OBJAVIO BLIC-ŠTA VI MISLITE?

chumbawamba RSS / 29.03.2009. u 23:30
Tema Dana print.gif email.gif
Na pomolu veliki preokret

Vlada odustaje od solidarnog poreza

Autor: T. Spaić - M. Škrbić - K. Preradović | Foto:FoNet | 29.03.2009. - 20:00

cvetkovic-v.jpg
Vlada Srbije priprema novi predlog za aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom u kome bi se odustalo od solidarnog oporezivanja svih građana. Ideja je da se umesto poreza od šest odsto na sva primanja iznad 12.000 dinara, koji je izazvao veliko nezadovoljstvo, uvede porez samo za zaposlene u državnoj administraciji i javnim preduzećima čije plate prelaze republički prosek od 31.121 dinar, da se ide na otpuštanje viška zaposlenih u Vladi i kompletnoj državnoj upravi, ali i na dodatno smanjivanje troškova menadžera u javnim preduzećima, nezvanično saznaje „Blic” u Vladi Srbije.

Takav dogovor postigli su tokom vikenda premijer Mirko Cvetković i potpredsednik Vlade i ministar ekonomije Mlađan Dinkić, a o tome su obavešteni i predsednik Srbije Boris Tadić i guverner Radovan Jelašić, rečeno je „Blicu” u Vladi. Time je državni vrh popustio pred pritiskom javnosti zbog najavljenog smanjenja plata, a pre svega pred kritikama iz privrede i privatnog sektora na koji je Vlada htela da svali teret krize i da izbegne nepopularne, ali neophodne mere štednje u državnom sektoru.
Umesto solidarnog poreza za sve građane i izmene poreskih zakona, Vlada Srbije odlučila se na smanjenje javne administracije, smanjenje plata i redukovanje same Vlade, odnosno broja ministarstava.
- Na konsultacijama tokom vikenda analizirani su potencijalni efekti oporezivanja plata iznad 12.000 dinara za šest odsto i zaključeno je da bi ova mera donela više štete nego koristi i da bi stvorila veliko nezadovoljstvo građana koji je smatraju nepravednom. Zaključeno je da ekonomska politika Vlade ne bi bila socijalno održiva i da bi to ugrozilo stabilnost države. Srbiji sada ne trebaju socijalni nemiri i nestabilnost, već pravedno raspoređen teret krize kako bi društvo preživelo krizu - kaže za „Blic” izvor iz Ministarstva ekonomije.



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana