Hronika jedne Palanke ili ti zamislite situaciju: (deo prvi)

Tibor Jóna RSS / 23.09.2007. u 20:28



Strogo hipoteticki tekst. Bez ma i jednog korena u zbilji i istini. Onako, gomila nabacanih pretpostavki, konstrukcija i sl. Nikako istina, jer kako bi se ovako nesto moglo desiti u Srbiji?

Zamislimo jednog muskarca, recimo ranih 50tih godina. Smestimo sad stan i zivot toga coveka u kakvu ubogu vojvodjansku palanku. I neka se u toj ubogoj palanci, taj nas zamisljeni covek, bavi, recimo, malom privredom. A onda neka se jednog dana nas Izmisljeni Covek u jednom trenutku ukljuci u lokalnu politiku.

Izbor toga coveka neka bude partija bez centrale u Beogradu, bez zaledjine u Novom Sadu, vec grupa lokalnih entuzijasta sa idejom da nesto promene u svojoj sredini. Zamislimo sada da takva grupa pridobije dovoljan broj gradjana da udje u lokalni parlament i da bude jezicak na vagi izmedju dva nekakva skroz izmisljena bloka.

I kao posledica toga, taj nas Junak, recimo izmedju ostalih, postane predsednik upravnog odbora, na primer, jednog od palanackih javnih preduzeca. I sedeci tamo otkrije nesto sto nije bas u skladu sa zakonom, ili ako i jeste po zakonu, predstavlja jasno i svesno cerupanje tog javnog preduzeca od nekih ljudi, koji u zbilji nikako ne postoje.

I resi nas Imaginarni Junak da prekine to cerupanje!

I sta Vi mislite sta bi se mu se moglo dogoditi kao posledica njegove odluke da javno progovori o nepravilnostima?



Komentari (25)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vucko vucko 20:46 23.09.2007

Lived happily ever after

Nadam se samo da je živ i zdrav - nešto mi zloslutno deluje ova basna.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 21:05 23.09.2007

paaa

ja mislim da bi on mogao postati jako bogat čovek
doktorka doktorka 21:56 23.09.2007

Re: paaa

Kurir bi objavio eksluzivnu vest da je lik bio povezan sa zemunskom mafijom , i da je odlazio u Silerovu zajedno sa Cedom.
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 23:00 23.09.2007

Nikom ništa !!! Suptilna tragedija !!!



Desilo bi se ono najgore što se jednom društvu i jednom takvom pojedincu može desiti - ne bi se desilo ništa!

Pažnja jednog manjeg dela javnosti bila bi obuzeta time dva-tri dana, pa bi postepeno nestala, a znatiželjni pojedinac bio bi smenjen na prvoj sednici lokalne skupštine iz nekog "x" razloga i to bi već malo ko i čuo.

A ako stvarno ima materijalnih dokaza? Ništa posebno. Tu su - policija, tužilaštvo, sud i lokalni moćnici u senci koji povezuju sve te grane i grančice sudske i izvršne vlasti. Biće sređeno da - ili nema dokaza, ili tužilaštvo ostavi slučaj u fijoci, ili sudija oslobodi optužene, odnosno, u drugoj varijanti, pusti da prođe zakonski rok u kome slučaj mora da se okonča. Sve ovo (oko suda i nestajanja slučaja) dešava se u tišini, bez upliva javnosti...

Dakle, naš znatiželjni pojedinac (osim što je smenjen) nema skoro nikakve daljnje posledice. Pusti se da svi vide kako on nema posledice. Time se postiže jedan daleko jači efekat (nego što bi bila neka represija nad njim). Jednostavno - obeshrabruju se i obesmišljavaju svi naredni takvi pokušaji! Daje im se miris uzaludnosti!

Cilj te funkcionersko-mafijaške udružbe jeste da se - sve u naznakama, indirektno, nezvanično, po kafićima... - jasno pokaže da u optužbama zapravo ima istine, ali da je njihova moć takva da... Nečija optužba na njihov račun dobro im dođe, i onako skriveno imponuje, jer upravo ta optužba, kad ne postigne nikakav efekat, predstavlja najbolju propagandu njihove visoko potentne pozicije.

Ništa se ovom našem hipotetičkom poštenjaku ne bi desilo - i upravo to je najveća tragedija sviju nas.

"A ti bi voleo da mu se desi?!" - Naravno da ne bih voleo. Ali, nije o tome reč. Nego - kažem - to što mu se ništa ne bi desilo pokazuje do koje neslućene mere je naš elite-ološ miran i siguran u svoju poziciju.







kuki kuki 00:44 24.09.2007

Re: Nikom ništa !!! Suptilna tragedija !!!

Pažnja jednog manjeg dela javnosti bila bi obuzeta time dva-tri dana, pa bi postepeno nestala, a znatiželjni pojedinac bio bi smenjen na prvoj sednici lokalne skupštine iz nekog "x" razloga i to bi već malo ko i čuo.

Ne bi bio neki "X" razlog - zalepili bi upravo njemu sve te nepravilnosti.

A odgovor na pitanje:
1. Da podnese ostavku
2. Potom, da javno objavi sve.
3. Da se vrati svom malom poslu i druzi sa svojim sapatnicima
4. Posmatra sa strane i ceka neka bolja vremena.

A zasto sve to?
1. Prekid svakog kontakta
2. Postenje
3. Ne mogu da ga kupe, zastrase, ucene. Ne zavisi od njih.
4. Docice vremena kada ce se i postenje ceniti. Moraju doci!
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 00:58 24.09.2007

Re: Nikom ništa !!! Suptilna tragedija !!!



Pridružujem se tome da Moraju doći vremena kad će se ceniti poštenje.

Pozdrav
Dejan Stanković Dejan Stanković 01:34 24.09.2007

Re: Nikom ništa !!! Suptilna tragedija !!!

Pridružujem se tome da Moraju doći vremena kad će se ceniti poštenje.


potpisujem punim imenom i prezimenom.
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 01:57 24.09.2007

Re: Nikom ništa !!! Suptilna tragedija !!!



Ma, bre, kad mi ovako zapnemo... - biće od ovog srbijanskog društva nešto !
angie angie 02:21 25.09.2007

Re: Nikom ništa !!! Suptilna tragedija !!!

pa dobro kad nije poaro.
DUNADAN DUNADAN 01:36 24.09.2007

...

ovo tvoje je kao da si pitao shta bi se desilo da se jegulja zapracaka posred Atlantika.
nishta.
anonimni anonimni 03:22 24.09.2007

bez naslova


......a da nisi ti slucajno u ulozi tog gradjanina , pa Nusicevski postavljas pitanje ....
Tibor Jóna Tibor Jóna 07:56 24.09.2007

Re: bez naslova

anonimni

......a da nisi ti slucajno u ulozi tog gradjanina , pa Nusicevski postavljas pitanje ....


aman sherloche vi ste?
anonimni anonimni 13:46 24.09.2007

Re: bez naslova

...pitanje nije detektivsko. pocetak ti je u stilu nusicevog "poslanika"....kao raspitivanje ko bi mogao da bude poslanik.... samo asocijacija nista vise....
Vejulabaz Vejulabaz 08:00 24.09.2007

mislim, svaaaaarno

Izbor toga coveka neka bude partija bez centrale u Beogradu, bez zaledjine u Novom Sadu, vec grupa lokalnih entuzijasta sa idejom da nesto promene u svojoj sredini.


...da je odavde vec fantastika...
Broj 1 Broj 1 12:52 24.09.2007

Re: mislim, svaaaaarno

Nije fantastika. U mom gradu postoje takvi ljudi, i pomalo sumnjam da je g. Jona mislio upravo na taj moj (vojvodjanski) grad.
JABR JABR 10:26 24.09.2007

Provincija

Smestimo sad stan i zivot toga coveka u kakvu ubogu vojvodjansku palanku.

Ovde je važno i to da je to provincija. Ne mora da bude uboga vojvođanska palanka, može da bude bilo koji gradi/gradić malo udaljen od tzv. centara. Mnogo je teško tim "hipotetičkim" ljudima koji žive u provinciji . Mislim, mnogo teže nego da su iz nekog od centara. Ideš ulicom i srećeš one koji te psuju, dete ti ide u isto odeljenje sa detetom kome je tata rekao: ne druži se sa ćerkom onog izdajnika/pedera/dođoša/Hrvata (šta već nađu), u Opštini te sapliću na svakom koraku, ... možda ti i razbiju koji prozor na porodičnoj kući,...Moraš da budeš mnogo hrabar i mnogo pošten.
Olga Medenica Olga Medenica 15:23 24.09.2007

Ej Tibore

upravo sam sela i procitala ceo tvoj opus.
Odlican si!
Grrr Grrr 18:46 24.09.2007

nastavak ?

A kad će drugi deo, gde ćemo saznati identitet doticnog.... i jel ostao posten ili se slizao sa okolinom....
Tibor Jóna Tibor Jóna 18:58 24.09.2007

Re: nastavak ?

smem samo da kazem da ce ukupno biti jos dva nastavka.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 21:30 24.09.2007

Lak zadatak...

Imaju tri varijante..
Uplašiti, ponuditi deo plena, uceniti...
E sad, iz tvoje priče bi se moglo zaključiti da ga ne mogu baš ucenjivati jer nema "repova", ali ima svoj mali biznis pa je to onda sasvim izvodljivo, pogotovo što mu je do toga stalo. Kako je ovo sistem u kome su mnoge stvari u poslu vrlo dvosmisleno postavljene tako da uvek postoji mogućnost da za istu stvar možeš biti i nagrađen i kažnjen, paralelno sa prve dve mogućnosti kopali bi mu po papirima i biografiji nebi li našli nešto za šta se mogu uhvatiti. Paralelno bi širili priču da ima ljubavnicu mnogo mlađu od sebe, da se oko njega sakupljaju neki sumnjivi tipovi, da mu se deca drogiraju, da je nikakav vernik, da mu se žena pokušala ubiti nekoliko puta, da se u zadnje vrme propio. Nema veze šta to ništa nije tačno, "majstori" jako dobro znaju da se masa hvata lakše za veću laž. Svakoga dana bi bar nekoliko ljudi bilo zaduženo da mu "prijateljski" prenose sadržaje tih ogovaranja i da se tobože čude i krste. To je takozvano razmekšavanje. Paralelno, ako što nađu, recimo, da je uplatio neki porez sa nekoliko sati zakašnjenja ili da im se učinio sumnjivim neki račun za reprezentaciju, ili da mu nije u redu prijava za ženu fondu penzijskog, ili bilo šta, sve to bi mu bilo predočeno uz dodatak da se upravo lokalna televizija sprema da o njemu napravi prilog.
Uvečer bi dolazile SMS poruke grozne sadržine, ili pozivi na fiksni telefon sa dugim ćutanjem ili dahtanjem.
Ujutro bi se pojavljivao "spasilac" nudeći dil, a "prijatelji" dobronamerno dolazili, i zabrinuto savetovali da ne diže prašinu, sve u stilu da "pognutu glavu sablja ne seče". Zatim bi primetio da njegovi drugari iz odborničke grupe počinju da se malo distanciraju jer su na "obradi" i pitanje je dana kada će okrenuti ćurak...i tako, sirak tužni bez iđe ikoga...o))
Tibor Jóna Tibor Jóna 21:52 24.09.2007

Re: Lak zadatak...

Veoma iskusno gospodine Kovacevicu. Prilicno sam impresioniran. Medjutim, sacekajmo nastavak da vidimo koliko ste tacno u pravu.

Doktorka je prilicno na ispravnom tragu, dok gospodin Vujanovic ima pravu mapu ali je cita naopacke, pa i kad dodje do tacke kada poentira zapazanjem to je slucajno ali zato nista manje tuzno...


JABR - 1 bambi za pogodak u centar zeit geista, ali znate kako kazu : ko pogodi centar mashi sve ostalo
Kazezoze Kazezoze 22:07 24.09.2007

Re: Lak zadatak...

ja mislim da bi ga likvidirali ili bar pokushali, to je trenutno najpopularniji nachin da se reshish poshtenih.
JABR JABR 10:29 25.09.2007

Re: Lak zadatak, a rešenje...?

Tibor Jóna
Veoma iskusno gospodine Kovacevicu. Prilicno sam impresioniran. Medjutim, sacekajmo nastavak da vidimo koliko ste tacno u pravu. Doktorka je prilicno na ispravnom tragu, dok gospodin Vujanovic ima pravu mapu ali je cita naopacke, pa i kad dodje do tacke kada poentira zapazanjem to je slucajno ali zato nista manje tuzno...JABR - 1 bambi za pogodak u centar zeit geista, ali znate kako kazu : ko pogodi centar mashi sve ostalo


Hvala za BAMBI. Pogodio u centar-promašio provinciju. Gadna tema a meni je muka od gadnih tema. I am fed up
JABR JABR 19:22 25.09.2007

Deo prvi...

...biće krvi )
peralozac peralozac 20:33 25.09.2007

klinac

oladi malo, decace, pa tek ti je dvadeset i neka......

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana