Društvo| Nauka

Srbija na kraju veka i "Društvo znanja"

Saša Zorkić RSS / 16.04.2009. u 00:19


 planina.jpg

Prvo ćemo o drugom.

Društvo znanja

Pre dve godine Kolarčeva zadužbina organizovala okrugli sto sa temom Društvo znanja - širenje i popularizacija kulture, nauke i umetnosti. Time je obeležila 75 godina kontinuirane predavačke delatnosti. Wow!

A pre desetak dana Zadužbina je objavila i zbornik radova izloženih na Stolu. Zbornik je uobličen u knjigu pod nazivom Društvo znanja. E sad, neko će reći da je knjiga okasnela zbog velikog protoka vremena, ali nije. Ni malo nije izgubila na svežini. Naprotiv, kao da je jutros pisana. Srbija je i dalje na istom mestu gde je bila ukotvljena pre dve godine, bar što se nauke i kulture tiče. Jedino se malo povećala razlika između nje i razvijene Evrope, jer ova druga žuri, a ona prva pre bilo kog rada mora, je li, da reši neke fundamentalne probleme, recimo gde će ko da sedi u Skupštini. A kad to reši onda bude neka crkvena slava pa narodni poslanici ne mogu da rade jer bi to bio greh. U svakom slučaju i dalje kao i pre nekoliko godina pola Srbije ne bi umelo da uđe u holandski voz, i većina naših (59,2%, 2008.) nikad i baš nikad nije zavirilo u svet Interneta. A o budžetu za nauku da i ne govorimo. Vidi se samo pod elektronskim mikroskopom. Itd. Jedno vreme sam inače bio srećan jer se brzina protoka moje veze sa Internetom popela na 2 megabita, ali pre mesec dana moj prijatelj Radan, iz Skoplja, mi reče da on ima brzinu od 10 megabita (i tih 10 megabita plaća otprilike koliko i ja ova moja dva domaća).

Naslovna-strana_cr.jpg

Naravno, brzina i cena Interneta su samo periferni izraz jada na dubljem nivou. Jer nije problem cena i brzina Interneta, već to što naše društvo nema inventivnosti, nema vizije i nema energije, a ima samo praznih fraza i brojnih izgovora. A kakvo društvo - takvi i političari. Naši političari nemaju snage, a ni volje da učine nešto ozbiljno, nešto što će se na srednji i duži rok isplatiti, nešto vizionarski. Za to je potrebno puno mudrosti, ali i hrabrosti, a ovi naši nemaju ni jedno od ta dva. Kao i svakoj vlasti bez vizje i energije i ovoj našoj globalna kriza je baš dobro legla. Sad može ona da kilavi i dalje jer ima jak međunarodni izgovor. Bi ona, vrlo rado, uložila lepe pare u nauku, samo eto ne može, kriza je, šta da se radi. A inače, drage volje. Evo i Krkobabić ne bi imao ništa protiv.

Da se razumemo, za stanje, svest i zrelost nacije nije kriva Vlada. Pa Vlada je izraz tog stanja. Jednostavno, mi smo neinventivni, nemaštoviti, nekreativni. Koliko toliko uspešni smo samo plagijatori. Kad neka manekenka u Rimu obuče haljinu na štrafte onda i naše devojke otkriju štrafte; kada neki crnac u americi počne da repuje onda i naši pevači počnu da repuju. Nemamo mi našu kulturu - imamo samo našu nekulturu. U filmu vrhunac nam je kada lik opsuje nekom mater. Tada se publika u sali valja od smeha koliko je to uspešno i, onako, srpski.

A problem je u tome što ako nemamo razvijenu (i od drugih prihvaćenu) svoju kulturu onda gubimo identitet i nestajemo. Ako nemamo svoju nauku onda smo prinuđeni da kupujemo tuđe znanje čime postajemo zavisni na razne načine od onih od kojih znanje kupujemo.

Srbija na kraju veka

planina3.jpgZbilja mislim da će na kraju veka Srbija biti samo geografski i istorijski pojam. Kao sneg kad okopni pa se povlači iz dolina ka vrhovima planina tako će i Srbi, bez kulturnog identiteta, bez naučnog i umetničkog značaja, polako nestajati i utapati se u svet, i na kraju veka će samo na nekim čukama ostati po koji čoban koji će se izjašnjavati kao Srbin. Agonija je već počela, a kraj će biti tih i neprimetan. Srbija će se jednostavno ugasiti. Uostalom broj „mozgova" koji odlaze se opet povećava.

A ti po planinama će uveče uz žeravicu da pijuckaju domaću rakiju od šljiva i pričaju kako je eto globalizacija kriva. „A lepo smo mi 'teli, samo kriv je papa, eee da, para vrti gde burgija neće, smeta im što smo mi pravoslavni, sve je to zavera... „

A iz Evrope će na sve da slegnu ramenima i kažu: a ko im je kriv kad nisu hteli da se opismene. Potpisuju se olovkom kao da su u 20-tom veku, umesto da koriste digitalni potpis.

Dobro, dobro, ako mislite da sam preterao, evo i drugog, mnogo realnijeg scenarija:

Dakle, jednog dana, možda već dogodine, probudiće se iznenada srpski genij iz vekovnog sna, odmoran i svež, i počeće na sve strane da vrca varnica znanja i cela zemlja će da krene u snažan razvoj, i država će u nauku da ulaže 5% DBP i nauka će da nam procveta, a i umetnost i kultura uopšte, i Srbija će postati vodeća zemlja sveta....

Hm, evo još jednog:

Jednoga dana, za Vidovdan, prolomiće se grom, otvoriti nebesa i ruka Božja će pomilovati srbsku zemlju. I cela će srbska zemlja procvetati i postati najmoćnija kako joj i dolikuje, a ostali narodi će cvileti i zavideti....

Poklon

Nego da se vratimo knjizi. Ima u njoj interesantnih ideja i brojnih podataka. Zabeleženo je ukupno 21 saopštenje i sva ona zajedno predstavljaju koncentraciju intelektualnog napora da se sagledaju kultura i kulturna kretanja naše zemlje. Nadahnuto su govorili prof. Ajdačić i dr Tarasjev, sa puno praktičnog iskustva govorio je Vigor Majić, zatim dr Kutlača itd. itd.

Zapravo najbolje je da ovaj zbornik nabavite i pročitate šta vas interesuje. Ima ga u Kolarečvoj knjižari - ali ta knjižara je za ostale. Za dvoje vas koji čitate ovaj blog, a želite da pročitate i „Društvo znanja" Zadužbina je obezbedila po jedan besplatan primerak. OK, može i za troje. Ali morate otići po njega. Najbolje je da ovde negde ostavite svoju poruku pa ću vam saopštiti detalje.

Tagovi



Komentari (43)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nsarski nsarski 01:48 16.04.2009

Jedan sam od to

"dvoje koji citaju ovaj blog", i slazem se s tobom da su statisticki podaci koje iznosis prilicno depresivni. Takodje, nije na mestu da solim pamet bilo kome, jer u Srbiji jos uvek ne zivim. Ipak, nadam se da ce te generacije koje dolaze da stvore bolju zemlju, kakvu mi nismo mogli, ili nismo umeli, da ostvarimo.
Ne verujem da ce u zemlji ostati par cobana na planinama, ali ne verujem ni da cemo, nekim cudom, da ostvarimo Serbishes wunder tek tako.
Lamentirati nad sudbinom je najgore resenje (nazalost, to lamentiranje mu dodje kao narodna zabava). Treba zasukati rukave i raditi, bez obzira na sve.
Saša Zorkić Saša Zorkić 09:54 16.04.2009

Re: Jedan sam jedan od to

Pa dobro, slažem se, ne nestaju narodi tek tako.... mada... Tokom istorije bilo je na hiljade naroda koji su vremenom nestali, utopili se u kulturno dominantnije. Herodot u Istoriji pominje stotne naroda za koje danas znamo samo to da su postojali. Ostalo je samo njihovo ime i ništa više.

Koji narodi opstaju, a koji ne? Pa, postoje razna iskustva, ali nekako ipak se sve svodi na kulturu. Onaj narod koji izgubi kulturni identitet, koji nema znanja, koji nije kreativan, koji nije u stanju da svoju kulturu preneste drugima itd. taj vremenom sve više bledi, postaje sve više isti kao i okolina i na kraju se izgubi.

Lamentirati nad sudbinom je najgore resenje......... Treba zasukati rukave i raditi, bez obzira na sve.


Pa naravno, svaka čast! Ma vremena su sjajna za onog ko je vredan, sposoban i pun energije. Danas se može mnogo. Mnoga znanja su na dohvat ruke, mnoge tehnologije pružaju nam mnoge mogućnosti. Treba samo raditi. I biti kreativan.

1916. Grifit je snimio možda i najbolji film svih vremena „Netrpeljivost“, a snimio ga je kamerom mnogo skromnijeg kvaliteta nego što je kamera koja se danas nalazi ugrađena u prosečnom mobilnom telefonu.
bindu bindu 18:11 16.04.2009

Re: Jedan sam jedan od to

1916. Grifit je snimio možda i najbolji film svih vremena „Netrpeljivost“, a snimio ga je kamerom mnogo skromnijeg kvaliteta nego što je kamera koja se danas nalazi ugrađena u prosečnom mobilnom telefonu.



ovo je ziva istina!

ko zeli da pogleda film, ima ovde.
gordanac gordanac 03:46 16.04.2009

znanje...

...je čudo koje nedostaje, (kao karika koja nedostaje)
Svugde, sasvim svugde.
Ali je - uklonjivo i pobedivo...
Hvala za tekst.
I tebi na blogu ii njima u Zborniku.
Saša Zorkić Saša Zorkić 10:01 16.04.2009

Re: znanje...

Mm, hvala, hvala. A ne treba vam knjiga?
rankot rankot 11:01 17.04.2009

Re: znanje...

gordanac
...je čudo koje nedostaje, (kao karika koja nedostaje)
Svugde, sasvim svugde.
Ali je - uklonjivo i pobedivo...
Hvala za tekst.
I tebi na blogu ii njima u Zborniku.

Да, знање је вероватно једина ствар која у Србији нема цену. Не зато што је вредна, него зато што је Срби не цене ни мало. Проблем са Србима је у томе што су жестоко искомплексирани, што ако би прихватили могућност да цене знање, аутоматски би сами себе морали мање да цене, а пошто знају да ничему не вреде, онда им не пада на памет да то и признају. И то је крај приче о знању у Србији.
gordanac gordanac 18:06 17.04.2009

Re: znanje...

Mm, hvala, hvala. A ne treba vam knjiga?

Ne.
(i kaže se "A ne treba ti kjniga?" )

Prosledi nekom, a ja ću videti da li mogu da ti dodam još koji primerak, a za pokloniti. :))

Nedostatak znanja na mestima gde ne sme da ga bude - uklonjiv je i pobediv, tvrdim.
Zero tolerance za pojmaroše, promotore neznanja i popularizatore bahatosti! (ignorantia est arogantia)
Saša Zorkić Saša Zorkić 23:02 17.04.2009

Re: znanje...

Okeejj!

S tim u vezi, naš kamp (kamp za popularizaciju nauke, možda i najveći u Evropi, detalji ) biće od 23. do 26. jula, naravno na Letenci.

leopold_lady leopold_lady 07:25 16.04.2009

Ova Srbija....

sama sebi ne da šansu da uspe....Stalno se koči vraćanjem unazad,umesto da gleda unapred.... Znam,istorija se ne može menjati i ne treba zaboravljati,ali treba iz nje naučiti nešto i izvući zaključke,kao i ne ponavljati greške i krenuti u budućnost....

Videću da odem i pročitam to što predlažeš.... Možda ga i kupim i ostavim za neke generacije iza....
blue rider blue rider 09:20 16.04.2009

Srednjoskolci kao pokazatelj buducnosrti

Potpuno se slazem sa blogerom, potpisnikom texta. Nije mi namera da ulazim u razlaganje zasto je to sve skoro neminovno.

Moja poruka je da srednjoskolci jesu pokazatelj buducnosti. A posmatranjem sredjnoskolaca ujedno i posmatramo njihove roditelje, 40-godisnjake, u punoj radnoj i kreativnoj snazi i puno saznajemo i o njima.

Moja majka je preiskusni profesor, ne radi u gimnaziji, vec u ogromnoj strucnoj skoli. Radi sa najboljima. Roboticarima. Ne bih da ulazim u detalje ali to sto je ona u stanju da mi prenese o nivou znanja ali mnogo vaznije interesovanja tih ljudi je sokantno. Zapravo, potvrdjuje text bloga.

S druge strane, a bas zelim to reci, efekat mediokritetnog drustva ima jos jedan aspekat koji se ignorise. Ne idu dobri napolje samo zbog plata i zivotnog standarda vec zbog toga sto ovde jednostavno nemaju sa kim da podele svoje ideje i jos vaznije i istinitije, bivstvovanjem ovde smi smo osudjeni na lagano propadanje, intelektualno, eticko, drustveno. I zato ljudi odlaze. I zato cak i oni koji ostanu "puknu". Ubije ih gomila. Pa onda neki tau bi rekao da svi mi ovde smo ili pukli, ili pucamo, ali u svakom slucaju na tom smo putu?

Eto malo pesimizma pred praznike.
opetnaistommestu opetnaistommestu 09:34 16.04.2009

Nije valjda samo dvoje - troje?

Odličan tekst, ogolio si suštinu problema i bacio je svima u lice! Nažalost, oni koji bi trebalo da se zaprepaste i da panično rešavaju problem nemaju intelektualnih, moralnih, ____________ ili ____________ (upisati po potrebi) kapaciteta ni da taj problem konstatuju, kamoli da se zaprepaste ili da ih uhvati panika... Oni ostali po pravilu mogu samo da se zaprepaste.
Blizu sam kraja fakulteta, trenutno sam u civilnoj vojsci, i ovih dana je počela da me hvata panika. Nikad nisam imao problem sa pričama da bi trebalo "da se ponosim što sam iz Srbije," da bi trebalo "da volim svoju zemlju", a i studiram geografiju pa sam Srbiju upoznao i na taj način, ali u ovom trenutku razmišljam o definitivnom odlasku odavde i osećaj je kao kada razmišljate o raskidu duge veze koja je bila lepa, ali je došao kraj jer vas nešto guši. Mene je majčica Srbija koju mnogo volim (onako kako se voli a da se ne mrzi neko drugi) počela da pritiska sa svih strana i skroz smoren i tužan priznajem sebi da je za mene ta veza verovatno gotova. Baš zbog razloga iz ovog teksta.
Saša Zorkić Saša Zorkić 10:12 16.04.2009

Re: Nije valjda samo dvoje - troje?

Namera ovog teksta nije bila da tebe podstakne da odeš, nego da ostaneš.

Tebe i tvoju generaciju očekuje težak, jako težak, ali veličanstven zadatak: da učinite da bude lepo živeti u ovoj zemlji.
rankot rankot 11:07 17.04.2009

Re: Nije valjda samo dvoje - troje?

Saša Zorkić
Namera ovog teksta nije bila da tebe podstakne da odeš, nego da ostaneš.

Tebe i tvoju generaciju očekuje težak, jako težak, ali veličanstven zadatak: da učinite da bude lepo živeti u ovoj zemlji.

Ево, ја баш то покушавам. Али бојим се да, без обзира на све што чиним, велика већина мојих вршњака не схвата шта је наш посао, велика већина прича како се не треба бавити политиком, како треба ћутети и трпети, како су аполитични... Просто невероватно! Мени толико ова држава коју воде дебили иде на живце да просто не могу да ништа не учиним против тога.
Saša Zorkić Saša Zorkić 23:43 17.04.2009

Re: Nije valjda samo dvoje - troje?

Samo ti upijaj znanje i budi kreativan i već si uradio veliku stvar.
loader loader 12:05 16.04.2009

vladavina Prosečnosti

Ovo je društvo u kome je na snazi vladavina prosečnosti. Mislim na Prosečnost ne u smislu stepena obrazovanja, već pre svega u smislu stava prema stvarnosti. Mnogi su razlozi tome. Jedan od najvažnijih je poluvekovno kolektivno učenje o uravnilovci. To ujednačavanje je stvorilo privid o jednakosti, kao i o nekakvoj suštastvenoj pravednosti, pa se lako uselilo u mentalni kod populacije - i još uvek se održava. Sa nekim drugim elementima, kao što su pre svega neobaveštenost, neobrazovanje, kolektivno zaziranje pred promenama navika, osećaj kolektivne ugroženosti.., ta preovlađujuća Prosečnost i dalje ostaje izuzetno čvrsta. Ona je glavna pretpostavka mediokritetstva, nedostatka sluha za nijanse, za inovacije u bliskoj stvarnosti...

A što je posebno interesantno u kontekstu ovog, inače odličnog bloga, ta Prosečnost nikako nije pretpostavka za stav da je neophodno što više se obrazovati, napredovati, sumnjati u staro i tražiti novo... Da bi se nivo obrazovanja u jednom društvu podizao, potrebno je pre svega da se postavi širok i nedvosmislen stav o tome. Kod nas toga nema (upravo zbog vladavine Prosečnosti). Ta tema se svodi uglavnom na male intelektualne rasprave koje ostaju zatvorene u određenom krugu pojedinaca. To seme dalje ne može da ode, i da se primi, jer Prosečnost ima svoj odbrambeni sistem, sama sebi je dovoljna i to što jeste seme uopšte ne prihvata kao seme. Jalovina, dakle, ne prima seme. Potrebno je duboko oranje i sve ostale pripreme zemljišta da bi se seme primilo. U prevodu, neophodan je jedan novi, opsežan prosvetiteljski rad !

deset_slukom deset_slukom 12:16 16.04.2009

Re: vladavina Prosečnosti

loader
Potrebno je duboko oranje

Nije li, za vreme one grešne vlade, započeta jedna korenita reforma obrazovanja? Kao laik neću da cenim kvalitet tih radova, ali se osetio ogroman entuzijazam.
A onda su se naslednici toliko zaneli u brisanju svega toga, da su i Darvina obrisali.
loader loader 12:22 16.04.2009

Re: vladavina Prosečnosti

deset_slukom: " Nije li, za vreme one grešne vlade, započeta jedna korenita reforma obrazovanja? Kao laik neću da cenim kvalitet tih radova, ali se osetio ogroman entuzijazam.
A onda su se naslednici toliko zaneli u brisanju svega toga, da su i Darvina obrisali.
Nije sporno. Imadosmo priliku da vidimo (genezu, ovih 8 godina). No, to je samo batrganje unutar same Prosečnosti o kojoj sam govorio u svom komentaru. Nama ne trebaju te dnevnopolitičke doze veštačkih multivitamina, već stvaran, suštinski zaokret. Da bi se on napravio, treba uložiti ogroman rad i uključiti sve delove društva.
gaston92 gaston92 13:20 16.04.2009

Pa dobro

Ima malo vise od dvoje . Mislim da sam negde nedavno procitao podatak da je u Srbiji svega oko 7% populacije visoko obrazovano sto je stavlja na jedno od poslednjih mesta u Evropi. Primera radi, australijska vlada planira da do 2030 poveca procenat visoko obrazovanih na 40-50% a trebutno je oko 25-30% (zaboravio sam tacne brojke).

Nije mi samo jasno sta gospodin ministar Djelic ima da kaze na sve ovo? Od nejga sam zaista mnogo vise ocekivao. Cini mi se da je dobio to ministarsko mesto samo zbog nekih ranijih zasluga.
Saša Zorkić Saša Zorkić 17:08 16.04.2009

Re: Pa dobro

Mislim da je sada procenat visokoobrazovanih nešto viši, ali je naše mesto u Evropi ostalo isto. Ovde se mogu naći sveži podaci.
gaston92 gaston92 01:55 17.04.2009

Djelic kaze drugacije

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=03&dd=10&nav_category=12&nav_id=349339&fs=1

Oni podaci sa zavoda za statistiku daju procenat populacije sa Visim i Visokim obrazovanjem. Izgleda da je samo polovina njih sa zavrsenim fakultetom.

U drugom clanku rektor BU-a kaze 6.5%.

A u jednom drugom clanku se doslovce kazem da smo medju poslednjima u Evropi. Ali, za Boga, sta ce nama obrazovani ljudi kad se nepismenima lakse vlada i manipulise.
radojicic92 radojicic92 13:22 16.04.2009

...

Za dvoje vas koji čitate ovaj blog

ima nas malo vise Sasa

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 13:30 16.04.2009

Re: ...

radojicic92
Za dvoje vas koji čitate ovaj blog

ima nas malo vise Sasa

Ево, ја сам јубиларни десети.
Saša Zorkić Saša Zorkić 16:03 16.04.2009

Re: ...

radojicic92
Za dvoje vas koji čitate ovaj blog

ima nas malo vise Sasa



Da, greška, nedostaje jedno "od". Dakle: "Za dvoje OD vas koji čitate ovaj blog... " obezbeđene su knjige na poklon...

takamatsu takamatsu 06:38 17.04.2009

jedanaesta :)

Ево, ја сам јубиларни десети.


Ovako na brzinu, ne videh neku prikladniju temu od ove da napišem neku reč o sinoćnjem koncertu BF sa Beogradskim SIndikatom....
Za mene, laika za muziku i zanatliju koji ne prati baš ni kulturna ni politička zbivanja, to je bilo nešto što zaista izlazi iz okvira mediokriteta...
Ja sam sedela otvorenih usta gledajući ceo "hepening", i polako shvatala šta su ljudi uradili - moje viđenje je da su em izašli iz prašnjavog sobička gde plebs inače "meće" klasičnu muziku (makar izvođač bio i ranga jedne filharmonije), pokušali da se približe daleko širem auditorijumu, i pokazali poprilično stvari.

Nekako mi je program bio...kao da sam ga ja pravila :), da sam htela da postignem nešto - malko rap-a, koji je em politički angažovan i izgovara naglas ono što BF ne može, em ima medijsku afirmaciju, malko prave umetnosti, da se vidi kog smo ranga u svom "zanatu", malko "Srpstva", da se zna ko smo, i - na sve to - live i ONLINE, što je za mene, "roditelja preko 40" (sada i preko 45, lol) zaista "preterano" :).

Mislim, za mene je ovaj sinoćnji koncert bio fascinantan, kao neki... iskorak u odnosu na prosek, u odnosu na ono na čega smo navikli, i volela bih da čujem još - bilo kakvih - primera koji su vama ostavli utisak osveženja, nade, ma čega sličnog...

Pozdrav i preporuka autoru :X.
gaston92 gaston92 14:57 16.04.2009

Pitanje

Je l moze da se sazna koja je ovo planina na drugoj slici? Mnogo me podseca na Trem (Suva Planina)
Saša Zorkić Saša Zorkić 16:33 16.04.2009

Re: Pitanje

Detalj sa slike na ovoj stranici
miloradkakmar miloradkakmar 18:15 16.04.2009

Malo više vremena


Ne možeš biti ono za šta nisi predodređen. Možeš, ali to moraš skupo da platiš. Kada se u jednom veku dogode na malom prostoru tri - četiri rata, uništavanje, nestajanje generacija ... kako uhvatiti korak sa svetom , kada moraš u jednom stoleću tri- četiri puta uspostavljati novu državu , uređenje, ekonomiju , organizovati i brinuti se o stasavanju novih generacija. Taman dostigneš ponešto od toga , a ono te zadesi nova nevolja, i opte iznova.
Na nama su se mnogi vežbali, bili smo i sada smo pokusni kunići. Ni oni koji imaju u svetu potpunu moć ne znaju šta će i da li će uopšte nešto da urade sa nama. Imamo mi i mašte, i invetivnosti i kreativnosti, samo nam treba malo više vremena od drugih da to ovde iskažemo. Kada neko ode u inostranstvo, priča je sasvim drugačija.. bio on zidar, lekar , apotekar, profesor, čistač ulica. ..Znači , ovdašnji čovek ima i znanja , i volje, i energije da napolju stvara , jer zna da to neće biti uzaludno.
Saša Zorkić Saša Zorkić 22:59 16.04.2009

Re: Malo više vremena

Pa sad, jeste da su ratovi strašno unazadili mnoge narode, ali ne baš uvek i ne sve. Atina je zablistala punim sjajem baš posle brojnih, žestokih ratova. Rim je dosegao svoju najveću moć (i vojnu i svaku drugu) nakon dugih nezapamćenih, krvavih građanskih ratova. Zatim Engleska je imala slična iskustva: iscpljujuće ratove nakon kojih je postala najmoćnija sila itd. itd.
Goran Vučković Goran Vučković 15:36 17.04.2009

Cuckoo Clock

Kada se u jednom veku dogode na malom prostoru tri - četiri rata, uništavanje, nestajanje generacija ... kako uhvatiti korak sa svetom , kada moraš u jednom stoleću tri- četiri puta uspostavljati novu državu , uređenje, ekonomiju , organizovati i brinuti se o stasavanju novih generacija. Taman dostigneš ponešto od toga , a ono te zadesi nova nevolja, i opte iznova.

dilan_dog_93 dilan_dog_93 18:44 16.04.2009

@

Saša Zorkić
Jedno vreme sam inače bio srećan jer se brzina protoka moje veze sa Internetom popela na 2 megabita, ali pre mesec dana moj prijatelj Radan, iz Skoplja, mi reče da on ima brzinu od 10 megabita (i tih 10 megabita plaća otprilike koliko i ja ova moja dva domaća).

Pa eto, i Makedonija je bolja. Ko zna u čemu su sve susedi bolji od nas - ja znam da mi nemamo strategiju za razvoj u oblasti energetike , a Albanija je ima. A ako Albanija ne[to ima, a mi nemamo,onda znaci da smo dospeli do dna
Saša Zorkić
Kao i svakoj vlasti bez vizje i energije i ovoj našoj globalna kriza je baš dobro legla

Ova recenica je dvoljna sama za sebe.
gordanac gordanac 18:11 17.04.2009

netačno je..

.
- ja znam da mi nemamo strategiju za razvoj u oblasti energetike
..
odnosno - propuštena je informacija da Srbija - IMA :

Strategija razvoja energetike republike Srbije do 2015 godine.

dilan_dog_93 dilan_dog_93 18:54 17.04.2009

Re: netačno je..

gordanac
.
odnosno - propuštena je informacija da Srbija - IMA :

Strategija razvoja energetike republike Srbije do 2015 godine.


Nisam se precizno izrazio... Tj., slusao sam predavanja jednog profeosora univerziteta
koji je govorio o uticaju klimatskih promena na odredjene poljoprivredne kulture - pre oko mesec dana. U
okviru toga spomenuo je da Srbija neme neku strategiju u vezi sa energetikom, koriscenjem goriva.. ne znam tacno koju, ali nesto u tom fazonu. Secam se da je rekao da tu strategiju Albanija ima, a mi ne, tj., da smo jedini u Evropi koji to nemaju...
gordanac gordanac 19:07 17.04.2009

Re: netačno je..

Nisam se precizno izrazio... Tj., slusao sam predavanja jednog profeosora univerziteta
koji je govorio o uticaju klimatskih promena na odredjene poljoprivredne kulture - pre oko mesec dana. U
okviru toga spomenuo je da Srbija neme neku strategiju u vezi sa energetikom, koriscenjem goriva.. ne znam tacno koju, ali nesto u tom fazonu. Secam se da je rekao da tu strategiju Albanija ima, a mi ne, tj., da smo jedini u Evropi koji to nemaju...

Ovo je odličan dokaz za to kako u Srbiji ima strašno mnogo neznanja na mestima gde ne bi smelo da ga bude - u ovom slučaju izlaganje pripadnika akademske zajednice (univerzitetski profesor) - pojmaroš neopevani.
Takvi su pravi "uzori" promocije neznanja. A ima ih, i-haaaaaaj!
Sve "sredonja" do "sredonje".
Dole pojmaroši! Knjige u šake, profesori! :))
dilan_dog_93 dilan_dog_93 19:42 17.04.2009

Re: netačno je..

Možda je pogrešio, ali možda i nije, pošto ja nisam dobro zapamtio šta je konkretno spomenuo.
Inače, reč je o dr Dragutinu Mihailoviću, meteorologu.
deset_slukom deset_slukom 11:26 18.04.2009

Re: netačno je..

Strategija razvoja energetike republike Srbije do 2015 godine.

Da li u njoj ima da sektor nafte i gasa treba prepustiti na upravljanje stranoj sili (s obzirom da je pisana 2004.)?

I kako uopšte kod nas funkcionišu strategije? Svaka partija ima svoju, pa kada dođe na vlast, nastavlja tamo gde je stala?
gordanac gordanac 12:38 18.04.2009

Re: netačno je..

deset_slukom
Strategija razvoja energetike republike Srbije do 2015 godine.

Da li u njoj ima da sektor nafte i gasa treba prepustiti na upravljanje stranoj sili (s obzirom da je pisana 2004.)?

I kako uopšte kod nas funkcionišu strategije? Svaka partija ima svoju, pa kada dođe na vlast, nastavlja tamo gde je stala?

O tome "šta u njoj ima" saznaje se - čitanjem.
O tome kako funkcionišu strategije odgovor je lak - strategije se donose najčešće srednje i dugoročno i obavezuju svakog ko dobije pravo na upravljanje javnim poslovima, osim u slučajevima kad revolucionarnim prekidima društvo većinski odlučuje da nijedna od prethodnih strategija ne važi (i zatim, ako ume, donosi nove).
Iz postavljenih pitanja, inače, čita se neuspeo pokušaj jeftinog cinizma koji je vrlo čest (i sasvim neproduktivan i neuspešan) u neophodno potrebnoj kritici onih koji strategije treba da sprovode.
I za kritiku treba - znanja. Nije svako spletkarenje ni kritika ni politika. (osim kod pojmaroša).
deset_slukom deset_slukom 17:17 18.04.2009

Re: netačno je..

gordanac
O tome "šta u njoj ima" saznaje se - čitanjem.

A može i - pitanjem. Tj, ako ima odgovora.

gordanac
Iz postavljenih pitanja, inače, čita se neuspeo pokušaj jeftinog cinizma koji je vrlo čest (i sasvim neproduktivan i neuspešan) u neophodno potrebnoj kritici onih koji strategije treba da sprovode.
I za kritiku treba - znanja. Nije svako spletkarenje ni kritika ni politika. (osim kod pojmaroša).


Pa, pitanja jesu bila manje-više (jeftinije-skuplje?) cinična, ali se ne odnose direktno na tebe. Mislim - nisi ti prodala NIS. Otuda, ne vidim čemu toliki jed? Jednostavno, čini mi se da je tim postupkom potkopana strategija već u samom početku - i to, bez revolucije. Ako je ovo spletka, ja se izvinjavam.

Uzgred, koja bi to bila uspešnija metoda? Ja samo slutim...


gordanac gordanac 17:30 18.04.2009

Re: netačno je..

A može i - pitanjem. Tj, ako ima odgovora

Može, ako nema gde da se pročita, ako ima - onda čitanjem. Odgovor je napisan.
Pa, pitanja jesu bila manje-više (jeftinije-skuplje?) cinična, ali se ne odnose direktno na tebe. Mislim - nisi ti prodala NIS. Otuda, ne vidim čemu toliki jed? Jednostavno, čini mi se da je tim postupkom potkopana strategija već u samom početku - i to, bez revolucije. Ako je ovo spletka, ja se izvinjavam.

Uzgred, koja bi to bila uspešnija metoda? Ja samo slutim...

Nema jeda (daleko bilo).
Ovo je post (odličan) o - nedostatku znanja u Srbiji
Ako imaš procene o tome čime je sve i kako "potkopana strategija u Srbiji" - odlično.Činjenice i znanje za takav dijalog su - neprocenjivi.

Ali ti kažeš - "čini ti se", pri čemu ne smatraš da treba uložiti truda da se pročita "Strategija..." za koju imaš stav da je nekim drugim postupkom . potkopana.
Ne biva.
Neznanje koje se vidi ne može nikako da ima bilo kakvu težinu - kritike, ocene, procene. Na žalost, rekla bih.
deset_slukom deset_slukom 18:19 18.04.2009

Re: netačno je..

Ali ti kažeš - "čini ti se", pri čemu ne smatraš da treba uložiti truda da se pročita "Strategija..." za koju imaš stav da je nekim drugim postupkom . potkopana.

E, ovo je već netačna interpretacija.
Ako kažem "čini mi se da je strategija potkopana", ja nemam stav, već sumnju.
Danas mi se dosta stvari pričinjava, pa mi se tako pričinilo da sam u privilegiji da dobijem direktan odgovor od jednog političara na neka pitanja, a u vezi sa temom bloga. Ali, ništa bez g. Šabića.
"Strategiju..." bih pročitao kada bi mi posao to zahtevao. Ovako, ostaću u neznanju, jer se iz tvojih postova da naslutiti da je upravo energetika dokaz da vlasti u Srbiji imaju sposobnost da dosledno sprovedu u delo jedan vizionarski razvojni projekat.
gordanac gordanac 18:29 18.04.2009

Re: netačno je..

Dobro je da ovde ostaje sve napisano
Fama volant, scripsi manent.
Ovako, ostaću u neznanju, jer se iz tvojih postova da naslutiti da je upravo energetika dokaz da vlasti u Srbiji imaju sposobnost da dosledno sprovedu u delo jedan vizionarski razvojni projekat.

A ostaćeš u neznanju sopstvenom voljom, to nema nikakve veze sa mojim postovima, ovde ili bilo gde.
Ako kažem "čini mi se da je strategija potkopana", ja nemam stav, već sumnju.
Danas mi se dosta stvari pričinjava, pa mi se tako pričinilo da sam u privilegiji da dobijem direktan odgovor od jednog političara na neka pitanja, a u vezi sa temom bloga. Ali, ništa bez g. Šabića.
"Strategiju..." bih pročitao kada bi mi posao to zahtevao.

Biće mi drago da sve što je ovde predstavljeno kao pitanje bude prosleđeno g.Šabiću.
Izražavati sumnju - nije pitanje, na sumnju svako ima pravo. Da bi se umelo postaviti pitanje, mora se znati činjenica i podataka i mora se čitati.
I o tome je upravo ovaj post koji kroz dijalog komentarišemo.
deset_slukom deset_slukom 18:56 18.04.2009

Re: netačno je..

gordanac
Da bi se umelo postaviti pitanje, mora se znati činjenica i podataka i mora se čitati.

Ovo važi samo u nekim naučno-fantastičnim romanima i kod onih koji izbegavaju da odgovore na pitanja.
Ako pitam lekara: "Da li sam bolestan?", pri čemu vidim neke očigledne simptome, a ovaj mi uvali sve udžbenike sa medicinskog fakulteta da ih prvo pročitam, onda mi ne treba lekar.
Ovaj blog ne govori o tome da svi treba sve da znamo, jer toga nema, već da svako radi svoj posao na najbolji mogući način. A toga, kod nas, takođe nema.
gordanac gordanac 19:21 18.04.2009

Re: netačno je..

Ovaj blog ne govori o tome da svi treba sve da znamo, jer toga nema, već da svako radi svoj posao na najbolji mogući način. A toga, kod nas, takođe nema.

Potpuno se slažem sa ovom tvrdnjom (mislim da nešto slično rekoh u svom prvom komentaru)

Što se tiče metafore sa pitanjima lekaru - ona nije primenjiva na dijalog o nekoj temi (u našem slučaju "Strategija..." i sumnje u potkopavanje iste).
Ako je ovde "posao" (uslovno govreći) da steknete neka znanja ili neke informacije iz oblasti energetike (ili bilo koje druge oblasti) onda pitanje mora biti postavljeno na osnovu nekih činjenica, a ne stavova, sumnji ili ubeđenja.
Da sam na tvom mestu ja bih mene pitala "Kakav je tvoj stav o ostvarivosti energetske strategije i smatraš li da Srbija neće biti ugrožena manjkom energetskih resursa u budućnosti, odnosno da li će samostalno upravljati svojim energetskim resursima?"
Nadam se da je razlika očigledna.

Svejedno i bilokakobilo, bilo mi je drago popričati s tobom na ovom postu o nedostatku znanja u Srbiji. Nadam se da smo pokazali da se neka znanja mogu sticati i kroz dijalog, ako se za dijalog ima volje. Meni je bilo dragoceno iskustvo da je dijalog moguć, mislim - pravi dijalog, da se čujemo i slušamo. To je, zbog neznanja, prilično retka pojava u Srbiji, još uvek i na žalost ponekad i na ovom mestu komunikacije.
Svako dobro.
gorran2 gorran2 03:07 17.04.2009

prioritet

Ja mislim da je sad najvažnije da nađemo streljanog čiča-Dražu.
Posle će sve biti lako...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana