednika sindikata. Sad ce sve zene da dobiju po koverticu i organizuje se skromna proslava. Kupljeno malo predjela, zu-zu i sl. Cak ni piva nema.
Imam neki osecaj da ce uskoro da je smene.
antioksidant antioksidant 14:06 05.03.2009

Re: ...

Cak ni piva nema.
Imam neki osecaj da ce uskoro da je smene.

sasvim opravdano
bocvena bocvena 08:23 06.03.2009

Re: ...

I mi danas imamo proslavu, a pošto je moja škola ugostiteljska, ništa kovertica, samo saher tortica i orhideja za svaku ženu. Nema ni piva, da se popodnevna smena ne ušika.
natasavb natasavb 08:41 06.03.2009

Re: ...

bocvena
I mi danas imamo proslavu, a pošto je moja škola ugostiteljska, ništa kovertica, samo saher tortica i orhideja za svaku ženu. Nema ni piva, da se popodnevna smena ne ušika.

ima li sta gluplje od tih proslava 8. marta?!
super tekst.
bocvena bocvena 08:56 06.03.2009

Re: ...

Skoro da nema. Meni svaki dan 8. mart. Dan mrmota.
natasavb natasavb 09:04 06.03.2009

Re: ...

Meni svaki dan 8. mart. Dan mrmota.


odlico poredjenje. i ja se cesto osecam tako.
vladimir petrovic vladimir petrovic 14:34 05.03.2009

Muškarci, čemu?

Bocvena
Човек би помислио да ће моја генерација напокон освојити Олимп равноправности


O kakvoj ravnopravnosti govorite?

Pa ako se generacijama i generacijama žene trude da ostvare ravnopravnost, pa ništa od toga, onda muškarce treba izbegavati.

Stari Latini (verovatno su svi bili muškobanjasti) su govorili: QUI POTEST MULIERES VITARE, VITET. Ko može da izbegne žene, neka izbegne!

Ja predlažem da to promenite u: KO MOŽE DA IZBEGNE MUŠKARCE, NEKA IZBEGNE.
I mirna Bačka, he, he, he...
dunja73 dunja73 14:59 05.03.2009

Re: Muškarci, čemu?

Ja predlažem da to promenite u: KO MOŽE DA IZBEGNE MUŠKARCE, NEKA IZBEGNE.
I mirna Bačka, he, he, he...


aaa, hvala na savetu
NECEMO ga prihvatiti
bocvena bocvena 08:30 06.03.2009

Re: Muškarci, čemu?

Zanimljiv naslov - Muškarci, čemu? Moram da razmislim... Setila sam se.
Nisu muškarci za izbegavanje, oni izbegavaju...da rade.
dunja73 dunja73 14:38 05.03.2009

+

da , to je ta prica o zenama..
kada se na kraju saberu plus i minus
nekako ostane na istom..
naravno mi danas zivimo brze
pa su nam i auta prilagodjena tempu ,
pa samim tim iz sigurnosnih razloga ugradjeno par noviteta
ali i dalje je vozac taj koji mora da upravlja i da postuje pravila saobracaja ( drugim recima , isto samo malo drugacije..)
rapunzel rapunzel 14:42 05.03.2009

Kad muškarac pomaže...

Jedna žena naučila svog muža da radi po kući i muž stoji u vešernici i hoce da opere svoju majicu u veš-mašini. Posle 2 sekunde razmišljanja, poviče ženi: "Koji program na mašini da uključim?"

"Zavisi", odgovori mu zena. "Šta piše na majici?"

"Manchester United", odgovori muž.

I posle kazu da su plavuse glupe...dunja73 dunja73 14:55 05.03.2009

Re: Kad muškarac pomaže...

I posle kazu da su plavuse glupe...


a ima i jedna stara narodna izreka
" Zena muskarca pravi covekom"
bocvena bocvena 08:32 06.03.2009

Re: Kad muškarac pomaže...

Eto, ja sam plavuša, a moj muž navija za Mančester.
miloradkakmar miloradkakmar 15:53 05.03.2009

Па...

. Ту се од времена мога деде мало тога променило.


Па , и није свугде тако.Нећу да се хвалим или да неког кудим , али ...
Моја жена и ја заједно смо учили да кувамо : деца нису хтела да једу паприкаш, ђувеч , боранију, грашак , спанаћ, пасуљ, купус ... код бака , него су тражила "онако како тата кува". Данас углавном кува кћерка, ја понекад паприкаш, пасуљ и сл. , а жени остаје недељни ручак.
bocvena bocvena 08:36 06.03.2009

Re: Па...

Milorade bekrijo, sad će muški blogeri da te se odreknu i da traže Supermodu da te banuje.
Ali od ženskog dela blogosveta
taube taube 19:40 05.03.2009

,

sjajan tekst.
preporuka
bocvena bocvena 08:39 06.03.2009

Re: ,

Hvala, dobro došli dragi gosti!
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 21:06 10.03.2009

e bas sam uzivala

u pravu si to je prica koju su zivele nase babe i mame i ostala zenska rodbina. ja sam pokusala da malo promenim situaciju u mom zivotu tako da uspeavam sa suprugom da delim poslove po kuci. dobro ide sad za sad da ne ureknem. al meni moja mama dala jedan super savet kad sam se udala...kaze ovako: nemoj da se pravis pametna da sve znas kako se radi po kuci, ono peglanje, usisavanje, pranje sudova i ostale zahebancije...kad muz proba da to radi i onda ga lepo pohvali i nemas problema. eto kod mene upalilo.
a nemam zavese u kuci...niti licim na Adrijanu...jednino sto kuvam dobro.
bocvena bocvena 08:41 11.03.2009

Re: e bas sam uzivala

Hvala, Njanja, na komentaru. Ima jedan prastari crno-beli film u kome majka daje svojoj kćeri savet pred venčanje - knjigu "Kako se vaspitavaju kućni ljubimci" i kaže kako je ona čitav život primenjuje na njenog oca. Tad mi to bilo smešno, ali posle šesnaest zajedničkih godina...
Ubiće nas muževi zbog bloga. Moj je posle ovog teksta rekao - Jel sad ja treba da se javim i kažem da te ne držim u podrumu zaključanu?
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 13:17 11.03.2009

Re: e bas sam uzivala

Moj je posle ovog teksta rekao - Jel sad ja treba da se javim i kažem da te ne držim u podrumu zaključanu?

ha, ha, ha... ocigledno nisi u podrumu tako da nema sta da brine. e bas me nasmejaste obojica...
ne znam ja jel moja majka videla taj film ili ne, vazno ona meni dala savet kako da izbegnem njenu sudbinu, jer na primer ja se lepo secam nekih scena kad je tata usisavao ona je isla za njim i govorila eeee a ovde nisi proso, pa ovde iza kauca nisi usisao i tako na kraju otac digo ruke. isto bilo i za pranje sudova...sta da ti pricam, moja mama je znala sve najbolje da uradi i na kraju je sve ona zavrsavala poslove. al onda se razbolela, imala neku operaciju pa je tata opet poceo da pomoze pa je tek tad moja mama resila da drzi jezik za zube. naucila lekciju na svojm greskama.
pozdrav za supruga.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana