Gde nam se igraju deca?

mamaolja RSS / 13.04.2009. u 12:19

Ovim putem uopste ne zelim da ulazim u zakone o zastiti i pravima kucnih ljubimaca, ako ih uopste imamo (ako nemamo, za to neka se bore vlasnici zivotinja) samo zelim da odbranim zakonom zagarantovano pravo svog deteta da koristi  zelene povrsine ovog grada bez opasnosti po zdravlje.

Ne zelim vise nikada da razmisljam sta da odgovorim na pitanje svog  sina: mama, sto mi ne das  da sednemo u pesak pored ove kuce?? Evo kuce u travici, ajmo kod njega.., Sto mi ne das u pesak?? Ajmo da trcimo po travi... I za kraj: necu napolje, samo me nosis, ne pustas me da setam...

Svoje dete ne pustam ni u travu ni u pesak zbog izmeta kucnih ljubimaca i opasnosti po zdravlje koje oni nose.

Zasto se ljubimci setaju slobodno bez ogranicenja pa i po povrsinama predvidjenim za decu? Zasto ne postoje kazne za vlasnike ljubimaca koji ne skupljalju izmet za njima? Zasto ne postoje kontrolori po parkovima i ostalim povrsinama koje su prilagodjene deci koji bi dan i noc pratili eventualne zloubotrebe od strane vlasnika pasa? 

Zasto vlast ne zeli da zastiti nasu decu?

 

u prilogu tekst sa sajta http://www.roditeljportal.com/vest/opste/otrovani-parkovi.htmOtrovani parkovi

OTROVANI PARKOVI
 

Institut za veterinu upozorava da su svi prestonički parkovi zagađeni parazitima iz psećeg izmeta koji kod dece mogu da izazovu teške bolesti
BEOGRAD - Skoro svi parkovi u Beogradu (više od 90 odsto) zagađeni su različitim vrstama parazita, koji mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme kod dece, a najopasniji su bazeni s peskom.

Ove alarmantne podatke objavio je Odsek za parazite Instituta za veterinu. Bakterije i paraziti dospevaju na zemlju i u travu iz psećeg izmeta. Prema rečima stručnjaka iz Odseka za parazite, najčešća vrsta parazita su ankilostome i toksokare, čije larve izazivaju ozbiljna oboljenja na koži, mozgu, plućima, ali i drugim unutrašnjim organima.
- Istraživanja se obavljaju poslednjih 15 godina i rezultati pokazuju da nijedan park u gradu nije bezbedan za decu. Ranijih godina problem su predstavljali psi lutalice, ali sada su i psi koji imaju vlasnike prenosioci zaraze - objašnjavaju u Odseku za parazite i dodaju da su u pojedinim parkovima nađena jaja i larve pantljičare.

Napredak je postignut samo utoliko što, kako navode u Odseku za parazite, gradske službe menjaju pesak na nekoliko meseci. Ali, to nije dovoljno.
- Ostalih poboljšanja, nažalost, nema. Jedino što može da se savetuje roditeljima jeste da deci što češće peru ruke, a kad su napolju, da im šake brišu vlažnim maramicama - savetuju nadležni iz Uprave za veterinu.

Snežana U., majka dvoje dece, kaže da ih je jedno vreme izvodila u Pionirski park, ali da se pseći izmet toliko oseća da pronalazi druge načine za igru dece.
- I pored toga što već duže vreme postoje specijalne kantice za pseći izmet, nesavesnim vlasnicima ne pada napamet da ponekad i pokupe za svojim ljubimcima. Tobože su gospoda, a za decu koga briga. Koliko puta sam videla da usred peska vrše nuždu iako ima dece. Strašno. U svetu se to oštro kažnjava, pa nema ovakvih problema - kaže ogorčena majka.

Prema podacima Instituta za veterinu, u Beogradu ima 250.000 do 300.000 pasa ljubimaca i oko 5.000 lutalica. Grube procene su da se dnevno u prestoničke parkove i na ulice sruči preko 70 tona psećeg izmeta. I pored nekih pokušaja da se uredi ova oblast, zakon o dobrobiti životinja još nije donet, pa bahatim vlasnicima pasa ostaje da na uzici šetaju svoje ljubimce, a da za njihove fiziološke potrebe na javnom mestu ne budu kažnjeni, pa makar i simbolično.

U PARIZU 300 EVRA KAZNA Na 220 različitih punktova u Beogradu postavljeno je isto toliko specijalizovanih kantica za odlaganje psećeg izmeta. U Sekretarijatu za komunalne i stambene poslove kažu da je problem što nema zakona i kažnjavanja, sve se svodi na dobru volju, što ne daje rezultate.
- Zbog nepostojanja zakona nema ni gradskog pravilnika koji bi uredio ovu oblast - ističu u Sekretarijatu za komunalne i inspekcijske poslove.

U zemljama EU problem psećeg izmeta rešen je tako što nesavesni vlasnici plaćaju debele kazne. Ukoliko vas u Parizu uhvate da ste za svojim ljubimcem ostavili „govance", morate da platite kaznu od 300 evra. Slična je situacija i u većini evropskih prestonica i metropola.



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana