Cenzura u Australiji

DejanOz RSS / 28.03.2009. u 00:52

U skorije vreme svet su obišle vesti o planiranom filtriranju interneta u Australiji. Državni aparat je, naime, odlučio da se narodu Australije ne može prepustiti da sam odlučuje o tome šta će da čita i gleda, pa je rešio da, po modelu iz Kine, sastavi listu nepoželjnih sajtova koji više neće biti dostupni iz Australije.

Zahvaljujući jednom sramotnom propustu, nedavno je čak objavljena i lista proskribovanih internet sajtova, koji uključuju i npr. sajtove sa sadržajem protiv abortusa. Originalni izgovor kojim su vlasti "zatvarale usta" oponentima bio je dečija pornografija. Naravno da niko ne može biti protiv suzbijanja takvih sadržaja, ili se barem ne usuđuje da to javno kaže. Otkad je obelodanjena ova lista, međutim, jasno je da se radi samo o izgovoru, i da na listu može biti dodato bilo šta što smeta bilo kome.

Na stranu to što su specijalisti za internet odavno govorili da je ovaj (skupi) plan tehnički teško sprovesti, da će usporiti (inače sramotno spor australijski) internet, te da će oni koji koriste internet za ilegalne stvari svakako pronaći način da zaobiđu blokade.

U retkom primeru solidarnosti (ako se izuzmu nedavni požari u okolini Melburna), Australijanci kojima se ne dopada ovo što se događa su se organizovali u asocijaciju No Clean Feed.

A kao prst u oko cenzorima, juče su nepoznati hakeri upali u vladin sajt za cenzuru ("classification board") i zamenili uvodni tekst svojom poučnom i zabavnom verzijom:

 j9y63c.jpg



Komentari (1)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

j.bre j.bre 12:06 30.03.2009

Oz

Kao i u mnogo cemu drugom - preteruju.

Malo mi je muka od svega toga. Narocito u situacijama kada otkrijes da se ispod sve te srdacnosti i dusebriznistva krije laznjak. Kao neko ko je najveci deo zivota proveo u Srbiji, imam veliki problem da razumem/prihvatim njihov nacin.

Politicka korektnost... bljak.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana