Istinita prica o Duhu na netu

Jasmina Tesanovic RSS / 13.04.2009. u 20:30

Ustanem jutros kasno, drugi dan Uskrsa, ne radi se. Upalim komp i ping ping ukljuce se svi programi, Skajp izmedju ostalih. Vidim cvrenu strelicu, znak da me je neko zvao dok sam bila odsutna. Kliknem na strelicu i izadje mi user name  Ra. Gledam belo, jer Ra je skajp ime Rase Livade, preminulog pre godinu i po dana. Klinkem jos jednom i zazvoni dvaput skajp masina , User Not Found.
Smrznem se. Naravno da ne postoji. Sama sam iskljucila kompjuter u njegovom stanu, vratila Sezamu hardver, dok sam pomagala nasoj cerki da izadje na kraj sa obavezama oko njegove smrti.
  Setim se, danas mu je rodjendan, imao bi 61 godina. Drago mi je sto je dan tako poceo, jedan suncani miran dan u Torinu ali ipak, ja ne verujem u duhove. Zovem moju cerku koja je u Rimu: i ona se smrzne: kaze ne volim ovakve price. Volim da mislim na Tatu al ovo je previse. Idi na history i proveri da nisi sve sanjala. Odem ja na history i vidim,  stoje tri poziva dok nisam bila ukljucena sa plavom strelicom a ovaj poslednji kad sam se ukljucila, ima ikonu: oranz paketic sa crvenom masnom. Poklon?
I sada pretpostvaljam: da postoji program  u kome je on za svoj rodjendan odredio da svima u njegovom adresaru stigne paketic upozorenja. Sta bi drugo moglo da bude? Taj paketic, ta njegova komanda stoji negde u eteru, izvan njegovog kompa, izvan negovog biti on line na ovom svetu. Ksenija kaze da zna njegovu sifru al da je niko drugi osim nje ne zna, tako da niko drugi nije mogao da to uradi posthumno. Nemamo drugo racionalno objasnjenje osim da internet zivi  radi i onda kad nas vise nema.
   A sto se Rase tice, moja poruka   vecnom Rasi na netu: brinemo o njegovoj cerki i  njegovoj poeziji. Nek nam se slobodno svake godine javi da proveri!
   




Komentari (16)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Spiridon Spiridon 20:47 13.04.2009

..

ma nije bre ovaj sajber prostor uopste naivan. Evo mom ortaku se desilo jos nesto strasnije.

Dok je catovao na krstarici neko mu ispred zgrade ukrao auto.

cudo je internet
elkris elkris 21:09 13.04.2009

Re: ..

ako je bio upisan datum rodjenja u samom skyp profilu korisnika, dešava se da sam servis skypa obavesti sve kontakte iz korisničke liste o dogadjaju, u ovom slučaju rodjendanu.
ne brinite ... čisto sumnjam da ima duhova
Ljuttko Ljuttko 21:09 13.04.2009

Da...

Ako je korisnik na skajpu uneo svoje podatke pa i datum rodjenja svi sa njegove liste ce tog dana dobiti obavestenje u vidu poruke sa paketicem da mu je toga dana rodjendan. Da li je moguce odjaviti skajp nalog ako neko vise nije medju zivima, pretpostavljam da jeste. Ako ne zelis da ti primas takve poruke sa njegovog user name , najjednostavnije je da ga izbrises sa svoje liste na skajpu. Mada, tek to ce ti biti tesko sigurno, emotivno
Jasmina Tesanovic Jasmina Tesanovic 21:11 13.04.2009

hvala Vam na

info
necu da brisem, nisam sve ovo vreme
ne smeta mi samo da znam
Spiridon Spiridon 21:19 13.04.2009

Re: hvala Vam na

Jasmina Tesanovic
info
necu da brisem, nisam sve ovo vreme
ne smeta mi samo da znam


ja bih ipak razmislio o lavljoj kandzi
gorio92 gorio92 21:42 13.04.2009

Re: hvala Vam na

ja bih ipak razmislio o lavljoj kandzi

*novo

Evo jedna dobra.
jesen92 jesen92 22:20 13.04.2009

Re: ..


dešava se da sam servis skypa obavesti sve kontakte iz korisničke liste o
.
...ne desava se nego je to pravilo, ..svako ko je registrovan na skype i ima upisan datum rodjenja u svom profilu ima i "privelegiju" da svi njegovi "kontakti" budu obavesteni o njegovom rodjendanu
sladjamk sladjamk 21:47 13.04.2009

Ja nebih obrisala

Volela bih da mislim da je sa nama i da nam pomaze.

Usvakom slucaju , hvala sto si ovo podelila sa nama.

Preporuka
Jasmina Tesanovic Jasmina Tesanovic 22:00 13.04.2009

Re: Ja nebih obrisala

ionako ne idem na grobove, nikome
to me ubija u pojam
ovo je za mene najbolji nacin da ne zaboravim nestale
sladjamk sladjamk 22:04 13.04.2009

Re: Ja nebih obrisala

Neces ti nikoga da zaboravis, duso, zato sto se ne moze izbrisati i ocistiti srce
nsarski nsarski 21:58 13.04.2009

????????

Y2K?
Spooky....
Jasmina Tesanovic Jasmina Tesanovic 22:03 13.04.2009

Re: ????????

e come!
Strongman Strongman 22:48 13.04.2009

ovo je slucaj za

Virtuelnog Vasilija
leopold_lady leopold_lady 03:23 14.04.2009

Žao mi je ....

što ste ga izgubile ... Ali,život je sranje...

A sad nešto o duhovima ... Kad je naš Soba - moja Milica umro - svi smo bili zatečeni....U nedelju sam radila,videli smo se.Smejali se.U ponedeljak sam ga čekala da mi donese novine.Kasnio je.Netipično za njega.Došli su neki drugi ljudi.Kolega je rekao da je Sloba umro (pošto je to sa vozačima uvek bilo lokalno zezanje) nisam poverovala.Sve dok mi nije rekao da skupljaju pare za njega.Tad sam vrisnula i trebalo mi je par meseci od svega da se povratim,ali i dalje mi nedostaje...Zvao me - Milice moja... Uglavnom,u svom telefonu imam njegov broj (ako kasnimo da mu se javimo),ali imali smo i u firminom .Posle par meseci neko je zvao,koleginica bila sama i pročitala Sloba vozač.Kad sam došla počela da vrišti....Sloba se javlja iz mrtvih... I izbriše broj.U stvari,nekome od vozača su dali njegov broj....Kod mene u telefonu stoji i dalje Moj Sloba Moja Milica - njegov broj.... Mene niko nije zvao.... Da bar može da me pozove,ah... Da,puste želje.... Bio je dobar čovek,sjajan kolega i prijatelj.I žao mi je što sam ga prerano izgubila -kao i njegova porodica...
drug.clan drug.clan 12:39 14.04.2009

.

matriksssssssssssssssss
srebrenickigenocid srebrenickigenocid 21:39 19.04.2009

Srebrenica zlocini nad muslimanima 1991 g.

Jasmina Tesanovic, hvala ti sto pises o Srebrenici i zlocinima koji su pocinjeni nad Bosnjacima muslimanima od strane Srba 1991 godine. Dodaj me na svoju listu.

Procitaj moj blog:

http://blog.b92.net/text/9219/Srebrenicki%20Genocid/

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana