Veb-novinarstvo / Intervju sa Ljubisom Bojicem

bleda RSS / 09.03.2009. u 16:18

Ljubiša Bojić, novinar i jedan od osnivača škole veb-novinarstva

 

Veb-novinarstvo, budućnost koja je počela

Škola veb-novinarstva u aprilu počinje sa školovanjem nove generacije polaznika

 

 

-          Šta nam možete reći o veb-novinarstvu?

U početku postojanja svakog novog medija on liči na prethodne već postojeće medije. Tako Internet liči na radio, TV i štampu. Medjutim, dolazi trenutak kada Internet počinje da se razlikuje u odnosu na prethodne medije i poprima svoje originalne karakteristike.

Kombinacije tipične za Internet su fotografija i audio (audio-slide), tekst i fotografija (photo-slide), veb-tekst, itd.

Veb-tekst u sebi sadrži linkove, liste, specijalne istaknute delove, obaveznu veb-sličicu.

Svaki veb-zapis podrazumeva deskriptivni naslov i odgovarajuću najavu koja je često istaknuta na naslovnici sajta (teaser).

Suština je u dvosmernoj komunikaciji, činjenici da svi materijali uglavnom trajno ostaju na Internetu i da se njima može pristupiti kadgod korisnik to želi (media on demand).

 

 

-          Kako je počelo Vaše interesovanje za novinarstvo i koje je Vaše iskustvo u njemu?

Odmalena sam voleo da intervjuišem ljude i snimam njihove odgovore. Onda sam različitim TV stanicama počeo da šaljem putopisne emisije sa dalekog istoka jer mi se pružila prilika da putujem. Pri povratku u rodni grad, požeo sam raditi na lokalnoj TV Kragujevac, pravio sam emisije o informacionim tehnologijama. Zatim sam radio u prvoj redakciji za vesti preko mobilnih telefona u svetu – Smartphone Vodaphone 24 hour news.

Takvo jedno iskustvo u Hong Kongu zaintrigiralo me je za onlajn medije jer je izazov preneti informaciju upola kraće, a duplo interesantije. Tako sam na Hongongškom univerzitetu upoznao prof. Djin Čena, koja me je zainteresovala za rad an prvom onlajn mediju čiji su izvor informacija gradjani – Global Voices Online.

 

 

 

 

-          Kako ste došli na ideju da osnujete školu veb-novinarstva kod nas?

U vreme kada je osnovana, radio sam za Global Voices, onlajn medij koji je tada bio jedinstven u činjenici da su njegovi izvori isključivo blogeri. Jedna od njihovih organizacija izrazila je želju da podrži projekte internetskog obrazovanja. Tada je i predsednik UNS-a, Nino Brajović, imao ideju da se u okviru te organizacije obrazuju veb-novinari. Formiranju programa škole veb-novinarstva doprineli su urednik list Viva, Gradimir Joksimović i Rebeka Mekinon (Rebecca MacKinnon).

 

 

 

-          Šta škola veb-novinarstva pruža svojim polaznicima?

Škola veb-novinarstva pruža svojim polaznicima da sve naučeno odmah primene na svojim školskim veb-sajtovima koje čak kasnije mogu razviti u svoje lične prezentacije. Blic online nudi praksu polaznicima, tako da oni uporedo ili posle nastave svoj rad u onlajn veb-mediju. Sva predavanja su dostupna na sajtu u vidu opisa i prezentacija za koje se koristi slideshare. Akcenat stavljamo na suštinu, a ne na tehniku, mada bi se od nas očekivalo suprotno. Suština je izabrati temu, sagovornike i na kraju informacije koje će činiti veb-zapis. Interesovanje društva je imperativ u svakoj vrsti medijskog delanja, pa i u veb-novinarstvu. Novinari imaju odgovornost da poštuju svoja moralna načela, ali i Etički kodeks. Interes društva često nije plasiranje negativnih informacija, već pozitivnih informacija i različitih gledišta.

Naša nacija, a samim tim i naši novinari su patološki nekomunikativni. Zato je izazov razgovarati o osobinama koje novinar mora da poseduje. Drugi izazov je iskusne novinare osloboditi da koriste računar kao mladi ljudi. Kod nas dolaze urednici veb-redakcija, stručnjaci za odnose sa javnošću, ali i studenti novinarstva. Svakome je potrebno da unapredi različite aspekte svog znanja. Stoga mi radimo na njihovim individualnim potrebama.

 

-          Kada škola upisuje svoje nove polaznike?

Treća generacija škole veb-novinarstva počeće pohadjanje nastave početkom aprila ove godine.

 

-          Koju su Vaši planovi za budućnost vezani za školu?

Planiram da škola ponudi onlajn nastavu (nastava na daljinu), čiji bi bitan deo bilo emitovanje predavanja uživo i da učenici učestvuju pitanjima. Pritom planiramo da koristimo besplatne veb-serivse. Pošto imamo predavače iz Velike Britanije i Sjedinjenih država, moguce je da otpočnemo i bilingualnu nastavu i privučemo medjunarodne polaznike van Srbije.

 

 

Atačmenti



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana