O decaku, pecurkama i nervoznom coveku...

Ninoslav Randjelovic RSS / 08.04.2009. u 07:41

Stizem rano ujutru u planinski gradic Palenke. Smestam se u naselju Pan-Chan blizu Majanskih rusevina. U dzungli, van grada. Drvena kolibica, krevet i ventilator. Ostavljam stvari i peske idem nekoliko kilometara do rusevina. Napolju je vec hiljadu stepeni. Snimam piramide i razne detalje.

U povratku do naselja nalecem na mladog Majanca. Pojavljuje se iznenada, kao neki sumski duh. Pametne oci, prijatan osmeh. Pokazuje mi rukom da skrenem sa staze i podjem negde za njim. Prvo se neckam, ali onda ipak odlucim da ga pratim stazicom koja nas odvaja od puta i vodi dublje u dzunglu.

Hodamo desetak minuta kroz memljivu vlagu biljki koje trule i isparavaju. Pitam se zasto idem za ovim momkom...

Konacno izbijamo na malu zaravan. Mladic mi kaze da sednemo i da “malo porazgovaramo”.

- Ti kao da si nervozan covek – kaze mi. Smeje se. I meni je smesno.

- Jesam, cesto se nerviram – kazem mu.

- Posmatrao sam te tamo na rusevinama - pokazuje rukom negde desno od nas. - Isao si kao neki pomahnitali majmun sa tom tvojom kamerom. Skoro da si vikao na ljude da se sklone, pa da mozes da snimas to sto si hteo da snimas. Moja sestra ti je rekla da sednes i odmoris se ispod drveta, ali nisi je cuo ni razumeo. Htela je da ti kaze da se saberes i da nadjes postovanje prema mestima koja posecujes. Posebno sada kada si ovde.

Cutim.

- Ako hoces, probaj ovo – pruza mi braonkasto-sivu pecurku. To je sveta biljka koja je mom narodu jednom pomogla da shvati svet u kome su ziveli kao ljudska bica. Pojedi je celu, sa sve peteljkom.

Jedem je kao sto mi je receno. Ukus zemlje pomesane sa pepelom. Decak se smeje. Oci mu sijaju.

Branimo se od komaraca i jedemo pecurke.

Posle sedme, decak mi kaze da je vreme da se pozdravimo i da se vratim u kolibicu.

- Uskoro ces biti veoma umoran – kaze mi. Kada ti bude bas tesko, posmatraj biljke i pij dosta vode. Srecno! Pronadji postovanje.

Zaista, vec na putu do kolibice, osecam se sve umorniji. Kupujem tri flase vode.

Sedim neko vreme na kamenom stepeniku kupatila i gledam kroz prozor u ogromno zeleno lisce i crvene cvetove. Slusam zvuke i kada konstatujem da sporo dolaze do mene "shvatam" da sam u nekom “drugom” stanju svesti. Lezem na krevet sa zeljom da malo odremam, jer je umor koji osecam vec neizdrzljiv. Ipak, strah me je da se prepustim snu. Razmisljam da sam se otrovao od ovih pecurki i da sam zbog toga tako umoran. Onda sebe uveravam da sam umoran jer sam prethodne noci putovao 11 sati autobusom iz Chetumala, a onda po vrucincini jutros pesacio 3-4 sata po dzungli.

Konacno, ustajem, gledam se u ogledalu. Kazem sebi "Budi miran."

Opet lezem na krevet i jedva drzim oci otvorene. Konacno vise ni to ne mogu. Lezim tako kao pred san, lebdim negde medju malim svetlecim bicima (lice mi na Zvoncice). Hiljade njih. Pozivaju me da se opustim i da ostanem tu gde sam. Onda pomislim da zapravo umirem otrovan. Pre nego sto u panici opet ustanem iz kreveta, pozdravljam se sa Zvoncicama i kazem im da "moje vreme nije jos stiglo". One trepere kao svetleci prah. Radosno.

Opet sedam na kameni stepenik kupatila. Gledam u biljke napolju. Odjednom shvatam da sve te biljke daju samo ljubav i da je ta ljubav nesto bez imena i o cemu ne vredi mnogo govoriti. Ceo svet je ljubav. To kao da ovde, u kolibici, sada sasvim shvatam. Ono sto ne shvatam je da postoji nasilje u svetu. Otkud nasilje ? Odjednom stize i tuga. Osecanje osujecenosti sveta i svih nas, u ljubavi. Uvek i na svaki nacin. Zestok osecaj. Pratim ga. Razmisljam o svireposti Majanskih rituala. Otkud tolike krvne zrtve ? Davi me nekakva strasna tuga.... Onda opet strah da sam se otrovao. Razmisljam da izadjem iz kolibice i zamolim nekoga, bilo koga, da mi pomogne. Umesto toga, gledam se u ogledalu i pijem vodu.

Razmisljam o strahovima koje osecam. Sebi kazem - Ovaj nemir koji osecas  je zatvorenost tvog bica. Tu zatvorenost stvaraju strahovi koji su tvoji. Ta zatvorenost mora da postoji da bi tvoje bice imalo svest o sebi. Da bi tvoje bice imalo identitet. Da bi ti bio ti. I ne samo to - osim “oblikovanja” identiteta, strahovi su tu da ljude sacuvaju od nekakve razorne istine koja trazi da od nas uzme sve, a prvo bas taj identitet. Strahovi su ono cime sebe "stitimo". imaju svoju svrhu, pripadaju samo nama, a kada nam vise nisu potrebni, nestaju. Kada nas porobe, nestajemo mi.   

Ljudska bica su predatori, razmisljam dalje. Ubijaju i tako prezivljavaju. Opet, religije ljudskih bica imaju ideale koji nisu predatorski – jednakost svih svesnih bica, samilost, nenasilje, ljubav.... Otkud predatorskoj rasi nepredatorski ideali ? Otkuda tako nesto ? Kako to da nepredatorski ideali karakterisu vecinu ubijanja medju ljudima – od ubijanja zbog pojilista do ubijanja zbog Boga, nacije ili demokratije ?

Mozda su pecurke pomogle Majama da shvate da ce ljudska bica morati da se promene da bi nekako mogla da prevazidju upravo ono zahvaljujuci cemu opstaju u svetu - svoj egoizam i predatorstvo. Inace, unistice svet. Drugim recima, svet bi mogao da unistiti sam sebe preko ljudskih bica. Zbog toga ce ljubav, tj., svet, promeniti ljudska bica. Da bi svet opstao.

Eto, nisam smeo da se prepustim “onom” svetu koji su mi najavljivale Majanske zvoncice, ali je pecurka, tako mala i skrivena u senci ogromnog drveca i paprati gde raste, ipak mogla da mi posvedoci ljubav kojom svet sebe cuva i spasava. Ipak, opirem se sve vreme. Zelim da sve to prestane i da budem kao pre. Misli same nadiru. I slike ljudi. Ljudi koji su mi znacili ili mi znace u zivotu. Shvatam da sam u ljubavi takav kakav sam prema sebi u ovoj kolibi sada. I otvoren i zatvoren. Fragmentaran.

Onda ugledam trag suncevih zraka koji se provlace ispod vrata kolibice i kao laseri prelaze preko kamenog poda. Blistaju kao zlato. Velika sreca me obuzima. Shvatam da Maje nisu nestale. Oni su i dalje tu. U svemu ovom ovde i sada. A, posebno u ovim zracima Sunca.

Sve u svetu ima svrhu. Svrha je oslobodjenost od straha. Istinska istina je da na pocetku, u sredini i na kraju sveta postoji samo ljubav. Dakle, svemu i svacemu se treba zahvaljivati. I strahovima. Jer, i oni su ljubav, na kraju krajeva. 

Posmatram moje slozene stvari – sveske i knjige na stocicu, torbu na podu, odecu obesenu o ekser na zidu, cvece u vazi, ventilator na plafonu, oker boju zidova kupatila i zeleno-crveni svet napolju - i svemu tome se zahvaljujem.

I onom mladom Majancu koji se jutros pojavio onako iznenada i odnekle se zahvaljujem. I pecurkama koje sam pojeo se zahvaljujem.... Bolje mi je.

Izlazim iz kolibice i odlazim da nesto veceram. Vec je oko 8 uvece.

 (Jukatan, jul 2007)



Komentari (29)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

marco_de.manccini marco_de.manccini 08:10 08.04.2009

peace, нервозни човече

Леп текст. Искрен. Фрагментирани смо сви. Отворени и затворени. Племенити и груби. Храбри и престрављени. Смирени и нервозни. Све то.
margos margos 10:38 08.04.2009

Hvala:)

rapunzel rapunzel 11:14 08.04.2009

Lepo

Sve u svetu ima svrhu. Svrha je oslobodjenost od straha. Istinska istina je da na pocetku, u sredini i na kraju sveta postoji samo ljubav. Dakle, svemu i svacemu se treba zahvaljivati. I strahovima. Jer, i oni su ljubav, na kraju krajeva

ovo moram da zapišem u moje tefterče lepih misli.

i meni bi trebalo par tih pečuraka, malo da se opustim.
kao prikrivam nervozu, ali to uvek nekako izbije iz mene,
ako nikako drugačije a ono dok spremam kuću.
maksa83 maksa83 11:35 08.04.2009

Re: Lepo

i meni bi trebalo par tih pečuraka, malo da se opustim.

Ninoslave, predlažem da registruješ firmu i postaneš Zvanični Distributer Pejotla i Magičnih Pečurki za Centralnu i Istočnu Evropu, interesovanje je veliko a tržište gladno. Evo ja mogu da budem kum firme, nek' se zove MeskalTrade Holding D.O.O.

Super priča, btw, kao da su je pisali zajedno Kastaneda i Lori Anderson.
natasavb natasavb 13:07 08.04.2009

Re: Lepo

ovo moram da zapišem u moje tefterče lepih misli.

a ja ovo
Razmisljam o strahovima koje osecam. Sebi kazem - Ovaj nemir koji osecas je zatvorenost tvog bica. Tu zatvorenost stvaraju strahovi koji su tvoji. Ta zatvorenost mora da postoji da bi tvoje bice imalo svest o sebi. Da bi tvoje bice imalo identitet. Da bi ti bio ti. I ne samo to - osim “oblikovanja” identiteta, strahovi su tu da ljude sacuvaju od nekakve razorne istine koja trazi da od nas uzme sve, a prvo bas taj identitet. Strahovi su ono cime sebe "stitimo". imaju svoju svrhu, pripadaju samo nama, a kada nam vise nisu potrebni, nestaju. Kada nas porobe, nestajemo mi.


srecom, uvek se nadje neki decak , koji ucini da nam bude bolje.
neki od njih nose sa sobom pecurke, a neki reci kojima nas uce kako da pronadjemo put do svog


njanja_de.manccini njanja_de.manccini 13:12 08.04.2009

Re: Lepo

Razmisljam o strahovima koje osecam. Sebi kazem - Ovaj nemir koji osecas je zatvorenost tvog bica. Tu zatvorenost stvaraju strahovi koji su tvoji. Ta zatvorenost mora da postoji da bi tvoje bice imalo svest o sebi. Da bi tvoje bice imalo identitet. Da bi ti bio ti. I ne samo to - osim “oblikovanja” identiteta, strahovi su tu da ljude sacuvaju od nekakve razorne istine koja trazi da od nas uzme sve, a prvo bas taj identitet. Strahovi su ono cime sebe "stitimo". imaju svoju svrhu, pripadaju samo nama, a kada nam vise nisu potrebni, nestaju. Kada nas porobe, nestajemo mi.

i ja bi ovo da odvojim ko da je moje.

hvala ti nino na divnom tekstu
i odlicnoj veceri
sladjamk sladjamk 14:07 08.04.2009

Re: Lepo

Ja ne odvajam komade. Meni je ceo tekst fenomenalan i stavljam ga u favorite
vracarac92 vracarac92 14:20 08.04.2009

Re: Lepo

Meni je ceo tekst fenomenalan i stavljam ga u favorite

Apsolutno.
Hvala Ninoslave.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 15:55 08.04.2009

Re: Lepo

Ja ne odvajam komade.

ma ja ne odvajam bre - ja kradem taj deo i nosim sa sobom. ostavljam ostatak.
radojicic92 radojicic92 21:27 08.04.2009

Re: Lepo

MeskalTrade Holding D.O.O.

a moze i CacaDeVaca Corporation
caca de vaca, cow shit iliti kravlja balega jer tu najbolje uspevaju
Za shamane su i dalje divine flesh

sladjamk sladjamk 11:22 08.04.2009

Bas divno i zestoko

Odusevila sam se kulturom Majanaca jos kao dete. Bas ti zavidim na dozivljenom Gde ti jos nisi bio?
Ovo me podsetilo na Kastanjedu . Hvala ti bas onako os srca
reanimator reanimator 11:49 08.04.2009

...

Ubiću se više od ovg Ninoslava :)
Prvo ga mesecima tretiram kao fantastičnog blog-zajebanta...pa krene sa kinematografijom..pa se jedva prešaltujem na duboko poštovanje zbog društveno korisnog rada...i vidi ga sad...perfektno literarno delo?! :)
Apsolutno divan tekst :)
leeanna leeanna 13:13 08.04.2009

:)

preporuka!
Budimac Budimac 15:52 08.04.2009

:)

Veoma, veoma lepo, al baš
mirelarado mirelarado 19:45 08.04.2009

Re: :)

Заиста лепо... Изузетно.
Kazezoze Kazezoze 16:04 08.04.2009

Strahovi i predatori...

Odlichan dozhivljaj taj sa gljivama:))))
Pomazhe da ljudi bar na trenutak pronadju svoje pravo "Ja" i da pravilno sagledaju stanje svesti u kojem se nalaze.
Celo vreme chovek je pod vlashcu svog lazhnog "Ja" chiji je vlasnik nasha lichnost koja je promenjivog karaktera i podlozhna kontroli predatora koji deluju direktno na nashe emocije. Nekad je to delovanje pomocu straha, a nekad preko ljubavi. U modernom vremenu predator deluje preko medija ili preko rechi politichara kojem smo ukazali poverenje.
Medjutim, u nama postoji jedna stalna ‘tachka’, koja je skrivena iza nashe promenljive lichnosti. Ona retko kada mozhe da dodje do nekog izrazhaja jer je stalno gurana na stranu pod naletom bujice misli, strasti i osecanja koji diriguju chovekovim ponashanjem i chesto ga dovode u nezavidne situacije. Ta permanentna ‘tachka’ je ujedno i jedan nepristrasni Sudija koji obitava unutar nas i koji nam sudi za nashe ponashanje. Glas tog Sudije je skoro nechujan usled zaglushujuce buke koju u nama stvaraju odredjeni dogadjaji i reakcije, medjutim, iako slabashna i pasivna, ova istrajna svest nasheg istinskog ‘Ja,’ uvek ostaje pravedna i objektivna. S obzirom na to da je ona uvek prisutna u nama i da je njen glas ipak moguce chuti, chovek se samim tim smatra i odgovornim za svoje ponashanje, odnosno greshke koje eventualno pochini kada se nadje u nekom iskushenju. Ta svest nasheg istinskog ‘Ja’ nas uvek i na vreme upozorava na neku potencijalnu opasnost, odnosno, pre nego shto smo naumili da napravimo neku glupost.
To istinsko "Ja" se veoma retko pojavljuje jer lazhno "Ja" ima svoje 'odbojnike' koji na sve nachine chuvaju prevlast nad kontrolom ljudske svesti. Poneke gljive uspevaju da na trenutak savladaju te odbojnike i oslobode prostor delovanja svesti nasheg istinskog "Ja". Mislim da se to i tebi dogodilo u ovom sluchaju.
Odlichan tekst. Preporuka.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 16:22 08.04.2009

Re: Strahovi i predatori...

Odlichan tekst.

a Boga mi i ovaj tvoj!
Blade Runner Blade Runner 16:17 08.04.2009

Nino

ne prestajes da me iznenadjujes i odusevljavas.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 17:33 08.04.2009

Heeej, hvala vama !

Ima jedna tibetanska saljiva prica po kojoj Pakao i Raj isto izgledaju, Svecana soba, sto prekriven divnim jelima i pice. Jedino ljudima duuuuugacke ruke strasno. Tako, u Raju hrane jedni druge i uzivaju u gozbi. U Paklu svako pokusava sebe da nahrani i ne moze.
Kazezoze Kazezoze 17:50 08.04.2009

Re: Heeej, hvala vama !

Ima jedna tibetanska saljiva prica...

Mislish na ovu prichu?
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 18:14 08.04.2009

Re: Heeej, hvala vama !

Da !
darkonduty darkonduty 23:26 08.04.2009

Lijepo

Nakon čitanja ove tvoje priče osjećam se kao da sam pogledala neki film od Guillerma del Tora.
miloradkakmar miloradkakmar 23:41 08.04.2009

Lirski nadahnuto

Ako hoces, probaj ovo – pruza mi braonkasto-sivu pecurku. To je sveta biljka koja je mom narodu jednom pomogla da shvati svet u kome su ziveli kao ljudska bica. Pojedi je celu, sa sve peteljkom.


Da li ima još tih pečurki? Da uvezemo koju tonu .
Blade Runner Blade Runner 02:36 09.04.2009

Re: Lirski nadahnuto

magic mushrooms effect

mashha mashha 17:15 09.04.2009

Re: Lirski nadahnuto

Evo još jedne za divnu priču
NNN NNN 01:25 09.04.2009

Nervozni dečak...

Dobro je da u nervoznom čoveku još uvek "čuči" dečak koji je spreman da ga s vremena na vreme spase...
BFN
dzudi dzudi 20:24 09.04.2009

Fantastično...

Iskreno, literarno prelepo, poučno...

Hvala za ovaj tekst ( stavljen je u favorite ) i topla preporuka.

Bravo!!!
omega68 omega68 21:00 09.04.2009

Daj te mi gljive ludare

...da me razvale, da me udare...
myredneckself myredneckself 22:56 09.04.2009

Re: Daj te mi gljive ludare

The internal dialogue is what grounds people in the daily world. The world is such and such or so and so, only because we talk to ourselves about its being such and such and so and so. The passageway into the world of shamans opens up after the warrior has learned to shut off his internal dialogue.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana