NO PASARAN!

Nebojša Milenković RSS / 15.09.2007. u 00:18

MERA PATRIOTIZMA U SRBIJI DANAS 

Umesto šovinistickog laskanja narodnoj taštini, treba oštrom
kritikom proceniti sposobnost, prava i moć svoje države i svoga naroda
.
Jovan Cvijić, 1921.[1]  

delakroa-SLOBODA-VODI-NAROD.979.jpgDirektan izliv patriotizma na mozak koji poslednjih nedelja, poput kakvog zlokobnog virusa prenetog iz devedesetih, opseda mnoge glave u Srbiji alarm je za uzbunu svega onog i svih onih koji još uvek veruju u to da Srbija ─ uprkos svemu ─ i dalje može da bude: građanska, uljuđena, pristojna i sređena zemlja. 

Šta su i koji su, dakle, nacionalni interesi Srbije danas? 

Da li kolektivizujuće predstave naciona kao ujedinjenog ludila koje kao svoje najviše vrednosti umesto čoveka i pojedinca afirmišu amorfno telo nacionalnog kolektiviteta ─ uprkos iskustvu koje imamo ─  još uvek mogu da deluju omamno prosečnom srpskom biraču!? 

Da li su svi koji pozivaju na nacionalni konsenzus, i koji nam poslednjih nedelja  nude: antizapadnjaštvo, konfrontaciju sa NATO paktom, izolaciju, neonacističke marševe,... uopšte svesni mogućih posledica vlastitih izjava i postupaka?! I da li ih njihova besvesnost čini manje odgovornim tj. može li ih abolirati od štete koju takvim činjenjem nanose?! Da li više nego mlake reakcije vlasti (ili pak izostanak reakcija) znače prećutno solidarisanje s ludilom u naletu?! 

Granice slobode su granice odgovornosti ─ a krajnja instanca svega, naravno, jeste vlastita savest: odgovorni ljudi, odgovaraju (i snose posledice) za vlastite postupke! Baš kao što je i svaki čovek odgovoran za način na koji se nad njime vlada!... Smisao političke odgovornosti jeste upravo u tome što ona nikome ne dopušta uzmak![2]  

Zato je neophodno reći jasno i glasno: pojedinac mora da bude ispred društva, građanin je ispred nacije, ljudski život ispred svake mitomanije! 

Patriotizam = individualizam!

Volim Srbiju = govorim istinu!

logo.gif


[1] Jovan Cvijić, Govori i članci, I, Beograd, 1921, str. 69
[2] Karl Jaspers, Pitanje krivnje, AGM, Zagreb, 2006.

Atačmenti



Komentari (91)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Urosh Urosh 00:33 15.09.2007

Svaka cast, Nebojsa, na blogu

Btw, ne dozvolimo da neo-nacisticki bolesnici i mrzitelji svega sto nije srpsko, pravoslavno, belo i heteroseksualno zavladaju Srbijom!
No Pasaran & SMRT FASIZMU!
A glede slobode-
Liberty will not descend to a people, a people must raise themselves to Liberty."
Emma Goldman
Urosh Urosh 00:37 15.09.2007

Re: Svaka cast, Nebojsa, na blogu

P.S. Emma Goldman je jos u proslom veku rekla da je patriotizam pretnja slobodi.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 00:37 15.09.2007

Saopštenje, OO LDP Novi Sad

Sprečiti okupljanje neonacista!

Povodom najava u medijima da će neonacistička organizacija "Nacionalni stroj" održati skup svojih pristalica početkom oktobra u Novom Sadu, Gradska organizacija Liberalno demokratske partije izražava najoštriju osudu ovakvog vida okupljanja profašističkih grupacija u multikulturnoj sredini kakva je Vojvodina i Novi Sad.

Liberalno demokratska partija podseća javnost u Srbiji na, ne tako davne, incidentne ispade ove neonacističke grupacije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Gradska organizacija Liberalno demoktatske partije Novog Sada, pita vlasti i pravosudne organe kako je moguće da lica koja su osuđena na zatvorske kazne zbog raspirivanja rasne, verske i nacionalne mržnje, organizuju mitinge u Novom Sadu.

Stoga, Gradska organizacija LDP-a apeluje na gradske i pokrajinske vlasti, kao i na relevantne institucije, da spreči okupljanje neonacista i na taj način obezbedi javni red i mir na teritoriji grada Novog Sada.
Ukoliko se vlasti ogluše na ovaj apel i dozvole neonacistički skup ove i sličnih radikalno šovinističkih organizacija, LDP će organizovati antifašističke proteste i tribine u cilju odbrane civilizacijskih evropskih vrednosti.

Nebojša Milenković Nebojša Milenković 00:47 15.09.2007

Re: Svaka cast, Nebojsa, na blogu

Kad smo već kod citata:

Nacionalizam je poslednja baza komunizma! To je poslednji pokušaj zastarele ideologije
da u društvu nađe podršku za diktaturu.


Adam Mihnjik

Patriotizam je poslednje utočište nitkova!

dr Samjuel Džonson

Patriotizam je prvo utočište nitkova, uz dužno poštovanje za mog velikog prethodnika (dr Džonsona, prim.N.M.).

Embrouz Birs
Urosh Urosh 00:53 15.09.2007

Re: Svaka cast, Nebojsa, na blogu

Nebojša Milenković
Kad smo već kod citata:Nacionalizam je poslednja baza komunizma! To je poslednji pokušaj zastarele ideologije da u društvu nađe podršku za diktaturu.Adam Mihnjik

Komunisticke vlasti svakako jesu bile zlocinacke, ali ideolozi komunizma i anarho-levice u 20.veku, koji su se borili protiv fasizma u Spanskom gradjanskom ratu i Drugom svetskom ratu, svakako nisu bili zlocinci.
Bili su borci protiv ideologije, koja je u startu zlocinacka-fasizma.
Komunizam, kao ideja, bio je plemenit.
Fasizam je od pocetka zlocinacki.

jaca jaca 18:58 15.09.2007

Re: Svaka cast, Nebojsa, na blogu

Patriotizam je poslednje utočište nitkova!





Nebojsa obozavam te, i sve potpisujem
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 19:03 15.09.2007

Re: Svaka cast, Nebojsa, na blogu

MISLIM, ŠTA REĆI...
hvala!
n.m.
sentinel26 sentinel26 22:57 15.09.2007

Re: Svaka cast, Nebojsa, na blogu

Nebojša Milenković
Kad smo već kod citata:
Patriotizam je poslednje utočište nitkova.

Patritizam je i istovremeno i legitimacija za sprovodjenje konstantnog nasilja nad onima koji drugačije misle.
Mislim na ovaj domaći.

Povremeno se prave pauze, to je vrijeme verbalnih izliva i psihološke presije nad već zaplašenim gradjanima.

Kada se dobro pripreme (odnosno vide da su državni organi nezainteresovani) izlaze na javnu scenu i tada svoju patriotsku legitimaciju pretvaraju u "legitimno" oružje za odbranu "ugrožene" im majčice otadžbine.

Ni opštenarodna saglasnost niti poziv legalnih vlasti nijesu im više potrebni, oni sami sebi uručuju pozivnice, nastupaju sami. Eventualnu povezanost sa političkim strankama ili delovima vlasti pokušavaju i nažalost vrlo često uspevaju da prikriju.

Strah gradjana je njihova osnovna hrana.
Nestanak straha kod gradjana je veća opasnost po njih nego li organi vlasti.



Nebojša Milenković Nebojša Milenković 23:08 15.09.2007

Još o strahu:

Strah gradjana je njihova osnovna hrana.
Nestanak straha kod gradjana je veća opasnost po njih nego li organi vlasti.


Čovek je prestao da se plaši – i to je već početak revolucije!
Rišard Kapušinski

MISLITE O TOME!
vlada dvm vlada dvm 09:46 16.09.2007

Ljudi

Ljudi su pretnja samima sebi ! ! !
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 00:54 15.09.2007

Парадокс !!


Из још необјављеног романа:

" ...је гајио одбојност према Врцанима и осталим дођошима са југа, за оне изнад Дунава је говорио да су други свет и испољавао велики зазор, Црногорци су му већ одавно ишли на нерве, код оних иза Дрине му је сметала ијекавица, за косовске Србе је ценио да и нису пуно бољи од самих Шиптара, а ни за овај најближи део националног пантеона није имао баш пуно похвала, често тврдећи да нема покваренијих људи.

Кад би се све то сабрало испало би да је комплетна србијанштина нешто труло, пуно мана и њему крајње неблиско, чак и омражено. Па ипак, реч српство је на неки магичан и спектакуларан начин брисала сва та појединачна својства и збирала их у неку нову, тотално другачију целину, целину која је опречна свим својим саставним елементима."

konst konst 00:57 15.09.2007

Drzava gradjana

"Srbija ─ uprkos svemu ─ i dalje može da bude: građanska, uljuđena, pristojna i sređena zemlja."

Kako bi bilo lepo da to dozivimo i da mirno odemo na onaj svet ostavljajuci svojoj deci da tako nesto neguju.

Miroslav Konstantinovic
Unfuckable Unfuckable 01:25 15.09.2007

Re: Drzava gradjana

konst
"Srbija ─ uprkos svemu ─ i dalje može da bude: građanska, uljuđena, pristojna i sređena zemlja."

Kako bi bilo lepo da to dozivimo i da mirno odemo na onaj svet ostavljajuci svojoj deci da tako nesto neguju.

Miroslav Konstantinovic


Ne moze, i ne mozemo...
...svako ko je imao takvu viziju + malo vlasti...eno ga na groblju
NE MOZE.
potpis : DB
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 02:04 15.09.2007

Nacionalizam je ideologija banalnosti


...Nacionalizam je, pre svega, paranoja. Kolektivna i pojedinačna paranoja. Kao kolektivna paranoja, ona je posledica zavisti i straha, a iznad svega posledica gubljenja individualne svesti; te, prema tome, kolektivna paranoja i nije ništa drugo do zbir individualnih paranoja doveden do paroksizma. Ako pojedinac, u okviru društvenog projekta, nije u stanju da se "izrazi", ili zato što mu taj društveni projekt ne ide na ruku, ne stimuliše ga kao individuu, ili ga sprečava kao individuu, što će reći ne daje mu da dođe do svog entiteta, on je primoran da svoj entitet trazi izvan identiteta i izvan tzv. društvene strukture. Tako on postaje pripadnik jedne skupine koja postavlja sebi, bar na izgled, kao zadatak i cilj probleme od epohalne važnosti: opstanak i prestiž nacije, ili nacija, ocuvanje tradicije i nacionalnih svetinja, folklornih, filozofskih, etičkih, književnih, itd. Sa teretom takve, tajne, polujavne ili javne misije, N.N. postaje čovek akcije, narodni tribun, privid individuuma.

...Ovaj i ovakav portret, primenjiv na sve nacionaliste, može se slobodno, a po ovoj shemi, razviti do kraja: nacionalista je, po pravilu, kao društveno biće, i kao pojedinac, podjednako ništavan. Izvan ovog opredeljenja, on je nula. On je zapostavio porodicu, posao (uglavnom činovnicki), literaturu (ako je pisac), društvene funkcije, jer su one isuviše sitne u odnosu na njegov mesijanizam. Treba li reći da je on, po opredeljenju asketa, potencijalni borac koji čeka svoj čas. Nacionalizam je, da parafraziram Sartrov stav o antisemitizmu, "potpun i slobodan izbor, globalan stav koji čovek prihvata ne samo prema drugim nacijama nego i prema čoveku uopšte, prema istoriji i društvu, to je istovremeno strast i koncepcija sveta".

...Nacionalista je, po definiciji, ignorant. Nacionalizam je, dakle, linija manjeg otpora, komocija. Nacionalisti je lako, on zna, ili misli da zna, svoje vrednosti, svoje, što će reći nacionalne, što će reći vrednosti nacije kojoj pripada, etičke i političke, a za ostale se ne interesuje, ne interesuju ga, pakao to su drugi (druge nacije, drugo pleme). Njih ne treba ni proveravati. Nacionalista u drugima vidi isključivo sebe – nacionaliste. Pozicija, rekosmo li, komotna. Strah i zavist. Opredeljenje, angažovanje koje ne iziskuje truda. Ne samo "pakao to su drugi", u okviru nacionalnog ključa, naravno, nego i: sve što nije moje (srpsko, hrvatsko, francusko...) to mi je strano. Nacionalizam je ideologija banalnosti. Nacionalizam je, dakle, totalitarna ideologija.

...Nacionalizam je, dakle, prevashodno negativitet, nacionalizam je negativna kategorija duha, jer nacionalizam živi na poricanju i od poricanja. Mi nismo ono što su oni. Mi smo pozitivan pol, oni negativan. Naše vrednosti, nacionalne, nacionalističke, imaju funkciju tek u odnosu na nacionalizam onih drugih: mi jesmo nacionalisti, ali oni su to još i više, mi koljemo, kad se mora, ali oni jos i više; mi smo pijanci, oni alkoholičari; naša istorija je ispravna samo u odnosu na njihovu, naš je jezik čist samo u odnosu na njihov. Nacionalizam živi od relativizma. Ne postoje opšte vrednosti, estetičke, etičke, itd. Postoje samo relativne. I u tom smislu, u prvom redu, nacionalizam jeste nazadnjaštvo. Treba biti bolji samo od svoga brata ili polubrata, ostalo me se i ne tiče... Ciljevi nacionalizma uvek su dostizni ciljevi, dostizni jer su skromni, skromni jer su podli.

Biti nacionalista znači biti individuum bez obaveze.

Danilo Kiš, Esej o nacionalizmu, u: Čas anatomije, 1978.
deadbeat deadbeat 11:09 15.09.2007

Re: Nacionalizam je ideologija banalnosti

Kiš je sve rekao! Naravno, za one koji umeju da čitaju - ostali će ovu Kišovu istinu doživeti kao bilo koji drugi komentar na blogu koji razotkriva prirodu njihove paranoične, nejake svesti i zatrovane duše. Sa jednom razlikom: na ovaj komentar neće umeti da odgovore. A i kada bi odgovorili, samo bi potkrepili sve što Kiš kaže - kao Gagi malo niže.
nestorijanac nestorijanac 11:59 15.09.2007

Re: Nacionalizam je ideologija banalnosti

Tako on postaje pripadnik jedne skupine koja postavlja sebi, bar na izgled, kao zadatak i cilj probleme od epohalne važnosti: opstanak i prestiž nacije, ili nacija, ocuvanje tradicije i nacionalnih svetinja, folklornih, filozofskih, etičkih, književnih, itd.

Da li se sme pre ovog "itd" procitati i rec "demokratsko-liberalne opsesije", a da smisao Kisove poruke ostane nepromenjen ?
deadbeat deadbeat 12:25 15.09.2007

Re: Nacionalizam je ideologija banalnosti

nestorijanac
Da li se sme pre ovog "itd" procitati i rec "demokratsko-liberalne opsesije", a da smisao Kisove poruke ostane nepromenjen ?
Ne može.
nestorijanac nestorijanac 14:34 15.09.2007

Re: Nacionalizam je ideologija banalnosti

Zasto ? To "itd" kao da ostavlja tu mogucnost ?
Cini mi se da moze jer liberalno-demokratske opsesije u svom ekstremizmu pojmu "individua" oduzima "personu", tj. konkretna licnost individue strada u tim opsesijama. Kao na Kosovu sto je slucaj.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 14:38 15.09.2007

Izbrisao (tri) tačke!

Zasto ? To "itd" kao da ostavlja tu mogucnost ?

zato što su to fragmentarni citati malo dužeg teksta.
ali, eto: izbrisao tri tačke!
nestorijanac nestorijanac 14:47 15.09.2007

Re: Izbrisao (tri) tačke!

Dobro. A, bez toga, dakle, da li se moze shvatiti da je, za Kisa, bilo koji ekstremizam zapravo los put za ljudska bica ?
Ili, u liberalno-demokratskim opsesijama nema ekstremizma ? Ili opsesija ?
AlexDunja AlexDunja 02:17 15.09.2007

preporuka!

Gagi Gagi 05:00 15.09.2007

Komentar

Direktan izliv patriotizma na mozak koji poslednjih nedelja, poput kakvog zlokobnog virusa prenetog iz devedesetih, opseda mnoge glave u Srbiji alarm je za uzbunu svega onog i svih onih koji još uvek veruju u to da Srbija ─ uprkos svemu ─ i dalje može da bude: građanska, uljuđena, pristojna i sređena zemlja.


Ne mogu da verujem da neko rec patriotizam moze da shvati u negativnom kontekstu. Ne ovom blogu se uglavnom velicaju prozapadni stavovi, pa pogledajte kako Amerikanci shvataju patriotizam. Ne mogu da verujem da se kao opasnost gradjanskoj, uljudnoj, pristojnoj i sredjenoj zemlji navodi patriotizam?!

Da li kolektivizujuće predstave naciona kao ujedinjenog ludila koje kao svoje najviše vrednosti umesto čoveka i pojedinca afirmišu amorfno telo nacionalnog kolektiviteta ─ uprkos iskustvu koje imamo ─ još uvek mogu da deluju omamno prosečnom srpskom biraču!?


Prvo, sta je lose u afirmisanju nacionalnog kolektiviteta? Sta je lose u tome sto se neko ponosi zastavom svog nacionalnog kolektiviteta, sto se radujemo uspesima sportista ili pevaca koji dolaze iz naseg nacionalnog kolektiviteta? Bas bih voleo da mi objasnite kako to da je nacionalni kolektivitet zapravo ujedinjeno ludilo. Hajde da opet pogledamo na Zapad. Recimo Francuze. Kod njih je osecaj tog nacionalnog kolektiviteta mnogo jaci nego kod Srba, pa da li je i tamo to ujednjeno ludilo?
Drugo, mozda se i stavlja nacionalni kolektivitet kao veca vrednost umesto coveka ili pojedinca, ali opet sta je tu lose? (Naglasavam da je nacion mozda iznad pojedinca ali ne i da potire vrednosti i prava pojedinca. Bas suprotno, drzave i postoje da bi stitile prava svakog pojedinca koji je drzavljanin te drzave. Zato i postoje drzave. Nekada su stitile samo robovlasnike, pa feudalce, povlascene slojeve, a danas makar one demokratske stite svakog svog gradjanina. Zato neke drzave zabranjuju isporucivanje svojih drzavljana, pruzaju pomoc u inostranstvu, spremne su da ratuju za svoje drzavljane...). Da bi nacija opstala mozda i mora da stavi nacionalni kolektivitet iznad pojedinca, sto je opet u koristi pojedincima u buducnosti jer ce ostati nacionalni kolektivitet da ih stiti. Mi nismo sami na ovom svetu. Hajde lepo priznajte, da li biste zrtvovali svoj zivot za zivot svog deteta. Ako je odgovora da, a siguran sam da mnogo ljudi tako razmislja, onda vi porodicni kolektivitet stavljate iznad vrednosti pojedinca. I tu nema niceg loseg. Hiljade i hiljade dobrovoljaca u istoriji covecanstva su dali svoje zivote jer su stavili nacionalni kolektivitet iznad pojedinca. Ja mislim da tu isto nema niceg loseg. Zasto vam to smeta?

Da li su svi koji pozivaju na nacionalni konsenzus, i koji nam poslednjih nedelja nude: antizapadnjaštvo, konfrontaciju sa NATO paktom, izolaciju, neonacističke marševe,... uopšte svesni mogućih posledica vlastitih izjava i postupaka?! I da li ih njihova besvesnost čini manje odgovornim tj. može li ih abolirati od štete koju takvim činjenjem nanose?! Da li više nego mlake reakcije vlasti (ili pak izostanak reakcija) znače prećutno solidarisanje s ludilom u naletu?!


Ovde ste potrpali zajedno neke dogadjaje, stavove, pojedince i organizacije koje nikako ne idu zajedno; a sve sa ciljem da bi ostvarili svoju poentu i prikazali takve stavove kao kolektivno ludilo.
Antizapadnjastvo - termin koji niko u javnosti nije izgovorio u poslednjih par nedelja i niko se nije zalagao za tako nesto, ali ste ga vi ipak stavili ovde da pojacate svoju pricu.
Konfrontacija sa NATO paktom - u poslednje vreme zagovara DSS a od ranije SRS i SPS. Pritom, mozda je konfrontacija i teska rec, jer niko od njih ne misli na vojnu konfrontaciju na primer, vec na protivljenje ulaska Srbije u Nato.
Izolacija - opet termin kojim niko nije baratao u poslednje vreme. Ni sa domace politicke scene i jos bitnije niko ni sa inostrane scene. Opet ste ovo sami iskonstruisali da bi pokazali da su ovi nespojivi stavovi nekakvo kolektivno ludilo naciona. Jer da nemate izolaciju onda i ne bi izgledalo tako lose i tako suludo.
Neonacisticki marsevi - jedna neonacisticka organizacija je najavila skup (koji uzgred, po najavi, nema neonacisticki karakter), a sve politicke partije su se ogradile od tog skupa i osudile ga.
Znaci vi ste u jednu recenicu stavili kao nesto zajednicko za citav nacion, kao nesto sto zaokupljava ceo nacionalni kolektivitet i preti da ga odvede i kolektivno ludilo, dva pojma koja niko nije izgovorio i za koja se niko ne zalaze, jedan pojam vezan za tri parije i jedan vezan za jednu organizaciju koji osudjuju i prethodno pomenute tri partije. I kako to moze biti zajednicko?!

Zato je neophodno reći jasno i glasno: pojedinac mora da bude ispred društva, građanin je ispred nacije, ljudski život ispred svake mitomanije!


Ako je tako, da vidimo sta onda da radimo. Posto ogroman broj pojedinaca zivi u siromastvu, da onda podelimo ovih nekoliko milijardi dolara drzavnih rezevi i da svako dobije po par hiljada evra, posto je to u interesu svakog pojedinca a u interesu drzave je da tim novcem ocuva drzavnu ekonomiju, mozda izgradi neki put ili zgradu od kojih sigurno nece imati korist svi gradjani. Posto je gradjanin iznad nacije da garantujemo Ratku Mladicu da ga drzava nece isporuciti Hagu jer je to u njegovom interesu i to je ispred interesa nacije da ga isporuci. Ako je ljudski zivot iznad svake mitomanije da li je i iznad mita o slobodi (usput, bas me interesuje da li slobodu shvatate kao nekakav mit). Ako je tako onda bolje da raspustimo vojsku, jer je zivot svakog vojnika iznad interesa nacije da bude slobodna i nezavisna. Da su tako razmisljale i druge nacije u proslosti mi bi danas verovatno ziveli u nacizmu. Hitler bi verovatno pobedio u II sv. ratu da su ljudske zivote svojih gradjana stavili iznad svih ostalih vrednosti Rusi i Amerikanci.

Patriotizam = individualizam!

Volim Srbiju = govorim istinu!


Patriotizam + individualizam
Zelim da se borim za moju zemlju + zelim da se moja zemlja bori za mene
Zelim da pomognem mojoj zemlji + zelim da moja zemlja pomogne moju individuu
Patriotizam = individualizam + kolektivizam

I ja volim Srbiju = i ja govorim istinu
(Mada ne bi voleo da neko pomisli da imam ikakve veza sa LDP-om posto su oni koristili ovaj slogan u javnosti.)
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 09:39 15.09.2007

Re: Komentar

Gagi,
U prvi mah sam čak hteo da vam odgovaram - međutim, ne znam odakle da počnem.
Nažalost, sve ste pogrešno shvatili (osim toga da moja priča ima poentu
- mada ste, plašim se, i nju pogrešno shvatili)!

I to vam pravo, naravno, niko ne osporava - pa zašto bih ja?!
poz.
n.m.
Ataturk Ataturk 11:29 15.09.2007

To Gaqi

Nacionalizam u Francuskoj, Uk a posebno SAD je politički nacionalizam a nikako etnocentrični nacionalizam koji se gaji u Srba i Hrvata i sl.
To su babe i žabe...
deadbeat deadbeat 12:22 15.09.2007

Re: Komentar

Gagi
Prvo, sta je lose u afirmisanju nacionalnog kolektiviteta? Sta je lose u tome sto se neko ponosi zastavom svog nacionalnog kolektiviteta, sto se radujemo uspesima sportista ili pevaca koji dolaze iz naseg nacionalnog kolektiviteta?
Nema ništa loše radovanju uspehu spotrista i pevača (ko je to uopšte i rekao?), ali to ne treba doživljavati kao bilo šta više od onoga što jesu - sport i zabava. Problem je što Srbi to doživljavaju kao pobedu svog nacionalnog kolektiviteta nad, jeli, drugim nacionalnim kolektivitetima - kao da i u tako banalnoj stvari kao što je Pesma Evrovizije mi ponovo proživljavamo Kosovski boj, nadajući se da će Marko Kraljević ovaj put stići malo ranije od prekasno. Ako ćemo da razgovaramo o ozbiljnim stvarima, nacionalni kolektivitet je prevaziđena kategorija. Ekonomski kolektivitet je ono što danas razdvaja velike i male, uspešne od zaostalih, jake i slabe. Amerikanci mogu sebi da priušte patriotizam zbog svoje ekonomske nadmoći. Uostalom, njihov patriotizam se ne vezuje za naciju, već za državu - po tome je specifičan i neuporediv sa ostatkom sveta. Istina je da države i danas stvaraju sliku sveta, ali ako je nekada njihova moć i uticaj bila u najvećoj meri određena njihovom veličinom, brojnošću "nacionalnog kolektiviteta" vezanog za nju i, konsekventno, njihovom vojnom snagom, danas se ta nadmoć ostvaruje isključivo ekonomskim sredstvima. Ako neka država (SAD) tu ekonomsku snagu može da pretvori i u vojnu dominaciju, jedino što ti možeš jeste da vičeš NEPRAVDA i da veneš zbog nesrećne ljubavi prema svom nacionu. Ili možeš da budeš malo manje zaljubljen u svoje srpstvo, a da se malo više okreneš sebi i onome što ti značiš u svetu.
Hajde da opet pogledamo na Zapad. Recimo Francuze. Kod njih je osecaj tog nacionalnog kolektiviteta mnogo jaci nego kod Srba, pa da li je i tamo to ujednjeno ludilo?
Vidi kod Kiša.
Drugo, mozda se i stavlja nacionalni kolektivitet kao veca vrednost umesto coveka ili pojedinca, ali opet sta je tu lose? (Naglasavam da je nacion mozda iznad pojedinca ali ne i da potire vrednosti i prava pojedinca. Bas suprotno, drzave i postoje da bi stitile prava svakog pojedinca koji je drzavljanin te drzave. Zato i postoje drzave. Nekada su stitile samo robovlasnike, pa feudalce, povlascene slojeve, a danas makar one demokratske stite svakog svog gradjanina. Zato neke drzave zabranjuju isporucivanje svojih drzavljana, pruzaju pomoc u inostranstvu, spremne su da ratuju za svoje drzavljane...
NACIJA <> DRZAVA (pošto vidim se u ovoj antropološkoj algebri koriste samo operacije jednakosti i sabiranja, rekoh da uvedem i nejednakost)
Verujem da je u ovom odlomku prelazak sa termina "nacija" na termin "država" bio potpuno nesvestan. Tačnije, jedan od većih problema vašeg razmišljanja i jeste u tome što se izjednačavaju različiti pojmovi: nacija = država, država = vlast, religija = nacija, religija = sveštenstvo, kritičar = izdajnik... Između ostalog, i zbog toga ste u mogućnosti da po blogu razvlačite priču do beskraja, relativizujete činjenice i obesmišljavate svaku diskusiju.
Hiljade i hiljade dobrovoljaca u istoriji covecanstva su dali svoje zivote jer su stavili nacionalni kolektivitet iznad pojedinca. Ja mislim da tu isto nema niceg loseg. Zasto vam to smeta?
Ako vi mislite da nema ničeg lošeg u žrtvovanju dobrovoljaca(?!) za nacionalne interese za koje se u ogromnoj većini slučajeva ispostavi da su tek grandomanske somnabulije ljudi na vlasti - izvolite se žrtvovati. Samo ne znam koji se to rat vodio sa "dobrovoljcima", ili koji je to rat u kome "nema ničeg lošeg".

blackbox blackbox 12:43 15.09.2007

Re: Komentar

Ne mogu da verujem da neko rec patriotizam moze da shvati u negativnom kontekstu.

Taćno, pod uslovom da se patriotizam zloupotrebljava za skrivanje onoga što tu uopšte ne spada. Busajući se u patriotizam neki su sakrivali kriminal, zločin i sl.
Patriotizam je prevashodno odnos prema domovini a ne nacionu.
Pa i ako uzmemo da je kod nas činjenica da se uobičajeno podrazumeva odnos prema naciji, tek onda bi morali imati na umu da pravi patriotizam podrazumeva ponos na sve ono sto je vredno , a razloga za to ima mnogo, ali i stid, jer time se samo jačati ponos. Nažalost ima dosta stvari kojima se neki ponose umesto da se stide.
Zar nije Novak Đoković pokazao mnogo više nacionalnog ponosa nego neki drugi kvazi patriote.
dragan7557 dragan7557 13:00 15.09.2007

Re: Komentar

Ako je ljudski zivot iznad svake mitomanije da li je i iznad mita o slobodi (usput, bas me interesuje da li slobodu shvatate kao nekakav mit).


Mit o slobodi,
O kojoj slobodi ili još bolje čijoj vi pišete? Mit je samo mit kako i samai indirektno potvrđujete postavljaući ovo više nego hipotetičko pitanje. "Sloboda" jedne društvene zajednice definisana setom konvencija dozvoljenog i zabranjenog i kao takva podložna svim mogućim zloupotrebama onih koji u ime zajednice (uvek manjina) definišu slobodu kao tkzv. prirodno stanje ljudske individue, namećući većini forme ponašanja interesne manjine, koja je po definicija ovlaštena
da "u ime naroda" ili "u ime suverena" ili što je najgore ( a sada u toku) u ime slobode korporativnog društva i korporativne države "kreira" uslove bitisanja pojedinca.
Ja smatram da je za vreme S:M: elite (koja je još uvek na vlasti) bilo većih individualnih sloboda nego što ih ima sada dok je za vreme 60 i 70 ih svakako najveći stepen slobode individue koja je u srpskom društvu do sada postignuta.
Ovo isključivo zahvaljujući anarhiji kojom se pređašnja elita odnosila prema državi kao svojem vlasništvu što je kao posledicu imalo oslabljenu kontrolu ili prećutno dozvoljavanje zabranjenog a u ime socijalnog mira.Primer slobode bavljenja trgovinom na ulici,cigarete i dr.,"divlja gradnja" .........

Sloboda definisana kao patriotizam nije ništa drugo nego potreba vladajuće elite za legitimizacijom odbrane svojih interesa svim moralno nedozvoljenim sredstvima u borbi za održanje na vlasti. Rat koji je legalizovano ubijanje je možda najbolji primer sukoba prirodnog ili bogom datog morala i morala intersnih grupa elitarnog društva.
Sloboda koju propagiraju nacionalne elite za svoju državu je ograničena raznim konvencijama na globalnom nivou ili globalnim organizacijama GATT,WTO ,CEFTA;NAFTA,MMF itd., služi moćnim ili najmoćnijim elitama u zaštiti njihovih interesa a uvek na štetu slabijih i siromašnijih.
Naći se ili sudelovati sa najmoćnijim vodi nacionalne elite u krug "priznatih" koji su deo nacionalne slobode (makar šta to značilo) založili kao osiguranje svog opstanka na vlasti i akceptacije od strane najjačih te njihovo "legitimno pravo" sada dobija internacionalnu dimenziju i postaje zaštićeno od strane najjačih.

Proučavanjem Hamurabijevog, Hetitskog,Solonovog i rimskog kodeksa prava lako je ustanoviti da su individualna prava pojedinca u istoriji definisana u službi eliti, a borba za patriotsko ponašanje postala javni domen pojavom nacije i nove ideologije ranog kapitalizma kroz borbu za "svoja legitimna" prava na državu.

Nacionalna država kao represivna monopolistička organizacija elite je od početka prošlog veka pa na ovamo stalno gubila teren u borbi protiv novog tipa korporativne države koja pradstavlja potpunu negaciju nacionalne države a samim tim i legaliteta iste. Drugim rečima borbu za roblje ,fukaru ili raju i vlast nad istom nacionalna država je već izgubila u korist novog korporativnog poretka, u kome se uloge redefinišu a nacionalni igrači postaju nosioci ideje korporativnog društva zarad svojih sada bolje plaćenih interesa. Deus ex machina u liku korporacije je novi Bog a
ideologija je profit i finansijsko inženjerstvo. Cena ovoga je propast nacionalne države kao nosioca suvereniteta konstituivnog principa za čije postojanje je preduslov narod ili nacija. Bitka je dobijena ali je rat izgubljen.

Individualne slobode u korporativnom društvu su sloboda kupovine 'našeg proizvoda' a negiranje tudjeg koji je sličan,bolji ili gori. Od početka prošlog veka kada je silovanjem pravnih normi i sistema stvoreno korporacijsko društvo pa na ovamo je svom novom bogu korporaciji na oltar stavilo sve,od besmrtnosti pa do brutalnog porobljavanja čitavih naroda a sada već i kontinenata. Nosioci nove inkorporejtid vere su protiv nacionalnih i svih drugih granica koje smetaju izvršiocu ove vere profitu. Profit u 'našim rukama' obezbeđuje je vam mir od napasti koji je naš konkurent. Getting you there.
7557
urbanosaurus urbanosaurus 13:13 15.09.2007

Re: Komentar

ovo je malo sporno...

Ovo isključivo zahvaljujući anarhiji kojom se pređašnja elita odnosila prema državi kao svojem vlasništvu što je kao posledicu imalo oslabljenu kontrolu ili prećutno dozvoljavanje zabranjenog a u ime socijalnog mira.

an archos - bez vlasti

anarhija, elita, vlast, drzava ne chuche bash u tom kontekstu...a narochito vlast...

verovatno je anomija prava rech...

nishta strashno, ali moze biti bitno za dalje razumevanje... : )
dragan7557 dragan7557 13:31 15.09.2007

Re: Komentar

H

anarhija, elita, vlast, drzava ne chuche bash u tom kontekstu...a narochito vlast...


verovatno je anomija prava rech..

nishta strashno, ali moze biti bitno za dalje razumevanje... :


Hvala na primedbi.

Mislio sam na delimičnu anarhiju = bezvlašće, odricanje prava vlasti da sankcioniše određeno ponašanje pojedinca,suprotno propisanom radi svojih intersa, što opet vodi ka: ako mogu oni možemo i mi,ili ono što nije zabranjeno ( a zabranjeno je) je dozvoljeno i pored toga što je zabranjeno.

U stvari ovo pokazuje da zakon koji se krši nije anahično ponašanje već po prirodi stvari, već stanje u kome većina građana negira zakonske norme a elita odustaje od svog prava da isto ponašanje sankcioniše. Za ovo pitanje je vezano i stanovište po kome su njihovi heroji, za nas zločinci. Sve u duhu nacionalnog sentimenta koji je gore
iznešen.
7557
urbanosaurus urbanosaurus 13:49 15.09.2007

Re: Komentar

skoro da se apsolutno slazem...
mozda i vishe nego shto ti se na prvi pogled chini...

inache ja sam anarhista i volim precizno odredjenu terminologiju...
dosta ljudi pod anarhijom podrazumeva haos, nerede, bezakonje...

ne...
to je anomija...



anarhija je neshto drugo... : )



Nebojša Milenković Nebojša Milenković 16:11 15.09.2007

dr Zoran Đinđić: NOVI PATRIOTIZAM!


●●●
Još uvek nismo srušili most koji nas povezuje sa katastrofalnom prošlošću, još uvek je moguć pad unazad. Balkan je još uvek pun razornih potencijala.

●●●
Možda ćemo po pitanju Haga ponovo doći u situaciju da biramo - da li idemo svojim putem u pustinju ili u Evropu. Ja sam za Evropu.


●●●
Dakle da se pogledamo u oči i kažemo: ako hoćemo cilj, moramo da hoćemo i sredstva koja vode do tog cilja. Odrastimo jednom kao narod i kao ljudi prihvatimo cenu za ciljeve koje smo prihvatili. Ta cena nije strašna, ona je ista za sve narode na svetu.

●●●
Naš cilj je, i mi našu zemlju vidimo da 2004. godine bude zvanični kandidat za Evropsku uniju, da 2010. godine bude ravnopravni član Evropske unije. Sve prepreke na tom putu ćemo uklanjati, bilo da se zovu Milošević, da se zovu ustavi, bilo da se zovu zakoni. Ne postoji ni jedna prepreka koja može da nas zaustavi na tom putu. Kao čoveka koga drže pod vodom 50 godina, u njegovoj želji da dođe do vazduha, do kiseonika, tako i Srbiju ne može ništa da zaustavi na tom putu do kiseonika, a to je Evropa, to je porodica demokratskih, modernih, razvijenih zemalja.

●●●
Međunarodna zajednica je kao klima - ne možete da je priznate ili ne, već da se adaptirate.

●●●
Naša parola je: postati ravnopravni deo sveta, da naša deca i unuci imaju svoju budućnost, kako je ne bi tražili u drugim zemljama.


●●●
Voleo bih da se u našoj zemlji 24 sata nešto dešava, da nema spavanja, da se stalno neke stvari rade.

dr Zoran Đinđić
urbanosaurus urbanosaurus 16:20 15.09.2007

Re: dr Zoran Đinđić: NOVI PATRIOTIZAM!

za poredjenje onima kojima nikako nije jasna razlika izmedju patriota i partiJota...

balkanski kasapin : stari patriotizam

• Nasa zemlja je najdemokratskija zemlja na svetu. (Politika, 16. jun 1999.)

• Ja sam jednostavno protiv rata. Tamo gde se ja pitam, gde moj glas odlucuje, rata nece biti. (Februar 1997. godine)

• Kosovska legenda je ujedinila ceo srpski narod rasut sirom Jugoslavije (& Ona i danas ima znacajnu ulogu u odnosu na polozaj srpskog naroda na Kosovu, ali i u celoj Jugoslaviji (& Šest vekova kasnije, danas, opet smo u bitkama i pred bitkama. One nisu oruzane, mada i takve još nisu iskljucene. ( Politika, 29. jun 1989).

• Mi se nadamo da necemo morati nikakve ratove vise da vodimo na ovim prostorima, jer je ovde bilo dosta ratovanja i gladovanja. (Decembar 1991.)

• Nemam nista posebno za cim bih zalio i savest mi je mirna. (Blic, 5. mart 1999.)

Nebojša Milenković Nebojša Milenković 16:31 15.09.2007

Re: dr Zoran Đinđić: NOVI PATRIOTIZAM!

urbanosaurus,
u redu je kao poređenje - ali ga (mislim na kasapina, naravno) ovde ipak ima previše...
zbog mentalne higijene bloga - bio bih zahvalan ako biste skratili za pola!
unapred hvala!
n.m.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 16:31 15.09.2007

Re: dr Zoran Đinđić: NOVI PATRIOTIZAM!

urbanosaurus,
u redu je kao poređenje - ali ga (mislim na kasapina, naravno) ovde ipak ima previše...
zbog mentalne higijene bloga - bio bih zahvalan ako biste skratili za pola!
unapred hvala!
n.m.
urbanosaurus urbanosaurus 16:48 15.09.2007

Re: dr Zoran Đinđić: NOVI PATRIOTIZAM!

nebojsha vrlo rado ali sasvim sluchajno je isto kao i sa problemom previshe kasapina...
nisam siguran kako... : )
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 16:49 15.09.2007

Re: Komentar

Preporučujem vam da počnete da pravite distinkciju između termina: mit i mitomanija!
urbanosaurus urbanosaurus 17:19 15.09.2007

Re: Komentar

primljeno k znanju...

a komentar skracen... :)))
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 17:50 15.09.2007

Re: Komentar

ovo za mit se, naravno, nije odnosilo na vas
a za skraćenje:
n.m.
dragan7557 dragan7557 18:30 15.09.2007

Re: Komentar Autoritet

Anarhija kako tačno primećujete nema nikakve veze sa haosom neredom i sličnim pojavama, ali to je već druga tema. Sloboda o kojoj ja pišem je upravo slobode od bilo koje vrste autoriteta nametnutog od strane bilo koga u elementarnom smislu reči.

Za ovakvu interpretaciju (sadašnju) su glavni krivci strah elite od svega što predstavlja ne slaganje sa njenom interpretacijom "stanja stvari" i konformističko ponašanje mainstream štampe koja i dalje insistira na slici anarhizma koji se malo ili nikako ne razlikuje od terorizma. Dovoljno je pogledati iznošenje ovih činjenica kod Noam Chomsky i koautora pa sagledati istinu.
7557
urbanosaurus urbanosaurus 18:37 15.09.2007

Re: Komentar Autoritet

kao shto rekoh pre nekoliko komentara verovatno se slazemo vishe nego shto na prvi pogled izgleda... : )

a za noama preporuka...

iako mene lichno vishe interesuju radovi maaaaalo tvrdje struje...
guy debord, raoul vaniegem...

ne bih da trolam ali tako ispade...

dragan7557 dragan7557 18:40 15.09.2007

Re: Komentar urbanosaurus

to je anomija


Hvala na ispravci a na kovanicu anomija sam bio iskreno rečeno potpuno zaboravio. Uzgred anomija je bila i ostaje svakodnevnica srpskog drštva jer se bez iste elita ne bi održala na vlasti skoro od osnivanja države Srbije
u 19 veku te se može reći da je deo folklora ili tradicije.
bosiljkap bosiljkap 05:44 15.09.2007

Patriotizam

Nebojša, hvala na Delakroi, (Ili Delakrou)

Patriotizam je ljubav prema dobrim ljudima, bez obzira na nacionalnost kojoj pripadaju.
U Srbiji je sve pobrkano, bolje je biti Srbin po zanimanju (i da ti je to osnovni kvalitet), a biti pisac, lekar, profesor.... i uraditi nešto za svoju državu......
E tada ti prebrojavaju krvna zrnca da vide oklen si i ako nisi za "njihovu stvar" onda si srbomrzitelj, izdajnik, separatista.....
Nikako da se sete da si možda samo individualista i da misliš svojom glavom.
Još jednom, hvala na tekstu....
mantrax mantrax 11:27 15.09.2007

No pasaran!!!

Ajde da probam ja da vas razumem. Patriotizam (ljubav prema otazbini) je po vama losa pojava zato sto se njime koriste neonacisticke i antinato/antiamericke raspolozene organizacije i pojedinci da bi odbranili svoje stavove?

Svodjenje patriotskog osecanja na "amorfno telo nacionalnog kolektiviteta" je upravo karakterisitka gore napomenutih udruzenja tako da vase pozivanje na prihvatanje drustvene odgovornosti sa stavom "ono sto je najbolje za mene" je po mom misljenju jednako njihovim ubedjenjim - ono sto mi mislimo da je najbolje za vas. Potpuno odustvo drustvene i nacionalne pripadnosti kao i kriza identiteta nikako nisu stvari koje mozete nazvati osobinama zemlje koja je "građanska, uljuđena, pristojna i sređena zemlja".
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 11:54 15.09.2007

Re: No pasaran!!!

Ajde da probam ja da vas razumem. Patriotizam (ljubav prema otazbini) je po vama losa pojava
mantrax,
lepo je što pokušavate da razumete - stoga vam i skrećem pažnju:
u mom tekstu reč je o patriotizmu
a ne patriotizmu!
pozzz.
n.m.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 18:00 15.09.2007

Re: Patriotizam

bosiljkap Nebojša, hvala na Delakroi, (Ili Delakrou)

Nema na čemu - evo još jedan:
vucko vucko 03:40 16.09.2007

Patriotizam u 2 slike

Za one sa jeftinijim kartama: simpatično je što je u muzeju ta slika na par metara od ove:



I obe se mere kvadratnim metrima platna - Nebojšin patriotski pornić je 2.5*3.5 metara, a splav 5*7 metara (ako ne laže Vikipedija, pošto ja baš nisam nosio krojački metar sa sobom).

Pa se onda fino prvo, sa uglom gledanja od 120 stepeni, nadahnete Delakroaovim patriotskim marketingom, kojim zrači fallen madonna with big boobies, a onda odete par metara dalje, da vidite to isto, ali sa Žerikoove reality TV.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 09:54 16.09.2007

Kaže se Boš - a ne Buš:

Nebojšin patriotski pornić
Hieronymus Bosch - Garden of Earthly Delights, Museo del Prado, Madrid (1510)



Felix Krull Felix Krull 11:32 15.09.2007

Danilo Kiš

Odlično podsećanje na našeg velikog pisca i beskompromisnog borca protiv nacionalizma, šovinizma i ostalih izama...
Ćutanje je vid odobravanja i ako se ne usprotivimo onome što nam se trenutno dešava, niko neće smeti da kaže nisam znao i tome slično.Dok se sudi ljudima koji su protestovali zbog pokušaja ubistva novinara, organizacije koje bi zakonom trebale da budu zabranjene najavljuju svoj marš u gradu kao što je Novi Sad. Novosađani ne smeju da dozvole da se takve stvari zapate u njihovom gradu.NO PASARAN!!!
Mi smo protiv ugnjetača i njihovih pomagača
legionara i fašista, aj Karmela, aj Karmela
urbanosaurus urbanosaurus 11:38 15.09.2007

stepen nulte tolerancije...

prema neonacistima...

Zato je neophodno reći jasno i glasno: pojedinac mora da bude ispred društva, građanin je ispred nacije, ljudski život ispred svake mitomanije!

i malo plakatiranja nije na odmet...

<a href="http://tinypic.com" target="_blank"><img src="http://i6.tinypic.com/4or0npw.jpg" border="0" alt="Image and video hosting by TinyPic"></a>
urbanosaurus urbanosaurus 11:53 15.09.2007

Re: stepen nulte tolerancije...



Olga Medenica Olga Medenica 11:38 15.09.2007

Sjajno

si ovo srocio, Nebojsa.

Meni taj srpski patriotizam izgleda kao prazna slama
kojom se popunjavaju rupe, praznine i supljine u karakteru pojedinaca i drustva.
Rupe u obrazovanju, odgovornosti, gradjanskom moralu......pa to drustvo uostalom ima vise rupa nego substance, predugo smo dopustili glodarima da nesmetano grickaju.
Kakva prevara!
Ali, prazna slama je opasna, zapaljiva materija.

urbanosaurus urbanosaurus 12:55 15.09.2007

Re: Sjajno

Ali, prazna slama je opasna, zapaljiva materija.

neka gori...
i treba da gori...

Ruben Ruben 12:18 15.09.2007

No pasaran!

...je na žalost Utopija, ali od one vrste za koju se vredi boriti, po onom riterskom principu - borbe za izgubjenu stvar!
ONI jesu (opet) pobedili, pa šta?
No pasaran!
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 14:26 15.09.2007

G. Orwell, Notes on Nationalism, 1945.


...Nacionalizam je glad za vlašću ojačana samoobmanom. Svaki nacionalista sposoban je za najflagrantniju prevaru, ali je takođe – pošto je svestan da služi nečemu što je veće od njega – nepokolebljivo siguran da je u pravu.

... Nacionalista ne samo da ne osuđuje zločine koje je počinila njegova strana, nego ima izvanrednu sposobnost da za njih čak ni ne čuje. Gotovo šest godina engleski obožavaoci Hitlera uspevali su da ne čuju za postojanje Dahaua i Buhenwalda. A oni koji su bili najglasniji u osudi nemačkih koncentracionih logora često uopšte nisu bili svesni, ili samo vrlo neodređeno svesni, da koncentracioni logori postoje takođe i u Rusiji.

Džordž Orvel, Beleške o nacionalizmu (Notes on Nationalism),1945.
nestorijanac nestorijanac 14:40 15.09.2007

Re: G. Orwell, Notes on Nationalism, 1945.

Gotovo šest godina engleski obožavaoci Hitlera uspevali su da ne čuju za postojanje Dahaua i Buhenwalda. A oni koji su bili najglasniji u osudi nemačkih koncentracionih logora često uopšte nisu bili svesni, ili samo vrlo neodređeno svesni, da koncentracioni logori postoje takođe i u Rusiji.


Stilska vezba:

Gotovo sest godina srpski obozavaoci zapadne demokratije uspevali su da ne cuju za postojanje Cernice, Gorazdevca i desetine slicnih mesta stradanja civila na Kosovu. A oni koji su bili najglasniji u osudi srpskih zlocina nad Albancima cesto uopste nisu bili svesni, ili samo vrlo neodredjeno svesni, da takva mesta stradanja postoje i danas na Kosovu.
blackbox blackbox 15:04 15.09.2007

Re: G. Orwell, Notes on Nationalism, 1945.

Stilska vezba:

Gotovo sest godina srpski obozavaoci zapadne demokratije uspevali su da ne cuju za postojanje Cernice, Gorazdevca i desetine slicnih mesta stradanja civila na Kosovu. A oni koji su bili najglasniji u osudi srpskih zlocina nad Albancima cesto uopste nisu bili svesni, ili samo vrlo neodredjeno svesni, da takva mesta stradanja postoje i danas na Kosovu.

Isto možete reći sve obrnuto, samo zamenite obožavaoci sa mrzitelji i navedite neka druga poznata mesta, ili umesto. Pa zar isto tako ne govore Albanski nacionalisti, pa hrvatski, muslimanski. Jedni neće da cuju za goraždevac, drugi za neko drugo mesto, jedni govore o Vukovaru ali neće da kažu o medačkom dzepu, oni što govore o Bratuncu ne govore o Srebrenici.
Trebalo bi progovoriti o svemu istovremeno a ne pustiti da se nacionalisti i sovinisti utrkuju u želji da pokažu što više žrtava svog naroda, kako bi jačali mržnju prema onim drugima.
Ko se seca još kada je svojevremeno onaj general Trifunović doveo 280 i nešto vojnika iz Varaždina.E tada je navodno neki navodni patriota general rekao u smislu da ne trebaju nama živi i da bi bilo bolje da su izginuli, kako bi na tome jačali patriotizam. ( a Trifunovi je upravo mislio da je spasivsi toliko mladih učinio humano delo, ali je bio osuđen). Pa ko je tu bolestan.?
nestorijanac nestorijanac 15:11 15.09.2007

Re: G. Orwell, Notes on Nationalism, 1945.

Trebalo bi progovoriti o svemu istovremeno a ne pustiti da se nacionalisti i sovinisti utrkuju u želji da pokažu što više žrtava svog naroda, kako bi jačali mržnju prema onim drugima.


U potpunosti se slazem sa Vama !!!!

Sto se ovog pitanja tice, ako je vec to trebalo tako, zbog cega NIJE ?
Mislim da je to pre pitanje za ljude zainteresovane za demokratske vrednosti ? Ali, ZAISTA zainteresovane.
urbanosaurus urbanosaurus 15:39 15.09.2007

Re: G. Orwell, Notes on Nationalism, 1945.

anarhisti su danas ZAISTA zainteresovani...

i osecaju jaku mrznju prema svim onima koji krvlju i zivotima drugih brane sopstvene interese lazno predstavljane kao interese pojedinog naroda ili grupe...ili planete i chovechanstva ako hocesh shire...

i anarhisti ZAISTA misle da odgovore na ta pitanja treba traziti po nekim drugim nachelima...

i ZAISTA je jasno da ovakav sistem predstavljanja interesa naroda odgovara samo onima koji su na vlasti ili imaju direktne koristi od iste...

i da je ZAISTA krajnje vreme da to ludilo prestane...
mariopan mariopan 19:21 15.09.2007

Re: G. Orwell, Notes on Nationalism, 1945.

NESTORIJANC,vidite poenta vaseg pitanja bila je da takva mesta POSTOJE I DANAS NA KOSOVU a vidite kako je lako da se previdi smisao reci DANAS. DAKLE SADA.
Da li je stravicna misao da i DANAS dakle u miru i dok mi ovde razglabamo i pametujemo o patriotizmu ilti izdajnicima i rodoljubima to jest mlatimo praznu slamu,dakle DANAS TAKVA MESTA POSTOJE NA KOSOVU, nije proslo vreme,vreme sadasnje.
Da li je veca potreba da spasavamo ono sto se jos danas moze spasti,dakle neciji zivot,zivot pojedinca,ili je veca potreba da utvrdimo sta je to BILo i ko je kriv ? Vidite kad treba prevideti nesto kako se to lako gubi vec u sledecoj recenici. Evo i ja pitam zasto je to tako. Zasro niko o tome ne pise a ubise se od pisanja o nasim greskama kojih je ,ne poricem BILO. Zasto se ne ispravlja nesto sto je SADA nego se taj zlocin jos i nagradjuje? Nepominjanjem,tisinom,skrivanjem,zapravo ucescem u tom zlocinu ali to SADA ne vidi nike,mozda bas zato sto se dogadja SADA. Kad vreme prodje i kad vise nikom ne budemo mogli pomoci onda ce svako da bude pametan i da to razlozi na sastavne delove,da secira i da nam svima kaze gde je greska bila. Pa hvala,hajte sad pa ucinite nesto odmah ako smete i ako znate sta treba i kako treba to uciniti da se zlocin nad srpskim narodom na Kosovu zaustavi. SADA.
nestorijanac nestorijanac 19:24 15.09.2007

Re: G. Orwell, Notes on Nationalism, 1945.

Hvala na ovom komentaru !
Elliot Elliot 20:41 15.09.2007

Re: G. Orwell, Notes on Nationalism, 1945.

mariopan
Pa hvala,hajte sad pa ucinite nesto odmah ako smete i ako znate sta treba i kako treba to uciniti da se zlocin nad srpskim narodom na Kosovu zaustavi. SADA.

Ok, samo nije mi jasno kome je upucen ovaj zahtev???
antifashist antifashist 16:31 17.09.2007

Re: G. Orwell, Notes on Nationalism, 1945.

није само стилска вежба:
..javna podrška Radovanu Karadžiću i politici SDS u Bosni i Hercegovini - bila je proizvod nejasnog političkog oportunizma, delom napravljen zahvaljujući snažnom nacionalističkom okruženju. Pokušaj da se DS predstavi kao "patriotskija" srpska stranka u odnosu na vladajući SPS ......
...nedoslednost, sklonost kompromisu. Đinđićev razgovor s Miloševićem, koji je održan dok je još bio u toku veliki građanski protest u najvećim gradovima Srbije obelodanio je SPO, glavni partner Demokratske stranke u koaliciji Zajedno. Sam Zoran Đinđić je potvrdio da je tada imao kontakt i vodio razgovor sa Slobodanom Miloševićem........
... Odlazak u Crnu Goru u vreme bombardovanja 1999. Odlazak Zorana Đinđića u vreme bombardovanja SR Jugoslavije u Crnu Goru najčešće je objašnjavan istovremeno i kao kukavičluk i kao akt nacionalne izdaje. Na tragu ove "izdaje" na državnoj televiziji su čak širene informacije da je sam Đinđić od svojih "stranih mentora" tražio što žešće bombardovanje -kukavičluk i izdaja.....

А само пар дана пред смрт:

...PREMIJER Đinđić nastavlja sa ofanzivom za Kosovo i Metohiju i piše 2. marta američkom i ruskom predsedniku tražeći pomoć za doslednu primenu rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. To radi iako je poruka preko "velike bare" bila jasna - nema razgovora o statusu Kosova do okončanja američkih izbora. Premijer to zna, ali, svestan posledica, nastavlja sa inicijativama. Tako u intervjuu "Novostima" kaže: "Mi moramo da se potrudimo da neke članice Saveta bezbednosti na vreme animiramo da se ne dogodi nezavisnost Kosova. Pre svega Rusiju i Kinu."
Da je svestan svih mogućih implikacija svoje nove politike, premijer pokazuje odgovorom na novinarsku opasku "da bi zbog svoje nove politike mogao da postane novi Milošević" - "Dosta lobija i međunarodnih nevladinih organizacija je uključeno u to. Dokazuje se da su moji stavovi o Kosovu potvrda da se srpska politika nije promenila. Da sam, eto, bio političar evropskog tipa, a sad sam postao srpski nacionalista… čak i neki ljudi iz Evrope, za koje smatram da su mi politički bliski, redovno su me pitali koji su motivi što pitanje Kosova i Metohije pokrećem danas...


Свашта су српски хероји способни да изнерде, само је проблем у читачима. Селективно како то лепо звучи. И успут свим антипатриотским критичарима једно питање :
А што не узмете неког патриоту за критику него увек вашу Сорту?
Tarkovski Tarkovski 15:06 15.09.2007

Re:

Zato je neophodno reći jasno i glasno: pojedinac mora da bude ispred društva, ....!
Patriotizam = individualizam!


The pendulum swings to extrems.

Evo, nase imitacije globalista, LDP partijcici, dezurni pljuvaci svega srpskog i slicni su nasli sada da je pojedinac iznad svih ostalih tj. drustva u celini. I danasnji Zapad se trudi da vise ne takav a ovi koji niti znaju bas mnogo sta niti su mnogo videli od Zapada bi da instaliranju sve od Adam Smith-a i ostalih u totalno drugacijem vremenu.

Jedonstavno koliko god je primitivni nacionalizam stetan toliko sutra i ove sebicne vrednosti koje su propagiraju mogu da budu jos stetnije. Kada se pojedinac stavlja ispred ljudi oko sebe dovodi do kraha od porodice, prirode, drustva u celini i samog pojedinca. Odgovor je u blansu a ne novom ludilu.

Patriotizam = voleti svoju porodicu, ulicu, selo, grad, zemlju
Voleti svoje zemlju = voleti svoje bliznje


urbanosaurus urbanosaurus 15:33 15.09.2007

Re:

Kada se pojedinac stavlja ispred ljudi oko sebe dovodi do kraha od porodice, prirode, drustva u celini i samog pojedinca. Odgovor je u blansu a ne novom ludilu.

tarkovski pazi sad...

kada se ciljevi malog broja onih na vlasti predstavljaju kao ciljevi pojedinaca, a u odbrani tih laznih ciljeva se podize oruzje i crtaju se krvave granice interesa, moci, drzava, uticaja, religija to dovodi do kraha civilizacijskih tekovina i planete...

neki od tih oziljaka bole i dan danas...fashizam recimo...ups i komunizam...ups i kapitalizam...

neke od posledica takvog ponashanja su danas vidljivije nego ikad...globalno zagrevanje recimo...

i kako to da je nekom vaznija nekakva pishljiva granica ili nekakva lazljiva vera, ili neka ideologija, od jednog, ali pazi samo jednog, ljudskog zivota...

jedna smrt = jedna smrt previshe

patriotizam, nacionalizam su samo jagnjece kozhe za fashizam u pokushaju, nemilosrdnu eksploataciju, genocid nad stanovnishtvom planete, moc, vlast...

polarizacija koju ti predstavljash nece proci... : )

jedino se moze polarizovati svet na one koji zele slobodu i na one koji bi tu slobodu da ograniche...
a danas no pasaran i no pasaran iz 1936. nema isto znachenje...
danas se zna gde su bile greshke...
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 16:56 15.09.2007

ČOVEČE, SMARAŠ!

Evo, nase imitacije globalista, LDP partijcici, dezurni pljuvaci svega srpskog i slicni su nasli sada da je pojedinac iznad svih ostalih tj. drustva u celini.

Tarkovski,
Dozvolićete da primetim kako postajete odveć naporni sa tom "svojom borbom"
protiv LDP-a! Ako već zastupate stav kako je reč o : minornoj, ekstremističkoj, bezuticajnoj...
stranci - zar nije onda pomalo paraniočno što u gotovo svim svojim komentarima spominjete LDP
i što gotovo u svemu vidite LDP!
Ili ste ovde, možda po zadataku!?
Svejedno: Mislim da imate veoma ozbiljnih razloga da se zabrinete za sebe!
Tolika opsednutost nečim beznačajnim zaslužuje analizu sasvim posebne vrste!
U prevodu: ČOVEČE, SMARAŠ!
Urosh Urosh 18:00 15.09.2007

Re:

Voleti svoju zemlju-znaci biti hulja i nalaziti poslednje utociste u apstrakciji
Voleti gradjane i gradjanke svoje zemlje, kao individue, znaci biti patriota.

Tarkovski Tarkovski 21:01 15.09.2007

Re:

Ako već zastupate stav kako je reč o : minornoj, ekstremističkoj, bezuticajnoj...
stranci - zar nije onda pomalo paraniočno što u gotovo svim svojim komentarima spominjete LDP


Da pustimo na stranu primitivan odgovor kojim obiluje tvoj profil blogera cim se neko neslaze.

Prvo, LDP je pomenut sa ostalima " globalista, LDP partijcici, dezurni pljuvaci svega srpskog.." tako da je indikativno da ne branis druge vec tu partiju.

Durgo, ovde je dat prostor za objavljivanje uglavnom jednomisljenicima. Tako kada osvedoceni, ostrasceni partijci tipa tvoga profila i jedno barem 5 slicnih koji obajvljuju jedne te iste pljuvacine, koji se navodno zalazu za postovanje drugacijeg misljenja, mozda ponekad mogu da pokusaju da odgovere na iskazana misljenja.

Na kraju, ti si citirao saopstenje te partije LDP , pa si sam povukao tu temu. Sto se tice LDP-a jeste minorna, ekstremisticka stanka ali uticaj koji im se daje je mnogo veci nego zastupljenost u glasackom telu. Npr. zastupljnost na B92 te na ovom blog ni malo ne odrazava sliku biraca. Kada Politika koju pljuvaci tvog profila napadaju zbog nedemokratije - objavljuju vide se raznolikost. Ali se ovde ne daje prostor da neko napise nesto drugacije. Takodje ekstremisticki stavovi koji neki zagovaraju su opasni po Srbiju te zasluzuju paznju i odgovor.

Da zakljucim, ako nemas argumenata niko ti ne daje pravo da vices (caps) i da stavaljas nesuvisle insinuacije (no to se tolerise takvima na blogu). Tvoj profil obiluje na ovom blogu, ja imam samo problema sa prezentovanim misljenjem takvih kao ti - nema nista protiv licno..
Tarkovski Tarkovski 21:26 15.09.2007

Re:

patriotizam, nacionalizam su samo jagnjece kozhe za fashizam u pokushaju, nemilosrdnu eksploataciju, genocid nad stanovnishtvom planete, moc, vlast...


Ono ispred mogao bih da potpisem. Uglavnom truizmi pa nema problem sa tim.

Sa ovim imam problem jer si mnogo stvari smesao. Nacionalizam i patriotizam nisu iste stvari.

Da pocnemo od definicije. Definicija po recniku (American Heritage® Dictionary, 4th edition): ( Patriot je onaj koji voli, podrzava i brani svoju zemlju
Osnovna je ljubav prema zemlji. Kao sto rekoh to je vrlo relana ljubav - odbrana nacina zivota, svega lepog, zivotnog, pozitivnog sto nosi porodica, prijatelji, rodjaci, ljudi s kojima smo neposredno u kontaktu... To ne znaci nacionalizam, ili automatsko odobravanje politike vlade, ili sta god se insinuira...

jedino se moze polarizovati svet na one koji zele slobodu i na one koji bi tu slobodu da ograniche...

Pa u osnovi mogu da se slozim i sa tim. Jedino kada cujem da su mudzahedini - freedom figthers; americki vojnici u Iraku; krstasi u njihovim pohodima - meni se cini da cesto ljudi sa recima demokratija i sloboda prikrivaju druge stvari. Sto se tice ljubavi prema zemlji mislim da je vrlo realna u ljudima kojima imaju zdravu osnovu.
Tarkovski Tarkovski 21:29 15.09.2007

Re:

Voleti svoju zemlju-znaci biti hulja


Naprotiv. Pogledaj definiciju.

Ne voleti svoju zemlju = ne biti patriot = znaci biti hulja

Nebojša Milenković Nebojša Milenković 21:38 15.09.2007

Neslaganje...

sasvim kratko:
1. neslaže se piše odvojeno, dakle = ne slaže

2.
Ali se ovde ne daje prostor da neko napise nesto drugacije
ovde je dat prostor za objavljivanje uglavnom jednomisljenicima

da li tu ubrajate i sebe? tj. vi ste valjda živi dokaz izrečenog!

3. kvalifikacije tipa:
primitivan
pljuvacine
pljuvaci tvog profila

i to samo u jednom komentaru, dovoljno govore o vašoj "toleranciji", "kulturi dijaloga" i tako to...

4. "najsimpatičniji" od svega jesu svakako razlozi za vašu nervozu - no, o njima sam već pisao.

toliko!
margos margos 21:43 15.09.2007

Re:

Urosh
Voleti svoju zemlju-znaci biti hulja i nalaziti poslednje utociste u apstrakcijiVoleti gradjane i gradjanke svoje zemlje, kao individue, znaci biti patriota.

Uh uh uh... prikoči malo Uroshe... nađoh se i među huljama i među patriotama... ispadoh patriotska hulja očas posla.
Tarkovski Tarkovski 22:39 15.09.2007

Re: Neslaganje...

1. neslaže se piše odvojeno, dakle = ne slaže
Vidi se da si newbee za diskusije. Najcesce onaj ko nema argumente pokusava da primenjuje taktiku skretanje sa teme i ispravljanje gramatickih gresaka.
2. tj. vi ste valjda živi dokaz izrečenog!
Govori se o odredjenim tzv. "VIP" blogerima
3. kvalifikacije tipa: primitivan pljuvacinepljuvaci tvog profila

Kada neko pise u proslom odgovoru sa velikim slovima i pojacava, insinuira da neko placa za moje misljenje, da drugaciji argumenti su smaranje, ... te moje konstatacije mogu samo da budu osnovane.
4. za vašu nervozu - no, o njima sam već pisao.
Pisali ste o razlozima za moju nervozu. Nekako propustih to ali nemam bas mnogo vremena da se vracam nazad. Ali svakako, bas vam hvala cika doktore :)
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 23:09 15.09.2007

Re: Neslaganje...

bas vam hvala cika doktore :)

Ništa, ništa - tu sam i drugi put!
n.m.
Jelena Krajšić Jelena Krajšić 00:05 16.09.2007

Re: Neslaganje...

Najcesce onaj ko nema argumente pokusava da primenjuje taktiku skretanje sa teme i ispravljanje gramatickih gresaka.

Ako ne znaš baš dobro da pišeš, ne znaš baš dobro ni da čitaš. Boga pitaj šta si ti sve pogrešno shvatio.
Tarkovski Tarkovski 00:40 16.09.2007

Re: Neslaganje...

Ako ne znaš baš dobro da pišeš, ne znaš baš dobro ni da čitaš. Boga pitaj šta si ti sve pogrešno shvatio.
Eto nama jos jedne "brizne" gramaticarke. Sada, tesko da ona nije bas ukapirala; da veruje da nisam shvatio; i da njoj smeta gramatika. Nije njoj da vodi diskusiju, vec bi diskuranta da apriori diskvalifikuje ali upravo sebe diskfalifkuje takvim stavom.

Takvih i slicnih ideolosko i partijski delegiranih tzv. "VIP" blogera ima ovde, nazalost, tusta i tma.

Ne mogu jedan na jedan argumentima. Pa, se onako u duetu, ili djuture, nadaju da moze lakse da im nesto prodje.
Jelena Krajšić Jelena Krajšić 00:43 16.09.2007

Re: Neslaganje...

Vidiš da nisi razumeo. Lepo ti ja kažem.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 01:28 16.09.2007

Tekst preuzet s novog Biljaninog bloga:

Najzanimljivija stvar koja se može naučiti od trolova je veština "Erističke dijalektike", iliti veština kako da se uvek bude u pravu ( autor: Šopenhauer ). Oni koji pročitaju ovo Šopenhauerovo remek delo će lako prepoznati većinu retoričkih taktika koje koriste trolovi...

Kako se odbraniti od trolova?

Obično je najbolje NIKADA ne odgovarati na njihove postove ( "Ne hranite trolove" ). Njihov jedini cilj je da vas nateraju da reagujete. Zato nemojte! Tako je jednostavno. Time se poništava njihova svrha, udara se direktno na njihovo samopouzdanje jer trol ceni sebe po broju reakcija koje uspe da pokrene.

Ukoliko ipak odlučite da odgovorite trolu, smirite se! Ne čitajte trolove odgovore. Samo želi da vas odvuče dublje u besmislenu raspravu. Zato, ne odgovarajte trolovima.

Tarkovski Tarkovski 02:17 16.09.2007

Re: Neslaganje...

Za Jelenu K.:
Ma ne, kada ti nisi lepo pricala i sve razumela. I taman posla da ja razumem takvu 'telegenciju. Manite se vise tih petparackih komentara.

Za: Ne samo za ova dva tzv. VIP Ideologue-a (ova dva su prozirni slucajevi):


Ideologue: Smug and self satisfied in their certitudes, Ideologue's opinions are merely a loose collection of intellectual conceits, and is genuinely astonished, bewildered and and indignant that his views are not universally embraced as the Truth. He regards the opposing point of view as a form of cognitive dissonance whose only cure is relentless propagandizing and browbeating. ... while the liberal version trumpets his higher level of mental, spiritual and social awareness. Ideologue is a fierce, but very predictable..
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 08:13 16.09.2007

Ma, vi ste meni odnekud poznati...

Manite se vise tih petparackih komentara.

MANULI SE!
Tarkovski Tarkovski 13:58 16.09.2007

Re: Ma, vi ste meni odnekud poznati...

MANULI SE!


Divno, napokon nesto pametno od vas dvoje.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 15:23 16.09.2007

Re: Ma, vi ste meni odnekud poznati...

napokon nesto pametno od vas dvoje

Tarkovski Tarkovski 17:59 16.09.2007

Re: Ma, vi ste meni odnekud poznati...

Ajde, bas neka opet bude tvoja / vasa zadnja.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 18:00 16.09.2007

Re: Ma, vi ste meni odnekud poznati...

Ajde!
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 23:46 16.09.2007

Čuj, Mali čoveče


Kao ambiciozan mali državni advokat hteo si da napraviš karijeru i da za to iskoristiš mene, poznatog opasnog čoveka. Rekao si da sam nemački ili ruski špijun. Uhapsio si me. Ali, vredelo je videti te kako ti se crvene uši dok me saslušavaju. Bilo mi te je žao. Mali predstavniče države, toliko si bio bedan. A tvoji tajni agenti ništa lepo nisu rekli o tebi dok su pretresali moju kuću tražeći "špijunski materijal".

Ti nisi "narod", Mali čoveče. Ti prezireš narod, tebe ne zanimaju njegova prava nego tvoja karijera... Blatiš nekog drugog da bi se oslobodio svoje odgovornosti. To je ono što zovemo PSIHIČKA KUGA!

Vilhem Rajh, Čuj, Mali čoveče, 1946.
Mesečar Mesečar 12:18 16.09.2007

Patriotizam i nacionalizam

Ja ne mogu da se raspisujem kao vi, danas mi manjka inspiracije. Evo razlike za sve koji glume analiticare:

Patriotizam - ljubav prema svojoj drzavi i njenim pripadnicima, uvazavanje i postovanje svih ostalih

Nacionalizam - bolesna opsesija velicinom i vaznoscu svoje nacije, netrpeljivost i u krajnjoj instanci mrznja prema svima koji ne pripadaju toj istoj naciji (naravno, ne racunajuci "stare" nacionalizme, npr. Macini u Italiji)

Eto, prosto i u dve recenice. Bez velikih recenica. Ja sam pristalica parole da svako ko nesto sto se moze objasniti u kratkim crtama objasnjava esejima ili ne zna o cemu prica pa na taj nacin to prikriva ili pokusava da nas ubedi u nesto sto ne stoji.

I sad vi raspredajte nasiroko i analizirajte, slazite se ili ne slazite. Ali, maskiranje nacionalizma u patriotizam onog trenutka kada se prvi stavi u negativnu konotaciju i kada se kroz odelo patriotizma vodi "politika" koja to nije i ima sasvim drugaciju pozadinu nikako nije razlog da uceni i inteligentni ljudi kakvih ovde ima dosta upadaju u zamku. Ime ne cini patriotizam vec dela u vezi sa njim. Ne mesajte pojmove i ne simplifikujte sve jer nije tako.

Pa eto, imamo mi u drzavi "demokratiju" (tacnije, koristimo taj naziv), a da li je ona stvarno to za sta se predstavlja?
Milan Novković Milan Novković 15:39 16.09.2007

Past Nelgect and Present Power

Pod ovim podnaslovom je onomad Isaiah Berlin objavio esej o nacionalizmu.
Ja ga se često setim kad na blogu naiđem na pisanje o nacionalizmu.

Ne mogu esej da nađem na webu na brzinu, ali ono što se meni kao laiku čini očigledno je da je nacionalizam vrlo kompleksna, višedimenzionalna i fluidna pojava, i da bi Kiš, Orwell, Berlin ili bilo ko imali ikakve šanse da sa užim, a statičnim pogledom na nacionalizam budu u pravu moraju da se ograniče na tranzijentnu analizu unutar isto tako užeg, poprilično statičkog i jasno definisanog konteksta.

Po mom mišeljenju, krajnje negativan i ratoboran stav prema nacionalizmu u najširem smislu je besmislen.
Naravno, nije štetan kao, i besmisleno je takav stav uopšte i porediti, kao agresivne, maligne forme nacionalizma, ali je daleko u potentnosti, kad je rešavanje problema u društvu u pitanju, od fokusa na razumevanje, slobode i ljudska prava,

I Berlin se u raznim kontekstima o nacionalizmu izražavao na razne načine, i na to se kritički osvrće David Miller, Nuffield College, University of Oxford u studiji pod nazivom Crooked Timber or Bent Twig? Isaiah Berlin’s Nationalism. Koga ne mrzi da sve ovo pročita, a dolazi sa laičkom osnovom kao što to i ja činim, interesantno je potražiti, pa se tako malo pripremiti, i više o konceptima "Liberal nationalism", "Negative Liberty" i slično. Stanford University je uvek jedno od kvalitetnijih mesta za sticanje osnovnih znanja.

Filozofski mainstream se agresivnim nacionalizmom više ni ne bavi. Osuditi takav nacionalizam je kao osuditi ubicu - deo osnovih, aksiomatskih normi.

To je i osnovna opasnost u neprepoznavanju kompleksne i dinamične strukture nacionalizma.

Skoro svi se lako slože oko potrebe da čovek ima neke "negative liberties". U tom svetlu Berlin kaže (elaborira Herderove misli)"...To belong to a given community, to be connected with its members by indissoluble and impalpable ties of common language, historical memory, habit, tradition and feeling, is a basic human need no less natural than that for food or drink or security or procreation...". Teško je naći ljude koji se neće složiti sa ovim.

Posle ovog mnoge forme liberalnog nacionalizma su stvar, jednostavno, proste organizacione fenomenologije.
Ovo sve kao kontrast agresivnom, malignom, nacionalizmu za osudu.

Postojanje ovakve ideološke "simetrije" po meni nalaže oprez u pojednostavljivanju koncepta nacionalizma, a slepa osuda bilo kakvih nacionalnih osećanja je kontraproduktivana.

Da li iko poznaje osobu koja može da se deklariše kao neko ko se kune u kosmopolitsku uniformnost, nekog, npr, rođenog i odraslog u Srbiji a ko sa podjednakim žarom može da čita B92 blog, prati srpsku štampu na jednog strani, kinesku na drugoj, kolumbijsku, danas navija za Zvezdu, a sutra sa podjednakim žarom može da navija za lokalni indijski tim i slično? Odgovor je skoro sigurno "ne".

Kad čovek odvoji malo vremena za ove teme, fraze i mišljenja tipa "Cosmopolitanism is the shedding of all that makes one most human, most oneself", "...cosmopolitan uniformity which he saw as ‘a tremendous
desiccation of everything that is human" se prepoznaju kao bliske . Popularna metafora za kosmopolitsku uniformnost je "ravan EEG" (sa engleskog; ne znam da li se koristi u srpskom), zombi.

Ma kako to nekima sumorno zvučalo nacionalizam je jedna od "grana izraslih iz romantizma" i bilo kakav strukturalni pomeraj u proseku naših najdubljih nacionalnih osećanja je posao koji se rasteže preko više generacija i mnogo većeg geografskog okruženja nego što je Srbija ili bilo koja druga država iz bliže ili dalje okoline. Berlin kaže: "It would not, I think, be an exaggeration to say that no political movement today, at any rate outside the western world, seems likely to succeed unless it allies itself to national sentiment".

U toj kompleksnosti nacionalizma, ton koji, bar po mom površnom čitanju, preovlađuje na blogu kada se diskutuje o nacionalizmu je, po mom mišljenju, koristan koliko i crno beli filtar za gledanje Monet-ovih slika, i to ne gray-scale crno beli, nego on-off crno beli. Osnovna opasnost u tome je da se ljudi na silu guraju u te ili crne ili bele tačkaste entitete, pixele, u kojima ne žele da budu i kojima ne pripadaju.

Jednostavno, ne da to nije efikasnija alternativa razumevanju, prijateljskom dijalogu i poštovanju nego je, po mom mišljenju opasno. Takva strategija ima potencijal da se nosi sa agresivnim nacionalizmom, ali više deklarativan nego efektivan potencijal, po mom mišljenju, pošto, sa druge strane, neke ljude gura u agresivni nacionalizam.

Ni Berlin nije nikad napravio poslednji korak u svom razmišljanju na temu liberalnog nacionalizma, potvrđujući opšte mišljenje da je svaki nacionalizam, na kraju krajeva, nestabilan.

Samo što je, po mom mišljenju, pomračiti liberalno u nama, kad se deklarišemo o nacionalizmu, još nestabilnije.
gordanac gordanac 16:03 16.09.2007

milane,

baš dobar tekst.
Pojednostavljeno, ovako me naučilo:
"Svaki nacionalizam koji se sadi, neguje i razvija kao negacija "tuđeg" nacionalnog identiteta i svoje vrednosti određuje na takav, negativan način je - etnički, destruktivan i nosi u sebi neminovne klice razaranja. Nasuprot takvom, politički nacionalizam samodefiniše se pozitivno sam za sebe, on u svojoj srži podrazumeva da i "tuđi" ima pozitivne samodefinicije i racionalan je, pragmatičan, planira, gradi, konstruktivan je, ima svest o posledicama i ne manipuliše osećanjima i strastima ljudi"
Kod nas je nacionalizam devedesetih bio samo sredstvo jedne ideologije za buđenje i održavanje niskih strasti u ljudima, za izazivanje straha i upravljanje strahom, sa posledicama da su i kod onih koji su bili spremni na učešće u izgradnji građanskog, političkog nacionalizma - izazvali "gađenje". I tako je nastao prvi nesporazum o kojem još uvek nismo otvorili dijalog - ljudi koji su, s pravom, protiv "upotrebe nacionalizma kao pukog sredstva za manipulaciju" ne vide, ne čuju i ne razumeju neke druge ljude koji u njihovom otporu nacionalizmu, s druge strane, vide samo volju za borbu protiv nacionalizma, svakog, pa i onog koji nema potencijal za štete, mržnje i razaranja.
Jedni šumom, drugi drumom, a pravog dijaloga - nigde. Kao da, za sada, nema ko da otvori pravi dijalog koji je neophodan za sve druge razgovore.
Osim kritičke javnosti, koja srećom postoji u Srbiji.

Nebojša Milenković Nebojša Milenković 16:13 16.09.2007

milane & gordanac,

hvala na korisnim & konstruktivnim komentarima!
n.m.
Mesečar Mesečar 16:27 16.09.2007

Re: Past Nelgect and Present Power

Milan Novković
Pod ovim podnaslovom je onomad Isaiah Berlin objavio esej o nacionalizmu.Ja ga se često setim kad na blogu naiđem na pisanje o nacionalizmu.Ne mogu esej da nađem na webu na brzinu, ali ono što se meni kao laiku čini očigledno je da je nacionalizam vrlo kompleksna, višedimenzionalna i fluidna pojava, i da bi Kiš, Orwell, Berlin ili bilo ko imali ikakve šanse da sa užim, a statičnim pogledom na nacionalizam budu u pravu moraju da se ograniče na tranzijentnu analizu unutar isto tako užeg, poprilično statičkog i jasno definisanog konteksta.Po mom mišeljenju, krajnje negativan i ratoboran stav prema nacionalizmu u najširem smislu je besmislen.Naravno, nije štetan kao, i besmisleno je takav stav uopšte i porediti, kao agresivne, maligne forme nacionalizma, ali je daleko u potentnosti, kad je rešavanje problema u društvu u pitanju, od fokusa na razumevanje, slobode i ljudska prava,I Berlin se u raznim kontekstima o nacionalizmu izražavao na razne načine, i na to se kritički osvrće David Miller, Nuffield College, University of Oxford u studiji pod nazivom Crooked Timber or Bent Twig? Isaiah Berlin’s Nationalism. Koga ne mrzi da sve ovo pročita, a dolazi sa laičkom osnovom kao što to i ja činim, interesantno je potražiti, pa se tako malo pripremiti, i više o konceptima "Liberal nationalism", "Negative Liberty" i slično. Stanford University je uvek jedno od kvalitetnijih mesta za sticanje osnovnih znanja.Filozofski mainstream se agresivnim nacionalizmom više ni ne bavi. Osuditi takav nacionalizam je kao osuditi ubicu - deo osnovih, aksiomatskih normi.To je i osnovna opasnost u neprepoznavanju kompleksne i dinamične strukture nacionalizma.Skoro svi se lako slože oko potrebe da čovek ima neke "negative liberties". U tom svetlu Berlin kaže (elaborira Herderove misli)"...To belong to a given community, to be connected with its members by indissoluble and impalpable ties of common language, historical memory, habit, tradition and feeling, is a basic human need no less natural than that for food or drink or security or procreation...". Teško je naći ljude koji se neće složiti sa ovim.Posle ovog mnoge forme liberalnog nacionalizma su stvar, jednostavno, proste organizacione fenomenologije.Ovo sve kao kontrast agresivnom, malignom, nacionalizmu za osudu.Postojanje ovakve ideološke "simetrije" po meni nalaže oprez u pojednostavljivanju koncepta nacionalizma, a slepa osuda bilo kakvih nacionalnih osećanja je kontraproduktivana.Da li iko poznaje osobu koja može da se deklariše kao neko ko se kune u kosmopolitsku uniformnost, nekog, npr, rođenog i odraslog u Srbiji a ko sa podjednakim žarom može da čita B92 blog, prati srpsku štampu na jednog strani, kinesku na drugoj, kolumbijsku, danas navija za Zvezdu, a sutra sa podjednakim žarom može da navija za lokalni indijski tim i slično? Odgovor je skoro sigurno "ne".Kad čovek odvoji malo vremena za ove teme, fraze i mišljenja tipa "Cosmopolitanism is the shedding of all that makes one most human, most oneself", "...cosmopolitan uniformity which he saw as ‘a tremendousdesiccation of everything that is human" se prepoznaju kao bliske . Popularna metafora za kosmopolitsku uniformnost je "ravan EEG" (sa engleskog; ne znam da li se koristi u srpskom), zombi.Ma kako to nekima sumorno zvučalo nacionalizam je jedna od "grana izraslih iz romantizma" i bilo kakav strukturalni pomeraj u proseku naših najdubljih nacionalnih osećanja je posao koji se rasteže preko više generacija i mnogo većeg geografskog okruženja nego što je Srbija ili bilo koja druga država iz bliže ili dalje okoline. Berlin kaže: "It would not, I think, be an exaggeration to say that no political movement today, at any rate outside the western world, seems likely to succeed unless it allies itself to national sentiment".U toj kompleksnosti nacionalizma, ton koji, bar po mom površnom čitanju, preovlađuje na blogu kada se diskutuje o nacionalizmu je, po mom mišljenju, koristan koliko i crno beli filtar za gledanje Monet-ovih slika, i to ne gray-scale crno beli, nego on-off crno beli. Osnovna opasnost u tome je da se ljudi na silu guraju u te ili crne ili bele tačkaste entitete, pixele, u kojima ne žele da budu i kojima ne pripadaju.Jednostavno, ne da to nije efikasnija alternativa razumevanju, prijateljskom dijalogu i poštovanju nego je, po mom mišljenju opasno. Takva strategija ima potencijal da se nosi sa agresivnim nacionalizmom, ali više deklarativan nego efektivan potencijal, po mom mišljenju, pošto, sa druge strane, neke ljude gura u agresivni nacionalizam.Ni Berlin nije nikad napravio poslednji korak u svom razmišljanju na temu liberalnog nacionalizma, potvrđujući opšte mišljenje da je svaki nacionalizam, na kraju krajeva, nestabilan.Samo što je, po mom mišljenju, pomračiti liberalno u nama, kad se deklarišemo o nacionalizmu, još nestabilnije.


Kada se govori o liberalnom nacionalizmu treba imati u obzir i liberalno podrucje gde on postoji kao takav.

Shvatanje pojma nacionalizam zavisi od podneblja, politicke kulture, institucija i politicke memorije - politickog etosa. Kada se raspravlja o nacionalizmu ja mozda previse usko shvatam, ali uvek je prst uperen na nase prostore. Zato i iznosim stavove u skladu sa vecinskim shvatanjem nacionalizma u nas.

Takodje, ni sve iznete teorije (zato i jesu samo teorije) nisu neminovno moguce u svakoj demokratiji, da budem precizniji, obliku demokratskog uredjenja. Do danas ne postoji univerzalna teorija demokratije, zato politicka nauka izucaava razlicite politicke (demokratske) sisteme.

Primer toga je razlika izmedju participativne i liberalne demokratije, veciti spor o sredisnjem pojmu demokratije. U prvom slucaju je to jednakost u drugom sloboda. Tu razliku uvideo je i Dal, koji se trudio da svojim teorijskim radom pomiri ove dve tradicije (ali, o tome opsirnije neki drugi put).

Sustina je da kada se god govori o nekoj politickoj temi i za primere uzimaju misli teoreticara, mora se uzeti u obzir politicki background kao i samo politicko uredjenje. Paralele se donekle mogu izvlaciti, ali se teorija ne moze svuda striktno preslikati.
Milan Novković Milan Novković 16:46 16.09.2007

Re: Past Nelgect and Present Power

Da ne bude zabune, ja mogu da naletim na vest o nekom ružnom aktu grupe ljudi i da se o nacionalizmu izjasnim slično Kišu, Orwellu, tako se ponekad izražavao i Berlin, ili bilo kom blogeru, naravno, unutar mojih kreativnih mogućnosti za izražavanje.

Samo što to treba da bude unutar ovog konkretnog konteksta, a ako sebi dozvolim ispoljavanje mane da brzopleto generalizujem stvari na ovakav način i to je ok, ljudski, ali onda bi to trebalo da bude tranzijentno.

Jednostavno, kao što jedne večeri mogu da insistiram da je istina u vinu, a sledeće jutro da ne budem baš toliko siguran.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 23:51 16.09.2007

Fultonov zakon gravitacije



Više štete napraviš pokušavajući da uhvatiš lomljivu stvar koja pada nego da je pustiš da padne.

Artur Bloh, Marfijev Zakon, 1982.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana