Dvadeset godina

Nebojša Milenković RSS / 23.09.2007. u 09:20

stambolic%20i%20milosevoic.jpgVIII sednica CKSK Srbije (23/24. 09. 1987)

Dvadeset godina otkako se u ovoj zemlji časovnici kreću u suprotnom smeru.

Dvadeset godina otkako je džukelizam postao sinonim za patriotizam.

Dvadeset godina otkako ovde život jako malo vredi.

Dvadeset godina otkako nas tucaju u mozak oni kojima već odavno ne može da se digne. 

Dvadeset godina otkako nama i ovom zemljom vladaju iščašene vizije Dobrice Ćosića koje, pri tom, plaćamo najskupljom mogućom cenom.

Dvadeset godina otkako u ovoj zemlji ubistvo može da se ne proglasi za zločin.

Dvadeset godina otkako smo uspeli da se zaseremo na sve što je u našoj istoriji bilo vredno ponosa.

Dvadeset godina otkako crvenimo na graničnim prelazima.

Dvadeset godina otkako se reč srbin u normalnom svetu piše malim slovom (nemojte, molim vas, odmah da krenete s tiradama o tome šta je – to jest kakav je – taj “normalan svet”, pošto o njima upravo i pišem).

Dvadeset godina otkako je pobedila narodna muzika.

Dvadeset godinakao ružan san!



Komentari (120)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Nebojša Milenković Nebojša Milenković 09:21 23.09.2007

Sorry

Shumar Shumar 11:27 23.09.2007

Re: Otvorene karte


crno.

crno i prazno.

ali iskreno.

I iskreni odgovor danas sledi:

Sve sto ti napisao je Tacno.
Tacno sa one strane gledista koje vidi cashu polu praznu...ali......ima i ona strana te iste cashe....strana koja vidi tu istu cashu kao polu-punu.

Kada bih otvorio ovog trenutka "karte" i rekao da ima tacno 25 godina kako sam u borbi sa destruktivnim silama koje reze kao besne zveri na ovoj planeti, vecina bi pomislila da sam mozda pijan ili naduvan, ili nesto trece...

Ali, za mene u tom periodu, najvaznije je bilo izbeci ono najstrashnije : izbeci nuklerani rat izmedju US i SSSR.
Cena nikada nije bila previsoka.
A deo te cene si ti (ispravno) naveo u svom blogu.
Srbija je zrtva, ali je svojom zrtvom podmetnula ledja , i svako ko bi to okarakterisao kao "kolateralna steta" ne bi pogreshio.

Bog neka nam bude u pomoci ako je sve samo odlozeno i ako se sukob izmedju nekih nuklearnih sila ipak negde u buducnosti desi.
Onda ce sve ovo "crno" sto ti napisa izgledati trivijalno, a secacesh se sa tugom tvoje srece zbog plavog neba i zdravlja tebe i tvoje dece.

Moje reci neka vam budu za utehu, a vi....vi nastavite da se borite za bolje sutra.
Za bolje sutra nashe dece.
Kao sto ih i ja imam uvek u srcu svom...


Shumar ili Ranger , Kralj sa slomljenim macem







zdragan zdragan 08:33 25.09.2007

Re: Sorry

Istorija je tu samo da nas pouci da nista vise od losih stvari koje su nasi prethodnici radili, ne radimo. Moramo dalje. I Hrvati i Slovenci i Srbi i svi ostali narodi iz ex-YU treba da okrenu novu stranicu istorije na kojoj ce se ispisati samo lepe stvari... Dokle vise da se prisecamo nekih dogadjaja i ljudi koji su samo osramotili nase nacije, zivela buducnost!!!
strava strava 19:26 25.09.2007

Re: Sorry

Nebojša Milenković

Mislim da sve traje dosta duže i to od 1945. godine i da se nije završilo. A mislim i da se mi nismo oslobodili nekavih turskih osmanlijskih običaja iako su se i sami Turci toga oslobodili.
strava strava 19:27 25.09.2007

Re: Sorry

Nebojša Milenković

Mislim da sve traje dosta duže i to od 1945. godine i da se nije završilo. A mislim i da se mi nismo oslobodili nekavih turskih osmanlijskih običaja iako su se i sami Turci toga oslobodili.
Mungos Mungos 09:38 23.09.2007

Potpisujem!

Da ti sta drugo kazem - ne bi mi verovao!

Mungos, The Vrlo Zamisljet & Taknut

"Nije pitanje koliko, vec - dokle?" (Neko)
sentinel26 sentinel26 18:27 23.09.2007

Re: Potpisujem!

U cilju relativizacije počinjenih zločina i katastrofalnog sunovrata naroda, kao i pokušaja abolicije krivaca, velemajstori "zamene teza" često tu sednicu nazivaju sukobom "dve frakcije".

Da li je tako?
Šta se posle desilo?

1) Eksponirani "pripadnici" poražene struje ("frakcije" mogu se podeliti u dve grupe. Jedni su morali da spašavaju radna mesta a drugi prvo glavu na ramenu a potom da traže nova radna mesta. Njihov odlazak iz partije, a naročito brojnost je vešto prikrivana sve do formiranja SPS-a a poslije je to postalo irelevantno.

2) Bio je to sukob jednog crnog talasa sa jednim malo manjim bezbojnim uz prisustvo nekoliko malih, plavo, bijelo i crveno, obojenih talasića koji su bili samo posmatrači.

3) Ako je ona pobednička frakcija bila stvarno komunistička, kako to da su se uz nju tako brzometno zalijepili: krimosi svih boja i organizacionih nivoa; tzv. antikomunisti; ljubitelji četničko-koljačkog pokreta i Crkva?!.
Nijesu li crkveni velikodostojnici nosili kosti svetog "Cara" Lazara da omedje granice nove države. Tek ove 2007.godine setili su se da on nije bio car nego knez. Nije li to malo kasno?

4) Na tom crnom talasu još i danas jašu strukture ovoga društva jer se nisu odrekle tekovina te sednice.
Ustvari Osma sednica još nije završena.

5) Bilo bi još i dobro kada bi cehove te avanture mogla da podmiri ova generacija. Bojim se da će računi stizati za još dvije naredne.

6) Poslije svega što se dogodilo 1999.godine, da li je na Kosovu bilo više Srba koji su slavili ili onih koji su osudili ubistvo I.Stambolića 2000.g.? Oni koji to znaju njima je sve jasno, samo im se kazuje.

7) A ja, ja sam svoje pripreme za ovakve dogadjaje započeo još 1982. a završio 1984.godine. Parolu "ništa nas ne smije iznenaditi" ja sam bukvalno shvatio i ne kajem se.
Ne računajući ono što nosim u duši, ovaj jedan biljeg na ruci od kišobrana kojim me je 1988.g. u Palati pravde gadjala jedna hrabra Srpkinja iz junačke Like (inače borac NOB-a) zato što sam joj rekao "To što radite vodi pravo u rat i katastrofu!" nije ništa u odnosu na ono što su neki proživjeli.

Danas kad pročitam kako tu sednicu komentarišu neki koji nisu napunili ni 30 godina jasno mi je zbog čega ovom društvu ne odgovara da se odrekne nekih tekovina te sednice.


Mungos Mungos 03:17 24.09.2007

Re: Potpisujem!

Bljah!

Bolje da idem sa si spravim veceru sa komadima pileta koje je zaklao & raskomadao drugi... A ja cu da uzivam u ukusu koljaceve "pobede"!:))

Mungos, The Hedonista

"Tko je slijep, ne vidi nista!" (Mozda Alan Ford)
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 09:41 23.09.2007

Preporuka

a sta drugo da dodam!!!?
poz
bkc
antifashist antifashist 10:23 23.09.2007

Re: Preporuka?

Све било ОК да сте момци, живели у тунгузији, пратили медије само са запада у задњих 15 година,... Али аутор текста се бави помало и историјом, Цоле је већ био активан политички у то време, ...
Све је то била иста Багра - породица чак.
Ни трунке светлости више они пре Слободана нам давали нису , чак ако питате дисиденте из тог доба рећи ће вам да је са променом Власти постало комотније политички живети.
Јел то мислите да су они други победили да би било мање клања Срба, мало мање избеглица?
или потичете из повлашћених породица из тог перида, па вам Слобица укинуо привилегије.
Са Једаним примером опште веће слободе, коју је омогућавао Стамболић и њему слични, убедићете ме да сте у праву.
Дотле, молим Вас, не лажите.
dragan7557 dragan7557 10:31 23.09.2007

Re: Preporuka

Branislav Kovačević Cole
a sta drugo da dodam!!!?
poz
bkc


Pa, ime krivca ili odgovornog! Ali bey obayenog -u na[im uslovima i tsl.
adam weisphaut adam weisphaut 10:45 23.09.2007

Re: Preporuka?

Ни трунке светлости више они пре Слободана нам давали нису , чак ако питате дисиденте из тог доба рећи ће вам да је са променом Власти постало комотније политички живети.
Јел то мислите да су они други победили да би било мање клања Срба, мало мање избеглица?

Hm ako su svi oni bili jedna porodica onda su i slovenacki komunisti trebalo da podpadaju pod nju a kao sto se da videti oni ne unakazise svoju drzaviu kao SM i njegova banda krvoloka.
No interesantno je ako apostrafiate samo srpske zrtve ili one druge (i mnogobrojnije) po Vama nisu bile vredne zivota No nemojte imati sumnji bez agresije SM ne bi bilo ni rata niti bi bilo izbeglica. Mozda ste sa ipak malo zbunilii kod izbora nicka?
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 10:57 23.09.2007

re: antifashist

без коментара...
blackbox blackbox 11:12 23.09.2007

Re: Preporuka?

чак ако питате дисиденте из тог доба рећи ће вам да је са променом Власти постало комотније политички живети.

Na koja to velika imena misliti, da li bi ste bili ljubazni da navedete barem neke disidente.?
antifashist antifashist 11:30 23.09.2007

Re: Preporuka?


adam weisphaut,
Hm ako su svi oni bili jedna porodica onda su i slovenacki komunisti trebalo da podpadaju pod nju a kao sto se da videti oni ne unakazise svoju drzaviu kao SM i njegova banda krvoloka

Не вређај Словеначке патриоте са црвеним партиским књижицама. Од 1941 су знали шта хоће и сваки потез им је био повучен у циљу оног што данас имају. Кад кажем иста породица мислим На Слободана, на Ивана, Бошка .... био је то исти клан у оквиру СКПС урађен баш ко све групице које обичан човек зове мафија.
No interesantno je ako apostrafiate samo srpske zrtve ili one druge (i mnogobrojnije) po Vama nisu bile vredne zivota. No nemojte imati sumnji bez agresije SM ne bi bilo ni rata niti bi bilo izbeglica

И Иван и Слободан су своје деловање везивали за Србију, не за Словенију (ње си се дохватио). Ја се извињавам за све Словеначке жртве које су изазвали Српски дечаци без муниције случајно тако послатe да бране границу. (замисли за ово не могу да оптужим ни Цобу ни Ивицу, пре неке Хрвате, Словенце, неке друге Србе,...)
Mozda ste sa ipak malo zbunilii kod izbora nicka?

Фашизам је покрет који снажно ограничава (различитим средствима) људска права ради веће стабилности ( жељеног стања) и бржег напретка (ка задатом циљу)
Докле тог има биће и антифашиста
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 11:37 23.09.2007

Osma sednica još traje. Ali je pri kraju.

Svetislav Basara
u novom STATUSU:

I to je, takođe, ostalo do dana današnjeg. Koštunica je to čak i usavršio. Reci "Kosovo najskuplja srpska reč", reci "živela Srbija", ", reci "voljeni premijer" i radi šta hoćeš u najbukvalnijem smislu te reči. Za tebe nema zakona.

Ako je Milošević bio katastrofalni zemljotres, Koštunica je serija slabijih potresa koji uvek slede posle glavnog udara. Njega će sa istorijske scene vrlo brzo oduvati ološ u kome je, odbačen i prezren od boljeg dela Srbije, pronašao poslednje utočište. Baš kao što je Ćosića iz sanjane predsedničke fotelje nogom u dupe najurio njegov lični proteže - Šešelj.
adam weisphaut adam weisphaut 12:05 23.09.2007

Re: Preporuka?

Не вређај Словеначке патриоте са црвеним партиским књижицама. Од 1941 су знали шта хоће и сваки потез им је био повучен у циљу оног што данас имају.

Ma katolici su to, ne sme im se nikad verovati
Кад кажем иста породица мислим На Слободана, на Ивана, Бошка .... био је то исти клан у оквиру СКПС урађен баш ко све групице које обичан човек зове мафија.

Hm samo dok je jedan bio na vlasti ex Jugoslavija je bila medjunarodno cenjena zemlja, dok je zbog drugog Sbijapoznata sirom sveta po masovnim grobnicama. Pitam se gde li je razlika? No vazno je da ste Vi, Dobrica i co. ostili dasak slobode.
(замисли за ово не могу да оптужим ни Цобу ни Ивицу, пре неке Хрвате, Словенце, неке друге Србе,...)

Zamislite, ja mogu da optuzim SMrada. On ih je namerno poslao da bi izginuli kako bi se povukla vojska iz Slovenije i preslo na drugu fazu u planu prekomozicije ex YU, Hrvatsku.



Nebojša Milenković Nebojša Milenković 14:50 23.09.2007

ZA OPOMENU: OTAC I DECA

Kilavi otac nacije:


I njegova deca:


antifashist antifashist 15:05 23.09.2007

Re: Preporuka?

blackbox,
Na koja to velika imena misliti, da li bi ste bili ljubazni da navedete barem neke disidente.?

Па хајмо прво од оних имена која су по "западном" мишљењу то и остала.
У задњем ТВ разговору Милован Ђиласу је дата питањем могућност да осуди Слободана. Ђилас је одговорио да је његово искуство сасвим различито , и да је он тек у његово доба могао да објављује, политички делује,...да скратим, тај последњи разговор са Ђиласом показује само оде о Слободану, много веће од Михајла Марковића, Бране Црнчевића који су једно време били чак и чланови С.П.С-а али никад нису тако лепо о Слободану говорили.
Војислав Коштуница, Дворска Луда, Чавошки, Добрица Ћосић,Тадић (старији), Шешељ, Зоран Ђинђић..., су тек у његовом добу владавине добили право политичког деловања и окупљања.
Сасвим је другојачије било у другим деловима Југославије. Тамо су права добили само Нацисти док су остали и даље масовно били спутавани.
То што Дисиденти у Србији нису умели да се удруже већ су се задовољили оснивањем туђих странака (нпр.Ћосић, Тадић,..), разбијањем јединства опозиције на првим изборима и спречавањем бојкота истих (нпр.Ђинђић,..), обилажењем страних амбасада за лично политичко мишљење (нпр. дворска луда), вођене политике саопшењима ( нпр Коштуница..), ..., стварно није био крив Слободан већ они сами.
p.s. да не испаднем да сам пристрасан заборавих групу људи мени политички најдражих, а окупљених око Српске.Либералне.Странке - они су урадили - стварно ништа. (а замоало да им будем члан)
adam weisphaut adam weisphaut 16:36 23.09.2007

Re: Preporuka?

Anti
O cemu vi to pricate, posto su se u svetu desavale promene koje jednostavno ni on nije vise mogao da ignorise, SMrad je napravio simulaciju demokratije gde ste imali ostensibly slobodu poltickog delovanja, ali je on kontrolisao medije, drzavni aparat , policiju i vojsku, novac i najvaznije obavestajne sluzbe.Dakle teorijski ste imali demokratiju, ali u praksi virtuelnu demokratiju. To jest imali ste pravo ali niste mogle da ga ostvarite kroz fer politicku utamkicu. A da je to bila virtuelna demokratija govori cinjenica da je oba puta kada je porazen na izborima, postosu katastrofalni rezultati poceli da mu urusavaju sistem pa je poceo upprkos svojim mehanizmima kontrole da gubi podrsku, 96 i 200 morao da na silu bude nateran da prizna poraz. I o kakvoj crnoj demokartiji mi onda govorimo.
antifashist antifashist 17:18 23.09.2007

Re: Preporuka?

adam weisphaut,
Ви сте на моју тврдњу:
Не вређај Словеначке патриоте са црвеним партиским књижицама. Од 1941 су знали шта хоће и сваки потез им је био повучен у циљу оног што данас имају, одговорили:
Ma katolici su to, ne sme im se nikad verovati

ако је лично - национална сам мањина и немам ништа са С.П.Ц.-ом (а ни са брациком Кертесом) тако да пуцате у празно .
ако пак мислите на ситуацију у Словенији - Католички утицај није био пресудан за стање у Словенији.
неки други, (Нацисти) су користили утицај Папе много више, али на другом месту тих година.

Па опет на моју тврдњу:
Кад кажем иста породица мислим На Слободана, на Ивана, Бошка .... био је то исти клан у оквиру СКС урађен баш ко све групице које обичан човек зове мафија. Ви кажете:
Hm samo dok je jedan bio na vlasti ex Jugoslavija je bila medjunarodno cenjena zemlja, dok je zbog drugog Sbijapoznata sirom sveta po masovnim grobnicama. Pitam se gde li je razlika? No vazno je da ste Vi, Dobrica i co. ostili dasak slobode.

Прво Слободан је све време до 8. седнице СКС-а делио власт са Иваном и другим блиским "рођацима". Горн Милић, тада београдски а сада хрватски новинар, Вам може много рећи о том братству (он ту види и Дворску Луду). Тек био је заједно са њима још од својих студија.
Ћосић је више опција Тадића млађег (Преседника садашњег, мада ће можда порећи, обзиром да се и очевог мишљења одриче, чак преправља) него моја. Још мање Коштунице, мислим да и о Косову немају заједничке погледе.
Србија би била "позната" подједнако по тим гробницама са и без СМрада. Успут кад су те гробнице настале највећу подршку Караџићу је пружао Ђинђић из Србије. Већу и од Коштунице. С.М. му је месецима пре пре тога завео санкције, (и деца су по С. Крајини због тога умирала).
Селективно памћење никако неће помоћи да из мутљага изађемо.
Ја бих само да Вас питам : јел ове Ваше тврдње настају из необавештености или из политичког определења? (тек да знам ским причам)
А о Дашку слободе:
Е, ја би и на својој кожи једном да то осетим. Али све док овде владају "рођаци са подршком једне од Свемоћних страна" - тешко ....
villiem villiem 17:53 23.09.2007

Re: Preporuka?


antifashist

Povlačim pitanje
Zauvek
urbanosaurus urbanosaurus 18:12 23.09.2007

Re: Preporuka?

antifashist
Не вређај Словеначке патриоте са црвеним партиским књижицама. Од 1941 су знали шта хоће и сваки потез им је био повучен у циљу оног што данас имају


ovo je vec diskutabilno...
mislim da su tek od 1956. jasno odredili shta zele i u skladu sa tim pocheli da vuku poteze...

i naravno da sam rad o tome da raspravim...



malo pomocne literature nije na odmet... :))
antifashist antifashist 19:25 23.09.2007

Re: Preporuka?

urbanosaurus,
ovo je vec diskutabilno...
mislim da su tek od 1956. jasno odredili shta zele i u skladu sa tim pocheli da vuku poteze..
i naravno da sam rad o tome da raspravim...

Мислим на О.Ф.-у Тамо су словеначки Комунисти трпели сваку политичку групу ако није истицала јединство Југославије. Даље мислим на полујавну изјаву Кардеља да је Југославија само прелазна фаза и да ће Словенија и Хрватска после те прелазне фазе бити одвојене од остатка Југе. Још јавнија је изјава истог лика да је Словенија ушла у Југославију са Хрватском да би избегла ратне репарације???(лик је иначе био идеолог СКЈ и творац устава из 1974).
Мислим На пресељење фабрика из Београда ( јер је близу границе???) у Марибор??
Мислим на одређивање најсушније године за почетну у статистици за развијеност региона.
Али не могу да се сетим шта је било 1956 па молим за помоћ.
malo pomocne literature nije na odmet... :))

У томе сам дудук јер нико ни из ближе ни даље породице није био члан ниједне ложе. Па и за то тражим помоћ? Једино сам прочитао онај марксов Манифест....
urbanosaurus urbanosaurus 19:57 23.09.2007

Re: Preporuka?

Али не могу да се сетим шта је било 1956 па молим за помоћ.


bilo je svashta te daleke 1956... :))
bilo je i pre i posle toga svashta ali 1956. je prelomna jer su tada mnoge stvari dobile malo jasniji oblik...
i pored toga shto nemamo dovoljno informacija vremenska distanca koja je iza nas nam moze pomoci da neke stvari sagledamo u malo drugachijem svetlu...

a svesni smo i posledica nekih deshavanja...

1956. je bilo svashta i po madjarskoj...
1956. su bile, kako neko reche kod coleta na blogu o exYU, i veshto prikrivane studentske demonstracije u zagrebu...mrzi me da trazim konkretni post, ali me bash to zainteresovalo...trazio dodatnu prichu o tim demonstracijama u zagrebu ali nishta...

a i ovo...kao osnovno...

Ministar odbrane Ivan Gošnjak potpisao je 24. aprila 1956. godine Pravilnik o organizaciji, delokrugu i radu organa bezbednosti JNA, kojim je precizirana nova nadležnost za KOS: kontraobaveštajna zaštita komandi i jedinica, ustanova JNA i namenske proizvodnje za oružane snage; otkrivanje delatnosti unutrašnjeg neprijatelja u strukturama Armije; borba protiv težih slucajeva pokušaja razbijanja moralno-politickog jedinstva u JNA; zaštita tajnosti u komandama i ustanovama kroz raspodelu obaveza i zadataka sa organima vojno-politickog rukovodenja. Zbog toga je u Državnom sekretarijatu narodne odbrane (DSNO) formirana i posebna komisija za tajnost.

To je znacilo dalje jacanje KOS-a, ali i širenje njegove nadležnosti, a i saradnje sa Ministarstvom unutrašnjih poslova. Bilo je to vreme prisnosti vojnog ministra, generala Ivana Gošnjaka i civilnog, potpredsednika Aleksandra Rankovica, koji su važili za najpoverljivije Titove saradnike. Kako se, medutim, menjao njihov položaj kod maršala, tako su se menjali i odnosi izmedu KOS-a i Udbe.

Krajem pedesetih i pocetkom šezdesetih, medutim, u jugoslovenskom vojnom i politickom vrhu dolazi do pojava nacionalnih podvajanja. Prema svedocenju Ivana Gošnjaka, preteranu nacionalnu osetljivost pokazivali su Edvard Kardelj Bevc i Vladimir Bakaric, koji su vec tada bili potpuno samostalni u odlucivanju o razmeštaju slovenackih i hrvatskih kadrova. Dok su Gošnjak i Rankovic "nacionalno nezainteresovani" u organima bezbednosti držali ljude proverene jugoslovenske orijentacije - Jeftu Šašica, šefa KOS-a, i Cecu Stefanovica, ministra policije, dotle su Kardelj i Bakaric za zamenike, mimo volje ovih funkcionera, progurali Edu Brajnika, šefa Udbe, i Ivana Miškovica, zamenika nacelnika KOS-a. Time je ostvaren nacionalno-republicki upliv u organe bezbednosti, koji ce kasnije dovesti do podela na desnu, Kardeljevu i levu, Rankovicevu frakciju, pa i do obracuna na Brionskom plenumu.
sentinel26 sentinel26 21:20 23.09.2007

Re: Preporuka?

urbanosaurus
bilo je svashta te daleke 1956... :))
bilo je i pre i posle toga svashta ali 1956. je prelomna jer su tada mnoge stvari dobile malo jasniji oblik...
i pored toga shto nemamo dovoljno informacija vremenska distanca koja je iza nas nam moze pomoci da neke stvari sagledamo u malo drugachijem svetlu...
a svesni smo i posledica nekih deshavanja...
1956. je bilo svashta i po madjarskoj...
1956. su bile, kako neko reche kod coleta na blogu o exYU, i veshto prikrivane studentske demonstracije u zagrebu...mrzi me da trazim konkretni post, ali me bash to zainteresovalo...trazio dodatnu prichu o tim demonstracijama u zagrebu ali nishta...

Ja sam pominjao te studentske demonstracije u Zagrebu 1956. godine.
Moja saznanja o tim dogadjajima su poserdna i o njima ne mogu da govorim ne zato što neću ili možda mislite da se bojim.
Razlog je sledeći. Ima još živih učesnika tih dogadjaja i pošto oni ne žele o tome da govore i pišu, (meni bar nije poznato) ja smatram da oni imaju neki ozbiljan razlog za to.

Prije više od 5 decenija moj blizak rodjak, stric (nije rodjeni kako se kaže u Srbiji) je naprasno "umro" kao vojnik u kasarni u Rijeci. Roditelji su dobili pismo da je umro i da su ga oni "tamo" sahranili. Roditelji nijesu imali niti jednu sliku, a mogli su da sahrane samo to njihovo pismo. Nijesu smeli nikoga ništa da pitaju.

Poslije 2-3 godine (suviše kasno) započeli smo tajnu privatnu istragu, koja je trajala jedno 10-12 godina.
U tom cilju više ljudi je ("tajno" putovalo u Zagreb i Rijeku. Tri puta sam ja bio taj putnik.
Želeli smo da dodjemo do saznanja da li je uopšte moguće otkriti istinu.

Da ne trolujem više, najmanje dva čovjeka koji su pokušavali da nam pomognu koji su nam pružili veoma mnogo korisnih informacija o tim danima bili su akteri tih dogadjaja.

Ne znam za vas, ja ne očekujem da ću dočekati otvaranje arhiva iz 1956..godine.
Šta mislite zašto recimo predsednik države ili vlade ne uzme jedan pasoš i ode kod Jovanke Broz i kaže - Izvolte gospodjo, slobodni ste, putujte gde god volite ako nemate problem sa vizama, tu vam ne mogu pomoći.



antifashist antifashist 21:25 23.09.2007

Re: Preporuka?

urbanosaurus,
Хвала
Знао сам за Мађарску
Што се студентских демонстрација тиче, било их је више пре 68 и не само у Загребу. У Загребу поред демократских било је и нацистичких око1971( нисам сигуран за време) али ћеш о томе врло мало сазнати из Хрватских извора. Тамо је Нацизам поодавно средио јавност. Далеко да сам антихрватски настројен, али и далеко од тога да сам спреман да лажем да би одржао равнотежу са овим овде. Од доласка Нациста на власт у Хрватској штампа углавном изгледа ко штампа овде у Време бомбардовања или после 5.Октобра. Углавном сви у исту плочу
И Ферал је после неколико година слободе увео самоцензуру .
Штета ја сам Ћосићеве, Вукове, Kanrgine и многе друге овде (посебно у паланкама) бункерисане књиге, у Вараждинској библиотеци први пут прочитао. 1985.
Штета још једном и за саме Хрвате јер не постоји чак ни етнички разлог више за то. (геноцид над Србима је скоро потпуно успео).
Мене више плаши домаћи Фашизам јер живим овде, и ако си приметио ови овде нам бришу сећања.
Нико се више не сећа минирање првих избора и Зоранову улогу у томе, нико се не сећа његовог печења волова са Караџићем, нико се не сећа његових договора са Слободаном иза леђа других (1996) које је чак сам признао, нико се не сећа његове иницијативе за Косово неколико дана пред смрт (која је много екстремнија била од Војине садашње инцијативе). Кад нас убеде да нам је Ђинђић Икаона Демократска, разбијаће нам главу са његовим Српством и тако у недоглед.
Не знам да ли си приметио да већ постоји опше мишљење о Мемотрандуму САНУ.
Српским националистичким манифестом је проглашен обичан , чак благи,преглед стања у којем се Сбија налазила 80-тих,
Ма поверо би им и ја да нисам прочито текст.
antifashist antifashist 23:35 23.09.2007

Re: Preporuka?

adam weisphaut
O cemu vi to pricate, posto su se u svetu desavale promene koje jednostavno ni on nije vise mogao da ignorise,

Е кад би госн. Шћекић хтео да нам исприча целу причу сазнали би сте да он није први добио сигнал из Румуније у време промена, већ да је за сигнал сазнао од хрватских колега. Али Они су били "уљудни" па питали "Другове на Врху" а другови им поручили да то није у интересу Хрватске да се замера другим Државама?
Други поуздан сведок је Биљана Србљановић. Она је писала пре Републике и Шпигла за Погледе. Може да посведочи колико је било демократије у том листу у време Слободана. И тако редаом са скоро целом старијом Елитом овде...Али Елита је Елита баш зато што уме и да ћути кад треба.
SMrad je napravio simulaciju demokratije gde ste imali ostensibly slobodu poltickog delovanja

Како би волео да сте били са мном тих 90 у овој рударској паланци. Све живо што је било за демикратију је навијало да се опозиција или Удружи или Бојкотује изборе. Чак је и Вук стао на страну Бојкота и скоро све демократе сем Ђинђића и можда Мићуна. За ову тврдњу вам могу навести скоро све остале ко сведоке.
Dakle teorijski ste imali demokratiju, ali u praksi virtuelnu demokratiju .. To jest imali ste pravo ali niste mogle da ga ostvarite kroz fer politicku utamkicu

ни сад не знам зашто је то Зорану у том тренутку одговарало, после бојкотованих избора опозиција би била у много повољнијем положају.
ali je on kontrolisao medije, drzavni aparat , policiju i vojsku, novac i najvaznije obavestajne sluzbe

на шта је имао и легитимно право после 1. регуларних избора али не заборавите и Страни (бар) Новчани утицај на те службе.
A da je to bila virtuelna demokratija govori cinjenica da je oba puta kada je porazen na izborima, postosu katastrofalni rezultati poceli da mu urusavaju sistem pa je poceo upprkos svojim mehanizmima kontrole da gubi podrsku, 96 i 200 morao da na silu bude nateran da prizna poraz. I o kakvoj crnoj demokartiji mi onda govorimo

Немојте да ме погрешно схватите. О Слободану имам врло лоше мишљење. Чак до првих дана суђења у Хагу и трипут горе него Ви,..
Али зар није логично да после било какве крађе следи судски поступак и осуда лопова. Ако смо за демократију (ја јесам и лично и породично) онда је баш та крађа највећи Злочин. Колико су добиле особе које су крале на изборима? Колико је тих особа? У ком су затвору? Кад је било суђење? Како да ја за то не знам, а трудим се све о томе да сазнам још од Избора 2000?
Јел може ико да ми помогне по овом питању?
antifashist antifashist 09:34 24.09.2007

Re: Preporuka?

sentinel26,
И Вама ко и urbanosaurus-у велико Хвала. Стварно нисам очекивао да ћу да налетим на ове податке овде. Ваш коментар сматрам подједнако битан за схватање зједничке прошлости коју и те како бришу да би нам наметнули своје виђење
Почео сам са протестом јер нам Аутор уводног текста преставља Црнило од доласка Слободана на власт трудећи се да нас убеди да је он крив за сва зла која су нас снашла.
Како би било дивно да је тако. И ова глава би прогутала и његову продају Хагу, а да га пре тога, нису ни питали за сва зла која је нанео народу овде, још више Србима преко Дрине.
Али дубоки су корени оног што нам се десило. Ајде да оставимо по страни Швабе који су 1914 Словенима Србију нападали.
Почело је од Директиве Коминтерне да је један народ Империјалистички, па преко НОБ-а, да би са уласком Стаљинистичке Арманде завршило са десетковањем и са ове стране Дрине. Није било само ликвидација "политичких" противника. Било је и безразложног слања Деце на унапред "организоване фронтове" да што више те исте деце изгине. Нисам прави србин ( тек житељ ове земље) али је и моју породицу закачила свака фашистичка и свака Стаљинистичка Акција ко сваког Србенду. Из причања старијих који су преживели фронтове попут Сремског можеш још увек да сазнаш да је сасвим другачији однос "команде" према народу био од Винковца западно. У мом крају ту причу причају и Срби и неСрби.
Волео би да налетим и на писмена документа који би ту причу подржала.

urbanosaurus спомену неке пређашње Убице попут Ранковића. Ко што аутор уводног текста покушава да Ивана преставуи ко демократу??? тако и националисти престављају Ранковића и Крцуна као заштинике народа овдашљег у то време. Јадна нам слободарска мајка беше кад су нас они штитили.
И проучио сам ја ту двојицу потомка Срба. Крцун је једном у пијаном стању реко Брозу "Ја ти све време љубим дупе а ти Хрвате више волиш" и ништа више. А иза њега стоје хиљаде и хиљаде побијених житеља Србије.
Ранковић је још гори . На брионском пленуму кад је сам увидео свој крај, једино је тражио да му не припишу Национализам. Исти број мртвих стоји и иза овог Геџе ако не и већи.
што се Ивановог дела тиче, па ајде да поменем само егзекуцију Душка Радовића.И толико је довољно о "демократи" кад је Југа била нешто.
Али нисам ни слеп па да не видим да су комуњаре донеле и велики напредак за непобијени народ. Довољно је да погледам своју породицу. Нико није био члан партије па опет је мој Отац два пута био на мору о рачун државе. Имао бесплатно школовање и кревет у интернату. Ја сам био ускраћен у Иваново Доба бесплатног кревета и бесплатног летовања., али ми нико за образовање ни динар није тражио (за нешто више морао си да будеш "члан"). Што се мог детета тиче размишљам о продаји стана за једно парче папира које се зове диплома - милина једна Демократска. Кажу да за нешто више морам да будем не само "члан" већ и ....
Да није и за то само Слободан Крив?
sentinel26 sentinel26 11:08 24.09.2007

Re: Preporuka - to Antifašist

antifashist
sentinel26,
И Вама ко и urbanosaurus-у велико Хвала. Стварно нисам очекивао да ћу да налетим на ове податке овде. Ваш коментар сматрам подједнако битан за схватање зједничке прошлости коју и те како бришу да би нам наметнули своје виђење
...............................................
Ко што аутор уводног текста покушава да Ивана престави ко демократу??? тако и националисти престављају Ранковића и Крцуна као заштинике народа овдашљег у то време.
..............................................
што се Ивановог дела тиче, па ајде да поменем само егзекуцију Душка Радовића.

Ne vidim potrebu niti razloge da se za nešto zahvaljujete.

Ovakvim tekstovima po pravilu ne repliciram iz poznatih razloga.

Moram da vam skrenem pažnju da ste promašili temu i na sljedeće:

Niko, pa ni autor ovde nijesu Ivana Stambolića predstavili kao demokratu.

Skoro sva vaša "saznanja" su posrednog karaktera pa ne želim da ih komentarišem.

Saznanja i impresije, o toj sednici, čije djelove sam ovde prenio su moja lična (doživljena) nijesu prenesena od bilo koga ili neke propagandne službe.

Predsednici Bugarske, Madjarske, ČSSR i Poljske nijesu bili veći demokrate od Ivana Stambolića, pa vidimo gde su njihove države sada i sa kakvim žrtvama su tamo stigli.

Predsednik Rumunije Čaušesku je mnogo bliži Slobodanu Miloševiću, pa oni imadoše i ljudskih žrtava i još uvijek nijesu preboleli taj period. Znaju dobro ne samo šta više neće nego i šta hoće od sebe i svoje budućnosti.

Dakle nije u pitanju demokratija - autokratija, nego je riječ o jednom veoma opasanom avanturizmu koji je donio nevidjene žrtve drugima ali i sopstvenom narodu.
A taj avanturizam je na Osmoj sednici dobio zeleno svetlo. To je bio okidač. O tome je riječ.

Do ratova koje je vodio S.Milošević, u kojima "Srbija nije učestvovala" o ponašanju srpskih oficira u Balkanskim i Prvom sv.ratu predavanja su držana na vojnim akademijama, a od tada na policijskim akademijama i u Medjunarodnom krivičnom sudu.

Ako mislite da vam pristaje ime "Antifašist" onda lijepo bacite u korpu za smeće sve ono što ste napisali o Sremskom frontu. Radi se o najobičnijoj podmetačini i glupostima. Taj koji vam je to servirao nije vam pravi prijatelj.

urbanosaurus urbanosaurus 14:16 24.09.2007

Re: Preporuka?

antifashist
urbanosaurus спомену неке пређашње Убице попут Ранковића. Ко што аутор уводног текста покушава да Ивана преставуи ко демократу??? тако и националисти престављају Ранковића и Крцуна као заштинике народа овдашљег у то време. Јадна нам слободарска мајка беше кад су нас они штитили.
И проучио сам ја ту двојицу потомка Срба. Крцун је једном у пијаном стању реко Брозу "Ја ти све време љубим дупе а ти Хрвате више волиш" и ништа више. А иза њега стоје хиљаде и хиљаде побијених житеља Србије.


za pochetak nisam siguran kakav si materijal chitao i kojim informacijama baratash...
ubica rankovic i ubica krcun nisu isto...
a nisu samo ni ubice...
dosta njihovih dela i nedela je i dalje obavijeno velom tajne...
ubistvo krcuna recimo...
recimo da postoji teorija da je rankovic organizovao to ubistvo za rachun socijalizma, komunizma, tita, ochuvanja yuge...postoji masa anegdota o kojima se moze a i ne mora raspravljati...neke su istinite, neke ne...bez otvaranja arhiva se dosta toga moze samo nagadjati i oslanjati na posredne priche i falsifikovanu komunistichku istoriju...kao i onu chetnichku koju danas uche deca iz svojih udzbenika od svojih profesora...

prosto je...
komunisti su ubijali...
i to svuda...
mislili su da je dovoljno samo shto su bili antifashisti i anti kapitalisti...
krvavo su branili taj stav svuda u svetu...

danas znamo da to nije bilo opravdano kao ni dovoljno...
danas znamo shta smo ako smo antifashisti, anti kapitalisti i antikomunisti...
neki su znali i 1936. shta su...
krvavo su branili taj stav svuda u svetu...
izgubili su i nestali iz svih chitanki u exSFRJ...
na tadashnjem stepenu informacija mnogi nisu mogli doci do zakljuchka da su ideoloshki proanarho opredeljeni...neki su platili idejom a neki glavom...

krcun je recimo platio glavom...
ovo je naravno veoma diskutabilno...i nadam se da ce biti...

rankovic je platio idejom...
narod je platio najvishe tu simulaciju komunizma dok su drzavom upravljali kontraobaveshtajci...

a dan danas smo daaaaaleko od istine...
5. oktobra je postojala shansa za otvaranje arhiva...nije se desilo...
hapshenje SMa je bilo odlichna prilika da se on onako operativno ispita oko nekih stvari i da mu se sudi prvo ovde za sva zla koja je uvhinio svon narodu a u ime svog naroda...naravno nije se desilo...

laz je bila na kolenima 2 puta...
i opstala je i dalje...

nestorijanac nestorijanac 14:52 24.09.2007

Re: Preporuka?

laz je bila na kolenima 2 puta...
i opstala je i dalje...


Ah, pa nemojte ocajavati ! Znate vec da su u lazi kratke noge i da cesto pada na kolena (ne samo 2 puta)... To sto se pridigne i opet nekud krene (takav je teren gde laz funkcionise, sta li ?) je mnogo veci problem, u tome je stvar.
Mozda ?
urbanosaurus urbanosaurus 15:00 24.09.2007

Re: Preporuka?

nestorijanac
takav je teren gde laz funkcionise, sta li ?




nemam pojma o kojim lazima govorish nestorijanac...
one o kojima ja govorim nisu bezazlene, traju dugo i puno nas koshtaju...

i ne ochajavam...
borim se i dalje...

u svakom porazu
ja sam video deo slobode
jer kad je gotovo
za mene znaj tek tad je pochelo




nestorijanac nestorijanac 15:04 24.09.2007

Re: Preporuka?

nemam pojma o kojim lazima govorish nestorijanac...
one o kojima ja govorim nisu bezazlene, traju dugo i puno nas koshtaju...


Na te lazi sam i mislio.
Na nase lazi. Bas te koje se u Srbiji snalaze da prezive. Uz nasu pomoc. Jer, bez nas, nema ni njih...tih skupih lazi.

Srecna vam borba !
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 15:04 24.09.2007

Re: Preporuka

dragan7557
[quote=

Pa, ime krivca ili odgovornog! Ali bey obayenog -u na[im uslovima i tsl.


Moram da priznam da nisam razumeo pitanje...Kog krivca?Budite konkretniji...
antifashist antifashist 02:18 25.09.2007

Re: Preporuka - to Antifašist

sentinel26,
Ne vidim potrebu niti razloge da se za nešto zahvaljujete.

Нисам обраћао пажњу на ваше поруке ван ове полемике.Захвалио сам се за људски запис једне погибије војника (кавих је било на хиљаде досад).
Skoro sva vaša "saznanja" su posrednog karaktera pa ne želim da ih komentarišem.

Па и не може се бити непосредан у свему. Али се може бити реалан На пример не може се неко окупљљање 1988. назвати скупштином. Реално је да је то само симулације Скупштине.
Moram da vam skrenem pažnju da ste promašili temu i na sljedeće:
Niko, pa ni autor ovde nijesu Ivana Stambolića predstavili kao demokratu

Прихватио сам игру аутора Уводног текста.На пример у ранијим текстовима је селективним избором цитата покушавао Зорана Ђинђића да престави ко хуманог и модерног политичара. Немам ништа против тога да он то не ради на начин каквим можемо и Хитлера, Стаљина, Броза ,....(бирајте лик по жељи) да преставимо ко пацифисте.
Али Ево излазим из игре и назваћу Ивана како му и приличи - чланом мафије.
Predsednici Bugarske, Madjarske, ČSSR i Poljske nijesu bili veći demokrate od Ivana Stambolića, pa vidimo gde su njihove države sada i sa kakvim žrtvama su tamo stigli.
Predsednik Rumunije Čaušesku je mnogo bliži Slobodanu Miloševiću, pa oni imadoše i ljudskih žrtava i još uvijek nijesu preboleli taj period. Znaju dobro ne samo šta više neće nego i šta hoće od sebe i svoje budućnosti.

Не увеличавајте значај ни Ивана ни Слободана. Прво ни један ни Други никад нису били на тако високим Функцијама ( то се ни једном житељу Србије није десило у "титовој" земљи). Они су све врема били у нижој ложи.
Друго, упоређујете земље које су поред ужасног режима, успеле да сачувају Технички кадар који је умео да направи, без помоћи са стране, и шибицу и (бар) Локомотиву. То са Србијом није случај. Преко 60 година из ње се исисава свако креативан - на разне начине, и све су шансе да ће то још дуго да траје.

О ратовима два питања са одговорима:
1.колико је било досад покоља Срба на Балкану а да се Срби нису ни питали? - одговор је да знамо бар за још десет таквих које нећемо наћи у школским Историјама..
2.Како би то Ивановом, Дражином ,...?? политиком спречили Јасеновац?, убиство Срба у Аустроугарској ван фронтова..., на пример? - Онако како су и остале проблеме решавали по директиви одозго:
"Проблем је измишњен од стране Националиста и он не постоји"???!!!!
Или стварно мислите да је Слободан послао ненаоружане војнике на Словеначке Границе?
Ма и он се ко Иван, Ко Дража пре њега , ко Либерали пре њих, ко Крцун, ко Ранковић правио да ће се проблем, ако и постоји, сам од себе решити.
Све касније, је било прекасно.
Аутор Уводног Текста сматра подједнако кривим и оне који су на то могуће Зло на време упозоравали. По томе видим да машина и даље меље и припрема терен за нова ..
Ako mislite da vam pristaje ime "Antifašist" onda lijepo bacite u korpu za smeće sve ono što ste napisali o Sremskom frontu. Radi se o najobičnijoj podmetačini i glupostima. Taj koji vam je to servirao nije vam pravi prijatelj.

Још увек није касно да то проверите непосредно. Поред Београда(који је такође слао децу на Сремски фронт али не тако масовно), постоје на десетине села која су давала "Војнике". Обиђите их и видећете да имају више страдалих него Кућа. Успут питајте каквог официра (само молим вас не од мафијашко-комуњарске феле) какав је стварни значај био Сремсаког фронта.

Све док буде људи poput Nenada Prokića који тврде да ће "Србија бити модерна Држава са Србима или без њих" биће и Антифашиста у њој, јер ја ћу радије уз ону старинску Србију где има Срба.
Мој дом је на Балкану, а искуство наше породице каже да је најбезбедније, ипак, уз Србе.
miladin miladin 10:31 23.09.2007

20 godina?

meni je jako zao dece koja su odrasla za vreme ovog uzasa,sta ce oni napraviti od svojih zivota a samim tim i za svoju domovinu...ja sam "zakacio" predivnu Jugu (`77) i nadao se nakon zla necemu lepom,rezultat ja vise nisam u Srbistanu (znam da zvuci surovo ali tako je) a treba li ocekivati da ce neki novi klinci napraviti nesto lepo pored takvih kretenskih roditelja? ja sam inace optimista...
Pozdrav Nebojsi a i Coletu!
Dejan Stanković Dejan Stanković 11:11 23.09.2007

Nadahnut ti tekst

nema šta, aferim.

Nego, čak je i u ta doba bilo pametnih ljudi koji su predvideli o čemu je reč i šta nam sledi.
Naš bloger Mića Marković i supruga mu Mikićka tada pravili žurku - tradicionalno u ovo doba godine (još uvek je prave).
Ja bio. U zlo doba stigne Radmila Stanković tada dopisnik Vejsnika. Izveštavala sa Osme sednice pa okasnila.
Zrožena do potresenosti - ako se dobor sećam slutila je najcrnju budućnost: Kao - jjesu ovi Stamblićevi komuisti i dripci ali su soft, ali ovi novi - Slobini su staljinisti i nazadnjaci/narodnjaci. Pričala je kako čovek izađe na govornicu i u toku govora promeni stranu pod mrkim pogledima slobinih trabanata i Udbaša.
Toliko je bila potresena da, evo, do dan danas - posle davedest godina, pamtim njene zle slutnje.
A bio sma klinac i nisam bio zainteresovan za politiku.

margos margos 12:42 23.09.2007

Re: Nadahnut ti tekst

Dejan Stanković
Toliko je bila potresena da, evo, do dan danas - posle davedest godina, pamtim njene zle slutnje.A bio sma klinac i nisam bio zainteresovan za politiku.

I ja pamtim taj osećaj straha, zbunjenosti, sluđenosti. Pitali smo se da li je tako bilo i '48. posle 'istorijskog NE' Staljinu... i strahovali da će krenuti od vrata do vrata sa pitanjem 'jesi li za Stambolića ili Miloševića?' a o politici ni tada ni sada ne znam mnogo, ali znam koliko nas je, da prostite, sjebala.

Mića Marković Mića Marković 14:46 23.09.2007

Re: Nadahnut ti tekst

Dejan me je svojim komentarom podsetio na neka vremena.
Ovo je deo iz kolumne koju sam napisao avgusta 1991.Objavljeno kao uvodnik u listu Nasa Borba.

"Onda su došle žrtve. Očevi i majke primaju saučešća. Porodične tragedije plave ove prostore. A skupštine republika postaju svojevrsna pozorišta, teatri apsurda. Raspomamljeni politikanti oru jalove nacionalne njive, a kvazi-intelektualci, kvazi-poslanici, zastupnici, kvazi-akademici troše misaone energetske naboje u borbi bez pobednika. Pamet je ustupila mesto bezumlju, čast bezčašću, nacionalno iracionalnom. Lažovi, nedokazani nacionalni lideri, manipulatori i njima slični, dokopavaju se mikrofona radija i televizije, uvereni da je to njihov trenutak i da će političkom razularenošću, bezprimernim lažima, poluistinama, manipulacijama, kontrolom informativnog prostora i sličnim ujdurmama uspeti. Što je tragično - hoće. Ali ne za dugo. To može da traje izvesno vreme, ali će se to ipak završiti. Međutim, računi se plaćaju i oni stižu. Nema na kugli zemaljskoj onih koji su kroz to prošli, a da tu cenu platili nisu. I što je najtragičnije, nisu je plaćali njeni idejni tvorci, manipulatori i ostala bagra. Plaćao je, i uvek će je plaćati, narod svojim žrtvama."
nsarski nsarski 21:51 23.09.2007

Re: Nadahnut ti tekst

Na sudjenju u Nirnbergu, Herman Gering je rekao i ovo:

"Prirodno, obican svet ne zeli rat, ali, na kraju krajeva, vodje u drzavi utvrdjuju politiku, i uvek je lako
nametnuti obicnim ljudima svoju volju, bez obzira da li je u pitanje demokratija, fasisticka diktatura, ili parlamentarno ustrojstvo, ili komunisticka dikatatura. Sa svojim glasom, ili bez njega, obican narod se uvek moze privoleti da prati vodju. To je lako. Sve sto je potrebno je da im se kaze da su napadnuti, da optuzite pacifiste za nedostatak patriotizma i podilazenje neprijatelju.
Ovaj metod radi uvek, na isti nacin, u svim zemljama."
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 22:36 23.09.2007

Pa i Stambolić je bio za Miloševića!

strahovali da će krenuti od vrata do vrata sa pitanjem 'jesi li za Stambolića ili Miloševića?

s tim što je, ruku na srce, a i istine zarad na VIII Sednici i sam Stambolić ITEKAKO bio za Miloševića,
baš kao što ga je prethodno instalirao i za predsednika beogradskog odbora partije!
Sam Stambolić je, iz samo njemu znanih razloga, agitovao kod Miloševićevih protivkandidata
Radiše Gačića i Draže Markovića da odustanu od vlastitih kandidatura a u koristu budućeg Balkanskog kasapina!

tek da se zna!
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 22:40 23.09.2007

Re: Pa i Stambolić je bio za Miloševića!

Radovan Ristanović, svedok događaja, prenosi i reči Draže Markovića (kojem je Milošević, inače bio zet - pošto je Moma Marković, Mirin otac, bio Dražin rođeni brat)

Dakle, Dražine reči bile su:

Ti ćeš upropastiti ovu zemlju, ti ćeš ovu zemlju odvesti u propast,
Slobodane, ti nisi čovek dorastao za tu funkciju!


Nažalost, bio je u pravu...

Jerry Jerry 11:18 23.09.2007

Dvadeset godina

Dvadeset godina srama, dvadeset godina smrti, dvadeset godina pljačkanja, dvadeset godina propasti, dvadeset godina laži, dvadeset godina ....
zekkah zekkah 11:20 23.09.2007

20g

Dvadeset godina,a gomila ljudi i dalje ne shvata nista od pobrojanog.Tuga jedna,kako i dalje nastavljamo da zabijamo autogolove.Dvadeset godina svesrBske pameti u odjavi.
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 11:32 23.09.2007

Zakrivljeni točak istorije !!!



U 11 sati, 51 minut i 12 sekundi prepodne stigla je jesen.


A na današnji dan, 23. septembra:

1893. U Beogradu u pogon puštena prva javna električna centrala u Srbiji.

Ali:

1987. U Beogradu održana VIII sednica Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije, na kojoj je došlo do prekretnice u idelogiji i politici srpskih komunista. U sukobu dve frakcije, tvrda struja tadašnjeg predsednika CK SKS Slobodana Miloševića pobedila umerenu politiku predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolića. Milošević potom izvršio čistke u partiji i medijima i obezbedio osnov za nacionalističku politiku.

U "prolaznom vremenu":

1998. SB UN doneo rezoluciju 1199 kojom se zahteva prekid vatre između srpskih snaga bezbednosti i kosovskih Albanaca, preduzimanje mera za sprečavanje humanitarne katastrofe i nastavljenje pregovora o okončanju krize na Kosovu. Najavljene akcije i mere ako rezolucija ne bude poštovana.

Danas:

"U Njujorku ćemo sve uraditi za odbranu Srbije i odbranu Kosova, znajući da svaki naš građanin i ceo srpski narod jedinstveno stoji u odbrani naše zemlje", naveo je predsednik Vlade Srbije. (vesti B92, 23.sept.2007.)

A Sutra? A Prekosutra? Uslediće konačno nekakvo naravoučenije, ili ćemo opet da "ponavljamo" prvu rečenicu prve lekcije iz istorije?










nestorijanac nestorijanac 11:51 23.09.2007

a, pre ovih dvadeset godina !

Sta je bilo ?
Med i mleko ?
vucko vucko 12:02 23.09.2007

Re: a, pre ovih dvadeset godina !

Pre rata nismo imali ništa. Onda su došli Nemci i uništili nam sve :)
Jerry Jerry 12:04 23.09.2007

Re: a, pre ovih dvadeset godina !

Bilo je svakako bolje jer nije bilo rata i mrtvih !Nije bilo Srebrenice , Vukovara(Ovčara), rata u BiH , bilo je života !
nestorijanac nestorijanac 12:09 23.09.2007

Re: a, pre ovih dvadeset godina !

bilo je života !

bilo je, jer bili smo mali....
Posle, kada smo porasli,
oterali smo zivot
i prihvatili zivotarenje...
zasto ?
Yngwie Yngwie 12:18 23.09.2007

Re: a, pre ovih dvadeset godina !

Prije ovih 20-tak godina je bilo i losih i pozitivnih stvari i na tim pozitivnim smo trebali da radimo jos vise da im damo vise sanse.
Koliko se sjecam, u ono vrijeme natezanja sa Slobodanom M. pocetkom '90-tih, Slovenija je cak predlagala kompromis jedne "asimetricne federacije" ali ni to nije odgovaralo. Ko zna kakva bi danas bila situacija na prostorima ex-yu. Sada su za nama zrtve rata koje jos nismo u stanju da svrstamo u zrtve i na svaki nacin gledamo kao da ih nikad nije bilo.
Gordana Vasić Gordana Vasić 08:08 24.09.2007

Re: a, pre ovih dvadeset godina !

vucko
Pre rata nismo imali ništa. Onda su došli Nemci i uništili nam sve :)


E Vučko, Vučko...
Taman se iznerviram i krenem da, kao, nešto napišem... kad natrčim tu i tamo na tvoje vrcave komentare, nasmejem se i odustanem.
Nemoj samo da mi tražiš nadoknadu za psihoterapiju, jer ću odmah da ti tražim kontranadoknadu zato što ništa ne pišem, a tamo mi treba neki zbir (kažu).
Gordana Vasić Gordana Vasić 08:26 24.09.2007

Re: a, pre ovih dvadeset godina !

nestorijanac
bilo je života !bilo je, jer bili smo mali....Posle, kada smo porasli, oterali smo zivoti prihvatili zivotarenje...zasto ?


Valjda isti mehanizam po kome, dok smo deca, radujemo se jutru, suncu, zvezdama... životu, onako iskreno, iz srca a nemo i snažno.
Kad porastemo, postanemo deo tog establišmenta ludila, gluposti i zla. I, tek odjednom shvatimo da smo život zamenili životarenjem.
A na tom putu, niko neće da prišapne: ne zaboravi šta je pravi život i šta stvarno vredi.
vucko vucko 09:16 24.09.2007

Re: a, pre ovih dvadeset godina !

A na tom putu, niko neće da prišapne: ne zaboravi šta je pravi život i šta stvarno vredi.

Život je ono što vam se dešava dok imate druge planove.
margos margos 11:23 24.09.2007

Re: a, pre ovih dvadeset godina !

Gordana Vasić
A na tom putu, niko neće da prišapne: ne zaboravi šta je pravi život i šta stvarno vredi.

Šapće, šapće al ga ne čujemo...
Što kaže Vesna Krmpotić ''Munjama te budim kad se ne odazivaš na šapate...''
Gordana Vasić Gordana Vasić 12:40 24.09.2007

Re: a, pre ovih dvadeset godina !

Slažem se Margos. Neki čuju, nekima treba grmljavina, neki ni grmljavinu ne razumeju. Neki se sete, većina na žalost ne.
Sergel Sergel 12:09 23.09.2007

a zasto nisi ti...

...reagovao na neki nacin? Gde su muda a? Naravno da je sve ovo tacno ali da li je recept da se svi pretvorimo u babe narikace, ili da povucemo crtu preko svega i probamo da nesto izmenimo? I ako si primetio, sve su to "oni" a ti kao da si marsovac. Nigde te nema u ovim strukturama. Bravo! Moramo da budemo ponosni na takve sjajne, obrazovane verzije Viktora Jare! Zasto ne budes srpski Jan Palah pa lepo ne prozovu po tebi trg Marksa i Engelsa.
Hocu da kazem da mi je pun k...takvog kvazipatriotizma koji kevce iz psece kucice napravljene od blindiranog stakla.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:14 23.09.2007

Evo...

Evo, šta sam pored ostaloga napisao 1996. godine u knjizi "Kavez - Krajina u dogovorneom ratu" o pojavi Slobodana Miloševića.

Radi jasnog pristupa treba naglasiti da Milošević nije samonikla pojava. Godinama, možda i čitavih desetak godina prije njegove pojave vršena je priprema za vođstvo kakvo je on upražnjavao. Nacionalna kulturna i naučna elita, crkva i mediji su kroz stvaranje atmosfere ugroženog srpskog naciona, pojačanog zaista neadekvatnim ustavnim položajem Srbije u Ustavu iz 1974. godine, idealizovanja vlastitih nacionalnih osobine, proizvodnju istorije i zagledanosti u prošlost, aktiviranjem i političkom instrumentalizacijom nacionalnih mitova ( narod neba, Nebeska Srbija, najstariji narod, zlatne kašike dok su drugi jeli rukama ), pripremili teren za dolazak onoga ko će izgovoriti poželjne riječi. I kada je Slobodan Milošević, aprila 1987. godine u Kosovu Polju izgovorio onu čuvenu rečenicu Niko ne sme da vas bije, mogao je odmah i bez velikih napora uzeti sve moći nacije u ruke i zaploviti na nacionalnom talasu.
Mnogo pominjani Memorandum SANU, koji je objavljen u javnosti septembra 1986. godine praktično je bio raspisani konkurs za političkog i nacionalnog vođu sa jasnom misijom spašavanja ugroženog srpstva najprije od ostalih naroda u SFRJ ali i od međunarodne zavjere. Najistaknutiji književnici, akademici i slikari su po Miloševićevom ustoličenju, prosto požurili davati ocjene o njemu kao istorijskoj ličnosti, kao najznačajnem srpskom političaru 20. vijeka , kao onom koji dolazi ispraviti sve nepravde. On je bio njihov favorit i njihov produkt u isto vrijeme. Godinama ranije, kroz najrazličitije sadržaje, kroz kulturu, prozu, poeziju, književne časopise, pozorišne predstave, javne tribine, kroz čitav jedan pokret u medijima, u SANU u SPC, prosto se vapilo za tipom vođstva koje je Srbija dobila Miloševićevom pojavom. Najveći autoritet u poslu stvaranja atmosfere za Miloševićevu pojavu bio je Dobrica Ćosić, u tim krugovima rado nazivan ocem nacije.
Projekcija vođe širila se van Srbije svuda tamo gdje su Srbi živjeli. To se jasno moglo vidjeti u listu Politika i kultnoj rubrici Odjeci i reagovanja.
vucko vucko 12:19 23.09.2007

Re: Evo...

Ili, što bi se reklo: pazite šta želite, jer vam se to može i ostvariti...
Luka Ivanišević Luka Ivanišević 12:20 23.09.2007

UPRSKANA STVAR

"STAVITE NA USTA HANZAPLAST!
PACOVI IZ PODRUMA UZELI SU VLAST!
SVAKA ČAST!"
Ovi stihovi Bore Đorđevića pred promene izbore 24.09.2000. godine, ilustruju situaciju koja je počela čuvenom osmom sednicom. Tada su baš pacovi iz podruma uzeli vlast opustošili i razrorili Jugoslaviju. A da ovom narodu nisu oduzeti razum i uračunljivost, ne bi do svega toga došlo, ne bi naša deca ginula na ratištima od Slovenije do Kosova i ne bismo mi danas bili uniženi da moramo da čekamo na milost pojedinih dražava da nam daju vizu za put u EU, da naše ljude odbijaju za vizu da bi se školovali u inostranstvu i sl.
Za kraj, citat pokojnog premijera dr Zorana Đinđića:"MI SMO 10 GODINA STARIJI, PROPALIJI I TO JE CENA NAŠE GLUPOSTI. NE MOŽE TO BESPLATNO. VI MOŽETE UZETI AKVARIJUM I OD NJEGA NAPRAVITI RIBLJU ČORBU,A NE MOŽETE OD RIBLJE ČORBE NAPRAVITI AKVARIJUM.SKUVALI STE RIBE I GOTOVO JE.TO JE ISTORIJA."
Ovaj citat treba non stop ponavljati.


















































































Nebojša Milenković Nebojša Milenković 14:48 23.09.2007

Re: UPRSKANA STVAR

Luka,
molim vas da izbrisete belinu (prazne redove)
- mozda je trebala da bude slika pa nije uspela - sta li vec
u vasem komentaru.
unapred hvala
n.m.
Luka Ivanišević Luka Ivanišević 17:38 23.09.2007

Re: UPRSKANA STVAR

Hvala na dobronamernoj replici, problem je bio što me je dugme ENTER malo zavitlava, pa se često zaglavi i ode sve bestraga.Morada kupim novu tastaturu.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 22:31 23.09.2007

Re: UPRSKANA STVAR

pa da - ali replika i dalje stoji
tj. enterovana prazna mesta u vašem komentaru
možete da izbrišete samo vi pa vas još jednom molim
da to i učinite...
n.m.
Felix Krull Felix Krull 12:24 23.09.2007

Dvadeset godina

koje su nepovratno za nama!Zapitajmo se da li smo spremni da sledećih dvadeset godina provedemo u sličnoj atmosferi...
OD NAS ZAVIS !!!
Obican srpski Vo Obican srpski Vo 12:31 23.09.2007

Re: Dvadeset godina

Nemoj samo da nam dodje taj zavisni, bice nam jos gore.
Urosh Urosh 12:39 23.09.2007

Re: Dvadeset godina

Citiraj

Obican srpski Vo
Nemoj samo da nam dodje taj zavisni, bice nam jos gore.


Proud to be Zavisni.:
Felix Krull Felix Krull 13:05 23.09.2007

Re: Dvadeset godina

Neće biti gore, obični srpski Vole!!!
Veruj mi, imaćeš kvalitetnije pašnjake!!!
Obican srpski Vo Obican srpski Vo 13:08 23.09.2007

Re: Dvadeset godina

Felix Krull
Neće biti gore, obični srpski Vole!!!
Veruj mi, imaćeš kvalitetnije pašnjake!!!


Hoces da kazes da ce imati kvalitetnije trave? A mozda i nesto za u venu...
Felix Krull Felix Krull 13:21 23.09.2007

Re: Dvadeset godina

Nisam mislio na to!!!
Nisam mislio na to!!!
Nisam mislio
Nisam mislio
Nisam mislio na to!!!
Pa znaš valjda koja je vlast forsirala i skladištila "nešto za venu"!?!
Obican srpski Vo Obican srpski Vo 13:23 23.09.2007

Re: Dvadeset godina

Ok ako nisi mislio, nemoj da se ljutis. Sto se tice vlasti, bilo koje, covek kaze da vec 20 godina propadamo,a za to vreme je promenjeno nekoliko vlasti, ili se mozda varam?
Felix Krull Felix Krull 13:40 23.09.2007

Re: Dvadeset godina

Ma ne ljutim se, opušteno.
To je bio mali omaž EKV-u.
Iz ove perspektive je jasno da, 20 godina, što propadamo, što stojimo u mestu!
Naravno da smo krajem 2000-ite krenuli boljim putem, ali taj pokušej je ugušen u krvi!
Ponavljam, iz ove perspektive gledano preživeo je taj društveni i politički diskurs zbog kojeg smo i izgubili tih 20 godina.
Obican srpski Vo Obican srpski Vo 13:47 23.09.2007

Re: Dvadeset godina

Ne znam samo zasto je ovde nekima tadasnja jedna komunisticka opcija bolja od druge? Sve su to ista g... tako da ne vidim cemu toliko zaljenje za Stambolicem (nemam nista protiv coveka, Bog da mu dusu prosti). A i danasnji politicari i ostali mocnici su potomci partizana koji su dojahali u Beograd iz svojih hrvatskih, bosanskih, srpskih, crnogorskih vukojebina i pobili prave Beogradjane. Zbog kuce, stana, dragocenosti, predratni Beogradjani su gubili glave, a danas glavnu rec vode potomci njihovih ubica. Ta deca komunizma, preobucena u druge uniforme su zlo jos gore od njihovih oceva.
nestorijanac nestorijanac 13:54 23.09.2007

Re: Dvadeset godina

potomci partizana koji su dojahali u Beograd iz svojih hrvatskih, bosanskih, srpskih, crnogorskih vukojebina i pobili prave Beogradjane. Zbog kuce, stana, dragocenosti, predratni Beogradjani su gubili glave, a danas glavnu rec vode potomci njihovih ubica.


A, predratni Beogradjani su potomci jednog plemenitog pokolenja koje je otislo sa lica Zemlje i ostavilo obicne srpske volove da za njim tuguju....
Obican srpski Vo Obican srpski Vo 14:15 23.09.2007

Re: Dvadeset godina

nestorijanac
potomci partizana koji su dojahali u Beograd iz svojih hrvatskih, bosanskih, srpskih, crnogorskih vukojebina i pobili prave Beogradjane. Zbog kuce, stana, dragocenosti, predratni Beogradjani su gubili glave, a danas glavnu rec vode potomci njihovih ubica.

A, predratni Beogradjani su potomci jednog plemenitog pokolenja koje je otislo sa lica Zemlje i ostavilo obicne srpske volove da za njim tuguju....


Boli istina?
nestorijanac nestorijanac 14:20 23.09.2007

Re: Dvadeset godina

Boli istina?

Ne boli.
Evo jedne pesme:

Samo me odbijaj Srbijice
koliko zelis.
Kukuruz koji jedete, to su ljudske oci.
Vasi pehari, to su necije lobanje,
Korenje hrasta, da, to su ljudske kosti.
Vas krompir, to su prsti coveka
Samo me odbijaj koliko zelis,
niko te nece hteti.
Obican srpski Vo Obican srpski Vo 15:20 23.09.2007

Re: Dvadeset godina

Ne razumem tvoju grotesknu poeziju. Da nisi u nekom satanistickom kultu?
nestorijanac nestorijanac 15:36 23.09.2007

Re: Dvadeset godina

Ne razumem tvoju grotesknu poeziju. Da nisi u nekom satanistickom kultu?

Nisam, obicni srpski vole.
To je jedna od pesama koju je napisalo dete (devojcica, 16 godina) interno raseljenih Srba (sa Kosova).
Zivi u jednoj baraci, ide u skolu i pise pesme.
Ne mislim da je satanisticka.
Sto li je tebi to prvo palo na pamet ?
Mozda zbog (predratnog) gradskog nacina razmisljanja ?
Pozdrav !
vucko vucko 15:43 23.09.2007

Re: Dvadeset godina

U jbt! Odakle ti ovo? Kako se zove devojčica? Gde je ovo objavljeno?
nestorijanac nestorijanac 15:45 23.09.2007

Re: Dvadeset godina

U jbt! Odakle ti ovo? Kako se zove devojčica? Gde je ovo objavljeno?

Zove se Jovana (zivela je u Klini).
Skupljam pesme nase dece sa Kosova za jednu knjigu "Srbiji od njene dece".
Ne verujem da ce biti objavljena u Srbiji.
Deca su veliki ljudi, da, da.....
Obican srpski Vo Obican srpski Vo 15:55 23.09.2007

Re: Dvadeset godina

A poenta je?
nestorijanac nestorijanac 15:59 23.09.2007

Re: Dvadeset godina

A poenta je?

Cega poenta ?
Pesme ?
Mozda to da se dete-pesnik umorilo i rastuzilo... zbog necega ?
Zbog cega, sta mislite ?
Ili koja je poenta sto sam pesmu postavio kao komentar ?
Pa, da se manje svadjamo i delimo...
Da se malo i mi rastuzimo i budemo kao ovo dete-pesnik.
Obican srpski Vo Obican srpski Vo 16:09 23.09.2007

Re: Dvadeset godina

Koja je poenta tvoje pesme i deteta pesnika u kontekstu mog texta gore?
vucko vucko 16:10 23.09.2007

Re: Dvadeset godina

A poenta je?

Obični, je l' to pokušavaš da "uđeš u ulogu", ili šta?
Luka Ivanišević Luka Ivanišević 17:46 23.09.2007

Re: Dvadeset godina

Poštovani Felixe,
Da od nas zavisi da li će ološ da dođe na vlast, to je tačno. U vezi sa Vašom tezom: "OD NAS ZAVISI" je onaj moj preoštri aforizam:"KAKO IZGLEDA PROSEČAN SRBIN? ZAMISLIMO NENADRTALCA I ODUZMIMO MU RAZUM I URAČUNLJIVIST". Ovo se pre svega odnosi na onaj deo naroda koji su podržavali i dalje podržavaju promašenu politiku i koji veličaju lopove i kriminalce kao svece, a njihova nedela kao svete pohode. Imnice PATRIOTA i PATRIOTIZAM su pod takvima i zbog takvih dobile potpuno izvrnuto tj. naopako značenje baš kao što je naša država. Mnogo vode će proći svim srpskim rekam dok se ovaj narod opameti. Koliko li će još mladih ljudi morati da gine ni za šta da bi se oni koji se raduju da im deca idu u rat za promašenu ideologiju i puste snove? To je naša tragedija.
vucko vucko 21:33 23.09.2007

Re: Dvadeset godina

U vezi sa Vašom tezom: "OD NAS ZAVISI" je onaj moj preoštri aforizam:"KAKO IZGLEDA PROSEČAN SRBIN? ZAMISLIMO NENADRTALCA I ODUZMIMO MU RAZUM I URAČUNLJIVIST". Ovo se pre svega odnosi na...

Luka, ovaj tvoj aforizam mnogo više govori o tebi nego o prosečnom Srbinu. Moj najdobronamerniji predlog je da se ne citiraš prečesto, bar što se ove "duhovitosti" tiče.
Luka Ivanišević Luka Ivanišević 21:45 23.09.2007

Re: Dvadeset godina

Luka, ovaj tvoj aforizam mnogo više govori o tebi nego o prosečnom Srbinu. Moj najdobronamerniji predlog je da se ne citiraš prečesto, bar što se ove "duhovitosti" tiče.

Okej. Prihvaćeno. Nisam ni shvatio kao zlu nameru.
Superhik Superhik 14:57 24.09.2007

Re: Dvadeset godina

Mislim da nam takva opasnost realno ne preti. Kostunica i velika vecina olosa oko njega bioloski ne moze vladati jos dvadeset godina.
Superhik Superhik 15:10 24.09.2007

Re: Dvadeset godina

Pa, na primer zato sto je jedna komunisticka garnitura (slovenacka), na vreme shvativsi da je Tito umro i, kasnije, da Berlinski zid vise ne postoji, uvela svoju zemlju u Evropsku uniju a standard njenih gradjana podigla na nivo italijanskog ili austrijskog, a druga (nema potrebe navoditi koja), stvorila Severnu Koreju usred Evrope. Da te podsetim, to je ona simpaticna azijska drzavica u kojoj televizor kosta dvadesetak prosecnih plata i gde postoje 4 dozvoljene frizure (sto je, doduse, mnogo bolje nego u Srbiji, gde je dugo bila pozeljna i bezbedna samo jedna - tarzanka).

Da ne bude zabune, iako sam levicar po ubedjenju, komuniste mrzim vise od fasista i nacista zajedno.
Urosh Urosh 12:30 23.09.2007

Pre dvadeset godina

je sve samo izaslo na videlo. Pocelo je mnogo, mnogo ranije.
anonimni anonimni 12:44 23.09.2007

bez naslova


da li je ovo u smislu "dogodilo se na danasnji dan" ili nesto drugo....ako je nesto drugo, onda je ovo jos samo jedna u bezbrojnom nizu zalopojki....
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 12:59 23.09.2007

OVO JE NEŠTO DRUGO!

da li je ovo u smislu "dogodilo se na danasnji dan" ili nesto drugo....

OVO JE NEŠTO DRUGO!
AlexDunja AlexDunja 14:43 23.09.2007

preporuka nebojsa!

kao i obicno!
znamo svi to. a bojim se da nam treba ovo:
# Raskovnik

To je nekakva (može biti izmišljena) trava za koju se misli da se od nje (kad se njome dohvati) svaka brava i svaki drugi zaklop otvori sam od sebe.
Vuk St. Karadžić

Otvori kam u kom iskra malaksava,
Da lepši od praznika običan dan bude.
Iznesi blago iz lažnih ostava,
Iz izmišljenog pakla lekovit jed rude.
Pokloni svoju biljnu mudrost danu.
Otvori put u reči, u riznicu golje.
Oko zahodi za suncem, ne srce. Osvanu
Varka, rekavši: hajdemo u polje!
Biljni sezame otvori obzorje
Za sve koji su se rodili prerano;
Nek uđu u tuđe srce ako su otvorili svoje,
Otvori semenku u kojoj nežno čami
Zaboravljeno proleće. Otvori
Kamen što prećuta zvezde svojoj tami.
Otvori put ptici, čoveku i zori.

b.m.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 14:46 23.09.2007

Re: preporuka nebojsa!

Ako smo pali - besmo padu skloni!
Olga Medenica Olga Medenica 14:50 23.09.2007

Drugim recima, Nebojsa

tesko si ga nama.
Koliko treba vremena da se tako lepo ukorenjen, razgaceni dzukelizam makar solidno razvodni?
Jos dvadeset?
Deset? Trideset?
Ne lipsi magarce do zelene trave.
anonimni anonimni 15:17 23.09.2007

Re: Drugim recima, Nebojsa


bojim se da u svrhu odredjivanja te vremenske distance , u nasem slucaju treba konsultovati "veciti kalendar".

" .....napred vrance nemoj stati,
ne mirisi travu ne osluskuj vir,
nagradu za trude nebo ce ti dati ,
lepu mirnu raku i veciti mir. "
doktorka doktorka 16:21 23.09.2007

dvadeset godina smo stariji ,

dvadest izgubljenih godina .
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 17:17 23.09.2007

Re: dvadeset godina smo stariji ,

nadam se samo da i za dvadeset godina nećemo i dalje sedeti na ovom
(ili nekom drugom, svejedno)
blogu i pričati ovu istu priču...
Luka Ivanišević Luka Ivanišević 18:43 23.09.2007

Re: dvadeset godina smo stariji ,

Nebojša Milenković
nadam se samo da i za dvadeset godina nećemo i dalje sedeti na ovom (ili nekom drugom, svejedno)blogu i pričati ovu istu priču...

I treba da je pričamo. Moramo da saznamo istinu i da se suočimo sa njom: gde smo bili, šta se desilo i ša je moglo da bude da nismo bili blesavi i dozvolili ludacima da nam upropaste živote.
urbanosaurus urbanosaurus 18:58 23.09.2007

Re: dvadeset godina smo stariji ,

Luka Ivanisevic
I treba da je pričamo. Moramo da saznamo istinu i da se suočimo sa njom: gde smo bili, šta se desilo i ša je moglo da bude da nismo bili blesavi i dozvolili ludacima da nam upropaste živote.


slazem se oko konachnog saznavanja istine...
po meni, jedini put je istovremeno otvaranje arhiva svih bivshih SFRJ republika...
kako pandurskih tako i vojnih...

valjda sentinel reche da nekima josh ni 8. sednica nije josh zavrshena...
nekima josh nije ni brionski plenum 1966. zavrshen...
neki su josh u WW2...
neki su josh u 1389...

ja sam za 2007...
za sad i odmah...

ali sistem koji nas drzi kao taoce ima ogroman interes da mi ostanemo u tim sukobima iz proshlosti...
totalitarni rezimi opstaju samo pod konstantnom pretnjom od spoljnih neprijatelja...kada ih nema izmishljaju unutrashnje ili stvaraju nove spoljne...ili prosto iskopaju neku od starih ratnih sekira...
ljudi ginu a bagra na vlasti se bogati...

u svakom porazu
ja sam video deo slobode
jer kad je gotovo
za mene znaj tek tad je pochelo
Luka Ivanišević Luka Ivanišević 20:45 23.09.2007

Re: dvadeset godina smo stariji ,

urbanosaurus

Luka IvanisevicI treba da je pričamo. Moramo da saznamo istinu i da se suočimo sa njom: gde smo bili, šta se desilo i ša je moglo da bude da nismo bili blesavi i dozvolili ludacima da nam upropaste živote.slazem se oko konachnog saznavanja istine...po meni, jedini put je istovremeno otvaranje arhiva svih bivshih SFRJ republika...kako pandurskih tako i vojnih...valjda sentinel reche da nekima josh ni 8. sednica nije josh zavrshena...nekima josh nije ni brionski plenum 1966. zavrshen...neki su josh u WW2...neki su josh u 1389...ja sam za 2007...za sad i odmah...ali sistem koji nas drzi kao taoce ima ogroman interes da mi ostanemo u tim sukobima iz proshlosti...totalitarni rezimi opstaju samo pod konstantnom pretnjom od spoljnih neprijatelja...kada ih nema izmishljaju unutrashnje ili stvaraju nove spoljne...ili prosto iskopaju neku od starih ratnih sekira...ljudi ginu a bagra na vlasti se bogati...u svakom porazu ja sam video deo slobodejer kad je gotovo za mene znaj tek tad je pochelo


Za mnoge ljude, istorija je počela 1945.godine, kao da pre toga ništa nije postojalo. Ja se slažem da se otvore arhive SFRJ da se sazna ko je bio Tito i njegova politika. Ali sam za to da se sazna sve o stvaranju Jugoslavije od 1918. pa na ovamo, pa čak i o poslednjim krvavim sukobima koji su produkt loše politike i zašto se raspala Jugoslavija i ko su bili ti ljudi koji su doveli do uništenja pomenute SFRJ.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana