29. maja - 3. juna 1999. (Tuđmanov intervju)

Dejan Jović RSS / 10.04.2009. u 07:10

(Dnevničke bilješke, 9. dio)

29/30. maj 1999 (subota)

Večernji razgovor s B. Kaže da se u Hrvatskoj ide u smjeru izjednačavanja „komunista" i „fašista", i na tim temeljima da se gradi politika za vrijeme nakon Tuđmana. Kaže da je „sve spremno za desnu diktaturu: policija ne reagira na tučnjave, desnica je preuzela vodstvo HDZ-a i čeka da Franjo umre, a ljevica (Tomac i Račan) ne postoji.

Pratim rasprave na nogometnom sajtu „nogomet.com". Uvjereni su da se rezultati namještaju, i da se favorizira „Dinamo" - koji se sad zove „Croatia". Rijeka - koja igra dobro ove godine - ne smije biti prvak. Po prvi puta se tu mogu naći i komentari - „ova država nije bolja od stare". No, glavni razlog tome su - „komunisti: Tudjman i Canjuga". Miljenko Jergović je nedavno o tom objašnjenju napisao dobar tekst u zadnjem „Feralu". Objašnjenje po kome je svo zlo izjednačeno s „komunizmom" i „komunistima" je zapravo potpuno tuđmanovsko. Rušeći Tuđmana, dakle, ruši se „komunizam", a ne nacionalizam. To znači - zaključujem iz toga - da se rušenjem Tuđmana nastoji sačuvati taj „tuđmanistički" diskurs. I nakon Tuđmana - Tuđman, ako ne u političkoj sferi, a ono u misaonoj.

Razgovor s Mirom. Kaže da će Caratan biti „idealan sugovornik" za Most (emisiju Radija Slobodna Evropa u koju me pozvao Omer Karabeg), jer je postao ekstreman u političkim stavovima, a prilično nesnalažljiv u načinu na koji ih izriče i brani.

 

1. lipnja 1999 (utorak) - Tudjmanov intervju za La Stampu

Nakon duge šutnje - praktički od početka bombardiranja nije rekao ništa značajno - Franjo Tuđman je iznio svoj pogled na rat, u intervjuu kojeg je dao Ingrid Badurini, za talijansku La Stampu. Vjesnik ga danas prenosi pod naslovom "Zbog šteta koje trpi, Hrvatskoj je u interesu da rat u Jugoslaviji prestane". Evo ga u cjelosti:

Pitanje: Predsjedniče, kako objašnjavate to što je upravo sada došla optužba protiv Miloševića od Suda u Haagu i kakve će posljedice ona imati na rat?

Tudjman: Optužba je došla sada jer, očito, dva mjeseca napada NATO-ovih snage nisu dali očekivane rezultate, odnosno nisu natjerali Miloševića da napusti scenu. Radi se o pokušaju, putem Haaškog suda, udara na Miloševića kao pravog krivca za velikosrpsku politiku. No, žele se postići i promjene u zemlji.

Vjerujete li da će ta situacija pomoći promjeni i tko bi, po Vašem mišljenju, mogao biti novi sugovornik?

Ne znam. Ne mogu to predvidjeti. Tijekom svih ovih godina, od 1992. do daytonskih mirovnih sporazuma, međunarodna je zajednica tražila drugoga sugovornika u Beogradu, no na kraju je uvijek dolazila do zaključka da ga nema i da su svi drugi iznosili još radikalnije zahtjeve od Miloševića.

Što osobno osjećate spram Miloševićeve sudbine, hrvatskog neprijatelja broj jedan?

Naravno, on je bio najveći neprijatelj Hrvatske. Treba ipak znati da nije on bio idejni tvorac »Velike Srbije«. Nacrt »Velike Srbije« rođen je u Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti (SANU). Milošević je samo bio onaj koji ga je proveo.

Jeste li očekivali da će ovako završiti?

Da će biti poražen, jesam. Jer, unatoč činjenici da je svim svojim snagama vodio agresiju protiv Hrvatske i Bosne i Hercegovine, od Slovenije je odustao, bio je poražen i na političkom i na vojnom planu. Takav poraz Srbija nije pretrpjela od vremena Kosovske bitke, prije više od šest stotina godina. No, u provedbi plana »Velike Srbije«, Milošević je pokazao više realizma od drugih srpskih političara. Bio je dovoljno realističan da shvati kako ne može računati na činjenicu da će Hrvatska prihvatiti srpska traženja za zaposjedanjem više od polovice njezina teritorija. No, ima i druga stvar. Međunarodna zajednica nikada nije u potpunosti shvatila da nedavni događaji na teritoriju bivše Jugoslavije nisu samo posljedice osobne Miloševićeve ili nečije druge politike, nego da uzroke treba tražiti u neriješenim pitanjima povijesnog nasljeđa, u raspadu Otomanskog Carstva, habsburškog carstva, Jugoslavije i u sukobima između Zapadne Europe i Rusije.

Što će se dogoditi?

Svaki rat, dakle i ovaj, mora završiti, na ovaj ili onaj način, za stolom. Sama bombardiranja ne nose očekivane rezultate. Štoviše, čak bi se i moglo kazati da NATO-ove bombe na svoj način snaže moć ekstremističkih krugova i samoga Miloševića. Dovoljno je pogledati kako je reagiralo srpsko javno mnijenje, od koncerata na trgu do narodnih prosvjeda. To je iracionalno ponašanje. Treba, međutim, podsjetiti da Srbi još i sada slave obljetnicu bitke na Kosovu polju iz 1389. Danas postoje svi preduvjeti da srpski narod ovaj rat slavi sljedećih 600 godina. U Srbiji je pobijedila iracionalna velikosrpska ideja koja se temelji na postulatu: gdje ima ijednog Srbina, tamo je Srbija. A to je nešto na što zapadni svijet mora računati.

Između Srbije i Crne Gore, sukob je već postao otvoren. Hoće li doći do secesije?

Ne isključujem privremeno odcjepljenje Crne Gore, no još jednom treba biti realist. Povijesno, većina Crnogoraca orijentirana je prema »Velikoj Srbiji«. Od Vuka Karadžića, koji je u prošlom stoljeću nametnuo zajednički jezik Srbima, Hrvatima i Crnogorcima, sve do Radovana Karadžića iz naših dana, koji je također Crnogorac. Od Puniše Račića, koji je ubio hrvatske vođe u jugoslavenskom monarhističkom parlamentu u Beogradu, do samog Miloševića, Crnogorca po rođenju. Zato se ne treba previše zanositi.

Nakon duge šutnje, Vi ste prije nekoliko dana iznijeli mirovnu inicijativu za Kosovo.

Ponajprije, nije istina da smo šutjeli. Hrvatska je zauzela stajalište - žao nam je radi neuspjeha političkih pregovora i da je došlo do okrutnog rata koji ne vidimo samo na Kosovu, nego u cijeloj Jugoslaviji. Ne može se zanijekati da je na neki način hrvatsko javno mnijenje bilo zadovoljno što vidi da Srbija sada osjeća ratne teškoće, one iste koje su Srbi nanijeli Hrvatskoj i Bosni. No, istodobno, hrvatsko javno mnijenje vrlo dobro zna da taj rat, koji na teritoriju Jugoslavije traje više od dva mjeseca, nanosi jako velike gospodarske i političke štete. I Hrvatskoj. Ne samo turizmu i dolasku stranoga kapitala. Zato je naš interes da rat što prije završi.

Nakon okrutnosti počinjenih protiv Albanaca, je li još moguće zamisliti neku autonomiju ili se neovisnost Kosovačini neizbježnom?

Već ima više od milijun albanskih izbjeglica. Teško je zamisliti da se ti ljudi mogu vratiti kućama u prijašnjim uvjetima. Bez nekog političkog rješenja neće biti mira. Povijesna je činjenica da je Kosovo kolijevka srpske nacije, da se na Kosovu nalaze najvažniji povijesni srpski spomenici, pravoslavni manastiri. Treba krenuti od stvarnosti, od demografskih izvješća, ali i od strateških interesa. Treba voditi računa o tomu, bez obzira tko je na vlasti u Beogradu. Treba, dakle, naći okvir unutar kojega će se moći stvoriti uvjeti za suživot tako da Srbi mogu zadovoljiti svoje nacionalne zahtjeve i osigurati si postojanje u dijelu Kosova u kojemu su prisutniji, dok u drugom dijelu treba zajamčiti najveću autonomiju Albancima.

Znači li to podjelu?

 Vjerojatno. Ne isključujem to.

Hrvatska je poduprla NATO-ovu akciju i ustupila svoj zračni proctor za savezničke zračne napade. Uzimajući u obzir složenu normalizaciju odnosa sa Srbijom, je li se radilo o teškoj odluci?

Jasno, to je bila teška odluka. No, Hrvatska nije imala drugog izlaza pred jedinstvom Europe i Amerike. Mislim da se isto može kazati za Italiju. Vaša zemlja sigurno nije sretna zbog ovog rata. Čuju se glasovi protivljenja u javnosti, ali i u službenim krugovima, jer rat pogađa i Italiju, štetama za turizam, bombama u Jadranu.

Ako bi se sukob nastavio i ako bi val srpskih izbjeglica htio ući u Hrvatsku, biste li ih prihvatili?

Ne.

Zašto?

Zato što bi to značilo u Hrvatskoj stvoriti novo Kosovo. Neovisnošću i rađanjem demokratske Hrvatske, nismo željeli da Srbi odu. Osobno sam upućivao pozive da ostanu, no oni su slijedili zapovijedi čelnika iz Srbije i otišli. Da nije bilo naše vojne pobjede, cijela bi Hrvatska bila veliko Kosovo, i gore. Svakog se dana u Hrvatskoj otkrivaju nove masovne grobnice. Pola milijuna hrvatskih prognanika istjerale su iz njihovih kuća srpske snage koje su zaposjele naš teritorij. Bit će potrebna desetljeća prije nego će se moći prevladati psihološke rane i prije nego će se stvoriti uvjeti za suživot. Ipak smo na tom polju postigli iznenađujuće rezultate; vratilo se 60.000 srpskih izbjeglica koje su napustile Hrvatsku.

 

3. lipnja 1999 (četvrtak)

Caratan odustao od Radio-Mosta kad je čuo da bi mu ja trebao biti oponent. Rekao je Omeru Karabegu da to ipak ne bi htio, jer mi je on bio profesor, pa da nije red da se javno sukobljavamo. Pa dobro...

Umjesto njega, Božo Kovačević iz HSLS-a. Razgovor je bio fair, vjerojatno ugodniji nego što bi bio s Caratanom. Ja sam inzistirao na pravnoj problematičnosti NATO-ove akcije, i na njenim nepovoljnim učincima, te na tome da ona otvara prostor za kaos u drugim krajevima svijeta, te za manje, a ne više demokracije u samoj Srbiji, i na Kosovu. On je branio intervenciju, koju vidi kao humanitarnu. Uspio sam postići da je ipak odustao od usporedbe Miloševića i Hitlera, te da je prihvatio da NATO zapravo ne brine puno o manjinama, a UN da je isključen iz cijele priče.

Sinoć je postignut (po prvi put) „sporazum" između G8 i Jugoslavije. Ako se radi o ozbiljnoj stvari (jer, u ratu u Hrvatskoj bilo je dvadesetak „sporazuma" prije pravog sporazuma), rat bi mogao brzo prestati. Komentari su različiti. Mediji u Britaniji to prikazuju kao pobjedu NATO-a, a u Beogradu kažu da je to daleko bolje od Rambouilleta, jer ne predviđa nikakav referendum o nezavisnosti, ni nakon tri godine, ni uopće ikada, kao što je navodno predloženo u Rambouilletu. David Owen kaže da nema nikakvog vojnog aneksa, za razliku od prethodnog „sporazuma", pa da se NATO ipak neće moći širiti po Srbiji izvan Kosova. Treće, navodno se radio o snagama i jedinicama UN, u kojima će biti i Rusi, te koje će biti - nominalno barem - pod kontrolom UN.

No, i NATO ima svoje razloge za zadovoljstvo. Srpske se trupe moraju u potpunosti povući s Kosova, a NATO će imati „glavnu ulogu" (essential role) u okviru UN. Kosovo će dobiti visoku autonomiju u okviru Srbije (ne i Jugoslavije, dakle ne kao treća republika). Garantira se teritorijalni integritet SR Jugoslavije. Owen kaže da je mnogo toga u tom dokumentu „nejasno" („very vague"), gotovo nečuveno nejasno. Kao da su njegovi mirovni sporazumi bili baš uvijek jasni.

KLA je već izjavila da ne dolazi u obzir da se izbjeglice vrate na Kosovo sve dok je u njemu srpska vlast.

Vidjet ćemo što će se dogoditi s Miloševićem nakon ovoga. John Simpson se pita: hoće li se bijes protiv NATO-a uskoro pretvoriti u bijes protiv njega, ili će on ostati „nacionalni junak". Hoće li moći upravljati zemljom kao optuženik za ratne zločine? Izgleda da se na kraju ipak ne ide na njegovo rušenje - možda i zato što je to sad manje moguće nego što je bilo prije rata - nego da se ostavlja samim srpskim državljanima da odluče između njega i svesrdne pomoći u obnovi zemlje. Između nastavka iste politike i prestanka izolacije Srbije.

Danas u Zagrebu ponovno napad na Stipu Šuvara, u Šenoinoj ulici. Jedan ga je mladić zaskočio s leđa (vjerojatno netko iz HSP-a, oni tamo imaju sjedište stranke), stavio mu pištolj na sljepoočnicu i okinuo. Vikao je, pritom, „ubit ću te, ubit ću te". Mira, s kojom sam razgovarao popodne, kaže da ne zna je li pištolj bio prazan, ili se metak zaglavio. Onda ga je u bijesu udario drškom pištolja po glavi. Odveli su ga u Traumatološku bolnicu, gdje su mu stavili tri šava na glavu. Tamo se zatekao i novinar „Večernjaka", pa će u sutrašnjim novinama vjerojatno biti i fotografija. Mira kaže da je situacija postala sve neizvjesnija, i sve opasnija. Zaoštrilo se. Kažem joj da Stipe više ne bi smio sam ići po gradu, nego autom ili taksijem. B. mi kaže da je situacija još i gora nego što se vidi u novinama. Đapić je zaprijetio Liniću (glavnom SDP-ovcu iz Rijeke) da će morati tražiti drugo mjesto boravka kad mu on dođe u Rijeku, jer je ovaj odbio sudjelovati na proslavi godišnjice Bleiburga, i nešto je rekao u tom smislu. B-u kažem da razmisli o preseljavanju u Britaniju, i traženju političkog azila. Prijetio mu je bivši ministar policije, Penić, prvo sudski a sad i izvan suda.

(Nastavlja se 12. aprila)



Komentari (35)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Doctor Wu Doctor Wu 07:57 10.04.2009

Ne potpuno nevezano za temu

upalo mi je u oči tokom sinoćnjeg Newsnighta. Paxman je prenaglašavao da su se zločini odigrali posle rata, iz osvete, ali Montgomery nijednog trenutka nije koristio termine alleged, allegedly. Na trenutke se činilo skoro kao osuda istražilaca u Hagu. Interesantno je da 10 godina posle bombardovanja niko ne pominje Račak a svi pominju trgovinu organima, Kukeš i Albaniju.

Inače, neke od ovih slika iz Hrvatske 1999. koje navodiš neodoljivo podsećaju na Zafranovićevu Okupaciju u 26 slika.
Dejan Jović Dejan Jović 08:05 10.04.2009

Re: Ne potpuno nevezano za temu

Zanimljivo je da su se u obje zemlje - Srbiji i Hrvatskoj - te 1999. vlasti bojale onoga što će biti nakon njihova eventualnog pada, pa su u Srbiji počeli ubijati ljude (Ćuruvija, Stambolić, i sl.), a u Hrvatskoj su postali agresivni prema medijima (Nacional), i ljudima koji su stvarno bili opozicionari - ovi koji protestiraju na Trgu žrtava fašizma i Stipi Šuvaru. To se, dakle, događalo i u Hrvatskoj - iako sam evo i ja to skoro pa zaboravio nakon deset godina. Zašto baš tada? Možda zato što 1) dok su bombe padale po Srbiji, na takve stvari u Hrvatskoj nitko nije obraćao pažnju, 2) postojala je bojazan da bi se rat mogao proširiti i protiv Hrvatske, pa je trebalo to spriječiti (Tuđman je zapravo uplašen da bi val izbjeglica mogao biti namjerno poslat u Hrvatsku, da stvori preduvjet za proširenje NATO akcija), 3) Tuđmanova bolest je vjerojatno i kod njega stvorila paranoju o "obnovi Jugoslavije" jednom kad on ode, itd...

Šta kažete na Tuđmanovu poziciju glede rata?
Doctor Wu Doctor Wu 08:21 10.04.2009

Re: Ne potpuno nevezano za temu

Ne znam za Hrvatsku, ali što se Srbije tiče ne mislim da je Ćuruvija ubijen zbog straha od onoga šta će biti nakon pada. Mira Marković je bila uverena da će oni vladati još godinama. Pre sam mišljenja da su to bila ubistva iz razočarenja i da su pokazatelj jezivog i vrlo mračnog ambijenta u kome je ta porodica funkcionisala. I Ćuruvija i Stambolić su na ovaj ili onaj način bili deo dvora (paradoksalno, Ćuruvija tih godina više nego ex aparatčik Stambolić) i obojica su ubijeni zbog izdaje. Ćuruvija je dolazio na prijeme, hvalio se "specijalnim" odnosima sa Markovićkom, imao uvo za nju, bio neka vrsta njenog mosta sa "slobodno mislećom" Srbijom. Njegovi novinari su bili Tijanić i Tirnanić, obojica u to vreme na vrlo julovskim pozicijama (obojica su se tih godina uglavnom prepucavali sa Danom i Vukom Draškovićem). Stambolić je bio smešno-tužan političar, čovek bez ikakve vizije i sa nultim osećajem za realnost.

Što se tiče Tuđmanovih, naizgled prosrpskih (unatoč sitnih podjebavanja) a zapravo duboko promiloševićevskih, pozicija, meni one nisu iznenađenje.
angie01 angie01 09:52 10.04.2009

Re: Ne potpuno nevezano za temu

Stambolić su na ovaj ili onaj način bili deo dvora

Stambolić je bio smešno-tužan političar, čovek bez ikakve vizije i sa nultim osećajem za realnost.


zar nije Stambolic spremao kontra krilo u okviru sps-a, manje vishe bivshih chlanova komunistichke partije, gde je on bio neki faktor, i imao ideju da se suprotstavi sm-u, osecajuci na neki nachin odgovornost-jer ga je on svojevremeno promovisao?!

Curuvija je ubijen, jer je odluchio da besopmromisno izveshtava u svojim novinama o onome shto se deshavalo, nazivajuci stvari pravim imenima- za razliku od rezimskih manipulativnih medija,-i josh je imao velike tiraze, shto znachi da su ljudi chitali,...to shto on jeste komunicirao sa mm-nema tezinu da je bio dvorjanin,..ona je samo u svojoj bolesnoj glavi, smatrala da je to nedopustiva izdaja i da ima pravo da to reshi na taj nachin.
gorran2 gorran2 10:13 10.04.2009

Re: Ne potpuno nevezano za temu

zar nije Stambolic spremao kontra krilo u okviru sps-a, manje vishe bivshih chlanova komunistichke partije, gde je on bio neki faktor, i imao ideju da se suprotstavi sm-u, osecajuci na neki nachin odgovornost-jer ga je on svojevremeno promovisao?!
Stambolić nikad nije bio član SPS (?!).

Bio je član SKJ odnosno SKS, i predsednik Republike Srbije do 1987 (smenjen u decembru nakon "osme sednice" ).

Od 1988. je na inicijativu Ante Markovića izabran za direktora jugoslovenske banke za međunarodnu ekonomsku saradnju – „JUBMES“ (Milošević ga smenio i odavde sredinom devedesetih).

Bio je član Saveza antifašista - dva sastanka dvehiljadite održana su u njegovom stanu. Ivan nam je kroz prozor pokazivao DB-ovce koji motre na njega. Rakao je da se on sa njima redovno pozdravlja, i da mu oni kažu da su oni tu "radi njegove bezbednosti".

Tokom konsultacija pojavila se ideja da Ivan bude kandidat ujerdinjene opozicije protiv Miloševića na izborima.

Avgusta 2000. je kidnapovan i ubijen...
angie01 angie01 10:32 10.04.2009

Re: Ne potpuno nevezano za temu

Stambolić nikad nije bio član SPS


da, dobro, mozda sam nespretno napisala, - on je svakako rachunao na "svoje" drugove od pre-mnogi sada spsovci, isto tako su bili nezadovoljni dokle je sve to sa sm otishlo,..poenta mog komentara je bila, da on jeste bio potencijalni "suparnik" i da je zbog toga uklonjen.
gorran2 gorran2 10:38 10.04.2009

Re: Ne potpuno nevezano za temu

zar nije Stambolic spremao kontra krilo u okviru sps-a, manje vishe bivshih chlanova komunistichke partije, gde je on bio neki faktor
Još jednom: nije. Radilo se o konsultacijama u okviru ujedinjene opozicije, odnosno DOS-a, a ne sps-a.
poenta mog komentara je bila, da on jeste bio potencijalni "suparnik" i da je zbog toga uklonjen
Lucidna i briljantna poenta, odista...
angie01 angie01 10:45 10.04.2009

Re: Ne potpuno nevezano za temu


Još jednom: nije. Radilo se o konsultacijama u okviru ujedinjene opozicije, odnosno DOS-a, a ne sps-a.


zar nije on sam izjavljivao da su neke njegove bivshe stranachke kolege isto spremne da se njemu priklone?

Lucidna i briljantna poenta, odista...


nema potrebe za ironisanjem, ja sam komentar dala zbog

Stambolić je bio smešno-tužan političar, čovek bez ikakve vizije i sa nultim osećajem za realnost.

shto bi ostavilo utisak- da on nije predstavljao potencijalnu opasnost za sm-a.




gorran2 gorran2 10:48 10.04.2009

Re: Ne potpuno nevezano za temu

zar nije on sam izjavljivao da su neke njegove bivshe stranachke kolege isto spremne da se njemu priklone?
Naravno.
Samo - ne stranačke kolege iz SPS (u kome nije nikad bio), nego iz SKJ. (Žika Kovačević, Bogdan Bogdanović, Latinka Perović, tzv "autonomaši" ... - ogorčeni protivnici SM-a i ratno-huškačkog nacionalizma od početka)

Da li je bio
smešno-tužan političar, čovek bez ikakve vizije i sa nultim osećajem za realnost
to je pitanje političkog stava i vrednosne procene, a ovde se radi o činjenicama...
angie01 angie01 10:59 10.04.2009

Re: Ne potpuno nevezano za temu

ne stranačke kolege iz SPS (u kome nije nikad bio),


ne morash da vichesh:))),...ja se stvarno secam nekog intrevjua, gde je on rekao neshto slichno onome kako sam komentarisala- e sad ako sam pogreshila- izvinjavam se,...ne mogu da tvrdim, jer ne mogu da izoshtrim tachno gde je to bilo, pa da eventualno potrazim,..kao shto vec rekoh, samo sam htela da podvuchem, da njegova uloga nije bila bezazlena.
Doctor Wu Doctor Wu 11:58 10.04.2009

Re: Ne potpuno nevezano za temu

Curuvija je ubijen, jer je odluchio da besopmromisno izveshtava u svojim novinama o onome shto se deshavalo, nazivajuci stvari pravim imenima- za razliku od rezimskih manipulativnih medija,-i josh je imao velike tiraze, shto znachi da su ljudi chitali,...to shto on jeste komunicirao sa mm-nema tezinu da je bio dvorjanin,..ona je samo u svojoj bolesnoj glavi, smatrala da je to nedopustiva izdaja i da ima pravo da to reshi na taj nachin.

Ne. Ćuruvija je ubijen jer je Miri lično na nekoj zabavi rekao da on misli da je sukobljavanje sa NATO-om glupost i rat koji Srbija nikako ne može dobiti. Sve do tog trenutka je bio Mirin "omiljeni novinar" i štampao je ono što mu je ona šaptala na uvo (naravno, umotano u oblandu "profesionalnog novinarstva", ali projulovski, svejedno).

Da podsetim, radi se o vremenima potpune razjedinjenosti srpske opozicije, kada su se Vuk i Đinđić međusobno optuživali zbog čuvenog razgovora na kanabetu od 15. januara 1997., odnosno zbog učešća u vladi SRJ i prećutne koalicije s radikalima i SPS-om na gradskom nivou.

Što se tiče Stambolića, on je bio predsednik SKS(rbije) i, koliko mi je poznato, 1986. je bio na pozicijama koje su definitivno bilo suprotne onim Latinke Perović. Do čuvene 8. sednice, kad ga je Milošević zbacio u partijskom puču, on i Milošević su prdeli u istu tikvu (bili su i kumovi)- Milošević je, a ne Ante Marković, postavio Stambolića na čelo JUBMESa (kao čin carske milosti). Na pozicijama suprotnim Latinki je bio i Žika Kovačević, uostalom (koji je, 1982. čini mi se, oteran sa mesta gradonačelnika Beograda, zbog neke korupcionaške afere. Ražalovan je tek 2 godine kasnije, kad je postavljen za ambasadora SFRJ u Vašingtonu), kao i komunistički arhitekta i nabeđeni vajar, ex-gradonačelnik koji je Beograđane javno, preko TV, pozivao da policiji drukaju komšije koji imaju upaljeno svetlo u spavaćoj sobi, Bogdan Bogdanović. Ta novopronađena "slobodarska" ljubav na "levici" je mnogo kasnijeg datuma.
gorran2 gorran2 13:13 10.04.2009

Re: Ne potpuno nevezano za temu

Ta novopronađena "slobodarska" ljubav na "levici" je mnogo kasnijeg datuma.
Dobro, ima i toga, nije da nema...
NNN NNN 14:59 10.04.2009

Re: Ne potpuno nevezano za temu

josh je imao velike tiraze, shto znachi da su ljudi chitali,.
Ovo uopšte nije tačno!
Novine su bile teška šitina (hvala, Željka), jedino gore od sadržaja bila je forma, najveća reklama su im bile vučićeve drakonske kazne, ali to im svakako nije moglo podići kvalitet (i tiraži su im bili očajni).
ivana23 ivana23 15:43 10.04.2009

Re: Ne potpuno nevezano za temu

Novine su bile teška šitina

Preteca Kurira...
angie01 angie01 16:09 10.04.2009

Re: Ne potpuno nevezano za temu

Ovo uopšte nije tačno!
Novine su bile teška šitina (hvala, Željka), jedino gore od sadržaja bila je forma, najveća reklama su im bile vučićeve drakonske kazne, ali to im svakako nije moglo podići kvalitet (i tiraži su im bili očajni).

*novo


kako mislish nije- pa sve je bilo rasprodavano do podne,...to shto su format, dizajn preloma, i bombastichni naslovi bili neke "chudne " kategorije- to nije ono o chemu govorimo,..a ako stvarno smatrash da je onaj sramni progon tadashnjeg ministra- i ne samo telegrafa, neshto shto bi trebalo nazvati reklamom , koja nije pomogla- to vec govori o kakvoj vizuri se radi.
angie01 angie01 16:14 10.04.2009

Re: Ne potpuno nevezano za temu

Preteca Kurira


pa sad- da li,..kurir se bavi opskurnim lazima i vodviljskim shkrabotinama za potkusurivanje i lozenje niskih strasti, sa sigurnoshcu u ono shto je napisano, kalibra- izvor koji je hteo da ostane anoniman.
Doctor Wu Doctor Wu 16:30 10.04.2009

Re: Ne potpuno nevezano za temu

kurir se bavi opskurnim lazima i vodviljskim shkrabotinama za potkusurivanje i lozenje niskih strasti, sa sigurnoshcu u ono shto je napisano, kalibra- izvor koji je hteo da ostane anoniman

Dočim je Dnevni Telegraf bio primer poštene, analitičke, nesenzacionalističke novine sa uvek proverenim, gore navedenim, izvorima?

Ali da ne pretvaramo ovo u raspravu o liku & delu Ćuruvije, uveren sam da ga je Dejan spomenuo samo kao primer.
angie01 angie01 16:46 10.04.2009

Re: Ne potpuno nevezano za temu

Dočim je Dnevni Telegraf bio primer poštene, analitičke, nesenzacionalističke novine sa uvek proverenim, gore navedenim, izvorima?


pa evo o chemu se radilo


Vrhunac predstavlja izvršenje drakonskih kazni (predviđene su plenidba imovine medija i privatne imovine vlasnika, osnivača, urednika i odgovornih lica), koje za cilj ima odmazdu nad medijima i njihovo zatvaranje, jer se prekršajni postupak zajedno s postupkom izvršenja sankcije skraćuje na 72 sata. Da bi se pokazalo kako to u praksi izgleda dovoljno je pomenuti slučaj političkog magazina "Evropljanin", dnevnika "Dnevni telegraf" i njihovog vlasnika i osnivača Slavka Ćuruvije. Prvo javno glasilo na koje je primenjen Zakon o javnom informisanju bio je "Evropljanin" Greh se sastojao u objavljivanju otvorenog pisma predsedniku SRJ, u kojem se Milošević optuživao za katastrofalno stanje u zemlji. 24. oktobra izrečena je kazna od 2.400.000 dinara (u to vreme oko 150.000 USD), a 26. oktobra je usledila konfiskacija imovine preduzeća i direktora Ivana Tadića, kome su odnete sve stvari iz privatnog stana, zaplena tiraža "Dnevnog telegrafa", oduzimanje pasoša glavnom uredniku i višemesečno proganjanje vlasnika.

Zakon o javnom informisanju ne primenjuje se samo na glasila koja se izdaju na teritoriji Srbije, već i na sve medije koji se fizički nađu u Srbiji. Policija je do sada mnogo puta plenila i uništavala kompletne tiraže novina iz Crne Gore ('Monitor') i Republike Srpske (banjalučki Reporter i Nezavisne). Međutim, Zakon nije ostavio traga samo na medijskim kućama, kao pravnim licima, već je podjednako značajnu ulogu odigrao na planu zastrašivanja, otpuštanja i najrazličitijih vrsta maltretiranja novinara. Prema podacima NUNS, od 1100 registrovanih članova, 70 odsto je od donošenja Zakona do danas ostalo bez posla.



i evo intervjua, koji ce malo razjasniti stvari oko stambolica

slazem se za pretvaranje, ali je ovaj sluchaj obelezio jedan mrachan period u progonu slobode govora.
NNN NNN 21:01 10.04.2009

Za kraj trola

Angie, je si li ti to uopšte čitala?
angie01 angie01 23:23 10.04.2009

Re: Za kraj trola

Angie, je si li ti to uopšte čitala?


ne znam na shta mislish?
ivana23 ivana23 23:32 10.04.2009

Re: Za kraj trola

angie01
Angie, je si li ti to uopšte čitala?
ne znam na shta mislish?


angie01 angie01 23:40 10.04.2009

Re: Za kraj trola

hvala ti ivana,..a odkud ti znash shta je ona mislila?:))))

jedno vreme sam chitala sve-pa i dnevni telegraf,...prosto znam shta me pitash (ako je dt u pitanju) i mogla bih da ti dam analizu- za koju verujem da bi se u glavnom slozili, ali se ovde ne radi o tome, vec da jeste bilo svakoga dana tekstova, koji jesu o stvarima iz nashe tadashnje stvarnosti, obradjivali drugachije od rezimskih medija.-a shto se nije dopalo tzaru & tzarici!
misterno misterno 08:54 10.04.2009

o tudjmanu i bombardiranju

Poštovanje Dejane,
Hvala na ovom serijalu, vrlo zanimljivo, pogotovo onima koji vas tada nisu puno pratili. Nekoliko stvari uz ovaj zadnji post. Mislim da je vaša teza o strahu da se rad proširi na Hrvatsku dosta klimava – stvarno si ne mogu zamisliti bilo kakav REALAN scenarij koji bi taj rat tada proširio na Hrvatsku..
Stipe Šuvar je (nažalost – iako nisam njegov pristaša) uvijek bio beznačajna opozicija te ga stoga ne treba nazivati stvarnim opozicionarem. 1999. godine postojala je stvarna opozicija Tuđmanu, ona nije uključivala Šuvara – to što je ta stvarna opozicija kasnije razočarala ili što se nije suprostavljala NATO-ovom bombardiranju – jest druga i posebna priča (točno je što ste naveli da je 90% javnog mijenja u Hrvatskoj podržavalo ili nije bilo protiv bombardiranja – razloga ima više i neću o njima sada). No, za razliku od javnog mijenja, mislim da je Tuđman intimno (dijelom i javno) bio protiv napada na SRJ; jer se htio nalaziti u poziciji nekoga tko je a) osobno porazio Srbe, b) napravio s njima povijesni pakt. Tuđman je htio jaku Srbiju (naravno i jaku Hrvatsku, točnije jaču od Srbije), eda bi on ispao pravi dasa koji je sa Srbima napravio povijesni dogovor i riješio «srpsko pitanje» -tu «čast» nije htio dijeliti s drugima. Situacija kada je Srbija slomljena i ne predstavlja nikakvu realnu opasnost, njemu sigurno nije odgovarala, pogotovo u stadiju u kojem je bio 1999. – jer naravno, igranje na kolektivne strahove tada je gubilo na značaju. Ima tu jos razloga (svijest o mogućem linku izmedju Kosova i Krajine), ali ovaj mi se cini ovdje bitnim. Za kraju ću biti zločest pa ću primijetiti da postoje neke sličnosti između Tuđmanovog i vašeg pogleda na Kosovo (podjela)…
Dejan Jović Dejan Jović 09:53 11.04.2009

Re: o tudjmanu i bombardiranju

Mister No,

Ne mislim da je bilo baš jako realno da se rat proširi na Hrvatsku, ali mislim da je Tuđman strahovao od te mogućnosti. On je tad već bio u stvarno lošem psihičkom stanju, i dodatno paranoičan i zabrinut, prema tome nije toliko važno je li to bilo realno ili ne. Iz njegova odgovora Ingrid Badurini možemo zaključiti da je pretpostavljao da bi pritisak da se prihvate izbjeglice mogao biti samo način na koji bi se i Hrvatsku uvuklo u priču.

Ono što je bilo realnije je - da a) ako Milošević padne, da se pritisak potpuno usmjeri prema njemu, tj Tudjmanu, a to on nije htio. Njemu je odgovaralo da se pažnja skrene s Hrvatske i njega osobno na Miloševića, pa mu je savršeno odgovaralo da taj ostane što duže, posebno sada kad je bio ovako oslabljen, i b) da bi netko drugi na vlasti u Srbiji mogao voditi drukčiju politiku - i s više kredibiliteta - prema pitanju izbjeglica, i ostalog. To je izgledalo realnije od samog rata. Možda je tu i tamo također bilo ideja o objedinjavanju cijele ex-Jugoslavije pod jednu kapu u smislu nekog nadzorništva - ali to je bilo manje vjerojatno.

Što se tiče Šuvara - slažem se da je on imao vrlo malo podržavatelja. Ali, Tuđman je i dalje strahovao od "obnove Jugoslavije", a u tom strahu su velike oči. To objašnjava i razloge zbog kojih Ante Marković nikada nije ni riječ progovorio u tim godinama - jer je bilo sasvim realno da bi završio kao Ivan Stambolić. Ni Stambolić nije bio stvarna opasnost, i bio je isto tako prilično marginalan - a evo šta mu se dogodilo. Nije, dakle, toliko bitno je li netko stvarno važan ili ne, bitno je (bilo) kako ih vide oni koji odlučuju o životu i smrti.

Ima nekih sličnosti između mog i Tuđmanovog pogleda na Kosovo, ali ima i razlika. Jedna od njih je u ovome: Tuđman je htio da Kosovo što duže ostane u Srbiji, kako bi je stalno onemogućavalo iznutra. On je autonomne pokrajine vidio kao neki zloćudni tumor - pa nije htio ni čuti za njih na hrvatskom području. Zato mu je bilo u interesu da Kosovo bude zauvijek u Srbiji, i da zauvijek slabi Srbiju iznutra. Drugo, Tuđman je bio "slavenski nacionalist" (osim što je bio hrvatski), pa je imao puno predrasuda prema neslavenskim narodima - ne samo prema Albancima, nego i prema Talijanima (recimo u Istri). Uvjeren sam da je njegova politika prema Muslimanima (Bošnjacima) bila bar jednim dijelom uvjetovana time što ih je doživljavao kao "Turke", odnosno kao "poturčene Slavene". Odatle ih nije priznavao kao ravnopravne sa Srbima i Hrvatima. U tome se razlikujemo. Posljedica je - on nikada (za razliku od mene) ne bi predložio ništa što bi se temeljilo na vjeri u sposobnost Albanaca da sami upravljaju svojim poslovima. Moj prijedlog ne polazi od tih pretpostavki - upravo obratno. To ujedno objašnjava i zašto je Tuđman automatski odmah prihvatio da jugoslavenska konfederacija ne uključuje nikakvu posebnu kosovsku jedinicu. Također, to objašnjava i zašto je u 1991. oko 500 kosovskih javnih ličnosti pisalo peticiju protiv Tuđmana i Kučana, smatrajući da je njihov konfederalni prijedlog "nož u leđa Albancima s Kosova"...
gorran2 gorran2 09:42 10.04.2009

ista podvala

No, glavni razlog tome su - „komunisti: Tudjman i Canjuga". Miljenko Jergović je nedavno o tom objašnjenju napisao dobar tekst u zadnjem „Feralu". Objašnjenje po kome je svo zlo izjednačeno s „komunizmom" i „komunistima" je zapravo potpuno tuđmanovsko. Rušeći Tuđmana, dakle, ruši se „komunizam", a ne nacionalizam. To znači - zaključujem iz toga - da se rušenjem Tuđmana nastoji sačuvati taj „tuđmanistički" diskurs. I nakon Tuđmana - Tuđman, ako ne u političkoj sferi, a ono u misaonoj.
Ista podvala rađena i u Srbiji. Kad je rušen Sloba, rušen je "komunizam", a ne, npr. ratoborni bezobzirni populistički nacionalizam.
Doctor Wu Doctor Wu 12:04 10.04.2009

Re: ista podvala

Ista podvala rađena i u Srbiji. Kad je rušen Sloba, rušen je "komunizam", a ne, npr. ratoborni bezobzirni populistički nacionalizam.

Ne. Podvala je bilo to što se bezobzirnom komunizmu kao alternativa postavljao isključivo bezobzirni šovinizam, a ne i građanski liberalizam. Građansko liberalna ideja je, kroz DS i proreformske snage,(koje se, gle čuda, nisu ni borile za vlast u, na primer, Hrvatskoj i Sloveniji), jedino u Srbiji bila alternativa primitivnom komunizmu i šovinizmu.
gorran2 gorran2 13:15 10.04.2009

Re: ista podvala

Podvala je bilo to što se bezobzirnom komunizmu kao alternativa postavljao isključivo bezobzirni šovinizam, a ne i građanski liberalizam. Građansko liberalna ideja je, kroz DS i proreformske snage,(koje se, gle čuda, nisu ni borile za vlast u, na primer, Hrvatskoj i Sloveniji), jedino u Srbiji bila alternativa primitivnom komunizmu i šovinizmu.
Svaka ti je ka Njegoševa...
Kamo sreće da je tako i bilo...
Doctor Wu Doctor Wu 13:47 10.04.2009

Re: ista podvala

Dobro, slažem se da DS sa osnivačima Đogom, Čavoškim, Koštunicom uopšte nije primer onoga o čemu sam pisao, ali činjenica da je jedini sistem koga ona država nije probala bio građanski liberalizam. Komunisti su u svojoj ljubavi prema vlasti razvijali lokalne centre i podsticali dahijski sistem, a od glavne infrastrukture koja je trebalo da integriše državnu zajednicu izgradili su samo fudbalsku (i košarkašku) ligu. Qr bi moj Amerika bila ono što je bez mreže interstate highwaya (pa i Union Pacific Railroada), jake vojske i državne policije i jedinstvene energetske politike.
gorran2 gorran2 14:09 10.04.2009

Re: ista podvala

Dobro, slažem se da DS sa osnivačima Đogom, Čavoškim, Koštunicom uopšte nije primer onoga o čemu sam pisao
Gud morning, Kolumbo...
Qr bi moj Amerika bila ono što je bez mreže interstate highwaya (pa i Union Pacific Railroada), jake vojske i državne policije i jedinstvene energetske politike.
Potpuno se slažem da je jedinstvena infrastruktura, jedinstveno tržište i pravna država osnov svake moderne državne zajednice. I da komunisti nisu uradili dovoljno na tome.
Naprotiv, uradili su dosta toga protiv.
Ipak, baš u tom presudnom trenutku, 90/91, mi smo imali teoretski vrlo povoljnu polaznu osnovicu za reforme i EU-integracije. Daleko najbolju od svih zemalja koje su se kasnije priključile i prestigle nas.
Štaviše, imali smo i pravog čoveka na vlasti - uz sve slabosti i kritike, moraš priznati da je Ante Marković bio orijentisan reformski i tržišno i opredeljen za evro-integracije. I, što je možda najvažnije, imao je iza sebe vrlo ozbiljnu podršku ključnih faktora međunarodne politike.
Njega je, međutim, frontalno napala "neprincipijelna koalicija" Miloševića sa svojim klonovima i Tuđmana.
A DS sa sve svojim "osnivačkim opterećenjem" nije bila u stanju da odigra konstruktivnu ulogu.
Objektivno, politički spektar u Srbiji tada sačinjavao je Miloševićev licemerni populistički nacionalizam na vlasti i još ekstremniji nacionalizam u opoziciji.
Antini reformisti koje je u Srbiji zastupao Ivan Đurić dobili su 5% na izborima (izgleda ukleta cifra )

Ostalo je legenda...
Doctor Wu Doctor Wu 15:25 10.04.2009

Re: ista podvala

Ipak, baš u tom presudnom trenutku, 90/91, mi smo imali teoretski vrlo povoljnu polaznu osnovicu za reforme i EU-integracije. Daleko najbolju od svih zemalja koje su se kasnije priključile i prestigle nas.
Štaviše, imali smo i pravog čoveka na vlasti - uz sve slabosti i kritike, moraš priznati da je Ante Marković bio orijentisan reformski i tržišno i opredeljen za evro-integracije. I, što je možda najvažnije, imao je iza sebe vrlo ozbiljnu podršku ključnih faktora međunarodne politike.

Dobro, tu sad postoje razna viđenja. Ja se rado sećam Ante Markovića i imponovao mi je kao čovek koji je umeo logično da razmišlja, ali ima mišljenja da je njegovih prvih 6 meseci (a možda i manje) vladanja (na koje sada svi gledamo sa takvom nostalgijom) bilo, zapravo, bezumno trošenje ono malo deviznih rezervi koje je počivša država imala. Te devizne rezerve su potrošene na kupovinu robe široke potrošnje, pokušaj korumpiranja širokih narodnih masa, pare su se odlile na zapad (koji je to, naravno, podsticao) a čitav sistem je implodirao sam od sebe: pad GDPa od -7.5% se događao 1990. (pre rata, dakle), u isto vreme dok su isplaćivane penzije od 2000 DEM i dok su firme, pogotovu one koje su trgovale s Rusima, terane u bankrot. Prema tom čitanju istorije, Ante Marković je bio samo poslednja stranica jednog potpuno blesavog projekta i nije ga srušila nikakva mitska veza Miloševića i Tuđmana- oni su samo došli da igraju na ruševinama građevine koja je odavno bila istrulila i počela da se raspada.
nemanja_99 nemanja_99 17:15 10.04.2009

Re: ista podvala

Doctor Wu
Ista podvala rađena i u Srbiji. Kad je rušen Sloba, rušen je "komunizam", a ne, npr. ratoborni bezobzirni populistički nacionalizam.

Ne. Podvala je bilo to što se bezobzirnom komunizmu kao alternativa postavljao isključivo bezobzirni šovinizam, a ne i građanski liberalizam. Građansko liberalna ideja je, kroz DS i proreformske snage,(koje se, gle čuda, nisu ni borile za vlast u, na primer, Hrvatskoj i Sloveniji), jedino u Srbiji bila alternativa primitivnom komunizmu i šovinizmu.


Jel ovo vi ozbiljno? U Sloveniji ne samo da je liberalno-gradjanska ideja postojala, nego je bila potpuno dominantna. LDP je bio na vlasti od nezavisnosti sve do sopstvenog raspada 2004. Jansin "nacionalisticki" SDS je jedva tad dosao na vlast, u koaliciji sklepanoj zbrda-zdola, uz pomoc mnogih liberalno-gradjanskih stranaka, a istu je izgubio vec na slijedecim izborima.

A rezultati te vladavine, rekao bih, govore sami za sebe.
Doctor Wu Doctor Wu 17:28 10.04.2009

Re: ista podvala

Jel ovo vi ozbiljno? U Sloveniji ne samo da je liberalno-gradjanska ideja postojala, nego je bila potpuno dominantna. LDP je bio na vlasti od nezavisnosti sve do sopstvenog raspada 2004. Jansin "nacionalisticki" SDS je jedva tad dosao na vlast, u koaliciji sklepanoj zbrda-zdola, uz pomoc mnogih liberalno-gradjanskih stranaka, a istu je izgubio vec na slijedecim izborima.

A rezultati te vladavine, rekao bih, govore sami za sebe.

:). Slovenački liberali su, pre svega, bili levi centar (ni traga od liberalnih ideja u domenu ekonomije, tamo do pre neku godinu stranci nisu smeli da poseduju nekretnine), a u nacionalnom smislu bih rekao da su počinili dosta smelih, da ne kažem, nacističkih dela- glavni su krivci za desetine hiljada "neupisanih" i "izbrisanih", zabranu gradnje džamije u Ljubljani i još sijaset islamofobičnih incidenata.

A rezultati vladavine su pre svega posledica haosa koji je vladao na Balkanu tokom 90-tih, pre nego neke posebno uspešne vladavine Drnovšeka (osim ako mu se u zasluge ne upisuje to što je zajedno sa Kučanom Sloveniju izvukao iz tog haosa).
gorran2 gorran2 18:22 10.04.2009

Re: ista podvala

Dobro, tu sad postoje razna viđenja. Ja se rado sećam Ante Markovića i imponovao mi je kao čovek koji je umeo logično da razmišlja, ali ima mišljenja da je njegovih prvih 6 meseci (a možda i manje) vladanja (na koje sada svi gledamo sa takvom nostalgijom) bilo, zapravo, bezumno trošenje ono malo deviznih rezervi koje je počivša država imala. Te devizne rezerve su potrošene na kupovinu robe široke potrošnje, pokušaj korumpiranja širokih narodnih masa, pare su se odlile na zapad (koji je to, naravno, podsticao) a čitav sistem je implodirao sam od sebe: pad GDPa od -7.5% se događao 1990. (pre rata, dakle), u isto vreme dok su isplaćivane penzije od 2000 DEM i dok su firme, pogotovu one koje su trgovale s Rusima, terane u bankrot. Prema tom čitanju istorije, Ante Marković je bio samo poslednja stranica jednog potpuno blesavog projekta i nije ga srušila nikakva mitska veza Miloševića i Tuđmana- oni su samo došli da igraju na ruševinama građevine koja je odavno bila istrulila i počela da se raspada.
Nesumnjivo je da su postojale teški strukturni problemi u privrednoj strukturi.
Ali.
Izvedi samo ovaj "misaoni eksperiment": zamisli da su nama sada ona "društvena preduzeća", onakva kakva su bila, pre nego što ih je Milošević devastirao, pa da krenemo da ih ozbiljno i odgovorno privatizujemo. Mi bi bili - u odnosu na ovo danas - ne na konju, nego u avionu.
Možeš misliti o Antinoj politici ovako i onako, ali njega je srušila unutrašnja republičko-nacionalistička opozicija, koja je, delom već raspolagala, a delom jednostavno prisvojila, neke ključne instrumente sistema.
Seti se samo legendarnog novogodišnjeg Miloševićevog upada u monetarni sistem kad je sa populističkim stavom "jeste da nema para u fondu, ali naši penzioneri moraju primiti penzije na vreme" - "fabrikovao" masu fiktivnog novca, i time oporezovao celu SFRJ i generisao dodatnu inflaciju (o političkoj tenziji i konsternaciji da i ne govorimo)...
nemanja_99 nemanja_99 19:08 10.04.2009

Re: ista podvala

Doctor Wu
Jel ovo vi ozbiljno? U Sloveniji ne samo da je liberalno-gradjanska ideja postojala, nego je bila potpuno dominantna. LDP je bio na vlasti od nezavisnosti sve do sopstvenog raspada 2004. Jansin "nacionalisticki" SDS je jedva tad dosao na vlast, u koaliciji sklepanoj zbrda-zdola, uz pomoc mnogih liberalno-gradjanskih stranaka, a istu je izgubio vec na slijedecim izborima.

A rezultati te vladavine, rekao bih, govore sami za sebe.

:). Slovenački liberali su, pre svega, bili levi centar (ni traga od liberalnih ideja u domenu ekonomije, tamo do pre neku godinu stranci nisu smeli da poseduju nekretnine), a u nacionalnom smislu bih rekao da su počinili dosta smelih, da ne kažem, nacističkih dela- glavni su krivci za desetine hiljada "neupisanih" i "izbrisanih", zabranu gradnje džamije u Ljubljani i još sijaset islamofobičnih incidenata.

A rezultati vladavine su pre svega posledica haosa koji je vladao na Balkanu tokom 90-tih, pre nego neke posebno uspešne vladavine Drnovšeka (osim ako mu se u zasluge ne upisuje to što je zajedno sa Kučanom Sloveniju izvukao iz tog haosa).


Ako vam je bas do uske definicije rijeci "liberal", mogu se sloziti da slovenacka vlast nije imala jake struje tih tendencija, ali u tom slucaju Srbija ih ima jos manje - drustveni sektor je u Srbiji daleko veci nego u Sloveniji. Osim toga, vidimo recimo na primjeru Islanda koliko je fantasticna ta ideja skroz liberalizovane ekonomije.

Daleko od toga da je Slovenija bezgresna, ali porediti problem "obrisanih" sa drzavama koje su ubijale sopstvene gradjane jer su bili pogresne vjere ili nacije, je u najmanju ruku pretjerano, a koristiti se pridjevom "nacisticki" je pomalo i smijesno.

A ta po vama "neuspjesna" Drnovsekova vlast je uspjela da prebrodi situaciju u kojoj je izgubila skoro potpuno svoje trziste, da se preorijentise na Evropu, uvela je Sloveniju u EU, u NATO, a i donijela im je daleko najveci drustveni prihod po stanovniku u Istocnoj Evropi. Ako je to neuspjeh, volio bih znati sta je uspjeh.

N.
Doctor Wu Doctor Wu 19:51 10.04.2009

Tzv Nemanja,

Ako vam je bas do uske definicije rijeci "liberal", mogu se sloziti da slovenacka vlast nije imala jake struje tih tendencija, ali u tom slucaju Srbija ih ima jos manje - drustveni sektor je u Srbiji daleko veci nego u Sloveniji. Osim toga, vidimo recimo na primjeru Islanda koliko je fantasticna ta ideja skroz liberalizovane ekonomije.

Drustveni sektor je u Srbiji kao i u Sloveniji n-e-p-o-s-t-o-j-e-c-i. Postoje drzavna i privatna preduzeca (Merkator u sl, Delta u Sr) a jedina razlika izmedju Srbije i Slovenije je sto je tamo privatizacija izvrsena tako sto su (iskljucivo slovenackom) narodu podeljeni vauceri, taj (isklj. slovenacki) narod je svoje vaucere predao slovenackim fondovima koji su preuzeli vlasnistvo nad kapitalom (i to se, satro, zove sada privatno) dok su u Srbiji raznorazni privatnici bidovali za srpske firme, pa su tako zelezaru u Smederevu otkupili Amerikanci, Ameri i Englezi su kupili BAT, mlekare je kupio Salford (Englezi), delove PKB-a Hrvati, telefoniju Norvezani, Naftagas Rusi itd.
Daleko od toga da je Slovenija bezgresna, ali porediti problem "obrisanih" sa drzavama koje su ubijale sopstvene gradjane jer su bili pogresne vjere ili nacije, je u najmanju ruku pretjerano, a koristiti se pridjevom "nacisticki" je pomalo i smijesno.

Mozes li da navedes i jedan jedini primer gde je srpska drzava ubila nekog samo zato sto je pogresne vere ili nacije? ( samo da podsetim, otmica u Strpcima je izvrsena na teritoriji Republike Srpske).
A ta po vama "neuspjesna" Drnovsekova vlast je uspjela da prebrodi situaciju u kojoj je izgubila skoro potpuno svoje trziste, da se preorijentise na Evropu, uvela je Sloveniju u EU, u NATO, a i donijela im je daleko najveci drustveni prihod po stanovniku u Istocnoj Evropi. Ako je to neuspjeh, volio bih znati sta je uspjeh.

Nisam poricao da su Slo bili uspesni, ali sam napisao da je uspeh dosao UPRKOS Drnovseku a ne ZBOG njega. Slovenci su i pre ulaska u EU i NATO imali GPD per capita u nivou jednog Portugala a Drnovsekova vlast tu nista nije ni dodala ni oduzela. Pomenuo sam da su strasno profitirali zbog haosa s druge strane granice- videcemo sta ce biti kad Hrvatska udje u EU.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana