27-31. marta 1999. (iz Zagreba)

Dejan Jović RSS / 27.03.2009. u 11:08

(Dnevničke bilješke, 4. dio)

27/28. marta 1999. (subota i nedjelja)

Jučer sam doletio u Zagreb. Lako je prilagoditi se. Odavdje sve izgleda nekako drukčije.

Četvrta noć bombardiranja. Sinoć jače, danas najjače. Srušen jedan američki avion. TV Beograd, koju gledam iz Samobora, izvještava o Miloševićevom susretu s delegacijom Ukrajine. John Simpson javlja iz Beograda, da je rušenje američkog aviona na beogradskoj televiziji bila tek peta ili šesta vijest. Svugdje drugdje je to vijest dana. BBC komentira da bi to rušenje moglo biti veliki poticaj Jugoslavenima, da se i dalje nastave odupirati. Ukrajinci, koji su posjetili Beograd, su možda tamo poslati u dogovoru s Clintonom, kao mogući posrednici.

Pričam s prijateljima u Zagrebu, koji su svi protiv bombardiranja. Moji prijatelji nikad nisu bili reprezentativni ni za jednu sredinu. Atmosfera turobna, ali slažemo se da je rat najgora opcija. C. je ogorčena na Račana i njegove izjave solidarnosti s Amerikom. „Konačno, konačno", izjavio je kad su ga pitali što misli o početku bombardiranja. Jedino su Radimir Čačić i Istarski demokratski sabor (IDS) bili protiv napada. C. kaže da više nikada neće glasati za Račana. Čak da je i Tuđman bio umjereniji. Ja sam od Račana već odavno odustao. Njegova je odgovornost za sve što se događalo od 1989 do 1991. ogromna. Ova izjava - „konačno, konačno" - bila je, inače, jedina koju sam razumio u potpunosti. Njegove su ostale izjave dosad uvijek bile potpuno nerazumljive.

U „Jutarnjem listu" piše da su novinari na HTV-u proslavljali kad je počelo bombardiranje Beograda. Među njima je, piše, bila i Mirjana Rakić. Preživjela je sve režime i sve ideologije, pa se nije za čuditi.

 

30. marta 1999. (utorak)

Ljudi su se već navikli na bombardiranja, pa vijest postaje pomalo dosadna. Sinoć u Prosvjeti, jugoslavenski ambasador Veljko Knežević (nekadašnji generalni direktor RTV Zagreb) imao tribinu. Jedva je govorio, povremeno se činilo kao da plače. Dvorana je bila puna. Rekao je da Srbija i Jugoslavija neće odustati, da su porušili dosad pet aviona, uključujući i F-117 (najmoderniji tip), i da je Rambouillet bio ultimatum, kakvog Jugoslavija zna iz 1914 i 1941.  (Obje strane koriste u svojoj retorici „uspomene" na Drugi svjetski rat. Slobo je Amerikancima Hitler, a kod Srba su se pojavili plakati sa kukastim križevima na NATO zastavi... Nevjerojatno je kako u svakoj sličnoj krizi taj „Hitler" uvijek oživi.) Knežević kaže da je imao „nebrojene" susrete s hrvatskim političarima ovih dana, i da Jugoslavija nije sretna zbog hrvatske dozvole da se koristi njen zračni prostor za bombardiranje Jugoslavije. Međutim, da su mu hrvatski političari rekli da ih Amerikanci nisu ni pitali za dopuštenje, čak ni kad su zatvorili zagrebački aerodrom. Veljko Knežević kaže da Jugoslavija neće organizirati nikakvu osvetu ili odmazdu protiv susjednih zemalja, ali da će se braniti sve dok traju napadi. Nemam pojma šta hoće, a mislim da ni on ne zna.

Jučer je javljeno da je od početka rata do danas, pola milijuna Albanaca napustilo Kosovo. Kolona izbjeglica putuje prema Albaniji, Makedoniji i Crnoj Gori. Komanda NATO-a i Britanci javljaju da u operacijama sudjeluju i Arkanovi Tigrovi. Arkan je, inače, jedan od rijetkih likova iz post-jugoslavenskih ratova koji je „stekao ime" a i „reputaciju" na Zapadu. Svatko zna tko je on. Jučer su pokazali fotografije šestorice najodgovornijih: Miloševića, Šainovića (ime su mu napisali: Nikolai, a ne Nikola), general Pavković, policijski general Marković, ministar unutrašnjih poslova Vlajko Stoiljković i general Ojdanić, koji je šef Generalštaba. Slikama - koje su izgledale baš kao na potjernici - se vjeroajtno najavljuje da će ih uskoro optužiti posredstvom Haškog suda. Milisav Pajić, zamjenik jugoslavenskog ambasadora u Londonu kaže da i Jugoslavija ima svoje slike, i da bi rado vidjela Wesleya Clarka i Billa Clintona u Den Haagu. Taj Pajić izgleda sve uvjerljiviji. Jugoslavija je, očigledno, odlučila predstaviti se kao žrtva, što nije loša taktika. Ne vjerujem da će uspjeti, ali - umjesto da objašnjava da je u pravu i da je Kosovo njena suverena teritorija, bolje je da pokuša stvoriti percepciju o tome da je žrtva. Bar su Englezi uvijek nekako na strani underdog-a. Problem je, međutim, u tome što u cijeloj ovoj deceniji, od 1990. do danas - a vjerojatno i duže - Srbija nije bila nikakav underdog, pa je sad malo teško promijeniti tu sliku.

Rusija je jutros poslala svog premijera u Beograd. Jeljcin je, međutim, u Dumi izjavio da je NATO doduše počinio agresiju, ali i da Rusija ima svoje političke i ekonomske interese, od kojih ne smije i neće odustati. Izgleda da Rusija neće ići „do kraja", nego će trgovati. Razumno, s pozicije njihovih vlastitih interesa. Rusija, naime, od MMF-a traži oko pet milijardi dolara nekog zajma, pa se te stvari nekako spajaju: ruska politika prema Kosovu i zahtjev za povoljnim zajmom. Pare za jare.

Na jučerašnjoj tribini u Prosvjeti, Rade Bulat zatražio od hrvatskih Srba da se organiziraju i pomognu Jugoslaviji. Održao je oštar, ratnički govor (kako i priliči narodnom heroju), pozivajući se na ispitivanja javnog mnijenja, prema kojima 90 % Hrvata podržava zračne napade na Srbiju, a 60 % bi podržalo i kopneni napad. Ž. mi kaže da su u Novom Zagrebu ispaljivane petarde kad je počeo taj napad. Iz publike mu je - Bulatu - jedan prigovorio na tom pozivu, i pitao ga - gdje je bio 1990. i 1991. Bulat odgovara da je bio tu, i to ne samo 1991, nego i 1971, i 1941. Ali, da je sad situacija takva da treba ili nešto reći ili se jednostavno iseliti (iz Hrvatske).

Atmosfera u Prosvjeti - tmurna, vrlo tmurna. Mnogo policije u cijeloj ulici: čuvaju Veljka Kneževića od mogućih incidenata. Navečer, on i američki ambasador William Montgomery sudjeluju u nekom TV programu, kojeg vodi Dubravko Merlić. Merlić agresivno prekida Kneževića u pola rečenice, očigledno nervozan da on ne bi rekao nešto što „ipak nije red" da se čuje na HTV-u.

Javlja mi se F. iz Londona. Zabrinut za svoje. Kaže da je sve više kritika britanske politike po novinama, ali i da je državna propaganda sve jača.

Jutros kod A. Pričamo i o politici. Slažemo se. On strepi za svoje u Crnoj Gori i Srbiji. Miloševića se, kaže, ne može podržati, ali - ne može ni on potpisati kapitulaciju vlastite zemlje. To se od njega ne može očekivati. „Vidite li kako izgleda, uopće ne spava", kaže A. Čini mi se da je to prevladavajući stav kod hrvatskih Srba. Javno se neće istupiti, ali se nekako - privatno, skriveno - očekuje da se Milošević što duže odupire. Drago im je da „još" sve nije propalo, da se još pruža otpor. Postoji nada da će bar u nekoj od zemalja NATO-a doći do ozbiljnih demonstracija... Demonstracije su jedna stvar, ali vladina politika je nešto drugo. Mene osobno, najviše smeta grčka pozicija. Vlada poslušno slijedi Amerikance, i pritom se uopće ne obazire na to što u zemlji nema podrške toj akciji. Ali, koga briga.

 

31. marta 1999. (srijeda)

Sinoć  u „Kinoteci" gledam „Rane", film Srđana Dragojevića. To je prvi jugoslavenski film kojeg su titlovali, tj. „preveli na hrvatski". Publika se smijala tome. Na početku filma piše: „Beograd, jesen 1991". A prijevod je: „Beograd, jesen 1991.". Glumac kaže: „Boli me patka", a oni prevedu: „Boli me kurac". Ovaj kaže: „Šta je, rođaci!", a prijevod je: „Šta je, ruljo!". Zabavno. Besmisleno. Konačni efekt će biti, vjerojatno, potpuno suprotan od onog što su oni kojima je to palo napamet htjeli. Čak je i zadnjem hrvatskom nacionalisti jasno da se radi o totalnoj besmislici.

Uspješni srpski filmovi u posljednjih nekoliko godina prikazuju Srbe kao lunatike, a Srbiju kao tragični cirkus. Glavni junaci se na kraju ubijaju iz časti, inata i zabave. Radije pucaju jedan drugome u noge, nego da odustanu od ludosti.

Napadi na Srbiju više nisu jedina vijest. Sad se sve više izvještava o izbjegličkoj krizi, te se stalno pokazuju kolone izbjeglica s Kosova. Milošević, preko Primakova, predložio da NATO prestane bombardirati Srbiju, a on da će zauzvrat povući trupe s Kosova. Primakov je rekao da je to dovoljno, ali je NATO ocijenio nedovoljnim, pa se napadi nastavljaju.

(nastavlja se 8. aprila)



Komentari (26)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 11:17 27.03.2009

,

neke trenutke iz proslosti je zaista nemoguce izbrisati iz glave, pa cak iako nisu nigde zapisani. u nama ce uvek ostati
lajko_trinidad lajko_trinidad 11:33 27.03.2009

srpska poslovica kaže...

Rusija je jutros poslala svog premijera u Beograd. Jeljcin je, međutim, u Dumi izjavio da je NATO doduše počinio agresiju, ali i da Rusija ima svoje političke i ekonomske interese, od kojih ne smije i neće odustati. Izgleda da Rusija neće ići „do kraja", nego će trgovati. Razumno, s pozicije njihovih vlastitih interesa. Rusija, naime, od MMF-a traži oko pet milijardi dolara nekog zajma, pa se te stvari nekako spajaju: ruska politika prema Kosovu i zahtjev za povoljnim zajmom. Pare za jare.


Moglo bi se reći da su nas prodali za 5 milijardi. "Doduše, jeste NATO počinio agresiju ali mi imamo svoje političke i ekonomske interese" reče Jeljcin. U prevodu: ako smo (pravoslavna) braća, nisu nam kese sestre. Tako bi se moglo protumačiti.

A ludi Srbi - mirno na rusku himnu a sutra, ako zatreba, goloruki na švapske mitraljeze a čelom će da dočekujemo NATO bojeve glave, ko Husref Musemić
dunjica dunjica 11:55 27.03.2009

kakva ironija politike!

C. je ogorčena na Račana i njegove izjave solidarnosti s Amerikom. „Konačno, konačno", izjavio je kad su ga pitali što misli o početku bombardiranja.


A Račan je bio uzdanica mnogih Srba u Hrvatskoj koji se nisu identificirali sa srpskim nacionalnim strankama u zemlji. Nisu mu zamjerali čak ni Berührungsangst u odnosu na političke predstavnike Srba u Hr. Ironija...
ivana23 ivana23 12:06 27.03.2009

***

Milošević, preko Primakova, predložio da NATO prestane bombardirati Srbiju, a on da će zauzvrat povući sve svoje trupe s Kosova. Primakov je rekao da je to dovoljno, ali je NATO ocijenio nedovoljnim, pa se napadi nastavljaju
.
Dve recenice koje dovoljno govore!
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 12:26 27.03.2009

Re: ***

ivana23
Milošević, preko Primakova, predložio da NATO prestane bombardirati Srbiju, a on da će zauzvrat povući sve svoje trupe s Kosova. Primakov je rekao da je to dovoljno, ali je NATO ocijenio nedovoljnim, pa se napadi nastavljaju
.
Dve recenice koje dovoljno govore!


Ja se ovoga ne secam - ili mi je promaklo ... ili na zapadu nisu nisu o tome izvestavali. Pa sam sad zapanjen: Milosevic ovim izgleda jos manje kriv (ako je vec posle nedelju dana bio spreman na povlacenje uverivsi se da NATO ostvaruje svoju pretnju sa bombardovanjem) a NATO jos neuporedivo krivlji. Prosto ne mogu da verujem da je ovo istina i da su LUDACI zbilja jos dva meseca bombardovali zemlju ubijajuci pri tom pretezno civile i na kraju dobili to isto sto su mogli odmah: povlacenje srpskih snaga (suverenitet Srbije nad Kosovom su i na kraju priznali ... bar privremeno, do Ahtisarija). NEVEROVATNO!
lajko_trinidad lajko_trinidad 13:19 27.03.2009

Re: ***

Prosto ne mogu da verujem da je ovo istina i da su LUDACI zbilja jos dva meseca bombardovali zemlju


Pa valjalo je nekako ispucati arsenal namenjen realizaciji "Milosrdnog Anđela" i opravdati poreskim obveznicima u US dodatna sredstva za vojsku iz budžeta. Nagađam...
Dejan Jović Dejan Jović 13:30 27.03.2009

Re: ***

Usput rečeno - u dilemi sam da li da nastavim s objavljivanjem bilješki točno na dane kad su zapisivane, ili da ih "zgusnem", tj. da objavljujem recimo svaka tri dana novu "grupu" bilješki (tj. dana) a ne da čekam točno dan kad je što zapisano. Što mislite? Sad nema ništa više do 8. aprila, tako da ako ne želite da čekate 8. april, nego mislite da je bolje da se nastavak pojavi, recimo, 30. marta - registrirajte glas za to tako što ćete kliknuti "preporuku" na ovaj moj "odgovor" (ne, dakle, na cijeli post, nego na ovaj odgovor). Ovisno o broju preporuka, odlučit ću da li da "ubrzam" objavljivanje ili da čekam točne dane . Svakako, ostavio bih u tom slučaju svaki put po tri dana da se "ispucaju" vaši komentari, tj da se ipak vodi rasprava.

Dakle - tko klikne "preporuku" ovdje glasa za to da novi nastavak bude 30. marta, a onda svaka sljedeća tri dana. Hvala na čitanju.
Strmoglavi badža Strmoglavi badža 14:52 27.03.2009

Re: ***

Ja se ovoga ne secam - ili mi je promaklo


Ja se toga ne sećam ni iz Beograda....
možda nam je promaklo ili će pre biti da nije ni izveštavano?
Naravno na su nas 'prodali' Rusi, ako se opšte može govoriti o prodaji.
Nekad su srpska desnica & patriote polagali ničim opravdane nade u savez sa UK & USA,
a sada to čine u savez sa Rusijom, Belorusijom.... niko nikada nije bazirao strategiju po ljubavi nego
po interesima... to je toliko nezrelo , to je jednostavno bacanje narodu prašine u oči,
tek toliko da izgleda kao da se nešto radi i na tom planu.
ivana23 ivana23 14:58 27.03.2009

Re: ***

Naravno na su nas 'prodali' Rusi, ako se opšte može govoriti o prodaji.


Jos ce ispasti da branim Ruse...

Ali bih pitala u kontekstu ove cinjenice, gde tu vidis da su nas "prodali" Rusi?
haylee haylee 15:00 27.03.2009

Re: ***

dajte vamo.... time compression....ko jos meri vreme na internetyu
Strmoglavi badža Strmoglavi badža 15:07 27.03.2009

Re: ***

Ali bih pitala u kontekstu ove cinjenice, gde tu vidis da su nas "prodali" Rusi?


Ivana ne pratiš pažljivo. Prodali sam stavio pod navodnike.
Najtačnije bi bilo reći da su izneverili očekivanja i zablude Srba.
Povod je bio ovaj citat:

''Jeljcin je, međutim, u Dumi izjavio da je NATO doduše počinio agresiju,
ali i da Rusija ima svoje političke i ekonomske interese, od kojih ne smije i neće odustati.
Izgleda da Rusija neće ići „do kraja", nego će trgovati.
Razumno, s pozicije njihovih vlastitih interesa.
Rusija, naime, od MMF-a traži oko pet milijardi dolara nekog zajma, pa se te stvari nekako spajaju: ruska politika prema Kosovu i zahtjev za povoljnim zajmom. Pare za jare.''
ivana23 ivana23 15:44 27.03.2009

Re: ***

Strmoglavi badža
Ali bih pitala u kontekstu ove cinjenice, gde tu vidis da su nas "prodali" Rusi?
Ivana ne pratiš pažljivo. Prodali sam stavio pod navodnike. Najtačnije bi bilo reći da su izneverili očekivanja i zablude Srba.Povod je bio ovaj citat:''Jeljcin je, međutim, u Dumi izjavio da je NATO doduše počinio agresiju, ali i da Rusija ima svoje političke i ekonomske interese, od kojih ne smije i neće odustati. Izgleda da Rusija neće ići „do kraja", nego će trgovati. Razumno, s pozicije njihovih vlastitih interesa.Rusija, naime, od MMF-a traži oko pet milijardi dolara nekog zajma, pa se te stvari nekako spajaju: ruska politika prema Kosovu i zahtjev za povoljnim zajmom. Pare za jare.''

Pratim ja, ali si ti citirao deo recenice u vezi S.M. ponude povlacenja sa Kosova i neuspeha tog predloga. Odnosno da se Vasilije toga ne seca ili mu je promaklo... pa je logicno da pomislim da u kontekstu toga pises o "prodaji".
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 16:09 27.03.2009

Re: ***

badža
Najtačnije bi bilo reći da su izneverili očekivanja i zablude Srba.


Ma kod nas je najteze naci uravnotezen i sveobuhvatan pokusaj sagledavanja uzroka ... najcesce su to ovakvi iskljucivi. Ili ovo sto si ti napisao ... ili su nas "izneverili" zapadni saveznici iz II svetskog rata ... ili je zavera u pitanju ... ili smo za sve sami i jedini krivci ...
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 16:12 27.03.2009

Re: ***

Dejan Jović
Usput rečeno - u dilemi sam da li da nastavim s objavljivanjem bilješki točno na dane kad su zapisivane, ili da ih "zgusnem", tj. da objavljujem recimo svaka tri dana novu "grupu" bilješki (tj. dana) a ne da čekam točno dan kad je što zapisano. Što mislite? Sad nema ništa više do 8. aprila


Ima argumenata i za jedno i za drugo ... ja licno mislim da je bolji naci ovaj "redji" - nece doci do prezasicenja i imacemo prilike da citamo ozbiljna razmisljanja ozbiljnog i pametnog coveka u duzem periodu ...
Dejan Jović Dejan Jović 16:33 27.03.2009

Re: ***

Evo sad sam pogledao izvještaje u medijima o tom susretu Primakov-Milošević. Nije sasvim jasno šta je Milošević stvarno predložio, ali većina medija piše da je predložio određeno SMANJIVANJE trupa, dakle ne da je predložio da se SVE povuku (kako sam tada zapisao: vjerojatno zato što se o tome spekuliralo u medijima koje sam čitao). Prema tadašnjim izvještajima, predložio je i da počnu novi pregovori, i da se omogući albanskim izbjeglicama "koji su jugoslavenski državljani" da se vrate. (Dakle, valjda, samo onima koji su imali kod sebe pasoše - a ti pasoši su mnogima oduzimani prethodno...) Primakov je bio optimističan po sastanku, ali kad je došao u Njemačku, i sreo se sa Schroederom postao je pesimističan, i onda je cijeli prijedlog odbačen.

Moguće je, dakle, da se taj prijedlog o smanjivanju trupa (ne kaže se na koliko, to je ostavljeno za pregovore, koje je Milošević također predložio na tom susretu s Primakovom) smatrao nedovoljno dobrim. Uz ono što sam već ranije rekao, to je vjerojatno isto rezultiralo odbacivanjem.

Trebalo bi pogledati i Primakovljeve memoare (nemam ih ovdje), a i novine ponovno. No, ovo je dnevnik, tako da sam ostavio autentično kako sam zapisivao - ako bi se pisao neki rad ili nešto slično, trebalo bi provjeriti i medijske izvještaje, i štošta još drugo.

Dakle, samo da ispravim, prije nego me netko drugi ispravi
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 12:47 27.03.2009

filmovi i umetnici


Uspješni srpski filmovi u posljednjih nekoliko godina prikazuju Srbe kao lunatike, a Srbiju kao tragični cirkus. Glavni junaci se na kraju ubijaju iz časti, inata i zabave. Radije pucaju jedan drugome u noge, nego da odustanu od ludosti.


Da to je interesantna pojava u Srbiji. I ja se cesto pitam sta je sa velikim delom srpskih umetnika i kako da toliko njih ima udvoricki odnos prema NATO i zapadu. Pa su onda takvi uspeli cak i da stvore atmosferu linca u odnosu na sve druge koji iole imaju neki realni stav ili, ne daj boze, pokazuju rodoljublje. Evo ocigledno da ne pada nikom na pamet da snimi film o bombardovanju i da prikaze stvari REALNO ... znaci i zlocine NATO a ne samo srpske ...

Ili nedavno procitah da je na festivalu u Berlinu bio i jedan nemacki film o tome kako navodno "jaki srpski" lobi uspeva da u Hagu izdejstvuje oslobadjanje srpskih ratnih zlocinaca!!! Zar to nije neverovatno??? U Hagu u kome su malte ne svi osudjeni Srbi (i delimicno Hrvati)!!! I u kome zlocinici kao Oric i Haradinaj bivaju oslobodjeni i slavljeni kao heroji (ovaj drugi posto su mu svi kljucni svedoci pobijeni). A oni kao sto Taci uopste i ne stizu na sud. I o tome nema ko da snima film i pise knjige ... Ako bi neko i hteo verovatno bi odmah bio proglasen srpskim nacionalistom i fasistom od strane ovih nasih "miljenika zapada" koji se bave negovanjem i sirenjem srpske "genocidnosti", krivice i samomrznje. I da, zalazu se za organizovanje izlozbi po Srbiji na kojima albanski "veliki" umetnici prikazuju (velike) postere UCK terorista ...
lajko_trinidad lajko_trinidad 13:37 27.03.2009

Re: filmovi i umetnici

Evo ocigledno da ne pada nikom na pamet da snimi film o bombardovanju i da prikaze stvari REALNO ... znaci i zlocine NATO a ne samo srpske ...


Nije to najgora stvar. Nije bombardovanje '99. ni najznačajniji ni najslavniji ni najtragičniji događaj srpske istorije.
Nikome ne pada na pamet da snimi film o:
- Stefanu Nemanji (rodonačelnik srpske države)
- Stefanu Dušanu Silnom (čovek koji je izveo Srbiju na tri mora)
- Despotu Stefanu Lazareviću (državnik, pesnik i jedan od viđenijih vitezova Evrope u svoje vreme)
- Brankovićima (poslednja srpska srednjovekovna dinastija)
- srpskim ustancima protiv Turaka u 19.veku
- Albanskoj golgoti
...

Ko gleda "history" kanale i vidi kako zapadnjaci prave TV epove od beznačajnih zaseda i bitkica, može samo da sedne i plače od muke. Javni servis bi mogao da opravda deo harača (koji ubira preko računa za struju) pokretanjem RTS "History" kanala. Jok, bolje da Šotra mrtav-ladan spi*di 2M evra (ako sam dobro informisan) na "Ranjenog orla". Kakva ulaganja, takva kultura.
haylee haylee 14:57 27.03.2009

Re: filmovi i umetnici

hajde ne zavaravajmo se. ne zove se filmska industrija tako za dzabe. nema tu bunta, analize vise, samo marketing... story boardovi, ciljne grupe, targeting, postizanje zeljene percepcije na temu...pih
Strmoglavi badža Strmoglavi badža 15:01 27.03.2009

Re: filmovi i umetnici

lajko_trinidad
.Nikome ne pada na pamet da snimi film o:- Stefanu Nemanji (rodonačelnik srpske države)- Stefanu Dušanu Silnom (čovek koji je izveo Srbiju na tri mora)- Despotu Stefanu Lazareviću (državnik, pesnik i jedan od viđenijih vitezova Evrope u svoje vreme)- Brankovićima (poslednja srpska srednjovekovna dinastija)- srpskim ustancima protiv Turaka u 19.veku- Albanskoj golgoti...Ko gleda "history" kanale i vidi kako zapadnjaci prave TV epove od beznačajnih zaseda i bitkica, može samo da sedne i plače od muke. Javni servis bi mogao da opravda deo harača (koji ubira preko računa za struju) pokretanjem RTS "History" kanala. Jok, bolje da Šotra mrtav-ladan spi*di 2M evra (ako sam dobro informisan) na "Ranjenog orla". Kakva ulaganja, takva kultura.


Pa lakše je vladati glupim, nepismenim, nekulturnim narodom.
Nacionalna lobotomija.To je cilj.
To je Milošević započeo a ovi nastavili. Mislim da je bila zdravija propaganda i za vreme Tita.
Pogledajte odnos komuniste Tita prema zapadu & i odnos 'demokrata' ...
Tito je umeo da nametne i jedno i drugo narodu a ovi ne smeju jer moraju da se ulaguju narodu.
haylee haylee 14:51 27.03.2009

hvala na ovome

ovo je ton kojim je trebalo obelezavati 'jubilej'
a ono na ulici je pokazalo da opozicija ne postoji, te da je pozicija bezbedna da cini sta joj je volja u svakom pogledu...da ne nabrajam

iscekujem nastavak...
Blade Runner Blade Runner 16:39 27.03.2009

Prepusteni

na milost i nemilost zenskarosu (B.K.) i alkoholicaru(B.J.).
Morali su da nas bombarduju...
ivana23 ivana23 00:27 28.03.2009

***

Бомбардовали су ме, али промашили

Све време НАТО бомбардовања СРЈ 1999. био сам у Београду. Крајем августа поново сам отишао у САД да последипломцима на Универзитету Канзас предајем у уобичајеном семестру.

Управа генералштабне школе у Левенворту, у близини, позвала ме је на разговор. Прво питање управника-генерала било је да ли Срби „много мрзе” Американце. Одговорио сам да не бих употребио тај израз него бих рекао да смо у њих „много разочарани”и у вези са тим подсетио на савезништво у два светска рата, њихову помоћ да се прехранимо после Другог светског рата, подршку да очувамо независност од Стаљина...

Узвратио је да нису бомбардовали Србе него Слободана Милошевића и његов режим. Одговорио сам да су мене лично бомбардовали и промашили, па у близини погодили амбасаду Кине. Запитао је шта о томе „озбиљно мислим”, а ја сам одговорио да сам вероватно једини Србин који верује да су је погодили грешком, а не намерно. И објаснио да остали Срби верују да су Американци војно-технички перфектни док ја добро знам да су далеко од тога.

На крају разговора преузео сам иницијативу изјавом да су се „прописно обрукали”, јер је наша војска из скровишта изишла мало оштећена, мада је Весли Кларк стално брујао како је претрпела огромне губитке и да је практично уништена. Генерал рече да се не би сложио са оценом о „бруци” и додао да је њихов основни проблем био у томе што је наша војска „ратовала на начин који су они заборавили” и да ће у наставни програм војних школа вратити опширно подучавање о ранијим привидно потпуно превазиђеним облицима војевања.


Светозар Стојановић
професор универзитета
[објављено: 25/03/2009]


Politika
miloradkakmar miloradkakmar 01:59 28.03.2009

Re: ***

Генерал рече да се не би сложио са оценом о „бруци” и додао да је њихов основни проблем био у томе што је наша војска „ратовала на начин који су они заборавили” и да ће у наставни програм војних школа вратити опширно подучавање о ранијим привидно потпуно превазиђеним облицима војевања.


Čitao sam ovaj članak u " Politici " i oduševio me.
Amerikanci su se pripremali , kanda , da ratuju samo protiv Rusa , vanzemaljaca ili sami protiv sebe - toliko su otišli napred vojno-tehnološko-taktički u odnosu na ostatak sveta , da su zaboravili na praćku, luk i strelu , oštro oko , zdrav razum... Mislim da će biti teško vratiti se " prevaziđenim oblicima vojevanja ", jedno ako ne pozovu nekog od naših iz stare garde. Usotalom profesor Stojanović je tamo i može im detaljno da objasni.
Unfuckable Unfuckable 01:17 28.03.2009

ove Tvoje

lične beleške su
blago rečeno - sjajne
Kliknuo sam na preporuku na onaj komentar gore i mislim da treba da postavljaš tekstove na 3-4 dana.
Dnevnik je to, veoma dobro i pitko napisan, grehota da se "hladi", broj komentara je nebitan tu.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 03:08 28.03.2009

Re: ove Tvoje

Unfuckable
lične beleške su
blago rečeno - sjajne
Kliknuo sam na preporuku na onaj komentar gore i mislim da treba da postavljaš tekstove na 3-4 dana.
Dnevnik je to, veoma dobro i pitko napisan, grehota da se "hladi", broj komentara je nebitan tu.

И број препорука на сам текст...
Очигледан је доказ онај коментар о којем Анфакче говори, који у овом трену има 28 препорука.
Ја читам Дејанове забелешке и "преслишавам се".
than than 02:58 28.03.2009

eh

Aj' daleko bolje ti idu ove biografije/autobigrafije nego razmatranja nekih situacija...
Uglavnom, davno je to bilo, pa se slabo sjecam tih vremena.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana