Budimo kreativi, uključi se i ti-ideje za mere štednje

martina500 RSS / 14.04.2009. u 11:47

Kako u Srbiji postoji veliki broj nezaposlenih, predlažem akciju da svako od nas kritički posmatra oko sebe i pronadje način i mesto gde država može da uštedi.  I sama nezaposlena, prilažem svoju ideju.

Nacionalna služba za zapošljavanje ima funkciju da se nezaposleni evidentira a zatim javlja na svaka 3 meseca (osim ako nije korisnik novčane nadoknade). Takodje, Nacionalne služba objavljuje konkurse za pripravnike, samozapošljavanje,... No, nekadašnja funkcija da Nacionalna služba za zapošljavanje pronalazi posao nezaposlenima nije u funkciji. To će Vam objasniti službenik ove službe već pri Vašoj prvoj poseti. I zaista, proveravajte, čak ni sve Skupštine opština i državne ustanove ne objavljuju konkurse preko ove službe. Takodje, političati nas ovih dana uče kako svako sam mora tražiti posao i biti odgovoran za ne/pronalaženje istog. Samim tim, predlažem da se ukine redovno javljanje nezaposlenih na svaka 3 meseca Nacionalnoj službi. Nezaposleni koji se redovno prijavljuje ovim dobija ekskluzivno pravo da ostane na evidenciji. Ako se ne prijavi-zvanični postotak nezaposlenih se smanjuje (realnost je nešto drugo). Ukidanjem ovih javljanja dobijamo mogućnost da se smanji broj zaposlenih u Nacionalnoj službi. Nezaposleni nakon što se prijavi u bazu, treba da se briše iz baze Nacionalne službe tek kad u jedinstvenoj bazi podataka bude evidentiran kao zaposleni. Ovim dobijamo i realnije cifre nezapolenih i uštedu budžeta.

A onaj kome treba posao će i dalje slati CV u privatne HR agencije , kupovati brdo lokalnih novina gde je možda objavljen po koji konkurs, naravno posećivati web sajt Nacionalne nam službe (jer i dok je morao redovno da se prijavljuje- niko ga nikad nije obaveštavao o eventualnim poslovima). Za njega se ništa ne menja. Potraga za zaposlenjem se nastavlja u nedogled.



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana