Crtice iz Barselone 1

Milutin Milošević RSS / 20.04.2009. u 22:25
Barselona je jedan od najprivlačnijih gradova Evrope. U narednim tekstovima, pokušaću da vam je predstavim kroz nekoliko crtica sa našeg porodičnog odmora. 090419Barcelona112.jpg

Kule u vazduhu 

Kastels (castells) je naziv poznate katalonske tradicije, osobene za centralni i južni deo oblasti, koja seže do dvesta godina unazad. I danas, udruženja kastelsa koje zovu koles (colles) okupljaju se o praznicima i tokom festivala, po gradovima i selima, oko izazova da sagrade kulu od ljudskih tela kao primer saradnje i timskog rada. Timovi se i takmiče međusobno, što je posebno zanimljivo za gledanje i navijanje. 

Osnovni zadatak svakog tima je da "sazida" kulu od ljudskih tela sa što više spratova. Kule od ljudskih tela idu i do deset nivoa. Donji, osnovni, koji daje stabilnost celoj konstrukciji, zove se baiksos i pinja, a nad njim se uzdižu nivoi sa po 3 do 5 ljudi: segons i folre, pa tercos, kvarts, kints, sesens, dosos, aiksekados i na vrhu enksaneta. Donje nivoe čine oni temeljni, a onda se na njih nadgradjuju oni jači, mišićavi, ali ne teški, kao da su građeni od jakih užadi, da bi se na njihova ramena peli sve lakši, mladji i tananiji. Poslednje nivoe grade deca, neka još ne stasala za osnovnu školu. Jedino ona imaju zaštitne kacige. Kad se oni popnu na vrh, mahnu rukom - što je znak da je zadatak izvršen. To onda publika burno pozdravlja aplauzom. Medjutim, do punog završetka posla potrebno je da se kula razgradi, pa se tako spratovi jedan po jedan, obrnutim putem, vraćaju na zemlju. 

Domaćini imaju običaj da kažu da su kastelsi skup timskog rada, zadovoljstva obavljenim poslom, lične odgovornosti i doprinosa zajedničkom ostvarenju, odanosti kulturnim i istorijskim korenima i podsticaja izazovima za budućnost. Poseban element je prenošenje tradicija sa generacije na generaciju. Još od malih nogu svako ima svoje mesto u zajednici. Oni jači, stariji, čine osnovu, dok oni mladi, mali, laki idu na vrh, svesni da od malena imaju svoje odgovorno mesto u zajednici i da će sa godinama i odrastanjem sebe sve više ugrađivati u temelj društva. Takodje, i žene imaju svoje mesto u ljudskoj kuli, i to na svim nivoima! 

Svako se može priključiti kastelsu. Prirodno, kao početnik možete samo pojačati donji nivo i tako pomoći da oni na većim visinama imaju sigurnost. Dovoljno je samo da pognete glavu, raširite ruke i grudima gurate na sredini. 

Kastelsi postoje u Barseloni još od 19. veka. Nisu baš na vrhu u takmičarskom prestižu, ali su posebna atrakcija ako ih vidite u gradu. Obavezno se nadmeću u vreme najvećih gradskih praznika - Sveta Eulalia u februaru i La Merse u septembru, a možete ih videti u malim festivalima u predgrađu i okolnim selima. 

Mi smo naišli na oveću grupu članova kolesa Kastelers de Barselona (Castellers de Barcelona). Oni su najveća organizovana grupa penjača u gradu. Formirani su pre tačno 40 godina, u vreme opšteg nacionalnog buđenja Katalonaca i verovatno su tada bili neki spoj nacionalnog ponosa, borbe za slobobodu izražavanja katalonske kulture i akcije za očuvanje identiteta. 

Ceo mali trg na raskrsnici Avenguda del Portal del Angel i Ulice Santa Ana crveneo se i beleo od njihovih košulja i pantalona. Po boji košulje mogla se prepoznati pripadnost i predanost ideji: oni sa izbledelim košuljama bili su očigledno ponosni na svoj dugogodišnji staž. Bilo ih je različitih uzrasta, po nekoliko generacija, od dostojanstvene gospode do dece koja su već u ranim godinama bila obučena u karatkerističnu nošnju. Svi su se strpljivo pripremali, umotavali pojaseve, ćaskali, stvarajući opuštenu prijateljsku atmosferu pred izazov koji ih je čekao. Za raspoloženje, veselje i ritam zadužen je mladi orkestar sa tradicionalni  instrumentima. 

Jedan markantan postariji gospodin išao je naokolo, delio letke tima i strpljivo pozirao mnogobrojnim turistima. U razgovoru sa mojom kćerkom, dao joj je nekoliko prospekata sa željom da ih podelimo i tako širimo istinu o samosvojstvenosti Katalonije.

 

Gospodski korak sardane 

Koreni sardane, tradicionalne katalonske igre potiču iz severnog regiona Emporda. Za razliku od žustrog i individualnog kastiljanskog flamenka, sardanja je tipična mediteranska kolektivna igra. Okupljeni narod se uhvati u kolo i onda prati strogo određeni redosled koraka - nešto izmedju gospodske i žive seoske igre sa poskocima. 

Sve otpočinje reskim zvukom male drvene frule flabiol, kojoj se postpepeni priključuju ostali članovi (uglavnom) duvačkog orkestra. Muzika je poletna i živa, a igrači odlože svoje stvari u sredniu i uhvate se u krug cupkajući u skladu sa ritmom, veseli i razdragani. Osnovni korak je kreće nogom iza oslone i neko m vrstom makazica vodi igrače u desno, da bi se zatim istim korakom vratili u levo. Ceo sklop se naizmenično ponavlja. 

Uobičajeno mesto za igranje sardane je trg ispred Katedrale, nedeljom u podne, gde smo zatekli masu naroda i prilično zreo orkestar koji je stvorio odličnu atmosferu. Pored igrača, turisti i mnogobrojni lokalni kibiceri preplave trg doprenoseći šarenilu i veselju.

 

Barem nekoliko metara pod morem 

U luci, na molu Espanja, čim predjete most Iktineo, iznenadiće vas drvena podmornica! Možda niste znali da je Barselona bila dom Narcisa Monturiola i Esturiola, koji je pravi predak Kapetana Nema i drugih podmorničara sveta. Ovaj zanesenjak (koji je inače imao problema zbog borbe za prava žena i radnika, a zanosio se i stvaranju utopijskog Društva Amerika) ceo svoj život bio je posvetio smeloj zamisli da napravi plovilo koje će se kretati ispod površine mora. 

Tako je 1856. godine otpočeo sa izgradnjom svoje prve podmornice po kojoj je gorepomenuti most i dobio ime - Iktanea. Izradjena od drveta, oblika ribe, duga nekih 6 metara, ova mašinerija položila je ispit krećući se pod vodom gonjena snagom ljudskih mišica. Zbog problema sa količinom raspoloživog kiseonika, podmornica nije ostajala dugo u moru, ali to nije smetalo smelom Narcisu da napravi preko 50 porinuća. 

Mada je njegov uspeh pobrao opšte divljenje, to nije išlo tako lako sa sredstvima tako da je naredni korak morao sam da finansira. Ipak, nedugo zatim, 1864. godine zaplovio je Iktaneo II. Napredak je bio izuzetan: ova 17 metara duga šklopocija išla je na paru, a Narcis je uspeo čak i da napravi sistem za prečišćavanje vazduha i dobijanje kiseonika što je mogućavalo duži ostanak pod vodom. Nažalost, pored pohvala sa svih strana, ni vojska niti iko drugi nije želeo da finansijski podrži dalja istraživanja, tako da je jadni Narcis ubrzo finansijski propao. Ipak, Barselona mu je mnogo godina kasnije podigla svojevrsan spomenik - repliku njegovog originalnog pronalaska.

Atačmenti



Komentari (26)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Milutin Milošević Milutin Milošević 22:26 20.04.2009

Komentari

Ovo je prvi u nizu tekstova koji će, nadam se, napisati tokom jednonedeljnog boravka u Barseloni. Biće tu i drugih znamenitosti, i Gaudija i Pikasa, Miroa, Dalija, fudbala, Sagrade, Guelja, Tibidaba, Monžuika i ko zna čega još ne. Stoga, ne žurite sa komentarima, osim ako nemate predlog za neko manje poznato a zanimljivo mesto koje ne bi trebalo da propustim.
miloradkakmar miloradkakmar 13:35 22.04.2009

Re: Komentari

Prihvatio savet i ovaj put , samo preporučio.
Blade Runner Blade Runner 22:32 20.04.2009

Interesantan obicaj

Dobar tekst. Ispravi samo 1964 u 1864.
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:35 20.04.2009

Re: Lep obicaj

Da, da - opet brzi prsti. Hvala na pozornosti. Ispravljeno
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:06 20.04.2009

E, kako ti zavidim,

tako mi se opet ide u Barselonu...nego, obrati pažnju na guštera, pa mi javi da li si video da ga neopravdano kusog prikazuju...

mungos92 mungos92 23:09 20.04.2009

Re: Lep obicaj

Milutin Milošević
Da, da - opet brzi prsti. Hvala na pozornosti. Ispravljeno


Tjah, onda nemoj da se prijavljuješ za "Milionera"...

Hej, čoveče, preporuka samo tak'a!!!

Mungos, The Oduševljen
Kazezoze Kazezoze 11:47 21.04.2009

Re: Lep obicaj

Da, da - opet brzi prsti. Hvala na pozornosti. Ispravljeno

ajd', kad si vec krenuo da ispravljash, onda ispravi i greshkicu u naslovu :)))
dunjica dunjica 23:08 20.04.2009

E, ovo ću mom draganu doturati na čitanje

Bio u petak na 1 dan i 2 noći u Barceloni, cijelo vrijeme proveo u njihovom parlamentu na nekom skupu. U žurbi pokupio s kemijskog čišćenja pogrešne hlače (otprilike duplo veće od njegovog broja), pa je morao improvizirati nastup u modnom smislu. Susreo mnogo zanimljivih ljudi i po povratku razmjenjivasmo anegdote o poznanicima, svima odreda veoma nacionalno osvještenim Kataloncima.
Nije ni stigao umočiti prst u more. To mu ne opraštam ;-)
dunja73 dunja73 08:51 21.04.2009

Re: E, ovo ću mom draganu doturati na čitanje

veoma nacionalno osvještenim Kataloncima

ne razbiraju "gaudi"
da , ... primetila sam i ja ..(crveni ruz , mini suknja =spansko selo)
Costa Brava, bravoo Kosta , Barselona mi je ostala u prelepoj uspomeni ...
uvek novo nesto od Milutina se moze saznati...

bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 10:04 21.04.2009

Kakva tradicija


Ove kule me podsjetiše na uvodne scene filma Mjesec i sisa Bigasa Lune.
Pokušaj da u raspored ubaciš i olimpijsko selo i recimo Muzej savremene umjetnosti arh. Ričarda Majera.
U svakom slučaju, gdje god išli, gdje god bili, šta god gledali u Barseloni - vjerujem da će vam biti lijepo!
ig{n}or ig{n}or 23:32 21.04.2009

Re: Kakva tradicija

bojan ljubomir jugovic

U svakom slučaju, gdje god išli, gdje god bili, šta god gledali u Barseloni - vjerujem da će vam biti lijepo!


Uf... Kad sam prvi put bio u Barseloni, odusevio me je grad. A kako i ne bi kad sam bio samo 7 dana.

Danas mi je muka da se setam pojedinim delovima grada. Svaki dan moram da prodjem kroz sred El Raval-a na putu do posla. Taj deo grada, koji se nalazi u samom centru, je u potpunom rasulu. Stare i oronule zgrade u kojima zive uglavnom imigranti iz Azije kupuje Grad, onda ih rusi i tu zida hotele od 5 zvezdica, najavljuci tako preostalim komsijama da ce uskoro i njihova zgrada da dodje na red. Probaj da prodjes ulicom St. Pau ili d'en Robadors posle 10 uvece, sam ili jos gore sa porodicom. O ulici Escudellers i trgu poeticnog naziva "Plaza del Tripi" da ni ne pricamo, film Taxi Driver je malo dete u poredjenu sa tim krajem. A to se sve naslanja na cuvenu Ramblu.

La Rambla... ako licis na turistu, sto je, na zalost, moj slucaj, posle 10 uvece vam nude kokain na sred ulice bez imalo ustezanja. Moras da proveravas novcanik svaka 2 minuta, ako ne i cesce. Narkomani sa jadnim psima koje vuku sa sobom ce da vas zaustavljaju da vam traze sitnis na svakom uglu. Za one najhrabije, probajte da stojite sami na uglu Ramble i ulice Nou de la Rambla, recimo jedan petak u 00:30.

Barselona je osim toga i raj za engleske i nemacke turiste koji ovde mogu da rade sta god hoce. Obavljaju sve nuzde gde im se prohte, a najcesce u nekoj od malih ulica starog grada. Posle 11 uvece ne moze da se kupi alkohol u pradavnicama, ali zato se lako kupi limenka piva za 1 euro od ulicnih prodavaca, kojima na svaka dva koraka (bukvalno) morate da kazete "no, gracias, no, gracias, no, gracias..." jer vam se unose u lice i nude "cerveza, beer". A tek cene... pre neki dan su mi za tanjiric (tanjiric od solje) pecenog krompira sa malo majoneza i kecapa naplatili 4.20€!!! Prosecna plata je 1200€, prosecna stanarina 800€. Znaci ili zivis u stanu sa jos dvoje ili troje, ili nemas sta da jedes ceo mesec.

Ako ti zafali novca posle 9 uvece moras da trazis bakomat koji je u zidu, iako si tako vise izlozen pogledu potencijalnih lopova, jer su bankomati koji se nalaze u hodnicima banaka zauzeti - ima puno ljudi koji nemaju krov nad glavom i spavaju tamo.

E sad, lepsi deo grada koji ima nekih 120-130 godina je stvarno sredjen i ima sta da se vidi. Lepih zgrada, ne mogu se prebrojati. A odakle pare za sve to, nesto su mi spominali, ali necu sada o tome.

Elem, najveca vrednost Barselone, i ono sto me drzi ovde je sto mozete da imate prijatelje iz celog sveta. Toga u Srbiji nema, i verovatno nikada nece ni biti. Iako se o imigrantima ovde uglavnom lose misli (iako je moje iskustvo sa Ktaloncima vrlo pozitivno, cuo sam od prijatelja puno obrnutih slucajeva), to se cuva za sebe i nema otvorenog rasizma (prikrivenog da, ali nije aktivan, tako da je trenutno poprilicno bezopasan). U Srbiji ne bih mogao da zamislim da dodje na primer 30.000 Markoanca, 20.000 Pakistanaca i 20.000 Evkatorijanaca, bez da se lokalni kreteni i "patriote" organizuju u "odbranu srpstva".

Bilo kako bilo, zelim vam lep provod!

P.S. jos jedna kuknjava na kraju: sardana je, bre, mnogo dosadna! Uvak kad vidim sardanu na ulici, trcim kuci da nadjem na Youtube-u neki snimak kolceta sa Kalemegdana, da se oporavim

margos margos 10:05 22.04.2009

Re: Kakva tradicija

Bilo kako bilo, zelim vam lep provod!

Bilo kako bilo - odabrao si lep grad.:)
Meni je posebna zanimljivost katalonski jezik - jesi li ga savladao?
ig{n}or ig{n}or 12:32 22.04.2009

Re: Kakva tradicija

Da, govorim ga. Katalonski se na prvo slusanje cini malo grub jezik, ali naravno sve zavisi od dijalekta koji ti zapadne. Najgori katalonski se govori u Barseloni. Idite na 30 km van grada i odmah cete primetiti razliku.

Katalonski je jako slican oksitanskom, kojim se pre samo 100 godina sluzilo pola Francuske, i najverovatnije potice od njega. Za vreme Franka se smatrao dijalektom kastiljanskog (onog sto svi zovu spanskim) i nije bio u javnoj upoterbi. Nije bilo zabranjeno da se prica, ali nije bio zvanican jezik i samo su se crkvene knjige mogle objavljivati na katalonskom.

Kataloncima je jezik najbitnija odlika nacionalnog identiteta, i na osnovu njega su katalonski nacionalisti (kojih ima u izobilju) stvorili koncept "Katalonskih zemalja" - Països Catalans, koje pored Katalonije ukljucuju i Valensiju i ostrva Maljorku, Menorku i Ibicu, posto se tamo govore dijalekti katalonskog. Posebno je velika frka sa Valensijom, koja zahteva da se tamo jezik naziva valensijanskim a ne katalonskim. Valensijanci su privrzeni Spaniji, a posto u Kataloniji postoji jak secesionisticki pokret, pitanje jezika je veliki problem za ove dve pokrajine. Katalonci se naljute kada uporedis Països Catalans sa Velikom Srbijom, Velikom Hrvatskom, Velikom Albanijom...

Posto je Barselona za vreme rata u Bosni slala dosta pomoci za Sarajevo i dalje postoji sentiment za Bosnu, i, naravno, kazu da se u Bosni govori bosanski. Kada, uz svu dobru volju i zdrav razum, pokusavas da izvuces paralelu srpskohrvatski-bosanski naspram katalonski-valensijanski opet se naljute.

Elem, ako govoris kastiljanski, katalonski uz dobru volju mozes nauciti za 6 meseci. A ako govoris i kastiljanski i francuski, verovatno i za manje.
margos margos 19:23 22.04.2009

Re: Kakva tradicija

Boravila sam davno 6 meseci na Maljorci i tada su mi Katalonci po svojim zahtevima ličili na Slovence, a njihov jezik mešavina francuskog i španskog /kastiljanskog sa vrućim krompirom u ustima. :) Posebno što su se lokalci trudili da pričaju majorkino koji je sav mek i šuškav- pa je razlika bila još drastičnija.

Hvala ti na odgovoru.
Milutin Milošević Milutin Milošević 16:28 23.04.2009

Re: Kakva tradicija

Joj, koliko bi toga imao da vam odgovorim, da samo imam dobar pristup Netu. Ovako, jedva stigoh da dodjem do linka (a da me porodica ne utepa što ih ignorišem u ovom gradu).

Sve mi je jasno i sve prepoznajem. Smao da kažem da imamo stan u Arc del Teatro, na samom dnu Ramble, pa ćeš znati kako nam je. Juče se moja kčerka oduševima kad smo bili u Pable Nou: pa zar Barselona ima široke ulice i mirne kvartove.

Ipak, vredi biti ovde. Evo, imam novi tekst (čeka od pre tri večeri) - postavljam.
Milutin Milošević Milutin Milošević 16:30 23.04.2009

Re: Kakva tradicija

Uvak kad vidim sardanu na ulici, trcim kuci da nadjem na Youtube-u neki snimak kolceta sa Kalemegdana, da se oporavim

APSOLUTNO! Ono kolce koje se igra(lo) na Kalemegdanu je neprevazidjeno!
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 10:55 21.04.2009

Dva dana pevušim ovo

mariopan mariopan 13:40 21.04.2009

Re: Dva dana pevušim ovo

Ovo je divan blog

Jos otkad je Jelica pisala o Barseloni zelim da je vidim i ona je na mom spisku zelja na samom vrhu. Zato cu sve tvoje tekstove pratiti da bih znala sta da vidim jer necu imati previse dana (verovatno) pa da ne propustim nesto vazno i lepo.

Sutra putujem na odmor kod dece a na jesen preko okeana ako ne zatrese neki zemljotres tamo ( Vanuatu- vesti od jutros). Kada cu sve to da vidim ne znam ali racunam na dug zivot i dobro zdravlje...pa jedno po jedno. Do tada skupljam informacije i utiske svih koji su neke gradove videli i doziveli nesto lepo.

A Fredi kada zapeva- najezim se.
Pozdrav
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 14:39 21.04.2009

Re: Dva dana pevušim ovo

Fredi kada zapeva- najezim se.

A i Montserat je čarobna.
mariopan mariopan 09:10 22.04.2009

Re: Dva dana pevušim ovo

dobrosavljevic_m
Fredi kada zapeva- najezim se.

A i Montserat je čarobna.

Zajedno su mi najbolji
niccolo niccolo 13:30 21.04.2009

Katalonci

Baš lep običaj... za Katalonce
Blade Runner Blade Runner 15:04 21.04.2009

Re: Katalonci

Pokusavaju telima da naprave ovo.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 15:01 21.04.2009

barcelona

leopold_lady leopold_lady 10:30 22.04.2009

Videla ja juče...

Nego čekala da ispraviš naslov.... ... Šalim se... Bila sam umorna.Pola dana prespavala.....

Trebala sam davnih dana da idem u Španiju.Sestra od ujaka mi je par nedelja pred put u autobusu pala u nesvest.... Odložila sam put.... Kasnije je bilo nekih problema sa ETO-m ,pa nisam ni otišla.... Tako da - Španija je moj nedosanjani san.... I sad nešto od tebe učim....
011-495 011-495 23:22 22.04.2009

Kuhinja

treba reci nesto o kuhinji i restoranima koje ima Barselona. Mali predlog, Asador de Aranda (onaj na Tibidabo), Hofman, Barceloneta
Moze i o Gotskom kvartu, Kolumbu
Milutin Milošević Milutin Milošević 16:32 23.04.2009

Re: Kuhinja

treba reci nesto o kuhinji i restoranima koje ima Barselona. Mali predlog, Asador de Aranda (onaj na Tibidabo), Hofman, Barceloneta
Moze i o Gotskom kvartu, Kolumbu

Joj - znaš li ti koliko je malo 8 dana u Barseloni?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana