Dan dvadeseti: Želite li da (p)ostanete poremećeni ?

Goran Miletic RSS / 24.03.2009. u 02:20

naša NADA
naša NADA
Dajem časnu pravničku reč da sam punih dvadeset dana čitao svaki tekst, svaku izjavu i bilo koji drugi „materijal" koji je DRUGA STRANA „emitovala" glede Zakona protiv diskriminacije. Zaklinjem se i da sam neke od prigovora na zakon uzeo za ozbiljno, zbog njih još jednom konsultovao neophodnu literaturu i zakone u zemljama Evrope, kao i međunarodne standarde. Priznajem i da sam glavni udarac očekivao danas, tijekom rasprave „u pojedinostima", ali džaba. Izneverili su i Aleksandar (Martinović, SRS, nova zvezda), Aleksandra (Janković, NS, stara zvezda), ali i Dragan Šoromaz (DSS, mega zvezda i član Odbora za ravnopravnost polova i Odbora za odbranu i zaštitu - tako piše na sajtu pismenog DSS-a) .

Umesto svih mojih očekivanja i nadanja, današnja parlamentarna debata se kretala od amandmana koji su podnošeni po članu 1. do amandmana koji su podnošeni po članu 2. Moguće da su pred kraj poslanici otišli i dalje, ali više nisam mogao da pratim. Punih 8 sati, diskusija se kretala od toga da je seksualna orijentacija „bolest" pa do toga da je „poremećaj". Zbog toga je smešno delovala i situacija u kojoj je potpredsednik Skupštine posle 132435 rečenice pune jasnog govora mržnje, upozorio poslanika SRS zbog korišćenja reči „peder". Gle čuda, čak mu ne izriče opomenu, već ga UPOZORAVA. Zbog toga je već naredni SRS poslanik sa čuđenjem pitao koju tačno reč ne sme da koristi.

Dakle, kao što vidimo, rasprava odmiče, sutra Skupština ima raspust, ali ovoga puta ne zbog neke slave, već zbog bogatog kulturno-umetničkog programa. Naime, predsednica Skupštine je negde posle ručka obavestila da se sutra neće raditi jer će „svaka poslanička grupa obeležiti godišnjicu NATO bombardovanja" shodno svojim planovima. Kada je to rekla, onda je nastavljeno sa : poremećaj, bolest, prava pedera, bolest, nakaradni zakon, pederski zakon, uništavanje srpskog nacionalnog bića, duhovni sunovrat, poremećaj, nije bolest al' je poremećaj, Srbe otpuštaju dok vi dajete prava ... itd.

Što se tiče nastavka, posle tradicionalne mržnje povodom godišnjice bombardovanja, rasprava u pojedinostima biće nastavljena u sredu u 10 sati, verovatno sa evociranjem uspomena od prethodne večeri. U sredu će se rasprava završiti, u četvrtak će valjda opet pauza, a u petak poslanička pitanja i možda glasanje. Ako ne bude u petak, onda će se to desiti u ponedeljak, poslednji dan pre preseljenja u novu/staru zgradu.

Pošto skupštinski sajt ima ćirilicu i latinicu, ali nema informacije o amandmanima i detaljne informacije o tome dokle se stiglo, moramo se osloniti na BLIC:

„Prihvaćen je amandman Gorana Mihailovića (SRS) kojim se preciziraju odredbe o ravnopravnosti u obrazovanju, tako što se navodi da svako ima pravo na predškolsko, osnovno, srednje i visoko obrazovanje i stručno osposobljavanje pod jednakim uslovima. Vlada je prihvatila i amandman LDP-a kojim se zabranjuje osobi ili grupi, na osnovu ličnog svojstva, da oteže ili onemogući upis u vaspitno-obrazovnu ustanovu ili im uskrati praćenje nastave. Prihvaćen je i amandman te stranke kojim se zabanjuje diskriminacija dece i maloletnika po osnovu zdravstvenog stanja, po bračnom ili vanbračnom rođenju, javno pozivanje na davanje prednosti deci jednog pola u odnosu na drugi pol, kao i pravljenje razlike prema zdravstvenom stanju, profesiji i drugim obeležjima detetovih roditelja ili staratelja i članova porodice."

Prema amandmanu Zorana Bortića (SPS), seksualna orijentacija je privatna stvar i niko ne može biti pozvan da se javno izjasni o svojoj seksualnoj orijentaciji, ali svako ima pravo da se izjasni o svojoj seksualnoj orijentaciji, a diskriminatorsko postupanje zbog takvog izjašnjvanja je zabranjeno. Amandmanom Snežane Stojanović-Plavšić i Gordane Rajkov iz G 17 plus dodatno se precizira zaštita invalida pred sudom.

Nadam se da pratite novi show : „48 sati zloupotrebe desetogodišnjice bombardovanja". Ako nas Amfilohije ne pomene, onda je SPC načisto loš.

 

Atačmenti



Komentari (35)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

gorran2 gorran2 03:08 24.03.2009

šmirglanje mozga

Nadam se da pratite novi show : „48 sati zloupotrebe desetogodišnjice bombardovanja"
bombardovanje bombardovanjem:

1. bombardovanje
2. bombardovanja
3. bombardovanju
4. bombardovanje
5. o, bombardovanje!
6. bombardovanjem
7. o bombardovanju
wukadin wukadin 12:57 24.03.2009

Re: šmirglanje mozga

E baš mi je drago zbog tog šmirglanja!
Šta, osećaš se aprijatno možda?!
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 14:36 24.03.2009

Re: šmirglanje mozga

Ne, treba da se osecamo divno, kao i uvek kad se govori o bitci na Marici, Kosovskom boju, padu Smedereva, ubistvu Karadjordja, Mihajla Obrenovica, kralja Aleksandra I i II, aneksionoj krizi, slivnickoj bitci, aprilskom ratu '41, nemackoj okupaciji, sedmojulskom ustanku, potonjem gradjanskom ratu, komunistickoj okupaciji i drugim srpskim porazima. Nasu nenormalnost nista ne pokazuje jasnije i bolje nego praznovanje i mitologizacija poraza i kult gubitnika. Svako normalan se oseca (da parafraziram taj naglaseno dziberski termin) aprijatno u takvim prilikama.

Nego, predlazem da pokrenes neku inicijativu za otvaranje spomenika milosheskuu tim povodom. Ipak je on smirglanje doveo do svojevrsnog savrsenstva. Makar brozane biste, bas bi bilo lepo i u tom istom nacionalnom (i dziberskom) duhu.
pakita pakita 03:47 24.03.2009

Kako će se postaviti LDP na glasanju ?

Prema amandmanu Zorana Bortića (SPS), seksualna orijentacija je privatna stvar i niko ne može biti pozvan da se javno izjasni o svojoj seksualnoj orijentaciji, ali svako ima pravo da se izjasni o svojoj seksualnoj orijentaciji, a diskriminatorsko postupanje zbog takvog izjašnjvanja je zabranjeno.

Ovo je amandman na ceo član 21. koji je Vlada usvojila (jedan od šest usvojenih za ceo zakon).

U predlogu zakona koji je vlada usvojila posle "razmatranja" primedbi verskih zajednica, član 21 glasi ovako:

"Seksualna orijentacija je privatna stvar i niko ne može biti pozvan da se javno izjasni o svojoj seksualnoj orijentaciji. Svako ima pravo na slobodu izražavanja svoje seksualne orijentacije, a diskriminatorsko postupanje zbog izražavanja seksualne orijentacije je zabranjeno."

Sada bi, ako se u Skupštini izglasa ovaj amadman usvojen na vladi, član 21. glasio ovako:

"Seksualna orijentacija je privatna stvar i niko ne može biti pozvan da se javno izjasni o svojoj seksualnoj orijentaciji, ali svako ima pravo da se izjasni o svojoj seksualnoj orijentaciji, a diskriminatorsko postupanje zbog takvog izjašnjvanja je zabranjeno."


Pitam kako će LDP glasati u skupštini kada se bude odlučivalo o ovom amandmanu koji SUŠTINSKI (kvalitativno) menja smisao člana 21 ?
Goran Miletic Goran Miletic 03:53 24.03.2009

Re: Kako će se postaviti LDP na glasanju ?

daj mi primer na kome ce se videti da je izmena SUSTINSKA...
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 03:59 24.03.2009

Re: Kako će se postaviti LDP na glasanju ?

Goran Miletic
daj mi primer na kome ce se videti da je izmena SUSTINSKA...

To je zanimljivo -- Gorane, recite da li bi, pravno govoreci, neko mogao da cepa dlaku nacetvoro i argumentuje da se gej-parada moze nazvati "izrazavanjem" seksualne orijentacije, ali ne i "izjasnjavanjem" o seksualnoj orijentaciii? Da li "izjasnjavanje" podrazumeva neki oblik verbalne ili pisane komunikacije? (Znam da je to verovatno naivno sa pravnicke tacke gledista, izvinjavam se unapred na glupom pitanju)
Dušan Maljković Dušan Maljković 04:08 24.03.2009

Re: Kako će se postaviti LDP na glasanju ?

Amandman SPS precizira, ali nažalost i ograničava antidsikriminacioni element na verbalni odnosno tekstualni nivo ISKAZA. Tako ja bar razumem.

Nedostaje onaj bihejvioralni, dakle IZRAŽAVANJE, koje unosi dozu nepreciznosti. Ja sam za ovu varijantu, s tim da se termin "izražavanje" precizira tako da i dalje onemogućava diskriminicaju, ali i potencijalne zloupotrebe. Kako bi to konkretno glasilo ne znam, nisam pravnik, ali mislim da je razumljivo šta želim da kažem.
pakita pakita 04:12 24.03.2009

Re: Kako će se postaviti LDP na glasanju ?

Goran Miletic
daj mi primer na kome ce se videti da je izmena SUSTINSKA...

Ok, pogrešna je možda reč "suštinski", ali kvalitativna promena da.
Sad bi mogla semantika da se koristi u tumačenju, ali se bojim da bi u praksi moglo biti zloupotreba baš iz razloga što se izjašnjavanje može tumačiti samo kao verbalno (glasovno, u pisanoj formi itd.), ali ne i kao gestovno (učestvovanje na Prideu, ljubljenje sa partnerom na ulici, držanje za ruke itd.) što bi moglo biti osnov za diskriminaciju.
pakita pakita 04:14 24.03.2009

Re: Kako će se postaviti LDP na glasanju ?

Dušan Maljković
Amandman SPS precizira, ali nažalost i ograničava antidsikriminacioni element na verbalni odnosno tekstualni nivo ISKAZA. Tako ja bar razumem.

Upravo na ovo sam mislio.
chobanica chobanica 04:50 24.03.2009

Re: Kako će se postaviti LDP na glasanju ?

Amandman SPS precizira, ali nažalost i ograničava antidsikriminacioni element na verbalni odnosno tekstualni nivo ISKAZA. Tako ja bar razumem.



Upravo na ovo sam mislio.
*novo


Me 3.

Sto bi rekla moja profesorka srpskog, tako mi govori moj jezicki osecaj.
baroniknez baroniknez 11:34 24.03.2009

Re: Kako će se postaviti LDP na glasanju ?

nije tacno!

izrzavanje znaci jednako i da smes da se verbalno izjasnis i da mozes na primer da se javno ljubis. tu se spominje i sex u javnosti, ali ta tema vise nema veze sa gejevima nego uopste sa drustvom
pakita pakita 13:45 24.03.2009

Re: Kako će se postaviti LDP na glasanju ?

baroniknez
nije tacno!

izrzavanje znaci jednako i da smes da se verbalno izjasnis i da mozes na primer da se javno ljubis. tu se spominje i sex u javnosti, ali ta tema vise nema veze sa gejevima nego uopste sa drustvom

Hvala na obaveštenju.

Sve vreme pišem o izjašnjavanju (to je amandman koji je usvojen na vladi i moguće će biti usvojen i u skupštini ako LDP pristane na to).
technofetishist technofetishist 15:00 24.03.2009

Re: Kako će se postaviti LDP na glasanju ?

izjasnjavanje je definitivno drugacije od izrazavanja. plus, da nema nikakve razlike, amandmana ne bi ni bilo.
ubacili su i 'takvog' pride.
vrlo je jasan cilj amandmana.
baroniknez baroniknez 20:48 24.03.2009

Re: Kako će se postaviti LDP na glasanju ?

u smislu zakona nema nikakve razlike izmedju pojma izjasnjavanje i izrazavanje, mada se moze raspravljati koji je pojam lepsi, pogodniji itd. ali u pogledu nekih razlika oko toga koji vam pojam daje veca prava - razlika te vrste ne postoji!
baroniknez baroniknez 20:55 24.03.2009

Sta se hoce SPS amandamanom

ja to ovako shvatam: vi mozete da se izjasnite da ste gej, ali ne to da izrazavate (ljubite se, grlite itd.). to bi onda znacilo sledece: poslodavac vas diskriminise ako vam smanji platu zato sto ste se izjasnili da ste gej, ali moze da vam zabrani da "izrazavate to" na primer ljubite se na radnom mestu. ta linija razmisljanja prati SPS amandman.

i duboko je pogresna, jer ako je zabranjeno ljubljenje onda je zabranjeno svima a ne samo gejevima
wukadin wukadin 12:55 24.03.2009

brate, koliko si zaradio

Hoću reći u kojoj si NVO?
Jer ako te ne plaćaju, mora da si mnogo dokon... a i džaba si krečio.

To je "varijetet" kako se sad moderno kaže, samo što je taj "varijetet" nekako jalov. Ne donosi decu na svet, ne prirodnim putem, no ionako je razmnožavanje i produžavanje vrste konzervativna glupost. Može potomstvo i iz epruvete, a može i nikako... Ako je život postojao eonima, sad treba nešto Novo (a Novo se uvek piše velikim početnim slovom, falusno uzdignuto).
A možemo i bez teleoloških obrazloženja, pošto su mi ih zamerili u prošlom broju Zagora Te-neja. Dakle, SLUČAJNO su one vrste koje su se razmnožavale polnim putem stekle evolutivnu prednost nad onim koje se razmnožavaju bespolno. SLUČAJNO ono što je obično privlačno (kod čoveka kao i kod ostalih vrsta) doprinosi prenošenju zdravih gena. SLUČAJNO samo seks između različitih polova donosi potomstvo. SLUČAJNO će roditelji jedinca/ice koji/a odustane od zasnivanja porodice (etimiloški koren u reči POROD) zbog drugačije "orjentacije" biti "malko" razočarani, a to je opet vid DISKRIMINACIJE, kako je Ćirjaković pisao u svom članku u NIN-u.

Šta reče Hadži Nikolić da je ovo zamajavanje... Pa jeste, ali imam malo slobodnog vremena. Vi zamajavte narod, a ja ću vas
lutherblisset lutherblisset 13:28 24.03.2009

Re: brate, koliko si zaradio

wukadin
Hoću reći u kojoj si NVO?Jer ako te ne plaćaju, mora da si mnogo dokon... a i džaba si krečio.To je "varijetet" kako se sad moderno kaže, samo što je taj "varijetet" nekako jalov. Ne donosi decu na svet, ne prirodnim putem, no ionako je razmnožavanje i produžavanje vrste konzervativna glupost. Može potomstvo i iz epruvete, a može i nikako... Ako je život postojao eonima, sad treba nešto Novo (a Novo se uvek piše velikim početnim slovom, falusno uzdignuto).A možemo i bez teleoloških obrazloženja, pošto su mi ih zamerili u prošlom broju Zagora Te-neja. Dakle, SLUČAJNO su one vrste koje su se razmnožavale polnim putem stekle evolutivnu prednost nad onim koje se razmnožavaju bespolno. SLUČAJNO ono što je obično privlačno (kod čoveka kao i kod ostalih vrsta) doprinosi prenošenju zdravih gena. SLUČAJNO samo seks između različitih polova donosi potomstvo. SLUČAJNO će roditelji jedinca/ice koji/a odustane od zasnivanja porodice (etimiloški koren u reči POROD) zbog drugačije "orjentacije" biti "malko" razočarani, a to je opet vid DISKRIMINACIJE, kako je Ćirjaković pisao u svom članku u NIN-u. Šta reče Hadži Nikolić da je ovo zamajavanje... Pa jeste, ali imam malo slobodnog vremena. Vi zamajavte narod, a ja ću vas


Zaista si zabavan.Nedavno reče jedan bloger drugom"da te nema trebalo bi te izmisliti", i ti se potpuno uklapaš u ovaj opis.
Pa ako je ovo zamajavanje, daj prosvetli nas (može i Hadži Nikolić, ukoliko bloguje), šta je prava stvar, gde to ljudi da obrate pažnju? Na današnji miting? Na vitku figuru ćosavog Mladena Obradovića? Na Hadži Nikolićev bend koji retko ko još sluša?
Mislim, vidim da si inteligentan rodoljub, pa te molim da razjasniš sve te važne nedoumice...



vracarac92 vracarac92 14:42 24.03.2009

Re: brate, koliko si zaradio

Na današnji miting?

Sto da ne. Razlog za miting je vise nego ozbiljan.
technofetishist technofetishist 15:05 24.03.2009

Re: brate, koliko si zaradio

ne znam samo kako stici i na miting i u sava centar na predavanje Velike Trojke (amfilohije, kostunica, beckovic)?
ako propustim i jedno mnogobrojni vise nego ozbiljni razlozi ostace neiskorisceni. sta da radim sa tolkim razlozima onda?
chobanica chobanica 15:13 24.03.2009

Re: brate, koliko si zaradio


To je "varijetet" kako se sad moderno kaže, samo što je taj "varijetet" nekako jalov. Ne donosi decu na svet, ne prirodnim putem, no ionako je razmnožavanje i produžavanje vrste konzervativna glupost. Može potomstvo i iz epruvete, a može i nikako... Ako je život postojao eonima, sad treba nešto Novo (a Novo se uvek piše velikim početnim slovom, falusno uzdignuto).


Zamisli neko ne voli slatko (ima takvih ljudi) a ljubav prema slatkom ukusu nam je hiljadama godina omogucavala uspesan opstanak, jer je slatka hrana mahom kaloricnija od hrane drugacijeg ukusa. E ovo tvoje mi zvuci kao utatatata, vi ne volite slatko, a ljubav prema slatkom je evolutivna prednost, da vam nije moderne tehnologije tesko da biste poziveli da prenesete gene na sledecu generaciju, ner ner ner...

Koliko godina ti imas?
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 15:18 24.03.2009

Re: brate, koliko si zaradio

vracarac92

Sto da ne. Razlog za miting je vise nego ozbiljan.

Hoce biti moleban za patike? Ili je vise bela tehnika na redu?
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 15:21 24.03.2009

Re: brate, koliko si zaradio

technofetishist
sta da radim sa tolkim razlozima onda?

Pa oseti se frustriranim (brate) i razbi neki izlog, ako vec zbog guzve ne stignes da zapalis koju ambasadu. A kad vec razbijes izlog, nemoj da si previse stidljiv, kako smo culi od svedoka i svedokinja "svi kradu"...
wukadin wukadin 15:31 24.03.2009

Re: brate, koliko si zaradio

Zamisli neko ne voli slatko (ima takvih ljudi) a ljubav prema slatkom ukusu nam je hiljadama godina omogucavala uspesan opstanak, jer je slatka hrana mahom kaloricnija od hrane drugacijeg ukusa. E ovo tvoje mi zvuci kao utatatata, vi ne volite slatko, a ljubav prema slatkom je evolutivna prednost, da vam nije moderne tehnologije tesko da biste poziveli da prenesete gene na sledecu generaciju, ner ner ner...


He, he...
Odličan primer, odnosno loš za tebe, dobar za mene.
Ljubav prema slatkom, uopšte preterivanje, ždranje, nikako nije odlika samo čoveka. Zato je netačno ono što kažu "životinja zna kad je dosta". Ne, životinje se često prežderavaju... U čemer je štos? U prirodi je glad prirodnije stanje nego sitost. Tako da je nagon za gomilanjem masnih naslaga prirodan. Čovek je kao vrsta sebi uspeo da obezbedi dovoljno, isuviše čak... Zato postoji problem gojaznosti. Jer intervale debljanja ne smenjuju intervali gladi.
Međutim, ne postoji zamena za prirodnu biološku reprodukciju i podizanje potomstva. Zbog toga tvoj primer pada u vodu. Veštačka oplodnja sterilnih parova ti ne bi bila dobar primer, jer to nije slučaj koji se smatra prirodnim. Odnosno, sterilitet se smatra bolešću, ili poremećajem, a ne "varijetetom"...

Zašto ovo govorim? Zato što homeseksualna veza (sutra možda "brak" ne može biti jednako afirmativna i društveno korisna kao veza koja se prirodno završava svojim potomstvom. Čisto ako bude sutra predloga da se i njima dele državni ili dotirani stanovi, kao "mladim parovima"...
Uostalom, ne bi me čudilo da se po usvajanju ovog zakona izvrši pritisak da se sa njim uskladi Zakon o porodici (ili koji već reguliše brak), "da ne bi bilo diskriminacije"... Ili možda čak i Ustav Republike Srbije.
Artur Dent Artur Dent 15:39 24.03.2009

Re: brate, koliko si zaradio

wukadin
Dakle, SLUČAJNO su one vrste koje su se razmnožavale polnim putem stekle evolutivnu prednost nad onim koje se razmnožavaju bespolno.

Netacno. No, ne cni se da te neznanje sprecava da imas stav, te samo nastavi sa zamajavanjem.
vracarac92 vracarac92 15:40 24.03.2009

Re: brate, koliko si zaradio

Hoce biti moleban za patike? Ili je vise bela tehnika na redu?

Nemam pojma. Proveri.
Zar zaista mislis da ne treba na neki nacin obeleziti godisnjicu bombardovanja Srbije?
da ne ulazimo u raspravu o tome ko organizuje ili ko govori.
Mislim da je ovaj tvoj odgovor u stvari ruganje svim poginulim ljudima tokom bombardovanja.
Bar tako zvuci.
Artur Dent Artur Dent 15:42 24.03.2009

Re: brate, koliko si zaradio

Milan M. Ćirković

Hoce biti moleban za patike? Ili je vise bela tehnika na redu?

Ma jok, igra Partizan basket u 18:15, drzava ne ucestvuje u organizaciji, a i partijske infrastrukture nisu bas zalegle da obezbede autobuse i lanc pakete, tako da ce biti bedno i pokislo. Mozda strada koji auto hrvatskih tablica, i mozda budu patriotski rekvirirane cigarete i cokolade iz kioska na Trgu, ali to bi bilo to.
Artur Dent Artur Dent 15:44 24.03.2009

Re: brate, koliko si zaradio

vracarac92
da ne ulazimo u raspravu o tome ko organizuje ili ko govori.

Pa to i jeste problem. Drzava je obelezila, na nacin na koji je smatrala primerenim, politicke stranke takodje, nije svako obelezavanje isto, narocito ne ono koje organizuje ova klerofasisticka ekipa.
vracarac92 vracarac92 15:49 24.03.2009

Re: brate, koliko si zaradio

nije svako obelezavanje isto

Povod je isti.
npr. Ja sam oblezio desetogodisnjicu paljenjem sveca u crkvi posto mi ne pada na pamet da svojim prisustvom dajem na znacaju bilo kom politicaru, stranci ili organizaciji. isto kao sto sam na godisnjicu Djindjiceve smrti sam setao u "svojoj" koloni.
chobanica chobanica 16:00 24.03.2009

Re: brate, koliko si zaradio

He, he...
Odličan primer, odnosno loš za tebe, dobar za mene.
Ljubav prema slatkom, uopšte preterivanje, ždranje, nikako nije odlika samo čoveka. Zato je netačno ono što kažu "životinja zna kad je dosta". Ne, životinje se često prežderavaju... U čemer je štos? U prirodi je glad prirodnije stanje nego sitost. Tako da je nagon za gomilanjem masnih naslaga prirodan. Čovek je kao vrsta sebi uspeo da obezbedi dovoljno, isuviše čak... Zato postoji problem gojaznosti. Jer intervale debljanja ne smenjuju intervali gladi.
Međutim, ne postoji zamena za prirodnu biološku reprodukciju i podizanje potomstva. Zbog toga tvoj primer pada u vodu. Veštačka oplodnja sterilnih parova ti ne bi bila dobar primer, jer to nije slučaj koji se smatra prirodnim. Odnosno, sterilitet se smatra bolešću, ili poremećajem, a ne "varijetetom"...


Nesto mi se cini da jedno od nas dvoje ide sumom, a ono drugo drumom Naravno da vecina ljudi voli slatko i tezi stvaranju masnih naslaga jer je ta osobina bila korisna za opstanak i samim tim prenos gena na sledecu generaciju. Naravno da je vecina ljudi heteroseksualna, jer je ta osobina korisna za opstanak i samim tim prenos gena na sledecu generaciju*. I naravno, ima ljudi koji NE VOLE slatko, kao i onih koji NISU heteroseksualni.

Ono sto mi je smesno je tvoja uta ta ta ta reakcija "ti ne volis slatko" iliti "ti ne volis suprotni pol".

*treba uzeti u obzir mogucnost da postoji gen ili kompleks gena koji kada se nadju u muskom telu ogranicavaju njegovu sposobnost za reprodukciju, dok u zenskom telu tu sposobnost visestruko povecavaju, te posto prosecan gen otprilike polovinu vremena provede u muskom a polovinu u zenskom organizmu, ako dok je u zenskom nadoknadi ono sto izgubi dok je u muskom, taj gen opstaje i nastavlja da se prenosi na nove generacije.

Zašto ovo govorim? Zato što homeseksualna veza (sutra možda "brak" ne može biti jednako afirmativna i društveno korisna kao veza koja se prirodno završava svojim potomstvom. Čisto ako bude sutra predloga da se i njima dele državni ili dotirani stanovi, kao "mladim parovima"...
Uostalom, ne bi me čudilo da se po usvajanju ovog zakona izvrši pritisak da se sa njim uskladi Zakon o porodici (ili koji već reguliše brak), "da ne bi bilo diskriminacije"... Ili možda čak i Ustav Republike Srbije.


A ko tvrdi da svaki mladi heteroseksualni par namerava da se razmnozava? Ili ako i namerava, da ce uspeti u tome? Ako su heteroseksualni parovi bez bioloske dece podjednako beskorisni za drustvo kao homoseksualni parovi bez bioloske dece, onda treba da imaju ista prava, zar ne?
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 16:31 24.03.2009

Re: brate, koliko si zaradio

vracarac92

Nemam pojma. Proveri.
Zar zaista mislis da ne treba na neki nacin obeleziti godisnjicu bombardovanja Srbije?
da ne ulazimo u raspravu o tome ko organizuje ili ko govori.
Mislim da je ovaj tvoj odgovor u stvari ruganje svim poginulim ljudima tokom bombardovanja.
Bar tako zvuci.

Nema nikakvog ruganja. Ima samo jednostavnih pitanja: ako je povodom jedne cisto politicke odluke (koja, nota bene, nije nikoga stajala glave, za razliku od predjasnjih dogadjaja) napravljen prosle godine onoliki rusvaj, onda sta ocekivati povodom jedne daleko vece i ociglednije frustracije? Ako nije vazno ko organizuje ili govori, kako onda uopste nastaju ta "spontana okupljanja" (videti pod patent: antibirokratska revolucija)? Otkad se to zrtve i mrtvi postuju kroz zapaljive govore i zapaljive pamflete koji se lepe po gradu i gde im jeste i gde nije mesto? Kakva je tacno ta paralela sa parolama od 27. marta 1941 (da paradoks bude veci, posto ova ekipa tvrdi da je nekakva vajna desnicarska, a nema pojma ni o cemu, najmanje o desnici) koje su sad naprasno "ozivele"? Jel to zamisljeno da ima slican docniji tok dogadjaja? Itd. isl. Mnogo se pitanja moze postaviti. Drzava i vlada obelezile su godisnjicu zacudo krajnje pristojno i onoliko normalno koliko je to u Srbiji uopste moguce, ali nije jasno sta sad hoce dvolicna ekstremna opozicija (dr Dzekil u sava centru, a mr Hajd na ulicama)? Ako se dize tolika beskonacna prasina oko lupetanja da ldp i nvo izvlace politicku korist od ubistva pok. premijera dr Zorana Djindjica, onda ne vidim razlog da se ne dize mnogo veca i opravdanija prasina sa ociglednom cinjenicom da mnogi izvlace politicke koristi od zrtava bombardovanja. Zar nije vece ruganje zrtvama to sto ce kostunoid i komp. da prirede sebi koktel (a garant ce biti, oni ne mogu da se skupe bez zdranja i pijenja) i da potrose silne pare na skup u sava centru umesto da iste recimo uloze u pomoc invalidima tog istog rata? (koliko su vec potrosili na bilborde, garant su mogli bar par savremenih invalidskih kolica da kupe, zar ne?)
vracarac92 vracarac92 16:39 24.03.2009

Re: brate, koliko si zaradio

Nema nikakvog ruganja. Ima samo jednostavnih pitanja: ako je povodom jedne cisto politicke odluke (koja, nota bene, nije nikoga stajala glave, za razliku od predjasnjih dogadjaja) napravljen prosle godine onoliki rusvaj, onda sta ocekivati povodom jedne daleko vece i ociglednije frustracije?

Nista. Malo price, par vatrenih govora. i razilazak.
Otkad se to zrtve i mrtvi postuju kroz zapaljive govore i zapaljive pamflete koji se lepe po gradu i gde im jeste i gde nije mesto?
Podsecanje, na zalost pogresno je sto to cini i prisvaja jedna besmislena organizacija. To bi trebala drzava da organizuje, bas kao sto bi i godisnjicu Djindjiceve smrti trebalo zvanicno obeleziti na drzavnom nivou a ne kao do sada, svako za sebe. bas kao sto ti kzaes;

Ako se dize tolika beskonacna prasina oko lupetanja da ldp i nvo izvlace politicku korist od ubistva pok. premijera dr Zorana Djindjica, onda ne vidim razlog da se ne dize mnogo veca i opravdanija prasina sa ociglednom cinjenicom da mnogi izvlace politicke koristi od zrtava bombardovanja.

Mislim da i samozvani desnicari i LDP postupaju kao obicni lesinari i pokusavaju da osvoje nekoliko jeftinih poena na racun (nase, necije, svacije) nesrece.
wukadin wukadin 08:34 25.03.2009

Re: brate, koliko si zaradio

Artur Dent

wukadinDakle, SLUČAJNO su one vrste koje su se razmnožavale polnim putem stekle evolutivnu prednost nad onim koje se razmnožavaju bespolno. Netacno. No, ne cni se da te neznanje sprecava da imas stav, te samo nastavi sa zamajavanjem.


To je netačno, a šta je tačno? Niste kolega bili ljubazni da kažete...
Možda je sve to bilo NAMERNO, no ja sam napisao "slučajno" još velikim slovima polu-ironično, jer nekima smetaju teleološka obrazloženja.

Mislim, objasnite nama niščim duhom
wukadin wukadin 08:45 25.03.2009

Re: brate, koliko si zaradio

Naravno da je vecina ljudi heteroseksualna, jer je ta osobina korisna za opstanak i samim tim prenos gena na sledecu generaciju*.


Samo to sam i hteo da vidim. Dakle te dve "vrste" seksualnosti nisu jednako biološki vredne.
HVALA!

I nije reč o u-ta-ta mehanizmu nego o tome da su gej-aktivisti (ili lobisti) - ne mešati sa kompletnom gej populacijom - veoma glasni i deo jednog šireg fronta relativizovanja prirodnih vrednosti. To je sva ta priča o "šest milijardi seksualnosti" i "varijetetima". No, jednostavno - nešto daje prednost, a nešto ne. Fertilitet od 1,5 po ženi (ili porodici), što je prosek EU, ne nudi neku svetlu perspektivu u budućnosti.

A ko tvrdi da svaki mladi heteroseksualni par namerava da se razmnozava? Ili ako i namerava, da ce uspeti u tome?


Niko ne tvrdi, ali postoji potencijal za tako nešto. Zato se i daje mladim parovima; par od po 40 godina verovatno neće imati decu, ako ih već nema.
A ako heretoseksualci nemaju decu, a zdravstveno su u stanju, ja mislim da bi porez bio pravedno rešenje. Ionako imaju manje troškove od onih koji imaju decu. Homoseksualci bi možda mogli biti oslobođeni takvog poreza.

Dakle, nije problem sama homoseksualnost nego opšta dekadencija i gubitak životnih vrednosti. A bilo bi zanimljivo istražiti koliko njih su postali homoseksualci (ili bar bi-) zato što je moderno, da bi probali, i tome slično... Jer ako ćemo tim putem relativizovanja nije ni homoseksualnost "jedina", nego ih ima više, to je sasvim logično. Mnogi se jesu jednostavno rodili takvi, a neki su to postali recimo zvog dominantne majke (znam bar jedan slučaj), što nije bilo žena u okolini, itd. Ovi drugi bi možda i hteli da se izleče.
Artur Dent Artur Dent 14:33 25.03.2009

Re: brate, koliko si zaradio

wukadin
To je netačno, a šta je tačno? Niste kolega bili ljubazni da kažete...Možda je sve to bilo NAMERNO, no ja sam napisao "slučajno" još velikim slovima polu-ironično, jer nekima smetaju teleološka obrazloženja.Mislim, objasnite nama niščim duhom

Nisam placen da te obrazujem. Potrudi se sam.
Artur Dent Artur Dent 14:37 25.03.2009

Re: brate, koliko si zaradio

chobanica
Naravno da je vecina ljudi heteroseksualna, jer je ta osobina korisna za opstanak i samim tim prenos gena na sledecu generaciju*.

Pa nije ni ovo sasvim tacno. Imati u grupi odrasle jedinke bez svog potomstva je takodje korisno u smislu prenosenja gena dalje, povecava sansu da mladuncad prezive i te gene prenesu. Otuda oni rezultati o povecanim sansama da mladja braca budu homoseksualci.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana