Put putujem... – Vienna

constrictoria92 RSS / 07.03.2009. u 00:06

 

Prva poseta... davno je to bilo. Zamislite adolescenta u vozu koji se sporo, najsporije na svetu kreće ka granici. Granici koja vodi iz musave Srbije negde. Napolje. U svetlost, valjda. Posle prelaska granice i menjanja lokomotive, voz je počeo da se kreće mnogo brže. Činilo mi se da smo uleteli u warp 9. Slike su se smenjivale, žedno sam blenula kroz prozor sva ushićena i konačno... Vienna! Da li je moguće?!?

Na stanici me je sačekala tetka, k’o koferče me uvukla u tramvaj, potom ubacila u gajbu, raspitala se malo o familiji, uvalila mi fin plan grada na engleskom, dala džeparac (prim. aut. i to kakav džeparac!) i rekla:

- A sad, marš napolje! Uživaj. Za 3-4 dana imaću malo slobodnog vremena, pa možemo i zajedno da prošetamo, ako budeš htela. 

Naoružana planom grada, informacijama o Beču koje sam sakupljala mesecima pre puta krenuh napolje. Bilo je predveče. Kuda sada? Na koju stranu? Šta prvo videti? Odluka je pala - Kartner Strasse. Pre nego li sam zašla u ovu ulicu, morala sam da prođem preko Stephansplatz-a. A tamo me sačekala najlepš katedrala koju sam do tada videla (prim. aut. a i kasnije) – Stephansdom ili katedrala svetog Stefana.

Katedrala sv. Stefana
Katedrala sv. Stefana
Bilo je predveče, a ona onako ogromna, prelepa... Ostala sam bez daha. Stajala sam i gledala, gledala... Jedva sam se odvažila da uđem unutra: unutrašnjost me fascinirala gotovo više nego spoljašnjost. Odmah su mi za oko zapale orgulje. Ogromne su bile. Imala sam sreću da kad sam upala unutra da se održavalo i neko takmičenje crkvenih horova (kasnije sam saznala da se to dešava često). Nisam znala gde pre da pogledam: levo, desmo, gore dole... Samo sam blenula, bez teksta, bez daha... Vrtelo mi se u glavi od lepote. Sutradan sam se vratila, opet, ovom mestu i priključila turističkoj grupici. Turistički vodič nam je ispričao gotovo sve o ovoj katedrali: sazidana u 12. veku, najlepša građevina Beča, videla sam i vizantijsku ikonu Bogorodice sa Hristom, uspentrala se uz sve one stepenike na vrh kule i uživala u prelepom pogledu... Ni tada, a ni sada, turistička tura nije puno koštala (prim. aut. prošle godine je bilo potrebno platiti oko 4 €).

 Dalje, od Stephansplatz-a se proteže Kartner Strasse.
Kartner Strasse
Kartner Strasse
Pa, šta da vam kažem o ovoj ulici? Slična je Knez Mihajlovoj. Prepuna je mondenskih butika (u kojima su cene mahom znatno niže nego kod nas), arhitektura je, takođe, lepa... Na samom početku ove ulice možete unajmiti vožnju kočijom. Tu su na red poređani kočijaši sa kočijama i prelepim konjima. Kočije zaista izgledaju fascinantno i kad se popneš u njih, kao da se vratiš u neko drugo vreme... Međutim, vožnja kočijama i nije baš jeftina, ali, s druge strane, stvarno vredi svaku paru.
Zanimljivo za Kartner Strasse je i to što skoro na svakom koraku možete čuti neki jezik sa našeg govornog područja (prim. aut. srpski, hrvatski, bošnjački...). Doduše, ni japanski ni kineski ne zaostaju mnogo za njima. 

Dalje sam obišla i Kaisergruft.
Kaisergruft
Kaisergruft
To je carska grobnica. Koliko god morbidno zvučalo, lepše sarkofage nisam videla. Sarkofazi su ogromni. Kad kažem ogromni, mislim ogromni. Neki su i pozlaćeni.
U ovoj grobnici se nalaze tela 12 vladara i 18 vladarki. Ovde počiva i Zita of Bourbon-Parma – poslednja carica. Ona je ujedno i doživela najdublju starost od cele familije – umrla je u 97. godini. Mnogi plemići koji su ovde sahranjeni su umrli na rođenju, pre 10. godine ili u nekim srednjim godinama. Pored nje, ovde počivaju i Maria Theresa, Ferdinand I...

Dalje, moj obilazak Beča me je odveo i, naravno, u Shembrun. Ljudi, to je sinonim za palatu, verujte! Nažalost, nije kompletna palata bila otvorena za posetu (ja sam htela da vidim tamnicu, al’ su mi rekli da ne može), ali i ono što sam videla ostaće mi urezano u sećanje doživotno. Toliko prelepih umetničkih dela na jednom mestu, prelep nameštaj.
Crveni salon
Crveni salon
Najveći dojam na mene su ostavile dvorana ogledala (soba ogledala) i crveni salon. Dvorana ogledala je ispunjena kristalnim ogledalima koja daju totalno neverovatne refleksije.
Dvorana ogledala
Dvorana ogledala
Vrtovi koji okružuju ovaj dvorac su uređeni i spojeni u jednu celinu. Treba li da kažem da su, takođe, fascinatni? A tek letnjikovac... Da ne pričam... Ovde se nalazi i mini zoološki vrt. Stare konjušnice su mahom prerađene u lokale. Tu sam se najela saher torte (prave saher torte)...

Dalje, moje putešestvije me navelo i na Danube isle. Danube isle je sličan Adi Ciganliji. Sličan u smislu da tu Bečlije leti provode dosta vremena u kupanju i drugim aktivnostima. E, pa ova blogerka je imala nesvakidašnju čast i zadovoljstvo da bude jurena od labuda. To je stvarno bila nadrealna scena: u jednom trenutku brat i ja vozimo pedolino i uživamo u vodi, suncu, pogledu, a u sledećem nešto belo iz daljine juriša na nas. Koliko brzo mogu da vrtim pedale saznala sam tada. Čak su nam u pomoć priskočili i čuvari (prim. aut. valjda su čuvari) u čamcima koji su mrežom uhvatili u odsudnom trenutku pomahnitalog labuda. Kasnije su nam ispričali da mu je ženka uginula i da se od tad taj labud ponaša malo čudno (malo, rotkve strugane, dobro sam izvukla živu glavu). Posle ovog nesvakidašnjeg iskustva okrepili smo se u obližnjem lokalu...

Mesto koje nikako ne smem zaboraviti da pomenem je Rosa Lila Villa.
Rosa Lila Villa
Rosa Lila Villa
Ova je jedna lepa građevina roze boje. Inače je i pansion i okupljalište gay populacije. Ovo mesto nije skupo, meni je pristojan (prim. aut. mnogo bolji od menija nekih naših popularnih restorana, a i jeftiniji), osoblje više nego ljubazno, a gosti prijateljski nastrojeni. Bašta je vrlo prijatna.

Bio bi greh nepomenuti i kafe Hawelka.
Kafe Hawelka
Kafe Hawelka
To je jedan od najstarijih kafea u Beču. Posećivala su ga velika umetnička imena. Kada uđete unutra, kao da je vreme stalo. Možete da namirišete istoriju koju ovaj lokal nosi sa sobom... A tek što mirišu kolači – da vam ne pričam. Svako ko je posetio Beč, a nije ovaj lokal – kao i da nije bio u Beču.

Naravno, ni Prater mi nije promakao. Šta da vam kažem – dete u meni ne miruje. Vozala sam se na svakakvim skalamerijama i stvarno uživala...

Šta još mogu da kažem o Beču? Pa, recimo da gradski prevoz ne može da se poredi sa našim: u svakom vozilu postoji automat koji obaveštava putnike na koju stanicu pristižu, koja vozila sa te stanice dalje voze u koje delove grada... Vozila su besprekorno čista i tačna, možete voziti i ljubimca sa sobom... Shoping molovi su ogromni i vrlo povoljni. Obavezno probajte kobasice! I, ako se odlučite na posetu Beču, posetite ga pred katolički Božić. Tada je Beč najlepši, verujte mi na reč. Plus, možete uživati u punču na svakom koraku. U to vreme u Beču se otvaraju Božićne pijace na kojima možete da kupite liciderska srca, razne novogodišnje ukrase i ostale džidžabidže i da se, naravno, okrepite šoljom punča. Najpoznatija Božićna pijaca (ili Christkindlmarkt) je na Rathausplatz-u. 

Beč je grad u kome bih volela da živim. Spoj modernog i starog. Stalno mu se vraćam i uvek nađem nešto novo što me očara. Ima još stvari koje treba videti u ovom gradu, ali tekst bi zaista bio predugačak ako bih i o tome pisala (izostavila sam muzeje, neke trgove, fontane...), a, opet, ostavljam i vama prostora da odete i otkrijete nešto novo...

Atačmenti



Komentari (56)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

niccolo niccolo 00:10 07.03.2009

Fina citta ta Vienna...

Odmah su mi za oko zapale orgulje

И ја волим да слушам оргуље.
constrictoria92 constrictoria92 00:13 07.03.2009

Re: Fina citta ta Vienna...

И ја волим да слушам оргуље.


Al' ja tako velike orgulje do tad u životu nisam videla! Časna reč. A zvuk... Zvuk je tako moćan, očaravajuć... Stvarno sam bila ostala bez teksta (što se MojojMalenkosti ne dešava često).
niccolo niccolo 00:15 07.03.2009

Re: Fina citta ta Vienna...

Ко о чему жене о величини
constrictoria92 constrictoria92 00:23 07.03.2009

Re: Fina citta ta Vienna...

Ко о чему жене о величини

Što je ženi milo, to joj se i snilo...
madam_mym madam_mym 00:16 07.03.2009

divan tekst

hvala ti na ovakvom opisu Beča.
A onaj pobesneli labud..... nije mi sve jedno, bogami prestravila bih se, daleko bilo, da odem u Beli Svet i da poginem od labuda!
constrictoria92 constrictoria92 00:22 07.03.2009

Re: divan tekst

Nema našta.
Inače, Beč treba videti zimi, kad se sve zabeli, pred katolički Božić. Tad imaš utisak da si se vratio u vreme Hazburga - na sve strane su mladići i devojke obučeni u tu renesansnu garderobu, izvode performanse na ulicama... ma, sve je svečano & prelepo.

A labud: bilo mi je i smešno i strašno istovremeno, plus moj burazer se drao na sav glas "Zar od labuda da mrem!!!!" dok ga nisu uhvatili (kako čovek, a bogami i žena, da ostanu ozbiljni na takvo što). Posle se labud smirio, al' bogami ja sam se tresla još neko vreme.
niccolo niccolo 00:25 07.03.2009

Re: divan tekst

mladići i devojke obučeni u tu renesansnu garderobu

Иначе је децембар тамо и месец балова, па буду разни балови, и струковни, попут адвокатског итд.
madam_mym madam_mym 00:25 07.03.2009

Re: divan tekst

"Zar od labuda da mrem!!!!"


ma, nije svejedno .......ni labudu! Vi'š, ostao bez žene......e, pa nije to lako ni bečkim labudovima!
madam_mym madam_mym 00:27 07.03.2009

Re: divan tekst

Tad imaš utisak da si se vratio u vreme Hazburga


to bih volela da vidim, baš
constrictoria92 constrictoria92 00:31 07.03.2009

Re: divan tekst

Иначе је децембар тамо и месец балова, па буду разни балови, и струковни, попут адвокатског итд.

Prave se balovi i u ambasadama. Toalete koje nose dame su prelepe (a mogu i da se iznajme vrlo povoljno ).
Inače, u to vreme predstavljaju se i devojke iz plemenitih & dobrostojećih porodica društvu.
constrictoria92 constrictoria92 00:32 07.03.2009

Re: divan tekst

to bih volela da vidim, baš


To stvarno vredi videti...
nsarski nsarski 00:47 07.03.2009

Dzoni

Hladan kao led

krenuo sam u vienu
da pronadjem svoju djevu
nisam znao sto da radim
isao sam tamo prvi put
hladan kao led
ubilo me beznadje
austrija zamlja teska
za hodace sivih cesta
klasni mir i takve trice
ustajala zabokrecina
hladan kao led
ubilo be beznadje
stara viena dobro ime ima
lijepo ime koje znaju svi
al djevojke na ulicama nicemu ne vrijede
i kriplovi su cesta i svakodnevna stvar
rekoh spasi boze osterreich



To su asocijacije koje ja imam kada pomislim na Viennu.
Lep tekst.
constrictoria92 constrictoria92 00:54 07.03.2009

Re: Dzoni

nsarski nsarski 01:20 07.03.2009

Re: Dzoni

constrictoria92
A meni je prva asocijacija:

Johann Strauss II - An der schonen blauen Donau

Apsolutno te razumem - marcipani, zacher torte (tako li se pise?), vals i Donau, sve je to lepo. Nek uziva ko voli.
Meni licno se na pomen toga povratja. (Izvini, nista licno, veruj mi:))))
dunja73 dunja73 01:46 07.03.2009

Re: Dzoni

Apsolutno te razumem - marcipani, zacher torte (tako li se pise?), vals i Donau, sve je to lepo. Nek uziva ko voli.
Meni licno se na pomen toga povratja. (Izvini, nista licno, veruj mi:))))


Pa mora da ti se povratja kad su pustili da "svaka mraka" pravi te kolace i torte
i da se zaposljava po hotelima i konditorajima ..
Inace njihova kuhinja "tradicionalna" ako se to priprema
" kako treba" i " ko treba" i " od cega treba"
je fenomenalna .


NNN NNN 02:17 07.03.2009

Re: Dzoni

To su asocijacije koje ja imam kada pomislim na Viennu.
kada vidim Bec
pada mi na pamet Suzy F.
mislila je da sam lijep
zeljela me nocu kraj sebe
Suzy F.
danas sam tu a sutra daleko
Suzy F.
nije mi se dopao tvoj grad
bauer. bauer. 05:36 07.03.2009

Re: Dzoni

A meni je prva asocijacija:

Johann Strauss II - An der schonen blauen Donau

To jest novogodišnji koncert. Pa onda četri skakaonice...
topcat topcat 16:21 07.03.2009

Re: Dzoni

bauer.

To jest novogodišnji koncert. Pa onda četri skakaonice...

Da, da...
miodrag2008 miodrag2008 01:07 07.03.2009

Bec

I onda kada ti neko kaze da se becis znaj to je sve zbog Beca:))))))))
constrictoria92 constrictoria92 01:49 07.03.2009

Re: Bec

aleksandarz92 aleksandarz92 01:24 07.03.2009

Prva asocijacija

Mene vodili baba i deda kad sam imao 9-10 godina. Zapamtio sam samo prater. I konduktera u tramvaju.
Deda kupio tri karte, otkucao i podelio nam. Vidi ga kondukter i pocinje da se raspravlja sa dedom. Ja nemacki cuo samo u partizanskim filmovima tj. kad se vice na nemackom, znaci da sledi streljanje. Zavrsi se nekako i deda nam objasnjava sta je. Deca do 10 g. ne placaju karte, kondukter ga napao da vrati jednu kartu i da uzme pare nazad.
Nikad mi se nista slicno ovde nije desilo.
constrictoria92 constrictoria92 01:48 07.03.2009

Re: Prva asocijacija

Mogu da zamislim tvoju prepadnutost i iščekivanja šta će da bude, a sve zbog iskustva stečenog gledanjem partizanskih filmova...
dexter92 dexter92 01:56 07.03.2009

Re: Prva asocijacija

Meni prva(e) asocijacija :neoklasicizam, ekstremno ljubazne Beclije, krsh ribe i ultravox
mirelarado mirelarado 01:29 07.03.2009

Бечке торте

Беч - прелеп средњоевропски, господски град. Дивна је и твоја прича о њему. Штета што нема више оног воза који те је тамо одвезао први пут... Сада преостају аутобус, кола или авион.
Ипак, прво чега се сетим када помислим на Беч, јесу оне чаробне, грешно слатке торте и царица међу њима:


constrictoria92 constrictoria92 01:46 07.03.2009

Re: Бечке торте

Što stavi sliku?
Počela sam da se oblizujem...
mirelarado mirelarado 02:33 07.03.2009

Re: Бечке торте

Što stavi sliku?


Да мало секирамо dottorea. Мада се ја више не усуђујем да једем такве калоријске бомбе, могу само да уживам у визуелном угођају.
topcat topcat 04:44 07.03.2009

Re: Бечке торте

Taman sam htjela staviti zahericu, kad vidim - mirelarado me preduhitrila...

Budimac Budimac 01:30 07.03.2009

Poslednji put

bio u Beču daleke 1987. na koncertu.

Lep tekst, a labud je vrh!
constrictoria92 constrictoria92 01:46 07.03.2009

Re: Poslednji put

a labud je vrh

Srećom, bila sam brža!
NNN NNN 02:25 07.03.2009

L' Abu D(habi)

Baš pre neki dan gledamo slike i...labud viši od metar i po (ko Bilja) muva se oko nas, širi krila i pita "šta je bilo?"
Šta li bi Albicilla uradio u takvoj situaciji?
constrictoria92 constrictoria92 09:44 07.03.2009

Re: L' Abu D(habi)

Ne znam - ja sam motala pedale k'o sumanuta.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 02:30 07.03.2009

lepo

si ti sve ovo opisala. ja na žalost nisam bila u beču. videla samo aerodrom par puta i to je sve. kad smo kod tog aerodroma da ti kažem da kad letim iz usa prema balkanu sa stopom u beč ja se tamo toliko šokiram od količine dima da mi prosto nestvarno izgleda posle ovih aerodroma u usa gde nemožeš da vidiš pušače nigde. eto ja to pamtim u vezi beča. moram pod hitno da promenim sliku pa zato hvala ti za ovaj tekst.
constrictoria92 constrictoria92 09:49 07.03.2009

Re: lepo

Nema našta.
Moj predlog je da odvojiš 3-4 dana za obilazak Beča - nećeš se pokajati, stvarno je lep.
gordanac gordanac 04:26 07.03.2009

Vienna...

constrictoria92 constrictoria92 11:59 07.03.2009

Re: Vienna...

I Lorka i Koen i Beč - ima l' šta lepše?!?
Fala
49 41 49 41 04:33 07.03.2009

Leda i Labud, PRADO

edi-va edi-va 07:52 07.03.2009

Vienna Calling:)

constrictoria92 constrictoria92 11:57 07.03.2009

Re: Vienna Calling:)

Fala, Edi. Ova pesmica je stvarno super!
vladimir petrovic vladimir petrovic 10:30 07.03.2009

Carstvujšča Vijena

Beč je istinski lep, carski. (Meni je lepa i Budimpešta, iako malo manje).
Otkud ovakva morbidna željica:
(Constrictoria: ja sam htela da vidim tamnicu, al’ su mi rekli da ne može),

Većina se oduševljava dvoranom sa kristalnim ogledalima, a eto neko poželi mračne dvorane, he, he, he

O Beču je uvek lepo čitati, iznova i iznova.
Preporuka
constrictoria92 constrictoria92 11:52 07.03.2009

Re: Carstvujšča Vijena

Otkud ovakva morbidna željica

Kad su nas vodali po odajama, stekla sam utisak kako je plemstvo živelo. Htela sam da steknem dojam i o životu zatvorenika...
sybil sybil 11:05 07.03.2009

bec

i budimpesta su terapija. kako je tamo divan dodir istorijskih tragova. posto si pomenula i kafe mene uvek oduseve nazivi kafa marija terezija I josef etc. nego, necu da se pretvaram. moje neprevazidjeno mesto je pariz. sta bih dala da makar 1 dan u nedelji mogu da se izgubim u champs eleese.

constrictoria92 constrictoria92 11:57 07.03.2009

Re: bec

Moja top lista izgleda otprilike ovako:
1. Beč
2. Salzburg
3. Rim

Pariz mi je u turističkom planu za ovu godinu...
niccolo niccolo 12:07 07.03.2009

Re: bec

Moja top lista

Јеси била у Лисабону?
constrictoria92 constrictoria92 12:12 07.03.2009

Re: bec

Jok, al' imam nameru da idem.
Prijatelji koji su tamo bili su oduševljeni.
niccolo niccolo 12:19 07.03.2009

Re: bec

То сви кажу. У то име
dunja73 dunja73 15:23 07.03.2009

Re: bec

Moja top lista izgleda otprilike ovako:
1. Beč
2. Salzburg
3. Rim

U Salzburgu se ima sta videti sto se znamenitosti tice, i ne iziskuje puno vremena kao Pariz ili Rim,zato..
"mali tip"
Greh je ne videti okolinu Salzburga Salzburger Land
jezera(kao iz bajki) ,sume ,obici neku od banja
Inace Austrija je ranije bila na drugom mestu po turizmu u Evropi bas zahvaljujuci , ne velikim gradovima , vec predivnoj prirodi ..(seoski turizam)

nicolaus_liesinich nicolaus_liesinich 14:14 07.03.2009

Bec

Radio 4 godine tamo, pozitivno:
Prelep, lepo si ga opisala, lepa je i biblioteka u centru, Hofburg, stari kafici i slicno.
Dobar gradski prevoz, svi ga koriste, za 20-25 minuta si bilo gde u gradu.

Lose:
Tihi Prezir - to je najbolji opis austrijanaca. Preziru sve i svakog, Slovence zovu "vi sa juga", nase naravno scheise jugo i slicno ... doduse ne preziru turiste, njih vole jer donose pare u grad, preziru gastose.
dunja73 dunja73 15:32 07.03.2009

Re: Bec

Lose:
Tihi Prezir - to je najbolji opis austrijanaca. Preziru sve i svakog, Slovence zovu "vi sa juga", nase naravno scheise jugo i slicno ... doduse ne preziru turiste, njih vole jer donose pare u grad, preziru gastose.


Svaki treci "beclija" ( glaubs mir) vodi poreklo iz neke od drzava ex Yu ..´


thefreak thefreak 20:09 07.03.2009

Re: Bec

dunja73
Lose:
Tihi Prezir - to je najbolji opis austrijanaca. Preziru sve i svakog, Slovence zovu "vi sa juga", nase naravno scheise jugo i slicno ... doduse ne preziru turiste, njih vole jer donose pare u grad, preziru gastose.


Svaki treci "beclija" ( glaubs mir) vodi poreklo iz neke od drzava ex Yu ..´



...ili Ceske-Slovacke.
ne bih rekao da Austrijanci preziru strance, ima ih naravno, ali simbolicno.Ceo sistem u Austriji zavisi od stranaca i oni od tog sistema zive.Evo primera, u metrou(ubanu), sedi Turcin, izvaljen na dva sedista, odvalio na mobilnom neku tursku muziku do daske i niko mu rec ne kaze!Zamislite da se to desi u Bg, u tramvaju ili busu.


Elem, constrictoria92 , tekst je i vise nego odlican, zivim vec 7 godina u Becu, obozavam ga i jos nisam procitao lepsi text o njemu od ovog sada,BRAVO!
constrictoria92 constrictoria92 20:39 07.03.2009

Re: Bec

Thefreak,

hvala ti najlepše. U Beš skoknem bar jednom godišnje.
Volela bih da skockam život da što više vremena provodim u njemu (radim aktivno na tome) ... Al' nije samo Beč, nego i njegova okolina i kompletna Austrija... Eto, volEm Austriju, pa to ti je.

A što se odnosa prema strancima tiče - slažem se sa tobom. Možemo odnos prema strancima da postavimo i ovako:
kako se, recimo, Beograđani mahom odnose prema Vukovcima (mislim na ljude koji vise kod Vukovog spomenika)? Da l' im potencijalni poslodavac, kad dođe kamiončetom da ih pokupi, ukaže poštovanje il' im pokaže, ne tihi, već otvoreni prezir?
Iskreno, mi se ponašamo gore prema "došljacima" i mnogo smo zatvorenija kultura od, konkretno, austrijske. Naravno, nisu ni svi Srbi zatvoreni (ali većina jeste), a nisu ni svi Austrijanci friendly nastrojeni (mada većinom jesu - to je moje iskustvo: i poslovno i turističko).
Da napravim poređenje:
jednom sam pitala jednog starijeg gospodina kod Beograđanke kako da stignem do jedne uličice. Oterao me je u majčinu.
U Beču sam jednom jednu bakicu pitala kako da stignem do neke ulice i ona mi je rekla da ide u istom smeru, zaustavila taxi, odvezla me, platila taxi i zahvalila mi se što želim da upoznam njenu zemlju, još mi dala i par tipova šta i gde da odem da vidim. Nije htela ni filera da uzme od mene, a nije htela ni da popije piće kojim sam htela da je častim...
thefreak thefreak 21:33 07.03.2009

Re: Bec

constrictoria92
Thefreak,

hvala ti najlepše. U Beš skoknem bar jednom godišnje.
Volela bih da skockam život da što više vremena provodim u njemu (radim aktivno na tome) ... Al' nije samo Beč, nego i njegova okolina i kompletna Austrija... Eto, volEm Austriju, pa to ti je.

A što se odnosa prema strancima tiče - slažem se sa tobom. Možemo odnos prema strancima da postavimo i ovako:
kako se, recimo, Beograđani mahom odnose prema Vukovcima (mislim na ljude koji vise kod Vukovog spomenika)? Da l' im potencijalni poslodavac, kad dođe kamiončetom da ih pokupi, ukaže poštovanje il' im pokaže, ne tihi, već otvoreni prezir?
Iskreno, mi se ponašamo gore prema "došljacima" i mnogo smo zatvorenija kultura od, konkretno, austrijske. Naravno, nisu ni svi Srbi zatvoreni (ali većina jeste), a nisu ni svi Austrijanci friendly nastrojeni (mada većinom jesu - to je moje iskustvo: i poslovno i turističko).
Da napravim poređenje:
jednom sam pitala jednog starijeg gospodina kod Beograđanke kako da stignem do jedne uličice. Oterao me je u majčinu.
U Beču sam jednom jednu bakicu pitala kako da stignem do neke ulice i ona mi je rekla da ide u istom smeru, zaustavila taxi, odvezla me, platila taxi i zahvalila mi se što želim da upoznam njenu zemlju, još mi dala i par tipova šta i gde da odem da vidim. Nije htela ni filera da uzme od mene, a nije htela ni da popije piće kojim sam htela da je častim...



Haha, bravo, ovo je brilijantno!Kad budes dosla u Bec(da se becis ko mi )obavezno skokni do Cafe"Melona" . To je jedino mesto u Becu gde mozes cuti ex Yu rock i gde su ljudi potpuno izmesani i svi super, dakle hrvati, Bosnjaci, Srbi pa i po neki stranger naleti
dunja73 dunja73 23:47 08.03.2009

Re: Bec

U Beču sam jednom jednu bakicu pitala kako da stignem do neke ulice i ona mi je rekla da ide u istom smeru, zaustavila taxi, odvezla me, platila taxi i zahvalila mi se što želim da upoznam njenu zemlju, još mi dala i par tipova šta i gde da odem da vidim. Nije htela ni filera da uzme od mene, a nije htela ni da popije piće kojim sam htela da je častim...


Razlicita iskustva
Jedne godine behu neki radovi na auto putu( ustvari onoj"cesti" kroz Vojvodinu
niti napisano niti oznaceno
dobrooo ispred Bg ja omasim , niti karte , nit se mogu snaci
Covek je jedan vozio (a takva je guzva bila)
skoro 2 sata ispred mene ,dok me nije izveo
nekim putem
"pojma ni sad nemam"
na Ibarsku
a napolju preko 40 C
on je Juga vozio ( bez klime)
doduse u Austriji jedino ko ne zna da cita moze da se izgubi,mada imaju grozne auto puteve i nije uvek sve naj naj ...(ja sam dva puta u Becu omasila
i nasla se u nekim nedodjijama ,gde u sred noci landaraju samo stranci i klosari , gospode i bakica ni na vidiku ..tako da bih bila oprezna sa poredjenjem Beca i Bg

NNN NNN 22:32 07.03.2009

Vic

Pitali xxx šta će da radi ako bude smak sveta.
-Ću da begam u Austriju!
sentinel26 sentinel26 12:00 08.03.2009

Sretan praznik

svim ženama želim.

Davne 1803. godine spaljena je posljednja "veštica" u Srbiji.

1868.godine u Vojvodini je uvedeno obavezno školovanje djece oba pola od 6 do 12 godina.

Jedan cijeli vijek borbe nije bio dovoljan da se izborite za sva svoja prava.

Nadam se da vam neće trebati još toliko do potpunog uspjeha.

Živjele.

Umjesto karanfila evo izjave Dositeja Obradovića iz 1784.godine:

"Nek se ne uzda jedan narod do veka k prosvešteniju razuma doći u kojemu žene u prostoti i varvartstvu ostaju".


49 41 49 41 15:01 08.03.2009

Dositej

Kad se vratio iz Beca (Vienna, Wien, Dunaj,..); te daleke 17..., doneo je prvi put Krompir u Srbiju.
Pokazao ga i rekao:
" Ovo ce spasiti narod od gladi u slucaju; neimastine, ratova, kataklizmi."

omega68 omega68 00:39 10.03.2009

A, const !

Počela si i ti da pišeš putopise?
Ako, ako, toga nikad dosta za nas koji ne mrdamo.I ja imam tetku u Beču ali nisam nikad ''dobacio'' do nje.
A i šta da idem...magarac u Beč - magarac iz Beča

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana