SPOMENICI JAŠI TOMIĆU I NIKOLI TESLI

Nebojša Milenković RSS / 04.04.2009. u 20:50

Mesta simboličkog (istorijskog) pamćenja ili (poželjnog) kulturnog zaborava...

Maja-Gojkovic-otkriva-spome.jpgPitanje spomeničkih skulptura u javnom prostoru (u daljem tekstu: spomenika) poslednjih godina reaktuelizovano je nizom afera koje, još jednom, dokazuju da društvo bez izgrađenog kulturnog obrasca, strategije, identiteta – jeste društvo osuđeno da tumara, čineći uvek iste greške u kojima kultura (spomenici posebno) postaje sredstvo manipulacije, ili pak polje iskazivanja političke bahatosti i ničim ograničene moći. Podizani po principu: političar na vlasti, mimo svih procedura ili pak uz provizorijum istih, po vlastitom nahođenju izabere/pronađe umetnika, po pravilu "našeg čoveka koji to zna da uradi", zatim iz gradske / pokrajinske / republičke kase (koja je već pri ruci) prebaci novce tamo di treba i stvar je rešena! Na ovaj način – umesto simboličkih mesta koja odražavaju one (stožerne) vrednosti koje u jednom društvu jesu uzorne, samim tim i nesporne ─ spomenici postaju poprišta stalnih sukoba, podela i najprizemnijih političarenja koja, neretko, prete da eskaliraju i u nešto opasnije.

foto: n. milenković
foto: n. milenković
Tako je, recimo, tokom prošle godine slučaj spomenika Jaši Tomiću u Novom Sadu bio političko pitanje par excellence. Podsetimo: Prethodna gradska vlast Srpske radikalne stranke (Maje Gojković i Igora Mirovića) spomenik Jaši Tomiću postavila je 2006.godine, bez konkursa, uprkos brojnim protivljenjima struke (počev od Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, preko urbanista, istoričara umetnosti, arhitekata), medija kao i opozicionih stranaka. Istorijski kontroverzna ličnost kojoj je spomenik postavljen tom prilikom, prigodničarski je proglašena osnivačem Srpske radikalne stranke. Na ovaj način ličnost kojoj se spomenik podiže bačena je u drugi plan, tačnije instrumentalizovana je u dnevno-političke svrhe a spomenik njemu, zapravo, postao je spomenik radikalskoj vladavini Novim Sadom.

Čitav problem oko Jaše Tomića reaktuelizovan je 2008.godine kada je, nakon što je saznao da mu je dodeljena titula počasnog građanina Novog Sada, gospodin Efraim Zurof izjavio da ima problem sa tim da ovu počast primi od strane grada u čijem širem centru stoji spomenik ličnosti koja je, između ostalog, poznata i po svom antisemitskom spisu Jevrejsko pitanje, objavljenom davne 1844.godine. Nakon ovoga, Tomić je ponovo iskorišćen u dnevnopolitičke svrhe, postajući "mesto dijaloga" u kojem su se potezali argumenti koji su na momente pretili da dovedu čak i do fizičkih sukoba onih koji spomenik brane sa jedne – i onih koji traže da se isti sruši ili izmesti sa druge strane. Ličnost vajara Aleksandra Zarina (1923─1998), autora spomenika, kao i s umetničkog aspekta krajnje problematično, statično i u osnovi konzervativno i prevaziđeno rešenje istog, u ovim raspravama gotovo da nije spominjano. Od trenutka postavljanja spomenik je, dakle, tretiran isključivo kao političko pitanje ─ i on to i danas jeste.


foto: ana kostić
foto: ana kostić
Unekoliko sličan ovom je i slučaj kontroverznog spomenika Nikoli Tesli na beogradskom aerodromu, autora Drinke Radovanović, postavljen takođe 2006.godine. Iako ovaj put ličnost kojoj se spomenik podiže nije bila sporna, problem nastaje u činjenici da i ovaj spomenik jeste proizvod političke odluke tj. da je podignut bez sprovedenog javnog konkursa za njegovo idejno rešenje. Ovaj put iza odluke stala je republička Vlada, a samu Odluku o podizanju spomenika ─ kao predsednik odbora za proslavu ljubileja 150 godina Teslinog rođenja ─ potpisao je tadašnji premijer Vojislav Koštunica. Stručna javnost, Likovna komisija grada kao i Komisija za imenovanje ulica i trgova grada Beograda tom prilikom iznela je čitav niz argumenata protiv spomenika ─ ipak, odluku premijera podržala je odbornička većina u Skupštini grada Beograda u kojoj su većinu tada činili odbornici Demokratske stranke. Postavljen na identičan način kao i novosadski Jaša Tomić, spomenik Nikoli Tesli takođe je postao predmet reakcija i jednodušnih osuda stručne javnosti. Ovom prilikom izdvajam zahtev grupe uglednih istoričara umetnosti, članova Međunarodnog udruženja likovnih kritičara AICA koji su, konstatujući kako je umesto dostojnog obeležja u čast našeg najvećeg naučnika "na postolje istaknuta monumentalizacija nepismenosti, neukosti i primitivizma jedne sredine koja nije u stanju da prepozna umetničko od neumetničkog", zatražili hitno uklanjanje ovog spomenika. Upitana za mišljenje povodom ovog slučaja, naša najpoznatija živa vajarka, Olga Jevrić tada je kratko konstatovala kako je "to odraz stanja u našem društvu", zapitavši se "kako je moguće da neko Teslu zamisli kao lutka?".


Dodatnu buru, izazvala je i sama autorka koja je, braneći se od napada, reakcije stručne javnosti prokomentarisala kao "deo svetske zavere". Takođe, na ovom mestu valja podsetiti i na to da kontinuitet pogubnog delovanja Drinke Radovanović ─ odnosno njenih političkih mentora ─ na srpsku kulturu i njeno spomeničko nasleđe kontinuirano traje još od 1988.godine. Iako je u životu održala samo četiri samostalne izložbe, bez ikakvih značajnijih stručnih referenci ─ ova autorka je tada povodom 70 godine proboja Solunskog fronta realizovala spomenik Vojvodi Živojinu Mišiću ispred Beogradskog sajma. Zatim su ─ uvek povodom nekih ljubileja ─ sve do danas sledile i narudžbe odnosno spomenici: vojvodama Stepi Stepanoviću, Petru Bojviću, Radomiru Putniku, kralju Petru I Karađorđeviću, Nikolaju Velimiroviću...


Konačan ishod u navedenim, kao i nizu slučajeva o kojima će biti reči u narednim brojevima, jeste isti: oba spomenika i danas se nalaze na svojim mestima ─ kao primeri nakaradno shvaćenog istorijskog pamćenja, odnosno kao legalizacija političke bahatosti od koje, izgleda, podjednako pate svi akteri na ovdašnjoj političkoj sceni. Suština priče, naravno, u tome je da postavljanjem spomenika jedno društvo, istovremeno, govori i o sebi. Kao što govore o našoj prošlosti, spomeničke skulpture kao oblici javnog sećanja podjednako svedoče i o nama danas – ali i o tome kakvu poruku njihovim podizanjem želimo da projektujemo u budućnost. Pored toga što se njima ulepšava ili trajno unakažava jedan javni prostor, njima se šalje i poruka o ambicijama, vrednostima i civilizacijskim kriterijumima do kojih jedno društvo (grad, pokrajina, republika) i njegova kultura drže, i po kojima žele da ih prepoznaju drugi. Upravo kroz njih termini kao što su: kultura, memorija, identitet ili istorijsko pamćenje dobijaju (ili ne dobijaju) vlastito opravdanje i artikulaciju. Ukoliko ta artikulacija, kao što u navedenim slučajima bez sumnje jeste slučaj, i u budućnosti umesto jasno utvrđenih procedura bude bila proizvod bilo čijeg političkog bahaćenja ─ tada i poruka koja se njima odašilje u svom krajnjem ishodu ne može biti drugačija do da se radi o nezrelom i neodgovornom društvu. Društvu koje je u svim svojim aspektima ─ pa tako i u spomeničko skulpturi ─ trajno osuđeno na to da svoju lošu prošlost uvek proživljava iznova. Spomenici Jaši Tomiću u Novom Sadu i Nikoli Tesli na beogradskom aerodromu simboli su i simptomi upravo te i takve istorijske, kulturne i umetničke nezrelosti i zapuštenosti srpskog društva danas.

 

Tekst objavljen u najnovijem, sedmom broju KVARTA

- magazina za arhitekturu_dizajn_umetnost & lifestyle

Atačmenti



Komentari (28)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mariopan mariopan 11:40 05.04.2009

Re: Videti još:

Onog casa kada se politika umesa u umetnost to se vise ne zove umetnost vec "podobno" stvaralastvo koje sa umetnoscu nema nikakve veze.

Steta je samo sto svi moramo da to otrpimo jer to , navodno, predstavja "nas" i "nas identitet" sto nije tacno. To predstavlja ideologiju koja je trenutno aktuelna, a spomenici ostaju , oni nisu samo za taj trenutak i ne predstavljaju nista drugo do spregu vlasti sa svojim miljenicima.
Neki od njih mogu biti i dobri u svom zanatu ali jednoobraznost mi lici na jednoumlje a to ubija mastu koja je osnova umetnosti. Neko ko ne ume da masta ne moze ni da stvara nesto vredno cuvanja za "sva vremena". Tako i spomenik Nikoli Tesli zaista lici na lutka sto je sramota. Steta.

Uvek pazljivo citam kritike kompetentnih kriticara jer nesto sto ja ne vidim oni sigurno vide, pa ako se toliko njih slaze da nesto nije umetnost zasto bih ja mislila drugacije? Ono sto gledamo oko sebe, pa i ti spomenici, izgradjuje i neguje osecaj za lepo u narodu sto nije zanemarljivo a taj osecaj bih radije da neguju sposobni nego podobni.

Preporuka
niki m niki m 09:57 05.04.2009

sta je ovo?

Dok sam citao tekst imao sam utisak kao da ga je pisao npr. Radovan Zogovic, negde 1947. Komesari, komesari...
Lektorka Lektorka 12:09 05.04.2009

Re: sta je ovo?

niki m
Dok sam citao tekst imao sam utisak kao da ga je pisao npr. Radovan Zogovic, negde 1947. Komesari, komesari...

zamena teza. procitaj bar deo teksta o spomeniku nikoli tesli pazljivije, recimo ovo:
spomenik Nikoli Tesli takođe je postao predmet reakcija i jednodušnih osuda stručne javnosti. Ovom prilikom izdvajam zahtev grupe uglednih istoričara umetnosti, članova Međunarodnog udruženja likovnih kritičara AICA koji su, konstatujući kako je umesto dostojnog obeležja u čast našeg najvećeg naučnika "na postolje istaknuta monumentalizacija nepismenosti, neukosti i primitivizma jedne sredine koja nije u stanju da prepozna umetničko od neumetničkog", zatražili hitno uklanjanje ovog spomenika.

Nebojša Milenković Nebojša Milenković 15:24 05.04.2009

Re: sta je ovo?

Dok sam citao tekst imao sam utisak kao da ga je pisao npr. Radovan Zogovic, negde 1947. Komesari, komesari...


zamena teza. procitaj bar deo teksta o spomeniku nikoli tesli pazljivije, recimo ovo:
spomenik Nikoli Tesli takođe je postao predmet reakcija i jednodušnih osuda stručne javnosti. Ovom prilikom izdvajam zahtev grupe uglednih istoričara umetnosti, članova Međunarodnog udruženja likovnih kritičara AICA


Lektorka,

hvala na trudu - ali ne vredi - niki zna:
sve vam je to svetska zavera
vracarac92 vracarac92 18:16 05.04.2009

Re: sta je ovo?

Dok sam citao tekst imao sam utisak kao da ga je pisao npr. Radovan Zogovic, negde 1947. Komesari, komesari...

SKOJ ponovo jase. Sece kravate i sisa dugu kosu.
Lomi LP zapadne ploce i konfiskuje radio aparate....
Vise volim rusko gov.. nego americku tortu.
anahron anahron 10:58 05.04.2009

Споменици

Мислим да би текст био успешнији када би био начињен и шири осврт на контекст стварања оваквих јавних скулптура од стране самих савремених аутора, да не кажем оних режимских.

Рецимо, споменик Вожду Карађорђу у Орашцу испред школе- ,,ледени чика'' како га ја називам, пример је како уметници, могу да продају мајку само за неки хонорар, и како је на сцени једностран, неинтелигентан и нестручан приступ самих интелектуалаца проблемима које стручно треба да разреше. Спомен Школа у Орашцу је споменик сам за себе, подигнут од стране Краљице Марије како би се обележила 130-годишњица Првог српског устанка. Дакле, некада су уместо бескорисних скулптура, подизане зграде.....

Режимска вајарка, пристала је на глупост и испред споменика (а то је школа) подигнут је ледени споменик Вожду.

http://www.bastinaratnika.rs/index.php?option=com_content&task=view&id=108&Itemid=58&lang=sr
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 15:27 05.04.2009

Re: Споменици

Мислим да би текст био успешнији када би био начињен и шири осврт на контекст стварања оваквих јавних скулптура од стране самих савремених аутора, да не кажем оних режимских.


Opus Drinke Radovanović
anahron anahron 22:00 05.04.2009

Re: Споменици

Види, види..... ето ти! Знао сам. ))
deset_slukom deset_slukom 11:01 05.04.2009

Sve...

... je rečeno u tekstu, ja bih dodao samo jedno. Prolazio sam dosta puta pored tog mesta u Dunavskoj ulici, i do sada još nisam registrovao da spomenik postoji. Kada sam video sliku, zapitao sam se, zar nije ovo mesto zaslužilo neko atraktivnije obeležje?
No, ako je ovaj dežmekasti gospodin u trenčkotu toliko važan za našu istoriju, onda ništa.
Lektorka Lektorka 12:14 05.04.2009

Re: Sve...

No, ako je ovaj dežmekasti gospodin u trenčkotu toliko važan za našu istoriju, onda ništa.

naravno da je vazan za istoriju. ali, ovaj spomenik je sramota. bilo bi dobro da ga novi sad lepo pokloni maji gojkovic, pa neka ga postavi u svojoj kuci.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 15:29 05.04.2009

Re: Sve...

rolazio sam dosta puta pored tog mesta u Dunavskoj ulici, i do sada još nisam registrovao da spomenik postoji.
blago vama - baš vam zavidim
Lala iz Banata Lala iz Banata 11:33 05.04.2009

To su (velike) sitnice...


Pun pogodak.
Poenta je da je da su oba spomenika "politički spomenici".

No to je, nažalost, NORMALNA stvar u državi gde se, naprimer, građani NIMALO nisu pitali od ustavu, himni i zastavi i grbu.
Pa šta onda očekujete od procedure o postavljanju spomenika?

U vašoj priči spomenik Tesli je malo "lakša priča" - nesporan je povod za podizanje.
Priča o mestu i vremenu postavljanja i kvalitetu izvedbe je - druga tema.

Ali postaviti spomenik osuđenom ubici (i to na jednom od "boljih" mesta u gradu!) je najblaže rečeno - skandal.
Ja sam starovremski čovek i držim se toga da čovek CELOG života mora da se trudi da ostane čovek. Ne uspe li - nije zaslužio istorijsku (pozitivnu) pažnju.
DejanOz DejanOz 12:50 05.04.2009

Re: To su (velike) sitnice...

Lala iz Banata

Ali postaviti spomenik osuđenom ubici (i to na jednom od "boljih" mesta u gradu!) je najblaže rečeno - skandal.
Ja sam starovremski čovek i držim se toga da čovek CELOG života mora da se trudi da ostane čovek. Ne uspe li - nije zaslužio istorijsku (pozitivnu) pažnju.
Zaista ne znam nista, ali apsolutno nista, o tom Jasi Tomicu, i sasvim je moguce da ste sto odsto u pravu. Medjutim, moram da pomenem da nije retkost da osudjene ubice imaju spomenike. Ned Kelly je pre nekih 130 godina bio irsko-australijski "hajduk", strah i trepet u kraju gde ja zivim... i da, oficijelno ubica policajaca (lik slican Jesse Jamesu i mnogim nasim hajducima). Postoji dzinovski spomenik podignut njemu u mestu u kome je uhapsen (Glenrowan), a planira se i spomenik u Irskoj.
deset_slukom deset_slukom 14:04 05.04.2009

Re: To su (velike) sitnice...

DejanOz
Zaista ne znam nista, ali apsolutno nista, o tom Jasi Tomicu, i sasvim je moguce da ste sto odsto u pravu. Medjutim, moram da pomenem da nije retkost da osudjene ubice imaju spomenike. Ned Kelly je pre nekih 130 godina bio irsko-australijski "hajduk", strah i trepet u kraju gde ja zivim... i da, oficijelno ubica policajaca (lik slican Jesse Jamesu i mnogim nasim hajducima). Postoji dzinovski spomenik podignut njemu u mestu u kome je uhapsen (Glenrowan), a planira se i spomenik u Irskoj.


U Wiki piše da dotični važi za heroja, borca protiv kolonijalnih vlasti, a ubijeni policajci su, valda, bili predstavnici te vlasti.

Ovaj naš ubio nožem čoveka, branio ženu od uvreda... Neki kažu opravdano.

Ne zvuči baš isto. Ali, to je samo jedan od bezznačajnijih argumenata. Gore je objašnjeno sve što treba.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 14:26 05.04.2009

+

+dobar tekst
mile.drapsin mile.drapsin 14:38 05.04.2009

Ima još jedan

Umetnički dometi LINK združenih snaga srpske diplomatije i dijaspore.

"Umetnik" je verovatno pre nego je uzeo štemajz u ruke gledao "Singin' in the Rain"

Inače, "SPOMENICI JAŠI TOMIĆU I NIKOLI TESLI" govori o dve različite stvari. Prva je kome treba postavljati spomenjike, druga, ko treba da ih pravi.

Jaša Tomić ne sme da ima spomenik u Srbiji, Nikola Tesla mora da ima umetnički vredan spomenik/e/.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 15:11 05.04.2009

Re: Ima još jedan

Jaša Tomić ne sme da ima spomenik u Srbiji, Nikola Tesla mora da ima umetnički vredan spomenik/e/.
Poenta je da - pošto spomenici jesu mesta simboličnog (istorijskog) pamćenja jedne sredine (države, regije, grada - čega god) isti ne smeju da se podižu na ovako bahat i nepromišljen način. Otkad su gospoda radikali rešili da isti podignu - taj spomenik u Novom Sadu izaziva oštre reakcije i, najblaže rečeno, podele među građanima, stručnom javnošću, političkim strankama... etc... Dakle, ideja onih koji su na ovaj način spomenik podizali i jeste bila upravo ta da iritiraju. Zbog toga u celoj priči Jaša Tomić uopšte nije toliko bitan - mnogo je bitnija poruka koja se se šalje. Poruka je: mi smo (sad) na vlasti i možemo da radimo šta god nam padne na pamet!
dragoljub92 dragoljub92 18:35 05.04.2009

Re: Ima još jedan

"Umetnik" je verovatno pre nego je uzeo štemajz u ruke gledao "Singin' in the Rain

ja baš nešto ne vidim taj plesni iskorak,mislim da je ovo mnogo bolje nego ono ....
49 41 49 41 21:19 06.04.2009

Re: Ima još jedan

dragoljub92
"Umetnik" je verovatno pre nego je uzeo štemajz u ruke gledao "Singin' in the Rain

ja baš nešto ne vidim taj plesni iskorak,mislim da je ovo mnogo bolje nego ono ....

Meni su momci iz Kalifornije idejom totalno elektricnog - ekoloskog auta; sa visokim performansama TESLA ROADSTAR - napravili najbolji SPOMENIK Nikoli Tesli.
Podelili su besplatno; prosle godine 8 prototipa za dovoz glumaca i glumica na dodelu OSCARA 2008.
Bravo, kalifornijski momci.
Lionsgate Lionsgate 19:03 05.04.2009

Khhmmm...

Spomenici Jaši Tomiću u Novom Sadu i Nikoli Tesli na beogradskom aerodromu simboli su i simptomi upravo te i takve istorijske, kulturne i umetničke nezrelosti i zapuštenosti srpskog društva danas.

A ne spominjete spomenik Janiki Balazu, rad Lasla Siladjija? Po meni on je vrhunac te zapustenosti... ali se u vasim komentarima, no ovaj a ni prosli put ne spominje.

Uzgred, ni u susednoj drzavi se nisu proslavili sa spomenikom N.Tesli:


Nebojša Milenković Nebojša Milenković 22:27 05.04.2009

Re: Khhmmm...

A ne spominjete spomenik Janiki Balazu, rad Lasla Siladjija? Po meni on je vrhunac te zapustenosti... ali se u vasim komentarima, no ovaj a ni prosli put ne spominje.
APSOLUTNO STE U PRAVU!

Spomenik Janiki Balažu na Trgu neznanog junaka tj. odmah iza Varadinskog mosta na samom ulazu u Novi Sad jeste jedan od ubedljivih primera za navedeno...
zato, uostalom i imam nameru da mu posvetim poseban tekst
vishnja92 vishnja92 21:14 05.04.2009

znas kako je

ako ne priblizis drugarima smisao i znacaj konkursa uopste, npr

tesko ce razumeti u kojoj je meri to o cemu pricas porazavajuce.

nisam videla ni jedan od tih spomenika (hvalaboguboguhvala).
grozni su.
Veljko B Uzicanin Veljko B Uzicanin 08:38 06.04.2009

Seljaci su krivi za sve

Ja bih ovoj prici o podizanju bezvrednih spomenika u politicke svrhe dodao pricu o rusenju veoma vrednih spomenika takodje u politicke svrhe.
Uzicki trg, nekada Zitni trg, kasnije Trg partizana je izgradjen pocetkom sesdesetih godina proslog veka kao jedan monumentalni kompleks u cast proleterske revolucije i Josipa Broza. Centrlano mesto tog kompleksa je zauzimala cetvorometarska Titova bronzana bista, pored cije leve noge je bio urezan tekst :" Izljevala Ljevarna Kulusic - Zagreb".
Uzicani su bili tih godina veoma ponosni na svoj trg.
Kolala je i prica da je bio sklopljen takav ugovor sa tvorcem tog zdanja po kome se na njemu ne moze vrsiti nikakva prepravka ili dogradnja bez njegovog pismenog odobrenja. Drugim recima, nisu se mogle lako promeniti ni zavese na prozorima okolnih zgrada, a kamo li da se neko usudio da menja kamene ploce ili, nedajboze, neku od ukrasnih biljaka.
A onda su dosli divlji i isterali pitome. Prvo je sklonjena Titova bista toboz zato sto je on"krvnik" srpskog naroda, i samo je pitanje srece zasto nije zavrsila, ovoga puta u Livnici Valjaonice bakra Sevojno, vec je neko imao snage da je skloni iza gradskog muzeja. Logican sled dogadjaja je bio da su polako razvaljivane apstraktne figure postavljene po obodu trga, a travnjaci sa specijalnim vrstama ukrasnih lesnika pretvoreni u kaljugu po kojoj se parkiraju automobili. Zatim su automobili poceli da se parkiraju i na plocnik koji je napokon popustio, ploce su se izvalile, a seljaci poneku ponesu kuci da poprave svinjarac ili stalu.
Utom su se i gradske vlasti dosetile da je Trg idealno mesto da se izda loikalnim kafedzijama koje su po njemu postavili stotine stolica i kafanskih stolova, a jedan deo je iznajmljen za ringispil i tobogan.
Da skratim pricu, jedan od najlepsih gradskih trgova u Srbiji je danas sve samo ne ono izvorno umetnicko delo koje je toliko odudaralo od tadasnje real-socijalisticke kulture. Danas je Trg, zahvaljaujuci nekompetetnoj gradskoj upravi i najezdi seljaka koji su preuzeli vlast, pretvoren u kafanu, buvljak, cirkus i parking.
(priznajem i sopstveni nemar prema tom zdanju jer se nikada nisam potrudio da saznam ime glavnog arhitekte koji ga je osmislio i koji ga je cuvao za svoga zivota, te bih bio veoma zahvalan ako bi neko mogao da mi da takvu informaciju).
Lionsgate Lionsgate 10:23 06.04.2009

Re: Seljaci su krivi za sve

te bih bio veoma zahvalan ako bi neko mogao da mi da takvu informaciju).

Kip JBT je uradio Frano Krsinic a urbanisticki deo (Trg Partizana) je odradio arh. Stanko Mandic.
Za dalje informacije o njima mozete konsultovati google

PS. Krsinic je izvajao i spomenik Nikoli Tesli ispred zgrade Tehnickog fakulteta u BGD.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 18:06 06.04.2009

Re: Seljaci su krivi za sve

Ja bih ovoj prici o podizanju bezvrednih spomenika u politicke svrhe dodao pricu o rusenju veoma vrednih spomenika takodje u politicke svrhe.
Neodgovorno postavljanje - baš kao i neodgovorno uklanjanje spomenika u principu jesu deo iste priče. Upravo zato neophodna je strategija, široki konsenzus jedne zajednice: kako o ličnosti kojoj se spomenik podiže, tako, podjednako i o mestu na kojem se podiže baš kao i ličnosti (urbanisti, arhitekti, umetniku, vajaru) kojoj se taj posao poverava. Kako ne bi dolazili u situacije slične onima u kojem se grad Novi Sad našao povodom spomenika Jaši Tomiću, najbolje je da se taj posao vodi uz puno učešće zainteresovane (stručne) javnosti: javna rasprava, javni konkurs...
alexlambros alexlambros 09:20 07.04.2009

odlican text !!!

uze mi blog iz pera!

Suština priče, naravno, u tome je da postavljanjem spomenika jedno društvo, istovremeno, govori i o sebi. Kao što govore o našoj prošlosti, spomeničke skulpture kao oblici javnog sećanja podjednako svedoče i o nama danas – ali i o tome kakvu poruku njihovim podizanjem želimo da projektujemo u budućnost.


e sad zamislite kakvu sliku ce o nama imati buduci narastaji .... i sam sam mislio da pisem na ovu temu .... fale samo slike spomenika koji se dizu po Kragujevcu u poslednje vreme ... vrhunac monstruoznosti ... ako ukapiram kako se kace fotke nakacicu da vidite i iscudjavate se, zaista je za neverovati ....

Nebojša Milenković Nebojša Milenković 00:16 08.04.2009

Re: odlican text !!!

uze mi blog iz pera!

i sam sam mislio da pisem na ovu temu ....

pa ne postoji nijedan razlog zbog kog ne bi pisali i vi
+ čekamo fotkeeee

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana