From 9/11 to Concert of Democracies

Jelena Milić RSS / 11.09.2007. u 13:36

  

“Everyone has a right to reinvent himself.”

moj američki prijatelj   

Zvaničnici Srbije i SAD razmenjuju ovih dana saopštenja, note i objašnjenja oko budućeg statusa Kosova. Za razliku od skandala oko kvazidržave, Koštuničina reakcija na američko eventualno priznavanje samoproglašenog nezavisnog Kosova još i ima nekog smisla. Ne može se ne preduzimati ništa. No, dometi te reakcije su zaista minimalni jer  Koštunica tuče oružijem koje je prevaziđeno, iz rovova iz kojih se bitka odavno ne vodi. Čini se da je u potpunom nesporazumu sa sve direktnijim načinom komunikacije u sve  povezanijem i ubrzanijem svetu. S obzirom da neretko i sam krši principe na koje se poziva, ne dobija ni preko  potrebnu naklonost konzervativnijih snaga u zapadnoj međunarodnoj zajednici, koje još nisu spremne da nove političke realnosti uobliče u nove međunardone norme.  Ako ne uz  univerzalni konsenzus, ono bar među demokratskim svetom. Zato Koštunica, koji nema racionalno rešenje niti hrabrost da se  suoči sa novom realnošću, bez obzira što  se upravo  Srbija pod Miloševićem sa njom sukobila  na vrlo traumatičan način po celo društvo, a  događaji oko 9/11 je etablirali na globalnom nivou sviđalo se to nekima ili ne,  Srbiju vucara tamo vamo.  Ukazuje na neke  neusklađenosti odluka relevantnih institucija poput SB i NATO, ne uviđajući, ili odbijajući da Srbiji to saopšti,  da se sve češće one naknadno koordiniraju i uobličavaju u zajdničke misije na primer. SB je aminovao  čak i većinu poteza koalicije voljnih a kamo li  NATO, kako  se i ovde na blogu često previđa.  Koštunica je i sam  pristao  da se pregovori oko Kosova izmeste van okvira  SB u pregovaračku trojku na primer, a sad Amerikancima preti SB. I inače, Koštunica se poziva na UN, čiji je Generalni sekretar podržao Ahtisarijev plan, za koji se u Srbiji neosnovnano trijumfalistički  tvrdi da je mrtav. 

 

 Dometi su nikakvi, no posledice po srpsko društvo mogu biti velike.  Nije, naravno, u pitanju sam pregovarački proces, već etabliranje određenog sistema vrednosti i obaveza  koje on donosi, što uveliko određuje spoljnopolitički kurs zemlje. Ovih sto dvadeset dana pre su  ustupak toj konzervativnijoj zapadnoj međunarodnoj zajednici i/ili EU bez jedinstvenog stava, nego Koštunici. Jer SAD  na nju u budućnosti itekako računaju. Usudila bih se reći i EU, ali i Japan, neke zemlje Južne Amerike i Azije  takođe,  na SAD.  Barak Obama kaže:“ Too often we have sent the opposite signal to our international partners. In the case of Europe, we dismissed European reservations about the wisdom and necessity of the Iraq war. In Asia, we belitled South Korean efforts to improve relations with the North. In Latin America, from Mexico to Argenitna, we failed to adequately address concerns about immigration and equity and economic growth. In Africa we have allowed genocide to persist for over four years in Darfur....“   

 

Otovrena priznanja propusta Bušove administracije u periodu posle stravičnih događaja 9/11, za koje smatram da se u srpskoj javnosti umanjuju i ne sagledavaju na pravi način a neretko se tumače  kao nešto što su SAD skoro pa zaslužile, te  širina i kurs  porocesa preispitivanja u SAD,  govore ne u prilog tome da intervencija više neće biti, već da će biti pažljivije planirane i koordinirane.  Ako do potrebe za njima, nažalost, ipak  dođe.  Na američkoj analitičarskoj sceni je sve intenzivniji proces potrage za  novim osnovama legitimiteta intervecija,  koja bi  imao  širi unutrašnji  i međunarodni konsenzus. Jedan od sve zastupljnijih predloga kako da se prevaziđe situacija koju prouzrokuje sve češći  raskorak u SB, jeste „Concert of Democracies, where the world's democracies could meet and cooperate in dealing with the many global challenges they confront” kao proces opisuju  Robert Kagan i Ivo Daalder, pozajmljujuci termin iz spoljne politike 18. i 19. veka.  Osim što, naravno, smatraju da je međunarodni legitimitet –podrška demokratskih partnera- itekako potreban, oni navode još čitav niz uslova koje intervenciji daju legitimitet. Tu su pre svega sam razlog intervencije i način na koji je vođena, te ko o njoj uopšte odlučuje.( U nastavku je ceo tekst  The Next Intervention koji vam  toplo preporučujem. Smatram ga relevantnim jer su koautori savetnici- Kagan  republikanca Kejna a Dalder demokrate Obame- a prezentuju  objedinjen stav)  

Neodgovorno je, naravno, izbegavati suočavanje  sa geoplotičkom relanošću i dilemama koje se postavljaju u liberlano demokratskom  svetu, jer on uveliko oblikuje našu realnost.  Hteli mi to ili ne. Neodgovorno je i zato što to antizapadnim snagama kod nas daje prostor za daljnju nelegitimnu manipulaciju javnosti i stvaranje iskrivljene slike, ali pre svega za legitiman, ma koliko nepoželjan sa stanovišta onih koji žele drugačiji kurs, otklon ka Rusiji. Situaciju, naravno, otežavaju svi lični doživljaji  iz nedavne prošlosti. No, ma kako teški i osnovani, ti argumenti  ne bi smeli biti razlog da i budućim genracijama otežamo šansu da žive u naprednom svetu. Ovo je posebno bitno zato što se, često  neargumentovani, antiamerikanizam, anti –NATO stavovi  i antiglobalizam kod nas javljaju i tamo gde se bi  po prirodi stvari mogla očekivati racionalnija kritika i korekcija iznutra.( Za mene je iznenađujući i broj naših građana  koji žive u SAD ili  NATO zemljama i zagovaraju Koštuničin kurs Srbije ka Rusiji ili utopijskom limbu zvanom neutralnost)

 

  Zato se mora obratiti pažnja i na to kako će zapadni svet i u buduće reagovati na sve kompleksnije izazove. Masovno  teško kršenje ljudskih prava –kao što je bio slučaj u Bosni ’95 i na Kosovu ’99-postigli su taj širi konsenzus relativno lako. Iako bolno usled vrlo jakih objektivnih okolnosti, a pre svega kolateralne štete, ogromnog broja raseljenih  i trauma po celo društvo, Srbija mora doneti i tu odluku prihvata li ih ili ne, u paketu sa izborom saveznika i saveza u koje hoće da uđe.   

 

Podele nisu uvek štetne. Sadašnja oštra debata u SAD i oko dosadašnjih dometa intervencije u Iraku i oko validnosti argumenata koji  su do nje doveli ne deli  je na  patriote i izdajnike, i pre će je ojačati nego što će je oslabiti. Zagovaranje  jedinstva  na različitim ideološkim osnovama, a programski bi se reklo da tih razlika između DSS i DS još uvek ima, makar i oko jednog zajdničkog cilja nije uvek moguće, ma kako kratkoročno bilo poželjno. Srpsko društvo se polako deli  isto onako kao i svet. Što je dobro sve dok se prevaga jedne ili druge strane postiže demokratskim sredstvima. Bez podele na izdajnike i patriote.Iako u vladi imamo jednu realnost, rasprava oko NATO pokazala je da su linije podele  u društvu ipak negde drugo, i da postoji prostor u kome DS, G17+, LDP mogu zajedno da nastupaju.  Pogotovu ako bi prve dve skupile harabrosti da se zarad ideološkog opredeljenja i/ili stabilnog spoljnopolitičkog kursa zemlje jasnije suprotstave Koštuničinoj inicijativi i otovorenije podrže sistem vrednosti kome se programski priklanjaju. Jer ikao ideološki očito protiv, Koštuničin tabor institktivno ipak prepoznaje prednost globalizacije koja ti omogućava da u mnogo slučajeva biraš između opcija koje dolaze sa vrlo različitih strana. Tako da su, kao pro NATO, argumenti ministra Šutanvoca o našim pro-zapadnim sklonostima ka odevanju i muzici delovali dosta neodgovorno i bili lako pobijeni, iako jesu pogodili suštinu dihotomije u kome se nalazi srpsko društvo.

 Za učvršćivanje spoljnopolitičkog kursa zemlje  potrebno je ipak više. Odnos prema intervencijama, koji u suštini koči DS i G17+ da se jasnije odrede i prema NATO i time odvlači  na Koštuničin teren koji je širi od jedinstvenog stava o Kosovu, jedan  je od tih  nužnih i neprijatnih, ali preko potrebnih uslova.   

 

 

The Next Intervention
As printed on August 6, in the Washington Post
By Robert Kagan and Ivo Daalder
 

Is the United States out of the intervention business for a while? With two difficult wars in Iraq and Afghanistan and a divided public, the conventional answer is that it will be a long time before any American president, Democrat or Republican, again dispatches troops into conflict overseas.As usual, though, the conventional wisdom is almost certainly wrong. Throughout its history, America has frequently used force on behalf of principles and tangible interests, and that is not likely to change. Despite the problems and setbacks in Iraq and Afghanistan, America remains the world's dominant military power, spends half a trillion dollars a year on defense and faces no peer strong enough to deter it if it chooses to act. Between 1989 and 2001, Americans intervened with significant military force on eight occasions -- once every 18 months. This interventionism has been bipartisan -- four interventions were launched by Republican administrations, four by Democratic administrations. Since Sept. 11, 2001, the situations in which an American president may have to use force have only grown, whether it is to respond to terrorist threats, to curb weapons proliferation, to prevent genocide or other human rights violations, or to respond to more traditional forms of aggression.To sustain broad, bipartisan support for interventions requires that we rebuild a domestic consensus on a fundamental but elusive issue: the question of legitimacy. That consensus has been one of the casualties of the Iraq war. Many of President Bush's critics, at home and abroad, argued that the war lacked legitimacy since it was not a clear instance of self-defense nor received the sanction of the U.N. Security Council. Many of Bush's supporters respond that it is not the opinions of other nations or institutions that provide legitimacy but the substance of the action itself. Toppling Saddam Hussein was a just act and therefore was inherently legitimate.To forge a renewed political consensus on the use of force, we first need to recognize that international legitimacy does matter. It matters to Americans, who want to believe they are acting justly and are troubled if others accuse them of selfish, immoral or otherwise illegitimate behavior. It matters to our democratic friends and allies, whose support may attest to the justness of the cause and whose participation may often be necessary to turn a military victory into a lasting political success.So how do we determine the legitimacy of armed force? First, substance does count. There is a difference between force used to enlarge one's territory and force aimed at alleviating a grievous harm done to others. A just cause, a clear strategy for success and a definitive threat to ourselves or to others whom we are obliged to protect all lend legitimacy to military action.But substance alone is not always enough. Process matters, too. The critical question is who decides: Who decides whether a threat is sufficiently real or grave to warrant military action? Who decides whether the threat is directed against a specific state or whether it threatens regional or international security more broadly?The traditional answer, the U.N. Security Council, no longer suffices, if it ever did. Under the United Nations Charter, states are prohibited from using force except in cases of self-defense or when explicitly authorized by the Security Council. But this presupposes that the members of the Security Council can agree on the threat and the appropriate response. From Rwanda to Kosovo to Darfur, however, and from Iraq to North Korea to Iran, the Security Council has not been able to agree and has failed to act decisively. Its permanent members are deeply divided by conflicting interests as well as by clashing beliefs about the nature of sovereignty and the right of the international community to intervene in the internal affairs of nations.If not the Security Council, then who? The answer is the world's democracies, the United States and its democratic partners in Europe and Asia. As the war in Kosovo showed, democracies can agree and act effectively even when major non-democracies, such as Russia and China, do not. Because they share a common view of what constitutes a just order within states, they tend to agree on when the international community has an obligation to intervene. Shared principles provide the foundation for legitimacy.A policy of seeking consensus among the world's great democratic nations can form the basis for a new domestic consensus on the use of force. It would not exclude efforts to win Security Council authorization. Nor would it preclude using force even when some of our democratic friends disagree. But the United States will be on stronger ground to launch and sustain interventions when it makes every effort to seek and win the approval of the democratic world.Eventually, perhaps, these matters could be addressed and decided in a more formal arrangement, a Concert of Democracies, where the world's democracies could meet and cooperate in dealing with the many global challenges they confront. Until such a formal mechanism has been created, however, future presidents need to recognize that legitimacy matters, and that the most meaningful and potent form of legitimacy for a democracy such as the United States is the kind bestowed by fellow democrats around the world.

 

Robert Kagan, a senior associate at the Carnegie Endowment for International Peace and transatlantic fellow at the German Marshall Fund, writes a monthly column for The Post. He has been advising John McCain's presidential campaign on an informal and unpaid basis. Ivo Daalder, a senior fellow at the Brookings Institution, is the author of "Beyond Preemption: Force and Legitimacy in a Changing World." He is an unpaid adviser to Barack Obama's campaign. Alonger versionof this column is part of the Stanley Foundation's "Bridging the Divide" Project.

 

   



Komentari (68)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

igipop igipop 13:50 11.09.2007

Dobar tekst

Preporuka.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 14:05 11.09.2007

Re: Dobar tekst

"Sadašnja oštra debata u SAD i oko dosadašnjih dometa intervencije u Iraku i oko validnosti argumenata koji su do nje doveli ne deli je na patriote i izdajnike, i pre će je ojačati nego što će je oslabiti. "

Ovo je nesto sto u praksi nije tacno jer se od Sept. 11tog ljudi dele na one sa zastavama na automobilima i one bez. Onih sa zastavama ima dosta. Slika je pocela da se menja kada su pocela vracanja mrtvih tela vojnika umesto zivih i zdravih mladih ljudi. Rat u Iraku definitivno nije ojacao Ameriku. Drugo, rat u Iraku nije opravdan, kao sto ni jedan rat to ne moze da bude. Rat vode velike kompanije i pojedinci koji ubiraju najveci profit.
Ovo sto se kod nas desava da nam jedan razbijac trafika postavljen za ministra deklamuje o potrebi da se imaju, ili nemaju izbori i konstantne pretnje, jer one to jesu, prilklanjanjem Rusiji, pokazuju nasu veliku slabost, propuste i nemanje koncepcije. Bojim se da ce u moru vaznih svetskih pitanja opstanka uticajnih i prebogatih, pitanje malog izpljuvka na mapi Evrope, ostati nereseno, da lebdi u vazduhu do daljeg. Koliko daleko, ne znam. Pricace ko
Jelena Milić Jelena Milić 14:15 11.09.2007

Re: Dobar tekst

jelena, samo da objasnim. Rekla sam da debata o Iraku, ma kako ostra, ne moze oslabiti Ameriku. Rat u Iraku naneo joj je ogromnu stetu, to je nesumnjivo. Ono sto ja zelim da istaknem je da i kad se strasno pogresi, ipak na tim greskama moze da se uci i da ta spremnost nesto znaci. U Srbiji je ne vidim.

Podela na one koji imaju zastavice i oni koji ih nemaju, ipak ne vodi do onoga gde srlja srpsko drustvo. ne znam gde zivite, ali kad bi videli nase tabloide i redovnije slusali ilic-vucic-nikolic-kostunica izjave mozda bi vam bilo jasnije na sta ciljam.

ne vidim da je ricard gir npr vidjen kao izdajnik iako poredi busa sa karadzicem, niti da majkl mur ne moze da radi.

Jelena Pavlović Jelena Pavlović 14:26 11.09.2007

Re: Dobar tekst

Jelena, meni je poznato kako je u Srbiji jer sam na pola i tu i tamo u SAD-u. U Srbiji je strasno. Ali, opsta slika sveta u mnogome zavisi od stanja u jednoj zemlji koja sebe naziva super-silom i koja to jeste. A Amerika nije ujedinjena po pitanju Iraka. Kada je Kosovo bilo na dnevnom redu, u Klintonovo vreme, opet se igralo na kartu americkog patriotizma, jos gore, govorilo se o ocuvanju americkog standarda. Nikada nisam sasvim razumela vezu izmedju standarda prosecnog Amerikanca i nekog rata, bilo kog. Rat iscrpljuje zemlju finansijski i odvraca paznju ljudi od gorucih, domacih problema. Evo paralele: U Srbiji se peva o veliko srpstvu, kosovskom boju, crkvi vodilji Srpstva, a sa druge strane narod nema zadovoljene osnovne potrebe od kojih je ona o zagartovanosti prava na rad. U Americi, prica se o Iraku, o americkim inetersima van zemlje, a prosecan Amerikanac moze da izgubi sve sto ima ukoliko se, ne daj boze, razboli. O tome prica Majkl Mur koji uzgred i nema bas mnogo podrske.
Jelena Milić Jelena Milić 14:32 11.09.2007

Re: Dobar tekst

naravno da nije ujedinjena oko iraka. kao i oko mnogo drugih tema. meni se cini da se slika koja se u srbiji stvara o americi sve vise svodi na monolitnu sliku koja sa realnoscu nema veze. i to me plasi.

sto se veze izmedju rata i standarda cak i prosecnog gradjanina tice, tu nazalost postoji nesto, vidite cak i kako se vajamrska nemacka vadila. no to naravno, nije nikakvo opravdanje. pa i prica o kejnsovoj ekonomiji ima nesto sa tim.

o komercijalizaciji i autsorsovanju rata sam mnogo pisala. mislim da se i americi to vraca kao bumerang.

ja bih se nacelno sa vama slozila oko svrhe rata, no reality bites. ja pokusavam da vidim sta bi za srbiju moglo biti najbolje u granicama realnog.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 14:45 11.09.2007

Re: Dobar tekst

Srbija je kao i uvek pritisnuta sa svih strana. I na zalost, u Srbiji, sada zive uglavnom samo Srbi:( Sad jos da se isteraju oni koji nisu "patriote" u smislu aminovanja svega sto "veliki vozd "kaze... Mislim da je sjajno sto postoje mesta sa kojih moze da se govori (blog) i da stalno treba govoriti dok se "ne promukne." Svako na svoj nacin, do kraja. Za Srbe je najbolje da ne dozvole raznim Jocicima da ih ubede u neminovnost sleda dogadjaja i potrebu ostajanja na status-quo situaciji. Drustvo u tranziciji treba da se menja, a nikako da stagnira kroz jednoumnu politiku DSS-a.
Jelena Milić Jelena Milić 14:47 11.09.2007

Re: Dobar tekst

slazem se. mislim da DS ima i sansu i ODGOVORNOST, cak i bez obzira na pregovore o Kosovu, da nas povuce iz stagnacije.

Jelena Pavlović Jelena Pavlović 14:51 11.09.2007

Re: Dobar tekst

Bojim se da je DS malo rasklimatan. Resenje je u udruzenom delovanju progresivnih partija. A DS ima ODGOVORNOST zato treba da postane malo agilnija.
igipop igipop 15:01 11.09.2007

Opste mesto: Ekonomija vajmarske Nemacke

sto se veze izmedju rata i standarda cak i prosecnog gradjanina tice, tu nazalost postoji nesto, vidite cak i kako se vajamrska nemacka vadila


Ja sam kao i ti, valjda i kao vecina u Srbiji, do skoro bio u ubedjenju da je Hitlerova ekonomija pre pocetka drugog rata dobro funkcionisala. Javni radovi, autoputevi, obnova i slicno. Medjutim radi se u ovom slucaju, sto sam skoro saznao, o ozbiljnoj zabludi. Nemacka ekonomija je bila u totalnom haosu. Nesto slicno recimo kao i Srbiji na samom pocetku 90ih: Velike plate, fabrike rade,svage ima.

Istina je da je Hitlerova ekonomija bila kao piramidalne stedionice. Dugovi. Cena prividnog blagostanja je bila u akumulaciji dugova. I kao svaki balon od sapunice i u ovom slucaju je pretilo pucanje. Izlaz je bio da ili spusti loptu i sredi javne finanasije, sto bi znacilo pad popularnosti, i verovatni silazak sa vlasti, ( jer nemci su ga prihvatili zbog vidljivog oporavka ekonomije pre svega) ili ono sto je izabrao: konflikt rat i otimanje.

Kada je izvrsio Anschluss prva stvar koju je uradio nije bilo da udje u zgradu vlade ili parlameta, vec u centarlnu banku. Vec u tom trenutku drzava je bila prezaduzena. Bez hitne finasijske inekcije u roku od nekoliko meseci ekonomija Nemacke bi dozivela krah. Slicna stvra se dogodila i kada je okupirao Cesku kao i sve drzave redom. Prakticno je na kredit stekao popularnost, to iskoristio da opravda ogranicenja politickih i gradjanskih oprava, napravio vojsku, a onda tom vojskom okupirao druge drzave, pokupio novce, vracao dugove i redom. Slican efekat je imala i politika prema jevrejima: drzava je prakticno zaplenjenu imovinu koristila da vraca dugove. Verovatno si cula da je u osvajanju Sovjetskog Saveza Hitleru bilo vazno da osvoji naftna polja koja su se nalazila na jugu i da je razlog toma bio sto nisu imali dovoljno nafte za tenkove. To naravno nije tacno. Imali su dovoljno nafte. Tokom celog drugog svetskog rata Nemci su koristili tehniku preradjivanja uglja ( koga su imali dovoljno) . Dakle niju u tome bio problem. Problem je bio sto su javne finaisije Hitlerove Nemacke bile u rasulu, sto je troseno vise nego sto je stvarano i sto im je bio neophodan novi izvor prihoda. U tome se krije konacno i racionalni razlog otvaranja istocnog fronta. Nemacka ekonomija jednostavno bez brze finasijske inekcije nije bila u stanju da izdrzi pritisak ogromne ratne masinerije...

Ovo je doduse jako interesantna tema i zasluzuje poseban blog ali eto kad je pomenuto...
Urosh Urosh 15:11 11.09.2007

Re: Dobar tekst

Jelena Milić
naravno da nije ujedinjena oko iraka.

Pa zato sto je americko drustvo normalno, u njemu nema nacionalne sabornosti kao u Srbiji.
Kad USA intervenisu, protesti se desavaju, kada je Srbija vrsila agresije na okolne zemlje i aparthejd na Kosovu, i za vreme NATO intervencije, postojala je nacionalna sabornost, 90% ljudi u Srbiji je agresije i aparthejd ili podrzavalo ili cutalo, a za vreme NATO intervencije osudjivalo posledicu umesto uzroka.
Urosh Urosh 15:14 11.09.2007

Re: Dobar tekst

Urosh

Jelena Milićnaravno da nije ujedinjena oko iraka.Pa zato sto je americko drustvo normalno, u njemu nema nacionalne sabornosti kao u Srbiji.Kad USA intervenisu, protesti se desavaju, kada je Srbija vrsila agresije na okolne zemlje i aparthejd na Kosovu, i za vreme NATO intervencije, postojala je nacionalna sabornost, 90% ljudi u Srbiji je agresije i aparthejd ili podrzavalo ili cutalo, a za vreme NATO intervencije osudjivalo posledicu umesto uzroka.

P.S. zbog tog drustva USA nema sanse nikada da oslabi, ono cini njeno zdravo tkivo.
Srbija nema drustvo, ima naciju, i to je ono sto Srbiju razlikuje od USA na prvom mestu.
kum kum 15:34 11.09.2007

Re: Dobar tekst

Pa zato sto je americko drustvo normalno

Urke, je l' znas jos koji? Bas si me slatko nasmejao.
Pozdrav iz Sev. Amerike.
Urosh Urosh 15:44 11.09.2007

Re: Dobar tekst

kum
Pa zato sto je americko drustvo normalnoUrke, je l' znas jos koji? Bas si me slatko nasmejao.Pozdrav iz Sev. Amerike.

Ne mislim na drzavu pod Bushom, nego na DRUSTVO koje se politici Busha opire.
Citaj pazljivije.
Trica Trica 16:13 11.09.2007

Re: Opste mesto: Ekonomija vajmarske Nemacke

Možemo li saznati i izvor tih informacija? Je li to iz prve ruke, odn. iz državnih dokumenata, ili je to nečija teorija? Pošto je teza izuzetno zanimljiva, mislim da zavredjuje objašnjenje.
Jelena Milić Jelena Milić 16:28 11.09.2007

Re: Opste mesto: Ekonomija vajmarske Nemacke

see igipopa
kristina124 kristina124 17:00 11.09.2007

Re: Opste mesto: Ekonomija vajmarske Nemac

Jelena Milić
sto se veze izmedju rata i standarda cak i prosecnog gradjanina tice, tu nazalost postoji nesto, vidite cak i kako se vajamrska nemacka vadila. no to naravno, nije nikakvo opravdanje. pa i prica o kejnsovoj ekonomiji ima nesto sa tim.

igipop
Medjutim radi se u ovom slucaju, sto sam skoro saznao, o ozbiljnoj zabludi. Nemacka ekonomija je bila u totalnom haosu. Nesto slicno recimo kao i Srbiji na samom pocetku 90ih: Velike plate, fabrike rade,svage ima.
...
Ovo je doduse jako interesantna tema i zasluzuje poseban blog ali eto kad je pomenuto..

Interesantno je zaista. Namecu se i izvesne paralele sa stanjem US ekonomije, berzanskim mehurom, "pucanjem" home building industrije i ogromnim trgovinskim deficitom USA (verovatno 95% od cega otpada na Kinu).
Bila bi stvarno dobra posebna tema. Kad je ne bi trolovali prisutni "eksperti".
Jelena Milić Jelena Milić 17:13 11.09.2007

Re: Opste mesto: Ekonomija vajmarske Nemac

samo napred, na svakom blogu gde je tema sad i svet i mi, postujte sta mislite o tome. ja sam manje upucena u ekonomiju sad, nesto vise pratim formalne tokove u kojim se definise spoljna poliitka.

pozz
Doctor Wu Doctor Wu 17:52 11.09.2007

Skrivena matematika rata?

Namecu se i izvesne paralele sa stanjem US ekonomije, berzanskim mehurom, "pucanjem" home building industrije i ogromnim trgovinskim deficitom USA (verovatno 95% od cega otpada na Kinu).

Da, stvarno su potrebni neki experti da ovo objasne: US GDP je 13 triliona dolara, a trade deficit USA raste po stopi od oko 750 milijardi dolara godisnje (trgovinski deficit sa Kinom je, zapravo, samo 30% ovog rasta)- ukupni federalni dug US je negde oko 10 triliona dolara.
kristina124 kristina124 20:25 11.09.2007

Re: Skrivena matematika rata?

Doctor Wu
Da, stvarno su potrebni neki experti da ovo objasne: US GDP je 13 triliona dolara, a trade deficit USA raste po stopi od oko 750 milijardi dolara godisnje (trgovinski deficit sa Kinom je, zapravo, samo 30% ovog rasta)- ukupni federalni dug US je negde oko 10 triliona dolara.

Nazalost, ja tu nisam ekspert, obicni diletant, koji racuna i pokusava da razume ono sto pisu drugi. Evo, npr, nikako mi nije jasno kako je moguce
ovo
У општој гужви, свако је покушао да се ослободи финансијског ђубрета продајући га другом. Како сви желе да продају, а нико не купује, на тржишту је одједном мањак новца. Паника прелази у хистерију и централне банке су принуђене да спашавају систем убацујући кредитни новац.

Ja razumem da ne moze biti manjka novca na trzistu ako niko ne kupuje, nego je doslo do pada traznje koja nije uzrokovana monetarnim uzrocima, a centralne banke pumpanjem saniraju posledicu, ali ne i uzrok. To je Fridmenova monetaristicka doktrina. I tu su azijske (i delom evropske) Centralne banke "spasile" krah berze ubacivanjem svog novca, jer bi dalja nestabilnost ugrozila upravo njihova potrazivanja koja imaju prema USA, kao i, u slucaju Kine, dalji izvoz, jer bi neminovno usledio pad americke kupovne moci.
Anyway, po mojim podacima/secanjima kineski suficit u odnosu na USA je do maja 2007 rastao 1bn$ dnevno, pa bi dakle iznosio bar 50% deficita. Pitanje duga je drugo pitanje.
Centralni problem je sto USA trosi vise nego sto proizvodi a to kreditiraju prodavci, koji za to dobijaju $, kojim kupuju na berzama kojima vlada $, i to ili obveznice (US drzave ili uglavnom US kompanija) ili realnu robu - naftu (i drugu energiju), hranu, oruzje. To su jedina tri strateska artikla. Rude, metali i tehnologija su strateski artikli jedino u meri u kojoj su neophodni za stvaranje jednog od tri vec pomenuta artikla.
SVe dok USA moze da obezbedi da se nafta prodaje u dolarima moci ce da dolarskom kontrolom svetske berze odrze primat, pa ce onda pukim stampanjem dolara i/ili izdavanjem drzavnih ili korporativnih obveznica (cime povecavaju dug) da odrzavaju U.S. kupovnu moc i time globalnu traznju (Kejnsova doktrina kontrolisanja trzista kreiranjem traznje).
OPEC representatives said they were aware that excessively high prices might put a dent on a world economy that is already suffering from a weak housing market in the United States. Some oil ministers attending the meeting said they did not want to be blamed for worsening the world’s economic woes.

Centralno pitanje je sta ce biti kada USA ne bude vise u stanju da obezbedi dominaciju $ na svetskim berzama.
Tacnije, da li ce Rusi prodavati Kinezima, odnosno Iranci Indiji, gas za $ ili ce traziti drugu valutu.
Ali, ja cekam igypopa da pojasni blize.
Doctor Wu Doctor Wu 21:59 11.09.2007

Re: Skrivena matematika rata?

znači da reMiZiramo, :): tvoja teza je da su Ameri vojnom dominacijom nad većinom izvora energije uticali na dominantnost $ u razmeni (i, posredno, na image federal bonds kao stabilnih ulaganja), a da će sada, kada se težište preostalih izvora energije premestilo u krajeve gde Ameri više ne mogu tako lako da nametnu svoju vojnu dominaciju, to izazvati globalne promene. Ne znam, moguće, teorija zvuči interesantno i, što bi rekli, plausible.

Uzgred, je li ovaj Nebojša Katić onaj isti čovek što je pre neki dan reklamirao devalvaciju dinara kao spasonosno rešenje?
dezelin dezelin 23:28 11.09.2007

Re: Opste mesto: Ekonomija vajmarske Nemac

Nemacka ekonomija je bila u totalnom haosu. Nesto slicno recimo kao i Srbiji na samom pocetku 90ih: Velike plate, fabrike rade,svage ima.


Pa fasizam se i javlja nakon velikih ekonomskih kriza.
dezelin dezelin 23:35 11.09.2007

Re: Opste mesto: Ekonomija vajmarske Nemac

i ogromnim trgovinskim deficitom USA (verovatno 95% od cega otpada na Kinu).


Evo da je ja malo istrolujem. USA spoljnotrgovinski deficit nije u stvari deficit nego uvozenje robe gotovo besplatno na osnovu deviznih rezervi ostalih industrijskih zemalja. 4/5 drzava u svetu mora svoje devizne rezerve da cuva u US$ zato sto se nafta moze kupiti samo njima. Pogodi koja institucija u svetu ima monopol nad stampanjem tog novca!
kristina124 kristina124 23:38 11.09.2007

Re: Skrivena matematika rata?

Doctor Wu
znači da reMiZiramo, :): tvoja teza je da su Ameri vojnom dominacijom nad većinom izvora energije uticali na dominantnost $ u razmeni (i, posredno, na image federal bonds kao stabilnih ulaganja), a da će sada, kada se težište preostalih izvora energije premestilo u krajeve gde Ameri više ne mogu tako lako da nametnu svoju vojnu dominaciju, to izazvati globalne promene. Ne znam, moguće, teorija zvuči interesantno i, što bi rekli, plausible.

Uzgred, je li ovaj Nebojša Katić onaj isti čovek što je pre neki dan reklamirao devalvaciju dinara kao spasonosno rešenje?

Nemam pojma ko je Katic. A devalvacija je svakako neophodna - ovoliki kurs je uzrok dugogodisnjeg deficita, direktno je uticao na obaranje vrednosti domace rasprodate(privatizovane) industrije i nerealno trosenje stanovnistva. Sva ona letovanja u Hurgadi moraju da se plate - s kamatom. A i vreme je - privatizacija je pri kraju, pa se mora i domacoj industriji omoguciti da nesto prodaje.
Dolar je temelj Breton Woods sistema medjunarodnih placanja i celog post ww2 globalnog monetarnog sistema, a vojna kontrola tokova nafte samo neophodni detalj. Berza se previse zasniva na poverenju i nadi - nafta je jedina znacajna stvarna roba kojom se tamo trguje. To se uostalom moglo videti prethodnih sedmica prilikom pucanja home building bubble.
dezelin dezelin 23:46 11.09.2007

Re: Opste mesto: Ekonomija vajmarske Nemac

Meni izgleda vrlo logicno i uverljivo:

http://www.globalresearch.ca/articles/CLA410A.html
dezelin dezelin 23:51 11.09.2007

Re: Skrivena matematika rata?

Tacnije, da li ce Rusi prodavati Kinezima, odnosno Iranci Indiji, gas za $ ili ce traziti drugu valutu.


Pa bas je Sadam probao da prodaju Iracke nafte veze za Euro. Na taj nacin je zaradio podosta miliona dolara.
kristina124 kristina124 13:29 12.09.2007

Re: Skrivena matematika rata?

dezelin
Pa bas je Sadam probao da prodaju Iracke nafte veze za Euro. Na taj nacin je zaradio podosta miliona dolara.
A evo sta kaze Clark na linku koji ste postavili
William Clark
The invasion of Iraq may well be remembered as the first oil currency war. Far from being a response to 9-11 terrorism or Iraq's alleged weapons of mass destruction, Petrodollar Warfare argues that the invasion was precipitated by two converging phenomena: the imminent peak in global oil production, and the ascendance of the euro currency.

kao i
William Clark
The Iranians are about to commit an "offense" far greater than Saddam Hussein's conversion to the euro of Iraq’s oil exports in the fall of 2000. Numerous articles have revealed Pentagon planning for operations against Iran as early as 2005. While the publicly stated reasons will be over Iran's nuclear ambitions, there are unspoken macroeconomic drivers explaining the Real Reasons regarding the 2nd stage of petrodollar warfare - Iran's upcoming euro-based oil Bourse.

Kada se uzmu u obzir dugogodisnji americki napori protiv gasovoda Iran-Indija preko Pakistana
Along with the possibility of international sanctions hanging over Iran, the future of a 2,600 km pipeline to transport natural gas from Iran to India through Pakistan, that is actively opposed by Washington, has fallen into jeopardy.

i sve ociglednije namere prema Iranu
Reports that the Bush Administration will put Iran's Islamic Revolutionary Guard Corps on the terrorism list can be read in one of two ways: it's either more bluster or, ominously, a wind-up for a strike on Iran.

onda citirane opservacije dobijaju novu tezinu.

Evo mnogo citiranog clanka Juliana Delisantelisa (do a google search)

Julian Delisantellis
US living on borrowed time - and money
So far, the US attempt at dominion that commenced in 2001 has not been threatened in this manner because, in essence, the nation has been able to borrow the costs simultaneously to maintain both its new empire and its avaricious middle-class consumerist lifestyle.
...
The most important US government economic statistical report that you've never heard of is called the Treasury International Capital (TIC) report. The current-account data report how much the US needs to finance its lifestyle; the monthly TIC data report what it actually gets.
...
On the first day of class, business teachers like me love to introduce our sleepy students to the concept of TANSTAAFL - there ain't no such thing as a free lunch. The United States may soon be introduced to the concept of TANSTAAFE - there ain't no such thing as a free empire.

U prevodu, neprikoslovena dominacija dolara u medjunarodnim transakcijama je ozbiljno potkopana, izmedju ostalog finansiranjem rata za naftu neophodnu da bi se dalje vodio rat. A pitanje nove globalne "reserve currency" jos uvek nije reseno, i EUR nije jedini kandidat.
Martin G. Gilman
The fact is that, within the last year, the Russian ruble has started to acquire the characteristics of an international reserve currency and the Russian economy in 2007 is overtaking two (Canada and Italy) of the G7 using GDP at purchasing power parity.
...
Right now, the only serious threat to the U.S. dollar’s international dominance is the euro. Even so, the Russian ruble has come along way since the 1998 default, and it is about time for the perceptions to catch up with the new reality. If only politics would cooperate, both the international role of the ruble and Russia’s rightful place in the economic G8 would be assured.

Isto kao i Delisantelis i Klark, ali pod sutrasnjim datumom:
James Cumes
The US dollar, for example, loses value vis-a-vis "producer" currencies and commodities, its role as a reserve currency is undermined, and volatility - on which speculation thrives - replaces the stability derived from, for example, gold or the system based on the dollar, which in turn was related to gold, contemplated under Bretton Woods. Stability is replaced by an anarchy that encourages movement away from production and fixed-capital investment into asset-price speculation and "ownership" investment.
...
The dollar is almost certain to decline in value, perhaps precipitously, especially in gold and key-commodity terms, and force a reduction in demand for imported goods. This will be in part beneficial for US exports; but domestic industries, especially in the more basic consumer sectors, are unlikely to be able to replace, at least in the short term, supplies from overseas. No longer the consumer without limit, the US will almost certainly infect other countries with its slowdown, recession or depression, and that in turn will reduce growth, investment, employment and output around the world.
Even the boom in commodities, though it might survive more robustly than other sectors, will certainly be affected and diminished, as demand collapses in other sectors. In other words, we are likely to see the characteristic snowball effect on trade and growth that we have experienced in similar - though almost certainly less devastating - circumstances in the past.

Some countries, such as China, which have more effective regulatory control of their economies as well as the inherent size and strength to "go it more nearly alone" may transit the worst of the coming crisis less painfully than some others.


Kada se u obzir, osim ekonomskih, uzmu i strateske analize:
William Engdahl October 20, 2006
In recent years major attention has been paid to the emergence of a China economic colossus. What is generally missing in these discussions is the fact that China will not be able to emerge as a truly independent global power over the coming decade unless it is able to solve two strategic vulnerabilities—its growing dependence on energy imports for its economic growth, and its inability to pose a credible nuclear deterrence to a US nuclear first strike.

Russia is the one remaining power which still has sufficient military deterrence potential in its strategic nuclear arsenal, and is expanding same, as well as abundant energy to make a credible counterweight to global US military and political primacy.

razumljivije je zasto Kaganovich i Daalder sve manje nailaze na topao prijem
Evropska unija je u utorak kosovskim Albancima uputila i jasnu poruku - brisel je protiv jednostranog proglašenja nezavisnosti.

This is the fricking changing World...
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:07 11.09.2007

Ovi naši građani,

što žive po drugim zemljama, a navijaju za Mrljavog...šta ti nije jasno? Tako sami sebe maze po egu da su veeeeeliki Srbi, a ništa ih ne boli...posledice odluka, koje podržavaju, neće pasti na njihova leđa, neće ih zaboleti. Lako je tuđim...
ivana23 ivana23 14:48 11.09.2007

Re: Dobro, Jelice

Jelica Greganović
Ovi nasi gradjani...što žive po drugim zemljama, a navijaju za Mrljavog...šta ti nije jasno? Tako sami sebe maze po egu da su veeeeeliki Srbi, a ništa ih ne boli...posledice odluka, koje podržavaju, neće pasti na njihova leđa, neće ih zaboleti. Lako je tuđim...


Nisam navikla na vas ljutiti ton. Ne vidim da je JP navijala za naseg mrljavog, a vala ni njihov nije bolji.
Jelena Milić Jelena Milić 14:50 11.09.2007

Re: Dobro, Jelice

usudila bih se primetiti da jelica nije odgovarala nikom pojedinacno vec da je reagovala na moju konstataciju u tekstu da me zbunjuje broj ljudi nasih koji zivi na politickom zapadu a promovise i podrzava kostunicu
kum kum 14:52 11.09.2007

Re: Ovi naši građani,

što žive po drugim zemljama, a navijaju za Mrljavog...šta ti nije jasno? Tako sami sebe maze po egu da su veeeeeliki Srbi, a ništa ih ne boli...posledice odluka, koje podržavaju, neće pasti na njihova leđa, neće ih zaboleti. Lako je tuđim...

I ovakav post bas od tebe koja ne zivis u Srbiji. Nikad nisam razumeo tu kvalifikaciju "veliki Srbin" Sta to znaci? I ja zivim u inostranstvu i podrzavam "Mrljavog" (ne u svemu) pa ne znam da li sam ja zato veci Srbin od glasaca SPS-a, DS-a...
Po tebi bi svi koji su napolju listom trebali da budu za LDP? Ili se varam?
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:54 11.09.2007

ivana,

nije mi bila namera da budem ljutita (a kamoli na Jelenu, čiji text mi dopada, preporučila :), mada meni zaista ide na živce ta priča o ljudima koji ne razmišljaju o posledicama svog navijanja i busanja u grudi, teranja inata i teških reči i tu se potpuno slažem sa Jelenom, odnosno onim što se sluti iz njenog pitanja.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 14:55 11.09.2007

Re: Dobro, Jelice

Busu nema ravnog:) On je legenda:)
Ni ja nisam shvatila Jelicinu primedbu kao da je uperena protiv bilo koga pojedinacno.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:01 11.09.2007

Jelena, tu

se slažemo, gospodar planete, svemira i šire, je neprevaziđen.

A, o ideji preventivnog rata da ne govorimo.
Urosh Urosh 15:17 11.09.2007

Re: Dobro, Jelice

Jelena Pavlović
Busu nema ravnog:) On je legenda:)

Nije tu stvar u Bushu ili Kostunici.
Stvar je u drustvu, koje Srbija nema.
Jer, USA drustvo je svesno svoje moralne i politicke odgovornosti za rat u Iraku.
Srbijansko u nastajanju nije svesno svoje moralne i politicke odgovornosti za 3 agresije i 1 institucionalizovani aparthejd, nije svesno odnosa uzroka i posledice.
Zato i postoji toliki zal za Kosovom, osuda ICTY i slavljenje ratnih zlocinaca.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 15:48 11.09.2007

Re: Dobro, Jelice

Urosh
Jelena Pavlović
Busu nema ravnog:) On je legenda:)

Nije tu stvar u Bushu ili Kostunici.
Stvar je u drustvu, koje Srbija nema.
Jer, USA drustvo je svesno svoje moralne i politicke odgovornosti za rat u Iraku.
Srbijansko u nastajanju nije svesno svoje moralne i politicke odgovornosti za 3 agresije i 1 institucionalizovani aparthejd, nije svesno odnosa uzroka i posledice.
Zato i postoji toliki zal za Kosovom, osuda ICTY i slavljenje ratnih zlocinaca.

Stvar je u društvu, tako je...
Samo ne znam da li primećuješ da ovu ekipu baš Kosovo toliko ne zanima i da drže napetost tako da se pokažu kao žrtve kojima će NATO i SAD-e oteti 15 posto teritorije.
Oštrica se pomera na Crnu Goru i BIH....i kampanja ide tamo...
ivana23 ivana23 16:00 11.09.2007

Re: Jelice

Jelica Greganović
nije mi bila namera da budem ljutita (a kamoli na Jelenu, čiji text mi dopada, preporučila :), mada meni zaista ide na živce ta priča o ljudima koji ne razmišljaju o posledicama svog navijanja i busanja u grudi, teranja inata i teških reči i tu se potpuno slažem sa Jelenom, odnosno onim što se sluti iz njenog pitanja.

Odigrala sam na ''prvu loptu'' zbog onog obracanja u prvom licu...''...sta ti nije jasno?''
Sorry.
sentinel26 sentinel26 16:15 11.09.2007

Re: Dobro, Jelice

Drago Kovacevic
Oštrica se pomera na Crnu Goru i BIH....i kampanja ide tamo...

Pa mogli bi da im malo istorije doture tek koliko da se probude iz sna.
Oni ionako ne žive u sadašnjosti već u prošlosti.

Bojim se da će malo poviše istupiti ili polomiti tu oštricu.

Činjenica da je čuveni ministar za koncesije i druge sitnice sklopio saradnju sa Šešeljevom filijalom iz CG i da ih je pozvao da dodju u Skupštinu Srbije, govori da su oni krenuli na put bez povratka. Uskoro će Skupština Srbije imati dvije vojvode. Čestitam!

I Demokratskoj stranci treba čestitati na stavu povodom predloženog zakona. Alal vera.
I ona je krenula na put bez povratka. Izgleda da je obaveštena da je Tadić crnogorske glasove zaboravio (trajno sagubio) u manastiru Žitomislić kod Mostara, maja 2005.godine.
Treba ih nedje nadoknaditi.

No, Crna Gora sada nije sama.

Što se tiče tajnih sporazuma sa Republikom Srpskom bolje bi bilo da se ogledaju na Drini.
Danas su tamo bili samo ministri iz DSS-a.


Jelica Greganović Jelica Greganović 17:09 11.09.2007

Urose, mogla bih da se

složim sa tobom da je, u srpskom društvu (koje postoji, kakvo god da je), poremećen sistem vrednosti, sa sve nesvešću moralnom i političkom za odgovornost za ratove. To stoji. Ali to da u SAD društvu postoji svest o toj istoj odgovornosti, e Uroše, sa tim se, ma koliko to vaspitno zvučalo, ne slažem.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:11 11.09.2007

Ivana,

sve ok :), dešava se to počesto, naročito na ovim brzim medijima, nema frke.
Filip2412 Filip2412 18:51 11.09.2007

Re: Dobro, Jelice

"USA drustvo je svesno svoje moralne i politicke odgovornosti za rat u Iraku"

Ja se izvinjavam ali ne razumem sta ovime zelis da kazes. Svesni ali natoce gorivo najedu se hamburgera i bas ih briga. O kakvoj svesti govoris?

Ja bih na tvoj komentar samo dodao:
I Bush je svestan da je drustvo u zemlji protiv njega ali ga bas briga, sta mu mogu, da glasaju ?!! hahahaha

Da dovedu sledeceg koji ce biti isti?

100 puta sam slusao rasprave izmedju demokrata i republikanaca i jedina razlika izmedju njih je pitanje prava homoseksualaca i abortusa :) Kada treba da se vodi rat svi su za. Demokrate su skoro cak predlagali ogranicene intervencije po teritoriji Pakistana.

nikson nikson 19:34 11.09.2007

Sta bi uros zeleo da je istina - a nije

USA nije drustvo koje je svesno svoje moralne i politicke odgovornosti, jer oni peru savest svaki dan i na svakom mestu. da su svesni svoje politicke odgovornosti ne bi busa birali za predsednika. USA nije potpisala ni statut medjunarodnog krivicnog suda. sta mislis zasto?

a ovo sa agresijom i aparthejdom je samo pamflet i nista vise.

Goran Nikolić Goran Nikolić 14:51 11.09.2007

koncert demokratija


Tekst ‘’Concert of Democracies’’ Kagana i Daaldera (republikanca i demokrate), odnosno njegova poruka je dragocena. On, u stvari, pokazuje kakvu bi politiku, i dalje delimično unilateralnu, ali legitimniju, mogla voditi SAD.
Izneli ste stav da su dodatnih 120 dana, u dobroj meri, ustupak konzervativnijoj zapadnoj međunarodnoj zajednici i/ili EU bez jedinstvenog stava (i Japanu, i nekim zemljama Južne Amerike i Azije), jer SAD na nju u budućnosti itekako računaju. Čini se da bih ga potpisao.




Jelena Milić Jelena Milić 14:54 11.09.2007

Re: koncert demokratija


pa vi i ja se generalno slazemo oko toga gde bi srbija trebala da ide, samo mi se cini da neke unutrasnje stvari ne odvagujemo istom vagom
Goran Nikolić Goran Nikolić 20:56 11.09.2007

Re: koncert demokratija

Vrlo je moguce da ste u pravu,
u igri su i temperament (vi ste temperamentniji),
senzibilitet, ali, naravno, ne samo to
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 15:17 11.09.2007

Preporuka...

Dobar tekst....
nestorijanac nestorijanac 15:30 11.09.2007

kompleksan izaov

" Zato se mora obratiti pažnja i na to kako će zapadni svet i u buduće reagovati na sve kompleksnije izazove. Masovno teško kršenje ljudskih prava –kao što je bio slučaj u Bosni ’95 i na Kosovu ’99-postigli su taj širi konsenzus relativno lako."
Znate, relativno slabo reagovanje zapadnog sveta na masovno krsenje ljudskih prava na Kosovu NAKON 1999. godine, prilicno otezava podrsku Srbije medjunarodnim institucijama koje su preuzele odgovornost za resavanje krize na Kosovu i koje su tamo prisutne od 1999. godine.
Jelena Milić Jelena Milić 15:38 11.09.2007

za urosa i nestorijanca

molim vas da ne trolujete i ovaj blog.
hvala na razumevanju.

nestorijanac nestorijanac 15:39 11.09.2007

Re: za urosa i nestorijanca

Zbog cega mislite daje moje pitanje Vama trol ?
Izvinjavam se ukoliko zaista jeste.
nestorijanac nestorijanac 15:41 11.09.2007

Re: kompleksan izaov

Uroshe,
ne zelim da zloupotrebljavam blog ciji autor smatra da je nas razgovor trolovanje.
Pozdrav !
Jelena Milić Jelena Milić 15:42 11.09.2007

Re: kompleksan izaov

sto ni na koji nacin ne opravdava ono sto je srbija uradila, niti delegitimise intervenciju. cinjenice koje spominjete stoje, mada se postavlja pitanje razmera, i one upucuju na to da se i post-intervencija period ozbiljnije pripremaju. ni nekad je sam povod toliko iznenadan da za to vremena nema.

srpska selektivnost i dvostruki standardi tu nece nesto mnogo pomoci, niti ce se medjunarodne institucije zbog odsustva podrske potresti. no ako bi srbija nacelno prihvatila vrednosti, pa onda sa tih pozicija branila svoje stvari, mislim da bi, bar u buducnosti, mogla bolje da ganrantuje institucionalnu zastitu svojim gradjanima.

nestorijanac nestorijanac 15:44 11.09.2007

Re: kompleksan izaov

Zahvaljujem Vam se na odgovoru. Naravno, necu Vas vise zamarati ovim opaskama. Zeleo sam ne da se relativizuju zlocini ili odgovornost Srbije, vec da se paznja posveti i onome sto institucije medjunarodne zajednice NISU postigle na Kosovu.
Hvala !
Jelena Milić Jelena Milić 15:46 11.09.2007

Re: kompleksan izaov

da smatram, jer ste i prosli blog pretvorili u debatu o necemu o cemu nije bila tema bloga, a ne mogu sve da stignem da brisem.

taman i da pricate o temi ili necem relevantnom, imajte obzira i prema autoru i prema ostalim komentatorima i limitirajte se na par postova.
Jelena Milić Jelena Milić 15:49 11.09.2007

Re: kompleksan izaov

ne zamerate mene vec malo udaljavate ( ili vise) temu osnovnog bloga. bar kod mene ih je i o samom kosovu bilo dovoljno, a bice verovatno jos, idu izbori na kosovu i bice interesantno videti kako ce se srpska zajednica ponasati npr.
kristina124 kristina124 16:03 11.09.2007

it's me, leclerc!

Argumentovan i artikulisan clanak.
Jelena Milić
Za razliku od skandala oko kvazidržave, Koštuničina reakcija na američko eventualno priznavanje samoproglašenog nezavisnog Kosova još i ima nekog smisla. Ne može se ne preduzimati ništa. No, dometi te reakcije su zaista minimalni jer Koštunica tuče oružijem koje je prevaziđeno, iz rovova iz kojih se bitka odavno ne vodi

Jelena Sesternina tvrdi upravo suprotno:
Surprisingly, Belgrade's threats tend to be much more effective than its diplomatic efforts in dealings with the West. The U.S. media are seriously painting apocalyptic scenarios for the province - the UN plan may lead to another nightmare; after the declaration of Kosovo's independence, the Serbian north will secede from the province; the Serbian police will don Serb uniforms; the Albanian militants will attack not only the northern hotbed of Serbian resistance but other vulnerable enclaves, which are still heavily populated by Kosovo Serbs.
The Wall Street Journal predicts that the UN peace monitors will not be able to stop this new wave of violence, just as they failed to do this in 2004. Judging by all, until mid-December we will hear quite a few threatening statements from Serbian officials, all the more so since they are falling on fertile soil.

Jelena Milić
S obzirom da neretko i sam krši principe na koje se poziva, ne dobija ni preko potrebnu naklonost konzervativnijih snaga u zapadnoj međunarodnoj zajednici, koje još nisu spremne da nove političke realnosti uobliče u nove međunardone norme.

Pretpostavljam da niste uzeli u obzir najnovije vesti
Dakle, osim "malih" pridoslica u tabor "internacionalnih legalista" i uloge UN - Malte i Bosne, i "velika" Nemacka je u pitanju:
During a conference of German ambassadors held in Berlin last Monday, German foreign minister Frank-Walter Steinmeier said that there is nothing that can be solved without Russia, including the issue of Kosov.
“As you know, we had very tough talks with Russia already. However, I still think that with all the different points of view, Russia for us remains an important, strategic partner even if in the future we may not share the same opinions,”
Mr Steinmeier was quoted as saying.

Jelena Milić
Otovrena priznanja propusta Bušove administracije u periodu posle stravičnih događaja 9/11, za koje smatram da se u srpskoj javnosti umanjuju i ne sagledavaju na pravi način a neretko se tumače kao nešto što su SAD skoro pa zaslužile, te širina i kurs porocesa preispitivanja u SAD, govore ne u prilog tome da intervencija više neće biti, već da će biti pažljivije planirane i koordinirane. Ako do potrebe za njima, nažalost, ipak dođe. Na američkoj analitičarskoj sceni je sve intenzivniji proces potrage za novim osnovama legitimiteta intervecija, koja bi imao širi unutrašnji i međunarodni konsenzus.

Zanimljivi su rezultati pretrage na keywords "lost moral high grounds" kao i blog pretrate
Jelena Milić
Iako bolno usled vrlo jakih objektivnih okolnosti, a pre svega kolateralne štete, ogromnog broja raseljenih i trauma po celo društvo, Srbija mora doneti i tu odluku prihvata li ih ili ne, u paketu sa izborom saveznika i saveza u koje hoće da uđe.

Upravo tako - Srbija ce morati da se opredeli. U stvari, vec je pocela. I opredeljivanje je, zahvaljujuci postupcima zapada, vrlo lako. Iako je jos uvek rasprostranjena iluzija o vojnoj i ekonomskoj (ali vise ne i moralnoj) nadmoci zapada.
Jelena Milić
a mene je iznenađujući i broj naših građana koji žive u SAD ili NATO zemljama i zagovaraju Koštuničin kurs Srbije ka Rusiji ili utopijskom limbu zvanom neutralnost

U potpunosti se slazem da je neutralnost nemoguca. Ili cemo biti sa USA u njihovom pohodu na Rusiju, pruzajuci teritoriju i resurse, ili cemo se zajedno s Rusijom odupreti i pobediti.
The experts differed, however, on the outcome of such a putative war. Yessin said it would lead to a nuclear winter while Vladimirov said that it would lead to a complete victory for Russia and to “the national collapse of the North American state”. [Komsomolskaya Pravda, 17 July 2007]

Lepo je to Kagan(ovich) formulisao, ali je suprotno predvidjanje sve rasprostranjenije
USA superpower in Decline
With the collapse of the Soviet Union in 1991, the United States stood tall — militarily invincible, economically unrivalled, diplomatically uncontestable, and the dominating force on information channels worldwide. The next century was to be the true “American century,” with the rest of the world molding itself in the image of the sole superpower.
Yet, with not even a decade of this century behind us, we are already witnessing the rise of a multipolar world in which new powers are challenging different aspects of American supremacy — Russia and China in the forefront, with regional powers Venezuela and Iran forming the second rank. These emergent powers are primed to erode American hegemony, not confront it, singly or jointly.
How and why has the world evolved in this way so soon? The Bush administration’s debacle in Iraq is certainly a major factor in this transformation, a classic example of an imperialist power, brimming with hubris, over-extending itself. To the relief of many — in the U. S. and elsewhere — the Iraq fiasco has demonstrated the striking limitations of power for the globe’s highest-tech, most destructive military machine. In Iraq, Brent Scowcroft, national security adviser to two U.S. presidents, concedes in a recent op-ed, “We are being wrestled to a draw by opponents who are not even an organized state adversary.”
...
Russia, an Energy Superpower
Under President Vladimir Putin, Russia has more than recovered from the economic chaos that followed the collapse of the Soviet Union in 1991.
...
The Sole Superpower in the Sweep of History
...
No superpower in modern times has maintained its supremacy for more than several generations. And, however exceptional its leaders may have thought themselves, the United States, already clearly past its zenith, has no chance of becoming an exception to this age-old pattern of history.

Citirai clanak napisao Dilip Hiro. Do a search after the name and quotation of the article, before disregarding him.
Jelena Milić Jelena Milić 16:26 11.09.2007

Re: it's me, leclerc!


Pretpostavljam da niste uzeli u obzir najnovije vesti
Dakle, osim "malih" pridoslica u tabor "internacionalnih legalista" i uloge UN - Malte i Bosne, i "velika" Nemacka je u pitanju:


zahvaljujem na argumentovanom komentatru. samo da napomenem--termin konzervativniji deo zapadne mz sam upotrebila samo u smislu sasvim legalnog i legitimnog tumacenja medjunarodnog prava. u tom smislu je uopste nisam delila na male i velike legaliste.
kristina124 kristina124 17:36 11.09.2007

Re: it's me, leclerc!

Jelena Milić
u tom smislu je uopste nisam delila na male i velike legaliste.

Kod mene je upotrebljeno u smislu velicine, znacaja i uticaja drzava. Ocigledno da se, osim Malte, vec poznatim oponentima priznanja jednostrane nezavisnosti u EU, pridruzila i Nemacka. Tacnije, isuvise joj je znacajna saradnja sa Rusijom da bi tek tako krsila medjunarodno pravo po diktatu USA.
Meni je interesantno da posmatram inerciju iz koje gomila domacin "eksperata" i "analiticara" crpe sigurnost u predvidjanju razvoja situacije oko KiM (ima veze sa temom intervencionizma USA).
Nema percepcije novih "vajbova".
Bakić: Nijednog časa, znate kako, pametni ljudi vode računa o onome na šta mogu uticati, a o onome na šta ne mogu uticati, a to je Kosovo, pametni ljudi ne vode preterano računa. Dakle, naši političari imaju razloga da se bave onim na šta mogu uticati, to su recimo ekonomska pitanja u Srbiji, to su socijalna pitanja u Srbiji. Na to oni mogu uticati, a Kosovo, to neka prepuste onima koji će i tako i tako pitanje Kosova rešavati.

KiM je, hteli mi to ili ne (a ja sam medju onima koji bi hteli), postalo kljucna tacka u globalnom suceljavanju Rusija/USA
А да страх од лошег решења расте и на истоку потврђује опомена грузијског министра иностраних послова Геле Безуашвилија да би, ако Приштина једнострано прогласи независност, а запад призна државу Косово, дошло до дестабилизације читавог Закавказја.

Cekam kada ce lokalni "analiticari" i "eksperti" (ne odnosi se na Vas) videti meni ociglednu cinjenicu da Srbija ne igra solo, nego u timu.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 21:55 11.09.2007

Re: it's me, leclerc!

SAD -e su od 9. 11.2001. godine izgubile nešto od svoje moći. Ali dajte, ne preterujte. ovo me podseća na prognoze pre bombardovanja kako će propasti NATO, kako će se SAD urušiti kao rimsko carstvo, kako će svet biti opet bipolaran, kako....
Vidim da se sračunavaju deficiti, tvrdi kako je to društvo bez vrednosti i šta sve ne pročitasmo...
Pa ljudi, sve što je na svetu najbolje ide tamo. Od košarkaša i tenisera pa do fizičara, astrofizičara, elektroničara, energetičara....Možda je ovih 6 godina Bušove vlasti , SAD-e ugrozilo u nekom moralnom vođstvu, ali to je još uvek neupitno. Društvo progresa i slobode i planetarna lokomotiva...
Neko se ponovo uzda u Rusiju....Ništa od toga. Tamo opozicija ne može imati skupove na otvorenom.neda Putin, tačka.. Društvo sa takvim cezarističkim vođstvom ne može daleko pa da ima još tri puta više enrgije nego što je ima...
U Nemačkoj je pre nekoliko dana pohapšena teroristička grupa povezana sa Al kaidom. Videćemo sada nemački stav glede borbe protiv terorizma...
kristina124 kristina124 10:43 12.09.2007

Re: it's me, leclerc!

Drago Kovacevic
Pa ljudi, sve što je na svetu najbolje ide tamo.
Ovo je tacno zapazanje - primat USA proteklih decenija zasnivao se i na privlacenju odredjenje kolicine "sive mase" iz drugih delova sveta. Deo te "sive mase" ziveo je licni i profesionalni "americki san", dok je drugi deo doveden samo da bi se oslabile drzave koje su ih skolovale.

Da li Vam je poznato da su npr. u Italiji mladi istrazivaci fizicari iz Istocne Evrope bolje placeni za isti posao od istih takvih italijanskih istrazivaca? U istim institutima? Naravno, posao je privremen - posle par godina prepisivanja sa zutog na zeleni papir i ulaska u cetvrtu deceniju bez stvarnog razvoja oni vise ne predstavljaju potencijalnu opasnost.

Uzgred, u Kini godisnje diplomira oko 300.000 inzenjera. Trista hiljada. Godisnje. Inzenjera. Diplomiranih. U Kini.

Outsourcing je prilicno razvijen poslednjih godina.

Da li USA ima kapaciteta da nastavi da apsorbuje "sivu masu" u obimu u kojem je to mogla do nedavno? BTW, ni taj obim nije bio dovoljan da preuzime primat u nekim oblastima.
Analysts took issue with Mr Putin's claim that Russia was already the world's leading producer of military aircraft but said the country had developed some impressive new "technologies", especially in the field of ballistic and nuclear cruise missiles. These include a new S-400 missile and aircraft interceptor system, similar but better than the US Patriot, and a lethal new supersonic cruise missile, the Meteorit-A. "They have some very good kit," one industry observer said.
kuki kuki 16:20 11.09.2007

Komentar

na deo teksta koji se odnosi na Kostunicu: ne svadja se on sa USA (i ostalima), ne bori se on za Srbiju (teritorija, identitet, nasledje,...., bla, bla,bla). On se svadja, bori, kopa, rije, prevrce i nebo i zemlju samo za glasove, za svoj opstanak u tom ludilu koje se zove VLAST.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:44 11.09.2007

Ili kraće,

on se bori samo za SEBE.
Filip2412 Filip2412 19:16 11.09.2007

Srpski pogled na 9/11

"posle stravičnih događaja 9/11, za koje smatram da se u srpskoj javnosti umanjuju i ne sagledavaju na pravi način "

Bilo bi jednostavno reci da su Srbi nevaspitani divljaci pa zato imaju ovakav stav. Medjutim kada svojim ocima gledate raskomadane civile u 4-5 uzastopnih NATO napada na pijacu, univerzitet, bolnicu, strogo stambenu zonu u svome gradu a onda se preselite na americki kontinent i shvatite da mnogi nikada nisu ni culi za bombardovanje Srbije pocnete sa malo vecom blakonaklonoscu da gledate na nedostatak saosecanja koji pokazuju srbi prema amerikancima. Svim normalnim ljudima je naravno zao civilnih zrtava, medjutim drustvena svest u americi ne postoji, a cak i da postoji ne moze nista da promeni, pa u demokratiji zivimo pobogu, sta mogu, da glasaju???!!! :)
pa ja mislim da je i najvecim redneksima ovde jasno da glasanjem nece promeniti nista
kuki kuki 20:12 11.09.2007

Re: Srpski pogled na 9/11

Velikim supersilama (carevinama, imperijama, i sl.) je u prirodi da teze ekspanziji: teritorijalnoj, ekonomskoj, politickoj. Propadale su kad se tanko nategnu. USA nije nista drukcija, osim sto je naucila da se nateze do ispod granice pucanja. Primer na ratovima i stradanjima koji se ovde pominju - "demokratija" je ovde skoro dosegla nivo svajcarskog referenduma kroz konstantno (bukvalno svakodnevno) ispitivanje javnog mnjenja i pipanja pulsa naroda.
Lekciju su naucili na Vijetnamu i crnackim protestima, pa ne cekaju da se situacija zakuva, vec se prilagodjavaju vox populi ili ako vise volite "drustvenoj svesti".
To sto se takodje iz petnih zila upinju da uticu na taj glas naroda je jedna sasvim druga prica.
dezelin dezelin 20:38 11.09.2007

Re: Srpski pogled na 9/11

kuki
To sto se takodje iz petnih zila upinju da uticu na taj glas naroda je jedna sasvim druga prica.


Ali su ameri pametan narod pa su ih provalili, vidis. A mi?
Atomski mrav Atomski mrav 20:52 11.09.2007

Predizborna kampanja

Jelena, jedno su izjave političara (pogotovo predsedničkih kandidata) u predizbornoj kampanji, a sasvim drugo su njihovi postupci nakon stupanja na vlast. Razlika između predizborne kampanje u SAD i u Srbiji je u tome što u SAD političari očigledno pokušavaju da se predstave "dobrim momcima", što boljim, a u Srbiji što lošijim...
Činjenica da Srbijom "loši momci" vladaju, odnosno da "pale" takve retorike i takvi diskursi kakve smo u prilici da čujemo svakog dana je dokaz da našem društvu zaista štošta fali... sad but true. No, nije ni čudo, s obzirom da je na ovim prostorima uglavnom vladala neka vrsta autokratije...
Orijentacija (spoljnopolitička a bogami i unutrašnja) prema Zapadu (EU/NATO) ili prema Istoku (Rusija/Kina) - kanda je nemoguće biti neutralan a i čemu to? Treba biti mudar pa odigrati na pravu kartu a tu smo toliko loši (valjda od seobe naroda pa naovamo), da je to katastrofa.
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:46 11.09.2007

Divim se onima koji vide "dobar tekst"

Divim se onima koji vide vase galimatijase kao dobre tekstove. Jedno je ocito, da raspolazete raznim materijalima, ali kada treba da ih povezete, da date vase misljenje to ispadne nesto sto ni pas sa maslom ne moze da proguta. Zapravo, delujete kao da ste iz staba Cedinog, od one nadobudne mladezi koja najveci uzitak nalazi da kritikuje Kostunicu, odnosno sadasnju vladu. Naravno da je to vase pravo, alil je malo ... otuzno da se kao sto Svaba svira tra la la, tako u svakom vasem pisanju vi obrusujete na vladu, odnosno na Kostunicu. Sve sto on radi je po vama lose. Nece biti da je tako.
Voleo bih da se skoncentrisete i da znanje koje posedujete bolje koristite, pragmaticnije i racionalnije.
Jer zamaraju ovakve fraze koje prosipate netrazeno: "Koštunica tuče oružijem koje je prevaziđeno, iz rovova iz kojih se bitka odavno ne vodi. Čini se da je u potpunom nesporazumu sa sve direktnijim načinom komunikacije u sve povezanijem i ubrzanijem svetu. S obzirom da neretko i sam krši principe na koje se poziva, ne dobija ni preko potrebnu naklonost konzervativnijih snaga u zapadnoj međunarodnoj zajednici, koje još nisu spremne da nove političke realnosti uobliče u nove međunardone norme. Ako ne uz univerzalni konsenzus, ono bar među demokratskim svetom. Zato Koštunica, koji nema racionalno rešenje niti hrabrost da se suoči sa novom realnošću, , bla, bla, bla...."
Ne zamerite mi, nije mi namera da vas vredjam, namera mi je da ukazem da preterujete u subjektivnosti i nerealnom sagledavanju situacije u Srbiji.
kuki kuki 22:15 11.09.2007

Re: Divim se onima koji vide "dobar tekst"

Vlado, ajde svrati do prostorija LDP da se upoznamo. Potrazi samo zamenika sekretara za propagandu- odeljenje Blog 92. Naravno, ako te Voja pusti da se mesas sa neprijateljima.
Markonio Markonio 23:45 11.09.2007

Ali to je terorizam!

Potaknut podatkom da je na sudjenju Ramusu Haradinaju svedok izjavio kako je doticnog video da ubija srpskog policajca, ne mogu a da se ne zapitam kada su zadnji put nasi zvanicnici upotrebili rec "terorizam" u svom obracanju bilo naciji bilo svetu. Ako imamo u vidu da Bush i Ameri stalno ponavljaju mantru "terorizam, terorizam, teroristi prete americkom nacinu zivota, terorizam je moderna posast", prosto ne mogu da verujem kako nasi zvanicnici ne usvoje isti recept i gotovo u svakom svom nastupanju ne rade istu stvar. Umesto da se trudimo da povezemo albanske separatiste sa Al Kaidom makar samo pominjuci ih u istoj recenici iako ne verujem da je to daleko od istine, mi kilavo ponavljamo o "oduzimanju" teritorije, "amputaciji 15% povrsine" kao da je u pitanju komasacija poljoprivrednih dobara i operacija slepog creva koje je, eto, zagnojilo...
Uopste se celi nastup nasih drzavnika odigrava onako kako ni sami kosovski Albanci ne bi bolje pozeleli. Neko rece na drugom blogu kako je proteklih godina nas drzavnicki PR-ing definitivno najgori u odnosu na okruzenje i potpuno se slazem sa tim. Stavise, mozemo izvrsiti svojevrsnu negaciju sadasnje politicke scene i doci do zakljucka da oni koji se najvise zalazu za ocuvanje i ostanak Kosova u okviru Srbije u stvari cine sve da do toga ne dodje. Ako ne deklarativno, ono bar posledicama svojih postupaka. Zvuci suludo, ali mislim da je veca verovatnoca doci do istine o ovdasnjim desavanjima samo posmatrajuci stvari sasvim suprotno! Iako ne verujem u teoriju zavere, polako cu poceti da pomisljam da nije mozda istina tvrdnja da je Seselj bio prohrvatski covek koji je ovde ubacen da potpiruje nacionalizam a sve sa nadom u stetne posledice istog. I na kraju smo videli sta se desilo sa Krajinom, a verujem da bi danas Krajina imala istu autonomiju koju mi sada nudimo Kosovu da su se stvari drugacije odvijale. Na kraju krajeva, ne bi onoliko ljudi izbeglo i poginulo. Gomila usmenih svedocenja ljudi koje licno poznajem o tome sta se desavalo u ratu u Bosni, da su Srbi prodavali oruzje drugim stranama, zatim sam u negde procitao vest da su osumnjicili neke oficire VJ da su prodavali oruzje albanskim separatistima i gomila drugih svima poznatih informacija me jedino navode na zakljucak - da su neki Srbi nekim Srbima ucinili sve sto je moguce da san nekih Srba o velikoj Srbiji, za koju opet neki Srbi smatraju da je nerealan, bude ne samo onemogucen vec da danas Srbija bude manja nego sto bi i normalno trebalo biti i da opet imamo neke Srbe koji pod plastom srpstva pokusavaju da Srbiju jos vise smanje dok se drugi Srbi proglasavaju izdajnicima upravo od strane onih Srba koji su ne tako skoro i sami smatrani izdajnicima srpstva od strane Srba koji su naprasno postali Srbi jer im je eto dosadilo da budu komunisti. Dakle, ili smo svi Srbi ili Srba nema?
I tako dolazimo do jos jedne teorije zavere, u koju lako mogu da pocnem da verujem, da u stvari postoje neki Srbi koje finansira albanski lobi cine sve da Kosovo udalje iz Srbije a opet pod plastom kvazisrpstva. I na kraju vuk sit i ovce na broju.
Na kraju ce ispasti da je pokojni premijer Djindjic koga su optuzivali da je bio zapadni element u stvari to najmanje bio, a da je Milosevic bio americki, Seselj hrvatski, Kostunica aka Miskovic ruski a gospodin XXX albanski covek. Pritom bih otvorio pitanje ko je gospodin XXX.
Jovana Tavcar Jovana Tavcar 08:50 12.09.2007

dobar osecaj

jelena, stvarno dobar tekst. Hvala za prilog "The next intervention". Super je taj osecaj kad se posle citanja necega osecas bolje nego pre. Posebno kad se uporedi sa prljavim rukama i zatupljenjem, koje nastupa posle citanja velike vecine "domacih tekstova", posebno dnevnih.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana