Kraj 1944.

Krugolina Borup RSS / 24.04.2009. u 21:36

Vid' ti nje! Kuva kavu u mrak, vuče to njeno sokoćalo, znam ja saće da sedne pa da pripitkuje... Ajde, šta sad oćeš da ti pričam? Oću, što da neću, za drugo više i nijesam...

Gost autor: baka Evdokija

Oktobar 44-te, ravno je četri godine kako sam kod oca. Rat je već na kraj, poneki se i vratili iz logori i zarobljeništvo, od mog Mitra mi stiže pismo da je u neki izbjeglički kamp i da ga čekam za koju nedjelju da mi dođe sa sanitetski voz. Javljaju da još gde gde ima četnika i bandi, ali već lakše se diše i malo se narod primirio, lakše se spava.

Taj mi mjesec stiže i poruka od mog Danila, laka mu crna zemlja, da je bolan i na umoru i da dođem. Svatila sam ja odma, kad je pisalo da ja dođem, da decu ne vodim. Još su bila zala vremena, nije za put ni ženi samoj a kamo i decu. A moj otac kao lud, ni da me prati ni da mi brani, al' prelomi pa mi kaže, Danilo ima samo Mitra, drugu decu uzo višnji i oni prvi rat, ajde ti, spremi suve rane i idi, možda ga i nađes živog.

Tako se ja spremim. Napekla mi majka leba, tri pogače, napunila bisage suvim paprikama, jevrejskim jajima, malo suvog mesa, a oco mi dao pet dukata, tada se više nije znalo koje pare vrede, a zlato uvek ima cenu. Pa odem u Crveni krst u Jagodinu i kažem kako je, da moram u Crnu Goru.

A i ovo moram da kažem. Tada je u Crvenom krstu radila Cana Babović, ona je bila neka vlast tamo, a ja sam znala da je njojzi sin u Rusiju, da ga tamo poslala da mu glavu sačuva što su ona i muž bili komunisti pre rata, znala sam da je dušna žena i da će da pomogne. Pa odem u Jagodinu, vidim, došli tu razni sa najgore muke, gladni, bosi, goli. A meni moja muka najgora, moram Danilu, sve mi ono kako me pazio pred očima. Uđem tamo, kažem koja sam, šta mi je muka, vidim, oni će mene da vrate kući, pa viknem malko, ja sam Mitra Bjelopavlića žena, kuma Buda Tomovića, on vi je bio komandant i komesar i komunista u Crnu Goru, idem Danilu što vi je krio pisma i panflete pre rata, a zovi ti Canu i kaži ko ti je u kancelariju, pa nju pitaj što ćeš sa mnom! Znala je Cana i Buda i mog Mitra, što im je rekla ne znam, ali drugi dan ja na kamion, pa u Crnu Goru. Davali me sa jedan kamion na drugi, i za dva dana ja dođoh pred Bjela polja. I nemoj to više da ponavljam, nije Bjelo polje, no zaselak, 7 kuća je bilo, više ga nema još od 54-te, a zvalo se Bjela polja, Poljice, kako oćeš.

Kad sam došla na puškomet do kuću, meni nešto pripalo muka. Setim se ono 38-me, kad me Mitar doveo prvi put, kako je bilo dvorište, pa štale, kuće... Sad sve propalo, opalo, kapija kriva, ograde nema, nije je valjda nesretnik ložio u nevolji. Dim iz odžaka, nema šta da ga vidiš, tanak, neka trava nikla po krov, a korova i divjake puno dvorište. Klecaju kolena, a neka me snaga ponela, potrčim... Gurnem vrata, moj dobri Danilo leži na oni krevet u sobu, strina Dujka što me porađala sedi uz vatru i nešto mu broji. Kad me video, sunce ga ozarilo, eto meni ćeri Evdokije... plakala sam ko bijeno dete, plakala i za Mitra što mi ga nema, i za moju strinu Latinku što je umrla malo pre tog, i za sve muke što sam imala, sve me stislo i plačem ja kao mala... Kad se malo pogledasmo, vidim ja da njemu strinka Dujka valja ko i meni za porođaj, pa je polako ispratim njenoj kući. A ona, zmija nevaljana, pita me, de su ti djeca, nesretnice, jesi li koje sačuvala, kad te nema tolike godine da pitaš za ovu kuću. Ispratim je, mislim se, idi ženo s milim Bogom, još koju zlu reč ubiće te Danilo ko tuđu...

A kad već pričam, ona, ta strina Dujka, je bila udovica od Danilovog brata. Sitna, mala, spečena, obudovjela mlada, djete joj, sin, bio u desetu godinu kad muž poginuo u oni prvi rat, kuća joj je bila dole prema selu. A kad se sin oženio, pakostila je snai kolko je mogla, ništa joj nije valjalo i prijalo, a nije smela mnogo nego krišom, kad su same, jer pred sinom nije smjela. A još kad je snaja, Nena, rodila četvero muških jedan drugom do uveta, skroz se prozlila, pa kad gođ je kome trebovala ženska ruka, sin je slao u pomoć, da bi li se malo jadna Nena od nje odmorila i tišinu slušala. A živela je ko svaki skot, devedeset i kusur godina.

Tako ostali sami, dobri Danilo i ja. Ja izvadih malo ljeba i mesa, paprika, pa sedosmo da pričamo. Kazivo je da nije imao mnogo muke od Italijana, daleko je kuća i nisu ga mnogo dirali, ali je bolan već dugo i zna da mu je došao kraj.

Bila sam tu, kod njega, dva i po mjeseca, i sve sam poradila kako je trebovalo. Kazao je de je skrivnica sa mojim dukatima što mi oco dao za svadbu, da to otkopam i nosim kad ga saranim, i dovela sam i majstora da mu sklepa kovčeg pa smo ga turili u štalu dok nije vreme.

Umro mi je, moj svekar, na dan do Nove godine. Kako koje? Slušaš ti mene?!?! 44-te!!

Smrzla zemlja, a nema muških mnogo, saranismo ga sve po redu, ja i bratanac njegov. A od moje aljine sa venčanja sam sašila jastuk i pokrov, i sve sam ga obukla u oni odelo što je nosio kad je došao da me vodi.

Kad smo ga saranili, ja debelim ekserima zakujem vrata, umotam ikonu i kadionicu u maramu, spakujem što sam mogla poneti u bisage, a dve ovce i kravu spustim kod Nene u štalu, to je njojzi Danilo ostavio... Pa ajd kući...

A zaželela sam se i moje dece, Dragor i Divna su mi bili već peta godina...

 Komentari (36)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

margos margos 21:50 24.04.2009

E...

a je l to Spasenija Cana Babović u pitanju?
Šta da kažem, sem pozdrav baka Seki. Veliki. Preko sokoćala :)
djina.unuka_evdokija djina.unuka_evdokija 22:19 24.04.2009

Re: E...

Ako sam ja sve dobro pohvatala, jeste, to je ta zena... Znas, mojoj baki, Evdokiji, funkcije ne znace mnogo, to sto je Cana u nekom momentu bila i ministar zdravlja, sto joj je kum bio narodni heroj a kasnije jedan od zetova poznati lekar specijalista, to je njoj nevazno... Za nju, Cana je dusevna zena, Budo veseljak a moj teca ljubitelj njene zeljanice i domaceg vina....
Pozdrav, Djina
margos margos 22:25 24.04.2009

Re: E...

Hvala, Đina - po svemu sam mogla i da zaključim da je tako kako kažeš... nego mi odjednom iskrsnu ime... vratih se u pionire:)))
djina.unuka_evdokija djina.unuka_evdokija 22:48 24.04.2009

Re: E...

A tek da zamislis kako je meni dok je slusam i hvatam beleske.... Ima u njenim pricama jos heroja tih dana, ali nekako, iz sasvim drugacijeg ugla... Meni je, recimo, Jovanka Broz lice sa slike, znas ono, Josip Broz Tito sa suprugom u poseti Egiptu.... A njoj je to duhovita zena koju je imala prilike da upozna, koja je volela kad joj iz njenog kraja posalju vunene carape i pila je kafu sa malo secera.... I znala je svakom da pomogne i da preskoci ponekog birokratu za sitne gluposti tipa smestanje u djacki dom, a to je moliocima znacilo mnogo....
Ja mnoge licnosti sa slika iz knjiga zamisljam sasvim drugacije, samo zbog Evdinih prica...
4krofnica 4krofnica 22:43 24.04.2009

*****

svidja mi se
A živela je ko svaki skot, devedeset i kusur godinapozrav baki i unuki, nego citala sam i ranije, a propustila sta bese sa Mitrom? jel poginuo u ratu?
djina.unuka_evdokija djina.unuka_evdokija 22:49 24.04.2009

Re: *****

Ne, nikako! Vatio se ziv, ne mnogo zdrav, i ja ga pamtim, umro je tek 1988.....
Djina
4krofnica 4krofnica 22:56 24.04.2009

Re: *****

aha, hvala za informaciju,
a citam svaki tekst i verujem mnogi, koji nesalju komentare,
Vasa baka i njene price su pravo bogatstvo.

djina.unuka_evdokija djina.unuka_evdokija 23:03 24.04.2009

Re: *****

Pa, bilo bi lepo da nesto kazu, meni licno mnogo znaci Krugolina i njena pomoc, ona pripitkuje sta joj nije dovoljno jasno, tera me da sve ovo slozim po redu, razumljivo, da objasnim neke ljude i situacije koje ja vec znam ali nikako da ukapiram da citaoci ne znaju... Svaki mi komentar, pitanje znaci mnogo, daje mi smernice sta da pitam sledeci put i koje detalje da razjasnjavam... Tako je bilo sa Radom Nedeljkovom, ja sam tu pricu znala, ali sam morala da napravim malu digresiju pa da objasnim cega se to Evda pribojavala te prve bracne noci.... Hvala na podrsci, citamo se i dalje....Djina
Dejan Tiago Stanković Dejan Tiago Stanković 23:05 24.04.2009

Re: *****

bilo bi lepo da nesto kazu


samo ti nastavi ovako kako radis.
ovako je tolstoj objavljivao, u nastavcima.
jacHa. jacHa. 23:23 24.04.2009

Re: *****

meni licno mnogo znaci Krugolina i njena pomoc

i krugolina je dušna žena
scarpe scarpe 22:50 24.04.2009

.

čestitam
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:21 24.04.2009

Re: .

A živela je ko svaki skot, devedeset i kusur godina.


Majstorski.
Samo napred Djina i bako. Lepo je imati vas ovde.
jacHa. jacHa. 23:21 24.04.2009

ljubimo

te djino i nano evdikija, ja i moja nana ljubica. ona ima 84 godine i priče za još toliko. živimo zajedno. znam kakvo bogatstvo imaš, jer i ja ga imam. nastavite da pišete i pričate. ako te je dejan stanković zvao da nastaviš, to ti je vrhunski kompliment. prevodio je andrića na portugalski i majstor je u priči i pisanju. a nastavi i ti, dejane, nemoj opet da iščezneš
djina.unuka_evdokija djina.unuka_evdokija 23:37 24.04.2009

Re: ljubimo

Nisam znala za to, hvala na informaciji, tek sad cu da strepim od njegovih komentara... A znas sta je najludje od svega? Meni je otac pola Crnogorac pola Italijan, rodjen i odgajen u majcinoj porodici, pravi Crnogorac, majka mi je Evdino trece dete, sticajem okolnosti engleski mi je maternji i razmisljam na engleskom.... A zapisujem ovo na srpskom, i to na ovoj unikatno Evdinoj mesavini ekavskog, ijekavskog, turcizama i starog srpskog.. Da li mi verujes da je pola i ne razumem kad prica? Neko je komentarisao kako mu je cudno da se Evdin recnik i gramatika kvare iz price u pricu. Ma ne kvari se nista, to sam ja kriva, pokusavala sam u pocetku da je malo doteram, da bude jasnije, a posle shvatim da mi je pametnije da igram stenografa nego urednika i lektora, pa lepo kucam kako ona prica, pa ko razume, dobro je... Vidim da za sad svi sve lepo razumeju, jos niko nije trazio prevod!
Hvala na podrsci i lepim recima i pozdrav baki Ljubici.
jacHa. jacHa. 23:46 24.04.2009

Re: ljubimo

pozdrav baki Ljubici

hvala!
odlično stenografišeš, i moja ljubičica priča nekim jezikom koji se sad ne govori, ali ja ga mnogo volim. znaš, kad počne idilu o bukovcu gde je odrasla u zadruzi sa roditeljima, stričevima, babama, dedama i raznim batama, bajicama, brale (u množini, aj trt!)... prosto mi žao što nisam i ja tad rasla da s njom čuvam goveda i igram se na ljuljašci od konopljinog platna koje se isteže pod njom. ljuuuulj!
a od dejana ne treba strepiš. idi malo čitaj ga kad si dokona. uživancija božija!
NNN NNN 23:52 24.04.2009

Re: ljubimo

pa lepo kucam kako ona prica, pa ko razume, dobro je... Vidim da za sad svi sve lepo razumeju, jos niko nije trazio prevod

I nastavi tako. Duh jednog vremena ništa bolje ne može da prenose nego duh jezika tog vremena... Neki izrazi, način razmišljanja, prosto su "neprevodivi" u moderni rečnik.
BFN
djina.unuka_evdokija djina.unuka_evdokija 23:54 24.04.2009

Re: ljubimo

Hvala, zaista od srca, hvala!
A tu bih pricu o Bukovcu rado procitala i ja, znas, ja sam odrasla kod Londona, blizu Oxforda, meni je recimo, Bukovac cista egzotika! Kad sam imala 10ak godina i doveli me Evdi na cuvanje na par godina, a ona me odvela u svoje selo, kod Bagrdana, nacisto sam se istraumirala od jednog pevca, tri dana nisam izlazila iz kuce zbog tog kljunatog cudovista! Tek kad sam ga dobila u supi smirila sam se..... A Evda mi je bila cudo nevidjeno, zamisli, sekirom kolje kokoske i bere koprive za corbu?! A!? Posle sam navikla, naucila jezik, pa sam se drala ko magare kad su dosli mama i tata da me vode..... Bogami, i ritala sam kao magarac...
jacHa. jacHa. 00:07 25.04.2009

Re: ljubimo

pisaću ti jednom o bukovcu. moja nana je moju ćeru od dvadest meseci naučila da kaže petov umesto petao, kad smo već kod pevca
dragan17 dragan17 00:07 25.04.2009

uzivao jesam

Lepe price baka Evdokije, i stvarno jesam uzivao dok sam ih citao (ja sam bio jedan od onih sto nisu komentarisali, a po vise puta sam citao svaku).

Moram da primetim da je ova poprilicno drugacija od onih prethodnih, dok su one ranije bile tople, nepristrasne i poucne, price jedne obicne zene u neobicnim situacijama i vremenima, ova se nekako razlikuje. Pocinje sa izbegavanja cetnickih bandi napreduje sa "dusevnom" Canom Babovic (vidim iz komentara da znate Canin poratni profesionalni razvoj, ne znam da li znate i za ratni, tu vec nema mnogo dusevnih stvari, jos od "oslobodjenja" Borika '42) da bi se onda ponovo razvila i zavrsila sa iskrenoscu prethodnih kazivanja bake Evdokije.

Ne kritikujem ni vas ni baku, samo ne vidim cemu ova strana price cak i ako se radi o pukom stenografisanju. Ja cu sigurno i dalje citati baka Evdokiju, onaj deo prica koji vredi je isuvise lep da bih ga propustio.

Dejan Tiago Stanković Dejan Tiago Stanković 00:10 25.04.2009

Re: uzivao jesam

ovo samo dodaje slojeve liku.
dragan17 dragan17 00:13 25.04.2009

Re: uzivao jesam

Dejan Tiago Stanković
ovo samo dodaje slojeve liku.Nisam siguran da mi se svidja taj sloj pa cu baku citati bez njega.
djina.unuka_evdokija djina.unuka_evdokija 00:18 25.04.2009

Re: uzivao jesam

Izgleda da nisam ja to bas lepo stenografisala... Dakle, Evda kaze da su javljali da ima cetnika i bandi, bez ikakve politicke konotacije, jednostavna zivotna cinjenica, gde su cetnici i bande tamo su i partizani koji ih jure i zalutali metak kojeg se treba cuvati... A o Cani Babovic ne znam ama bas nista sem da je u nekom momentu bila u Crvenom Krstu a u nekom drugom ministar zdravlja... Posto je ni ja ni Evda nismo licno poznavale, nisam se raspitivala o njenom zivotu. Tad, u tom trenutku, Evda se pozvala na nju i predratno poznanstvo Canino i Mitrovo, i Cana je pomogla... Hvala joj na tome, a za ostale grehe i dobra dela... Ima ko da sudi. Jesam li sad mozda jasnija?
dragan17 dragan17 00:22 25.04.2009

Re: uzivao jesam

djina.unuka_evdokija
Izgleda da nisam ja to bas lepo stenografisala... Dakle, Evda kaze da su javljali da ima cetnika i bandi, bez ikakve politicke konotacije, jednostavna zivotna cinjenica, gde su cetnici i bande tamo su i partizani koji ih jure i zalutali metak kojeg se treba cuvati... A o Cani Babovic ne znam ama bas nista sem da je u nekom momentu bila u Crvenom Krstu a u nekom drugom ministar zdravlja... Posto je ni ja ni Evda nismo licno poznavale, nisam se raspitivala o njenom zivotu. Tad, u tom trenutku, Evda se pozvala na nju i predratno poznanstvo Canino i Mitrovo, i Cana je pomogla... Hvala joj na tome, a za ostale grehe i dobra dela... Ima ko da sudi. Jesam li sad mozda jasnija?


Kao sto sam rekao, ne kritikujem.

Savrseno jasno, i slazem se, ima ko da sudi.
NNN NNN 01:15 25.04.2009

Kad čitam Evdokiju

Još više mi nedostaje baka.
tea11 tea11 01:18 25.04.2009

preporuka kao i uvek

obozavam da citam sve sto kaze baka evdokija, samo nastavite!
Vera Johnson Vera Johnson 02:18 25.04.2009

priznajem

"Ma ne kvari se nista, to sam ja kriva, pokusavala sam u pocetku da je malo doteram, da bude jasnije, a posle shvatim da mi je pametnije da igram stenografa nego urednika i lektora, pa lepo kucam kako ona prica, pa ko razume, dobro je... Vidim da za sad svi sve lepo razumeju, jos niko nije trazio prevod! "

ja sam takodje jedna od onih koji "religiozno" citaju baka evdokijine pricice, a ne javljam se.

drago mi je sto ste prestali da doterujete njene reci. drago mi je sto baka evdokija ne koristi reci kao sto je edukacija, odradjivanje i slicno.

bravo, prelepo je. hvala vam sto belezite bakine reci. nadam se da ce to sve jednog dana stati u neku knjigu koju bih volela da imam kod kuce.
anastasija.p anastasija.p 03:00 25.04.2009

Neka kazu nesto...Pa, bilo bi lepo da nesto kazu


Draga Djina,


Ne pisem mnogo, ali sam tu i citam.
Moja baka je umrla pre 10 godina, a bila je zmaj bas kao i tvoja.
I volela me je bas kao sto tvoja baka voli tebe. Moja Ruza, tako me je zvala :)
Imala je 6oro dece, 10 unuka i 17 praunika. Dedu su streljali u jednoj od onih akcija 100 za 1, pa je ostala sama.
Dok citam tvoje tj, bakine price, mnogo mi nedostaje moja baka.
Hvala ti za to sto se trudis i kucas...
lelemood lelemood 07:08 25.04.2009

Neka kazu nesto...

od nje odmorila i tišinu slušala. Sve procitao od bake Evde. Hocu jos!!!
lelemood lelemood 07:14 25.04.2009

Neka kazu nesto...

lelemood
od nje odmorila i tišinu slušala. Sve procitao od bake Evde. Hocu jos!!!

Bilo sta!
lenamur lenamur 10:46 25.04.2009

Pozdrav Seki i Djini

Od jos jedne verne citateljke koja ne komentarise nego samo uziva.
teodorakaze teodorakaze 12:13 25.04.2009

Preporuka naravno

Svaki tekst mi odmah ide u favorite. Divno je citati vas. Samo nastavite
shumska shumska 14:34 25.04.2009

da kažem ono što i prošli put

samo nastavite - moram ovako navijački da se potpišem, ne daj bože da pomislite kako manje komentara npr. znači manje intresovanje (to ja tako nešto kako da kažem - tripujem, e)
nikakva analiza, pitanja...samo i dalje budite tu -

pozdravite svoju hrabru baku. vratila nam je sve naše koje pogubismo
djina.unuka_evdokija djina.unuka_evdokija 14:59 25.04.2009

Re: da kažem ono što i prošli put

Ovo je zapravo samo deo cele price o sahrani Danila, Mitrovom povratku i seobi u Beograd i o zivotu u zajednickom stanu... Meni je ovo kao pokidano parce, ali Kru ima celu pricu pa mislim da ce je dodati uskoro... Veceras, koliko sam razumela.... Citamo se!
Djina
mramorcanka mramorcanka 13:47 26.04.2009

Baka Evdokija

Isplakah se čitajući ove priče. Neka Višnji poživi i tebe i tvoju baku mnogo godina
ksendza1 ksendza1 18:39 26.04.2009

Divne price...

sve ih pratim, od prve Zivela baka jos bar ovoliko, da za 80 godina mozemo da se osvrnemo na sada Pozdrav Djini i baki
maca22 maca22 20:38 26.04.2009

Ova prica mi se bas dopala

Hvala :)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana