Toni, some!

toni.bilincic RSS / 29.03.2009. u 16:04

Najčešće davana imena u Srbiji u prošloj godini su Milica i Nikola, u Hrvatskoj Lana i Ivanos, u Novom Sadu Aleksandar. Ženskoj deci se često daju kratka imena, kao što su: Lea, Mia, Tea, Ena, Ela, Ema. O tome se može pročitati u raznim člancima na internetu, i najčešće je svrstano u rubriku zabava - i ne bilo zabavno kad je presmešan podatak da neki Romi svojoj deci daju ime Jamesdin (James Dean).

Nedavno sam saznao da će moja prijateljica imati bebu, odnosno, da će moj drugar postati tata, tj, da će neko meni drag postati roditelj i da će u naš odnos doći neko potpuno novi. Dotakli smo se teme bebinog imena. Shvatio sam da to nije lako i nebitno kao što izgleda. Naravno da nije - jedan drugar nije znao kako da nazove mačku, pa ju i dan-danas zove Mac-mac. Bolje i tako nego, npr, mačka Zorana.

Uopšte nije mala stvar imenovanje možda budućeg momčine, štrebera, drugara, baletana, javne ličnosti ili misice, učiteljice, rvačice, poslanice, itd. Možda nam se čini da ime ne utiče ni na šta u životu i da nije toliko bitno, ali, garantujem da čak i zadrti nevernici u raznorazna verovanja ne bi bili sto-posto sigurni da to ipak nije u nekoj vezi sa nečim, i da ime neće biti imalo uticajno. Nije isto da li se neka privatna lekarska ordinacija ili omladinska organizacija zove "Tuga" ili "Duga", tako je i sa imenima ljudi. Ime je ime. Mislim da uopšte nije svejedno!

Zakon dozvoljava svakome, ko napuni 15 godina, da promeni svoje ime, pa čak i prezime, i to za samo 1.200 dinara. Odmah se zapitam ko bi, i zašto bi to uradio. Sve mi je bilo jasno kada sam čuo za žensko ime Traktorka. Zamislite dvoje zaljubljenih četrnaestogodišnjaka koji po sveskama ispisuju Traktorka + Stojadin. Toliko je smešno da je super! Meni to više liči na nečiju sprdačinu. Ona će ceo svoj život ostati Traktorka, bez obzira na sve. Ime bi mogla da promeni u Jasmina, Jovana, Jadranka, Jablanka, Joana, Jelena i kad god se postavi pitanje na koju Jelenu se misli, odgovor bi bio na Traktorku. Zar ne? Ili da pobegne u beli svet?!

Verovatno nikome nije apsolutno nebitno kako se zove i kako će nekoga nazvati. U Beogradu se godišnje promeni i do tri hiljade imena. Neko ga menja, kako su naveli, zbog preseljenja u inostranstvo i lakšeg dobijanja posla, neko zbog razvoda, loših iskustava, a neko jednostavno samo zato što mu se ne dopada. Baš bi bilo neubedljivo da jednog dana pozovem svoju mamu i kažem joj da me više ne zove Toni, jer se ja od danas zovem Majkl ili DŽon.

Moja draga prijateljica je pre par godina rodila sina. Ime mu je Maksim. On će verovatno kad odraste svoje ime pisati Maxim, a mogao bi da postane Max ili Maksa. Dok je bio u stomaku radni naziv mu je bio Bambi. Pošto je i danas mali, sladak i nežan, često mu tepaju imenom Bambi. Zamislite kako će to izgledati ako izraste u nekog rmpaliju, grubog glasa i mrkog pogleda, koji se odaziva na ime Bambi. Nametnuto, zar ne?

Imena se daju iz raznoraznih ili nikakvih razloga. Ne znam, nisam nazivao nikoga, osim psa, a to verovatno nije isto. Neko će idealno ime potražiti u nekim knjigama imena (valjda postoji), neko po imenu omiljenog glumca, sportiste, muzičara, prijatelja, po članu rodbine, zbog sećanja na nekoga, ljubavi prema nekome ili bez razloga, samo zato jer se mora, jer zakon obavezuje.

Mama mi je pričala da nije trebalo da se zovem Toni. Ona je želela da se zovem Erik. Po Eriku Kleptonu. Bila je mlada, u godinama lude zaljubljenosti i slušanja glasne muzike. Ime Erik joj se baš sviđalo.

Rodio sam se dan pred veliko spremanje bolnice - krečenje, čišćenje, pranje, boga pitaj. Bio je jul, toplo napolju. Sve bebe su izneli nakratko na terasu, što je mene nejakog koštalo zdravlja. Upala pluća. Bolest je napredovala i pao sam u komu. Sve je nagoveštavalo na najgore. Bio sam bezimeni bolesnik. Nestala je radost koju je donosilo ime Erik. O imenu se nije ni razmišljalo. Više niko od medicinskog osoblja nije imao nadu za ozdravljenjem bezimene bebe - pričala mi je mama. Jednog dana se pomenulo da bi trebalo da dobijem ime pre nego što više ne bude prilike za to. Kad pomislite koliku ljubav Vaša mama oseća prema Vama, ne možete ni da zamislite kakav njen osećaj može da bude u tom trenutku. Mama je odlučila da mi da ime koje će da podseća na mog oca. Nazvala me je Toni. Devojčicu bi, kaže, nazvala Antoaneta, Antea, Tea ili Lea. Pošto je ona trebalo da odabre muško ime, a tata žensko, da sam devojčica zvao bih se Ajlanda. Garant je ćale imao švalerku ostrvljanku, a moja mama bila preluda za njim. Možda je želeo da ima svoje ostrvo. Ko zna, imali su svoje razloge, kao i svi.

Novonazvana beba Toni je nakon dve nedelje proplakala. I dan-danas obožava svoje ime. Toliko je univerzalno, lako pamtljivo, kratko i lepo da nikada nije bilo mesta za nadimak, niti je iko pokušao da mi ga da. Zvuči moderno, piše se svetski, svakome je razumljivo i svuda se isto izgovara. Garant bi i oni nevernici s početka, koji ni u šta ne veruju, osim u svoj stomak, poverovali u ikoliku bitnost davanja imena. Čim sam dobio ime, iskomirao sam se!

Kasnije sam imao devojku LJudmilu, jedna od mojih bivših nastavnica se preziva Vreća, učiteljica se zove Blaga, a čuo sam za prezimena Guzijan, Prco, Tuco, Svraka i Torbica. Znam ljude koje su skoro svi nazivali Pička, Ružni, Krivi, pa čak i jednog kojem je ime Miroslav, a svi ga poznaju isključivo kao Đuru, i roditelji ga tako zovu. Znam za jednu gospođu koja ima četiri prezimena, dva je dobila po rođenju, plus još dva na venčanju. Sve četiri su različita. Najveći promašaj mi je Titomir, najstrašnije Vatroslav, najneverovatnije Asfaltina, a najoriginalnije Jamesdin. U muslimanska imena se malo razumem.

U Hrvatskoj non-stop reagujem na ime Toni, a skoro nikad ne zovu mene. U Srbiji se uvek meni neko obraća. U Italiji ih ima kol'ko voliš, kao i u Albaniji. Toni je najčešće nadimak od imena Anto, Antonije, Anton, Antonio, Tonino, itd. Ustvari, Toni je sicilijansko ime, mafijaško, pravo filmsko, internacionalno!

Kada je u osnovnoj školi u razred došao još jedan Toni, sećam se, nije mi bilo svejedno.

I dan-danas me mnogi pitaju da li mi je Toni pravo ime. Uvek odgovorim: "Da, bez ipsilon". Kad se predstavim, često su se mogle čuti rekacije: Toni Kukoč, Toni Cetinski, Toni Braxton, Tony Curtis, Toni Montano (Toni, some...), Tony&Guy, Tony Awards, Toni-poni, Toni-bomboni - kad neko pogreši najčešće kaže Sony.

Tony 



Komentari (2)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

toni.bilincic toni.bilincic 01:57 31.03.2009

Re: a pazi ovo!

thorwick
http://www.mtsmondo.com/news/world/text.php?vest=124167


Valjda će uspeti da uštedi 1.200 dinara! :)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana