Svajcarski brend: Birchermuesli

Maja Kuruc RSS / 06.06.2007. u 17:57

Kako bih vam osladila izgled novog B92 bloga i obelezila godisnjicu mog registrovanja na istom evo kratke price o jednom od najpoznatijih svajcarskih brendova koji je kao i sve ostalo u duhu svajcarske tradicije star vise od 100 godina.

Pocetkom XX veka, Dr Maximilian Bircher-Benner izumeo je Muesli koje su po njemu nazvane Birchermuesli. Na Wikipediji cete naci osnovni recept sa jabukama koji se naravno moze modifikovati jagodama, breskvama ili drugim sezonskim vocem. Nema potrebe da isticem da se kupovni Muesli ne mogu porediti sa svezim, domacim, napravljenim kod kuce ili kupljenim na pijaci ili mlekari/poslasticarnici.

Tokom protesta '68 Birchermuesli je pripao alternativnom, ekoloskom stilu zivota na osnovu koga je ostvario proboj na svetskom trzistu a danas se u vecim kolicinama proizvodi u svetu nego u zemlji porekla. Naravno, ime Muesli je zasticeno tako da na trzistu mozete naci Kellogg's Müeslix, Alpen Cereal i sl.

 

 

 



Komentari (5)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dunjica dunjica 18:47 06.06.2007

Sjajna tema!

Sada ću sjesti i s uživanjem pratiti kojim će sve kreativnim sastojcima bogeri/ce pridonijeti jednom "zdravom" i "ukusnom" Blosliju (skraćeno od Blog-Muesli).

Ja svoj muesli sklepavam sama, po ukusu i sastojcima koji se nađu pri ruci.

oibibio oibibio 18:52 06.06.2007

eee

muesli, muesli.
dunjica dunjica 19:01 06.06.2007

Švicarski brandovi

Intimno, ipak, prvo pomislim na Raclette


Appenzeller


i omiljeni mi Gruyere/Greyerzer


I, svakako, na to da Švicarci, za razliku od ostalih proizvođača i na našu žalost, najbolje sireve ostavljaju sebi, a one malo lošije izvoze. Zato nastojimo Raclette i Greyerzer kupiti u maksimalnim količinama kada smo "na licu mjesta". Mmmmm...
Radojicic Radojicic 19:13 06.06.2007

...

Maja Kuruc Maja Kuruc 19:43 06.06.2007

Re: ...

@ Dunjice: Naravno, kada se kaze Svajcarska svi najpre pomisle na sireve i cokolade. Meni je pak prica o Muesliju bila totalno nepoznata. Gruyere sir je zakon i takodje moj omiljeni. :)

@ Radojicicu: YouTube klip je sjajan :)) hvala! :)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana