Vladika Pahomije, u epizodi Sedam godina vernosti

Jasmina Tesanovic RSS / 23.09.2007. u 12:08
Centar za kulturnu dekontaminaciju Vas poziva na
retrospektivnu izlozbu relikvija Zivka Grozdanica
??? ART
Ponedeljak, 24. septembar 2007 u 19h
Posle izlozenih instalacija METEORSKA KISA i VLADIKA PAHOMIJE U EPIZODI 7 GODINA VERNOSTI, Grozdanic se vraca u simbolicki i imaginarni prostor nase svakodnevice obojene crkveno-drzavno-civilnim odnosima. Takodje, Grozdanic se vraca i u izlozbeni prostor Centar za kulturnu dekontaminaciju nudeci publici ovaj put citavu zbirku izlozenih radova: prizora, objekata, materijalizovanih metafora, citata, karikatura...
(Neposredno pred finalizaciju izlozbe na adresu umetnika stiglo je obavestenje o povlacenju tuzbe Episkopa vranjskog Pahomija - svetovno ime Tomislav Bacic, koja je pokrenuta posle nekoliko izlozbi u prolece 2006. godine.)
O autoru>>
Zivko Grozdanic (Vrsac, 1957), svakako je jedan od naproduktivnijih i najprovokativnijih aktera na ovdasnjoj umetnickoj sceni poslednjih decenija. Posle studiranja na sarajevskoj akademiji, od prve polovine 1980-ih, njegov rad, bilo da je u pitanju performans, slikarstvo ili instalacija/skulptura, karakterise odluka o konfrontaciji sa fizickom i simbolickom, egzistencijalnom okolinom. U tom smislu, Grozdanic je najpre onaj koji preispituje kontekst i, u poetsko-taktickom smislu, umetnik koji nasilno izmesta rad u domen javnog, u polje opste-prihvacenih interesa i tipizovanih predstava, zadrzavajuci za sebe ulogu provokatora i posrednika koji naizgled ne promislja krajnje i eventaulne posledice svog delovanja. Upravo na tom mestu, drskog i ne-odgovornog govora, pompezne i gotovo karikirane monumentalnosti, prepoznaje se i kriticki potencijal Grozdaniceve umetnosti - u pitanju je sirova materijalizacija najrazlicitijih simptoma nase metastazirane (ne)drustvenosti.
...
"Vladika Pahomije, u epizodi Sedam godina vernosti" predstavlja povratak Zivka Grozdanic u ambijent Paviljona Veljkovic (Centra za kulturnu dekontaminciju) u kom je prosle jeseni uspesno izlagao svoju instalaciju "Meteorska kisa". U isto vreme to je i povratak umetniku u tematski okvir koji bi se uslovno mogao opisati kao "ciklus metaforicnih prizora iz zivota crkvenih velikodostojnika".

Izlozba je otvorena do 28. aprila, radnim danom 11-19h


Komentari (7)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Queeria Queeria 13:15 23.09.2007

Čika sa Queeria kalendara

Ovih dana su ljudi koji su se slikali za Queeria kalendar baš aktuelni.

Ruben Ruben 13:18 23.09.2007

Paradigma

Ne znam koji su motivi ovog posta.Ali, Jasmina, ipak ste u obavezi da poznajete predmet svog postovanja.
Živko Grozdanić Gera je paradigma politikanstva, i to onog od najgore vrste, DB-ovskog.
Reć je o ,,slikaru,, koji nije nikada naslikao sliku, politikantu izraslom iz poznate tradicije Sarajevkog ,,eklekticizma,,
destruktivnom manipulatoru, tako čestim u nas, matrici onog koji je za sva vremena i sve režime,lucidnom šibicarenju u promociji i prodaji svega što se može iskoristiti, uključujući i ,,estetiku,,.
Da ne bi bilo nerazumevanja, ovo ne pišem iz desnih pozicija, naprotiv.
Nesposobnost prepoznavanja, te stoga svesno ulaženje u promociju -jeftinog i lažnog-, biti na taj način izmanipulisan od manipulatora, i to onog pijačnog,balkanskog, sve zarad prividnog prepoznavanja kurentnog i -moralno-politički- ispravnog, te sve to iskovano u kovanju estetike bizarnog(sa apsolutno banalnim, kao definicijom), je saučestvovanje u promociji onog što deklarativno nastojimo da ostavimo iza sebe.
kiklop nandor kiklop nandor 13:40 23.09.2007

Živko Grozdanić,

"Uputstvo za umetničku upotrebu", naslov Kiklop


"Njegov rad, bilo da je u pitanju performans, slikarstvo ili instalacija/skulptura, karakteriše odluka o konfrontaciji sa fizičkom i simboličkom, egzistencijalnom okolinom. U tom smislu, Grozdanić je najpre onaj koji preispituje kontekst i, u poetsko-taktičkom smislu, umetnik koji nasilno izmešta rad u domen javnog, u polje opšte-prihvaćenih interesa i tipizovanih predstava, zadržavajući za sebe ulogu provokatora i posrednika koji naizgled ne promišlja krajnje i eventaulne posledice svog delovanja. Upravo na tom mestu, drskog i ne-odgovornog govora, pompezne i gotovo karikirane monumentalnosti, prepoznaje se i kritički potencijal Grozdanićeve umetnosti - u pitanju je sirova materijalizacija najrazličitijih simptoma naše metastazirane (ne)društvenosti."
Kazezoze Kazezoze 20:30 23.09.2007

sad nadjoh...

na ovom linku da je u petak bio medjunarodni dan mira.
neobichno mi je da se niko nije setio i neshto o tome napisao.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 20:57 23.09.2007

Re: sad nadjoh...

neobichno mi je da se niko nije setio i neshto o tome napisao.

pa mogao si i ti : ))))
Kazezoze Kazezoze 21:09 23.09.2007

Re: sad nadjoh...

nisam mogao, nemam opciju za postavljanje tekstova, a nisam se ni setio da ranije nekoga uputim na datum.
gordanac gordanac 21:26 23.09.2007

kazezoze

...nisam pisala, ali sam pričala o tome na otvaranju izložbe na Paliluli, tek da znaš da ima nas koji "pazimo" te datume još od 1981 :)))

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana