Pregiudizio

veni_vidi_velcro RSS / 15.03.2009. u 16:34
Vino:6€,Kurčenje:neprocenjivo
Vino:6€,Kurčenje:neprocenjivo
Zdravo svima. Nema me odavno, ali imam debeo razlog. Napolju je svaki dan oko 20 stepeni, i sunčano je, tako da se nadam da ćete mi oprostiti ;) Izgore mi jetra od silnog kapućina na ekskluzivnim lokacijama diljem Rima. Nemam neku glavnu temu u glavi za ovaj tekst, tako da ću pisati po malo o svemu što mi padne na pamet.

Predrasude. Kako moje prema ostalima (vide se u mom drugom tekstu), tako i ostalih prema meni. Naravno svi smo mi fini ljudi, intelektualci jelte, ali s tim se suočiš hteo ne hteo. To suočavanje je po meni razlog, između ostalog, zbog koga treba provesti duže vreme u inostranstvu. Naravno atmosfera mog života u Rimu je potpuno drugačija od Kolera. Tamo sam jedino ja bio stranac, i to iz neke zemlje za koju su u najboljem slučaju samo čuli. Ovde srećem studente iz skoro svih država Evrope, i mnogi vrlo dobro znaju gde je i šta je Srbija. Drago mi je da većina ima vrlo i iskreno pozitivan stav o tome da svi treba da budemo u ujedinjenoj Evropi. Ali valjda su većina Erasmusovaca ionako pro-evropejci - evroskeptici ostaju kod kuće (kao i Radikali kod nas :)). Kod sebe konačno vidim podsvesnu promenu fokusa kada upoznajem nekoga, sa toga iz koje je zemlje, na lične osobine i pojavu dotične osobe. Naravno, mentalitet svakog naroda utiče na ličnost pojedinca, što je po meni pozitivno i stvari samo čini zanimljivijim, ali treba naučiti prepoznati gde prestaje mentalitet i gde počinje 'prava' ličnost. Drago mi je da to ovde učim, i da uopšte razmišljam o tome.

Google Prejudice Map
Google Prejudice Map
Što se tiče ove teme, na faksu mi je tek igranka. Sa mnom na predavanja ide nekoliko Palestinaca, dva Albanca, gomila Rusa, i naravno u Italiji sveprisutni Španci. Uhvatio sam sebe pre neki dan u zanimljivoj misli. Tokom pauze između predavanja, Salim, Palestinac, je objašnjavao neki problem koji ima pri pisanju svog projekta. Neka nebitna stvar o ulančanim listama i pokazivačima u C++. I ja u jednom trenutku pomislim Koliko puta ste mislili o Palestincima i programiranju C++-u u istoj rečenici? Ne znam da li sam ovu poentu razumljivo napisao, ali nekako - i to je predrasuda sama po sebi - kada se pomene Palestina prvo što većina pomisli su verski sukobi, bombardovanje, okupacija - bez obzira na čijoj ste strani i da li uopšte imate stav o tome. Ali koliko puta ste razmišljali o tome da neko na Zapadnoj obali ili u Gazi - ili u Tel Avivu, nebitno - programira? Zvuči smešno? Da začinimo ovu temu za kraj, na predmetu koji se zove Seminars in Software and Services for the Information Society gost-predavač nam je bila jedna gospođica iz Haife (Izrael) koja se bavi Agile okruženjem za razvoj softvera. Sličnu misao imam poneki put i kad razgovaram sa Bunjaminom (Kumanovo) i Albinom (Preševo). Po vestima u Srbiji se provlači Kosovska Mitrovica, ili eventualno enklave sa Srbima kojima nikako da stigne taj račun za struju :), ali sve ostalo je Terra Incognita u svakom pogledu sem u multietničkim problemima.

Note to self: Još mi ostaje da napišem nešto o faksu ovde, učenju italijanskog, Basileus programu...

Atačmenti



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana