Crtice iz Barselone 2

Milutin Milošević RSS / 23.04.2009. u 17:18

Grad.jpg

 

Monžuik 

Monžuik (Montjuïc - Jevrejsko brdo), je naizgled neveliko uzvišenje koje se uzdiže iznad starog dela grada, sa njegove jugozapadne strane. Nekada je bilo kao Kalemegdan - lepo za obići, ali opasno ako se skrene sa utabanih staza ili ostane unoć. Meštani su ovde bežali od gradske vreve i letnjih vrućina, a dosta njih je imalo i bašte po obroncima, uzgajajući povrće za prehranu. Po zlu se pamti tvrđava na vrhu brda - odatle su Vladine jedinice bombardovale grad tokom političkih nemira 1842. godine, a tu su tamničeni rodoljubi i borci za nezavisnost Katalonije, a mnogi poznati su tu i streljani. Međutim, kada je povodom Svetske izložbe održane u Barseloni izgrađena žičara kojom od Barselonete, preko cele luke, gondole klize onamo, Monžuik je počeo da sve više postaje zanimljiv stanovništvu i pogotovo turistima. Vojska se iselila iz tvrđave sa promenom režima, 1960. godine. Pravi bum došao je tek sa Olimpijskim igrama 1992. godine, kada je izgrađen ceo kompleks sportskih terena, što je dovelo do potpunog preuređenja i oživljavanja ove oblasti - baš kao i celog grada.

Do Monžuika se lako stiže i peške - odmah je na ivici Ravala, nekih 15-tak minuta hoda od Ramble. Međutim, tek ste došli do podnožja. Mada se uzdiže samo 173 metara iznad mora, uspon je poveliki, pa se mnogi odlučuju za neko od prevoznih sredstava. Pored gorepomenute žičare, postoji još jedna manja, koja polazi negde od pola brda - taman da se zapitate da li vredi još dahtati uz stranu ili platiti 6 evra za komotni uspon. Ako ste malo pažljiviji, pogledaćete unaokolo pa videti da ispred prolaze autobusi u kojima je karta manje od evra (a koji inače polaze sa trga Španija). No, vožnja žičarom je posebno zadovoljstvo i isplati se zbog sjajnog pogleda na grad. Ako ste se ipak odlučili za pešačku varijantu, imaćete priliku za odmor u nekoliko izezetno lepih parkova koji uz mir i zelenilo pružaju lep pogled. Tu su još i Etnološki i Arheološki muzej, Grčki teatar i park, Botanička bašta i Fondacija Žoan Miro.

Sa vrha brda, ispred tvrdjave, puca lep pogled na ceo grad, pa stoga ne čudi što je ovde puno turista i lokalaca. Sa druge strane tvrđave, okomito niz stenu, vidi se luka i dalje na jug aerodrom. Sve u svemu, prijaće vam odmor od nekih sat vremena što je dosta da se obiđe tvrđava, odmori, nadiše čistog vazduha koji vetar donosi sa mora i uživa u pogledu na mravinjak koji vas okružuje sa svih strana.

 

Olimpijski prsten 

Anella Olimpica je kompleks terena koji su korišćeni na Olimpijskim igrama održanim u Barseloni 1992. godine. Izgradnja terena je bila sjajan potez gradskih vlasti - iskorišćen je do tada slabo pristupačan teren pun rupčaga, na samo desetak minuta vožnje od centra grada, i to prema aerodromu. 

Središnji objekat ovog kompleksa je Olimpijski stadion. Izgrađen je još 1929. godine, kada je Španija prvi put imala ambiciju da ugosti igre. Medjutim, zbog političke nestabilnosti i kasnijeg građanskog rata, Barselona je morala da sačeka do 1992. godine (kada je inače pobedila Beograd, neki bi rekli tesno i to zbog činjenice da je tadašnji predsednik Olimpijskog komiteta Huan Antonio Samaran bio iz Barselone). Za te igre, stadion je u potpunosti obnovljen, ali je i dalje spolja sačuvao karakterističan starinski, meni veoma prijemčiv izgled.

Niz padinu, od stadiona, niže se kompleks koji čine olimpijska dvorana Sant Đordi, široki prostor ispresecan svetiljkama i vodoskocima, igralište za bejzbol, bazeni, tereni za zagrevanje i razgibavanje i Fakultet za fizičku kulturu. Najmarkantnija građevina je zasigurno toranj koji bi trebalo da služi za komunikacije, ali je tu funkciju odavno izgubio.

Neposredno izvan stadiona je i Olimpijski muzej, ispred koga su u metalu izlivene stope nekih poznatih sportista, uključujući Moniku Seleš, Rafaela Nadala, Pau Gasola, Marka Špica, Lensa Amstronga i druge.

 

 

Nacionalni muzej umetnosti Katalonije

Zgrada Nacionalnog muzeja impozantno se širi na severnoj strani Monžuika, nadvišujući sajam koji se prostro ispod, ogromnu fontanu i široki bulevar kojim se, kroz dve visoke kule od cigala, izlazi na trg Espanja. Ako ste silazili niz Olimpijski kompleks, naći ćete se na vrhu stepenica, na izuzetnoj terasi, u hladu, sa savršenim vidikom ka gradu. Ovde vredi zastati i uživati. 

Budete li tu petkom ili subotom uveče, imaćete i dodatno zadovoljstvo. Sa prvim mrakom kreće spektakl: fontana ispod se razigra, raznobojna svetla šaraju vodu i vazduh, i sve to praćeno prigodnom muzikom. Doživljaj koji nikako ne treba propustiti. 

Ako vam je ostalo vremena, od Nacionalnog muzeja krenite još dalje po brdu, ka zapadu. Sa te strane, pored teniskih terena, imaćete još jedan vidikovac - ovog puta sa pogledaom na gospodski Padrelbes (brdo sa vilama najbogatijih Barselonaca), na nove stambene blokove koji sežu sve do mora i aerodroma u daljini. Samo pažljivo oko prepoznaće ne baš upadljive lukove stadiona Kamp Nou, na kome fudbalski klub Barselona niže svoje uspehe.

 

Korida 

Na trgu Španija nalazi se najstarija korida u Barseloni - Plaça des Brasus les Arenes. Sagrađena je još 1900. godine, ali se u njoj odavno ne održavaju borbe sa bikovima. Poznata je i po tome što su tu 1966. godine koncert održali Bitlsi. Danas se renovira, i ko zna čemu će služiti jednog dana.

Koridu danas možete videti u Plaça de Braus Monumental, u blizini one moderne kule što podseća na glavu šećera. Pedro Guitierez zvani "El Kapea", Žulio Benitez poznat kao "El Kordobes" i Anžel Teruel spremaju se da doakaju bikovima u nedelju, ali ćemo tada mi već biti na putu kući. Po najavama, borbe se održavaju barem dva puta mesečno.

Atačmenti



Komentari (19)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Milutin Milošević Milutin Milošević 17:20 23.04.2009

Izvinjenje

Izvinjavam se svima što ne odgovaram na komentare. Nažalost, nemam dobar pristup, a porodica baš i nije raspoložena da me pušta da brljam po Netu dok je napolju lepo sunce Barselone. Eto, ovaj tekst sam pripremio pre tri dana, a tek sada ga postavljam. Nadam se da su vam tekstovi zanimljiviji od mog odgovora na komentare. Još jednom: izvinjenje!
Blade Runner Blade Runner 17:41 23.04.2009

Re: Izvinjenje

Kako mozes? Buljenje u kompjuter da zamenis tamo nekom suncanom Barselonom. Cak neces ni da odgovaras na komentare zato sto si tamo!! E sad si me bas razocarao.
ig{n}or ig{n}or 18:07 23.04.2009

Re: Izvinjenje

Milutine, nikako nemojte da propustite mala zadovoljstva Barselone koja nisu u centru grada i gde skoro uopste nema turista.

Na primer Plaza de Virreina u delu grada koji se zove Gracia. Uzmete metro do stanice Fontana i kad izadjete odmah prva ulica levo (odmah iza ugla) je Asturies, koja ce vas dovesti do trga na kojem je crkva Virreina. Proci cete pored Plaza del Diamant, gde je za vreme gradjanskog rata bilo podzemno skloniste od bombi, i koja je jedan od simbola grada. Cela Gracia je lepa a ulica Verdi je glavno setaliste, spusta se do Plaze de la Revolución, gde morate da probate sladoled u najstarijoj poslasticarnici u kraju. Na 2 minuta od tog trga su Plaza del Sol i Plaza Rius i Taulet.

Osim Grasije, vredi posetiti i kraj koji se zove Sarria. Nadjite ulicu Major de Sarria (na srecu, ne radi se ni o kakvom brkatom majoru JNA niti bilo sta slicno, Calle Mayor - ili na katalonskom Carrer Major - znaci Glavna Ulica). Tamo OBAVEZNO probajte "patatas bravas" u baru koji se zove Tomás. Ako ne uspete da ga nadjete pitajte bilo koga na ulici, svi znaju gde je.

Pozdrav!


ecce-florian ecce-florian 20:12 23.04.2009

Re: Izvinjenje

Jesi se ti to trajno tamo preselio? Jek ovo od našeg specijalnog izveštača?
Crni gazda, pa ko još vodi porodicu u Barcelonu sem Jelice Greganović.
Jadan ti.
Smisli neko objašnjenje: dete treba da studira, da zena ne izgubi posao na ovu SEKU, velika je zagađenost, ptičji grip šta ti ja znam već šta....
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:02 23.04.2009

Re: Izvinjenje

Milutine, nikako nemojte da propustite mala zadovoljstva Barselone koja nisu u centru grada i gde skoro uopste nema turista.

Pokušavam, ali ne znam hoću li stići. Juče smo bili u Poble Nou, a danas smo landrali Graciom, od Parka Guel nadole.

Sutra mi već dolaze pacijenti - ali probaću još ponešto da uhvatim.

Hvala na preporukama
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:04 23.04.2009

Re: Izvinjenje

Jesi se ti to trajno tamo preselio? Jek ovo od našeg specijalnog izveštača?
Crni gazda, pa ko još vodi porodicu u Barcelonu sem Jelice Greganović.

Vidi, Cvetko: povratna karta iz Temišvara je bila 50 evra. Stan u ulici pored Knez Mihajlove je 100 evra na dan, za petoro barem. Ergo: isplati se, baš, bez obzira i na SEKu i na DEKU
ecce-florian ecce-florian 23:43 23.04.2009

Re: Izvinjenje

Stan u ulici pored Knez Mihajlove je 100 evra na dan, za petoro barem.

Jel to jope stižu neki posmatrači.
Biće sranja vidim ja.
NNN NNN 02:24 24.04.2009

Re: Izvinjenje

Buljenje u kompjuter da zamenis tamo nekom suncanom Barselonom
Pa još i porodicu stavljaš ispred zadovoljstva da čukaš po tastaturi komentare bezobraznim čitaocima koji ni preporuke ne daju..
U to ime, preporuka!
BFN
vracarac92 vracarac92 17:34 23.04.2009

Barsa!

meni je poslednji boravak u Barseloni ostao u prilicno ruznom secanju.
Bilo je to 1996. (?) i Zvezda je igrala na Nou Kampu.
Moja grupa (stotinak delija) je syigla u grad oko podne i savrseno smo se zezali po gradu.
Popili smo hektolitre piva i dobro "podgrejani" otisli na stadion.
Sve je pocelo kao u bajci, onaj blesavi Zivkovic je dao nemoguc gol na samom pocetku utakmice ali su Spanci vrlo brzo stavili stavri na svoje mesto i pobedili sa 3:1.
Problem je nastao pri povratku za Beograd, Spanska policija je bez ikakvog razloga na aerodromu pocela da trenira strogocu na zaista mirnim (ali pijanim) navijacima Crvene Zvezde...to je bila inicijalna kapisla. Pocelo je masovno koskanje a flase i stolice su krenule da lete sa jednog na drugi kraj aerodroma. Ubrzo se sve nekako smirilo, bar na prvi pogled.
Spanski specijalci su u jednom trenutku uleteli u odveli dva nasa drugara (zasto njih dvojicu zaista ne znam, da je bilo pravde bili bi odvedeni neki drugi ukljucujuci mene) I onda je nastao haos, opsta tuca sa policijom, baklje ne sve strane, aerodromski inventar leti na sve strane...vazdusni saobracaj je bio blokiran dva sata a za divno cudo, niko od obicnih putnika nije bio povredjen niti jedna radnja ostecena. Na kraju su pustili dvojcu uhapsenih i avion je uredno odleteo za Beograd.
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:07 23.04.2009

Re: Barsa!

Ovo me malo podseti na Bari (sem rezultata, he, he)
trener92 trener92 17:44 23.04.2009

Uaaaa

nije raspoložena da me pušta da brljam po Netu


....( Zna se ko nosi pantalone u kući),

ali izvadio si se u nastavku

dok je napolju lepo sunce Barselone


u pravu su,
Kad se vratiš za sve ćeš da odgovaraš
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:08 23.04.2009

Re: Uaaaa

Kad se vratiš za sve ćeš da odgovaraš

Ćuti, već sam

Srećom dodje mi kćerka na Net da se proćaska sa drugarima, pa i mene pusti žena. Već drugi put danas - ovo ću morati da odradim
trener92 trener92 04:31 25.04.2009

Re: Uaaaa

Već drugi put danas - ovo ću morati da odradim


...
niccolo niccolo 17:49 23.04.2009

E baš lepo...

...kad budem išao put Barselone neće mi trebati oni sajtovi šta treba posetiti u _____, samo odem na Milutinove blogove...

Milutin Milošević Milutin Milošević 22:11 23.04.2009

Re: E baš lepo...

medjutim92 medjutim92 08:27 24.04.2009

Zikino brdo je cudo..

kao i Zikina fontana..

Man' se bloga, pisaces kad se vratis
Milutin Milošević Milutin Milošević 21:59 24.04.2009

Re: Zikino brdo je cudo..

medjutim92
kao i Zikina fontana..
Man' se bloga, pisaces kad se vratis

Ma, jasno, ne postizavam ništa
leopold_lady leopold_lady 19:44 26.04.2009

Nema šta da se izvinjavaš....

Uživaj - sa svojim devojčicama.....

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana