Slušaj amo! Dok. A38119263 iz arhiva Srpske akademije nauka

Dejan Tiago Stanković RSS / 21.04.2009. u 00:44

Kad smo već na toj temi

CCI20042009_00034.6890.jpgSvibnja 1940. godine uslijed prijetnje napada fašističke Italije na Kraljevinu Jugoslaviju izvršena je djelomična mobilizacija jugoslavenskih vojnih jedinica s koncentracijom na području Slovenije. Prilikom obilaska 40. pješadijskog puka smještenog u Brezovici 26. svibnja napravljen je stenograf govora koji je postrojenim vojnicima održao komandir 1. čete, kapetan Luka Đurasković. Kapetan Đurasković poginuo je tijekom Drugog svjetskog rata, a stenograf njegovog "povijesnog" govora iz Brezovice sačuvan je u arhivu Srpske akademije nauka (A-38-119-263).

Slušaj amo!

"Slušaj amo! Mi živimo u ozbiljno doba, i svaki od vas znade zašto ste tu. Svi ste skoro stariji i ženjeni ljudi, vi čitate novine, jeli tako. I ako nam pruže rat, jebo ga otac, mi ćemo ga prihvatiti i ratovati. U tom slučaju, jebo mu pas mater, morali bi mi tako da primimo borbu, pa makar svi izginuli. To bi bilo od nas časno, jel tako!

Naši susedi Talijani, e to su kurve jedne. Oni, jebo im pas mater, boje se ratovanja a hoće da dobiju zemlju bez krvi. Oni, fukare jedne, kažu da imaju pravo na Dalmaciju. Jeste, dobiće, ali kurac. Jel tako? A zar mi nemamo pravo na Trst, Istru i druge naše krajeve!? Pa dabome da imamo! Sada se prave prijatelji, a sutra napali bi nas, kurve jedne. Jel vam to jasno!? Jebo im pas mater, samo neka dođu, poslaćemo ih u pizdu materinu!

Drugo: mi južni Sloveni, bili smo i jesmo najbolji vojnici Evrope. Jel tako? Dabome da je tako, i tako treba da bude! Musolini je dosta učinio za Italiju. On je mnogo dao Italijanima, ali ih nikad neće učiniti hrabrima; makar im kurac dao neće moći da im da srce junačko. Jel tako!? Jel vam jasno? E, drugo, kažu Talijani, oni vele, "kod nas je sve motorizovano. Naši su mitraljezi FIAT, naši su tenkovi FIAT, naši su avioni FIAT, i šta ja sve znam ... u pičku materinu. Znamo mi to, ali je u njih i srce FIAT, jebo ih sveti Jeronim na nebu. Samo, ima jedno: oni nas ne znaju, pička im materina! Jel tako? Dabome, baš tako, i tako treba da bude.

Drugo: hoće da nam budu kuratori, da garantuju naše granice, pizda im materina. Talijani, i ko zna koji kurci - Nemci, Englezi, Francuzi, Japanci, Kinezi i drugi, pa čak i Društvo naroda. A šta se nas tiču njihove garancije, pizda im materina! Znamo mi šta su to garancije. Kurac garancije! Jebo im pas mater garancijsku i kurvarsku.

Drugo: Svi vi znate da se naša vojska najbolje hrani. Jel tako? E, kad je tako, onda hrana treba da bude još sto puta bolja. Imamo kuvare, jebo im pas mater, i još ne valjaju. Pa dobro, gde su ti kuvari, jebo im pas mater svima od reda!? Dežurni, deder zovni mi kuvare, pizda im materina ... Pa, dobro kuvari, jebo vas sveti Jeronim na nebu, poslaću vas sve da terate mitraljeze u brda, u pizdu materinu, pa da vidimo da li će hrana biti bolja! Jebo vam pas mater kuvarsku! Jel tako!?"

(Kuvar Trobec javlja se: "Alo gospodine kapetane, iz griza se ne more ...")

"Kuš! Ništa te nisam pit'o! Marš u pizdu materinu, jebo ti pas mater kuvarsku! Kad te raspizdim pretvoriću te odma u mitraljez! Drugo: Gde je onaj koga su ubile gaće? ... A, tu je ... E, baš tebe ću poslati na Talijane, jebo te mitropolit! I ti si mi kurčev vojnik! Ubile ga gaće ...

Slušaj amo i šta se smeješ! Svi vi znate da ima i drugih kojima se hoće naša zemlja, pizda im materina! Šta gore one ciganske kurve kažu da im pripada Srem, Banat i Baranja. Pa dobro, pizda im materina tatarska, što ne dođu da uzmu pola Slovenije i Hrvatske, jebali ih njihovi grofovi; jebo im pas mater njima i Hortiju i Telekiju i grofici Marici!

Drugo: Jel idete vi onako, preko noći, malo u Domžale? A? Znam ja vas dobro. Sve ja znam, jel tako? A vidite, to ne sme tako da bude. U nas postoji preki sud, pa tu nema više šale. Odma te streljaju, jebo te faraon! Da li vi mislite tako? Evo - ide ti komandir negde tamo u pizdu materinu, vodnici šta ja znam gde, jebo ih Bog i onako ništa ne valjaju, podnarednici sede u kafani, a vi - u Domžale. Pa sad lepo dođu Talijani, pizda im materina! Kako bi sve to izgledalo? I kako bi nas fino udesili ... Majku im zicarošku! Pa to ne sme da bude, jel vam jasno!? Ne može to tako kod nas da bude, kako je bilo kod Čeha. A, jok! Eto, i to su kurve koje se uopšte ne bore nego samo polažu oružje, kukavice jebo im pas mater i njima! Pa eto ovi Poljaci, jebo ih sveti Jeronim, borili se borili ... a njihova gospoda ministri - tup u avione, beže kurve avionima pravo u Pariz. Ništa manje, u pizdu materinu, da tamo tobože vladaju; ali samo kome, pička im majčina! U nas ne sme da bude tako, naravno.

Drugo: Nije to sve što sam vam kazao. Ama svi vi tu znate, pametni ste ljudi. Išli ste po svetu i sigurno ste videli lepu varoš Temišvar? E vidite, kažu Rumuni jebo ih Bog otac, "To je naše!". Pa dobro sad, pička mu materina, šta je onda naše!? Za koji smo krasni kurac mi onda ovde i šta mi da branimo, kad ništa nije naše!? Pizda im materina! Pa šta mi plaćamo toliki porez, kad je tuđe!? Jel tako? Onda od nas neće dobiti niko ništa! Daćemo im tvrd kurac, i to tvrd za mnogo godina. Neka dođu, ako su junaci, a mi ćemo s njima pravo u pizdu materinu, preko Drave i Save, pa makar svi izginuli! Jel tako!? E, pa, dabome da jeste, jer drukčije ne može i ne sme da bude! Naravno! A sad vodniče, daj ljudima voljno!"

Atačmenti



Komentari (95)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nsarski nsarski 01:02 21.04.2009

Neka im je reko.

Slusaj amo, Vesna! Pratis li ti ovaj razvoj dogadjaja?
Dejan Tiago Stanković Dejan Tiago Stanković 01:04 21.04.2009

Re: Neka im je reko.

ti si makar čovek naučnik. Valjda treba da umeš da prepoznaš važan istorijski dokument kad ga vidiš?
nsarski nsarski 01:50 21.04.2009

Re: Neka im je reko.

Dejan Tiago Stanković
ti si makar čovek naučnik. Valjda treba da umeš da prepoznaš važan istorijski dokument kad ga vidiš?

Drugo: jel' ja ovde treba da vatam beleske za dzabe, jebo li te Kitler?! Pratim, naravno.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 19:57 21.04.2009

Re: Neka im je reko.

nsarski
Slusaj amo, Vesna! Pratis li ti ovaj razvoj dogadjaja?


Svi smo mi Sasha.
Dejan Tiago Stanković Dejan Tiago Stanković 20:01 21.04.2009

Re: Neka im je reko.

zeenzi dize blog. das ist vesna.
nsarski nsarski 20:02 21.04.2009

Re: Neka im je reko.

Svi smo mi Sasha.

Helena, ovo je bilo upuceno Vesni (nisam pogresio). Ipak nismo svi Sasha:)))
gaston92 gaston92 01:03 21.04.2009

Ha Ha

jebo te faraon!
acky acky 02:27 21.04.2009

Re: Ha Ha

faraon, definitivno najjače

ElectricDreams ElectricDreams 06:03 21.04.2009

Re: Ha Ha

gaston92
jebo te faraon!


Padoh sa stolice
gaston92 gaston92 01:04 21.04.2009

A ovo je jos bolje !

Pa eto ovi Poljaci, jebo ih sveti Jeronim, borili se borili ... a njihova gospoda ministri - tup u avione, beže kurve avionima pravo u Pariz. Ništa manje, u pizdu materinu, da tamo tobože vladaju; ali samo kome, pička im majčina! U nas ne sme da bude tako, naravno.
Dejan Tiago Stanković Dejan Tiago Stanković 01:07 21.04.2009

Re: A ovo je jos bolje !

pa makar svi izginuli


i poginuo čovek. samo me zanima u čijoj uniformi.
talicni talicni 07:54 21.04.2009

Re: A ovo je jos bolje !

Kapetan Luka Đurašković poginuo je pri oslobađanju Trsta kao major Jugoslovenske armije.


Tako google kaze.
tyson tyson 09:02 21.04.2009

Re: A ovo je jos bolje !

i poginuo čovek. samo me zanima u čijoj uniformi.
Bio u NOVJ.




Dubravka Bozinovic Dubravka Bozinovic 10:57 21.04.2009

Re: A ovo je jos bolje !

A ovo je još najbolje: "... napravljen je stenograf govora...".
Valjda stenogram - stenografa je pravio neko drugi...
sinergija92 sinergija92 01:11 21.04.2009

???

"... Pa šta mi plaćamo toliki porez, kad je tuđe!? Jel tako?"
Dejan Tiago Stanković Dejan Tiago Stanković 01:12 21.04.2009

Re: ???

Tako je! Šta tu ima da se priča?
luka_aktivista luka_aktivista 01:30 21.04.2009

Da...

Ja sam juce citao ovaj tekst...Moj otac ga ima kuci poslednjih 20 godina:) Odavno sam ga citao i juce sam ga nasao kod kuce kada sam sredjivao neki orman...
Blade Runner Blade Runner 01:32 21.04.2009

Ala im je objasnio

Svaka mu cast.
Inner Party Inner Party 01:47 21.04.2009

To care!

Citao sam ovaj govor pre par godina... u Politici ako se ne varam ...
Hvala sto si ga postavio na blog! Ovo je pravi dizac morala!

margos margos 02:01 21.04.2009

E, tako mi je zaprijalo....

Otprilike sličan govor ja danas premotavam u glavi - nekim drugim povodom :))))
E. Luka - nek si rek'o!
I Dejane - nek' si nam postovao. Hvala.
gorran2 gorran2 03:27 21.04.2009

Nema direktne veze,

ali ovo je moja asocijacija... ako može...

(april 1941.)
...
"Pošao sam na komandno mesto puka. Tamo sam našao samo jednog narednika koji je bio delovođa u štabu puka. Kada sam ga pitao za komandanta i ađutanta, odgovorio je:
"Kud koji, mili moji."
Upitao sam da li je tačno da je Majetić izvršio samoubistvo. On me je pogledao kao da sam pao s Marsa.
"Taj! E, neće se taj ubiti, gospodine poručniče", rekao je to s ironijom, a onda se uozbiljio: "To se ubio potpukovnik Mažuranić, komandant 90. pešadijskog puka."
Vraćao sam se u četu, razmišljajući o potpukovniku Mažuraniću.
Tada sam o njemu znao malo. U toku mobilizacije, pošto je 33. pešadijski puk davao kadrovsko jezgro za 90. pešadijski puk, odveo sam deo voda za vezu u 90. pešadijski puk. Tom prilikom sam se javio potpukovniku Mažuraniću, i on me primio srdačno. Uočio sam da je na grudima imao više ratnih odlikovanja, po čemu sam zaključio da je učestvovao u ratu 1914—1918. godine.
U kontaktu sa komandirom kome sam predao vojnike, podoficire i deo sredstava veze, saznao sam da je Mažuranić svom puku 27. marta održao patriotski govor, posle čega je vojnoj muzici naredio da svira kolo, koje je on poveo, razdragan zbog ovog događaja. Jedan od oficira kojeg sam poznavao iz 33. pešadijskog puka, ili major Prelević ili kapetan Domazet, ispričao mi je da je Mažuranić iz porodice Mažuranića koja je dala i takvog velikana kao što je bio pesnik i ban Ivan Mažuranić.
Docnije, posle rata, saznao sam više o Bogoslavu Davidu Mažuraniću. Taj izuzetni čovek zaslužuje da se i o njemu bar nešto kaže. Bogoslav Mažuranić dobio je nadimak David da bi se razlikovao od dra Bogoslava, svog strica, koji je ujedno bio staratelj i vaspitač Davidov. U Novom Vinodolskom jedna ulica dobila je ime dra Bogoslava Mažuranića, koji je bio veliki narodni dobročinitelj i patriota. Lečio je mnoge besplatno, a 1912, posle balkanskog rata, pozvao je srpske ranjenike i invalide da se odmore i leče u odmaralištu u Novom Vinodolskom o trošku opštine i žitelja ovog mesta.
Takav čovek vaspitavao je Davida, svog sinovca i štićenika. I kako se kaže da iver ne pada daleko od klade, tako je i vaspitanje dobijeno u mladosti dalo dobre rezultate.
Kao svršeni đak trgovačke akademije, David je 1915. bio mobilisan u austrougarsku vojsku. Tu obavezu nije mogao izbeći, ali je zato, čim je došao na Ruski front, već u prvim borbama sa celim vodom prebegao Rusima.
Sećao se mladi devetnaestogodišnji David, rezervni lajtnant, i svog Novog Vinodolskog, i pričao o borbama senjskih i novljanskih uskoka na malim vratima u starom gradu Vinodolskom, kada su sasekli mnoge Mlečiće i vratili plen i roblje.
Sećao se David i po sto puta čitane knjige Smrt Smail-age Čengića, ponosan što potiče iz porodice koja je dala velikog pesnika Mažuranića.
Bio je među prvima koji su stupili u dobrovoljce. Nošen idejom slovenstva i pun mržnje protiv stranog tlačitelja, uskoro se našao u borbama u Dobrudži u sastavu slavne 1. dobrovoljačke divizije. Nestrpljivo je čekao kada će divizija biti upućena na front. Oduševljavao se Brusilovljevom ofanzivom 1916, pa je svojom hrabrošću i delom pokazao kako se bori za ideju jugoslovenstva.
Tako je već u avgustu 1916. imao priliku da se rame uz rame sa braćom Srbima i Rusima bori u Dobrudži protiv turskih i bugarskih napadača, jer je njegova divi-zija bila u sastavu 42. ruskog dobrudžanskog korpusa. Borbe su bile teške i krvave i trajale su od 1. septembra do sredine oktobra 1916. godine.
Prva dobrovoljačka divizija, prema prilično tačnim podacima, imala je u tim borbama 42 poginula oficira, 718 poginulih podoficira i vojnika, ranjena 203 oficira i oko 6.000 podoficira i vojnika i nestalih oko 1.500 oficira i vojnika. Sve skupa ovo čini oko 50% sastava divizije, što svedoči da su borbe sa Bugarima i Turcima bile žestoke.
Napadali su Turci i Bugari, a položaji su prelazili iz ruke u ruku. Svojom hrabrošću David se u tim borbama istakao i nagrađen je visokim odlikovanjima. Od 230 ruskih oficirskih ordena, dodeljenih za hrabrost u ovim borbama, Mažuranićeve grudi krasio je Orden sv. Ane II reda. To je zaista visoko odlikovanje kojim je Bogoslav Mažuranić odlikovan među prvima, još 1916. godine, a saveznička Rumunija odlikovala ga je Ordenom rumunske krune V reda sa mačevima.
Poznata je činjenica da su borbe u Dobrudži primorale neprijatelja da sa Solunskog fronta povuče četiri bugarske pešadijske i jednu konjičku diviziju, zatim dve turske i jednu nemačku pešadijsku diviziju. Već tada, posredno, dobrovoljci su učestvovali u borbama protiv Austrougarske Monarhije i nemačkog imperijalizma.
Posle ovih borbi dobrovoljačka divizija se spremala da se prebaci na Solunski front, što nisu sprečili ni dogadaji 1917. godine.
Ne ulazeći u detalje teškog puta koji je Bogoslav Ma-žuranić kao mlad rezervni potporučnik prešao od Dobru-dže, preko cele Rusije, i preplovio nekoliko mora, ističem da je takve ljude nosila velika ljubav prema rodnoj grudi i želja za oslobođenjem od austrougarsko-nemačkog jarma. Kako se borio Mažuranić, vidi se i iz naredbe komandanta Timočke divizije koju u celini citiram:
Naredba ad. Br. 56965
Komandanta Timočke divizije za 23. XII 1918. godine za sve jedinice ove komande.
Rezervni pešadijski potporučnik, vodnik mitraljeskog odeljenja 3. bataljona 15. puka Bogoslav Mažuranić u borbi 12. septembra tek. god. dobio je zadatak, da se sa položaja Beli Kamen kota 907 po završenom prebacivanju prve čete 3. bataljona u pravcu golog ćuvika, sa svojim vodom prebaci, prati je i vatrom svoga oruđa olakša zauzeće golog ćuvika ... Kada je prva četa htela preći suvu jarugu, koja je delila goli od zelenog ćuvika, neprijateljska pešadija i mitraljezi otvorili su ubitačnu vatru protivu ove čete, i dalje joj kretanje onemogućili, sopstvenom njegovom inicijativom odmah je prebacio 2 mitraljeza svoga voda na ćuvik jugozapadno od zelenog ćuvika, a pozadi prve čete i odatle je otvorio najjaču vatru na ne-prijateljske delove te ih je tom vatrom naterao na odstupanje i time omogućio prvoj četi zauzeće "golog ćuvika" i njeno prebacivanje sa ovog na "zeleni ćuvik".
U ovoj borbi svojom hrabrošću, hladnokrvnošću i solidnom spremom vrlo mnogo je doprineo našoj pobedi nad neprijateljem.
Ceneći napred izneta dela, ja pohvaljujem rez. pešad. potporučnika Bogoslava I. Mažuranića.
Komandant
Ađutant Njeg. Velič. Kralja đeneral Đura Dokić, s.r.
Za ovakvo držanje u ovoj i u drugim borbama 1919. godine dobio je David visoko ratno odlikovanje Belog orla sa mačevima, a odlikovala ga je i saveznička Grčka komanda Grčkim ratnim krstom.
Slučaj je hteo da je Bogoslav David Mažuranić, goneći razbijene austrougarske jedinice, borbena dejstva završio izbivši na položaje na Trsatu kod Sušaka. Boreći se za slobodu, došao je do svog Primorja.
Završio se rat a David je zavoleo oficirski poziv, pa je zamolio da bude preveden u aktivnu službu. Kraljevim ukazom je 1920. godine kao rezervni potporučnik preveden u čin aktivnog pešadijskog potporučnika.
Do rata 1941. godine Bogoslav Mažuranić je napredovao do čina potpukovnika.
Često je dolazio u svoj Novi Vinodolski. Mlađi ga se sećaju po vedrini i drugarstvu. Leti, pošto je u Novom Vinodolskom bilo odmaralište kraljice Marije, dolazila je iz Beograda vojna muzika "kraljeve garde" i svakodnevno svirala u parku ili pred crkvom u Starom gradu. David bi tada uvek tražio da sviraju "vranjanku" i druga narodna kola, koja bi on poveo sa ženom Jelenom, koja je bila Srbijanka, a mlađi su se hvatali u kolo i učili od njih.
Igrao je David i primorska kola uz svirku "supile", trudeći se da ne ustupa mlađima i pokazujući da nije zaboravio svoj kraj i svoje more.
Voleo je da sa svojim vršnjacima lovi na "sviću" i da se uz dobro crno primorsko vino i pršut proveseli.
Na službi je bio stalno u Srbiji, a pred rat u Glavnom generalštabu. Do Davida, kao i do većine drugih oficira, nisu dopirale napredne ideje. Na razne načine, počev od zabrane čitanja obične dnevne i druge štampe do zabrane bavljenja politikom, kao i propagandom pomoću antikomunističkog biltena itd., bili su izolovani i usmereni samo na odanost monarhiji.
U vreme ekspanzije Hitlerovog fašizma nije se moglo sprečiti da i tako izolovanom delu društva, kakva je bila bivša jugoslovenska vojska, ne budu poznati Hitlerovi stavovi: "Sloveni će raditi za nas, ukoliko nam nisu potrebni mogu da umru"; ili obećanja koja je davao svojim hordama: "Sve što je dobro na Istoku možete uzeti za Nemačku ili ubiti", itd.
Mažuranić, kao i većina rodoljuba, nije mnogo mislio o političkoj i idejnoj strani fašizma, on je za njega bio samo jedno novo izdanje porobljavanja drugih naroda. Nemačka soldateska ojačala je do neviđenih razmera i zapretila čitavoj Evropi.
Pubujući od Beograda do Banjaluke da bi primio dužnost komandanta 90. pešadijskog puka, po svom ratnom rasporedu, bio je spreman da svoj život opet založi u borbi protiv nemačkih osvajača, protiv Hitlerovog fašizma.
Sve je to izbilo u jednom trenu oduševljenja kada je stao pred stroj svog puka 27. marta 1941. i uzviknuo:
"Junaci! Došao je čas..." i produžio unoseći sebe, svoje rodoljublje i žar svog srca, da bi, na kraju, pozivajući svoj puk u borbu protiv fašizma i ne sluteći do čega će sve doći, uzviknuo: "Neka budu prokleti sve kukavice i izdajnici!"
Vojna muzika je na njegov znak zasvirala kolo i komandant je poveo.
O tom rodoljubivom govoru pričalo se po jedinicama Vrbaske divizije, koja se okupljala i razvijala po selima oko Banjaluke. I do mene je doprla ta vest kada sam bio službeno u 90. puku radi predaje kadrovaca i sredstava veze.
Učinio je potpukovnik Bogoslav David Mažuranić sve da svoj puk dovede na koncentracijski prostor i da posedne položaje određene ratmm planom. Sve je dobro pošlo, a onda je došlo naređenje o odstupanju pre nego što je i došlo do borbe.
Evo kako je opisao to jedan od učesnika tih događaja Dušan Stakić u "Politici":
"Moj zadatak je bio da na maršu presretnem 90. puk i da njegovom komandantu, pukovniku Mažuraniću, predam pismeno naređenje komandanta divizije. Umesto u Piškurevce, puk je imao da skrene i nastavi odstupanje kroz močvarni teren ka Savi, zapadno od Bosanskog Šamca. Tu novu maršrutu imao sam da objasnim na topografskoj karti.
Jureći lošim putem kroz slavonske šume pune baruština, presreo sam taj puk. Čim sam se predstavio pukovniku Mažuraniću i pokazao mu na karti pravce, on se zgranuo: 'Pobogu kapetane, kako da tuda povedem svoj puk? Ta i sami vidite da su to močvare!'
Rekao sam da sam to odmah shvatio, ali šta mogu kad tako naređuje general. 'Najzad, ovo vam je jedini izlaz, gospodine pukovniče! Preko Piškurevca vam je put presečen!'
On me je na to upitao šta se to dogodilo, jer ni o čemu nije bio obaveštavan. Rekao sam mu da su Nemci zauzeli Zagreb, da smo čuli preko radija Kvaternikovu proklamaciju o osnivanju 'nezavisne' ustaške države. Mažuranić je tužno zaklimao glavom. 'Toliko smo krvi prolili da stvorimo ovu Jugoslaviju, a sada se sve raspada! Pa šta oni tamo gore rade? Zašto su pukovi toliko vremena bili prepušteni sebi, bez orijentacije? Mi se moramo boriti, ne smemo dopustiti da izdajnici caruju!'"
Taj nered koji se sve više pretvarao u rasulo, obaveštenje da je Kvaternik proglasio "nezavisnu" Hrvatsku i razne petokolonaške vesti o prodorima Nemaca pogađale su i Davida u srce.
Takav čovek to nije mogao preživeti.
Napisao je kratko pismo svojoj ženi Jeleni i sestri Katici:
"Mile i dobre moje Jelena i Sejo,
Oprostite mi što vam ovakvom svojom odlukom pričinjavam ogroman bol, a neka mi oproste i svi drugi naši.
Sa ovdašnjim teškoćama, stvorenim improvizacijom, lutanjem i neorganizovanošću od strane viših pretpostavljenih starešma. ja posle 24 i 1/2 godine časne i poštene službe Kralju i Otadžbini — ne mogu više da se borim.
Slažite se i volite u uspomeni na mene.
Umirem misleći na Vas, Vaš Bogo David"

David se povukao u samoću. Verovatno su njegove misli krenule sudbonosnim tokom. Pred očima mu je lebdela slika njegovog puka. Pogledao je svoj mauzer na stolu. Na tren se u mislima preneo u prošlost na Solunski front. Kao da je video lik nasmejanog mladog francuskog oficira, ratnog druga, koji mu je poklonio taj mauzer.
A onda iz neke dubine izroniše slike sa Dobrudže. On, mlad, sa delegacijom ide kod Lenjina. Nejasno, kao u magli, pojavi se pred njim lik vođe ruske revolucije Lenjina , kao da ga i sada gleda, a nezaboravne reči iz daleke podsvesti postaše jasne. "Mladi prijatelji, vaša domovina je okupirana i vaš osnovni zadatak je oslobođenje vaše zemlje. Potom ćemo videti šta se može učiniti!"
Ne, Mažuranić neće u ropstvo. I takav čovek neće i ne može preživeti sramotu izdaje. Pogledao je još jedanput na pismo i kao da je imao još mnogo da napiše, ali ruka je dohvatila pištolj i jedan pucanj je zanavek ugasio njegov život.
Niko ga ne može osuditi što nije video izlaz, što nije mogao znati kakva će se borba još voditi i da će biti bačeni na kolena baš oni koji su tih dana pobedonosno jurili i po njegovoj otadžbini.
Umesto novih odlikovanja i priznanja koja bi, sigurno, ovaj hrabri i časni čovek dobio za nove podvige, postoji samo "Spomenica" kojom Prezidijum skupštine Srbije priznaje da je Bogoslav Mažuranić pao kao žrtva fašističkih okupatora i njihovih slugu.
Ovome bih mogao dodati i kao žrtva izdaje vojnog i političkog rukovodstva Kraljevine Jugoslavije.
David Bogoslav Mažuranić je umro, a njegov mauzer, čudnim sticajem okolnosti, dospeo je u ruke jedne partizanke Tene Verić, učiteljice iz Babine Glave, koja je s njim doživela oslobođenje."

Ratko Martinović: OD RAVNE GORE DO VRHOVNOG ŠTABA
tyson tyson 09:33 21.04.2009

Vae victis

Ceneći napred izneta dela, ja pohvaljujem rez. pešad. potporučnika Bogoslava I. Mažuranića.
Komandant
Ađutant Njeg. Velič. Kralja đeneral Đura Dokić, s.r.
General Đura Dokić je kao bivši ministar saobraćaja u vladi Milana Nedića streljan i bačen u krečanu na Adi Ciganliji 17. jula 1946. godine.



Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 16:15 21.04.2009

I svetski rat

Pred kolubarsku bitku, moj pradeda Velimir Vasovic se nadje sa jedinicom (bio podnarednik II poziva, komandir mitraljeskog odeljenja) u Pranjanima. Kad jedno jutro pred kucom u kojoj su boravili osvane njegov otac Matije i usledi ovakav razgovor:

"Otac, otkud vi ovde?!"
"Dosao sam da ti donesem preobuku i pogacu i kokosku sto ti je majka poslala i da ti porucim sledece: vidim da su neki poceli da beze. pa sam dosao ja tebi, da ne bi ti dosao meni. Da si dosao kuci ubio bih te sikirom na pragu."

Velimir je preziveo I svetski rat kao rezervni porucnik, nosilac ordena Belog orla i Obiliceve medalje. Ucestvovao je u aprilskom ratu 1941, i pobegao je iz nemackog zarobljenistva (sabirni logor u Uzicu). umro 1962.
Dejan Tiago Stanković Dejan Tiago Stanković 19:56 21.04.2009

Re: I svetski rat

Da si dosao kuci ubio bih te sikirom na pragu


licno, kao otac muske dece ne kapiram ovu epski izjavu.
ja bih deci prst odsekao ali u rat ih ne bih pustio. doduse, 21 vek je.
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 21:29 21.04.2009

Re: I svetski rat



Da si dosao kuci ubio bih te sikirom na pragu



licno, kao otac muske dece ne kapiram ovu epski izjavu.
ja bih deci prst odsekao ali u rat ih ne bih pustio. doduse, 21 vek je.
*novo



Tako bilo onda. Sad vise nije. I dobro sto nije. A istoimeni otac je u javorskom ratu zaradio Takovski krst
gorran2 gorran2 03:39 21.04.2009

Ja kad uvatim,

ne puštam,,,

"Polovinom marta 1941, kad se saznalo da će se potpisati Trojni pakt, poručnici Kraljeve garde Zvonimir Vučković, Momčilo Smiljanić i Sava Konvalinka napustili su Beograd i otišli u Grčku — da se tamo, kao dobrovoljci, bore i za slobodu svoje zemlje. Na granici, ostavili su, sa svojim sabljama, i pismo za kneza Pavla ove sadržine: "Vaše Kraljevsko Visočanstvo! Izdaju koju spremate osudiće celi narod. Mi smo za nju saznali pre njenog izvršenja. I zato je odmah osuđujemo, napuštajući Kraljevu gardu kojom Vi komandujete. Odlazimo u Grčku. Stavićemo se prijateljima na raspoloženje za borbu protiv tiranije. A ako Vas narod kazni u času izdaje za Vaš zločin, vratićemo se u zemlju da se kao i naši očevi sa velikim neprijateljem naše slobode do poslednjeg daha borimo. Poručnici: Smiljanić, Konvalinka, Vučković."
Posle 27. marta, sva trojica vratila su se u Jugoslaviju. Vučković je u Mihailovićevom pokretu postao komandant Takovskog odreda. U toku Mihailovićevog pokušaja napada na Užice Vučković se sukobio kod sela Kamenice (požeški srez) sa partizanskim odredom. Od jednog zarobljenika saznaje da tom partizanskom jedinicom komanduje njegov drug i prijatelj Momčilo Smiljanić.
Posle ovog uvoda sledi Vučkovićeva priča:
"Dođe kurir na konju.
— Čiča (Draža Mihailović — nap. autora) je naredio da odmah krenete za Pranjane. Komunisti od Užica nadiru ka Ravnoj gori. Sad su negde oko Družetića.
Stigli smo u Pranjane. U zoru preduzesmo izviđanje. Celim odredom u pravcu sela Družetića. Na sredini puta, kod sela Kamenice, sukobismo se u susretu. Izmešali smo se potpuno. Ni po čemu se nismo razlikovali. Odelo isto, psovke iste. U takvim gužvama uvek je najviše žrtava. Docnije su izmišljene neke oznake; ali ni to nije pomoglo. U toj prvoj zbrci jedva sam se snašao. Razvih odred u strelce. Komunisti uradiše isto. Širina fronta tačno nam se poklapala. Puškarali smo se, ali se skoro niko nije kretao. Dovedoše mi dva zarobljenika. Bledi i uplašeni. Jedan, dečko od šesnaost godina, poče da plače. Sažalih se na njega. Dadoh mu parče proje i počeh ga ispitivati.
— Odakle si, mladiću?
— Iz Sevojna.
— A kako ti je ime?
— Miloš.
Prezimena nije mogao da se seti.
— Iz koje si jedinice?
Ni to nije umeo da mi odgovori.
— Pa ko ti je komandant?
— Drug Momčilo ...
— Koji Momčilo?
— Jedan visoki, ima gardisku uniformu.
— Da nije Smiljanić? — izrekoh ja skoro slučajno.
— Jest, jest, Smiljanić, iz Ravni.
— Ma jesi li ti siguran da je to poručnik Momčilo Smiljanić? — ponovo se obratih Milošu. Dečko se začudi i, rekao bih, još više uplaši, pa poče da muca:
— Jesam, druže ... gospodine ...
Dalje ga nisam slušao. Njegov glas se gubio, kao u magli pred uspomenama koje provališe snažno u meni. Momčilo, moj nerazdvojni drug, moj brat, sada je tu, nedaleko od mene. Videh nas kako zajedno sa poručnikom Savom sedimo u vozu, kojim smo napustili Beograd u nameri da se prebacimo u Grčku. Osećali smo isto. Nismo mogli da se pomirimo sa mišlju da će naša zemlja potpisati Trojni pakt. Iako oficiri Kraljeve garde, osećali smo da nas nikakva obaveza ne vezuje za one koji paktiraju sa Hitlerom. Zatim, prelazak granice, sa pismom koje smo ostavili na našim sabljama. Pa onda zaprepašćeni Grci i njihovo oduševljenje. Solun i Atina, svuda zajedno, svuda nerazdvojni, uvereni da smo dobro postupili. Najzad 27. mart, naš povratak u zemlju, i rastanak radi odlaska na front. Još sam osećao njegov bratski zagrljaj na rastanku. Otada se nismo videli. Mnogo sam mislio na njega, raspitivao se na sve strane.
Želja da ga vidim, govorim sa njim, bila je jača od svega.
Svukoh se sa grebena i napisah na jednoj cedulji:
"Momčilo, ja sam ovde. Prestani da pucaš. Treba da se vidimo. Mnogo štosta imam da ti kažem. 1 ti meni sigurno. Sastaćemo se na sredini. Kod ćuprije na Smrduši. I to odmah. Požuri. Tvoj Zvonko."
Naredim našima da prekinu vatru. 1 oni s druge strane ućutaše se.
— Milošu, ti si slobodan. Ovo pismo odnesi tvome komandantu. A onda idi kući. Majka ti je sigurno mnogo zabrinuta.
Miloš me poljubi u ruku, promuca nešto i krenu uz vrzinu, kolebajući se, kao da ne veruje da je to sve istina. Videh ga kad stiže do njihove linije.
— Ljubiša, tu je Momčilo. Sad ćemo do njega. Ali Ljubiša, naš bivši posilni, nije me razumeo. Dugo je trebalo da mu objasnim.
— E, ako je on tamo, gospodine, nemoj da mu veruješ. Da povedemo mi jednu trojku sa puškomitraljezom.
Vatra beše potpuno prestala. Ljubiša i ja krenusmo napred. Malo nesigurno, približavali smo se mostu. Stigosmo... Naslonismo se na ogradu drvene ćuprije, da se bar koliko-toliko zaklonimo. Pogledao sam krišom u pravcu komunista.
Levo od sebe začuh zveku oružja i žagor glasova. Grupa od desetak ljudi približavala nam se. Momčilo, viši od svih, išao je poslednji. Potrčah mu u susret, sam, bez Ljubiše, koga kao da je nešto prikovalo za zemlju. Razdvojih grupu i poleteh ka Momčilu. Gledao me je hladno, i kao da me ne poznaje. Kad htedoh da ga zagrlim, odmače glavu. Zastao sam kao ukopan. Da li je to Momčilo, ili sam u uzbuđenju prišao drugome? Jest. to je Momčilo. Čuh ga kako mi reče:
— Zdravo, druže! Za koga se boriš? Za kapital... Za Engleze... Za Kralja... Za zlato... Za đubre... kao što ste svi vi sa Ravne gore ...
Koliko je govorio, ja ne znam.
Nešto se toga dana srušilo u meni. Nastavili smo borbu. Krvnički i bez milosti. Četrnaest mrtvih, dvostruki broj ranjenih i nekoliko zarobljenih, bili su moji gubici. Momčilovi, svakako približni. Ali sam Pranjane izgubio.
Spremao sarn se da Pranjane preotmem u toku noći i po svaku cenu. Hrabrio sam vojnike: "Sad ili nikad." Ta namera je, međutim, bila osujećena. Kurir iz Glavnog štaba doneo mi je depešu: "Primirje sa Komunistima."
U Gornjem Milanovcu živeo je prota Stranjaković. Njegova žena Milica sestra je Momčilova. Iz jednog pisma koje od nje dobih, saznadoh za sudbinu svoga druga. Ranjen, krije se oko svoje kuće u Ravnima. Razmišljao sam šta da uradim. Bio sam svestan da želim da ga spasem. Odlučih da se poverim Čiči koji se zatekao tu u kući, sa Seničarom i radio-telegrafistom Lekićem.
— Dovedi ga kod sebe.
Odmah sam uputio narednika Krstu Kljajića sa desetak vojnika u Ravni, po Momčila.
— Vodite računa o njemu. Ništa mu se ne sme usput desiti! — naredih im pred polazak.
Po mom računu, trebalo im je četiri dana da obave posao. Vratili su se dan ranije. Sačekao sam ih pred kolibom.
Neodlučan i zbunjen, bez oka i šake, Momčilo je stajao preda mnom. Posle one borbe kod Pranjana, otišao je za Užice i sa četiri topa branio je Užice od pravca Valjeva. Iz jednog topa gađao je neprekidno. Neki seljak izvukao ga je ispod lafeta. Bez oka i bez jedne šake.
Razgovarao je, potom, i sa Mihailovićem. Momčilo se navraćao na politiku... To ga je, izgleda, mučilo više nego rane. Bio se razočarao u ljude. Ali i kao da je u njemu još bilo tragova vere u komunizam, u blagodeti koje bi on, ostvaren, mogao doneti ljudima.
Jedne noći, Kalabićev kurir iz Milanovca javi nam da se Nemci spremaju u poteru za nama. Morali smo menjati selo.
— Nađi mu kuću gde će se odmoriti. On je više mrtav nego živ! — reče mi Ostojić, pokazujući na Momčila.
Sklonio sam ga u jednu porodicu koja se znala i bila prijatelj sa Smiljanićevima odranije. Poverio sam ga Vasiliju, domaćinu:
— Daj mu svoje rublje, smesti ga u krevet. Ja idem na duže putovanje. Te noći smo se prebacili u selo Jablanicu, pet kilometara dalje. To je selo na tromeđi srezova ljubićkog, gružanskog i takovskog. Tu smo proveli dva dana, u jednoj kolibi na ogranku planine Vujan. Onda, selo Borač. Posle pet dana odsutnosti, našli smo se natrag u Lunjevici. Otišao sam da obiđem Momčila. Dočekala me je Vasilijeva žena, plačući. Momčila više nije bilo među živima. Mi smo bili jedva odmakli oid sela, kad je banula potera. Neko je Momčila izdao. Ubili su ga u krevetu."
"

Nikola Milovanović: DRAŽA MIHAILOVIĆ I RAVNOGORSKI POKRET
alselone alselone 08:38 21.04.2009

Re: Ja kad uvatim,

Војници, тачно у 15 часова непријатеља треба разбити вашим силним јуришем, разнети вашим бомбама и бајонетима.
Образ Београда, наше престонице, мора да буде светао.
Војници!
Јунаци!
Врховна команда избрисала је наш пук из бројног стања.
Наш пук је жртвован за част Београда и Отаџбине.
Ви немате дакле, да се бринете за животе ваше, они више не постоје.
Зато напред, у славу! За краља и Отаџбину! Живео краљ, живео Београд!

Major Dragutin Gavrilovic
background noise background noise 09:34 21.04.2009

Majora Dragutina Gavrilovića

Ulica u kojoj živim
Nisman in NY Nisman in NY 04:10 21.04.2009

Fiat

Izgleda i nama srce postalo Fiat u picku materijnu
nimrod88 nimrod88 05:06 21.04.2009

Hm.....

Hm.....otprililke slicno se motivise vaskoliki srpski narod i ovih dana - sta je nase, sta je bilo nase i sta ce nase biti, kako niko nema ni srce ni qrac ni sta ti ja znam, kako su svi kukavice, kurve i ne znam sta jos.....Temisvar i Trst :)
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 05:31 21.04.2009

Drugo:


Slušaj amo i šta se smeješ!
Svi vi znate da ima i drugih kojima se hoće naša zemlja, pizda im materina!



mariopan mariopan 12:38 21.04.2009

Re: Drugo:

Vojislav Stojković

Slušaj amo i šta se smeješ!
Svi vi znate da ima i drugih kojima se hoće naša zemlja, pizda im materina!




Bravo Vojislave , ovo ne sme da se zaboravi.
miloradkakmar miloradkakmar 12:10 22.04.2009

Re: Drugo:

mariopan
Vojislav Stojković

Slušaj amo i šta se smeješ!
Svi vi znate da ima i drugih kojima se hoće naša zemlja, pizda im materina!




Bravo Vojislave , ovo ne sme da se zaboravi.


I to na Dan planete Zemlje
pizda im materina

Spiridon Spiridon 09:11 21.04.2009

Proko, kiša, burazere...

NNN NNN 16:27 21.04.2009

Re: Proko, kiša, burazere...

Najlirskiji monolog u ratnom filmu ikad!
BFN
tyson tyson 20:10 21.04.2009

Re: Proko, kiša, burazere...

NNN
Najlirskiji monolog u ratnom filmu ikad!

Mrtva trka.






tyson tyson 09:18 21.04.2009

"Ciganske kurve"

Slušaj amo i šta se smeješ! Svi vi znate da ima i drugih kojima se hoće naša zemlja, pizda im materina! Šta gore one ciganske kurve kažu da im pripada Srem, Banat i Baranja. Pa dobro, pizda im materina tatarska, što ne dođu da uzmu pola Slovenije i Hrvatske, jebali ih njihovi grofovi; jebo im pas mater njima i Hortiju i Telekiju i grofici Marici!
Kada je posle sednice Minstarskog saveta 1. aprila 1941. postalo očigledno da će Mađarska, i pored Ugovora o večnom prijateljstvu Mađarske i Jugoslavije potpisanog 13. decembra 1940, uzeti aktivnog učešća u predstojećoj agresiji na Jugoslaviju predsednik mađarske Vlade, grof Pal Teleki, je razočaran time izvršio samoubistvo. Za sobom je ostavio pismo regentu Mađarske admiralu Hortiju:

"Vaša ekselencijo!

Pogazili smo reč - iz kukavičluka - prema ugovoru o večitom miru koji se temelji na ugovoru u Mohaču. Narod to oseća a mi smo odbacili njegovu čast. Stali smo na stranu bitange - od postojećih gadosti nijedna reč nije prikladnija, ni za Mađare a ni za Nemce! Bićemo lešinari! Najprljaviji narod!
Nisam Vas odvratio.
Grešan sam.

Teleki Pal"


thebee269 thebee269 20:21 21.04.2009

Re: "Ciganske kurve"

Nisam Vas odvratio.
Grešan sam.


zamisli da se sad neko ubije zato sto je njegova drzava priznala Kosovo?
tyson tyson 22:02 21.04.2009

Re: "Ciganske kurve"

zamisli da se sad neko ubije zato sto je njegova drzava priznala Kosovo?
Ne mogu, to mi je zaista nezamislivo.

Drugo vreme, drugi običaji.



gorran2 gorran2 13:59 22.04.2009

Re: "Ciganske kurve"

Good work, Mike...
tyson tyson 21:56 22.04.2009

Re: "Ciganske kurve"


Staraću se!

ili Služimo narodu!

već kako se kome sviđa






albicilla albicilla 09:21 21.04.2009

ubode u sam centar

"To je naše!". Pa dobro sad, pička mu materina, šta je onda naše!? Za koji smo krasni kurac mi onda ovde i šta mi da branimo, kad ništa nije naše!? Pizda im materina! Pa šta mi plaćamo toliki porez, kad je tuđe!?


i ja bih vec jednom da znam sta je nase, a sta nije, da ne placam porez uludo. sto mi uopste placamo porez?
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:28 21.04.2009

Pa, ovo je fenomenalno!

Pa kako ja za ovo nisam ranije znala?
Faraon i Fiat rulez.
Dr M Dr M 09:35 21.04.2009

Re: Pa, ovo je fenomenalno!

Pa kako ja za ovo nisam ranije znala?


Bila zagledana u zvezde?
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:37 21.04.2009

Re: Pa, ovo je fenomenalno!

Bila zagledana u zvezde?


E, slab mi je to izgovor...

Ovo mi je isto fenomenalno:

Kad te raspizdim pretvoriću te odma u mitraljez!

thebee269 thebee269 20:23 21.04.2009

Re: Pa, ovo je fenomenalno!

Pa kako ja za ovo nisam ranije znala?
Faraon i Fiat rulez.


pazi ovaj blog i price tvoje Evdokije.
Ipak ima nade za ovaj narod, nismo mi ni tako losi.A?
Strmoglavi badža Strmoglavi badža 10:27 21.04.2009

Sjajan tekst!

Stvarno sjajan tekst, kao da je iz neke drame D.Kovačevića.
Najsladja preporuka koju sam dao na blogu zadnje vreme!
Verovatno nije baš svaka rečenica tačna i ima i malo mašte ali fenomenalno je!
Suština je bitna.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 11:52 21.04.2009

istorijska velicina

Iako je ovo samo jedan primer on pokazuje pravo lice 'vojnih velikana' o kojima nam danas pricaju bajke.. Zato meni svaki vojnik isti od Misica do Mladica. Preporucujem blogerima/blogerkama kad se sledeci put nadju pred malim ekranima dok RTS emituje jos jednu od bezbrojnih repriza o velikim srpskim ratnicima koji su slavno dali tudje zivote za otadzbinu da pri sebi obavezno imaju ovaj koristan tekstic.
builderka builderka 12:35 21.04.2009

Re: istorijska velicina

Nikada nisu svi isti bili i nikada neće ni biti!
mariopan mariopan 12:42 21.04.2009

Re: istorijska velicina

builderka
Nikada nisu svi isti bili i nikada neće ni biti!

Tako je.
Strmoglavi badža Strmoglavi badža 12:58 21.04.2009

Re: istorijska velicina

Zato meni svaki vojnik isti od Misica do Mladica


Nisu isti.
Mladić je streljao zarobljenike, a Mišić dezertere.
Mišić je bio priznati pobednik, a Mladić je gubitnik.
tyson tyson 13:19 21.04.2009

Re: istorijska velicina


Kakva bezvezna generalizacija.



alselone alselone 13:22 21.04.2009

Re: istorijska velicina

tyson

Kakva bezvezna generalizacija.


Ja bih rekao provokacija.
NNN NNN 16:28 21.04.2009

Re: istorijska velicina

Zato meni svaki vojnik isti od Misica do Mladica.

Eeeee.... blago tebi...

Kakva bezvezna generalizacija.



Ja bih rekao provokacija.
Najbolje ignorisati...
BFN
Kazezoze Kazezoze 18:14 21.04.2009

Re: istorijska velicina

Strmoglavi badža
Zato meni svaki vojnik isti od Misica do Mladica


Nisu isti.
Mladić je streljao zarobljenike, a Mišić dezertere.
Mišić je bio priznati pobednik, a Mladić je gubitnik.

u pitanju su nijanse zlochina.
u pitanju su dvojica psihopata, s tim da je jedan ubijao svoje a drugi tudje.
u oba sluchaja zhrtve su bile nevine.
ni jedan ni drugi nisu normalni.
alselone alselone 18:52 21.04.2009

Re: istorijska velicina

Kazezoze

u pitanju su nijanse zlochina.
u pitanju su dvojica psihopata, s tim da je jedan ubijao svoje a drugi tudje.
u oba sluchaja zhrtve su bile nevine.
ni jedan ni drugi nisu normalni.


Sramotno! Jadno!

Vecni pomen vojvodi Zivojinu Misicu!
Domazet Domazet 19:39 21.04.2009

Ne bih se ja bash zatrchavao sa...

Neues aus der Nachbarschaft
Iako je ovo samo jedan primer on pokazuje pravo lice 'vojnih velikana' o kojima nam danas pricaju bajke.. Zato meni svaki vojnik isti od Misica do Mladica. Preporucujem blogerima/blogerkama kad se sledeci put nadju pred malim ekranima dok RTS emituje jos jednu od bezbrojnih repriza o velikim srpskim ratnicima koji su slavno dali tudje zivote za otadzbinu da pri sebi obavezno imaju ovaj koristan tekstic.
...kvalifaikacijama na rachun nasheg dragog Neuesa. Ja mislim da se tu radi o urodjenoj nemogucnosti bilo kakvog poistovecivanja sa bilo kojim od srpskih velikana. Recimo sa Dimitrijem Tucovicem koji je kao pacifista i poslanik Srpske socijaldemokratske partije glasao u skupshtini protiv ratnih kredita a onda kao gradjanin Kraljevini Srbije obukao uniformu rezervnog kapetana i poginuo kao jedan od mnogih Srpskih ratnika. Ili tako nekako. Jednostavno ih dozivljava kao neshto potpuno strano...

Dodushe, mozda neki misle da ja stvarno previshe tupim sa mojim (psiholoshkim?) analizama i da je nash dragi Neues jednostavno jedna anonimna pizda (samo da napomenem da ne mislim na stanoviti organ, kud bi imalo smisla svoditi zivog coveka na jedan jedini organ). Ali to stvarno ne bi bilo u redu a verovatno bi prekrshilo i blogovska pravila pa ja odbijam da to uchinim. Uostalom, kako mogu biti siguran da je anoniman...
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 20:26 21.04.2009

Re: Ne bih se ja bash zatrchavao sa...

Smesni ste ljudi, nemam vam sta drugo reci. Sem ovog Strmoglavog badze niko da ponudi bar neki argument nego odmah krecu kvalifikacije, analize licnosti, busanje u grudi i kamenovanje. Ja sam rekao zasto su mi svi ti "velikani" na isti nacin odvratni, al ajde da ponovim za ove sa losijim sluhom: glavni razlog je jer su se postavili kao posednici zivota drugih ljudi, a ovde ne mislim cak ni na zivote zrtava nego na ove koji su putem govora slicnih ovom gornjem terani da ginu a druge da posmatraju kao stoku koju treba potamaniti. Ima ovde i deklarisanih rockera pa mi cudno da niste nikad culi za Disposable Heroes. Ako niste poslusajte.

Sto se tice mog poistovecivanja sa nekim, gde se valjda mislilo na deljenje ideja i stavova sa nekom osobom, odgovaram da je meni pitanje nacionalne, religiozne ili bilo koje druge pripadnosti neke osobe bitno koliko i sta ta osoba jede. Znaci, da ne bude greske, ni malo. Medju ljudima cije ideje cenim ima i onih koji su srpske nacionalnosti ili su iz Srbije, a medju njima i onih koje je srpski mainstream definisao kao srpske velikane. Ovde vidim, sa druge strane, da je bitno prvo videti dal je neko proglasen za velikana pa se onda odlucuje hoce li se sa tom osobom ne samo sloziti nego hoce li se ona braniti ma sta da je u pitanju. Neko je veliki pa je veliki i sta tu sad ima da se misli. A neko je izdajnik, pizda i otpadnik ma sta da kaze ili uradi i tu ama bas nista ne pomaze.

Ajd uzivajte junaci!
Kazezoze Kazezoze 20:34 21.04.2009

Re: istorijska velicina

alselone
Sramotno! Jadno!

Vecni pomen vojvodi Zivojinu Misicu!

naravno da je sramotno i jadno ubijati neduzhne.
vechni pomen zhrtvama vojvode mishica!
Domazet Domazet 20:40 21.04.2009

Izgleda da se i objekat (ove) moje...

Neues aus der Nachbarschaft
Smesni ste ljudi, nemam vam sta drugo reci. Sem ovog Strmoglavog badze niko da ponudi bar neki argument nego odmah krecu kvalifikacije, analize licnosti, busanje u grudi i kamenovanje. Ja sam rekao zasto su mi svi ti "velikani" na isti nacin odvratni, al ajde da ponovim za ove sa losijim sluhom: glavni razlog je jer su se postavili kao posednici zivota drugih ljudi, a ovde ne mislim cak ni na zivote zrtava nego na ove koji su putem govora slicnih ovom gornjem terani da ginu a druge da posmatraju kao stoku koju treba potamaniti. Ima ovde i deklarisanih rockera pa mi cudno da niste nikad culi za Disposable Heroes. Ako niste poslusajte.

Sto se tice mog poistovecivanja sa nekim, gde se valjda mislilo na deljenje ideja i stavova sa nekom osobom, odgovaram da je meni pitanje nacionalne, religiozne ili bilo koje druge pripadnosti neke osobe bitno koliko i sta ta osoba jede. Znaci, da ne bude greske, ni malo. Medju ljudima cije ideje cenim ima i onih koji su srpske nacionalnosti ili su iz Srbije, a medju njima i onih koje je srpski mainstream definisao kao srpske velikane. Ovde vidim, sa druge strane, da je bitno prvo videti dal je neko proglasen za velikana pa se onda odlucuje hoce li se sa tom osobom ne samo sloziti nego hoce li se ona braniti ma sta da je u pitanju. Neko je veliki pa je veliki i sta tu sad ima da se misli. A neko je izdajnik, pizda i otpadnik ma sta da kaze ili uradi i tu ama bas nista ne pomaze.
Ajd uzivajte junaci!
...analize ne slaze sa istom. Pa neka, ja sam vec rekao da mozda nisam ja u pravu. Nije meni zhao kada se pokaze da sam u krivu. Neki put mi chak i drago...
Blade Runner Blade Runner 20:55 21.04.2009

Re: Ne bih se ja bash zatrchavao sa...

bitno koliko i sta ta osoba jede

A sta ako je ljudozder jbt!?
NNN NNN 21:28 21.04.2009

Re: Ne bih se ja bash zatrchavao sa...

A sta ako je ljudozder jbt!?
U čemu je fora večeas!?
(pogledaj br. VIP izbora )
Blade Runner Blade Runner 21:41 21.04.2009

Re: Ne bih se ja bash zatrchavao sa...

(pogledaj br. VIP izbora )

Domazet Domazet 21:45 21.04.2009

Evo ga ovaj...

Kazezoze
alselone
Sramotno! Jadno!

Vecni pomen vojvodi Zivojinu Misicu!

naravno da je sramotno i jadno ubijati neduzhne.
vechni pomen zhrtvama vojvode mishica!
...shto voli, kao onaj indijanac iz Little Big Mana, da jashe konja naopachke. I ajde shto voli, neka ga, ne pravi budalu od mene, al' shto onda stalno kuka kako mu konj prdi pod nos...
Strmoglavi badža Strmoglavi badža 07:15 22.04.2009

Re: istorijska velicina

u pitanju su nijanse zlochina.
u pitanju su dvojica psihopata, s tim da je jedan ubijao svoje a drugi tudje.



Pa sad, ne bih ulazio u psihološki profil Mišića, nije mi poznat.
Ja sam naveo 2 stvari koje su mi pale na pamet u prvih par sekundi, po čemu se njih dvojica
razlikuju. Da li su to nijanse zločina ili ne neka analiziraju drugi. Bio je rat. Nije to crtani film.

Jel bre čita neko istoriju, a da nije iz ovih novokomponovanih izvora i dnevnih novina?
Pa nije rat igrana serija onog Pavića , nije rat dokumentarni film sa rts-a o soluncima i slično...
U ratu se ljudi ubijaju iz raznih razloga manjih ili većih i podjednako mi se gade i oni koji se
toj činjenici čude i zgažavaju, kao i oni koji te činjenice ignorišu, pogotovo ako nisu njihovi stradali.
Taska Dana Taska Dana 13:54 21.04.2009

Preporuka

Slusaj amo, vojska je najnazadniji deo drustva.....
jesen92 jesen92 14:11 21.04.2009

Jel tako?

Za koji smo krasni kurac mi onda ovde i šta mi da branimo, kad ništa nije naše!? Pizda im materina! Pa šta mi plaćamo toliki porez, kad je tuđe!? Jel tako?
..Taakoo jeee!...Covek je je bio genije...Svako od nas, u danasnje vreme, kad razmisli docice do tog zakljucka...Koga smo i sta smo mi sve branili da bi dosli do toga da, gde god se nalazimo u Srbiji, stignemo do nekog granicnog prelaza najvise za dva sata...
gorran2 gorran2 14:20 21.04.2009

Re: Jel tako?

stignemo do nekog granicnog prelaza najvise za dva sata...
I to prvenstveno zahvaljujući katastrofalnom stanju naših puteva i pruga
jesen92 jesen92 16:25 21.04.2009

Re: Jel tako?

I to prvenstveno zahvaljujući katastrofalnom stanju naših puteva i pruga
...inace bi stizali i za sat...
Dr M Dr M 17:30 21.04.2009

Re: Jel tako?

...inace bi stizali i za sat...


E, mojim kolima ne bi...
jesen92 jesen92 20:34 21.04.2009

Re: Jel tako?

E, mojim kolima ne bi
...cemu pesimizam doktore?...moras da verujes u sebe i svoju limuzinu..sto bi rekli profesionalni savetnici za dobar zivot, kad pozitivno mislis sve se zelje ostvaruju...
Dr M Dr M 22:47 21.04.2009

Re: Jel tako?

moras da verujes u sebe i svoju limuzinu..sto bi rekli profesionalni savetnici za dobar zivot, kad pozitivno mislis sve se zelje ostvaruju


Verujem u sebe, jedino zato smem da sednem u svoju "limuzinu".
A ako o svojoj "limuzini" mislim pozitivno rizikujem uput za "Lazu"..
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:12 21.04.2009

Re: Jel tako?

Dr M
... rizikujem uput za "Lazu"..

Ево ти ја дајем један, додуше за Лазу Костића.
Dr M Dr M 23:23 21.04.2009

Re: Jel tako?

Predrag Brajovic

Dr M... rizikujem uput za "Lazu"..Ево ти ја дајем један, додуше за Лазу Костића.


Hvala na uputu.
U "Lazi" se muke sa dusom ponekad i izlece,
za Lazine muke leka nema, samo pesma, kao uteha...
zeks92 zeks92 18:32 21.04.2009

Uzrecica mog desetara ....

Jebo te ko te dao!
Domazet Domazet 19:24 21.04.2009

Porodichne priche...

Djed Spasoje, caletov stric, po porodicnom predanju, stigao u Ameriku kao drugi Brajushkovic, za starijim bratom, do pola Titanikom a od pola plivajuci(?). Ono, dodushe, zena ga (moja) trazila u spisku putnika kad je sa decom bila na nekoj izlozhbi ovde u The Field Museum pre koju godinu i nije ga nashla. Opet, da l' beshe da nisu pravili spisak putnika trece klase ili im je bio nepotpun, ne secam se. Bilo kako bilo, stigao je nekako u Ameriku taman na vreme da se osushi i onako suv vrati natrag kad su pocheli balkanski ratovi. Da sluchajno sta ne propusti. Chim su se ratovi zavrshili evo ti njega natrag u Americi, ovoga puta na sigurnom i suvom, u apsani zbog, chini mi se, nekakvih demonstracija. Zadrzhashe ga malo poduzhe pa ne stizhe na vreme, Kralj Nikola ga prestizhe sa predajom dok je bio na pola puta tako se jedva nekako prikljuchio ovaj put Srpskoj vojsci na Krfu. Ako su mu promakli Mojkovac i Albanija nije zato vala Solun. Posle ga Kralj Aleksandar naseli na Kosovu, zli jezici kazu nebi lepo biolo da hapsi Solunca i Dobrovoljca zarad komitske shurevine. Taman da se ozeni i ostavi zenu sa jedinim detetom i (po treci put) ode u Ameriku na pechalbu. Ovaj put se zadrzao na sigurnom i suvom malo duze, nije imao pametnija posla nego da se uchlanjuje u Socijalistichku partiju Amerike. I josh mu na kraju boravka USofA uruchi besplatnu (i u jednom pravcu) kartu za kuci. Da ponovo vidi zenu i dete. Ni tu ga pundravci nisu napushtali pa reshi da se uchlani u KomPartiju. I tako mi Caletu spasi zivot. Jer i njega preporuchi za prijem pa ga Kralj Petar II (caleta mi) poshalje na zasluzheni radni odmor u nekakav logor na Homolju. Gde mi cale zakachi tifus i nekako prezivi. Sto mu posle dobro dodje kad je ranjen prelazio Neretvu sa tifusarima. Nego pusti sad caleta da vidimo sta je sa Spasojem. Nishta narochito, kad vec nije propustio prva tri rata sto bi sad propushtao cetvrti. Za sve cetiri godine nije imao nijedan neopravdani. Tu ga vec malo godine stigle, rane sezdesete, pa se primirio i olenjio. Taman toliko da ga u njegovoj 86-toj, u vreme najvecih Kosovskih Sloboda, odmah negde iza 74, izbace iz partije zbog nedolaska na sastanke. Zli jezici kazu zato sto je bio Naseljenik a partiju naglo popunili starosedeoci pa da ne smeta. On sam je pricao samo ovo poslednje, Ada pushti jadan, vidishli koje su mi godine dje cu tamo da im smetam. Umro je u devedeset drugoj, od tuge za sinom jedincem...
mariopan mariopan 07:26 22.04.2009

Re: Porodichne priche...

Lepa porodicna istorija Domazet,

Kada saberem odgovore blogera ovde ima dosta onih koji ne bi nikoga i nista branili , neka uzme ko sta hoce........ali samo da ne dira nesto njihovo. Pritom kao normalno racunaju da ce neko drugi da sacuva sve sto oni imaju ovde, da imaju gde da se vrate, da im nista ne propadne od celjadi ili imovine... Kako "zemlju" ( domovinu) ne racunaju u svoju neka je uzme ko god hoce, druga stvar bi bila kada bi celjad neko dirao..tu vec ne bi dozvolili ( valjda) narocito ne svoju celjad? Kako bi zemlju uzeli a da ne diraju celjad ne znam ali to se nikada do sada nije dogodilo, uvek i najvise stradaju civili. Kao recimo u Iraku, vec se na milione broje. Kako su protiv rata iz sve snage onda bi verovatno ocekivali da ih neka tudja deca brane ili sta?

Jos uvek ima onih kojima se hoce nasa zemlja. Da li dobro razumem da svoju zemlju ni po koju cenu ne treba braniti?

A super je iz fotelje biti pacifista, lupati cvrge vojsci i uzivati u slobodi za koju su ginula necija tudja deca, konkretno , bas ova deca kojima se obraca njihov kapetan.Iako nevidjeno psuje.

Mislim da sam skroz pogresno vaspitala sina, jer kada je pocelo bombardovanje od strane NATO-a zvao me je telefonom i pitao da li je dobio vojni poziv, ako ga dobije on ce odmah da se vrati i da brani svoju zemlju. Srecom , nije trebalo ali on bi se vratio iako mu je dobro tamo gde je.Stvarno, dete skroz upropasceno. Nadam se samo da cu imati vremena da mu izbijem iz glave "domovinu" ionako je otisao iz nje kao i mnogi odavde, zasto bi moje dete branilo bilo sta dok neko sedi u zapecku i pljuje po svakome ko se drznuo da je brani.

Jelena Pavlović Jelena Pavlović 13:41 22.04.2009

Re: Porodichne priche...

Jos uvek ima onih kojima se hoce nasa zemlja. Da li dobro razumem da svoju zemlju ni po koju cenu ne treba braniti?


Mislim da se j...e svima za nas i nasu zemlju. Potrebni su otvoreni putevi za krajnji cilj. A, mozda je potrebno i rasulo, sto vece, sto nemirnije, sto bezveznije kako bi se lov u mutnom nesmetano odvijao. Lov u mutnom je fenomenalan sport u kome svi ucesnici dele plen. Kada od plena ostane samo mala koska, onda nastaje grabez na nizem nivou.


Mislim da sam skroz pogresno vaspitala sina, jer kada je pocelo bombardovanje od strane NATO-a zvao me je telefonom i pitao da li je dobio vojni poziv, ako ga dobije on ce odmah da se vrati i da brani svoju zemlju


Ja bih pokazala svoje borbene sposobnosti prema svakom ko bi se pojavio na mom kucnom pragu sa pozivom za vojsku za mog sina.
Domazet Domazet 18:56 22.04.2009

Hvala Mariopan...

mariopan
Lepa porodicna istorija Domazet,

Kada saberem odgovore blogera ovde ima dosta onih koji ne bi nikoga i nista branili , neka uzme ko sta hoce........ali samo da ne dira nesto njihovo. Pritom kao normalno racunaju da ce neko drugi da sacuva sve sto oni imaju ovde, da imaju gde da se vrate, da im nista ne propadne od celjadi ili imovine... Kako "zemlju" ( domovinu) ne racunaju u svoju neka je uzme ko god hoce, druga stvar bi bila kada bi celjad neko dirao..tu vec ne bi dozvolili ( valjda) narocito ne svoju celjad? Kako bi zemlju uzeli a da ne diraju celjad ne znam ali to se nikada do sada nije dogodilo, uvek i najvise stradaju civili. Kao recimo u Iraku, vec se na milione broje. Kako su protiv rata iz sve snage onda bi verovatno ocekivali da ih neka tudja deca brane ili sta?

Jos uvek ima onih kojima se hoce nasa zemlja. Da li dobro razumem da svoju zemlju ni po koju cenu ne treba braniti?

A super je iz fotelje biti pacifista, lupati cvrge vojsci i uzivati u slobodi za koju su ginula necija tudja deca, konkretno , bas ova deca kojima se obraca njihov kapetan.Iako nevidjeno psuje.

Mislim da sam skroz pogresno vaspitala sina, jer kada je pocelo bombardovanje od strane NATO-a zvao me je telefonom i pitao da li je dobio vojni poziv, ako ga dobije on ce odmah da se vrati i da brani svoju zemlju. Srecom , nije trebalo ali on bi se vratio iako mu je dobro tamo gde je.Stvarno, dete skroz upropasceno. Nadam se samo da cu imati vremena da mu izbijem iz glave "domovinu" ionako je otisao iz nje kao i mnogi odavde, zasto bi moje dete branilo bilo sta dok neko sedi u zapecku i pljuje po svakome ko se drznuo da je brani.
...mada, lepota ti je in the eye of the beholder. Verovatno neki misle da je lepa a neki, opet, da je sumanuta. Valjda se mozhemo sloziti da je zgodna za prichanje a da je bila teshka za zhivljenje.

Nego ovo oko ove Ubi bene, ibi patria filozofije. Znash shta ono je potpuno legitimna, a ochigledno nije ni od juche. I ja sa tim nemam problem dog god ti sto se ne smatraju obavezni prema drzhavi misle isto tako i da drzhava ne treba da bude obavezna prema njima. Medjutim, ja nikako da nadjem jednog takvog, bar ne ovde na blogu. Medjutim, nije to specijalnost Srbije. Slichnim pristalicama jednosmernog odnosa na relaciji Gradjanin-Drzhava je John Kennedy poruchivao ono Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country! Ono sto moze da iritira, ukoliko josh uvek verujesh u Ljudsku vrstu, je to shto mogu da ti garantujem da bar polovina ovdashnjih najzagrizhenijih pristalica gorepomenute latinske izreke misli da je JFK strahovito cool. Ziveci u uverenju da je zbog toga malo te coolnes preshlo i na njih....
scabies scabies 12:08 23.04.2009

Re: Porodichne priche...

neka uzme ko sta hoce........ali samo da ne dira nesto njihovo.
Ja mislim da je to princip kojim se svi vode. Samo neki misle da je njihovo samo qca i oqcnica, a neki misle da je njihovo odredjeno drzavnim granicama, a ima i onih sto misle da je njihovo sve do Karlovca, Karlobaga pa dokle vec... I ne znam da je iko iz Srbije otisao da ratuje u Afriq zato sto tamo neko nekome nesto otima.
druga stvar bi bila kada bi celjad neko dirao..tu vec ne bi dozvolili ( valjda) narocito ne svoju celjad? Kako bi zemlju uzeli a da ne diraju celjad ne znam ali to se nikada do sada nije dogodilo, uvek i najvise stradaju civili.
Mariopan, zar bi onda sina pustila na Kosovo? Zar i tamo ne bi najvise stradala necija celjad?
Ja znam da mojim roditeljima nista (ni zemlja, ni drzava, ni svo licno bogatstvo njihovo) nije vrednije od mog zivota. I da bi me se vise stideli ako bih bila ubica, nego qkavica.
leopold_lady leopold_lady 10:56 22.04.2009

Kulturan neki narod....

Tamo te 1940 - te godine.... Sad razumem (ne razumem - nego "razumem" ) šefa moga brata koji im na profesionalno pismo odgovara uvredljivim rečima - skoro istim koje se ovde pominju.... Kulturo,eve me.... (Manda u predstavi za jednu Novu godinu)....
Черевићан Черевићан 07:08 23.04.2009

причао 1 разочаран, памтим

слушај овамо
- у свим ратовима бившим а (недајбоже) и будућим аршини учесника су разврстани у 3 дефинисане категорије . . . шта ће неучествовањем изгубити, односно штаће учествовањем добити , и они коима се јебе за обе претходне.

и то је то.
flipper58 flipper58 11:09 23.04.2009

Cestitam na otkricu!

Veoma dobar ulov, zajedno sa komentarima. Mozemo steci kvalifikovane utiske o mnogima ukljucujuci i o narodnom osecanju Dalmatinca Mazuranica. Problem je sto nasa proslost nije dovoljno osvetljena u skolskom sistemu pa su mnogi blogeri u mraku.

Evo jednog komentara na tekst.

Primetili ste da se nekoliko puta pominje Sv. Jeronim. Zasto bas njega spominje narod?

To je onaj isti svetac koji je preveo Vulgatu tj.prvi prevod jevandjela na vulgarnom tj. narodnom latinskom jeziku.
Rodjen je kod danasnje Bosanske Gradiske (ako nije preimenovana u Srpsku do sada). On je tema mnogih slika od Boschovih do Direrovih.

U slovenskoj istoriografskoj, crkvenoj i narodnoj tradiciji, tu ukljucujem cesku, poljsku i srpsku i druge, Sv. Jeronim je Sloven tj. NAS covek. Tako su smatrali i Akademici u 19tom veku. Tu tradiciju i znanje prekida rastuca dominacija germanske istoriografske paradigme koja dominira u centralnoj Evropi i NAROCITO u Rusiji zbog importovanja nemackih akademika.
nastavicu...


Dejan Tiago Stanković Dejan Tiago Stanković 11:58 23.04.2009

Re: Cestitam na otkricu!

cekaj, ako je rodjen u cetvrtom veku to je pre no sto su sloveni dosli u bosansku gradisku
dragoljub92 dragoljub92 12:36 23.04.2009

Re: Cestitam na otkricu!

Dejan Tiago Stanković
cekaj, ako je rodjen u cetvrtom veku to je pre no sto su sloveni dosli u bosansku gradisku

čovek bio izviđač,bre
flipper58 flipper58 12:37 23.04.2009

Re: Cestitam na otkricu!

To tvrdi jedna teorija. Realnost je mozda bila drukcija.

Drugo, ako se ime Sloven pojavljuje u 6tom veku, kako se zvao narod koji je govorio istim jezikom u prethodnim vekovima?
flipper58 flipper58 12:37 23.04.2009

Re: Cestitam na otkricu!

To tvrdi jedna teorija. Realnost je mozda bila drukcija.

Drugo, ako se ime Sloven pojavljuje u 6tom veku, kako se zvao narod koji je govorio istim jezikom u prethodnim vekovima?
dragoljub92 dragoljub92 12:41 23.04.2009

Re: Cestitam na otkricu!

To tvrdi jedna teorija. Realnost je mozda bila drukcija.

daklem ono što su pisali vizantiski istoričari o dolasku slovena je samo puka teorija
Dejan Tiago Stanković Dejan Tiago Stanković 12:45 23.04.2009

Re: Cestitam na otkricu!

licno, kad pogledam prave slovene, da ne kazem poljake, pokapiram da mi balkanci s njima bas nemamo mnogo veze, osim jezicki. ima neti istoricar, nisma mu ima zapamtio, koji je pojedine balkanske porodice pratio unazad, sve do plinija,. on tvrdi da je prica o tome da smo mi sloveni nategnuta, posto je slovena, u predelima juzno od save i dunava bilo svega 15-tak%. licno, na slovene ne licim nimalo. al mislim d anosim neki gen, jer mi ovo starije dete ispalo pravo ukrajince. i jos me zove mustafa. a ja mu kazem: volim te ko da si moj.
flipper58 flipper58 12:54 23.04.2009

Re: Cestitam na otkricu!

dragoljub92
Dejan Tiago Stanković
cekaj, ako je rodjen u cetvrtom veku to je pre no sto su sloveni dosli u bosansku gradisku
čovek bio izviđač,bre


"Kus! Nista te nisam pitao! Mars u pizdu materinu, jebo ti pas mater kuvarsku!" Znao je kapetan Luka s kim ima posla , s nekima se ne moze drukcije.
Dejan Tiago Stanković Dejan Tiago Stanković 12:59 23.04.2009

Re: Cestitam na otkricu!

ako. i neka si mu rekao!
flipper58 flipper58 13:03 23.04.2009

Re: Cestitam na otkricu!

Dejan Tiago Stanković
licno, kad pogledam prave slovene, da ne kazem poljake, pokapiram da mi balkanci s njima bas nemamo mnogo veze, osim jezicki. ima neti istoricar, nisma mu ima zapamtio, koji je pojedine balkanske porodice pratio unazad, sve do plinija,. on tvrdi da je prica o tome da smo mi sloveni nategnuta, posto je slovena, u predelima juzno od save i dunava bilo svega 15-tak%. licno, na slovene ne licim nimalo. al mislim d anosim neki gen, jer mi ovo starije dete ispalo pravo ukrajince. i jos me zove mustafa. a ja mu kazem: volim te ko da si moj.

B

Bliskost srpskog i latinskog je veoma zacudjujuca a navodno poreklo im je sasvim udaljeno.

Razni vizantijski istoricari nemaju jednu istoriju.
dragoljub92 dragoljub92 13:04 23.04.2009

Re: Cestitam na otkricu!

flipper58
dragoljub92
Dejan Tiago Stanković
cekaj, ako je rodjen u cetvrtom veku to je pre no sto su sloveni dosli u bosansku gradisku
čovek bio izviđač,bre


"Kus! Nista te nisam pitao! Mars u pizdu materinu, jebo ti pas mater kuvarsku!" Znao je kapetan Luka s kim ima posla , s nekima se ne moze drukcije.

ma ti ne umeš drugačije,jebo te kapetan luka i njegova četa
flipper58 flipper58 14:39 23.04.2009

Re: Cestitam na otkricu!

ma ti ne umeš drugačije,jebo te kapetan luka i njegova četa


puno hvala brate, bre ovako se osecam kao emancipovan srbin, steta ste ne mozemo uvek ovako da caskamo na izvornom i narodskom maternjem, ko zna mozda ce i sada da se pojavi though-control politically correct svrabezi i da nas obrisu.


U svakom slucaju pisao bih vise ali veza na iPhonu je bila dokurca.
Nastavak diskusije:

licno, kad pogledam prave slovene, da ne kazem poljake, pokapiram da mi balkanci s njima bas nemamo mnogo veze, osim jezicki. ima neti istoricar, nisma mu ima zapamtio, koji je pojedine balkanske porodice pratio unazad, sve do plinija,. on tvrdi da je prica o tome da smo mi sloveni nategnuta, posto je slovena, u predelima juzno od save i dunava bilo svega 15-tak%. licno, na slovene ne licim nimalo.


Teorija o Velikoj seobi je veoma iskljuciva teorija. Smisljena je u vreme kad kada su mislili da mogu naturiti jednostavno resenje za sve situacije, i da ostave samo Germane u borbi protiv Rimljana, a svi posle Slaveni su dosljaci, kao i danasnji gasterbajteri. Teorija o Velikoj seobi ne ostavlja prostora i mogucnosti da govornici jezika koji se kasnije nazvao slovenski (verovatno po slovu). Zive sirom slabo naseljene Evrope. Historiografi Velike seobe su iz romanticarskog doba i pisu makro-istorije o velikim narodima, a mikro-istorije na lokalnom nivou ih ne interesuju.

Postoji jos jedan ranohriscanski eklezijarh za koja se pretpostavlja da je Sloven, to je pisac i episkop Nikita iz Remezijane tj. danasnje Bele Palanke odakle je gle! Desimir Tosic. St. Nicetas (338-420) kako ga zovu na zapadu, je preveo jevandjelje i druge knjige na tracki jezik odnosno na "beski". Pisao je na latinskom a ne na grckom. Kao i Sv. Jeronim proputovao je Mediteranom. Odlicna knjiga o Nikiti (Pobedniku) je "Niketa iz Remezijane" od Zivote Jocica i Svetislava Krstica (1998).

U svakom slucaju mislim da ima neceg u tome sto kapetan Luka spominje Sv. Jeronima.

Domazet Domazet 19:20 23.04.2009

To je zbog toga shto smo...

Dejan Tiago Stanković
licno, kad pogledam prave slovene, da ne kazem poljake, pokapiram da mi balkanci s njima bas nemamo mnogo veze, osim jezicki. ima neti istoricar, nisma mu ima zapamtio, koji je pojedine balkanske porodice pratio unazad, sve do plinija,. on tvrdi da je prica o tome da smo mi sloveni nategnuta, posto je slovena, u predelima juzno od save i dunava bilo svega 15-tak%. licno, na slovene ne licim nimalo. al mislim d anosim neki gen, jer mi ovo starije dete ispalo pravo ukrajince. i jos me zove mustafa. a ja mu kazem: volim te ko da si moj.
...mi balkanski Sloveni otimali turske bule a oni tamo poljski tevtonske Fräuleins. Sada, sasvim je moguce sda Turci i Shvabe imaju drugachije verzije ovih dogadjaja ali ko je josh verovao Turcima i Shvabama...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana