Političke implikacije pada kursa dinara

Goran Nikolić RSS / 07.04.2009. u 09:02

by dr GoranChe

Slabljenje domaće monete u poslednjih pola godine za oko petinu svoje vrednosti prema evru, moglo bi biti znatno usporeno u narednom periodu (u poslednja dva meseca dinar se stabilizovao, a početkom aprila blago i ojačao). Treba naglasiti da pad dinara nije izuzetak i da su sve zemlje kontinenta izvan evrozone, praktično izuzevši samo Švajcarsku (čiji je franak u toku prethodne godine ojačao za desetinu a u prva tri meseca ove godine je blago oslabio prema evru, bile suočene sa slabljenjem svojih moneta). Naravno, izuzetak su zemlje sa fisknim režimima kursa ili valutnim odborima, koje su imale znatno smanjivanje deviznih rezervi zbog intenziviranja intervencija na deviznom tržištu. Valute kao rumunski lej, mađarska forinta, ruska rublja, poljska zlota, britanska funta i većina ostalih, izgubile su u poslednjih pola godine između petine i četvrtine svoje vrednosti prema evru (ukrajinska hrivnja prošla je još gore).
Postavlja se pitanje kakve su političke implikacije pada nacionalne valute. Šta kažu svetska iskustva? Prema istraživanju čuvenog američkog ekonomiste Frankela iz 2004 devalvacija, ili tačnije rečeno slabljenje vrednosti nacionalne monete od najmanje 25% godišnje, povećava verovatnoću pada vlade u narednih godinu dana za čak 45%. Bar tako govori analiza koja je obuhvatila 103 zemlje u razvoju u proteklih preko tri decenije, za koje vreme je bilo 188 valutnih krahova. Kada se posmatra polugodišnji period, mogućnost da, sa snažnom depresijacijom valute, padne i vlada je čak dvostruko veća (i iznosi 23%) nego u normalnim okolnostima.
Kako stvari stoje sa ministrima finansija ili guvernerima centralnih banaka? Po svemu sudeći, za njih je depresijacija od preko 25% mnogo kobnija. Naime, verovatnoća da će sačuvati svoj posao u godini posle najmanje tolikog slabljenja nacionalne monete je tek oko dve petine.
Postavlja se pitanje zašto je devalvacija tako opasna po najviše državne zvaničnike? Kako to da je Suharto, dobro poznati indonezijski lider (koji je i sa Brozom ''drugovao''), posle 32 godine velikih političkih izazova pao posle valutne krize? Na kraju, od kolikog je značaja navedena statistika za našu zemlju, odnosno da li kreatori državne politike, posebno ekonomske, teže da stabilizuju kurs dinara iz čisto ekonomskih razloga?
Razloge za političke potrese posle devalvacije treba tražiti u recesiji koja je vrlo čest pratilac devalvacije ali i u nepopularnosti restiktivnih programa (osnovni cilj devalvacije je smanjenje i preusmerenje potrošnje sa čim glasači, svakako, nisu oduševljeni). Pored toga, političari često daju obećanja vezana za održavanje stabilnost kursa čije izneveravanje donosi negativne politčke poene (verovatnoća da će pasti vlada je dva i po puta veća ako je prekršeno dato čvrsto obećanje da neće biti devalvacije).
Prema recentnim procenama američkih stručnjaka, čak 40 sadašnjih vlada u svetu moglo bi da završi mandat pre vremena (u tom spisku je i Srbija, koja sa ostalim državama u regionu spada u grupu zemalja sa visokim rizikom za smenu vladajuće garniture).
Posle Islanda i Letonije, zbog ekonomske krize pala je i vlada u Češkoj i to za vreme predsedavanja EU. Mađarski premijer je podneo ostavku, a klimaju se i vladajuće garniture u Estoniji, Litvaniji, Grčkoj, Belgiji. Nasilne masovne demonstracije (poput onih u Grčkoj i Francuskoj) prete ne malom broju evropskih zemalja.
Prema britanskom analitičkom servisu "Ekonomist intelidžens junit", Srbija se zajedno sa Crnom Gorom, nalazi u grupi zemalja visokog rizika zajedno sa većinom istočnoevropskih država. Srbija je najlošije prošla u nekoliko političkih kriterijuma povezanih sa ugroženošću od političkih nemira: nova i neiskusna država i birokratija, istorija nemira, režim koji nije ni puna demokratija, a ni autokratija (posebno pogodan za nemire), visok nivo nezadovoljstva stanovništva i nizak nivo poverenja u političke institucije.
Određeni domaći ekonomisti, inače oštri kritičari kursne politike, naglašavaju da je konstrukciona greška, napravljena već posle dve, tri godine od početka tranzicije, kada je dozvoljeno da srpska moneta snažno realno ojača, što je oslabilo konkuretnost domaće privrede, snažno povećalo uvoz, gušilo domaću proizvodnju i otežavalo izvoz. Tu se kao bitan faktor navodi i politički motiv, jer je jaka valuta jak audt pred glasačima, koji definitivno ne vole slab dinar, iako se od većine građana može čuti da je dinar napumpan.
Činjenica je da značajno slabljenje dinara u preteklih pola godine (za oko petinu), svakako, nije bilo dobro za imidž vlade koja, pored ostalog, hoće da se pokaže i kao čuvar nacionalne monete. Pošteno je reći da kreatori domaće devizne i monetarne politike imaju vrlo ograničene manevarske mogućnosti. Čini se da će se pokušati da se slabljenje dinara što više uspori, i aranžman sa MMF i reprogram dugova će im znatno olakšati poziciju. Najnovije ekonometrijske studije ukazuju da se sada manje od šestine depresijacije dinara preliva u inflaciju, što upućuje da kurs u situaciji snažno usporene tražnje više nije glavni generator rasta cena.
Dodatna značajna depresijacija za kreatore ekonomske vlasti u Srbiji je neprihvatljiva jer bi bila rizična sa socijalnog aspekta zbog toga što bi se u dramatičnoj meri redukovala apsorpcija domaćeg tržišta (tek naviknutog na viši nivo ponude) i potkopalo bi se poverenje u ekonomsku politiku zemlje.
Interesantno je da se u najnovijem poverljivom izveštaju MMF-a u kaže se da bi istočno i centralno evropske članice EU trebalo da se odreknu svojih valuta i usvoje evro bez da formalno postanu članice Evrozone prethodnim ispunjavanjem strogih uslova. Fond tvrdi da bi takva "evroizacija" bila najbolji način da se reši problem spoljnog duga tih zemlja i obnovi poverenje u njihove posustale valute. Ipak, teško je verovati da je tako nešto realno.  

Slabljenje valuta izabranih zemalja u poslednjih pola godine

Zemlja

Depresijacija u poslednjih 6 meseci, zaključno sa početkom aprila

Srbija

-19.2

BIH

 O

Hrvatska

-5.1

Bugarska

 0

Češka

-10.0

Mađarska

-21.1

Poljska

-27.5

Rumunija

-11.8

Slovačka

 0

Turska

-18.5

Rusija

-19.1

Ukrajina

0

Švajcarska

4.3

SAD

7.5

Britanija

-15.1

Japan

14.9

izvor: http://www.ecb.int/stats/exchange/eurofxref/html/eurofxref-graph-czk.en.html



Komentari (48)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dragan17 dragan17 10:11 07.04.2009

Saxo banka za 2009

Saxo banka je u neku ruku predvidela kolaps ekonomija u 2008, ali je tek njihovo predvidjanje za 2009 dobilo veliku medijsku paznju (bas zbog tacnosti predvidjanja za 2008)

Kako kazu, izmedju ostalog, 2009. ce obeleziti veliki pad Eura u odnosu na americki Dolar. Najniza vrednost ce biti cak 0.95 (sada je oko 1.3). Sigurno ce zemlje EU ovu promenu najvise osetiti, ali necemo ni mi ostati po strani posto nam je EUR neformalna valuta.

Svasta jos nesto saxovci predvidjaju ovde
dragan17 dragan17 10:15 07.04.2009

Re: Saxo banka za 2009

A za politicke implikacije su potrebni ili sindikati, opozicija kojoj je stalo do necega osim licnog bogacenja, gradjanska svest... a mi to nemamo.
Ili tajne policije (zasto mi njih jos uvek zovemo policijom kad ne rade nista po zakonu?) koje bi vrlo brzo mogle da organizuju sindikate i opoziciju, gradjansku svest ne nikako.
Sepulturero Sepulturero 12:42 07.04.2009

Re: Saxo banka za 2009

Видео сам те прогнозе још онда када су се појавиле, крајем прошле године и нису ми се чиниле много вероватним. Ево сада је већ прошао први квартал 2009 и ништа од свега тога се није остварило нити изгледа да ће.
Цела ствар ми личи на wishful thinking илити по нашки Што је баби мило то јој се и снило. Поготово оно о нередима у Ирану и нафти за 25 долара.
Такође је прилично невероватно да ће долар да порасте у односу на евро. Па америчке штампарије новца раде пуном паром. Довољно је да Кинези промене монетарну политику тј. да престану да купују америчке обвезнице и долар ће да падне као камен.
Goran Nikolić Goran Nikolić 15:55 07.04.2009

Re: Saxo banka za 2009

tesko je da ce evro pasti tako nisko
Goran Nikolić Goran Nikolić 15:57 07.04.2009

Re: Saxo banka za 2009

Sepulterero
slazem se
nafta ispod 35 dolara je prakticno nerentabilna za proizvodnju
vladimir petrovic vladimir petrovic 10:31 07.04.2009

Naša Vlada nije ugrožena

Dobar osvrt.
Aluzije na slabljenje naše Vlade nisu dobrodošle.
Predsednik BT kaže da Vlada dobro radi i isključuje bilo kakvu mogućnost novih izbora.
To da je devalvacija opasna po vlade ne mora da znači da je svuda tako. Preživela bi naša Vlada i - devalvaciju, he, he, he....
Određeni domaći ekonomisti, inače oštri kritičari kursne politike, naglašavaju da je konstrukciona greška, napravljena već posle dve, tri godine od početka tranzicije, kada je dozvoljeno da srpska moneta snažno realno ojača, što je oslabilo konkuretnost domaće privrede, snažno povećalo uvoz, gušilo domaću proizvodnju i otežavalo izvoz. Tu se kao bitan faktor navodi i politički motiv, jer je jaka valuta jak audt pred glasačima, koji definitivno ne vole slab dinar, iako se od većine građana može čuti da je dinar napumpan.
Činjenica je da značajno slabljenje dinara u preteklih pola godine (za oko petinu), svakako, nije bilo dobro za imidž vlade koja, pored ostalog, hoće da se pokaže i kao čuvar nacionalne monete.


Ovo je tačno. Ali mi u Vladi non-stop imamo jednog Dinkića, koji se time hvali a stalno je zadužen za ekonomske resore. I njemu ne samo da nije škodilo, već mu je išlo u prilog što je povećavan uvoz (svaka vlada profitira od carina), gušena domaća proizvodnja i otežavan izvoz. Da nije, on bi reagovao - a nije reagovao.
Ljuti sam na Dinkića i zbog onih mojih 1.000 evra, što mi je obećao (od akcija u privatizovanim javnim preduzećima), pa ja pravio neke planove - a njih nema. Baš me je zeznuo.

Ljudi moji, neko je kriv za lošu ekonomsku politiku poslednjih naših Vlada, a ekonomistima u Vladi (tu su još Djelić, pa i sam veselnik Cvetković) ništa ne fali... Sramota je ako osećaju da im je tzv. svetska ekonomska kriza dobro došla, jer mogu da se izgovaraju do mile volje, he, he, he...
Goran Nikolić Goran Nikolić 15:58 07.04.2009

Re: Naša Vlada nije ugrožena

medjutim92 medjutim92 11:39 07.04.2009

Dobar tekst

al moram da pitam

Prema recentnim procenama

sta znaci recentno, i u kom jeziku?
Inner Party Inner Party 11:53 07.04.2009

Re: Dobar tekst

medjutim92
al moram da pitam

Prema recentnim procenama

sta znaci recentno, i u kom jeziku?


Recent (engl.) - skorasnje, nedavno.
medjutim92 medjutim92 13:06 07.04.2009

Re: Dobar tekst

Inner Party
medjutim92
al moram da pitam

Prema recentnim procenama

sta znaci recentno, i u kom jeziku?


Recent (engl.) - skorasnje, nedavno.


jes, al to je recent, to znam, a ovo je recentno
markonio92 markonio92 14:06 07.04.2009

Re: Dobar tekst

medjutim92
Inner Party
medjutim92
al moram da pitam

Prema recentnim procenama

sta znaci recentno, i u kom jeziku?


Recent (engl.) - skorasnje, nedavno.


jes, al to je recent, to znam, a ovo je recentno


Čika Vujaklija kaže:

recentan (lat. recens gei. recentis) nov, svene, sadašnji, skorašnji, nedavni.
medjutim92 medjutim92 15:40 07.04.2009

Re: Dobar tekst

markonio92
medjutim92
Inner Party
medjutim92
al moram da pitam

Prema recentnim procenama

sta znaci recentno, i u kom jeziku?


Recent (engl.) - skorasnje, nedavno.


jes, al to je recent, to znam, a ovo je recentno


Čika Vujaklija kaže:

recentan (lat. recens gei. recentis) nov, svene, sadašnji, skorašnji, nedavni.


http://vukajlija.com/štreber
markonio92 markonio92 15:56 07.04.2009

Re: Dobar tekst

medjutim92
markonio92
medjutim92
Inner Party
medjutim92
al moram da pitam

Prema recentnim procenama

sta znaci recentno, i u kom jeziku?


Recent (engl.) - skorasnje, nedavno.


jes, al to je recent, to znam, a ovo je recentno


Čika Vujaklija kaže:

recentan (lat. recens gei. recentis) nov, svene, sadašnji, skorašnji, nedavni.


http://vukajlija.com/štreber


http://vukajlija.com/etfovac
Goran Nikolić Goran Nikolić 15:59 07.04.2009

Re: Dobar tekst

aktuelno
Inner Party Inner Party 11:57 07.04.2009

A bas danas...

... ojacao dinar (za nekih 90 para).

Mozda su ljudi krenuli da prodaju evre iz slamarica...

G r o f G r o f 12:24 07.04.2009

Re: A bas danas...

ojacao dinar (za nekih 90 para).


...ma ne...Oni ne diriguju kurs. To se bas danas povecela ponuda eura.
Najvise mrzim kad me neko gleda u oči i laže ne trepćući ...i čak se uvredi ako mu ne verujem.
Goran Nikolić Goran Nikolić 15:59 07.04.2009

Re: A bas danas...

ma jok
Goran Nikolić Goran Nikolić 16:01 07.04.2009

Re: A bas danas...

ma tesko bilo ko moze da diriguje kurs
cak i NBS
G r o f G r o f 21:21 07.04.2009

Re: A bas danas...

ma tesko bilo ko moze da diriguje kurs
cak i NBS


Na duži rok, naravno, ne,,,ali dok u rukama imaš dovoljno eura i vlast nad kovnicom, naravno, da.
Da se u periodu dok je bilo više eura držao realniji kurs, sad bi bili u daleko povoljnijem položaju.
Srdjan Cvetkovic Srdjan Cvetkovic 21:32 07.04.2009

Re: A bas danas...

ojacao dinar (za nekih 90 para).

Mozda su ljudi krenuli da prodaju evre iz slamarica...

Nije nemoguće. U ovoj panici zadnjih mesec dana masovno su posalte opomene za neizmirene poreske obaveze (kojih je u Srbiji ogroman broj), pre svega sto se tice stanova tj. redovni kvartalni porez sa sve zaostalim kamatama, porez na prenos apsolutnih prava kod kupovine i nasledjivanja. Drugo tu je hajka i na neplacene komunalije u Beogradu i mozda jos nesto. I onda sta ljudima preostaje nego da vade evre iz slamarica s oobzirom da su ga kupovali u panici posklednjih tri cetiri meseca a prihodi opadaju . Ovo pisem jer sam isam u istom problemu ko hoce da kupi evro po srednjem kursu sutra neka mise javi privatnom porukom. pozz
p.s. Znam da ovaj problem tangira i autora ali nadajmo se da na blogu ne vise pripadnici poreskih organa
Goran Nikolić Goran Nikolić 01:15 08.04.2009

Re: A bas danas...

pa moj tekst pokazuje da su, manje vise,
sve valute sa fleksibilnim deviznim rezimima
imale jaku depresijaciju od oktobra 2008
Jednostavno, i na srecu,
nasa devizna politika nije bila originalna,
a kada su Srbi u pitanju,
najbolje je kad je tako
Goran Nikolić Goran Nikolić 14:47 08.04.2009

Re: A bas danas...

Cvele,
nije veliki udeo menjackih poslvoa u ukupnom prometu deviza
pa samim tim nije i veliki uticaj na kurs
mile.drapsin mile.drapsin 14:27 07.04.2009

Izvini Nikoliću

Ne mogu, života mi.
NNN NNN 14:48 07.04.2009

A

...ka' ćemo mi da pređemo na Evro (zvanično)?
Btw. Ovo za Crnu Goru nema veze sa realnošću (kod njih će da se promeni vlada kad Milo ne bude imao ništa protiv).
Goran Nikolić Goran Nikolić 16:00 07.04.2009

Re: A

2018-2020 najverovatnije
fireworks fireworks 11:45 08.04.2009

Re: A

NNN
...ka' ćemo mi da pređemo na Evro (zvanično)?
Btw. Ovo za Crnu Goru nema veze sa realnošću (kod njih će da se promeni vlada kad Milo ne bude imao ništa protiv).

Mogli bismo odmah, jer je zgodan odnos 100 dinara za jedan evro, dakle, sve cene u din se lako prebace u evriće, svi se lako naviknu, fiksira se kurs i uvede ravnopravnost upotrebe obe valute...
ipixtlan ipixtlan 22:55 07.04.2009

Nije nego


Depresijacija od -19.2 znači da je dinar ojačao 19.2 litara/kg

Lepo kaže Nassim Taleb za vas:.."Ne zaboravimo da se ekonomisti procenjuju na osnovu toga kako inteligentno zvuče, a ne na osnovu nekog naučnog merila o njihovom poznavanju realnosti"...
Goran Nikolić Goran Nikolić 01:17 08.04.2009

Re: Nije nego

Ekonomija je najegzaktnija
drustvena nauka
Eto
maksa83 maksa83 11:18 08.04.2009

Re: Nije nego

Ekonomija je najegzaktnija
drustvena nauka

Nauka u kojoj je eksperiment praktično neizvodljiv teško može da ima "e" od egzaktnog.
NNN NNN 11:55 08.04.2009

Re: Nije nego

eksperiment praktično neizvodljiv
Izgleda kao da je ovo što mi zovemo realnost, ustvari sve deo eksperimenta...
Goran Nikolić Goran Nikolić 14:46 08.04.2009

Re: Nije nego

pa u kojoj je drustvenoj nauci eksperiment moguc
maksa83 maksa83 21:21 08.04.2009

Re: Nije nego

pa u kojoj je drustvenoj nauci eksperiment moguc

Padaju mi na pamet npr. psihologija, sociologija, pedagogija, a postoji čak i eksperimentalna arheologija, a opet nijedna ne tvrdi za sebe da je mnogo egzaktna.

Da je ekonomija egzaktna bih se složio ukoliko bi je sveo na puko knjigovodstvo, ali to su em osnovne računske radnje, em se obrisi te konkretne discipline nisu značajno menjali zadnjih 500 godina (Pacioli), i tu negde njena egzaktnost staje + ekonomija ima veće pretenzije od knjigovodstva.
Goran Nikolić Goran Nikolić 22:44 08.04.2009

Re: Nije nego

ma to nije moja teze
procitao sam to negde
bilo je reci o metodologiji nauka ili slicno
jeepster jeepster 13:51 08.04.2009

Partijska blagajna...

je institucija koja odredjuje kurs. Naravno, ne direktno kako bi to radila NBS vec indirektno, preko raznih suptilnih mehanizama. Kako bilo, ako ta blagajna dozvoli slab dinar (devalvacija) onda gubi vlast jer gubi podrsku a ako dozvoli jak dinar onda opet gubi vlast jer je na taj nacin budzetska rupetina sve veca i veca. I u jednoj i u drugoj varijanti pucaju izuzev ako se neko og "experata" ne doseti da iskoristi podrsku MMF za prelazak na evro. Mada treba biti realan - prelazak na evro u ovom trenutku bi bio prava terapija za budzetski deficit jer bi nas ostavio bez mehanizma da budzimo javnu potrosnju a to je nerealan kurs. Takodje bi nas zahtevi koji su uslov za uvodjenje evra naterali (direktno i indirektno) da se sprovede racionalizacija potrosnje - da se trosi onoliko koliko se ima a ne koliko treba ili moze. Kakvo bi to otreznjenje bilo kada bi videli nase cene izrazene u evrima i kada bi ih uporedili sa cenama u okruzenju.
Goran Nikolić Goran Nikolić 14:50 08.04.2009

Re: Partijska blagajna...

nisu nam visoke cene
regionalno posmatrano
Anonimni Pojedinac Anonimni Pojedinac 19:22 08.04.2009

Sa druge strane B 92

Samo kratko:
Da li su ova dva texta o istom problemu?
http://www.b92.net/biz/fokus/intervju.php?yyyy=2009&mm=04&nav_id=354053

Meni se cini da je Srbija zaista pred bankroptom. Kako dinar da se odbrani?
Zar ova dva teksta ne govore dve suprotne stvari?
Gde da ulozim ovih 10 miliona $? :)
Pomagajte sa savetom!
Goran Nikolić Goran Nikolić 22:43 08.04.2009

Re: Sa druge strane B 92

zaista saosecam s vama
uvazeni sapatniche
ulozite u hedz fondove, svakako,
mada su vam to vec rekli, verovatno
debiltant debiltant 22:08 09.04.2009

Uvod...

Pozdrav svima..Osvrnuo bih se na neke detalje. Za prvo javljanje bicu malo opsirniji,pa molim citaoce da se ne zamore.

Prvo, polovinom prosle godine je gotovo svakodnevno u domacoj stampi organizovana hajka na precenjen dinar koji toboze neda domacoj industriji da izvozi. Teoretski, imaju pravo, jer ako pretpostavimo da u dva navrata kurs bude 76 i 95 dinara za evro, domaca firma bi sa 100 evra izvoza prihodovala 7.600 i 9.500 dinara respektivno. Naravno da se ovo drugo cini bolje, jer pojeftinjuje domacu robu,pa stranac za 100 evra moze kupiti 20% vise domace robe u drugom slucaju, a istovremeno poskupljuje i strana roba za isti procenat, cime,bar teoretski raste izvoz,a pada uvoz. Medjutim,taj efekat na Srbiju ne vazi! Kako to? Nasa privreda je izuzetno uvozno zavisna, sto znaci da mi moramo cak i sirovine da uvezemo da bi nesto izvezli! Jer,cinjenica je da su nasi veliki izvoznici ujedno i veliki uvoznici. Tako da politika kursa u sluzbi pospesivanja izvoza kod nas ne pomaze! Dokaz je i to sto nam izvoz nije skocio posle devalvacije od 20%! A pouzdan pokazatelj da li je kurs realan ili ne su dileri na ulicama i razlika izmedju zvanicnog i crnog kursa, setite se 90-ih!

Druga stvar je uticaj depresijacije kursa na inflaciju. Vec je receno da u uslovima redukovane traznje taj uticaj nije veliki. U Srbiji postoji uvrezeno misljenje da je inflacija neki virus koji napada dzepove Srba ubacen sa strane i da se Kreatori monetarne politike jedva bore protiv toga virusa! A zapravo generator inflacije su kreatori fiskalne politike i gotovo jedino oni! Jer su plate budzetskih korisnika i penzije u prethodnim izbornim periodima nerealno povecivane, kako bi toboz ljudi bolje ziveli,a biraci pri tom ne shvataju da zapadaju u novcanu iluziju, ne shvataju da ljudi ne zive bolje kad imaju vise para, nego kad su im stabilne cene! Ja sam veliki fan kvantitativne teorije novca i smatram da inflacija nije rast cena, vec povecanje kolicine novca u prometu, a rast cena je samo posledica toga! Kako to drzava radi? (objasnjenje ovoga je vrlo vazna stvar i mozda daje odgovor zasto nam je privreda u stanju u kakvom jeste)! Naime, sve mere Vlade u borbi protiv globalne ekonomske krize se zapravo svode na pronalazenje najmanje bolnog nacina za popunu budzetske rupe koja zjapi iznosom od milijardu evra! Neki analiticari kazu da je Vlada nerealno skrojila budzet,te napravila toliku rupu! Tako je,zato se i radi rebalans.
Medjutim, nije problem velicina deficita (rupe), glavni problem je zapravo njegova upotreba! O tome se malo govori! Primer, da li je isto ako se neki Srbin zaduzi pa kredit pojede i popije, ili ako ga "investiciono potrosi"? Naravno da nije, ali bojim se da se u Srbiji poslednjih godina lepo jelo i pilo. Vi cete me ispraviti ako gresim. Samo od prodaje Mobtela, moglo se napraviti bezmalo dva autoputa Horgos-Pozega jedan pored drugog! Dzon Majnard Kejns je razradio teoriju multiplikatora, a siguran sam da bi dinar deficita ulozen u investicioni projekat imao visestruko multiplikativno dejstvo na saobracaj, ugostiteljstvo, industriju, pa i poljoprivredu i usluge svakako... Ako se deficit trosi na plate i penzije, a trosio se itekako, tu ne vidim nikakvog multiplikativnog efekta! Po meni ovo je sustina! Pravilnom strukturom deficita mi jedino mozemo doci do brzeg razvoja, samim tim i do veceg izvoza koga necemo podrzavati politikom kursa, vec ce izvoz podrzavati kurs, jer je jedna valuta jaka onoliko koliko se roba te zemlje trazi!

Trece, arazman sa MMF-om je po meni vazan, bez obzira na razne stavove tipa teorija zavere i sl. ,jer je podrska deviznim rezervama sada bitna sto zbog odbrane kursa i povlacenja milijarde evra iz banaka, te smanjenog priliva evra iz inostranstva po osnovu doznaka, akvizicija ili novih projekata, te zbog obezbedjenja placanja prema inostranstvu cime se kreditni rizik smanjuje koliko toliko, pa i drzava moze da se zaduzi jeftinije, jer je manja i riziko premija, sada oko 6%!
Na kraju bih se osvrnuo i na razne tvrdnje o krahu slobodnog trzista itd. Ubedjen sam da ova kriza pokazuje superiornost trzista, te da Smitova "nevidljiva ruka" sada itekako deluje i sve dovodi na pravu meru, ona i miluje, ali i lupa samare, toga smo svesni!

(oprostite na sirini)
freerider06 freerider06 17:24 10.04.2009

Re: Uvod...

Za inflaciju ne mogu biti odgovorni kreatori fiskalne politike. Fiskalni i monetarni sektor su dva potpuno odvojena tela. Narodna Banka je politicki nezavisna institucija, kreatori fiskalne politike ne mogu da prave deficite koliko se njima cini jer onaj ko je zaduzen za stampanje novca je NB te ona ima zadnju rec kao nezavisna institucija koja poseduje odgovarajuce atribucija i specificne ciljeve (ponuda valute, kontrola inflacije, stope nezaposlenosti, itd.)

Samim tim sto povecanje novca u opticaju donosi kao efekat prilagodjavanje cena novoj monetarnoj ponudi znaci da je NBS kriva za to. Postoje 2 tacke krivice:

1.) Svesno je ubrzala inflaciju.
2.) Podlegla je politickom pritisku

Ako podlegne politickom pritisku i svesno nacini inflaciju onda je prekrsila statute institucije. Sto je veca politicka nezavisnost NB to je veca stabilost ekonomije i brzi razvoj.

Drugo, multiplikator uvek postoji kao i brzina cirkulisanja novca, NBS kroz kontrolu kamatne stope modifikuje vrednosti multiplikatora ali to uvek radi trazeci optimum. Veliki multiplikator ima katastrofalno dejstvo pod deficitom deficita i potencira inflaciju.

Mh = monetarna baza
M1 = Mh x multiplikator

Korelacija izmedju M1 i IPC je skoro perfektna (0.99). Ako drzava poveca monetarnu bazu za velicinu deficita onda to znaci da ce multiplikator automatski uvecati M1 i samim tim visestruko potencirati deficit. Efekat ce biti bruto povecana monetarna ponuda koja ce se vrlo brzo pretvoriti u skok IPC-a i povecanje brzine cirkulacije (efekat bezanja para). Kada to krene imamo inflatornu spiralu...
Goran Nikolić Goran Nikolić 18:46 10.04.2009

Re: Uvod...

imam samo neke primedbe
nije u pitanju struktura budetskog deficita, vec struktura javne potrosnje.
koliko se javna potro[nja i ukupna potrosnja u Srbiji mogla smanjiti
u korist povecanja investicija nije lako odgovoriti.
Trenutno na delu imamo smanjenje potrosnje,
npr javna potrosnja ce opasti skoro 2 procentna poena,
u realnom iznosu pad ce biti cak oko 7%.
|pak, javna potrosnja nije samo potrosnja vec su njen deo i javne investicije
tako da to stvara malu zbrku.
nazalost, smanjenje javne potrosnje
po svemu sudeci
obilato ce pomoci smanjene javne investicije.
Ipka, generator krize nije bila visoka javan potrosnja,
ona je samo pomogla.
zamislimo hipotetcku situaciju
u kojoj je Srbija prethodnih osam godina
imala znatno manju javnu potrosnju,
npr za pet procentih poena nizu, nesto ispod 40% BDP
STa bi bio rezultat
imali bi manje javne prihode,
dakle manje zahvatanje iz relanog sektora
i od domacinstava,
dok bi deo novca od privatizacije
bio usmeren u infrastrukturu.
S druge strane deficit tekuceg racuna platnog bio bi nesto nizi, kao i uvoz.
s jedne strane to bi indukovalo manju domacu traznju i sporiji rast BDP.
s druge strane, imali bi izgradjenu odredjenu infrastrukturu, sto bi uz veca ulaganja
privatnog sektora zbog manjih nameta doprinosilo investcijima.
ukupni efekat bio bi bolji, ali ne drasticno,
Republka Srpska ima javnu potronsju od oko 36%, Makedonija je do 2007 imala vrlo nizak defict platnog bilansa,
nijedna se nije bas proslavila
Kljuc nije u javnoj potrosnji,
kljuc je stranim direktnim investicijama
Goran Nikolić Goran Nikolić 18:53 10.04.2009

Re: Uvod...

g. Freerider,
veza izmedju M1 i CPI (inflacije, ako ste tako mislili)
nije uopste tako jednostavna
i poslednjih npre 6 godina
rast M1 u Srbiji bio je znatno visi od rast CPI,
pre svega zbog rasta monetizacije privrede.
Veza izmedju budzetskog deficita i primarnog novca
je posredna i drzava nime direktnog uticaja
na velicinu primanrnog novca,
osim ako se uzme u obzir sira definicija
koja inkoroporira depozite Trezora kod NBS
debiltant debiltant 20:23 10.04.2009

Re: Uvod...

Za inflaciju ne mogu biti odgovorni kreatori fiskalne politike. Fiskalni i monetarni sektor su dva potpuno odvojena tela.

Moguce da su dva odvojena tela, ali ne mozete sporiti da im mere nemaju nikakvih dodirnih tacki. Nisam zastupnik teze da je za stabilnost cena odgovorna jedino NBS!
Narodna Banka je politicki nezavisna institucija

Formalno da, ali fakticki tesko...U zemlji Srbiji nema politicki nezavisne institucije tog znacaja...
kreatori fiskalne politike ne mogu da prave deficite koliko se njima cini jer onaj ko je zaduzen za stampanje novca je NB te ona ima zadnju rec kao nezavisna institucija

Deficit ne mora da se pokriva samo stampanjem novca! Da trivijalizujem stvar, deficit drzava moze da pokrije ako nesto proda od imovine, ako se zaduzi ili ako stampa pare bez pokrica. Ovo zadnje je najgora stvar!
Za inflaciju ne mogu biti odgovorni kreatori fiskalne politike

Ja sam hteo reci da upravo izborom nacina trosenja deficita zavisi i jacina uticaja toga trosenja na inflaciju, pomenuo sam slucaj trosenja deficita na rast plata u javnom sektoru,kao i slucaj trosenja deficita na infrastrukturni projekat! Slozicemo se da uticaj na inflaciju nije isti u oba slucaja. Koji ce od ova dva slucaja biti primenjen odlucuju kreatori fiskalne, a ne monetarne politike! U prethodnom periodu od 8 godina nisam primetio da je i jedan veci infrastrukturni projekat zavrsen, a videlo se znacajno povecanje plata u javnom sektoru nekih godina, pogotovo izbornih! Ako to nije inflatorno, ja ne znam sta je. Zato sam kao odgovorne za inflaciju naveo i kreatore fiskalne politike.
Nadam se da sam pojasnio malo.
debiltant debiltant 20:28 10.04.2009

Re: Uvod...

imam samo neke primedbe
nije u pitanju struktura budetskog deficita, vec struktura javne potrosnje.

Zapravo hteo sam reci "struktura trosenja budzetskog deficita" u smislu nacina na koji se on trosi! Bez obzira na to, u pravu ste za ovu primedbu.
debiltant debiltant 21:24 10.04.2009

Re: Uvod...

generator krize nije bila visoka javan potrosnja,
ona je samo pomogla.
zamislimo hipotetcku situaciju
u kojoj je Srbija prethodnih osam godina
imala znatno manju javnu potrosnju,

STa bi bio rezultat

Slazem se, ali sam gotovo siguran da visoka javna potrosnja moze biti i kamen oko vrata za teze izlazenje iz krize! Da me ne shvatite pogresno, ali kod nas se socijalna komponenta premnogo potencira,bar u javnim nastupima. Govori se da je radno mesto sada svetinja, Boze oprosti...
Medjutim, niko da kaze ljudima da radna snaga predstavlja varijabilan, a ne fiksni trosak i da je nemoguce da ako prihodi padnu za 25 ili 30% da i broj radnika ostane na tom nivou! Tj. moguce je , samo je pitanje ko ce to da plati, jer nema besplatnog rucka...

Banalan primer- ako pretpostavimo da neka firma zaposljava 10 radnika, da su joj fiksni troskovi 1.000, a radi jednostavnosti, svi varijabilni troskovi neka budu trosak radne snage takodje 1.000, a da su prihodi npr. 2.100! Vidimo da svaki od 10 radnika ima platu od 100, a sama firma ima profit od 100!
E sad, usled globalne ekonomske krize padne traznja za proizvodima nase firme,a time i prihod na npr 1500, iz cega moramo pokriti fiksne troskove od 1.000, a pojavi nam se manjak za plate od 500! Sta cemo sad? Ko ce to da plati? Ja vidim sledece mogucnosti.

Prvo, moguce je da se otpusti visak radne snage od 5 radnika, a da ostalih 5 ima i dalje istu platu od 100, dakle stetu placaju 5 otpustenih radnika!

Drugo, stetu mogu da plate svi radnici te firme time sto ce prihvatiti teoriju svetinje radnog mesta i pristati na smanjenje plata na 50 za sve, umesto na predjasnjih 100! Ne verujem u komunisticku pricu da nam bude svima jednako, jednako siromasno...

Trece, moze stetu da plati drzava ako da subvenciju od 500! Kad kazem drzava, mislim na poreske obveznike, dakle da platimo svi mi! Lako je kada je u pitanju jedna firma kao u mom primeru,ali sta cemo kad vecina firmi dodje u slicnu situaciju...Nisam pobornik ni takve solidarnosti, mada vidimo da je vrlo popularna danas kod nas i u svetu npr u SAD, gde svi treba da placaju za necije greske na hipotekarnom trzistu!

Zato mislim da prevelika uloga drzave, a tu mislim na cuvanje socijalnog mira ,nama samo moze usporiti izlaz iz krize, jer se socijalnim mirom ne povecava prihod preduzeca, a samo preduzece nema podsticaj da se prilagodjava na nove trzisne okolnosti...

Smatram da najmanje stete donosi prvo resenje! Da ne budem licemer i ja sam bio medju onima na prinudnom odmoru dva meseca, iz jedne brokerske kuce zbog pada prometa na berzi, nije mi bilo lako,mnoge brokerske kuce su se ugasile, pa su neki i trajno ostali bez posla.. zaista nije lako!
Ali, hvala Bogu, opet sam se od ovog meseca vratio na posao!
debiltant debiltant 21:56 10.04.2009

Re: Uvod...

Kljuc nije u javnoj potrosnji,
kljuc je stranim direktnim investicijama

Sa ovim se slazem, a javnu potrosnju sam pominjao samo u svetlu njenog uticaja na inflaciju, nista vise.
Mada,evo kakve takve veze izmedju te dve stvari! Naime, kad pogledamo rizik zemlje Srbije nisam bas najsrecniji! Ovaj arazman sa MMF-om je dobra stvar za rejting Srbije, ali setite se da na rizik itekako utice i velika volatilnost inflacije na primer! Da li neko od Vas pouzdano zna kolika ce biti inflacija bar otprilike ove ili sledece godine? Ja nemam pojma, a verujem da ne zna ni monetarni odbor cim vec godinama daju visoke raspone, npr od 4-8%! I jos redovno probijamo i tako velike okvire uz svesrdnu pomoc fiskalne politike! Sta da pomisli strani investitor koji hoce direktno da investira, kad naidje na ovakvu situaciju, osim da trazi visoku riziko premiju?
U pravu ste Vi, ali ja samo pokusavam da uhvatim vezu izmedju neodgovorne fiskalne politike koja povecava rizik zemlje i stranih direktnih investitora koji,pogotovo danas, imaju poprilicnu averziju prema riziku!
Ipak, da vidimo ove mere Vlade kako ce da uticu, iskreno se nadam pozitivno!
Naravno, nije sve tako crno, ima i belog...napred Partizan...
freerider06 freerider06 23:07 10.04.2009

Re: Uvod...


Veza izmedju budzetskog deficita i primarnog novca
je posredna i drzava nime direktnog uticaja
na velicinu primanrnog novca,
osim ako se uzme u obzir sira definicija
koja inkoroporira depozite Trezora kod NBS


Gresis. Postoji jaka veza izmedju finansiranja budzetskog deficita i monetarne baze. Da napomenem, drzava ima samo 3 nacina da finansira deficit:

1) Zaduzivanjem (unutrasnjim ili spoljasnim) kroz hartije od vrednosti (dugorocan efekat)
2) Koriscenjem rezerva
3) Emisijom novcanica

U slucaju Srbije, spoljno zaduzivanje jos postoji kao opcija ali realno gledajuci situaciju kreditnog trzista i uzimajuci rizik (rejting) zemlje u obzir, opcije su jako smanjene i poprilicno nepovoljne (rizik = veca kamatna stopa). Unutrasnje zaduzivanje je vrlo limitirano, da ne kazem prakticno nemoguce, vec dosta dugo se vodi restriktivna monetarna politika. Devizne rezerve nisu mudra opcija jer je to pokrice cele privrede, kontrola kursa valute, garancija celokupnog bankarskog sistema... bez rezervi centralna banka apsolutno gubi uticaj na monetarno trziste.

Dakle, to nas ostavlja sa emisijom novcanica. Znaci vrlo je realno da se deficit pokrije jednom proporcijom internacionalnim finansiranjem a drugom porcijom stampanja novca. Isplate penzija i plata drzavnog sektora idu putem plasiranja novog novca koji instantno prerasta iz monetarne baze u M1. Dakle sekvenca je sledeca:

a) Povecanje monetarne baze
MV = PQ
∆M = P x Def

b) Deprecijacija valute
π = V(DEF/Q) + ∆V/V

c) Povecanje cena primarne robe (Purchasing Power Parity)
P = EP
∆E/E = V(DEF/Q) + ∆V/V
⇒ ∆E = ∆P

d) Generalna inflacija i porez na inflaciju (segniorage)
SE = π(M/P)

Licno smatram da problem nije u zastoju inostranih investicija vec u cinjenici da Srbija nema proizvodnju. Sadasnji krah finansijskog trzista samo je doprineo tome da se brze suocimo sa istinom. Proizvodnja je generator beneficija a ne finansijski hokus-pokus ni privatizacija (koja ne moze vecno da traje).
debiltant debiltant 18:21 11.04.2009

Isto samo malo drugacije...

Licno smatram da problem nije u zastoju inostranih investicija vec u cinjenici da Srbija nema proizvodnju.

Sa ovim se slazem, ali i Goran je verovatno hteo da kaze da jedno povlaci drugo! Jer, bar ja ne vidim, kako drugacije da pokrenemo proizvodnju, ako ne stranim direktnim investicijama? Pogotovo velikim, strateskim kompanijama iz raznih oblasti, jer one sa sobom donose i trziste za prodaju takve robe, dakle izvoz! Nemojmo se zavaravati da smo mi na takvom tehnoloskom nivou da mozemo napraviti bilo koji proizvod, a da to nije neki na nizem nivou obrade, jeftinije od tehnoloski razvijenijih zemalja! To nikad nije ni bilo niti ce i biti! Jos u 19.veku Srbija je bila sirovinska baza za Austrougarsku, a Austrougarska za Nemacku! To je zakon!
Zasto je to tako? Po meni iz 3 razloga: 1) Ekonomija obima 2) Tehnoloski razvoj 3) Sinergijski efekat

Ja sam fan liberalne ekonomije, ali smatram da je David Rikardo, veliki jevrejski klasicni ekonomista napravio zbrku svojom Teorijom komparativnih prednosti! Jer u praksi ova teorija tera siromasne da se specijalizuju da budu siromasni, a bogate da budu bogati! Ona tera crnce da se specijalizuju da budu sobarice, a belce da rade na NYSE! Zasto? Zato sto ta teorija apstrahuje gore navedena tri efekta koja uspesne cini uspesnima! Zbog toga cak ni plate sobarica u Somaliji i sobarica u Londonu nikad nece biti jednake!
Sansa Srbije i svih manjih zemalja je ne da probamo da po svaku cenu proizvodimo sve i svasta kao u SFRJ, nego da probamo da dovedemo multinacionalke iz strateskih oblasti koje ce obezbediti pre svega trziste za te proizvode, a time i ekonomiju obima koja je nuzna zbog fiksnih troskova! Dalje, obezbedice i tehnoloski nivo koji je potreban da bi se ekonomija obima ostvarila,a najvaznije je da sve to zajedno izaziva i pozitivan sinergijski efekat na ostale privredne grane Srbije, njen izvoz, razvoj...

Lakse je reci nego ostvariti,al pogledajte primer Slovacke u autoindustriji! Izvozila je milion vozila godisnje! Ostvarila sva tri efekta i izvukla se koliko toliko iz nemastine... Sigurno ima jos dosta primera... primer Fiata zvuci lepo, samo da se to realizuje, jer Fiat ima i ekonomiju obima i tehnologiju, a videli ste i sinergiju na cene stanova i placeva po Kragujevcu jos dok je sve bila najava...pa kursevi italijanskog jezika u KG cvetaju...dakle,efekat i na opismenjavanje Srbije...

Dakle, Gorane u pravu ste za strane direktne investicije, a i Vi freerider06 za proizvodnju! Jedno povlaci drugo!
(Pre nego sto pocnem da pisem ovde,ja uvek procitam sporenja koja trenutno postoje, pa pokusavam da povezem stavove jednog i drugog u jednu, koliko se moze, smislenu celinu. Ne zamerite mi na tome.)
than than 01:43 14.04.2009

ova

Nekako je normalnije da se uzima cjelogodisnji period (dakle, godina, dve, tri...), a ne na 6 mjeseci, ako se vec navodi...
Odnosno usporedjivanje s onime od prije 12, 24, 36 mjeseci.
Sto se tice svih nagadjanja, od toga se ogradjujem. Nitko od njih niti nema pojma kako ovo rijesiti, niti su ocekivali da ce se nesto dogoditi, ali zato svako ima svoju 'analizu' sto ce biti. No, po teoriji vjerojatnosti, netko ce pogoditi :).

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana