Moja priča o Romima

ljupka92 RSS / 17.04.2009. u 12:01

 

Pre nego  što krenem u neka velika pisanija, a zbog rizika  neizdržavanja do kraja teksta, molim čitače-namernike da mi, ako znaju, kažu kada to Djilas planira da proteruje Rome, nešto se ućutao.

 

Dakle, sa Romima sam se prvi put srela kad sam pošla u školu. Možda neku godinu ranije, ali to već nisam sigurna. U školu sam pošla na Karaburmi, gde ih je, kao i u svakom predgradju bilo, jedino tad nisu bili Romi nego Cigani  (ne vidim bitnu razliku).

Znači, to su bili neki klinci koji su bili kao malo musavi, kao nelepo obučeni, al zato sa najlepšim zubima u razredu. Sećam se da sam od njih prvo malo kao zazirala, prosto jer  me je jedan dečko pljunuo (mada cenim da me nije pljunuo za džabe, lajava sam ja) . Sasvim malo, zaista. Mnogo više sam im zavidela. 

Njih nije bilo briga dal su se uprljali kad se igramo , oni su se smejali kad im je nešto smešno, i najvažnije, imali su svoj jezik koji ja naravno nisam razumela. U stvari sam im mnogo zavidela, priznajem. Ali je važno to što smo se uvek igrali zajedno, i dok nisam porasla mislila sam da je to normalno.

Onda ova država uvede demokratiju, i proglasi ih gradjanima drugog reda pa ja ispadnem kao neki čudak...bem li ga..

Ja sam onako tamnije puti (ako se izuzmu zelene oči), i ne samo ja nego cela familija, i znam da je čest vic bio da je neka prababa zgrešila sa Romom a nikad  nije priznala.

Potvrda toga je meni maloj stigla u vidu neke tada nove ujne Nemice, Rozmari. Dakle, za ujku se udala u Australiji, tamo se rodio klinac, i onda su došli da familija upozna nove članove (povelika familija, moram reći). Tako su oni išli valjda prvo u Nemačku kod njenih, a onda nekim vozom do BG-a. Na stanici, pola te kabaste familije čeka, i da ne tupim, citiraću Rozi : Ušlo jedno matoro debelo ciganka (moja mama) i počelo da mi ljubi muš, a drugo matoro debelo ciganko (tetka) uzelo moje dete.  Takvi smo mi..mučena Rozi s nama.

Neki dan čujem da imamo 90% iste dnk sa kvascom!!! Alo veliki Srbi!! Dokle ćete da merite čiji je duži!!!??? Kako vam ne dosadi!!?? 

Biologija kaže da smo svi isti, zdrav razum kaže da smo svi isti, al nekako opet smo različiti. Jel da? 

I svakom je ta različitost nešto dala. Živele razlike!

Crni su izmislili muziku, žuti najbolju kuhinju, beli nauku, crveni duhovnost....

A Romi? 

Oni su izmislili ljubav.  Šta ćemo bez ljubavi ako ih proteramo?


 

 



Komentari (7)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Unfuckable Unfuckable 12:30 17.04.2009

ovo je

apsolutni vrh ! ! !
Neki dan čujem da imamo 90% iste dnk sa kvascom!!!

gde nađe to ?
ljupka92 ljupka92 12:31 17.04.2009

Re: ovo je

čula negde..
margos margos 13:08 17.04.2009

e...

Pre nekog vremena, Reanimator napisa da nam neće doći glave ni ratovi ni bombardovanje, već politička korektnost.

U Skoplju boravim kod prijateljice, Ciganke , muslimanke - i vozimo se taksijem i ja pomenem Cigane, a ona mi skrene pažnju da pred drugima pričam ''Romi'', jer su i njoj kad je rekla da je Ciganka, rekli da ne sme tako da priča.

A za ljubav ne brini.:)
Svi se mi na atomskom nivou razgrađujemo i izgrađujemo sa svakim udahom i izdahom, te je pitanje koliko atoma - tih ljubavnih, tj romsko Ciganskih (jer rom = čovek, romalen = ljudi, narod) ima u svakom od nas. U meni dosta - volim žuto zlato i muziku (ovo pročitati 'nako, romskociganski).


NNN NNN 12:08 21.04.2009

Re: e...

Prvo, odličan tekst.
A što se tiče političke korektnosti - nervira me u pičku paterinu , ali nažalost, nekad smo prinuđeni da je koristimo (jer ima onih koji namerno vole da izvrću reči). A inače je smišljena da "manje maštoviti" ljudi ne bi zamarali mozak.
miloradkakmar miloradkakmar 17:58 17.04.2009

Zašto potencirati.. ?

Živele razlike!


Slažem se , ali zašto težiti razlikama, zašto se time opterećivati , kada je normalno, prirodno da se sve razlikuje. Zašto to potencirati? I čovek, kao individua, se ralzikuje iz trenutka u trenutak. Sad je tužan , za tren je sreća, sad je sit , za tren gladan ...
ljupka92 ljupka92 21:38 17.04.2009

Re: Zašto potencirati.. ?

mislim da su razlike ono lepo u životu, a da lepo treba potencirati..
miloradkakmar miloradkakmar 00:27 18.04.2009

Re: Zašto potencirati.. ?

ljupka92
mislim da su razlike ono lepo u životu, a da lepo treba potencirati..


Opet se slažem , ali zašto potencirat , terati na silu , ono što sama priroda već radi, što je već prisutno, što prepoznajemo i na osnovu toga nam je, zdravorazumskim , lepo u životu.
U potpunosti shvatam šta si rekla u tekstu i lepo si to sa puno emocija iznela , ali ne mogu da razumem da naša država, i svet, sada u 21 . veku počinje da zakonski štiti Rome, umesto da su odavno stvorili uslove da normalno žive : uče škole, rade, stvaraju porodice. To nečinjenje napravilo je jaz i odbojnost prema Romima. Naravno kod mene ne , jer kako sam ranije još negde napisao 4o- tak godina sećam se jedne mlade Romkinje koja mi je mirisala na sveže seno. I dan danas taj miomiris je prisutan u meni.
Nemoj me pogrešno shvatiti, ali ja samo pravim razliku između dobrih i loših / pokvarenih / ljudi.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana