U Becu

Ninoslav Randjelovic RSS / 16.03.2009. u 19:33

 ФИЛМ О ПОГРОМУ СРБА НА КОСМЕТУ ПРИКАЗАН У ОЕБС-У

БЕЧ – Мисија Србије при Организацији за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) у седишту Организације у Бечу, поводом пете годишњице погрома Срба на Косову и Метохији, приказала је документарни филм „Документ о патњама”.

Дипломате и новинари имали су прилике да се преко документарног филма Нинослава Ранђеловића упознају са патњама неалбанаца на Косову и Метохији, а из изјава снимљених Срба да виде да они ни дан-данас немају слободу кретања и да свакодневно брину за своју безбедност.

У уводном излагању амбасадор Србије при ОЕБС-у Мирослава Бехам је изнела чињенице о погрому Срба од 17. до 19.марта 2004.

Она је навела да је током погрома 19 људи изгубило живот, да је разорено мноштво манастира, више од 800 српских кућа уништено, више од 4.000 неалбанаца протерано.

По њеним речима, мартовски погром је показао неспособност Унмика да заштити неалбанско становништво на Космету.

Цитирајући многобројне представнике међународне заједнице она је пренела део стравичних слика које су се догодиле током марта пре пет година на Косову и Метохији.

„Косово не припада само једном народу, већ свима који тамо живе. Било је злочинаца на обе стране. Време је да се превазиђу раздори и да се затвори зачарани круг”, поручила је Бехам подвукавши да је потребно пронаћи решење прихватљиво за све становнике.

Мисија Србије при УН у Њујорку ће такође поводом пете годишњице мартовског насиља, дипломатама светске организације на сличан начин покушати да скрене пажњу на и даље тешко стање српског народа у покрајини.

 

Танјуг


 



Komentari (0)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana