Drugi sastanak s načelnicima porodilišta

Krugolina Borup RSS / 24.03.2009. u 13:06

merlin.jpgPre nego što detaljno i hronološki opišem atmosferu i sadržaj jučerašnjeg sastanka na Institutu Batut, na samom početku moram s vama podeliti ono što je za mene bio neka vrsta vrhunca tog sastanka. Naime, saznadoh da mera "izbora ginekologa" za 20.000 dinara ne da nije odobrena, nego nije ni predložena. Kako? Stvarno ne znam. Tu je radio neki gadni ćiribu-ćiriba. (Posle kažu ja vračara. Ko je ovu magiju izveo, ja mu nisam ni do kolena!)

Što se sastanka tiče, otvorio ga je ministar prof. dr Milosavljević, kraćim prigodnim govorom. Sve što je u tom govoru rekao, potpisujem. Ko ja da sam mu govor pisala. Ukratko: osim što je naglasio potrebu da lekari i pacijenti prokušaju rešavanja problema ne pristupaju isključivo iz sopstvene perspektive, već da pokušaju da kroz razgovor s drugom stranom sagledaju i kako problemi izgledaju iz perspektive onog drugog, najavio je i početak rada na tome da se prisustvo oca porođaju uvede u zdravstveni sistem kao standardna usluga. Istakao je da to ne može da se odluči i preseče preko noći, nego da je prvo potrebno porodilišta, lekare i pacijente pripremiti na to. Stoga je ministarstvo zdravlja odlučilo da uputi zvanični zahtev stručnim službama i sekcijama unutar ministarstva i lekarskih komora i društava, s pitanjem: šta treba uraditi da bi se ovo moglo sprovesti u delo? Potom se osvrnuo na pitanje epiduralne anestezije, navodeći da od samih ginekologa i anesteziologa čuje oprečna mišljenja o istoj - od toga da je treba nuditi na izvolte do toga da se ista treba davati samo kada je medicinski indikovana. Ministarstvo će od pomenutih stručnih sekcija tražiti mišljenje i o tome. Ova mišljenja treba da budu zasnovana na evidence-based istraživanjima.

Potom je dr Mira Šulović, iz Instituta Batut, predstavila rezultate ankete iz decembra, januara i februara. Februarski uzorak nije potpun, presečen je za potrebe analize ankete u trenutku u kome je u njemu bilo oko 250 listića. U decembarskom uzorku ima nešto preko 1100 listića (odziv oko 18%), u januarskom nešto preko 1500 listića (odziv oko 25%). Što je uzorak veći, to su ocene niže. Ocene su oko 4 ili preko četiri, u najvećem broju, s izuzetkom zadovoljstva smeštajem i mogućnošću da otac prisustvuje porođaju, gde ocene padaju na ispod 4.

Sledeće predavanje predstavilo je rezultate nedavno štampane Studije o zdravstvenom stanju i zdravstenoj zaštiti žena, dece i omladine u Republici Srbiji 1991-2007. Ne mogu vam mnogo reći o ovom predavanju, zato što sam u to vreme davala izjavu za TV B92.

Onda je na red došla moja prezentacija, u okviru koje sam uporedila rezultate naše internet ankete s rezultatima ankete ministarstva zdravlja. Pre toga sam se samo kratko osvrnula na ministrov pozdravni govor, gde sam smatrala važnim naglasiti da problem epiduralne anestezije nije problem epiduralne anestezije, već OBEZBOLJAVANJA porođaja. Postoje i drugačije metode obezboljavanja, kako farmakološke, tako i nefarmakološke, te ako imamo problem nedostatka anesteziologa, treba da se koncentrišemo na druge metode koje se mogu uvesti, koje su se pokazale u svetu kao delotvorne, pa i ženama dati mogućnost izbora, mogućnost da se opredeli za jedno od više ponuđenih rešenja.

U poređenju rezultata ankete MH i ankete MZ rekla sam ono što sam već rekla i na blogu koji sam pre izvesnog vremena pisala na tu temu. Dodatak je bila samo nešto detaljnija razrada pitanja korupcije, tj. činjenice da je procenat iste na anketi MZ 1,4%, a na anketi MH 17,6%. Ističući da ni jedan ni drugi uzorak nije strukturno validan, iz različitih razloga (od kojih je najvažniji taj da u uzorku MZ skoro da nema velikih gradskih sredina, a u uzorku MH su tri četvrtine listića iz gradskih sredina), pokušala sam da dam neka moguća objašnjenja za ovoliku razliku:

- Možda je korupcija drastično veća u gradskim sredinama.

- Možda su urbane, visokoobrazovane žene sklonije potplaćivanju.

- Možda žene imaju veće poverenje u "Majku hrabrost" nego u ministarstvo zdravlja, pa u većoj meri prijavljuju korupciju na našem upitniku nego na njihovom.

 

Potom sam dala presek procenata korpcije u porodilištima iz kojih je stiglo više od 50 listića. To su samo 4 porodilišta:

- Beograd: Narodni front 21,0%

- Beograd: Višegradska 20,0%

- Novi Sad 18,9%

- Beograd: Zvezdara 15,9%

 

Sledeći slajd imao je spisak porodilišta iz kojih su stigle prijave za korupciju:

- Bačka Topola 1

- Narodni front 26

- Višegradska 18

- Zvezdara 11

- Čačak 1

- Gornji Milanovac 1

- Kragujevac 1

- Kraljevo 1

- Kruševac 3

- Leskovac 2

- Novi Sad 14

- Pančevo 1

- Sombor 1

- Sremska Mitrovica 1

- Subotica 1

- Šabac 1

- Užice 2

- Zaječar 1

- Zemun 1

 

Na 7 listića iz 3 porodilišta imenovani su lekari koji su tražili mito:

- Narodni front: 4 lekara na 3 listića

- Višegradska: 2 lekara na 2 listića

- Zvezdara: 2 lekara na 2 listića

 

Pre sastanka, pripremila sam tri koverte sa imenima ovih lekara, i na prezentaciji pozvala načelnike ovih porodilišta da mi posle sastanka priđu i preuzmu te koverte. Naglasila sam da ne verujem u iznošenje ovih imena u javnost, ali da smatram da direktori porodilišta treba da imaju te informacije, i da bi trebalo s tim ljudima da popričaju, da ih upozore: Čoveče, imenovan si, povedi računa! (Nakon sastanka, prišli su mi iz Narodnog fronta i Višegradske, i preuzeli koverte. Sa Zvezdare, pak, ne.)

Potom sam se kratko osvrnula na uobičajeni apel ministra i direktora porodilišta, koji treba da spreči korupciju: "Žene, nemojte da dajete mito!" Najavila sam da u narednom periodu GI "Majka hrabrost" pokreće sopstvenu kampanju za borbu protiv korupcije u porodilištima, čiji će glavni apel biti: "Lekari, nemojte da primate mito!" Uverena sam da i jedan i drugi apel imaju potpuno podjednake šanse da utiču na smanjenje korupcije u porodilištima.

Prezentaciju sam završila prijateljskim savetom i pozivom da se ko ljudi, bez policije, dogovorimo da ta korupcija prestane. Pre četiri meseca, žene koje su mi slale priče za vebsajt plašile su se i da se potpišu pravim imenom. Atmosfera se, međutim, menja. U poslednjih mesec dana javljaju mi se žene koje su spremne prijaviti lekare policiji za korupciju, raspitujući se kako to da urade. Međutim, dan-dva kasnije, nakon razgovora s članovima porodice - predomisle se. Za četiri meseca - proričem - imaćemo više nego jednu Super-špijunku koja će ne samo poželeti da lekara prijavi za korupciju, već će to i uraditi. Bolje da se ko ljudi dogovorimo na vreme da "resetujemo sistem" pre nego što se to desi.

Tako sam završila prezentaciju, a onda je usledila diskusija.

Meni je bilo zanimljivo da se u okviru iste ministar osvrnuo na naš predlog da, ako se dozvoljava izbor ginekologa, onda to mora biti pravi izbor, tj. mora se i lekarima iz privatne prakse omogući da porađaju u državnim porodilištima. Ministar je naglasio da on, u teoriji, ne vidi zašto se to ne bi moglo omogućiti, tj. zašto privatni lekar ne bi mogao da s porodilištem potpiše neku vrstu ugovora, kojim bi se definsalo pod kojim uslovima bi tako nešto moglo da se desi. Onda je, međutim, naglasio da u praksi takva jedna mera može dovesti do mnogih pitanja, tipa: koja je tačno uloga tog privatnog lekara? Da li on porađa samostalno, ili je deo tima koji inače radi u porodilištu? Šta biva ako nešto pođe naopako, ko je odgovoran? Da li možda treba razmišljati o tome da se privatnom ginekologu omogući da bude prosto pratnja porodilji, i samo osoba koja je prisutna i drži je za ruku? Pozvao je načelnike porodilišta da razmisle o svemu ovome, i da vide da li je tako nešto moguće uraditi. Istovremeno je rekao da bi on, da je na njihovom mestu, od svega toga sigurno odobrio da se privatnom lekaru omogući da bude prosto prisutan - uz određenu novčanu naknadu koja bi išla bolnici. Ako će to porodilji značiti, zašto da ne? Porodilište od toga može da ima samo koristi.

Drugi zanimljiv detalj iz cele diskusije bio je trenutak u kome sam ja potegla Stanojevićevih čuvenih "20 do 30 nedovoljno stručnih ginekologa", na šta je ministar reagovao sa: "Pa, nemojte ga hvatati za svaku reč!" Ne snađoh se u momentu da na to reagujem na pravi način, te to činim sada, u nadi da ministar blog čita još uvek, jer ovo prosto moram da kažem:

Dragi ministre, ako Jasmina Lehlajtner mora biti svesna težine javno izgovorene reči i mora biti odgovorna za širenje panike u javnosti, onda i dr Stanojević mora biti svestan težine javno izgovorene reči i mora biti odgovoran za širenje panike u javnosti. Dakle, za svaku njegovu javno izgovorenu reč ne da ću se hvatati, nego ima za istu da se zalepim ko super-lepak.

Sve je bilo super juče, ministre, sve smo lepo diskutovali, razmenjivali mišljenja, predloge, ideje, konstatovali da su nam ciljevi zajednički, da lepo sarađujemo, da se dosta toga i postiglo, da se komunikacija unapređuje. Uf, baš sam bila zadovoljna i srećna, i još uvek sam! Ali ima ta jedna mala stvar koja mi je od početka smetala, i koja će nastaviti da mi smeta u vašem stavu sve dok je ne korigujete (a duboko verujem da hoćete). A to je, ministre, nesrazmerna mera na kantaru lekar-pacijent. Kad treba neko od njih da odgovara za nešto što ne valja, s većim žarom ćete napasti na pacijenta (ili one koji ga zastupaju). Kad treba nekog od njih zaštititi, s većim žarom ćete štititi lekare. To se, ministre, prosto oseća u javnosti. Verujem da nije namerno, da verovatno niste ni svesni kako se to projektuje. Ali, verujte mi, tako je. Tako do javnosti stiže, tako to na kraju javnost percipira.

Eto, samo taj kantar malo da uravnotežite... i što se mene tiče, živi bili i sto godina ministar ostali!

***

EDIT:

Sutra, u sredu 25. marta, s početkom u 20.00, na B92 INFO kanalu, u emisiji "Uvećanje" gosti:

- ministar, prof. dr Tomica Milosavljević
- doc. dr Dušan Stanojević, načelnik porodilišta "Narodni front"
- prof. dr Vladimir Vajs, načelnik porodilišta u Pančevu
- moja malenkost

 



Komentari (133)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

drug.clan drug.clan 13:36 24.03.2009

ocenjivanje

Potom je dr Mira Šulović, iz Instituta Batut, predstavila rezultate ankete iz decembra, januara i februara. Februarski uzorak nije potpun, presečen je za potrebe analize ankete u trenutku u kome je u njemu bilo oko 250 listića. U decembarskom uzorku ima nešto preko 1100 listića (odziv oko 18%), u januarskom nešto preko 1500 listića (odziv oko 25%). Što je uzorak veći, to su ocene niže. Ocene su oko 4 ili preko četiri, u najvećem broju, s izuzetkom zadovoljstva smeštajem i mogućnošću da otac prisustvuje porođaju, gde ocene padaju na ispod 4.


Jel ovo na skali do 5?

Da li neko na ovom svetu zna neku tako fantasticnu instituciju (osim americkih biblioteka ) koja zasluzuju ocenu vecu od 4?
Da li su oni normalni? Pa ako lazu i kradu onda neka bar kraduckaju. Sa ocenom 3.2 bi izgledali jednako dobro a mozda bi im neka naivcina i poverovala.
viliana viliana 14:17 24.03.2009

Re: ocenjivanje

za Krugolinu !
radmilahum radmilahum 15:19 24.03.2009

Re: ocenjivanje

Ni meni nije bas jasna ova ocena 4 i preko 4. Izvini, na skali do.....?! Samo kada pomislim na WC ne misli mi se dalje o porodilistu. Ocena je u najmanju ruku cudna ako pretpostavimo da je klasicna skala 5 kao u skoli.
U sv. slucaju...svaka cast Branka, zmaj si.
PS Moja koleginica treba da se porodi u frontu ovih dana i bas je trenutno u potrazi za ginekologom koji ce je poroditi, javicu ti kako je to obavila i koliko je kostalo.
antioksidant antioksidant 14:16 24.03.2009

?



i sto godina ministar ostali!

zar sumnjas da ce biti drugacije?
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:47 24.03.2009

Re: ?

zar sumnjas da ce biti drugacije?


Iskreno, sumnjam.
Napali ga gadni tranziti ove godine, pravo da ti kažem, brinem se za ministra...
antioksidant antioksidant 14:50 24.03.2009

Re: ?

Napali ga gadni tranziti ove godine, pravo da ti kažem, brinem se za ministra...

????
moze li pojasnjenje?
moze i na pp (da se ne loze drugari)
(pojma nemam sta prethodni red znaci ali mi se uzas svidja kako zvuci)
: )
dora79 dora79 09:48 27.03.2009

Re: ?

da se ne loze drugari

Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 14:43 24.03.2009

Znaci,

opet - "Hvala, Ministre ! " Doduse, sad su tu i zelje za duuuugo ministrovanje.
Lepo.
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:46 24.03.2009

Re: Znaci,

Dragi Ninoslave, dok sam blog pisala, samo sam na tebe mislila. Ti si mi bio inspiracija! Hvala i tebi! Živ ti meni bio, i sto godina blogovao!
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 15:02 24.03.2009

Re: Znaci,

Ti si mi bio inspiracija!


Draga Krugolina, i ja cesto pomislim na tebe i zelim ti uspeh u borbi koju vodis.
Mada, nikako da shvatim kako se reforme postizu zahvaljivanjem Ministru, osim ako si ti njega nacisto provalila po horoskopskom znaku i znas da je to pravi put da on reforme zapocne. Posle toliko godina ministrovanja. Svojega.
Krugolina Borup Krugolina Borup 16:42 24.03.2009

Re: Znaci,

Dragi Ninoslave, kad se s ministrom ne složim, kad uradi nešto naopako, ja kudim. Kad uradi nešto dobro, ja pohvalim. Kad pohvališ ono što valja, ozbiljnije i pažljivije će te saslušati kad se buniš protiv nečeg što misliš da ne valja. Ozbiljnije će prihvatiti da razmisli o tome. I nije reč ovde samo o ministru - to je životno pravilo za odnose sa svim ljudima.

Što se tiče započinjanja reformi... ma, o tome uopšte nije reč! Ima ih druge organizacije koje se bore da ministra nateraju na reforme. Mi nismo od tih. To je mnogo veliki posao, i ne osećam se uopšte kvalifikovanom da se borim za neke sistemske reforme. Naš je cilj mnogo jednostavniji: da ženama u porodilištima bude bolje!

Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 17:17 24.03.2009

Re: Znaci,

Dragi Ninoslave, kad se s ministrom ne složim, kad uradi nešto naopako, ja kudim. Kad uradi nešto dobro, ja pohvalim. Kad pohvališ ono što valja, ozbiljnije i pažljivije će te saslušati kad se buniš protiv nečeg što misliš da ne valja. Ozbiljnije će prihvatiti da razmisli o tome. I nije reč ovde samo o ministru - to je životno pravilo za odnose sa svim ljudima.


U pravu si, sta drugo da kazem ?
Moj problem je sto ne vidim razloga za pohvale bilo kom ministru u Vladama Srbije.
Tebi, zaista zelim uspeh u ostvarenju cilja koji imas i osecam da ces uspeti u tome.
Pokreces vazne stari i pitanja i pruzas sansu odgovornima da se javno odrede o vaznim problemima na koje ukazujes.
Jednostavno, ja sam "nakrivo nasadjen" i kad god procitam da se neko negde zahvaljuje politicarima u Srbiji, ja pomislim da je to nekakva marketing- ujdurma u pitanju.
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:39 24.03.2009

Re: Znaci,

Jednostavno, ja sam "nakrivo nasadjen" i kad god procitam da se neko negde zahvaljuje politicarima u Srbiji, ja pomislim da je to nekakva marketing- ujdurma u pitanju.


Kontam ja to Ninoslave. Ali, vidi kako ja razmišljam od početka:

I ministri, i političari - sve su to samo ljudi.
Da sam ja ministar, kako bih se osećala što ako me mediji spomenu, spomenu me po nečem lošem, svi me samo kritikuju, ko da nikad ništa što sam uradila ne valja?
Mislim - apsolutno je nemoguće da nijedan ministar nikad ništa dobro nije uradio.
Jednostavno - i najgori ministar svih vremena mora da je bar jednu stvar uradio kako treba.

Otkako je ova akcija krenula, ja slušam po blogu (a i šire) krajnje dobronamerne savete i upozorenja: pazi se! Prećiće te! Preveslaće te! Prevejan je to političar! Ne veruj!

Mogu da se kladim da je i on od samog početka slušao: Da li si ti normalan, šta poklanjaš važnost jednoj histeričnoj ženi??!!

A poenta je da - ako nema nekog bazičnog poverenja, onda džaba uopšte išta pokušavamo da radimo, ništa nema da uradimo! Samo spektakl za medije pravimo, a posao ostaje nedovršen. A bazičnog poverenja nema i ne može ga biti ako ima samo kritika kad nešto ne valja, a pohvale izostanu kad nešto jeste kako valja. Eto.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 20:00 24.03.2009

Re: Znaci,

A bazičnog poverenja nema i ne može ga biti ako ima samo kritika kad nešto ne valja, a pohvale izostanu kad nešto jeste kako valja. Eto.

Naravno. Srecno u svemu tome, zaista !
scabies scabies 20:05 24.03.2009

Re: Znaci,

Da poslednji put (trudicu se da stvarno bude) kazem sta imam:
Sve to sto ti pricas o Ministru je lepo i covecno, iznad svega vazno za ovo sto radis, ALI...
Niste ravnopravni u ovoj igri... On je na svoje mesto doveden, ti si se za svoje izborila. On je tu da resava probleme, ti-da na njih ukazes.
Mogao bi on mnogo toga od tebe da nauci! Ti si uradila mnogo vise nego sto je izgledalo moguce, on ne radi ono sto je neophodno. Ti ne samo da si prepoznala probleme porodilista-ti nudis konkretna resenja. Tebi nedostaje moci, njemu entuzijazma.
Da je Ministar radio svoj posao onoliko koliko je mogao (koliko je trebalo?) ne bi morao da ceka "jednu histericnu zenu" da mu kaze sta ne valja... On da nije poslusao "jednu histericnu zenu"-ne bi bilo opravdanja, jer je ta zena govorila istinu! Nema sta on tebi da veruje ili ne veruje-on mora da zna kakva je situacija i mora da trazi resenja. Ili bi bar trebalo...
I, da, ako treba jos neka histericna zena da mu skrene paznju sta sve u zdravstvenom sistemu ne valja-tu sam
Unfuckable Unfuckable 20:10 24.03.2009

Re: Znaci,

Da poslednji put

obećanja, ah ta pusta obećanja....
Krugolina Borup Krugolina Borup 20:13 24.03.2009

Re: Znaci,

Niste ravnopravni u ovoj igri...


Ma, nebitno Scaby, bre!
Jedino bitno: da rešimo problem!!!
scabies scabies 20:29 24.03.2009

Re: Znaci,

Jedino bitno: da rešimo problem!!!
Ma, znam, naravno... Taj jedan. A hiljade drugih? Ovde treba 100 Krugolina. Ili da ti, kad zavrsis sa porodilistima, predjes na neonatologiju, pa pedijatriju, pa sve redom do gerijatrije...Mozda tako za ovih sto godina sto nam predstoje i sredimo zdravstvo... A onda mozemo preci i na druge resore.
Nemam ja, bre, jos sto godina zivota!!!
Izvinjavam se sto masam temu, udario me neki pesimizam danas... Kisa, sta li?
Krugolina Borup Krugolina Borup 20:58 24.03.2009

Re: Znaci,

Ovde treba 100 Krugolina


Evo, Scaby, uzmi ti jedan resor!
Onda će trebati još samo 99 Krugolina.
Pa, mariopan da pokrene za starije osobe.
Onda će trebati još samo 98 Krugolina.
I tako, Krugolina po Krugolina... ima nešto i da napravimo...
jednatanja jednatanja 22:57 24.03.2009

Re: Znaci,

Kontam ja to Ninoslave. Ali, vidi kako ja razmišljam od početka:

I ministri, i političari - sve su to samo ljudi.
Da sam ja ministar, kako bih se osećala što ako me mediji spomenu, spomenu me po nečem lošem, svi me samo kritikuju, ko da nikad ništa što sam uradila ne valja?
Mislim - apsolutno je nemoguće da nijedan ministar nikad ništa dobro nije uradio.
Jednostavno - i najgori ministar svih vremena mora da je bar jednu stvar uradio kako treba.

Otkako je ova akcija krenula, ja slušam po blogu (a i šire) krajnje dobronamerne savete i upozorenja: pazi se! Prećiće te! Preveslaće te! Prevejan je to političar! Ne veruj!

Mogu da se kladim da je i on od samog početka slušao: Da li si ti normalan, šta poklanjaš važnost jednoj histeričnoj ženi??!!

A poenta je da - ako nema nekog bazičnog poverenja, onda džaba uopšte išta pokušavamo da radimo, ništa nema da uradimo! Samo spektakl za medije pravimo, a posao ostaje nedovršen. A bazičnog poverenja nema i ne može ga biti ako ima samo kritika kad nešto ne valja, a pohvale izostanu kad nešto jeste kako valja. Eto.


AMIN
nosignofyesterday nosignofyesterday 02:43 25.03.2009

Re: Znaci,

Kontam ja to Ninoslave. Ali, vidi kako ja razmišljam od početka:
I ministri, i političari - sve su to samo ljudi.
Da sam ja ministar, kako bih se osećala što ako me mediji spomenu, spomenu me po nečem lošem, svi me samo kritikuju, ko da nikad ništa što sam uradila ne valja?
Mislim - apsolutno je nemoguće da nijedan ministar nikad ništa dobro nije uradio.

Tada ministar u normalnim zemljama daje ostavku !

Jednostavno - i najgori ministar svih vremena mora da je bar jednu stvar uradio kako treba.

Pa u čemu je stvar, šta, da ne uvredimo nekog nesposobnog ili korumpiranog ??? A nema veze što pravi štetu milionima ljudi ?!

Mogu da se kladim da je i on od samog početka slušao: Da li si ti normalan, šta poklanjaš važnost jednoj histeričnoj ženi??!!
A poenta je da - ako nema nekog bazičnog poverenja, onda džaba uopšte išta pokušavamo da radimo, ništa nema da uradimo! Samo spektakl za medije pravimo, a posao ostaje nedovršen. A bazičnog poverenja nema i ne može ga biti ako ima samo kritika kad nešto ne valja, a pohvale izostanu kad nešto jeste kako valja. Eto.

Infantilno je da smatraš da si ti ministru ukazala na nešto što on nije znao ! Podigla se prašina i on prosto NIJE MOGAO da je ignoriše. To se zove DAMAGE CONTROL.

A poenta je da - ako nema nekog bazičnog poverenja, onda džaba uopšte išta pokušavamo da radimo, ništa nema da uradimo!

Ovo je baš naklapanje. Šta ministar ima da ima/nema poverenje u nekoga - bilo koga ?! On, prosto, TREBA DA RADI ONO ZBOG ČEGA je ministar. Alo, nije ministrovanje ni socijalna kategorija ni utešna nagrada ?!?!?!?!
viliana viliana 12:43 26.03.2009

Re: Znaci, nosignofyesterday je u pravu !

nosignofyesterday
Kontam ja to Ninoslave. Ali, vidi kako ja razmišljam od početka:I ministri, i političari - sve su to samo ljudi.Da sam ja ministar, kako bih se osećala što ako me mediji spomenu, spomenu me po nečem lošem, svi me samo kritikuju, ko da nikad ništa što sam uradila ne valja?Mislim - apsolutno je nemoguće da nijedan ministar nikad ništa dobro nije uradio.Tada ministar u normalnim zemljama daje ostavku !Jednostavno - i najgori ministar svih vremena mora da je bar jednu stvar uradio kako treba.Pa u čemu je stvar, šta, da ne uvredimo nekog nesposobnog ili korumpiranog ??? A nema veze što pravi štetu milionima ljudi ?! Mogu da se kladim da je i on od samog početka slušao: Da li si ti normalan, šta poklanjaš važnost jednoj histeričnoj ženi??!!A poenta je da - ako nema nekog bazičnog poverenja, onda džaba uopšte išta pokušavamo da radimo, ništa nema da uradimo! Samo spektakl za medije pravimo, a posao ostaje nedovršen. A bazičnog poverenja nema i ne može ga biti ako ima samo kritika kad nešto ne valja, a pohvale izostanu kad nešto jeste kako valja. Eto.Infantilno je da smatraš da si ti ministru ukazala na nešto što on nije znao ! Podigla se prašina i on prosto NIJE MOGAO da je ignoriše. To se zove DAMAGE CONTROL.A poenta je da - ako nema nekog bazičnog poverenja, onda džaba uopšte išta pokušavamo da radimo, ništa nema da uradimo!Ovo je baš naklapanje. Šta ministar ima da ima/nema poverenje u nekoga - bilo koga ?! On, prosto, TREBA DA RADI ONO ZBOG ČEGA je ministar. Alo, nije ministrovanje ni socijalna kategorija ni utešna nagrada ?!?!?!?!


mrvicak mrvicak 14:49 24.03.2009

IMA NADE

BRAVOOO!
Molem lepo, ipak ima svrhe talasati i buniti se i to me raduje ponajviše.
Koliko god maleno delovali, rezultati MH talasanja su vidni i to, moram primetiti, čak ultrabrzo za zemlju Srbiju (pu, pu, da ne čuje zdravstveni establišment pa uspori malo, kano kažu brzi smo pa možemo i usporiti:)))
Stoga: odustajanje i rezignirano sleganje ramenima - ni pod razno!
NNN NNN 15:01 24.03.2009

Ohoooho..

Sutra, u sredu 25. marta, s početkom u 20.00, na B92 INFO kanalu, u emisiji "Uvećanje" gosti:

- ministar, prof. dr Tomica Milosavljević
- doc. dr Dušan Stanojević, načelnik porodilišta "Narodni front"
- prof. dr Vladimir Vajs, načelnik porodilišta u Pančevu
- moja malenkost


WOW!
To je nešto! Sviđa mi se mnogo što je dr Vajs tu... učinio mi se strašno konstruktivan i normalan čovek.

Potom se osvrnuo na pitanje epiduralne anestezije, navodeći da od samih ginekologa i anesteziologa čuje oprečna mišljenja o istoj - od toga da je treba nuditi na izvolte do toga da se ista treba davati samo kada je medicinski indikovana.
Kako misle da odrede medicinsku indikovanost za nešto čiji je smisao obezboljavanje.. Nabavili su neki merač bolova?

najavio je i početak rada na tome da se prisustvo oca porođaju uvede u zdravstveni sistem kao standardna usluga.
Pritisak! I dalje! Jer je delotvoran, očigledno čim:
mera "izbora ginekologa" za 20.000 dinara ne da nije odobrena, nego nije ni predložena


I moram da dodam da mi nije jasan tako mali odziv na anketu... Je l' ženama stvarno toliko teško da je popune ili se sistemski nešto ne radi kako treba... Ja sam predlagala opciju da se anketa obavezno donese pri prvoj vakcinaciji deteta pa makar i nepopunjena, ali bar da se napiše: odbijam da popunim anketu.. Ne znam šta da mislim..
B.
antioksidant antioksidant 15:05 24.03.2009

Re: Ohoooho..

Ja sam predlagala opciju da se anketa obavezno donese pri prvoj vakcinaciji deteta pa makar i nepopunjena, ali bar da se napiše: odbijam da popunim anketu.. Ne znam šta da mislim..

ne mozes nikome nametati obavezu da se bavi ovom anketom

jedino mozes raditi na pojasnjavanju njenog znacaja

ali nametanje obaveza - nikako
NNN NNN 16:35 24.03.2009

Re: Ohoooho..

ne mozes nikome nametati obavezu da se bavi ovom anketom

Rekoh da može i nepopunjena.. Ko neće da se bavi ne mora... Samo da preda papir, da se zna brojno stanje.. Ovako je sve jako neprecizno i dopušta veeeliki prostor za manipulaciju rezultatima.
BFN
zlizlaja zlizlaja 20:38 24.03.2009

Re: Ohoooho..

prof. dr Vladimir Vajs !?!?
Gde je on to profesor ?
ivana23 ivana23 20:42 24.03.2009

Re: Ohoooho..

...
nosignofyesterday nosignofyesterday 02:55 25.03.2009

Re: Ohoooho..

Pa kod Krugoline.

[url=http://arhiva.kurir-info.rs/arhiva/2006/mart/12/D-01-12032006.shtml][/url]
maca22 maca22 15:48 24.03.2009

lol

Potom sam se kratko osvrnula na uobičajeni apel ministra i direktora porodilišta, koji treba da spreči korupciju: "Žene, nemojte da dajete mito!" Najavila sam da u narednom periodu GI "Majka hrabrost" pokreće sopstvenu kampanju za borbu protiv korupcije u porodilištima, čiji će glavni apel biti: "Lekari, nemojte da primate mito!" Uverena sam da i jedan i drugi apel imaju potpuno podjednake šanse da utiču na smanjenje korupcije u porodilištima.

antioksidant antioksidant 15:52 24.03.2009

Re: lol

Uverena sam da i jedan i drugi apel imaju potpuno podjednake šanse da utiču na smanjenje korupcije u porodilištima

2x nista je nista

zakljucak je crva (korupcije) nije ni bilo
aquariusoptimist aquariusoptimist 16:03 24.03.2009

*

Prezentaciju sam završila prijateljskim savetom i pozivom da se ko ljudi, bez policije, dogovorimo da ta korupcija prestane.

Oh Kru....
Krugolina Borup Krugolina Borup 16:06 24.03.2009

Re: *

Oh Kru....


Moje je da upozorim.
Ako se ogluše o upozorenje i prijateljski savet, đavo će im biti kriv kad počnu Super-špijunke da ih prijavljuju policiji.
A to vreme će sigurno doći.

bgbgbg bgbgbg 16:39 24.03.2009

Ne kapiram?

"Naime, saznadoh da mera "izbora ginekologa" za 20.000 dinara ne da nije odobrena, nego nije ni predložena. "

Ovo je Kru u potpunoj kontradiktornosti sa danasnjom vesti iz "Blica" koja u uvodu kaze:

"Dopunski rad u porodilištima će zaživeti tokom ove godine i tada će trudnice moći da biraju koji će ih ginekolog porađati. Ova će se usluga, naravno, plaćati, novac će ići ustanovi, a porodilja će dobijati fiskalni račun.Ovo je juče izjavio ministar zdravlja prof. dr Tomica Milosavljević tokom okruglog stola „Zdravstvene službe naklonjene porodiljama“, koji je organizovan u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“. "

Je l' su to iz "Blica" pogresno razumeli, ili TM nije bio dovoljno jasan, ili ja nesto ne kapiram?
maca22 maca22 16:40 24.03.2009

Re: Ne kapiram?

Kru, da nisu to rekli dok si izasla da das intervju?
(haha)
Krugolina Borup Krugolina Borup 16:49 24.03.2009

Re: Ne kapiram?

Blic greši.
Bila tamo, čula, videla.
Nisam čak ni pravila pauzu da pušim puna tri sata! (Molim aplauz!)
Pričalo se da je o tome bilo rasprave, da su razmenjivana mišljenja, da ministar i dalje smatra da je to ekstra-usluga koja može da se odobri samo kao ekstra-usluga, i da ne može biti sastavni deo standardne usluge.
Ali, to je bilo na nivou "raspravljamo šta mislimo", a ne "odlučeno je".
Pokrenuto je i pitanje "koga mogu da izaberem"?
Ispostavilo se da bi po ovoj meri, praktično, samo oni koji su se opredelili za tzv. dopunski rad, mogli biti na listi onih koji bi uopšte mogli biti birani.
A za dopunski rad, pak, ne može dozvolu da dobije svako, već samo oni koji imaju toliko i toliko operacija/porođaja/iskustva iza sebe (tako da onih 20-30 ginekologa što ih Stanojević spominje ne mogu da se na istom spisku nađu).
Ali, opet, ponavljam - to je bilo u fazonu: šta bi bilo kad bi bilo, a i dalje pričamo da li uopšte da bude.
antioksidant antioksidant 17:43 24.03.2009

Re: Ne kapiram?

Nisam čak ni pravila pauzu da pušim puna tri sata! (Molim aplauz!)

rekoh ti ja.

opasan je tomica (to je ovaj sto ga ti zoves ministar)
Dr M Dr M 17:50 24.03.2009

Re: Ne kapiram?

Nisam čak ni pravila pauzu da pušim puna tri sata! (Molim aplauz!)


Aplaauz! Stojece ovacije!!!
Ne za ova tri sata, ZA SVE!!!
antioksidant antioksidant 18:07 24.03.2009

Re: Ne kapiram?

Aplaauz! Stojece ovacije!!!
Ne za ova tri sata, ZA SVE!!!

ma za to se slazem, nego joj kazem da se pazi danajaca cak i kad darove donose...

mrvicak mrvicak 22:13 24.03.2009

Re: Ne kapiram?

Ma, ja bih rekla da ništ ne trebaš brinut, pazi se ona... i to mudro, s osmehom... pri čemu osmeh ne znači nedostatak pažljivosti
A gde je pohvala zaslužena, valja je i izreći. Nije to naivno, već em ljudski pošteno em taktički mudro.

Takođe, Kru, ako šta zatreba, kao što rekoh, ja tu
audrey92 audrey92 17:02 24.03.2009

gradjanska inicijativa

Kad samo pomislim da je do svih ovih sastanaka, emisija, razgovora doslo samo zato sto je jedna anonimna zena krenula da pise blogove o svom porodjajnom iskustvu... Inace do danas nikog ne bi zanimale porodjajne ustanove i stanje u njima.
Pa nije tako ni strasno ni bezizgledno gradjanski se aktivirati, suprotno srpskim najdubljim uverenjima. Kad moze za porodilista, mozda bi moglo i za druge stvari?

Krugolina, respekt!
mima62 mima62 18:32 24.03.2009

Re: Kako ne ?

A za dopunski rad, pak, ne može dozvolu da dobije svako, već samo oni koji imaju toliko i toliko operacija/porođaja/iskustva iza sebe (tako da onih 20-30 ginekologa što ih Stanojević spominje ne mogu da se na istom spisku nađu).

Kako ne mogu? Pa i oni su odradili svoje smene.
Svi koji se prijavie za dopunski rad moći će da radi, a i čisto sumnjam da će se neko baviti time da li je neko odradio ,,svoju normu" . Zna li neko ko bi se time bavio, volela bih da znam.
Pa i do sada stoji da nije po zakonu da dolaze da porađaju mimo svoje smene a kako je bilo?
I pored velike diplomatije Kru, stoji činjenica da će se ta usluga uvesti jedino je pitanje cene i toga kako će ta osoba raditi u svojoj ,,po rasporedu "smeni.
Aplauz za pauzu- pljuga, za mene nezamislivu
viliana viliana 21:58 24.03.2009

Re: gradjanska inicijativa

audrey92
Kad samo pomislim da je do svih ovih sastanaka, emisija, razgovora doslo samo zato sto je jedna anonimna zena krenula da pise blogove o svom porodjajnom iskustvu... Inace do danas nikog ne bi zanimale porodjajne ustanove i stanje u njima. Pa nije tako ni strasno ni bezizgledno gradjanski se aktivirati, suprotno srpskim najdubljim uverenjima. Kad moze za porodilista, mozda bi moglo i za druge stvari?Krugolina, respekt!



scabies scabies 17:52 24.03.2009

seticu se

Dok sam citala svasta mi prolazilo kroz glavu, ali kad stigoh do kraja-sve sam zaboravila sta sam htela da kazem...

Jedino sto nisam zaboravila-nadam se da se tvoje zelje za Ministrovo stogodisnje ministrovanje nece ostvariti. Mislim, nadam se da ce mu manje godina trebati da sredi porodilista, za sistemske reforme (koje tebe ne zanimaju) ionako nema kapaciteta...
Unfuckable Unfuckable 19:48 24.03.2009

Tommy B. Good

ahm, dakle Tomek je ove nedelje ustajao na desnu nogu i svičovao je na "good", lijepo, lijepo...
bum se ušećeril od sreće
leopold_lady leopold_lady 20:23 24.03.2009

Uh....

Ne znam šta da kažem .... Što već nisam rekla.....

Hajde,gledaću sutra uveče emisiju....

A za ostalo... Uz tebe sam - ako ti šta konkretno zatreba od mene....
oort oort 20:53 24.03.2009

.

.
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:10 24.03.2009

Menjanje atmosfere...

Kada sam apelovala na načelnike da apeluju na svoje zaposlene da prestanu da primaju mito, pokušala sam da im objasnim da, otkad je ova akcija krenula, atmosfera među ženama koje u njoj uzimaju učešća polako se menja... ŽENE POSTAJU SVE HRABRIJE. Tako očekujem i da ćemo za četiri meseca imati odrede Super-špijunki koje će trudne da izgiravaju nacionalne heroje i prijavljuju lekare koji im traže mito policiji.

Danas sam dobila jednu priču za objavljivanje na vebsajtu, i njen sam početak lepo ilustruje upravo ovu laganu promenu atmosfere o kojoj pričam. Pa, da podelim to s vama:

"Porodila sam se u martu 2008. god. u GAK Narodni front. Ovako, ako se ponovo budem porađala ponovo ću to uraditi u ovoj ustanovi, ali ću znati kako i šta, kako što se tiče porodjaja kao čina tako i kako da se ponašam prema osoblju. A pa neće oni mene drugi put istraumirati, nego ja njih. A ovo se pogotovo odnosi na pojedine babice i pedijatrijske sestre koje sam dooooooobro zapamtila. Poseban akcenat stavljam na sestre iz laktarijuma koje nisu primetile da nemam mleka, ama baš nikako pa je beba za 3 dana izgubila preko tristotine grama. Samo su klimale glavom malo kao nešto pipkale, i uz konsataciju ma sve je ovo u redu, nestajale iz sobe u vidu magle - Aman, i nestignem da kažem slovo. Eeeeeeee, njih čekam na megdan."
mrvicak mrvicak 22:22 24.03.2009

Re: Menjanje atmosfere...

O, da - i međ ženama, a očito i među lekarima. Prvo atmosfera, pa potom i sve ostalo sledi i tek će da usledi... i obratno pa u krug (tjah, čista dijalektika, što bi rekao Marx )

Samo napred, i to sve s osmehom
A kao što vidim, imaš nas još ovdi, i za guranje i za osmehivanje ornih...
jednatanja jednatanja 23:18 24.03.2009

Otac na porodjaju

Istakao je da to ne može da se odluči i preseče preko noći, nego da je prvo potrebno porodilišta, lekare i pacijente pripremiti na to. Stoga je ministarstvo zdravlja odlučilo da uputi zvanični zahtev stručnim službama i sekcijama unutar ministarstva i lekarskih komora i društava, s pitanjem: šta treba uraditi da bi se ovo moglo sprovesti u delo?


Ovo zaista nije teško kao što se zamišlja....Šta treba obezbediti ocu za prisustvo na porodjaju: jednu stolicu pored trudnicinog kreveta -TO JE SVE! Kakve crne stručne službe, komore i sekcije...Ovde je zaista najviše potrebna samo dobra volja, da sumiram:

Muž (otac deteta) dovede ženu u bolnicu, s njom je na pregledu, s njom je u sobi dok žena ima napone, šeta s njom po hodniku, donese joj vode, ovo ono. Ako porodjaj duže traje, možda da ode kući i vrati se kasnije. Tu je da zove babicu kad treba (ovo je verovatno najvažnije odmah posle ruke za stiskanje). U porodjajnoj sali, on sedi pored nje, hrabri je (ili ćuti ko zaliven zavisi od tipa), kad se dete rodi preseče vrpcu, okupa sa babicom dete, dodje još malo da te poljubi, i ode kući na spavanje....To je to, nema tehnologije, nije komplikovano, on je tu, kao porodiljina senka, koja njoj mnogo znači, a lekarima uopšte ne smeta, a babicama štaviše čini posao lakšim...

No ajde, možda će "omekšati" lekare ako bude malo razvlačio temu po birokratskim institucijama....
nosignofyesterday nosignofyesterday 23:20 24.03.2009

Ljubav ili hormonalni disbalans

"Što se sastanka tiče, otvorio ga je ministar prof. dr Milosavljević, kraćim prigodnim govorom. Sve što je u tom govoru rekao, potpisujem. Ko ja da sam mu govor pisala."

Možda i jesi. Nego, ajde, evo, i ja ću ti držati palčeve da te već jednom oženi pa da prestaneš sa degutantnim hvaljenjem komunjarskog prodekana ("koji je ne trenući ni trena lavovski skočio u odbranu Krugoline".

"Krugolina Borup 09:51 18.11.2007
Re: svaka cast vesna

- muka mi je od milosavljevica

Uze mi reč iz usta.
Čitam sve ovo i mislim se kako mi se povraća od svega.
Ne znam kako bih se dručagije izrazila, to mu dodje najpribližnije istini."

Hm, da, ali, ovo si rekla pre nego što se rodila ljubav ?!

"Možda je korupcija drastično veća u gradskim sredinama.
Možda su urbane, visokoobrazovane žene sklonije potplaćivanju."

Za izvaliti ovakve dve gluposti stvarno treba biti - Krugolina, ili Tomica...

"Za četiri meseca - proričem - imaćemo više nego jednu Super-špijunku koja će ne samo poželeti da lekara prijavi za korupciju, već će to i uraditi."

A šta, to se do sada nije dešavalo nego si TI to uspela ? Ajde ?!

"Bolje da se ko ljudi dogovorimo na vreme da "resetujemo sistem" pre nego što se to desi."

Kad već ne znaš - moderne zemlje odavno imaju zakone o oduzimanju imovine stečene krivičnim delom, a sada i Srbija.
Šta bi ti to sada ? Da se "dogovorimo" sa kriminalcima da prestanu da budu kriminalci ? Da se poprave pre nego što neko od njih ne bude morao u zatvor ?
Šta bre da resetujemo ? Resetuj se ti sa njima koliko hoćeš, ali prvo da odleže zatvor i da se oduzme koliko god je više moguće onoga što su oteli (kad se već ne može da vrati žrtvama) !
( A evo ti malo i engleskog da i ja ispadnem pametniji: ) You can't teach an old dog new tricks.

Šta je sa fiskalnim kasama koje je lobi Tomice-konvertita ukinuo lekarima (i advokatima i taksistima) kada su svima uvođene zbog navodne "specifičnosti delatnosti" a sada ih, KAO, uvode ?!
KAO, jer "treba da budu uvedene do februara 2010" ?!?!?! A ZAŠTO NE ODMAH, pogledajder u pasulj Krugolina ?! Il' ne moraš, ja ću ti reći - krizna će ovo biti godina, pa da bar još jednu godinu mučenici ne plate porez !

TEK POMISLI ČOVEK DA NE MOŽE GORE, KAD ONO MOŽE:

"Srpsko zdravstvo uzor Obami, 5. februar 2009. | 03:23 | Izvor: Politika
Beograd -- Tomica Milosavljević tvrdi da Srbija ima potencijala da svetsku krizu izdrži zahvaljujući sistemu zdravstvenog osiguranja baziranom na principu solidarnosti.
Ministar zdravlja je za Politiku rekao da predsednik SAD Barak Obama po principima koje je predstavio u predizbornom programu uvodi "srpski sistem" u zdravstvenu politiku SAD, u šta spada obavezno osiguranje mladih do 26 godina na račun roditelja ili ulaganje značajnog novca u informativni sistem koji treba da donese uštedu i veću efikasnost i solidarnsot."

Deder, baš me interesuje, kako ćeš ovaj izliv Tomicine gadosti da izvitoperiš u njegovu korist.

Ajde sada lepo Tomicu za ručicu pa u Diznilend pa trujte tamo američku dečicu (mada, teško da su i ona gluplja od nas što ovde živimo).
jednatanja jednatanja 23:47 24.03.2009

Re: Ljubav ili hormonalni disbalans

Možda i jesi. Nego, ajde, evo, i ja ću ti držati palčeve da te već jednom oženi pa da prestaneš sa degutantnim hvaljenjem komunjarskog prodekana


Problem nisu Ministri, problem su ljudi kao ti što sede na svojim dupetima, nonstop gundjaju i kritikuju i čekaju od Vlade da im sve životne probleme reši. Ako hoćeš neke promene, onda i uradi nešto. Krugolina je obična žena iz naroda, i samo zato što je imala super ideju, a zatim i muda da tu ideju sprovede u delo, pozitivne promene u akušerskim odeljenjima ŠIROM SRBIJE su već prisutne, a biće ih još....
Krugolina Borup Krugolina Borup 23:55 24.03.2009

Re: Ljubav ili hormonalni disbalans

pa da prestaneš sa degutantnim hvaljenjem komunjarskog prodekana


Auuuuu, hebote... Kakvu ti energiju sad izruči...
S takvim stavovima, s takvom energijom, nema u životu dobro da prođeš, da ti kaže tvoja Krugolina.
Neka ti je Bog u pomoći.
Svako dobro ti želim.
nosignofyesterday nosignofyesterday 01:38 25.03.2009

Re: Ljubav ili hormonalni disbalans

jednatanja
Problem nisu Ministri, problem su ljudi kao ti što sede na svojim dupetima, nonstop gundjaju i kritikuju i čekaju od Vlade da im sve životne probleme reši. Ako hoćeš neke promene, onda i uradi nešto. Krugolina je obična žena iz naroda, i samo zato što je imala super ideju, a zatim i muda da tu ideju sprovede u delo, pozitivne promene u akušerskim odeljenjima ŠIROM SRBIJE su već prisutne, a biće ih još....


Nije mi baš jasno čime sam od tebe zaslužio ovakav izliv gluposti ? Mislim da to nisi naučila u Nemačkoj. To šta sam ja uradio/radim ili ne, ti NE ZNAŠ pa me čudi ovakva tvoja reakcija. Mogao bih da ti navedem neki primer ali to nije ovde tema !

Ja ću konkretno, kao i uvek: Ideja je bila dobra - nisam to osporavao. Muda ? Muda su potrebna kada postoji nešto što može da se izgubi. Pozitivne promene i to širom Srbije ? Konkretno, KOJE PROMENE i gde to ŠIROM SRBIJE ? Biće ih još ? I treba da ih bude, samo, ako bude išlo ovako sporo, zamolnicama i ostalim glupostima, nećemo dočekati !

Sada je glavni krivac za ovakvo stanje, naravno, sadašnji ministar od 7 (sedam) godina. Promene se, inače, konstantno dešavaju i u najboljim zdravstvenim sistemima u svetu. To da se ovde nešto menja je tačno, ali je još tačnije da je za 7 godina ovaj naš sistem mogao da postane normalan a realno nije bitno poboljšan.

Šta bi trebalo, nego kritikovati Krugolinu kada veliča ministra kao člana UPRAVNOG ODBORA Sv. zdr. org. On to nije bio niti će biti - ikad. Bio je član STALNOG komiteta. Ovo STALNI komitet nije nikakav specijalan komitet već je to jedan PODKOMITET. Dalje, nije ON bio član nego je članica bila SRBIJA (članice se rotiraju), a on je odredio samog sebe da bude predstavnik koji ide na zasedanja umesto da je odredio npr. nekog direktora nekog Zavoda za zašt. zdr., KAO ŠTO RADE MINISTRI IZ NORMALNIH ZEMALJA - MINISTRI BANANA ZEMALJA KAO NPR. TADŽIKISTAN ILI KIRGISTAN ILI SRBIJA ODREDE SAMI SEBE ! Jer, tamo se ne rešavaju nikakva naročito bitna pitanja i mnogo je potrebnije bilo da bude u Srbiji - naravno, kada bi zaista radio u interesu srpskog zdravstva.
nosignofyesterday nosignofyesterday 02:05 25.03.2009

Re: Ljubav ili hormonalni disbalans

Krugolina Borup
Auuuuu, hebote... Kakvu ti energiju sad izruči...S takvim stavovima, s takvom energijom, nema u životu dobro da prođeš, da ti kaže tvoja Krugolina.Neka ti je Bog u pomoći. Svako dobro ti želim.


Kakvu energiju ?
Ovo dalje me neodoljivo podseća na one Ciganke što nude "proricanje" sudbine pa kad ih odbiješ...

Inače, idolopoklonstvo je odlika primitivnih i neobrazovanih kojima, posle Tita i Miloševića Srbija ne oskudeva.
mrvicak mrvicak 13:43 25.03.2009

Re: Ljubav ili hormonalni disbalans

nosignofyesterday

Inače, idolopoklonstvo je odlika primitivnih i neobrazovanih kojima, posle Tita i Miloševića Srbija ne oskudeva.


Pobogu, koje idolopoklonstvo!?
To što i čovečanski pošteno i taktički apsolutno mudro pohvali kada postoji išta hvale vredno, a i te kako ospe paljbu kada ima na šta (tj. često) se zaista ne može okarakterisati idolopoklonstvom.

Jeste, ima ga u zemlji Srbiji na rasprodaju, ali gdi ga nađe imputirati baš ženi i inicijativi koja odskače od uobičajenih obrazaca i razmišljanja i ponašanja ovdašnjih (ćuti, trpi, kukaj, gunđaj, al sve u potaji, da se gospoda ne uvredu il sebi nevolju ne navučeš daleko bilo, a pride caru carevo ne osporavaj i još glasaj i ne pitaj )

MH zaista ne podseća na bilo kakvo idolopoklonstvo, a ako misliš da treba žešće, ta izvoli, zaista me zanima bi li rezultati bili bolji il ikakvi.
I šta je tu osnovni cilj, pobogu: postići nešto i rešavati probleme ili skresati ministru u brk ovo il ono?
nosignofyesterday nosignofyesterday 14:59 25.03.2009

Re: Ljubav ili hormonalni disbalans

Pobogu, koje idolopoklonstvo!?
To što i čovečanski pošteno i taktički apsolutno mudro pohvali kada postoji išta hvale vredno, a i te kako ospe paljbu kada ima na šta (tj. često) se zaista ne može okarakterisati idolopoklonstvom.


Gospoda koja su odgovorna nisu mala deca ! To su potpuno formirane (loše) ličnosti koji tačno znaju šta i zašto rade !

Jeste, ima ga u zemlji Srbiji na rasprodaju, ali gdi ga nađe imputirati baš ženi i inicijativi koja odskače od uobičajenih obrazaca i razmišljanja i ponašanja ovdašnjih (ćuti, trpi, kukaj, gunđaj, al sve u potaji, da se gospoda ne uvredu il sebi nevolju ne navučeš daleko bilo, a pride caru carevo ne osporavaj i još glasaj i ne pitaj )


Bravo, dobro si rekao/la - da se gospoda ne uvrede !

MH zaista ne podseća na bilo kakvo idolopoklonstvo, a ako misliš da treba žešće, ta izvoli, zaista me zanima bi li rezultati bili bolji il ikakvi.


Ma ne, nego treba reći: Ajde, nema veze ta nestala novorođenčad, ali nemojte, molim vas, to više da radite, jel' važi ? A oni koji su to radili će da kažu: Joj, bre, pa stvarno nismo znali da to nismo smeli da radimo, ali sada ste nam objasnili i nećemo više, majki nam i časna Titova pionirska reč !

Inače, mislio sam više na idolopoklonstvo prema Krugolini, koje većina vas ovde ispoljava euforičnim čestitanjem na nepostignutim stvarima i napadima na mene tj. moju kritiku i ukazivanje da put kojim se ide nije adekvatan odgovor na probleme.

I šta je tu osnovni cilj, pobogu: postići nešto i rešavati probleme ili skresati ministru u brk ovo il ono?


Ministar je odavno morao da ode ! Kako je moguće da to ne shvataš ? On je najodgovorniji za ukupno stanje u zdravstvu jer ga je kontrolisao poslednjih 7, ej, sedam, godina. Dok njega ne promenimo, nema pravih promena u zdravstvu. Iako vama ova akcija izgleda kao nešto veliko, njemu je to samo manja nelagodnost a koju koristi za sopstveno reklamiranje. Pogledajte samo onu izjavu u Politici - Srpsko zdravstvo uzor Obami ?!
dora79 dora79 09:58 27.03.2009

Re: Ljubav ili hormonalni disbalans

Auuuuu, hebote... Kakvu ti energiju sad izruči...
S takvim stavovima, s takvom energijom, nema u životu dobro da prođeš, da ti kaže tvoja Krugolina.
Neka ti je Bog u pomoći.
Svako dobro ti želim.

xaxaxa luda ko i uvek! Bravo Kru, najbolja si!
thug_b thug_b 23:22 24.03.2009

ovo je very interesantno...

saznadoh da mera "izbora ginekologa" za 20.000 dinara ne da nije odobrena, nego nije ni predložena.


nemam dovoljno prstiju da nabrojim koliko puta sam sasvim lepo cula ili procitala da je neka mera donesena (pricam o donosenju, odobravanju - sprovodjenje ovog puta preskacem). i onda se nesto desi sto me zbuni kao nemoguce (aljkavo? suludo?) ako vec imamo meru.
uvek prepadnem kumu (pravnik), "kako ovo moze, a mera?"
"ne postoji", odgovori mi.
"ma, citala sam i vest o predlogu i trista vesti o razmatranju i vest ovoliku o odobravanju...?"
"citam i ja svaki dan kako su mi povecali platu 300%, citala si i ti, jel da? jedino sto od toga imam je da me svi preziru jer se ponasam kao da i dalje nemam pare, kao da oni nisu pismeni pa ne znaju. plata mi je ista i kasni. al' rekli u novine da nije." (zavadi pa vladaj, ha:) "kazem ti, mera ne postoji."
i nerertko posle toga opet ispadne neki picvajz, odobravaoci se zgranu, strogo osude picvajz, preduzmu mere za hitno donosenje i hitno donesu istu, j-te, meru. i sve opet u vestima... i onaj narod koji bude pomalo sumnjicav, "zar ovo vec nisu odobrili nedavno", verovatno pomisli da onomad nije lepo procitao vest. a i da jeste...sta ce? da se iznenadi?

stvarno je zanimljivo, mada su mi vise i od sprovodilaca i od donosilaca, trenutno, zanimljiviji reporteri bez granica. proces odabira vesti pocinjem da zamisljam (
Kako? Stvarno ne znam.
) ovako:
urednik:" jel ovo provereno?"
reporter:"sasvim!"
urednik:"kojom metodom?"
reporter:"usmeno-upitnom i licem u lice. odobravac mi je licno i u moje lice rekao da je odobreno. pitah i jel nemoj da nije sigurno. zakleo se u cvet i u med."
urednik:"onda dobro. meti i meti na naslovnu. "

mozda bi umesto novina trebalo da se pretplatimo na sluzbeni glasnik.
lets shake hands over the things done rather then things intended (approved:).
acky acky 02:35 25.03.2009

Re: ovo je very interesantno...

lets shake hands over the things done rather then things intended (approved:).


al treba malo i za unapred !
vidiš koliko problema da se neke stvari samo odluče, npr.prisustvo oca/odabrane osobe na porođaju

thug_b thug_b 03:19 25.03.2009

Re: ovo je very interesantno...

ma da da, nego mislila sam, pre svega na to da cu vesti, te njihove izjave, da pratim i platim rado (shake hands) samo ako ih budem citala u slubeznom glasniku (done).

mali trol, kru, ali samo malecni jer sve sa svim ima veze. no nije mi zelja bila da te dekoncentrisem, ako je to uopste moguce:)
jednatanja jednatanja 23:33 24.03.2009

Privatni lekar i veliki gradovi

Prvo, ovo za 20,000 za privatnog lekara me uopšte ne čudi što nije prošlo. Cela ta stvar oko privatnih lekara nije samo pitanje korupcije, i nije samo tema o kojoj ginekolozi i Ministar treba da diskutuju...Ovo pitanje povlači mnogo veću temu, temu zdravstvenog osiguranja, a to je već tema o kojoj Vlada Srbije i narod Srbije treba da prodiskutuju, i odluče se za MODEL, jer sadašnji model očigledno nije održiv, on ustvari i nije model, nego se razvio "na divlje" sa vremenom i dobili smo jedan sistem koji je finansijski vrlo teško održiv i "zakrpe" poput ove koju je predložio dr.Stanojević nisu rešenje za nešto što treba iz fundamenta ponovo podići.

Drugo, što se tiče korupcije u velikim gradovima vs. malim, mislim da tu ima velike razlike, kao što si i sama primetila. Takodje mislim da će porodilje verovatno biti zadovoljnije u manjim bolnicama nego u većim centrima. Ja sam se porodila 2x u Nemačkoj, prvi put u velikoj univerzitetskoj bolnici, drugi put u maloj, sa samo 3 porodjaja za 24 časa, i ne može se uporediti koliko više pažnje čovek dobije u manjoj bolnici....
yugaya yugaya 01:12 25.03.2009

majka hrabrost

krugolina, pokusala sam da posaljem moj doprinos sajtu "majka hrabrost" ( porodjaja komada tri, dva u srbiji, a posle ta dva i zasluzena nagrada u vidu ovog poslednjeg made in hungary), ali mi se mail vrnuo...planirate li da praznite te sanducice u skorije vreme?

Pozdrav
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:39 25.03.2009

Re: majka hrabrost

Dobila sam priču, dva puta čini mi se.
Radi email, nego ja ne radim. Ima oko mesec dana kako novopristigle priče nisam učitavala na sajt.
Ne stižem, ebi ga.
Napali me mediji, ne mogu se odbranim!
Biće, čim uvatim malo vremena!
yugaya yugaya 12:02 25.03.2009

Re: majka hrabrost

Krugolina Borup
Dobila sam priču, dva puta čini mi se.Radi email, nego ja ne radim. Ima oko mesec dana kako novopristigle priče nisam učitavala na sajt.Ne stižem, ebi ga.Napali me mediji, ne mogu se odbranim!Biće, čim uvatim malo vremena!

samo hrabro, ja evo kucam ovo za madjarska porodilista i protokole i razmisljam o tome koliko je besmislen taj predlog za 20 000 dinara.

Ovde, preglede obavljate ili u DZ ili u privatnoj praksi, ulaskom u 36. nedelju brigu preuzima bolnica u kojoj cete se poradjati. Lekar iz bolnice je duzan da udari svoj pecat u vasu trudnicku knjizicu, time ste mu "dodeljeni" kao pacijent. To znaci da je obavezan i odgovoran za vas ,zakljucno sa pregledom sest nedelja nakon porodjaja.
To ne znaci da ce doci na porodjaj ako se desi van radnog vremena. Bolnica mu salje SMS i on je DUZAN da se konsultuje sa dezurnim i da uputstva. To sve ide u zvanican karton.

Moze i da se bira, mozete i da potplatite, a moze da vam se zalomi lik kao ovaj moj koji dolazi svim svojim pacijentima na porodjaj, bili oni iz njegove privatne prakse ili bolnicke, bez razlike.. Korupcije ima, ali nije "sveprisutna" niti default mode .
nosignofyesterday nosignofyesterday 03:04 25.03.2009

Da se dogovorimo ko ljudi

Prezentaciju sam završila prijateljskim savetom i pozivom da se ko ljudi, bez policije, dogovorimo da ta korupcija prestane.

audrey92 audrey92 10:23 25.03.2009

Re: Da se dogovorimo ko ljudi

nosignofyesterday
Prezentaciju sam završila prijateljskim savetom i pozivom da se ko ljudi, bez policije, dogovorimo da ta korupcija prestane.



Ma ja mislim da je tebe trebalo poslati umesto Krugoline, da im se tamo lepo napsujes mater svima, detaljno obelodanis komunisticke funkcije ministra i zavapis za momentalnim hapsenjem prisutnih nacelnika porodilista. To bi jako pomoglo unapredjivanju situacije porodilja u Srbiji.
nosignofyesterday nosignofyesterday 14:23 25.03.2009

Re: Da se dogovorimo ko ljudi

Ma ja mislim da je tebe trebalo poslati umesto Krugoline, da im se tamo lepo napsujes mater svima, detaljno obelodanis komunisticke funkcije ministra i zavapis za momentalnim hapsenjem prisutnih nacelnika porodilista. To bi jako pomoglo unapredjivanju situacije porodilja u Srbiji.

Ovakva imputiranja malo su zamorna ali evo,

Kome sam ja to psovao mater ?
Zašto je dobro da ministar bude "bivši" komunista ?
Zašto treba uhapsiti sve načelnike a zašto ne treba uhapsiti one za koje postoje razlozi ?
Zašto hapšenja onih koji su izvršili i vrše krivična dela ne bi pomogla (makar to bili i načelnici porodilišta) ?

Šta bi sa nestalom novorođenčadi na klinikama u Beogradu ? Jel' sme to pitanje ?

Ovo mi miriše na onu Ešlija Brilijanta: Hoću, ili manje korupcije, ili više mogućnosti da učestvujem u njoj !
maca22 maca22 14:53 25.03.2009

Re: Da se dogovorimo ko ljudi

nosignofyesterday
Ovo mi miriše na onu Ešlija Brilijanta: Hoću, ili manje korupcije, ili više mogućnosti da učestvujem u njoj ![/b]

Samo ti osnuj svoju inicijativu i svoj blog i kreni kad znas bolje.
mima62 mima62 16:29 25.03.2009

Re: Da se dogovorimo ko ljudi

Kao muškarac ne možete sagledati šta je porođaj i koja osećanja i strahovi prate trudnicu i majku te je lako tinejdž reagovati : smena i hapšenja.
Dajte konkretno rešenje bez ikakve demagogije : smeniti pa će biti...a niko ne garantuje da će drugi biti bolji ma iz koje partije bio. Da se razumemo ne mislim da je dobar ministar ali da vidimo možemo li barem da pokrenemo ka boljem a onda će naredni imati na umu da smo tu.
Inicijativa je postigla skoro nezamislivo.
Porodilje su ipak zadovoljnije( poređenje prošla i ova godina). Na koji način hm... u trenutku porođaja im nije ni važno. Značajno je da se podigla svest da nema nedodirljivih i da ce mozda i sami biti sledeći.
O obezboljavanju porođaja i prisustvu oca itd. porođaju, u kućnim varijantama mogli smo pricati sledecih 20 godina. Kru je postigla da uskoro bude realnost kroz standarnu uslugu, bez plaćanja. Samo prisustvo budućeg Tate će vremenom smanjiti korupciju ako Muško bude imalo ,,muda".
SAMO NAPRED KRU
,,Šta bi sa nestalom novorođenčadi na klinikama u Beogradu ? Jel' sme to pitanje ?" - Zar ovo nije pitanje za sudstvo? Možda da Vi pokrenete takvu inicijativu i imaćete puuno pristalica
nosignofyesterday nosignofyesterday 19:41 25.03.2009

Re: Da se dogovorimo ko ljudi

mima62
Kao muškarac ne možete sagledati šta je porođaj i koja osećanja i strahovi prate trudnicu i majku te je lako tinejdž reagovati : smena i hapšenja.


Ove dve stvari nemaju nikakvu uzročno-posledičnu vezu ?!
Što se tiče tinejdžera, nisam znao da su oni izmislili smenjivanja i hapšenja ?!

Dajte konkretno rešenje bez ikakve demagogije : smeniti pa će biti...a niko ne garantuje da će drugi biti bolji ma iz koje partije bio. Da se razumemo ne mislim da je dobar ministar ali da vidimo možemo li barem da pokrenemo ka boljem a onda će naredni imati na umu da smo tu.


Pogledajte negde šta je to demagogija.

Inicijativa je postigla skoro nezamislivo.
Porodilje su ipak zadovoljnije( poređenje prošla i ova godina). Na koji način hm... u trenutku porođaja im nije ni važno. Značajno je da se podigla svest da nema nedodirljivih i da ce mozda i sami biti sledeći.
O obezboljavanju porođaja i prisustvu oca itd. porođaju, u kućnim varijantama mogli smo pricati sledecih 20 godina. Kru je postigla da uskoro bude realnost kroz standarnu uslugu, bez plaćanja. Samo prisustvo budućeg Tate će vremenom smanjiti korupciju ako Muško bude imalo ,,muda".


Prilično ste konfuzni, na žalost primećujem.
Kome se to nešto desilo pa da se boji da će možda biti sledeći i za šta ???
Tate su prisutne i sada. Oni uglavnom i "plaćaju" - zar to niste znali ???
Korupcija se sprečava samo kažnjavanjem PLUS uklanjanjem sa pozicije na kojem bi se učinjena dela mogla ponoviti ! Ostale mere mogu biti samo dopunske, i nikada ne mogu rešiti problem korupcije !

,,Šta bi sa nestalom novorođenčadi na klinikama u Beogradu ? Jel' sme to pitanje ?" - Zar ovo nije pitanje za sudstvo? Možda da Vi pokrenete takvu inicijativu i imaćete puuno pristalica


To nije pitanje za sudstvo već tužilaštvo, policiju i ministarstvo ! Inicijativa je bila pokrenuta a osoba koju treba Krugolina da pita zašto pada u zaborav je ministar. Hvaliti ministra za bilo šta a bez dobijenih odgovora na ovo i slična vrlo ozbiljna pitanja je... mudro ?
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 21:21 25.03.2009

Re: Da se dogovorimo ko ljudi

Hvaliti ministra za bilo šta a bez dobijenih odgovora na ovo i slična vrlo ozbiljna pitanja je... mudro ?

Mozda je Krugolina dobila odgovore na ta pitanja, ali da bi ova njena gradjanska inicijativa mogla da se nastavi i dalje, mozda je mudro te odgovore, za sada, precutati ?
nosignofyesterday nosignofyesterday 14:23 26.03.2009

Re: Da se dogovorimo ko ljudi

Ninoslav Randjelovic
Hvaliti ministra za bilo šta a bez dobijenih odgovora na ovo i slična vrlo ozbiljna pitanja je... mudro ?

Mozda je Krugolina dobila odgovore na ta pitanja, ali da bi ova njena gradjanska inicijativa mogla da se nastavi i dalje, mozda je mudro te odgovore, za sada, precutati ?


Uh Ninoslave, prema vašim ranijim porukama koje sam čitao smatram da ste realniji nego što bi se iz ove poruke moglo zaključiti.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 15:37 26.03.2009

Re: Da se dogovorimo ko ljudi

Uh Ninoslave, prema vašim ranijim porukama koje sam čitao smatram da ste realniji nego što bi se iz ove poruke moglo zaključiti.

Malo mi dosadilo da kao budem realan, pa sam pozeleo da malo kao budem mudar.

lull lull 10:33 25.03.2009

plaćeni prijatelj

Ima jedan problem oko prijavljivanja korupcije, koji Vam je, čini mi se promakao.
Kada trudnica plati doktora/babicu/anesteziologa i dobije "ekstra pažnju" za koju je platila, ona smatra da je dobro prošla i nada se da će sledeći put uspeti da složi istu ekipu koja će joj boravak u porodilištu učiniti prihvatljivim, u mom slučaju i prijatan. Prijavljivanjem "ekstra plaćanja" bi izgubila šansu da još jednom ponovi "dobitnu kombinaciju". Zato je procenat prijavljivanja korupcije u anketama tako mali. Plaćanjem sada i ćutanjem za ubuduće se obezbeđuje ono što bi trebalo da nam pripada samo na osnovu zdravstvenog osiguranja. Ali, ko će se u to pouzdati!
Korupciju prijavljuju one trudnice koje nisu dobile "ekstra pažnju" koliku su očekuvale za traženi iznos i one koje susigurne da im usluge te vrste više neće trebati. Ostale se na pomen velikih ciljeva samo kiselo osmehnu. Nažalost!
karlakarla karlakarla 10:49 25.03.2009

ma,

svaka tebi čast na energiji i volji.
anastasija.p anastasija.p 13:17 25.03.2009

Otac na porodjaju...

Ako se to uvede kao standardna usluga u bolnicama GDE JE TO MOGUCE, sta ce biti sa trudnicama koje to zele, a bolnice kojima one "pripadaju" ne nude tu uslugu, jer nemaju uslova?
Da li ce one moci da izaberu bolnicu u drugom gradu, gde je to moguce?
Ili ce to biti jos jedan oblik diskriminacije, kao i 100% plate samo za trudnice u Beogradu?

Treba dozvoliti trudnicama da BIRAJU bolnice u kojima ce se poroditi!
Manji gradovi imaju samo jedno porodiliste.




Kru, svaka cast :)
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:34 25.03.2009

Re: Otac na porodjaju...

Ako se to uvede kao standardna usluga u bolnicama GDE JE TO MOGUCE, sta ce biti sa trudnicama koje to zele, a bolnice kojima one "pripadaju" ne nude tu uslugu, jer nemaju uslova?


"Gde je to moguće" uvešće se odmah.
Gde nije trenutno moguće, propisaće se šta moraju uraditi i naložiti im da to urade da bi bilo moguće.

Koliko sam ja ministra, a i gospođu Ivanu Mišić, razumela, pripreme za odobravanje prisustva oca porođaju jesu pripreme za proglašavanje te mere STANDARDNOM, znači, onom koja se podrazumeva, na koju svaka porodilja ima pravo, što RZZO fond smatra za standard.

anastasija.p anastasija.p 18:44 25.03.2009

Re: Otac na porodjaju...


Koliko sam ja ministra, a i gospođu Ivanu Mišić, razumela, pripreme za odobravanje prisustva oca porođaju jesu pripreme za proglašavanje te mere STANDARDNOM, znači, onom koja se podrazumeva, na koju svaka porodilja ima pravo, što RZZO fond smatra za standard.


To je stvarno sjajna vest.
Nadam se da ce to uskoro i da se uradi. To bi resilo mnoge probleme o kojima se ovde prica.
Kazezoze Kazezoze 14:37 25.03.2009

Kru...

Evo bash prochitah da je jedan nash bloger - Urbi dobio cerkicu, pa bi mogla da ga priupitash na shto je porodjaj njegove supruge lichio, a mogla bi taj link okachiti i na naslovnu:)

anastasija.p anastasija.p 21:04 25.03.2009

Uvecanje

Gledam Uvecanje i ne verujem...

Da li je Dusan Stanojevic rekao ipred Ministra i TV auditorijuma da je ON SAMO ODLUCIO DA SE ZAKON POSTUJE... kada je zbranio da ginekolozi dolaze van svoje smene?

Jos da dodam da je super sto je konacno moguce imati i emisije sa ovakvim gostima, gde se govori i o korupciji (izmedju redova do duse... 1/3 zena imala je svog ginekologa u Frontu u toku 2008) i o procedurama i to bez omalovazavanja sagovornika.

scabies scabies 21:58 25.03.2009

Re: Uvecanje

A da li sam ja dobro cula dr Stanojevica da od 5000 novorodjencadi u Frontu NI JEDNO nije dobilo Apgar ispod 7? Ako je to istina, to samo znaci da oni taj Apgar bas dele i sakom i kapom...
Ajd pitaj ga sutra u Kljucu da pojasni
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:57 25.03.2009

Re: Uvecanje

Meni je otkrovenje bilo da žena može da bira porodilište.
Pa, to nikad nije bilo!
Pisala mi jedna žena pre par meseci. Ona je iz Paraćina, porodila se u Ćupriji, i naplatili joj 700 eura za to!
Ja to tada u ministarstvu povukla kao pitanje, i gđa Maja Ivetić mi reče da žena ne može da se porodi izvan mesta svog boravka.
E, meni sad više UOPŠTE ništa nije jasno!
Jel' to novo pravilo, ili je oduvek postojalo, al se nije poštovalo...
Ma, sva sreća te početkom aprila opet imamo sastanak u ministarstvu.
Milion pitanja imam!

Takođe mi nije jasno ono oko statistika carskog reza. Kako bre, ako biraš carski, ne računaš se u statistiku za carski. Pa gde se računaš? U koju kategoriju? Ili te nema uopšte - pojela maca? Pa, kakve su to onda statistike?
anastasija.p anastasija.p 23:17 25.03.2009

Re: Uvecanje

Treba to malo istraziti... KADA moze da bira porodiliste?
Da li samo ako je hitan porodjaj, pa se nadje negde van svog mesta prebivalista?
Ili zena moze komotno da bira i planira u koje ce porodliste da ide?
I sta je sa UPUTOM?????
scabies scabies 15:32 26.03.2009

Re: Uvecanje

Meni je otkrovenje bilo da žena može da bira porodilište.
Ni ja nisam shvatila bas najbolje... To ne funkcionise tako za druge medicinske usluge, koliko znam, ali je moguce da se porodjaj tretira kao urgentno stanje, pa nece nikoga ko je iz Vranja a porodjaj mu poceo u Subotici slati u Vranje da se porodi. Ali mislim da nije moguce voditi trudnocu u Subotici ako si iz Vranja (o trosq osiguranja). Mozda gresim...
katica_zlatica katica_zlatica 10:07 26.03.2009

uvecanje...

da dodam, nisam dobila vezu da pitam dr. stanojevica direkt, da li on smatra wc bez toalet papira savrsenim???? pa bre na klistiranju gde se zna sta ces da radis unutra nema wc papira...ti savrseni wc-i nemaju ni jednu kukicu da okacis gace da prostite vec prebacujes stvari preko vrata pa pazis da ih ne isprskas, prebacivanje vode na tus radi malo teze, pa moras da udaras onaj delic dok ti ne krene mlaz, a da ne pricam da krvavu solju niko ne pogleda do sledece smene, ja licno videla bubasvabu znaci i toga ima. dr.Vajs zaista deluje ozbiljno i dosledno, jako pozitivno i hrabro sa njegove strane, sve pohvale. Problem o kome ministar nije rekao nista a dotakao ga je jeste zakon tj. zakoni ili procedure. Konkretno wc ne sme da zavisi od tetkice koja radi vec od procedure koju mora da postuje, bolnica ne sme da zavisi od direktora koji je vodi vec od procedure koji isti mora da postuje i zdravstvo ne sme da zavisi od ministra i njegove dobre volje. Svi oni mogu da unaprede svoj posao ali zakon je tu da ih spreci da ga unazade. Tako dr. stanojevic ne bi smeo da naplacuje 12 'iljada za prisustvo oca, muza itd. na porodjaju iz razloga "da odvrati oceve od te odluke". Sam se poziva na inostrane naucne casopise i dostignuca, dobro a gde su onda preporuke SZO o samom porodjaju??? Zasto se indukcija i epiziotomija rade u tolikom procentu? Gde je zakon, dragi ministre, o pravu zene da se porodi po savremenim naucnim dostignucima? Zar je kupovina strunjaca i kade za porodjaj luksuz ove zemlje? Svi boksovi za porodjaj mogu se preurediti da zena moze da se porodi u polozaju koji joj najvise prija, sto sa kaisevima za vezivanje je poslednja stvar - to treba doktoru. Opremanje boksa za oca nije potrebno, ako babice mogu u istim klompama po dorucak i njemu su dovoljne papuce, mantil i sapun. A od tih 12 'iljada moze da se kupi mnooogo papuca i sapuna. Nego problem je sto dr. stanojevic nema vremena za ono za sta prima platu. Radi kao doktor, kao direktor, kao clan komisije i ko zna sta jos...pa jos ima covek i kucu i odmore i rodni kraj. Frontu je potreban direktor koji je samo direktor da bi imao vremena da organizuje nove metode i bavi se prosperitetom i pacijenata i bolnice. Stanojevic se "frlja" statistikom punom rupa, sto rece krugolina, a gde su ti carski sto ne potpadaju pod porodjaje? I odakle njemu uopste te brojke, to bi ja njega pitala, ko mu radi tu statistiku i kad je to radjeno? Front ne damo da se zna, nek ide on u ivanjicu da pravi privatno porodiliste.
A ministar bi, to je toliko ocigledno slusajuci ljude koji su se javljali, trebao malo cesce da bude na tv-u da odgovara na pitanja. ...i to "pajtasko" smejanje sa dr. stanojevicem...smejurija, jos da su zapevali..
bgbgbg bgbgbg 11:21 26.03.2009

Uvecanje...

...gledala sinoc, naravno, i - sizela.

Ali prvo - Dr Vajs me je odusevio i tako bi, po meni, trebalo da razmislja i komunicira pravi nacelnik porodilista.
Imam utisak da je covek stvarno okrenut napretku.
Na zalost, mislim da je daleko dan kada ce se na mesto nacelnika porodilista postaviti MENADZER.

Ministar i Stanojevic, po obicaju, katastrofa. Pricaju neke price koje veze sa stvarnoscu nemaju (znate onu: "Teoretski ljubav lepo zvuci, malcice je drukcije u praksi" - cak ne verujem vise ni da misle da ce te fore nekome zapravo da prodaju, ali nesto mora da se prica.

A, da, epidural - rece Ministar, otprilike, drzava je siromasna da bi to bio standard i da su neumesna poredjenja za zapadom; ok - neka je tako. Jesmo siromasni? Jesmo. Je l' taj epidural kosta? Kosta. Koliko? Toliko. Al' onda ima kod svih da kosta isto. A ne da Stanojevic drpa 12,000 (ili vec koliko), Visegradska - 6,000, a da na Zvezdari bude besplatno.
WC-i savrseni u "Frontu" - Stanojevicev vrhunski hit. Prosto neverovatno!
Na pitanje zasto su apartmani toliko skupi u "Frontu" (opet bar duplo skuplji nego u bilo kojoj drugoj bolnici), on odgovara kao da su u pitanju hotelski apartmani; hocete da se luksuzirate - e, pa, izvol'te, platite koliko vam ja odrapim odokativnom metodom.
Otac na porodjaju - klasican sistem odvracanja.
I tako....

Ali ono sto mi u ovim emisijama posebno ide na zivce su gledaoci koji se javljaju i promasuju temu. Stvarno ne mogu da shvatim da je tema stanje u porodilistima a neko se javlja zbog problema sa kolenom ili pogresnom dijagnozom. Mislim da bi i tehnicka ekipa koja radi na "Uvecanju" morala malo pazljivije da radi ta ukljucenja, da ne prica bas svako sta mu padne na pamet jer se onda emisija obesmisljava.
Kru, ajde, cekamo te na Kljucu!
Pozdrav i podrska, kao i obicno.....
maca22 maca22 12:45 26.03.2009

Re: Uvecanje...

Ma ako kosta, onda ne sme da daje indukciju bez pitanja. I to sa kostanjem... to je takva glupost... kako ne kostaju tolike druge stvari. Nego, iznudjuju gde mogu....
mrvicak mrvicak 13:32 26.03.2009

Re: Uvecanje...

E, upravo za indukciju htedoh da pitam, ali, avaj, ne dobih vezu nikako
Da li se daje po default-u i da li porodilju ako i kad joj je daju obaveste šta će uraditi i zašto, eventualno možda traže i pristanak?
Zašto se pitanje prisustva oca ostavlja na volju porodilištima? Kakvi su to razlozi trezveni koje bi mogli da navedu koji ih onemogućavaju da taj izbor pruže porodiljama?
I za epiziotomiju htedoh upitati planiraju li je učiniti tek jednom od mogućnosti zavisnom od indikacija, a ne automatizmom?
I još htedoh da ponovim pitanje koje je Kru postavila a ostade bez odgovora: ko je dužan, gde i kada da buduću ili potencijalnu porodilju upozna sa celom procedurom i svim njenim pravima po trenutno važećim protokolima porodilišta?

A oduševih se na izjavu da žena može da bira porodilište?!!! Eeee, još kad bi to imalo veze sa praksom
Će ga držimo za reč!

A dr. Vajsu svaka čast, uzor lekar i načelnik porodilišta... E, prosto čoveka gane kad vidi nekog tak normalnog i konstruktivnog na takovoj poziciji (i jadni li smo mi kad nas tako nešto dirne i raspilavi, umesto da to očekujemo kao standardnu stvar)

A Stanojević me uvek iznova fascinira, pa čovek kao da nije sposoban za razgovor mimo kafanske atmosfere... i taj stav maloga boga i paše koji eto odluči da poštuje zakon, vodi po klonjama iako je zabranjeno kaže i slično... aj,aj...
acky acky 23:56 26.03.2009

Re: Uvecanje...

gledala i ja...
prvo da kažem šta mi se dopalo: organizovali su da idu sestre na radionice!
nadam se da su primerene onome što mi očekujemo
ali ceo utisako o emisiji-mnogo je nekako izgledalo...sluđeno: voditeljka je napravila neki bezveze uvod, pa svi ti pozivi koji mašaju temu, a ni tema baš nije jasna, kao da su došli ministar i dr Stanojević da se ponose postignutim,a za ono što ne valja iznalaze izgovore i nikako da ukapiraju kako to sve isto kod dr Vajsa može da funkcioniše? A Kru...nekako nije došla baš do izražaja, i eto ga već kraj.
Da sam neki neupućen gledalac stekla bih utisak da je eto sve to stanje u porodiljskom delu zdravstva- još malo pa za peticu, takoreći tu smo iza Švajcarske, a ove što pišu na Majka Hrabrost su porodilje što čitaju strane knjige i mnogo očekuju...
mislim...kako da ne!
Takođe, sve mi je delovalo nekako mnogo stručno,kao i textovi po novinama, pa to sam htela i pre da napomenem (pre Ključa, al zaboravih da se snimalo ranije).Indukcija, epiziotomija, klistir, epidural...em što mnogi ne znaju šta je tačno ponešto od ovoga ( i ja sam guglala),em i sami izrazi zvuče tako medicinski pa onda kao da to implicira da su opravdani.
Zato Kru,i s obzirom da inicijativa stavlja akcenat na to kako se žene osećaju, predlažem ti da nađeš i što češće upotrebljavaš emotivno obojene izraze za ove procedure
(npr "sečenje intimnog predela žene" teško da može ikoga ostaviti ravnodušnim)

A, da, i tako mi je paralo uši što porodilje zovu pacijenti-sve u muškom rodu!!! ajd sad-u bolnici su-i nema neka reč posebna da nisu bolesne a tu su, ali barem "pacijentkinje"!



p.s. moram priznati da sam uživala u Stanojevićevoj faci kad je ministar krenuo da ga kritikuje
mrvicak mrvicak 13:43 26.03.2009

vađenje na nemaštinu

E, to još zaboravih pomenuti - to vađenje na nemaštinu prosto ne pije vodu za sve!!!

Zahtevi koje MH postavlja u najvećem broju ne podrazumevaju nikakva ili minimalna ulaganja!

Nemaština ne objašnjava neljubaznost sestara iz laktarijuma, šetanje trudnjača po hodnicima kano u Procesu, zabranu prisustva oca porođaju ili posebno naplaćivanje istog, visok procenat indukcija i epiziotomija, aroganciju, nemar itd.
Pri tom, ja bih fokus stavila ne na tople reči i razumevanje lekara, to bi valjalo ali stvarno zavisi od tipa ličnosti, već na OBAVEZU pružanja SVIH informacija trudnicama, porodiljama i korisnicima zdravstvenih usluga uopće.

Huh, to je ono što zaposlenima u državnim ustanovama, kako medicinskim tako i svim ostalim, od vrha do dna hijerarhije, najteže ulazi u glavu: da su oni tu zbog građana, nas, da ih mi zapošljavamo - jock obratno!
maca22 maca22 17:16 26.03.2009

Re: vađenje na nemaštinu

mrvicka za preCednicu
vstambol vstambol 23:05 26.03.2009

stav


Pri kraju emisije "Uvecanje" Prof. Stanojevic je izjavio da je tokom trudnoce i porodjaja, u svom zivotu, zena najblize smrti.
Ta konstatacija vazi, mozda, za izuzetno mali broj zena, ali i tu opet treba pitati "Zasto?"
Kao neka opsta istina medjutim (a upravo je tako svoj licni stav predstavio Prof Stanojevic) to, najblaze receno, nije tacno.
Moguce je raspravljati da li se tu radi o mizoginiji, ili o nekrofiliji, ili o pukom uterivanju zena u strah radi obezbedjivanja sto vece kontrole, ili mozda o necem cetrvtom. No, jedno je sigurno, taj stav ucestvuje u stvaranju konteksta u kome se ovde odvija porodjaj i to, najverovatnije, ne samo na klinici ciji ga je direktor izrekao. Ne bi, naime, ta izjava bila javna i tako nedvosmislena
Pitanje je, da li je ambijent ciji kontekst cini stav koji porodjaj i trudnocu potpuno negira kao prirodnu tranziciju zene i njenog deteta najbolja sredina za poradjanje?
Ili bi mozda i ovde bilo dobro da se onim zenama cije trudnoce i porodjaji nisu rizicni, a to same i zele, omoguci da se poradjaju van visokospecijalizovanih ustanova za koje je, verovatno usled oficijelnog shvatanja porodjaja i trudnoce kao smrtne opasnosti, karakteristican intervencionizam koji porodjaj (a nekad i trudnocu) i cini neprirodnim, patoloskim , pa i opasnim.
Vuk Stambolovic, lekar
acky acky 00:05 27.03.2009

Re: stav

o, dobrodošli,vstambol
upravo sam htela da pitam Krugolinu za vas, jer imam jedan predlog (započeću novu temu o tome)

a jeste dr Stanojević rekao:može žena da se porodi i kod kuće...
samo, nekako i to u zastrašujućem kontekstu -nešto kao kad se već tako bune na nas u bolnicama, ni ne moraju
a ne ....ima zemalja gde se i to radi i ok funkcioniše

no, ona vaša knjiga, koju je Kru citirala, ja pitah, ali nisam dobila odgovor, da li je to neka vrsta literature, barem neobavezne za studente medicine, ili one koji će da budu ginekolozi-akušeri?
acky acky 00:25 27.03.2009

Jedan predlog

predlažem da se jedan deo snaga za borbu za bolje stanje u porodilištima(ukoliko to brojno stanje dozvoljava)
pregrupiše & pošalje na medicinski fakultet!

tamo su ljudi mladi, pa malo više podložni idealima i spremniji da se bore protiv zastarelih protokola, i tako...
pa da ih onako "vakcinišemo" protiv korupcije, i osnažimo da se ne utope u sredinu u koju dođu kad počnu da rade,
i tako to...
sad, za načine, evo neke ideje: predavanja gde bi im se čitale neke priče sa sajta, da ih neko iz Majka Hrabrost na praksi provede kroz proces iz ugla porodilje, plakati koji će da pozivaju na humanost i plemenitost zanimanja (da nekako preobratimo one koji su tu samo jer znaju da se u medicini dobro zarađuje-idealista sam , jeste)...ili tako nešto...

sad, ja ne znam baš kako ide to medicinsko obrazovanje, kad se opredeljuju studenti za specijalizaciju, ili šta, ali ovako nešto svakako bi trebalo što ranije primeniti, za dalekosežnije rezultate

možda sam i ja naivna, ali.. Why not?



vstambol vstambol 21:47 27.03.2009

Re: Jedan predlog

Postovana acky,
moje iskustvo u radu sa studentima i studentkinjama medicine sa raznih godina jeste da je Vasa polazna ideja tacna, odnosno da veliki broj mladih ljudi dolazi na Medicinski fakultet sa altruistickim motivima i stavovima. Karakteristicno je, medjutim, da se ovi motivi i stavovi menjaju kada na kasnijim godinama studija isti ti mladi ljudi dodju u dodir sa klinickim predmetima i kada shvate koje ponasanje i koji sistem vrednosti vodi profesionalnom uspehu, definisanom statusnim pokazateljima.
Recimo, najjednostavnije, da se idealizam povlaci pred pragmaticnoscu.
Tesko da bi, uz takvu dominantnu orijentaciju, poruke koje su zene poslale Majci Hrabrost imale neki veci uticaj.
Pogotovo sto su lekari, narocito u specijalizovanim granama kakvo je akuserstvo, robovi tehnologije (medicinske). Mozete naime, kao covek, biti najhumaniji, profesija Vas nagoni da primenjujete propisane, ne samo formalne, nego i neformalne procedure koje sa humanoscu nemaju nikakve veze. Ako to ne radite bicete marginalizovani, a moguce je i da se suocite sa medikalizacijom ili krimninalizacijom,
Naravno, do promene u nacinu poradjanja morace da dodje i ovde, ali poslednji koji ce se promeniti su ginekolozi kao struka.
Da odgovorim i na Vase pitanje u vezi moje knjige. U struci nije bila prihvacena ni na koji nacin. O pojedinim temama koje su u njoj opbradjene govorio sam na vezbama, ali na njih su (posto su bile najavljene) dolazile samo studentkinje (naravno, ne sve iz grupe), verujem zbog toga sto su bile licno zainteresovane.
Vuk Stambolovic

acky acky 03:50 28.03.2009

Re: Jedan predlog

Hvala na odgovoru,
jedino mi je žao što je tako...pesimističan

Jeste sistem utvrđen odavno, i jak jer se samoodržava( "neljubaznost"-protokoli-korupcija sve u uzročno-posledičnim vezama) ali evo Krugolina je pokrenula s jesne strane i napravila pukotinu, i provlače se tu ideje o što humanijem porođaju
pa je bar neke ovde (i mene) poneo optimizam

i baš zbog toga što
veliki broj mladih ljudi dolazi na Medicinski fakultet sa altruistickim motivima i stavovima.

mislim da tu ima potencijala

I dovoljno je nekoliko osoba-tih možda koje dođu na vežbe, lično zainteresovanih,
tu se možda krije jedna mlada Krugolina :)
sa entuzijazmom dovoljnim da se nešto i sa te strane pokrene...
Sad sam već razvila misao da bi to trebala biti neka paralelna akcija u saradnji sa Majkom Hrabrost, a koju bi organizovali studenti-studentkinje

Naravno, do promene u nacinu poradjanja morace da dodje i ovde, ali poslednji koji ce se promeniti su ginekolozi kao struka.


da...nažalost
ali u okviru struke pre će to biti mladi, nego "stara garda"
tako da ja navijam za svoj predlog, da se osvrnemo i na mlade na kojima svet ostaje...


Ima li neko da je student/kinja medicine ovde na blogu?
znate li, blogeri vi neku/og ko bi bio zainteresovan?

šta uopšte mislite o predlogu?
vstambol vstambol 09:01 28.03.2009

Re: Jedan predlog

Postovana acky,
nisam pesimistican nego imam relevantno iskustvo.
Naime, polovinom devedesetih, pokusao sam da promenim ovdasnju praksu poradjanja preko struke.
Prvo, napisao sam ozbiljnu knjigu, kriticnu prema klasicnom medicinskom nacinu poradjanja, zasnovanu na svetskim iskustvima.
Zatim, kao odgovoran za zdravstvene programe u Fondu za otvoreno drustvo (Soros) radio sam na programima u okviru kojih je ogroman novac Fonda utrosen za ovdasnja porodilista. Uslov za donaciju je bio dogovor sa direktorima, odnosno nacelnicima (prvo je bio usmeni, a potom pismeni) da se otvori mogucnost za pluralizam u porodjaju, tj da se zene koje to zele poradjaju na drugaciji nacin od onog standardnog. Obezbedjivane su velike intervencije. Na primer, renoviran je ceo sprat Narodnog fronta uz dodatne intervencije na tada kriminalnim mokrim cvorovima. Isto tako, uz kompletno renoviranje, zakljucno sa umetnickim fotografijama u sobama, Zvezdara je dobila specijalnu kadu za poradjanje, kao i kruzni elektronski "krevet" na kome je vise zena moglo da tokom porodjaja zauzima polozaj koji im je odgovarao), Niz drugih porodilista ( na pr. Subotica, Smederevo, Gnjilane, Misovic ... ) podrzano je slicnim intervencijama uz dobijene skupocene medicinske aparate. Pored toga, nacelnici i glavne babice vise porodilista (babice na zaprepascenje nacelnika!) isli su na po dve nedelje u Englesku, u London Royal Hospital, kod Prof .dr Wendy Savage koja je bitno humanizovala porodjajnu praksu u Velikoj Britaniji.
Sama Wendy Savage je dolazila u Beograd i tu drzala predavanja ginekolozima. Dolazio je i Dr. Michel Odent, svetski poznat reformator poradjanja u Francuskoj i takodje drzao predavanja o svojim iskustvima. I tako dalje.
I, posle nesto vise od 10 godina, Krugolina je dobila price koje je dobila.
Krugolina je, zajedno sa Krugolinama, napravila sjajan prodor, ali ne u domenu struke. Ona je to postigla mudrim delovanjem u domenu (zdravstvene) politike.
Tu ima mesta za opitmizam i dalje napredovanje. A ono, po mome misljenju, lezi u otvaranju pluralizmma u porodiljstvu.
A kad to kazem mislim pre svega na otvaranje mogucnosti da se porodjaj odvija ne samo u visokospecijalizovanim ustanovama (tercijarna zdravstvena zastita), gde i jeste mesto za rizicne porodjaje, nego pre svega u uslovima primarne zdravstvene zastite gde i jeste mesto za porodjaj kao prirodni proces, kao jednu od zeninih mogucih tranzicija .
Tu, u domenu primarne zdravstvene zastite (na primer kucni porodjaj, ambulantni porodjaj u domu zdravlja, ili u posebnim centrima za poradjanje, sto sve veoma lepo funkcionise u civilizovanom svetu). na scenu stupaju tri aktera porodjaja koji se danas zove NEOMETANI PORODJAJ, a koji je, prema ozbiljnim istrazivanjima, sigurniji od porodjaja u visoko-specijalizovanim porodilistima. . Ta tri aktera su, pre svega, porodilja, zatim od strane porodilje izabrana bliska osoba, kao i pripadnica jedne sada potpuno potisnute profesije - babica.
A sve to uz pomoc postojecih i poznatih tehnologija niskog intenziteta koje porodilji mogu da pruze znacajnu podrsku.
Koliko znam, Krugolina radi na nekim elementima ove price, no to cete sigurno cuti od nje.
Vuk Stambolovic
acky acky 14:14 28.03.2009

Re: Jedan predlog

Izvinjavam se na nesrećno odabranom izrazu,
pre svega sam mislila na vaš post, ne na vas lično
stvarnost je takva....ni ne znam kako bih je nazvala drugačije do pesimistična
i sa strane već ustaljene prakse
a još sam više pomislila na studentski entuzijazam i koliko ga malo ima
(sa studentske strane, videla sam i slučaj da studentkinja nema pojma na ispitu i kad je prof pita:Jeste li vi pročitali...?! otvara svesku i krene da zapisuje to(jedno od 4) delo literatire koji je za taj ispit trebala spremiti!?
šta reći...)
Nakon novih saznanja o vašem radu, vidim da ste vi u stvari veliki optimista
polovinom devedesetih, pokusao sam da promenim ovdasnju praksu poradjanja preko struke.

možda to nije uspelo, ali ste svojim delovanjem na modernizaciju u opremi svakako doprineli
da ova akcija može da se bavi "ljudskim faktorom", a i tu sigurno je bar malo pripremmljen teren za dalje...
Hvala vam na tome!

Uslov za donaciju je bio dogovor sa direktorima, odnosno nacelnicima (prvo je bio usmeni, a potom pismeni) da se otvori mogucnost za pluralizam u porodjaju, tj da se zene koje to zele poradjaju na drugaciji nacin od onog standardnog

Pismeni?
ima li nekakve šanse da se nakon dužeg vremena ponovo pozovu na te neispunjene uslove s njihove strane?

maca22 maca22 15:43 28.03.2009

Re: Jedan predlog

vstambol
Krugolina je, zajedno sa Krugolinama, napravila sjajan prodor, ali ne u domenu struke. Ona je to postigla mudrim delovanjem u domenu (zdravstvene) politike.
Tu ima mesta za opitmizam i dalje napredovanje. ...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana