1 - 8. maja 1999.

Dejan Jović RSS / 06.04.2009. u 04:18

(Dnevničke bilješke, 7. dio)

1. maja 1999. (subota)

Poslao sam Viktoru tekst o Havelu, a onda sam počeo pisati otvoreno pismo tom gospodinu, koji se nevjerojatnom brzinom uspio pretvoriti od najvećeg propagatora liberalne demokracije u najvećeg podržavatelja ove vojne intervencije. Njegova je pozicija indikator da je ova intervencija - bar jednim dijelom - inspirirana ideologijom. Problem je u tome što je Havel predsjednik Češke Republike, koja je i sama imala vrlo loše iskustvo s ideološki-inspiriranim vojnim intervencijama. Doktrina „ograničenog suvereniteta", koju sad zapravo promovira Blair - a Havel često još i dodatno zaoštrava, te joj daje moralnu legitimaciju - isprobana je upravo u Čehoslovačkoj, 1968. Da ne govorim o tome je li ili nije Havelova ratobornost u skladu s raspoloženjem češke javnosti.

U utorak je bila rasprava o Kosovu, na kojoj smo govorili D. i ja. Bilo je pedesetak ljudi.

U međuvremenu, napadi su postali rutinska stvar. Britanski mediji već imaju druge događaje na naslovnicama: bombe u Brixtonu, Brick Laneu i u Sohou, te ubojstvo voditeljice Jill Dundo. Na prvi pogled izgleda da su to neke ekstremističke grupe, koje napadaju ljude drugih rasa i manjinskih identiteta. Ali, bilo je pokušaja da se to sve dovede u vezu sa Srbima, odnosno s ratom protiv njih. Ubojstvo Jill Dundo dogodilo se samo dan nakon granatiranja TV Srbije, i dan nakon što su Robin Cook i Tony Blair izjavili da je televizija legitimna meta, jer je bila „stub neprijateljske propagande". Robert Fisk je o tome objavio golem komentar u The Independentu, pod naslovom: „Jednom kad počnete ubijati ljude zato što vam se ne sviđa ono što govore, promijenili ste pravila igre". Čak je i Martin Bell protestirao, rekavši u Parlamentu (čiji je on sad član), da se bombardiranjem televizije prestupila crta koju se nije smjelo prestupiti. Srbi se dovode u vezu s ubojstvom Jill Dundo, iako je ona vodila emisiju Crimewatch, u kojoj je policija objavljivala fotografije sumnjivaca koji su u bijegu, rekonstruirala nerazjašnjene zločine, te je, sasvim sigurno, mogla biti metom tih kriminalaca. Stvara se ružna i potencijalno opasna atmosfera.

Mediji, inače, imaju sve manje razumijevanja za NATO-a. The Wall Street Journal i The New York Times zatražili su ostavke kompletnog tima političara koji vode nacionalnu sigurnost u Sjedinjenim Državama. U komentarima se ističe da napadi na Srbiju ne vode nikamo. No, razlikuju se u savjetima o tome što poduzeti kao posljedicu tog zaključka. Jedni traže kopnenu intervenciju, a drugi povlačenje. „NATO ne smije izgubiti", kažu sad gotovo svi političari Zapada. „Najgore bi bilo da se povučemo, dakle - da Milošević ostane na vlasti, a Kosovo ostane bez rješenja", kažu oni. Sad se rat ne može završiti upravo zato što bi se ne samo „izgubio obraz", nego bi se osigurala trajna vladavina Slobodana Miloševića u Srbiji. To bi ga dodatno ohrabrilo, pa bi moglo ugroziti i mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, i drugdje. NATO bi se, u tom slučaju, teško održao. Cijeli koncept proširenje Evrope, kao i dostignuća kraja Hladnog rata, mogli bi doći u pitanje. To se, jednostavno, neće dopustiti. I zato će rat trajati, čak i u ovim uvjetima, u kojima ga više gotovo nitko ne želi - ni Milošević, ni Srbi, ali ni NATO ni Zapad... Ovaj rat, dakle, postaje potpuno besmislen, i vodi se po inerciji.

Američke obavještajne službe, pišu mediji, jasno su zaključile da je jugoslavenska vojska ojačala i da se nije raspala odmah nakon prvih bombi, da nema nikakvog otpora Miloševiću u Srbiji, da nema niti mnogo dezertera, i da je uništena tek marginalna količina tenkova i oružja. Milošević, pak, i dalje odbija mirovne prijedloge, te ostaje čvrst u obrani svog stava da naoružani pripadnici NATO-a neće moći na Kosovo. Bombardiranje ima sve više civilnih žrtava, što ljude homogenizira oko Miloševića. Prvo je pogođen vlak u Grdeličkoj klisuri, a onda konvoj izbjeglica u Djakovici, a potom je srušeno pola Aleksinca. Jučer je kod Prizrena pogođen autobus s 40 putnika. Pogođena je i televizija, za koju malo tko vjeruje da je bila „vojni objekt". te Miloševićeva rezidencija. Milošević je, na drugoj strani, jučer oslobodio trojicu američkih vojnika (i predao ih Jesseu Jacksonu), rekavši da su oni žrtve rata, a ne neprijatelji. Vjerojatno računa da bi velik broj vojnika u eventualnoj kopnenoj invaziji bili upravo crnci, te da je ovim aktom možda bar malo uzdrmao volju za rat u tom dijelu populacije.


Robin Cook danas prvi put izjavio da je spreman na određeni kompromis. Dosad je stradalo oko 500 civila, a šteta je procijenjena na oko 20 milijardi dolara. No, nema naznaka da bi se Srbija mogla predati, naročito ne bez nekih većih ustupaka.

 

2. svibnja 1999 (nedjelja)

 

Ujutro s D. i P. u Bayswateru. Odlazimo do grčkog kafića (Byzantium) u Moscow Road (!). Odlična atmosfera, potpuno balkanska: dim, kafa, Grci, balkave, galama... Kupujem Globus: nema srpskih novina. Ovih je dana, zapravo, internet ostao jedino sredstvo kojim se može doprijeti do srpskih medija. Barem koliko znam, nije bilo pokušaja da se „otmu" ili „zaustave" stranice iz Srbije.

Izgleda da je noćas nestalo struje u cijeloj Srbiji - ili barem u dvije trećine. Izvještaji na vijestima su različiti, neki kažu „u dvije trećine", ali dodaju: „osim u centralnoj i istočnoj". Pogođen je neki transformator i neka važna centrala. Čudo je, dakle, da internet i dalje radi.

Pratimo vijesti sa Škole. Izgleda da je jučerašnje oslobađanje trojice američkih vojnika ipak malo ublažilo zategnutosti. Neke izjave Britanaca (Robina Cooka, npr.) pokazuju da su ipak možda spremni na neki kompromis. To što je u Prizrenu pogođen autobus u kome je bilo 40 ljudi (od kojih su više od 20 bili Albanci), stvorilo je dodatno loše raspoloženje prema NATO-u. U Americi se, također, izgleda povećava opozicija bombardiranju. Vođa republikanske većine u Kongresu izjavio je da je vrijeme za pregovore. Američki vojnici koje su oslobodili - a Milošević ih je prozvao „žrtvama rata, a ne neprijateljima" - izjavili su da su bili dobro tretirani, da su u vrlo dobrom stanju itd. Izgleda da se, ipak nekako, približavamo miru.

Popodne je javljeno da da su u Beču u toku diskretni pregovori o obustavljanju neprijateljstava i o modelu autonomije za Kosovo. Prije nekoliko dana, Milan Milutinović (nominalno predsjednik Srbije) i Ibrahim Rugova potpisali su prvi put jedan isti dokument. Milošević je, također, dao intervju UPI-u, i u njemu je rekao da je Amerika velika zemlja, a Amerikanci veliki (great) narod, no da njihovi vođe čine i velike greške u strategijskim pitanjima. Rekao je i da u Beogradu živi oko sto tisuća Albanaca, te da nije bilo osvete ni prema njima, ni prema Hrvatima, Muslimanima i ostalima - ni sad, ni prilikom prethodnih ratova u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini. Spomenuo je da su neki od vođa srpskih paravojnih formacija (tko to?) dobili dugotrajne kazne zatvora, po dvadeset godina, za ono što su učinili. Krivicu za rat u Bosni je prebacio na srpske političare iz Bosne i Hercegovine (dakle, iz Republike Srpske), te je rekao da je oduvijek zagovarao integraciju, i protivio se dezintegraciji na Balkanu. Međutim, jasno je dao do znanja da ne očekuje pobjedu NATO-a, i da uopće nije očekivao da će doći do bombardiranja. Da neće predati svoju zemlju, jer to pitanje „života ili smrti", odnosno „nacionalne časti". Također, rekao je da su Srbi i Jugoslaveni spremni ginuti za svoju zemlju, a Amerikanci nisu spremni ginuti za Kosovo. Zanimljivo. Ali, pitanje je - koliko će to izmijeniti stvari na terenu.

Čitam sve što pronađem. Dosad ima 650.000 izbjeglica s Kosova, od kojih je samo 25.000 u Zapadnoj Evropi, a ostali su u Makedoniji, Crnoj Gori, Grčkoj i Albaniji (u kojoj ih ima 360.000). Uvjeti u izbjegličkim centrima su grozni - u jednom kampu ima 36 WC-a na 18.000 ljudi. Procjenjuje se (NATO) da je dvije tisuće Albanaca ubijeno u akcijama prije Rambouilleta - ne zna se da li se to odnosi i na one žrtve koje je prouzročila sama KLA. Srpski izvori govore o 500 ubijenih civila otkako je rat počeo. Uskoro bi se moglo dogoditi da će biti više žrtava ovog rata, nego što ih je bilo prije njega, a upravo je intervencija imala za cilj (barem nominalno) da spriječi daljnje žrtve.

 

8. maja 1999 (subota)

 

Jutros je pogođena kineska ambasada u Beogradu, s dvije rakete iz zraka. Potpuno je uništena - dva su službenika ubijeni, a desetak ih je ranjeno. Kinezi su odmah izjavili da se radi o „barbarskom činu", te da je cijela akcija NATO protiv Jugoslavije zapravo agresija, koja mora prestati. Vijeće sigurnosti zasjeda, a iz NATO zemalja dolaze izrazi žaljenja. Možda će ove dvije bombe na „suverenu kinesku teritoriju" učiniti ono što tisuće dosad (uključujući i one koje su jučer bačene na nišku bolnicu) nisu mogle.

I dalje pišem pismo Havelu. Jan, moj slovački student, ponudio se da ga prevede na češki, a I. na talijanski. Jedan češki student mi kaže da je Havel potpuno „out of touch". Da njegova fanatična potpora ratu nema podršku ni vlade, ni javnosti. Da je Vaclav Klaus danas daleko razumniji.

Prije nekoliko dana, na LSE-u organizirana diskusija o Kosovu, u kojoj je sudjelovao i Alfred Shermann. Dugo nisam čuo takvu „teoriju zavjere". Ponavljao je najluđe nacionalističke parole (ne čak ni miloševićevske, koliko karadžićevske), pa su mu zviždali. Na panelu (organizirao ga je Alan Sked) nije bilo nijednog stručnjaka za Jugoslaviju. LSE je i inače „deficitaran" u tom području.

Jutros na BBC-u, intervju sa zbunjenim Robinom Cookom. Pritisnuli su ga snažno. Rusi su otkazali današnji dolazak Igora Ivanova u London. Cook je rekao da to neće pomoći. Glavni cilj je i dalje, kaže Cook, da se „zaustavi Miloševićeva ratna mašina". Kaže da je „samo desetak" od pet tisuća projektila koji su dosad ispaljeni promašilo ciljeve i pogodilo civile. Novinar ga je upozorio da nitko više ne pomaže izbjeglicama, i da ih uopće više nitko ni ne spominje, te da Milošević nije zaustavljen ovakvim akcijama, i da je malo vjerojatno da će ga se zaustaviti. Nadalje, kaže novinar, da su na britansku djecu i civile slučajno ispalili neku raketu na način na koji su to učinili na srpsku djecu i civile, britanska bi javnost potpuno poludjela. Cook je rekao: „Pa, ako sumnjate pomaže li ovo bombardiranje Albancima ili ne, zašto ih jednostavno ne pitate. Oni svi kažu da im pomaže, i svi podržavaju ovu akciju". Novinar odgovara - „ako Vi doista ovdje predstavljate Albance, a ne Britance, onda je to u redu. Ali, Britanci ne vide kuda sve ovo ide, niti vide kako ova akcija pomaže njima i miru u svijetu. Niti vidimo što će se dogoditi ako sutra pogodimo još neku ambasadu, bolnicu, autobus, vlak, kuću u Bugarskoj ili slično. Šta će to pomoći rušenju Miloševića ili povratku izbjeglica?". Cook indignirano odgovara : „Pa, onda bi bilo najbolje da sve to zaustavimo, zar ne? Da izbjeglice ostavimo tu gdje jesu, da pustimo Miloševića da radi šta hoće, jel to želite?". Novinar će na to: „Treba imati hrabrosti da se rat započne, ali isto tako i da se dovrši, a naročito ako ne proizvodi apsolutno nikakve rezultate, osim katastrofe".

BBC jutros javio da je jedan srpski lobist u Londonu, koji se često pojavljivao u medijima - dobio otkaz, nakon što je završen disciplinski postupak protiv njega u British Library. Navodno je gledao pornografske stranice na webu, na javnom kompjutoru, za vrijeme radnog vremena (!). Kasnije je ispalo da je zapravo dao otkaz prije nego što je počela istraga. Radio izražava određenu sumnju u cijeli slučaj, jer ga vidi kao pokušaj političkog pritiska.

Večaras javljeno da je policija na Kosovu našla mrtvo tijelo Fehmija Aganija, i da je potom rečeno da ga je ubila KLA. KLA je - preko nekog Krasniqija - jučer odbacila mirovni prijedlog grupe G7 (plus Rusija), te je radikalizirala svoju poziciju do kraja. Tražili su, također, od Rugove da se jasno odredi prema NATO-u, te su rekli da on ne predstavlja vladu Kosova. Vladu vodi Hashim Thachi. Sve ovo izgleda kao prilično loša vijest za NATO.

 

(nastavlja se 7. aprila) 

 



Komentari (19)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

amika amika 08:19 06.04.2009

Dejan - Maj 7, 1999 14:45 (195.217*)

Zivi smo i zdravi. Pukla su stakla u stanu. Geleri su
leteli svud po kraju, neki su usli i u stanove.

Ja i Zoran smo bili na ulici. Bacili smo se dole i bilo je
strasno. Na mene se srucilo neko staklo, ali pokrio sam se
jaknom. Na 30m od Zorana je poginulo 9 vatrogasaca.

Ne pitaj me sta smo radili napolju. Zoran krenuo da
vidi sta je pogodjeno, a ja za njim, da ga vratim u pod -
rum. Kad oni, ponovili cilj; 12 min. posle prvog
gadjanja Generalstaba gadjali ga ponovo, taman kada su
vatrogasci, hitna pomoc i mnogi drugi vec bili tu...

Autentičan internet-snimak iz 1999 - deo iz veće celine.

Više na ovom linku
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 08:31 06.04.2009

Re: Dejan - Maj 7, 1999 14:45 (195.217*)

amika
... posle prvog gadjanja Generalstaba gadjali ga ponovo, taman kada su vatrogasci, hitna pomoc i mnogi drugi vec bili tu...

Гадови.
Doctor Wu Doctor Wu 09:25 06.04.2009

Re: Dejan - Maj 7, 1999 14:45 (195.217*)

Prilikom tog drugog napada koji je, tačno, došao 12 minuta posle prvog su onom gradskom sekretaru razneli obe noge, a trojica vatrogasaca su, čini mi se, poginuli. Generalštab je, inače, bio potpuno raznet tokom prvog napada, a ljudi su samo izašli da ugase požar i pomognu kome se moglo pomoći.

Inače, sećam se sa koliko se zesta Robin Cock suportstavljao Blairu tokom iračke intervencije. Čak je postao i back bencher zbog toga a stalno se trsio nekim moralnim principima. I inače me uvek dojmilo koliko je otpor ratu u Iraku bio organizovaniji- mišljenja sam da je upravo to jedan od glavnih razloga zašto je Blair morao da prepusti premiership Brownu.
nemanja_99 nemanja_99 15:15 06.04.2009

Re: Dejan - Maj 7, 1999 14:45 (195.217*)

Doctor Wu

Inače, sećam se sa koliko se zesta Robin Cock suportstavljao Blairu tokom iračke intervencije. Čak je postao i back bencher zbog toga a stalno se trsio nekim moralnim principima. I inače me uvek dojmilo koliko je otpor ratu u Iraku bio organizovaniji- mišljenja sam da je upravo to jedan od glavnih razloga zašto je Blair morao da prepusti premiership Brownu.


Ovdje ste naisli na nesto vazno, i mislim da je potrebno razumjeti zasto se na Zapadu, ili eto npr posebno u Britaniji, rat u Kosovu gleda na jedan, a onaj u Iraku na drugi nacin. Zasto je taj Robin Cook, koji je toliko zdusno podrzavao intervenciju u Kosovu, i u stvari bio jedan od glavnih kreatora iste, radije podnio ostavku na ministarsko mjesto nego da ucestvuje u odluci da se ide u rat s Irakom.

Sto se tice vase druge tvrdnje, mislim da je dogovor o prepustanju premijerskog mjesta postojao jos otpocetka, ali ga Blair nije u potpunosti ispostovao, odnosno odugovlacio je sa podnosenjem ostavke.

N.
Doctor Wu Doctor Wu 20:22 06.04.2009

Re: Dejan - Maj 7, 1999 14:45 (195.217*)

Ovdje ste naisli na nesto vazno, i mislim da je potrebno razumjeti zasto se na Zapadu, ili eto npr posebno u Britaniji, rat u Kosovu gleda na jedan, a onaj u Iraku na drugi nacin. Zasto je taj Robin Cook, koji je toliko zdusno podrzavao intervenciju u Kosovu, i u stvari bio jedan od glavnih kreatora iste, radije podnio ostavku na ministarsko mjesto nego da ucestvuje u odluci da se ide u rat s Irakom.

Razlog je jednostavan: postojao je moćan i značajan arapski kapital koji se odupirao intervenciji koji nije postojao u slučaju Srbije (odnosno, nije u slučaju srpske, a jeste u slučaju albanske strane. Ne voli Cock Albance ništa više nego Srbe, nego su od njih dolazile pozamašne donacije). Oni su finansirali medijsku kampanju, političare, proteste. Inače, Cock je u doba iračkog rata već bio on his way out, jer je bio Leader of the Commons, što je samo nominalno važna uloga, inače je prdež na vetru.
nemanja_99 nemanja_99 22:12 06.04.2009

Re: Dejan - Maj 7, 1999 14:45 (195.217*)

Doctor Wu
Ovdje ste naisli na nesto vazno, i mislim da je potrebno razumjeti zasto se na Zapadu, ili eto npr posebno u Britaniji, rat u Kosovu gleda na jedan, a onaj u Iraku na drugi nacin. Zasto je taj Robin Cook, koji je toliko zdusno podrzavao intervenciju u Kosovu, i u stvari bio jedan od glavnih kreatora iste, radije podnio ostavku na ministarsko mjesto nego da ucestvuje u odluci da se ide u rat s Irakom.

Razlog je jednostavan: postojao je moćan i značajan arapski kapital koji se odupirao intervenciji koji nije postojao u slučaju Srbije (odnosno, nije u slučaju srpske, a jeste u slučaju albanske strane. Ne voli Cock Albance ništa više nego Srbe, nego su od njih dolazile pozamašne donacije). Oni su finansirali medijsku kampanju, političare, proteste. Inače, Cock je u doba iračkog rata već bio on his way out, jer je bio Leader of the Commons, što je samo nominalno važna uloga, inače je prdež na vetru.


Mislim da sami sebi proturjecite. Ako je novac zaista presudan, zasto onda arapski svijet nije sprijecio rat u Iraku, odnosno zasto nije svojim velikim novcem utjecao na Britaniju da u njemu ne ucestvuje? Zasto nije finansirao slicnu medijsku kampanju, ako vi vec mislite da se to moze tako lako izrezirati? Na kraju, zasto mislite da se Robin Cook, koji je proveo skoro 30 godina u Parlamentu, kao i u prestiznim ministarskim foteljama, dao tako lako kupiti, a mnogi mladji, manje iskusni poslanici nisu? Osim njega i Clare Short, ne znam koji su to drugi poslanici koji su podnijeli ostavke zbog rata u Iraku.
Doctor Wu Doctor Wu 22:24 06.04.2009

Re: Dejan - Maj 7, 1999 14:45 (195.217*)

Ako je novac zaista presudan, zasto onda arapski svijet nije sprijecio rat u Iraku, odnosno zasto nije svojim velikim novcem utjecao na Britaniju da u njemu ne ucestvuje? Zasto nije finansirao slicnu medijsku kampanju, ako vi vec mislite da se to moze tako lako izrezirati? Na kraju, zasto mislite da se Robin Cook, koji je proveo skoro 30 godina u Parlamentu, kao i u prestiznim ministarskim foteljama, dao tako lako kupiti, a mnogi mladji, manje iskusni poslanici nisu? Osim njega i Clare Short, ne znam koji su to drugi poslanici koji su podnijeli ostavke zbog rata u Iraku.

Clare Short nije podnela ostavku, nego je ostala u vladi da "aktivno" izražava svoje neslaganje a Blair je tek kasnije izbacio iz vlade. Što se tiče finansiranja, mora se shvatiti da Zapad nije jedna homogena celina već da tu postoji više grupacija sa nekad suprotstavljenim, nekad jedinstvenim interesima. Grupacije koje su se sukobile oko Iraka nisu nužno bile u sukobu oko Bosne ili Kosova.

Što se tiče 30-godišnjeg boravka u britanskom parlamentu kao argumenta za nepotkupljivost, korumpiranost svih državnih službenika, pa i britanskih parlamentaraca ima jako dugu tradiciju, o kojoj svako malo čuju i saznaju zanimljivi detalji. Pa zar nije i samog Blaira policija ispitivala zbog sumnjivih donacija i kupovina titula još dok je bio Premijer?
nemanja_99 nemanja_99 23:33 06.04.2009

Re: Dejan - Maj 7, 1999 14:45 (195.217*)

Dobro, meni je smetalo sto se sve tako sveli na "u pitanju su pare". Mislim da nije tako , i mislim da je Laburisticka stranka posebno puna likova koji rade "za ideju", ako vec moramo to tako da nazovemo. Rekao bih da grijesite ako njihovu motivaciju za podrzavanje intervencije na Kosovu pripisujete iskljucivo novcu.
Doctor Wu Doctor Wu 06:55 07.04.2009

Re: Dejan - Maj 7, 1999 14:45 (195.217*)

Mislim da nije tako , i mislim da je Laburisticka stranka posebno puna likova koji rade "za ideju", ako vec moramo to tako da nazovemo. Rekao bih da grijesite ako njihovu motivaciju za podrzavanje intervencije na Kosovu pripisujete iskljucivo novcu.

O, da, sigurno je da među laburistima ima puno zanesenjaka koji rade "za ideju", iskrenih marksista, koji veruju u socijalističko samoupravljanje, diktaturu proletarijata i komune. Glenda Jackson, Tony Benn (inače vrlo vokalni protivnik angloameričke intervencije) prvi padaju na pamet... Samo, Cock, Blair, a rekao bih i niko od New Labor nisu bili jedni od njih.

Što se tiče Kosova, naravno da je sve bilo motivisano isključivo novcem, čak mi se čini da su Holbrooke, Albright, Blair, Clark bili mnogo veći cinici i od samog Miloševića i Tačija.
nemanja_99 nemanja_99 15:22 07.04.2009

Re: Dejan - Maj 7, 1999 14:45 (195.217*)

Doctor Wu

Što se tiče Kosova, naravno da je sve bilo motivisano isključivo novcem, čak mi se čini da su Holbrooke, Albright, Blair, Clark bili mnogo veći cinici i od samog Miloševića i Tačija.


U vasem je svijetu bas sve jednostavno, svi rade za novac, i to samo za novac.
Doctor Wu Doctor Wu 20:33 07.04.2009

Re: Dejan - Maj 7, 1999 14:45 (195.217*)

U vasem je svijetu bas sve jednostavno, svi rade za novac, i to samo za novac.

Onda bolje da ti ni ne kažem za Deda Mraza.
nemanja_99 nemanja_99 22:01 07.04.2009

Re: Dejan - Maj 7, 1999 14:45 (195.217*)

Doctor Wu
U vasem je svijetu bas sve jednostavno, svi rade za novac, i to samo za novac.

Onda bolje da ti ni ne kažem za Deda Mraza.


Nije mu se valjda nesto desilo?
loader loader 10:40 06.04.2009

6. april - 1989.

Dvadesetogodišnjica !
Isto je ovakvo proleće bilo. Dani lepi, osunčani...
20 godina od danas, 10 godina od bombardovanja.
Proleće 1989.
"Čudno" beše raspoloženje koje je vladalo među ljudima tih dana, tih meseci... Ptice, koje sve vide i sve znaju, skrivene u granama uličnih krošnji, bejahu užasnute količinom nekakvog nezdravog samouverenja među ljudima koje se osećalo skoro na svakom koraku, samouverenja u kome se podrazumevalo sve ono što se tih dana govorilo i maltene zdušno podržavalo - da smo "im mi napravili državu", pa stoga ima nas da slušaju, da smo mi ti koji trebamo da sačuvamo tekovine borbe i sistem, da su ovi ljubomorni na nas i da zato žele da nam naude, da je naša "slovenska duša" superiorna u odnosu na sračunljivu prirodu ostalih, da smo mi pravedan i pravdoljubiv narod koji zato iz svih sukoba na kraju izađe kao pobednik ... Da, pripremao se rat ! Na svakom koraku, među običnim ljudima, u privatnim razgovorima pripremao se rat, i to punom snagom ! Samo, u tom trenutku, pod drugim imenom: "Ne, jesi li ti lud? Kakav bre rat?! Mi samo hoćemo da ..!" Ova opštevažeća kombinacija kratkovidosti i jedne vrste osionosti neumitno je, iz dana u dan, birala ono što će se dogoditi deset proleća kasnije. Taj užasni potez je "izanaliziran", spremljen i kovertiran tada, a otpečaćen je i na šahovskoj tabli Srbije povučen 1999.

Domazet Domazet 21:33 06.04.2009

A shezdesetosmogodishnjica?

Imash li shta da nam kazesh o tome kakva je kratkovidost bila zasluzna za 6 april 1941?
Blade Runner Blade Runner 21:46 06.04.2009

Re: 6. april - 1989.

@loader
Zaboravio si da kazes da su dve strane bile krive za rat.
loader loader 09:37 07.04.2009

Re: 6. april - 1989.

Domazet: " Imash li shta da nam kazesh o .."
O, veliki veseljače i shaljivchino, Domazete, pa vi se izražavate u množini ! :) Čovek treba da ima barem za toliko sigurnosti, da pitanje postavi u svoje ime, a ne krijući se u masi pretpostavljenih sličnomišljenika ! :)) Uostalom, kad ste vi u po sredi, to nije nikakvo iznenađenje (cenim vas po vašim "stavovima" ) - jer masa takvih pojedinaca, zdušno "patriotizovanih" i zaštićenih zajedničkim poklikom, talasala se po mitinzima krajem 80-tih. Ni njima se nije moglo objasniti da rikanje imena Srbije ne mora da znači da to vodi dobru za Srbiju. Praksa im je tek kasnije dokazala... Mada, ima mnogih koji ni dan-danas ne kapiraju šta su uradili.

Inače, Domazete, veseljače i shaljivchino, na ta pitanja koja vas ovde zanimaju već sam vam dao odgovor, i to više puta. Ako to nije bilo dovoljno, teško da će pomoći neki novi.
nemanja_99 nemanja_99 15:18 06.04.2009

pismo

Dejane,

iskreno se nadam da cete objaviti i to pismo Havelu, ako ste ga ikad zavrsili. Po mogucnosti, ne na ceskom. :)

Dejan Jović Dejan Jović 08:10 07.04.2009

Re: pismo

Završio sam ga, ali nikad objavio. Možda jednom... No, budući da se radi skoro o knjizi, a ne o "pismu", to sigurno neće biti ovdje - i ovaj serijal je već mnogima dosadio koliko je dugačak .
Fela Fela 22:36 07.04.2009

Re: pismo

Meni je potpuno dobar serijal!
Nikad nisam imao priliku da cujem razmisljanja ljudi "sa strane", iz inostranstva (a i malo je glupo pricati sa nekim koga dugo nisi video o bombardovanju).
Malo je mucno sve to bilo, pa mozda zato slabo idu komentari - sta vise da se prica o tome...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana