Bezbjednije surfovanje Internetom

slatki-martini RSS / 18.04.2009. u 12:22

U ovo vrijeme Internet virusa,crva,trojancareklamnog i spijunskog softvera, pravo je "ludilo" biti bez zaštite kada ste na Internetu.


Prvi korak ka zaštiti vašeg kompjutera je da obezbijedite da je vaš operativni sistem (OS) ažuriran. Ovo je ključna stvar ako koristite neki Microsoft Windows OS. Dakle, ukoliko imate Windows XP, poželjno je da imate instaliran Service Pack 2, kao i sve update-e koji su izašli posle njega.


Drugo, treba da na vašem sistemu imate instaliran antivirusni softver i obezbijedite redovni update sto češće, da biste osigurali da vaš softver ima najnovije ispravke za nove viruse, crve i trojance. Dodatno, treba da se uvjerite da vaš antivirusni program ima mogućnost provjere e-mail-ova kada se oni download-uju na kompjuter. Ovo će pomoći u sprečavanju malicioznih programa da dospiju na vaš kompjuter. Neki od najboljih antivirusnih programa su: Kaspersky, NOD32, BitDefender, ali ukoliko ne želite da trošite novac na antivirusni softver, postoji i nekoliko besplatnih antivirusnih programa, kao što su Avast Home Edition i AVG Free.


Međutim, ovo nije dovoljna zaštita, pa bi trebalo da razmislite i o instaliranju firewall-a (zaštitnog zida) takođe. Firewall predstavlja sistem koji sprečava neautorizovanu upotrebu i pristup vašem kompjuteru. Firewall moze biti ili hardverski ili softverski. Hardverski firewall-ovi obezbjeđuju visok nivo zaštite od većine vrsta napada koji dolaze iz spoljnjeg svijeta i mogu biti kupljeni kao samostalni proizvodi ili kao širokopojasni ruteri. Nažalost, kada su u pitanju virusi, crvi i Trojanci, harverski firewall može biti manje efektan nego softverski firewall, pošto može ignorisati crve koji se nalaze u e-mail-ovima i prijaviti to kao regularan mrežni saobraćaj. Za kućne korisnike, najpopularniji izbor firewall-a je softverski firewall. Dobar softverski firewall ce zaštititi vaš kompjuter od spoljašnjih pokušaja za kontrolom ili pristupom vašem kompjuteru, i uglavnom obezbjeđuju dodatnu zaštitu protiv uobičajenih Trojanskih programa ili e-mail crva. Loša strana softverskih firewall-ova je da će oni zaštititi samo kompjuter na kome su instalirani, a ne mrežu.


Veoma je važno zapamtiti da sam po sebi firewall neće otkloniti probleme sa virusima na vašem kompjuteru, ali kada se koristi u saradnji sa redovnim "krpljenjem" operativnog sistema i dobrim antivirusnim softverom, dodaće jos malo ekstra sigurnosti i zaštite vašem kompjuteru ili mreži. Neki od najboljih firewall-ova su: Outpost Firewall Pro, Seagate Personal Pro, Zone Alarm (postoje i besplatna i komercijalna verzija), Kerio Personal Firewall i Look'n'Stop.


Sa navalom špijunskog softvera (spyware), dolazi i mnoštvo anti-spyware softverskih paketa da oslobode vaš sistem od ovih neželjenih i malicioznih programa. Anti-spyware softver radi tako što identifikuje spyware program na vašem računaru i uklanja ga. Pošto je spyware instaliran kao i bilo koja druga aplikacija na vašem sistemu, on će ostaviti tragove u sistemskom registru i na drugim mjestima na vašem kompjuteru. Anti-spyware softver će tražiti postojanje ovih fajlova i ukloniti ih ako ih nađe.


Takođe, može biti problema sa nekim anti-spyware softverom, pošto neki od njih ustvari sadrže drugi spyware, pa korisnik misli da je zastićen, potpuno nesvjestan da je stvarna opasnost taj sam program. Jedan od primjera ovakvog softvera koji se reklamira kao anti-spyware, ali u stvari sadrži druge spyware programe u sebi jeste program SpySheriff. Tako da, prije nego instalirate neki anti-spyware program, provjerite neke nezavisne testove tog softvera na Internetu.


Neki od najboljih anti-spyware programa su: Webroot SpySweeper, Sunbelt CounterSpy, Ad-Aware SE (besplatan, ali postoji i verzija Pro koja se placa), SpyBot Search&Destroy (besplatan), Spyware Doctor, BPS Spyware Remover. Prema mom ličnom utisku, najbolji je Webroot SpySweeper kada se koristi kao aktivan, tako da sprečava instalaciju spyware-a u realnom vremenu. Program vas takođe obavještava ukoliko neki drugi program pokušava da se doda u listu programa koji se podižu zajedno sa OS-om, a na vama je da odlučite da li tom programu želite dozvoliti ili ne startovanje sa sistemom.


Takođe je važno zapamtiti da neke kompanije koje tvrde da njihov softver sadrži reklamni sofver u stvari ne govore potpunu istinu povodom toga. Uvijek postoji mogućnost da je taj reklamni softver u stvari zamaskirani spyware, i da programi sa ugrađenim spyware-om neće pomenuti ništa o njegovom postojanju. Uvijek treba biti na oprezu i dobro provjeriti polise o privatnosti i licencne ugovore koji dolaze sa nekim besplatnim programima. Trebalo bi takođe da se upoznate sa Internet listama kompanija za koje postoje izvještaji da koriste spyware. Slično kao i firewall ili antivirusni program, anti-spyware softver je presudan za optimalnu zaštitu i sigurnost vašeg kompjutera.


Sledeća stvar koju vam predlažem da uradite je da promijenite web browser ukoliko još uvijek koristite Internet Explorer. Postoji više boljih programa od njega, koji su uz to i besplatni, kao što su: Opera, Mozilla Firefox, Maxthon i Avant browser, pa je najbolje da ih isprobate i vidite koji najbolje zadovoljava vaše potrebe.


Dodatni nivo zaštite pruža program SpywareBlaster. On nije aktivan svo vrijeme, tako da ne usporava ni na koji način računar. Ovaj program (koji je potrebno povremeno ažurirati novim definicijama) jednostavno blokira instalaciju i pokretanje brojnih malicioznih stvari na web stranama, koje pokušavaju da se ubace na računar. Dakle, potrebno ga je povremeno update-ovati, pokrenuti opciju zaštite svih podešavanja i nakon toga isključiti ga. Jednostavno, a moćno! Inače, Spyware Blaster je prvenstveno namijenjen zaštiti sistema sa IE-om, ali uključuje i neke oblike dodatne zaštite Mozilla Firefox-a.


Dalje, koristite mozak. Ako posjetite neki sajt sumnjivog karaktera (kakvi su razni warez sajtovi), NE PRITISKAJTE "YES" na iskačućim prozorima!!! Dakle: NE PRITISKAJTE "YES" na iskačućim prozorima!!! I još jednom: NE PRITISKAJTE "YES" na iskačućim prozorima!!! Umjesto toga, pritisnite "Cancel", "No", ili neko slično dugme!


Nadam se da vam je ovaj tekst pomogao, i da ćete sada biti u stanju da se izborite sa opasnostima koje Internet donosi



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana