Savest.

eizo RSS / 09.04.2009. u 15:12

Savest je zaje**** stvar.

U onom najsladjem trenutku u zivotu bas kad pomislite da ste najzad pronasli nacin da udavite svoju savest ona se nezno i polako spusti na vasu visinu, jer ste vi tad najcesce na kolenima, dva puta pukne prstima i zaslepi vas svojim osmehom.

Tad ste se sjeb***.

Da li ste probali nekad da skupite sve svoje stvari i dela, kojih se stidite, sve svoje poljupce sa savescu, kad vam sve vase greske budu blize nego ikad, kad vas je sramota da o njima uopste mislite ?

Da li ste probali nekad da udahnete vatru svih svojih gluposti ?

 

Ako vas savest negde uhvati u raskoraku bezite, ako stanete udarice vas voz, mnogo brz voz. A jedini nacin da od toga napravite jos goru situaciju je da to sa nekim podelite. Posebno ako je taj neko pametniji od vas, pa na svaku situaciju vaseg zivota gleda ocima boga dok ste vi osudjeni da istu gledate iz prvog lica.

Ja, licno, nisam imao nekih problema sa savescu do skoro, bas nikakvih, ni onih malih, bas malih. Mozda je moja savest jako spora, mozda je digla ruke od mene, mozda sam dovoljno brz, to sam dosta dugo mislio.

 

 

Ne mogu da smislim jeb*** crna odela, osecam se kao da sam navukao kondom preko glave (da moguce je, prekinite da pokusavate)

Nekako imam utisak da kad navucem tu glupost, nemam gde da pobegnem, a sve zivotne predstave u kojim morate da se pojavite u odelu, zahtevaju od vas neku sobu u glavi u koju mozete da pobegnete. I dzepove u kojima mozete da se igrate sa prstima, a ako ste dovoljno poremeceni mozete i bilijar da igrate (da moguce je, prekinite da pokusavate)

Ukratko sve je bolje od odela, a tek kravate, koji kreten je to izmislio ?

Ima otprilike cetristo dvadeset sedam nacina da vezete prokletu stvar, naravno svaki od njih je pogresan osim jednog. Taj jedini ispravan, nacin zna samo vasa lepsa/pametnija/jaca/bolje obrazovana...ukratko bolja strana. I ako ona nije tu sje**** ste se, osim ako ste zena, u tom slucaju, boli vas ku***.

Ali na sahrane iz nekog razloga ne mozete u trenerci.

Sahrana je vazna stvar u zivotu svakog muskarca, posebno ako je to njegova sahrana.

Na takvim dogadjajima covek shvati kakav je covek bio, po ljudima koje ostavlja, moze da vidi dosta svari.

Shvati ko su mu bili pravi prijatelji i u svoj toj tuzi, moze da bude zadovoljan cinjenicom da ima neko ko tuguje za njim.

Kurac...

Sahrane su mesta gde svi mali glodari vaseg zivota dodju, i urade ono sto im niste dozvolili dok ste bili zivi, iskenjaju se uzduz i popreko vaseg lesa.

Daju sve od sebe da izlece sve svoje komplekse, i naravno medjusobno se takmice da pokazu ko vise pati i pored cinjenice da ih apsolutno sve, boli ona stvar.

Ja se malo ponosim cinjenicom sto sam skot. Ja volim da idem na sahrane radi besplatnog alkohola. Posebno kad se sahranjuje neki skot.

A Mehanizam je bio skot.

 

 

Ali ta savest sve upropasti.

Nije ona bas striptizeta, los izbor reci, u neku ruku i jeste, kad neko pomisli striptizeta obicno pomisli na prostitutku ili nesto iz Americkih filmova, u ovom konkretnom slucaju to bi bilo veoma pogresno misljenje. Ona je vise neko ko plese sama sa sobom, neko ko samu sebe zavodi i u isto vreme uziva u kontroli i gadjenju koje gaji prema svojoj publici.

Dama koja nema apsolutno nikakvih problema sa svojom savescu.

Kako sam dosao do raspravljanja o savesti polu trezan/pijan sa striptizetom na litici je verovatno manje bitno, vazno je naglasiti da ova specificna dama, nije bas dama u onom negativnom smislu te reci. Nikad nisam shvatio kako neko moze tako fantasticno da plese sam sa sobom.

Ima nesto u tom moru, valjda taj zvuk talasa koji udara u obalu, nesto sto vas podseca da je sve prolazno, a posebno vi.

Posle te sahrane, koje je bila divna i koju je bila organizovana cisto zbog njegovih roditelja, da bi se malo bolje osecali, trebalo je nadoknaditi nekako sve te godine kad nisu bili pored svog jedinog sina. Platiti jednu sahranu, to ce sve srediti, bar po njihovom misljenju.

Tu je i pop koji nesto peva i drzi neki govor o tome kako je Mehanizam bio divan covek, eto i popovi lazu, i masa nekih ljudi koji ga uopste nisu znali, masa nekih senki cije pojave nije vredno komentarisati. A najbolji deo je to sto je trazio da ga kremiraju.

Ja sam sam znao tog decka, moglo bi se tako reci, ziveli relativno blizu, bili najbolji drugari tamo do srednje skole, izgubili se vremenom, ali se i dalje druzili tu i tamo.

 

 

 

Zaglavili na Kosovu zajedno, jedinice relativno blizu, nismo se pre toga dosta dugo videli, kako smo dotle dogurali, od dva klinca koji su sutirali loptu u metalnu kapiju i izludjivali ceo komsiluk do bivseg narkomana i Mehanizma.

Mehanizam je dobio nadimak na Kosovu, dobio je najgoru mogucu presudu, snajperista. Koristili su ga specificno za lov na druge mehanizme, covek pricizan kao sat, nema tu neke milosti, ako mu narede da pokosi celo selo, uradice to bez problema, ako mu narede da skine nekog snajperistu on ce to uraditi.

On nije mogao da pogresi, jedan zupcanik pokrece drugi i tako u nedogled.

Ima masa filmova, knjiga i napumpanih prica o tome kako su snajperisti nesto najblize bogu na ratistu. Glupost.

Nema goreg "posla" od tog, za razliku od obicnog smrtnika koji svoju dusu izgubi tako sto puca tamo vamo, trci i panici i ni sam nije svestan kad nesto pogodi, snajperista sve vidi.

Kada prislonite oko na taj nisan, vidite lice coveka kog cete da ubijete, stegnete kundak svoje puske kao da ce bas na tom mestu dusa da vam iscuri, vidite njegovu familiju, vidite svoju familiju, vidite nagli trzaj kad metak pogodi metu, vidite krv koja prsne na sve strane, i lice te osobe ostane sa vama do kraja zivota.

Tako smo mi negde usred rata ostali bez strelca, decko je prebacen na drugo mesto i ja sam zaglavio sa strelom (puska), stomak mi se okretao cinjenice da cu morati da je koristim.

Valjda drugo ili trece vece kako sam dobio to cudo, mi smo krenuli da cistimo neki stek sa oruzjem, nista posebno, mali put koji vodi do par zemunica i jednim manjim bunkerom.

Na sred tog bunkera je stajao klinca od nekih pa maksimalno 15 godina, nije mogao imati vise, nije imao ni bradu, drzao je pusku kao motiku, zakocenu, pitanje je dal bi uopste znao da je otkoci, nije znao ni da se sakrije kako treba, to je bila ona vrsta "terorista" koje smo po obicaju pustali, zapucamo malo u vazduh sacekamo da pobacaju oruzje i pobegnu i svima lepo, njima UCK ostavi porodicu u zivotu, a mi pokupimo oruzje.

To je jedna stara taktika, koju su ovi sto su dolazili sa strane kao mudzahedini i placenici voleli da koriste, stave nekog ko nije vazan, kad vi njega pogodite, on zna gde ste i umirete za par sekundi. I tako sam se ja nasao sa Mehanizmom, kad su nam javili da nam stize strelac, bio sam van sebe od srece, neko ko ce da me zameni.

Ali, kad je Mehanizam dosao, to nije bilo na dnevnom redu, trebalo je da ja skinem mamac, a on bi skinuo njihovog snajperistu pre nego sto stigne da uzvrati. Fantastican plan.

Dobrih pet minuta sam gledao to dete, njih stotinak ceka da ja skinem tu "metu" pa da krenu, cetri puta sam drzao prst na obaracu i skidao ga, svaki put kad bih ga pogodio u glavi, svaki put bi stigao da me pogleda pre nego sto padne.

Kako je Mehanizam to video, nisam siguran, posle nekog vremena rekao mi je da se vratim nazad, da je nasao njihovog strelca. Kako sam ja spustio poklopac preko sociva i krenuo da se vucem nazad, tako je sevnuo prvi metak bas po tom klincu, kog sam video kako pada i bez sociva.

Za njim jos jedan, pa jos jedan, pa jos jedan, slusao sam kako po nama bacaju avioni sve i svasta, ali tu grmljavinu coveka koji deli smrt tako precizno i sigurno, u svakom tom zvuku groma mozete da cujete jedan vrisak majke.

 

Posle toga i kad sam dosao kuci nisam vise mogao da se druzim sa tim covekom, nismo imali o cemu da pricamo, svaki susret bilo gde se pretvarao u neku tisinu, dosta vremena mi je trebalo da shvatim, sta je on tu uradio za mene, sta da kazes coveku koji ti spase dusu a mrzis ga vise nego bilo sta.

Nisam mogao ni da pricam sa njim, a trebalo je, ima nekih stvari koje sam uradio u zivotu, kojih kad se setim voleo bih da je drugacije, ali eto samo od ove se sam sebi smucim.

 

Skoro sam isao sa tom njegovom devojkom da prospem tu njegovu pepeo sa jedne litice u Krucama. I kad smo bili klinci bio je odusevljen tom liticom koja gleda na Zmijsko ostrvo, odatle skociti, bilo je apsolutno sumanuto.


Nikad nisam sreo stvorenje koje plese tako tuzno, zato sto svu svoju tugu ne moze da pokaze na bilo koji drugi nacin. Reci su kratke, muzika uska, slike mutne.
Ali eto prvi put sam tu shvatio da ta njegova devojka nikad ne plese sama.

Niko nije osudjen da provede zivot sa svojom savescu, vasa savest je osudjena da provede vas zivot sa vama.

 



Komentari (46)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

drug.clan drug.clan 15:27 09.04.2009

iskreno o svemu

margos margos 15:37 09.04.2009

.....-.

Auh....prošetaš me čoveče, po istoriji, geografiji, po sećanjima, po unutrašnjosti... po realnom i onostranom.... i zakucaš u tišinu.

sta da kazes coveku koji ti spase dusu a mrzis ga vise nego bilo sta.
j.bre j.bre 06:07 10.04.2009

...


Uh bre eizo...

margos
prošetaš me čoveče, po istoriji, geografiji, po sećanjima, po unutrašnjosti... po realnom i onostranom.... i zakucaš u tišinu.


djole63 djole63 15:39 09.04.2009

Uh

ali tu grmljavinu coveka koji deli smrt tako precizno i sigurno, u svakom tom zvuku groma mozete da cujete jedan vrisak majke.

Tesko je bilo procitati ovaj tekst. Bas. Al' hvala sto si ga napisao. Podseca i opominje sta je ustvari rat.
ne.nevena ne.nevena 15:47 09.04.2009

Jako

Preporuka, dopali su mi se jako neki izrazi "uska muzika" "tuzno plese" i drugi.

Imate stil koji meni odgovara.
Filip2412 Filip2412 23:56 09.04.2009

Re: Jako

Preporuka, dopali su mi se jako neki izrazi "uska muzika" "tuzno plese" i drugi.

Imate stil koji meni odgovara.
*novo 

kao i da udahnete vatru ..

eizo, odlicno je
hvala
acky acky 17:15 09.04.2009

ostavljaš bez teksta....




.....
bandina bandina 17:33 09.04.2009

Samo jedna stvar...



Preporuka.
eizo eizo 18:17 09.04.2009

...

hvala na pozitivnim komentarima, pare su vam uplacene
margos margos 18:49 09.04.2009

Re: ...

Hvala i tebi, efikasan si. Nadam se da nisu lažnjaci i da ih moramo podići preko Alpha banke.
sonja.m sonja.m 19:15 09.04.2009

Re: ...

Nista necu reci novo, nista sto vec nisi cuo - dopadaju mi se tvoji tekstovi .
eizo eizo 22:27 09.04.2009

Re: ...

Naravno, pa nisam ja ministar policije pa da me hapse sa tasnom punom para
margos margos 23:28 09.04.2009

Re: ...

eizo
Naravno, pa nisam ja ministar policije pa da me hapse sa tasnom punom para

Je l onaj što je rekao danas da niko ne sme da misli da je jači od države - sa stavom i glasom ''država to sam ja' ?
Filip2412 Filip2412 15:57 10.04.2009

Preporucujem...

hvala na pozitivnim komentarima, pare su vam uplacene


SAVE MORE!

Godisnja pretplata na pozitivne kritike!


bocvena bocvena 19:39 09.04.2009

Pisac,

razbijaš...
rastinjak rastinjak 21:10 09.04.2009

Stvar percepcije

U tom trenutku si se ti , shodno situaciji u kojoj ste bili, za njega ponašao ''nenormalno'' a on ''normalno''. Ti si uspeo da sačuvaš savest ili dušu, kako god, na neki način da ostaneš ''normalan''. U ratu je on bio normalan a ti nenormalan, za date uslove a posle rata obrnuto, ti normalan on nenormalan. Mnogo dobro ispričan usud naših generacija, na žalost mnogo je takvnih primera.
Žalim za svim žrtvama rata, živim i mrtvim...

margos margos 21:41 09.04.2009

Re: Stvar percepcije

Žalim za svim žrtvama rata, živim i mrtvim...

ines08 ines08 23:06 09.04.2009

Savest...

je ono što boli kad se svi ostali delovi osećaju izvrsno...[i][/i]

Preporuka, na kvadrat!
builderka builderka 23:17 09.04.2009

Re: Savest...

Preporuka, na kvadrat!

jedan na kvadrat je i dalje jedan
(krenula mi ova matematika danas )
miloradkakmar miloradkakmar 23:15 09.04.2009

Unutrašnja slika

Reci su kratke, muzika uska, slike mutne.

Dovoljno reči za unutrašnju sliku bola i srama. Nedostojni i toga.
shumska shumska 00:52 10.04.2009

Težina žestoka

Sve vezano za rat, savest, žrtve, gudru, snajpere, grobove, leševe, krv....Treba sve to izdržati.....pa kao preživeti. Bez obzira sto si mu danas bio na sahrani koliko sam shvatila - obojica ste preživeli.
NNN NNN 02:58 10.04.2009

Znam tu liticu

Ima otprilike cetristo dvadeset sedam nacina da vezete prokletu stvar, naravno svaki od njih je pogresan osim jednog. Taj jedini ispravan, nacin zna samo vasa lepsa/pametnija/jaca/bolje obrazovana...ukratko bolja strana. I ako ona nije tu sje**** ste se, osim ako ste zena, u tom slucaju, boli vas ku***.
Ovo je suuper!
Ostalo...jebi ga
Preporuka.
eizo eizo 03:02 10.04.2009

Re: Znam tu liticu

Da zene su zabavne
leopold_lady leopold_lady 08:21 10.04.2009

Hm....

Kao neko ko nema puno problema sa sobom - već sa drugim ljudima oko sebe mogu ponosno da izjavim da nemam problema sa savešću....

Da li žalim što nisam posetila prijatelja - da .... Ali,nije mi to na savesti jer i on i ja znamo šta bi to donelo ... Više štete meni nego koristi njemu... To što ja njega volim je druga stvar.Ali,kad je nazvao i rekao - Od danas ne postojiš za mene ne postojim za tebe..... Sve je bilo jasno.... I znam šta sada misliš i ti i svi ovde,ali ja znam istinu i neću je reći....

Žalim za mnogim propuštenim stvarima....Što nisam poslušala sve one ljude i završila fakultet preko veze još pre 10 godina - nego ostala na 10 ispita do kraja ....

Žalim što nisam svom bivšem dečku rekla da se ne oženi sa devojkom sa kojom je čekao dete - još dok smo bili zajedno ... Gledala bi na to dete kao na svoje i ništa mu ne bi falilo... A moj dečko bi bio moj i dalje....

Žalim za mnogim stvarima - ali,meni je savest skoro sasvim mirna ..... Jer,nikada iz ničega nisam izašla neraščišćenih računa.... Rekla sam (mada nije uvek trebalo) šta sam imala.... Ali,neke stvari ne možeš menjati - nije ti dato..... A i za one za koje ti je dato - da li ćeš iskoristiti na pravi način ......

Jedino za šta me savest muči je to što sam ostavila moje momke iz Sweet land-a - ali morala sam da odem i sve činim da se jednom vratim.....I znam,vratiću se.... Neće biti isto - jer nikada to i ne bude isto,ali biće slično.....
majkahrabrosti majkahrabrosti 09:41 10.04.2009

Re: citam sve....

sve sto napises citam ....hvala
KafaJeGotova KafaJeGotova 10:22 10.04.2009

savest

eizo
Savest je zaje**** stvar.

jesu ove zvezdice kravata koju ova naša supermod ume da veže?
eizo eizo 18:27 10.04.2009

Re: savest

Ne, to ja tupim reci, idu mi na kurac ljudi koji psuju.
Supermod nema potrebe da me cenzurise, placaju me da iznosim samo misljenje sa kojim se slazu u "upravi".
zivela uprava
Supermod Supermod 04:21 11.04.2009

Maybe

KafaJeGotova KafaJeGotova 13:57 11.04.2009

Re: Maybe

deifinitely maybe - womderwall

eizo eizo 18:08 11.04.2009

Re: Maybe

Ime ovo pesme trazim po glavi vec tri meseca...
difrakcija difrakcija 10:34 10.04.2009

ovu stranicu...

... sam sinoc satima drzala otvorenom. ustanem od stola, radim druge stvari, onda se vratim da ponovo bacim pogled na neke redove. mozda mi se sve pomjesalo, nesto promaklo, ali ostala su brojna pitanja. jutros mislim o svom starom, onim ratnim godinama u bosni, kako mu je bilo... u pocetku sam pitala njega, kasnije sama nagadjala, sada mislim da mirno spava. savjest... da li moze da bude mirna ako vjerujes da si izmedju dva zla izabrao manje... kada savjest manje grize: kad ostanes i boris se protiv onih kojima (ne)vidis lice ili kada odes, a u mislima sreces poglede onih koji misle da si ih ostavio, iznevjerio... malo sam odlutala mozda, izvinite :)

u svakom slucaju, tekst upecatljiv, kao i svaki prethodni.

ps. vidjeh negdje da ti "obozavateljke" salju cvijece! prvi put sam na blogu, ali nadam se da cu uspjeti da posaljem ono sto sam htjela, za tebe i druge koji bi da lijepo spavaju :)

mariopan mariopan 14:20 10.04.2009

Re: ovu stranicu...

Ne mogu da prezalim decu, sve vas, i onog pred nisanom i onog za nisanom. Ovde izgleda mirno spavaju samo oni koji su svu tu decu poslali u rat. Gde njihova savest stanuje?

Pozzz eizo
eizo eizo 18:40 10.04.2009

Re: ovu stranicu...

Prvo cvece, sad jastuk...
COKOLADICE ljudi, ocem' cokoladice...i to ne ove strane, mars, twix i te gluposti, iskljucivo domace bananice (sta cu, kad sam patriota)
builderka builderka 19:20 10.04.2009

Re: ovu stranicu...

e, staaalno nešto kukaš


+



ZADOVOLJAN?
eizo eizo 21:09 10.04.2009

Re: ovu stranicu...

najzad...
odin2004 odin2004 15:17 10.04.2009

savest

Preporuka kao i uvek.

Rat i savest nikad ne idu zajedno...
eizo eizo 21:54 10.04.2009

...wtf...

Ovako, dobio sam zanimljiv komentar, ukratko tvrdnja/optuzba/konstatacija da tretiram zene kao seksualne objekte u blogu, i tako sam dosao do zakljucka da bi to nekog moglo da uvredi pa da malo pojasnim situaciju sa moje strane za siroke narodne mase.

Dakle pod jedan.


Pod dva.
Ne vidim kako to sto ja navodno tretiram nekog kao seksualni objekat moze njemu da steti, to samo govori o mojoj nesposobnosti i ogranicenosti da dozivim osobu u potpunosti, a to pogadja samo mene. Dakle ja sam kreten moj problem.

Pod dva ipo.
Pa tretiraj i ti mene kao seksualni objekat...za kaznu.

Pod tri.
Ako je neko stekao utisak da tretiram zene tako, ja se izvinjavam to nije bio cilj, to je iskljucivo posledica nekulture i neartikulisanosti a ne nekog sireg intergalaktickog plana.

builderka builderka 22:03 10.04.2009

Re: ...wtf...

vau, stani malo
htedoh da ti kažem da je to neko ljubomoran na tebe, ali..

hajde malo objasni stavku 1, čisto da odagnam sumnju da li sam dobro razumela
eizo eizo 22:20 10.04.2009

Re: ...wtf...

Pa rekoh da bar dam neki razlog posto ja stvarno ne vidim gde sam ja to krenuo u gazenje prava zena.
Onaj ko na ovom spotu hoce da vidi samo gomilu riba, videce gomilu riba, ko bude malo slusao primetice super vokal ja tu ne mogu nista da promenim.
builderka builderka 22:24 10.04.2009

Re: ...wtf...

vađenje ti je ooonako
ali pošto do sada u textovima nisam primetila to za šta si optužen, ajde neka bude žuti

a, cica je možda samo htela malo pažnje
NNN NNN 22:30 10.04.2009

Re: ...wtf...

Ovako, dobio sam zanimljiv komentar, ukratko tvrdnja/optuzba/konstatacija da tretiram zene kao seksualne objekte u blogu

Ma. važno je kako ih tretiraš u životu, jbš blog...
BFN
eizo eizo 22:30 10.04.2009

Re: ...wtf...

Ma vazno da sam se izvadio, ostalo ce da sredi advokat...
A sad me izvinite, moram da isplaniram teroristicki napad na sediste feministickog pokreta...
KafaJeGotova KafaJeGotova 01:32 11.04.2009

Re: ...wtf...

eizo
A sad me izvinite, moram da isplaniram teroristicki napad na sediste feministickog pokreta...

gde ćeš lopatom na bager, jesi bjesan po polju skak'o?
eizo eizo 02:15 11.04.2009

Re: ...wtf...

gde ćeš lopatom na bager

Svako treba da ima hobi
seobe seobe 06:12 11.04.2009

drugi pokusaj

Pokusah sinoc i nisam uspeo... Pokusavam i danas, mozda prodje...
Elem, registrovao sam se samo zbog tvojih tekstova i da bih mogao da kazem ... nemam reci!

Dugo sam sinoc lupao glavu nakon citanja teksta. Zaspao sam sa slikama pred ocima koje mi je tvoj tekst iscupao iz nekih mozdanih dubina u koje sam pokusao da ih zatvorim. Sanjao sam neke svoje drugove koji nisu imali srece bas kao ni taj decak... Probudio sam se srecan jer je to bio san, a tuzan jer je neki tamo Mehanizam sa druge strane jako dobro "odradio svoj deo posla" i .... Ma znas sta hocu da kazem.

U svakom slucaju, preporuka ne na kvadrat, kako neko rece, nego na kvadrat ipo!
tyson tyson 22:39 11.04.2009

Snajperista


Poznavao sam jednog snajperistu, ako se uopšte može reći da ga iko poznaje u pravom smislu te reči.

Pričao je ponekada o svojoj prošlosti kroz šalu, crni humor. Valjda je i njemu tako lakše. Delovao je kao neko ko se pomirio sa sobom.

Njegovi prijatelji kažu da ima običaj s vremena na vreme da nestane na po nekoliko meseci; ode "da traži sebe" po nekim egzotičnim delovima planete, u nekim nama egzotičnim religijama - Indija, Tajvan, Nepal... Neko bi rekao da zapravo pokušava da se izbori sa svojom savešću.

Evo, i sada niko ne zna gde je; nestao je pre šest-sedam meseci i nikako da izroni iz neke mutne slike.

Ja mislim da je prirodna smrt snajperiste da oduzme sebi život, i to gledajući se pri tom u ogledalu.
To mi nekako izgleda kao očekivano zatvaranje kruga.


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana