Non scholae sed vitae discimus

veni_vidi_velcro RSS / 23.03.2009. u 01:40
Ovo su neki čobani, budale
Ovo su neki čobani, budale
Napisao sam proteklih dana dva teksta, ali sam odlučio da su previše mračni da bih ih postavio ovde. Možda ću to uraditi za par dana, uz naznaku 'mračenje' ispred teksta. Ali sad hoću da napišem jedan normalan, da presečem negativnu atmosferu koju sam već počeo da primećujem u tekstovima :) Valjda je ovo  preseljenje u Rim velika promena u mom svakodnevnom životu, pa povuče velike teme, pa onda kreće mračenje.

Sada ću da pišem malo o školi. Prvo što me je iznenadilo, zaprepastilo i skandalizovalo je to što im jedno predavanje traje 1,5 sat bez pauze. Oni koji su išli sa mnom na ETF znaju koliko retko sam posećivao predavanja (reč 'retko' sam primoran da koristim u nedostatku jačeg priloga), i kako sam slatko spavao na njima. Tako da sam s godinama razvio taj uslovni refleks da ako je predavač dosadan (što je opasno čest slučaj na ETFu), a uz to koristi i power point slajdove, meni se okice automatski sklapaju. Neki put sam odlazio na predavanja jer sam imao nesanicu :) E sad, ovde mi je to velika mana, jer im je engleski u dosta slučajeva loš, a naravno kao i svi turbo-trendi predavači danas, vole da naprave powerpoint i da onda čitaju s njega više nego leba da jedu. Još u kombinaciji sa dužinom predavanja od 1,5 sati... Dakle moja slatka navika spavanja na predavanjima mora da bude likvidirana ili bar suspendovana, jer ja sam ovde pored predstavnika Lazarevića iz Orašca, takođe i predstavnik Srbije i SrBstva uopšte, a zamislite na šta bi ličilo da mi kao takvom, u hibernaciji na predavanju procuri bala.

Nadam se da većina poštovanih čitalaca zna da su mi sva predavanja na engleskom. U stvari, ne bi me drugačije ni primili na razmenu, pošto ne znam italijanski. Italijani u proseku loše govore engleski. Odgovorno tvrdim, lošije od Srba i exJugoslovena uopšte. Takvi su i profesori, ali među njima se nađe i poneki izuzetak, ipak su to obrazovani ljudi. Mada je poneki put i zabavno slušati to njihovo italoenglesko jezičko kopile: slajds (slajdovi) su zlajdz, ajz (oči) su hajz (pošto se u italijanskom nikad ne čita h, pa ga u engleskom meću svuda, nešto slično kao kad Leskovčani pokušavaju da ubodu padež pa omaše), PC i HTML se čita pi-ći i aka-te-em-ele. Ima još bisera, ali sad ne mogu da se setim - kad se setim, napisaću.

Tempo predavanja je čini mi se sporiji od onog na ETFu, tj više se pažnje posvećuje određenoj lekciji, tako da je i obim gradiva manji, a po onome što sam do sada čuo i ispiti su lakši. Oni su izgleda taj trade-off da li državni fakultet treba da bude lako-završljiv ili elitan rešili u korist prvog. ETF, i ostali fakulteti u Srbiji čini mi se, su sada negde na pola puta po tom pitanju. Da ne bude zabune, ja to podržavam, jer onaj ko hoće da postane ekspert u nekoj oblasti to može sam da uradi (postdiplomske, prakse...), a ako neće, ne treba mu Caja da ga obara na ispitu 20 puta, tržište će ionako da ga smesti gde treba. Ali pozitivna strana mučenja na ETFu je da se, što se tiče znanja, osećam kudikamo nadmoćno u odnosu na Italijane. Bar za sada. Stvari koje smo učili u trećoj na ETFu ovde se predaju na masteru. Ponekad se zapitam Pa šta su ovi ljudi radili prošle tri godine na fakultetu ako ovo nisu učili?

Što se tiče studenata, ovde u Italiji su i štreberi fensi :) Ono što sam sa ovdašnjim Srbima pre neki dan pričao o Italijanima uopšte, važi i na ovom njihovom ETFu: Italijana da vidiš da nije složio boje, ili da ne vodi računa o higijeni, je vrlo retko. Dobro, ne izgledaju svi kao sa modne piste, ipak je ovo jug, ali ne možeš da nađeš čoveka da vonja na znoj, s čime sam se na faksu u Beogradu sretao češće nego što bih voleo.

Još uvek nisam odlučio koje ću sve predmete da odaberem da polažem, a evo je već treća nedelja predavanja. Slušam dosta njih, ali odlažem da se obavežem da ću ih sve polagati jer mi u Beogradu skoro ništa neće priznati, tako da će mi svaka eventualna muka otići u prazno. S druge strane treba dosta da radim za projekat koji zajedno sa uvaženim kolegom Vojkom preko interneta radim za ETF (AOR2), a tu je naravno i Rim za videti, gre'ota da ovih 6 meseci provedem štrebajući. Evo mojih favorita. Ovo pišem za uvažene kolege kod kuće, koga ne interesuje može slobodno da preskoči:

Computer Networks II - Ovo mi je najozbiljniji predmet, jedan od obaveznih na masteru. Ispit iz ovoga možda i bude zeznut, ali sam ga uzeo jer mi se u ovom trenutku čini da hoću da se bavim mrežama u životu. Takođe, profesor Becchetti koji ovo drži je, po mojoj proceni, najbolji na ovom masteru i po znanju engleskog i po kvalitetu predavanja. Kao neki njihov Đurović. Na ovom predmetu se predaje nešto slično kao i na Računarskim mrežama (III godina) kod nas, samo malo detaljnije. Mada mi izgleda neverovatno da neko dogura do mastera a da nije čuo za NAT, Subnet Mask itd, ali to je izgleda u Italiji slučaj.

Seminars in Computer Networks - Na ovom predmetu ćemo imati više stranih predavača. Trenutno nam jedan Grk, mlađi čovek, predaje o društvenim mrežama (social networks), i to nešto povezano sa verovatnoćom. Iako tema zvuči jako zanimljivo, i on je jako motivisan da nam to dobro ispredaje, ipak je to jako visoka matematika, a njegov engleski i predavačko iskustvo ne prati težinu materije, tako da sam bio prinuđen da ga eskiviram prošle nedelje jer mi se čini lakše da sednem kući to sam da naučim.

Elective in Software and Services for the Information Society - Kao što mu ime kaže, još jedan salata predmet. Drži ga prof. Santucci, koji je odmah do Becchettija po kvalitetu predavanja, znanju engleskog, a ima i odličan smisao za humor. Pravo uživanje je slušati ga, a uz to je uvek i besprekorno obučen, gospodinčovek. Trenutno se predaje Information Visualization, tj vizuelizacija informacija - kako da na najefikasniji način predstavimo naučne podatke, ističući ih bojom, optimalnim graficima itd. Iako na prvi pogled zvuči šalabajzerski, mislim da je tema jako ozbiljna, i čak i pre nego što sam saznao da postoji grana koja se ovime bavi, osećao sam koliko to u nekim oblastima struke fali, tj koliko su teže shvatljivije jer se ne objašnjavaju na pravi način. Npr zamislite da se na Osvnovama elektrotehnike neko potrudio da napravi animaciju koja predstavlja magnetno polje, ili ponašanje elektrona na ravni ploče, koliko bi bilo lakše ukapirati na prvu loptu.

Seminars in Software and Services - Ovaj predmet mi je ostavio odličan prvi utisak jer je na uvodnom predavanju bila jedna jako inteligentna i energetična gospođica iz Haife koja nam je pričala o razvoju softvera koristeći Agile (Edžajl) principe. Koncept i sadržaj predavanja koje je za visoko obrazovanje u Srbiji takvo jedno špansko selo, ali je tema neverovatno bitna i korisna za buduće programere. Ne znam šta se s njom desilo (jako malo informacija dobijamo o planu predmeta!), uglavnom znam da je sledeće nedelje došla neka loše držeća Italijanka (Tiziana) i počela vrlo dosadno predavanje o interakciji čoveka i mašine. Ticijana je, pored toga što je ostavljala loš utisak svojim modnim promašajima, imala i bežični mikrofon (ko Madona) i portabl zvučnik, koji vuče sa sobom na predavanja, da ne bi morala da se dere. Posle jednog jednoipočasovnog predavanja, tokom koga sam uprkos zvučniku triput zaspao, pobegao sam kući i odlučio da odaberem samo drugi deo kursa koji će predavati izvesni Škotlanđanin.

Kao što vidite, većina predmeta su kese, ali već sam napisao zašto. Još samo da pomenem da je komunikacija profesor-student veoma loša, kao i na ETFu, ako ne i gora. Već nedelju dana čekam odgovor na email koji sam poslao u vezi odabira predmeta. Raspored predavanja sam dobio posle neverovatnog napora, preko veze. Kada se setim koji se trud (ozbiljno!) ulaže u organizaciju predavanja i sala na ETFu Beogradu, mislim da je skandal koliko Italijani džabalebare.




Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana