Nesvrsishodna simbolika

DejanOz RSS / 27.03.2009. u 12:37

"Earth Hour je nastao u Australiji i tu uživa veliku podršku od strane političara, poznatih ličnosti, poslovnih ljudi i generalno od javnosti. Sigurno je da iza te inicijative stoji u osnovi dobra namera - mnogi se brinu u vezi promena klime i želeli bi da pronađu neko rešenje. Međutim, kao što je slučaj sa mnogo javnih aktivnosti na temu promena klime, u pitanju je samo simbolički čin koji daje pogrešan utisak da postoje brza i laka rešenja za klimatske promene", piše Bjorn Lomborg u dnevniku The Australian.

180px-Earth-Hour-Logo.jpg

Sa tačke gledišta samih emisija CO2 postoje dobri razlozi da se sumnja da je manifestacija Earth Hour neto proizvođač CO2 (sveće, baterijske lampe, itd. kao zamena za ugašene sijalice, s druge strane, ugašena svetla će samo zanimljivijim učiniti TV i kompjuterske ekrane, za čije gašenje se niko ne zalaže).

U mojoj ranoj mladosti je u nekim krajevima Srbije još bila aktuelna elektrifikacija (nisam siguran da to nije još uvek ponegde slučaj). Dobro se sećam poseta selu gde su se slušale dedine priče uz svetlost uljanica. U nešto skorije doba, svi u Srbiji su iskusili restrikcije "po grupama", par-nepar, kupovinu benzina u flašama pepsi kole, i razne druge metode dovijanja kako egzistirati sa nedovoljno energije.

Kako smo samo tako brzo uspeli da dođemo u situaciju da se štedro priključujemo (posebno ako se pogledaju neki mediji u Srbiji) akcijama onih koji se - u ekstemnim slučajevima - možda i jesu iživljavali sa svojim (zlo)upotrebama energije... Šta mi, u stvari, imamo sa time? Na stranu što im je i ova akcija, takva kakva je, sasvim sigurno ništa više nego isprazni simbolizam. Jedino im nedostaju Bono i Bob Geldof da zapevaju onu "u tunelu, usred mraka..."



Komentari (9)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Željka Buturović Željka Buturović 14:53 27.03.2009

living high

ugašena svetla će samo zanimljivijim učiniti TV i kompjuterske ekrane, za čije gašenje se niko ne zalaže

pa naravno, kako cemo inace da pratimo koliko je svetla ugaseno? cemu "moral" bez trijumfa?
miloradkakmar miloradkakmar 18:59 27.03.2009

Sumrak mraka

Dobro se sećam poseta selu gde su se slušale dedine priče uz svetlost uljanica.


Poučeni iskustvima iz proteklih davdesetak godina, skoro sam siguran , da nema ni jedne kuće u Srbiji da u rezervi ne drži sveću, fenjer, akumulatore sa modifikatorima i slične izvore svetlosti , jer ko zna kada će struje nestati. U poslednje vreme snabdevanje je , i pored prekomerne potrošnje , redovno , ali " ništa nas ne sme iznenaditi ".
Neštedimično trošenje energije upravo će nas dovesti do mraka , ili sumraka , svejedno.
agrogerila agrogerila 11:49 28.03.2009

Simbolika iz dosade

Kao što rekoh u mom tekstu posvećenom razbucavanu Sata za našu planetu, večeras palim helikopterski reflektor pred kućom i sečem drva cirkularom...
lighthouse92 lighthouse92 15:48 28.03.2009

Re: Simbolika iz dosade

Simbolička težina tzv. sata za planetu je ogromna i užasna. Gase se svetla, simbol prosvećenosti, civilizacije, napretka. Kako je već primećeno, to je direktno upereno protiv rezultata Prosvetiteljstva, i već nazvano Disenlightenment (Rasprosvećenje?).

Kod nas u Srbiji je ionako već dovoljno mraka, i ne treba B92 da gasi sijalice, jer već nam ih je dovoljno pogasio Milošević, i dovoljno ih i dalje gase Bećkovići, Jeremići, popovi i ostalo društvo.

Agrogerilac! Samo opušteno - subota je uveče, ostavi se cirkulara i vrućih reflektorki. Upali bojler, istuširaj se (ili obrnuto), ubaci neku lepu večeru u rernu i pozovi prijatelje, startuj veš mašinu, sve ono što ti i inače treba, nikakvo rasipanje para u ovoj krizi ni žrtvovanje za opšte dobro (pa makar to dobro bilo i suprotstavljanje Earth Houru), samo sve u taj jedan sat. To što na TV neće saopštiti je li pala ili skočila potrošnja struje, šta ima veze? Misliš da će neko da snima tvoj reflektor i cirkular, kad je već in snimati crne krave na stepeništima Ajfelove kule?
Željka Buturović Željka Buturović 03:34 29.03.2009

mrak

u knjizi "myths of rich and poor" je data istorijska tabela koliko je prosecan zaposleni trebalo da radi da bi mogao da priusti odredjen proizvod (litar mleka, levis farmerke, pile itd). prema ovim podacima, 1900. je za 100 kwh elektricne energije trebalo da se radi preko 107 sati a danas manje od 38 minuta. ali, bas to je ovim razmazenim paganima trn u oku. nadam se da ce sumorne fotografije ugasenih znamenitosti kojim se sad razmecu bar nekog da prizovu pameti.
DejanOz DejanOz 07:24 29.03.2009

Dolazi li doba mraka?

Ovogodišnji Earth Hour je propratila nezapamćena medijska histerija (Google pokazuje na hiljade novinskih naslova od kojih ni 1% nije čak ni suzdržan, a kamoli kritičan, u pogledu ove akcije; teško je oteti se utisku da oni koji drugačije misle prosto ne smeju ni da progovore).

Australlijski mediji nalaze za shodno da popularišu čak i ovakve stavove:

"I'm now writing a letter to Kevin Rudd (premijer Australije, prim. DejanOz),'' .... "I think offices in the city should turn their lights off every night. Everyone should turn the power down to half voltage after 9pm and we should have timers on shower heads that turn off automatically after five minutes. And Earth Hour should by law be held every night.''


U redu, autor ovog komentara jeste samo jedna šesnaestogodišnjakinja, ali to ipak ilustruje stepen histerije i među populacijom ne baš poznatoj po tehničkoj pismenosti, a takođe i šta mediji nalaze shodnim da istaknu - pritom u potpunosti pokazujući odsustvo svesti za zastrašujući, totalitarni ton prisutan kod mnogih glasnih pristalica "gašenja".

Aktivisti su ovu akciju marketovali kao "glasanje" za Zemlju. Problem će nastati ako masovni odaziv na akciju (ili takvu interpretaciju medija, šta već) neki sada shvate kao "izbornu volju" i zatim krenu da je i sprovode, u vidu zakona.

U vestima u Australiji se može naći i informacija da koja kaže da se "školska deca ohrabruju da šire svest o opasnostima od promene klime". Da li će nastavnici koji odbiju da daju takve instrukcije deci biti smatrani samo lošim nastavnicima, ili (jednog dana) možda i prekršiteljima zakona?

Zašto se tako usamljenim čine oni kojih ovo novo jednoumlje sada brine više od mogućeg porasta temperatura u budućnosti?
Željka Buturović Željka Buturović 02:36 30.03.2009

Re: Dolazi li doba mraka?

Da li će nastavnici koji odbiju da daju takve instrukcije deci biti smatrani samo lošim nastavnicima, ili (jednog dana) možda i prekršiteljima zakona?

sasvim moguce. uzgred, pre par nedelja sam, iz potpuno nevezanog razloga, gledala PISA testove iz matematike. pogodite kakva su pitanja? "zbog globalnog zagrevanja se otopio led na glecerima. izracunaj...". primetite da prica o globalnom zagrevanju nema ama bas nikakve veze sa zadatkom.
DejanOz DejanOz 11:20 30.03.2009

Kad vec toliko vole mrak...

Evo odmah posle vezbanja i pravog nestanka struje u Sidneju.

Sydney power blackout causes chaos

BTW. Ne mogu da odolim ovom citatu:
Winston made for the stairs. It was no use trying the lift. Even at the best of times it was seldom working, and at present the electric current was cut off during daylight hours. It was part of the economy drive in preparation for Hate Week.


NINETEEN EIGHTY-FOUR
GEORGE ORWELL




DejanOz DejanOz 08:01 31.03.2009

Mrak dekarbonizacije

"The Carbon Sense Coalition today came out in support of Earth Hour, but said it should be renamed “Blackout Night” and be held outdoors, for the whole night, in mid-winter, on the shortest and coldest day of the year - 22 June in the Southern Hemisphere."

"The Chairman of “Carbon Sense”, Mr Viv Forbes, said that spending just one night in the cold and the dark, with no hot coffee or beef on the barbecue, using no light, heat or vehicle energy from coal, gas, petrol or diesel, and without protection from metal or concrete structures, would be good practice for the blackouts and shortages to come if world rationing of carbon products and carbon energy is achieved."

http://www.carbon-sense.com

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana