Štrajkač odsekao sopstveni prst, a država nije u štrajku !

sentinel26 RSS / 25.04.2009. u 00:32

 

Ovako glasi jedna jučerašnja, malo frizirana (ili cenzurisana ) vest:

********************************

"Drastičan potez radnika u štrajku

24. april 2009. | 15:05 -> 16:36 | Izvor: B92

Novi Pazar -- Predsednik udruženja tekstilnih radnika iz Novog Pazara Zoran Bulatović, koji sa grupom radnika štrajkuje glađu, odsekao je deo sopstvenog prsta.

Bulatović je najavio da će to svakog dana činiti po jedan radnik dok im se ne isplate zarade od 1993. do prestanka radnog odnosa.

Članovi udruženja tekstilnih radnika u Novom Pazaru su se pre tri dana zaključali u prostorije svoje asocijacije u zgradi "Jezero" i započeli štrajk glađu."

******************************* 

Prvobitna vest koja je emitovana i preko TV bila je začinjena i "podatkom" da je pomenuti radnik i pojeo taj svoj odsečeni prst.

Istina ili ne, vest sa ovim dodatkom ili bez njega je alarmantna.

Mnogi su već rekli da to nije jedino preduzeće gdje se štrajkuje (i gladju )  zbog velikog duga poslodavca prema radnicima i prema državi za poreze i doprinose

Ali država ne štrajkuje i ne seče svoje prste.

Nastavak  gornje vesti sadrži i sledeće podatke:

**********************************

"Radnici koji štrajkuju zahtevaju isplatu zarada za period od 1993. godine do prestanka radnog odnosa po osnovu sporazuma o socijalnom programu.

U pismu koje su uputili ministarstvu finansija i ekonomije traže da se hitno završi započeta konverzija dugova holding kompanije "Raška", kao i povezivanje i dokup radnog staža od države za radnike kojima nedostaje do pet godina za prevremeni odlazak u penziju.

Zahtevi su upućeni i premijeru Mirku Cvetkoviću kao i na adresu Ministarstva pravde.

U pismima između ostalog piše da su radnici "zakinuti" za pimanja od 65 odsto od prosečne zarade i pred Opštinskim sudom u Novom Pazaru pokrenute su tužbe." 

*********************************

Pa da pogledamo da li je Pravda u Novom Pazaru, u režiji Vlade Srbije, njene Agencije za privatizaciju i bivše lokalne vlasti na čelu sa dr. Sulejmanom Ugljaninom (sadašnji ministar za regionalni razvoj ) i Opštinskog suda u N.Pazaru, slijepa, spora, dostižna ili šta još.

Period 1992 - 94.godine:

  • 1) 2 radnice preduzeća Raška Holding ad,
  • 2) 1 radnica trikotaže Raška ad, i
  • 3) 1 radnica preduzeća Raška Holding - Raška pamučna predionica (sve iz Novog Pazara )

Upućene su na prinudni (plaćeni ) odmor na neodredjeno vreme, "dok se situacija u preduzećima ne popravi".

  • - Poslodavci u obavezi da isplaćuju umanjena primanja i državi doprinose za socijalno osiguranje.
  • - Poslodavci ne izvršavaju svoje obaveze.
  • - Radnice počinju da podnose tužbe sudu.
  • - Sporovi traju, ...traju do 2003/2004, godine.
  • - Presude Opštinaskog suda u Novom Pazaru postaju konačne i pravosnažne.
  • - Poslodavci se ne obaziru na presude.
  • - Radnice podnose Opštinskom sudu predloge za izvršenje.
  • - Opštinski sud dozvoljava izvršenje i donosi rešenja o izvršenju.
  • - Izvršenja se ne sprovode iz razloga što Sud ne poštuje zakonske propise o izvršenju i što poslodavci ne posluju preko legalnih bankarskih računa, već preko računa nepoznatih čak i poreskim organima.
  • - Radnice 21.02.2005. podnose predstavke Ministarstvu finansija u kome ga obaveštavaju da ta preduzeća poslednjih 10 godina ne posluju preko bankarskih računa.
  • - Očekuje se reakcija Ministarstva finansija u vidu specijalne inspekcije u preduzećima i lokalnoj poreskoj upravi.
  • - Očekivanje iIi nadanje ludom radovanje.
  • - Ministarstvo finansija 21.03.2005.godine odgovara da su gore navedeni dopisi propisno razmotreni i da s obzirom na poverljivu prirodu dobijenih informacija ne mogu saopštiti nikakve detalje !
  • - Radnice opet, 06.06.2005. obaveštavaju to ministarstvo da se situacija u vezi tih preduzeća nije promijenila.
  • - Ministarstvo finansija i dalje ne reaguje.
  • - Prošlo je 3 godine od pravosnažnosti sudskih presuda koje se ne izvršavaju.

       Radnice se obraćaju Sudu u Strazburu.

************************

Evo samo nekih odgovora Vlade Srbije (Sudu u Strazburu ) na njihove predstavke (vlada VK , a ministar finansija je M.Dinkić ).

108) Vlada tvrdila da se Država ne može smatrati odgovornom za preduzeće koje je delimično u društvenoj svojini.

110) Sud utvrdio da se radi o preduzećima sa većinskim društvenim kapitalom i da njima upravlja Agencija za privatizaciju, koja je i sama državni organ.

113) Vlada primećuje da je Trikotaža Raška u privatnom vlasništvu što "isključuje odgovornost Države".

114) Sud podseća da je, bez obzira na to da li je dužnik privatno lice ili subjekt kojim upravlja Država, na Državi da, kad god joj je povereno izvršenje njenih sopstvenih presuda, preduzme sve neophodne korake s tim u vezi.

116) Vlada je navela da podnositeljke predstavki nisu iscrpele sva domaća delotvorna pravna sredstva. Naročito, one su propustile da se žale zbog spornog odugovlačenja predsedniku Opštinskog suda, predsedniku Okružnog suda, odnosno Nadzornom odboru Vrhovnog suda. Dalje, podnositeljke predstavki niti su podnele krivične prijave, niti su pokrenule posebne parniče postupke na osnovu Zakona o obligacionim odnosima i Ustava Srbije, niti, pored svega toga, na osnovu Konvencije.

•117) Sud je već utvrdio u ranijim predmetima da se pravna sredstva na koja se Vlada poziva ne mogu smatrati delotvornim u smislu njegove utvrđene prakse prema članu 35. stav 1. Konvencije

123) Sud podseća da se izvršenje presude koju je sud doneo mora smatrati sastavnim delom "suđenja".....................

 Najzad, bez obzira da li je dužnik privatni ili društveni subjekt, na Državi je da preduzme sve neophodne mere da se pravosnažna sudska presuda izvrši.

124) Sud je već utvrdio da je Država odgovorna za dugovanja preduzeća sa večinskim društvenim kapitalom. .................

Organi Srbije, stoga, nisu preduzeli neophodne mere da se presude o kojima je reč izvrše a niti su dali ubedljive razloge za taj propust.

**************************** 

Ćitajući sve ovo ja mislim da je radnik koji je odsekao svoj prst  (svejedno je li ga stvarno pojeo ili nije ), bio u nekoj vrsti iznudice i da se na taj korak odlučio  iz očaja i zbog neverice u pravdu. (Sve one izjave psihologa mogu se baciti u korpu za djubre ).

Predsednik Opštinskog suda u N.Pazaru i dalje rukovodi tim sudom (mnogi su zaboravili dan kada je zauzeo tu fotelju ), sud će i dalje da donosi presude koje neće izvršavati, a ministra pravde nema ko da izvede na sud zbog ovakve ne(pravde ).

Tadašnji predsednik vlade, gospodin V.Koštunica uživa u svojoj ulozi, g-din Dinkić i dalje ministruje, a bivši gradonačelnik N.Pazara, S.Ugljanin je avanzovao u ministra za regionalni razvoj.

Blago regionima koje će on da razvija ?

Napomena: Brojevi ispred pojedinih pasusa su oznake i redni brojevi iz Presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu (pr.br. 35835/05, 43548/05, 43569/05 i 36986/06 ) zbog povrede prava na sudjenje u razumnom roku i mirno uživanje imovine zbog neizvršenja sudske odluke.

Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, član 6. stav 1. i član 1. Protokola 1.

 



Komentari (46)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

sentinel26 sentinel26 00:38 25.04.2009

Poslednja vijest

“U Novom Pazaru situacija ozbiljna”

25. april 2009. | 00:52 | Izvor: B92, Tanjug

Novi Pazar -- Radnik koji je u znak protesta odsekao sebi prst u teškom stanju. Zamenik ombudsmana kaže da je situacija u Novom Pazaru vrlo ozbiljna
U Novom Pazaru, predsednik Udruženja tekstilnih radnika Zoran Bulatović, inače vođa grupe koja štrajkuje glađu, odsekao je u petak sebi prst u znak protesta zbog, kako kaže, nebrige države prema radnicima u tom regionu koji gladuju.
Bulatović je posle lekarske intervenicje napustio bolnicu i vratio se kod štrajkača, i sada je u teškom stanju, ali kaže da ne odustaje od zahteva.

nsarski nsarski 01:03 25.04.2009

Ovo je prilicno cudno

Yubitsume, ili odsecanje dela prsta, se praktikuje u Japanu vekovima, ali kao izraz izvinjenja. Ritual potice pre nego sto je Yakuza (japanska mafija, u sustini) nastala, a koristili su je kockari koji nisu imali novac da isplate kockarski dug.
Zato je cudno. Radnik bez prsta ne moze vise nikad da dobro obavlja posao koji zna (tekstilna industrija).
Ima li ovaj dogadja veze sa tim ritualom?
sentinel26 sentinel26 01:15 25.04.2009

Re: Ovo je prilicno cudno

nsarski
Yubitsume, ili odsecanje dela prsta, se praktikuje u Japanu vekovima, ali kao izraz izvinjenja. Ritual potice pre nego sto je Yakuza (japanska mafija, u sustini) nastala, a koristili su je kockari koji nisu imali novac da isplate kockarski dug. Zato je cudno. Radnik bez prsta ne moze vise nikad da dobro obavlja posao koji zna (tekstilna industrija).Ima li ovaj dogadja veze sa tim ritualom?
Nema sigurno nikakve veze sa tim ritualom.
Njihova navodna odluka (štrajkuju već duže vrijeme a sada i gladju ) je da svakog dana po jedan radnik odseče deo svog prsta.

Nadamo se da oni to neće uraditi i da će ih neko odgovoriti.

Poslodavac im duguje plate od 1993.godine, država ne reaguje, poznajem dobro situaciju u tom preduzeću, koje je nekada zapošljavalo 4.000 radnika a sada ih ima oko 100.
rankot rankot 18:35 26.04.2009

Re: Ovo je prilicno cudno

nsarski
Yubitsume, ili odsecanje dela prsta, se praktikuje u Japanu vekovima, ali kao izraz izvinjenja. Ritual potice pre nego sto je Yakuza (japanska mafija, u sustini) nastala, a koristili su je kockari koji nisu imali novac da isplate kockarski dug.
Zato je cudno. Radnik bez prsta ne moze vise nikad da dobro obavlja posao koji zna (tekstilna industrija).
Ima li ovaj dogadja veze sa tim ritualom?

Стање у овој држави неће бити боље све док се људи самокажњавају и вољно постају жртве, уместо да почну да секу прсте овима што их поткрадају годинама.
Mishaa Mishaa 01:08 25.04.2009

Da li ova država brine za svoj narod?

Da li je ova država ikada brinula za svoj narod?

Kada razmislim o tome kakve smo vlasti (i vladare) imali godinama unazad čini mi se da ni jedna od njih nikada nije brinula za narod. Uvek su brige samih vladara i same države bile iznad briga i interesa naroda. Ako je to tačno onda se tu govori i o kvalitetima samih vladara, ali i o kvalitetima samog naroda koji takve vlasti bira.... Kada pomislim na tursku vladavinu nad Srbijom ne mogu a da se ne zapitam kako su uspeli da vladaju ovim našim (vazda sloboradskim) narodom 500 godina. I prosto me plaši jedan od mogućih zaključaka, a to je da je narodu pod turskom vladavinom bilo dobro ili da nije bilo toliko loše da neko reši da zbog toga vredi poginuti (ili odseći prst)...
sentinel26 sentinel26 01:21 25.04.2009

Re: Da li ova država brine za svoj narod?

Pitanje je sasvim na mjestu.
Rezultati te njene "brige" su jako vidljivi.

Za gradjane važi slobodan izbor - hoće li da vide ili neće.

Za državu i njene organe nema slobodnog izbora - oni moraju da vide svojih ruku djelo.
Mishaa Mishaa 01:33 25.04.2009

Re: Da li ova država brine za svoj narod?

Za državu i njene organe nema slobodnog izbora - oni moraju da vide svojih ruku djelo.


nisam siguran da bilo koga od njih to interesuje. Narod je ovde uvek bio kesa u koju se brkne kada zafale pare... tako je i sada. Ono što je meni tu najgore to je to što uvek biramo između ludaka i pokvarenjaka ili kamikaza i lopuža. Sve nešto glasam protiv nekoga, a nikada za nekoga... ja jesam glasao za ovu vlast, ali svestan sam da ne valja i što je još gore svestan sam da trenutno nema bolje. Po svemu sudeći nam trebaju neki novi ljudi...

Ljude o kojima govorimo razumem i saosećam sa njima. Nadam se da i neko od elite iz Nemanjine ima slične kvalitete...
Exitus Letalis Exitus Letalis 02:35 25.04.2009

Re: Da li ova država brine za svoj narod?

Da li je ova država ikada brinula za svoj narod?

brine za pojedince,
brine za kovačevića.
brine za poslanike...
eno se onaj jedan dssovac skoro rasplako kako će imati bar po dva obroka
poslanici koji dolaze iz unutrašnjosti bez dnevnica.
kako će da plate kafu od 4 kinte... i još ako poskupi na banku...
brinu, jašta...
svaki dan po deset mrtvaca...
a za koliko nismo čuli...
samo nek je kosovo srce srbije!

u to ime živeli!

JJ Beba JJ Beba 02:37 25.04.2009

Re: Da li ova država brine za svoj narod?

Da li je ova država ikada brinula za svoj narod?

naravno da ne
Ova država nikada nije brinula o svom narodu
to je ovdašnja tradicija, kao što je odescanje prsta yakuza tradicija.
elite u ovoj državi uvek brinu samo za svoja dupeta i svoje džepove.


elita nazdravlja punim džepovima
Exitus Letalis Exitus Letalis 02:40 25.04.2009

Re: Da li ova država brine za svoj narod?

svoje džepove.

i svoje džipove....
JJ Beba JJ Beba 02:52 25.04.2009

Re: Da li ova država brine za svoj narod?

Exitus Letalis
svoje džepove.

i svoje džipove....

Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 10:22 25.04.2009

Re: Da li ova država brine za svoj narod?

Vec poslednjih dvadeset godina srbijanska politicka elita pronasla je savrsen model kako da se obogati za sto krace vreme i ostane na vlasti sto duze vreme sve vreme krijuci se iza izmisljene brige za velika nacionalna pitanja. "Nemam ja kad da se brinem za neke tamo pojedince bez struje u nekoj kosovskoj vukojebini, moram da branim sveto srpsko Kosovo (sa sve Metohijom)", rece jedan Ministar, stavi jos koji milioncic u dzep i odlete malo do Madrida da se bori za nasu stvar. "Nemam ja vremena da razmisljam o nekim tamo radnicima u Novom Pazaru, ja se brinem za prosperitet i razvoj celog Sancaka a boga mi i Raske" rece drugi Ministar, zagrabi sa gomile i odlete malo do Dubaija da pronadje nove jos uspesnije poslovne partnere. A vajni analiticari klimaju mudro glavom pitajuci se da li da pohvale ovoga ili onoga, jer ovaj daje vise ali ne izgleda da ce ostati dugo na vlasti a onaj drugi daje mnogo manje ali taj ce ostati na vlasti ma sta da se desi.
Milan Karagaća Milan Karagaća 11:58 25.04.2009

Re: Da li ova država brine za svoj narod?

Exitus Letalis
svoje džepove.

i svoje džipove....

Biće da je to prtioritet.
sentinel26 sentinel26 01:27 25.04.2009

Da ne bude zabune

nijesu samo naprijed pomenute radnice upućene na (prinudno ) plaćeno odsustvo, već masa njih koje su doživjele sve ono opisano i medju kojima ima mnogo onih koje vode sudske sporove sa poslodavcima.
Ima još pravosnažnih presuda.

Ja sam naveo samo ove 4 koje su svoje sudanije uspješno okončale pred Sudom za ljudska prava u Strazburu, jer je njihov slučaj reprezent par exelance za situaciju u tom gradu.. i za pravdu u Srbiji.
sinergija92 sinergija92 01:42 25.04.2009

Za objasnjenje...

" 124) Sud je već utvrdio da je Država odgovorna za dugovanja preduzeća sa večinskim društvenim kapitalom. "


Da li bi ste mogli ovo da pojasnite?

Da li bi to trebalo da znaci da drzava mora da isplati dugovanja po sudskoj presudi, iako
firma (sa vecinskim drustvenim kapitalom) nema aktivu ni imovinu iz koje bi se izvrsila naplata?
sentinel26 sentinel26 09:07 25.04.2009

Re: Za objasnjenje...

sinergija92
" 124) Sud je već utvrdio da je Država odgovorna za dugovanja preduzeća sa večinskim društvenim kapitalom. "Da li bi ste mogli ovo da pojasnite?Da li bi to trebalo da znaci da drzava mora da isplati dugovanja po sudskoj presudi, iako firma (sa vecinskim drustvenim kapitalom) nema aktivu ni imovinu iz koje bi se izvrsila naplata?
Odakle vam ideja da firma nema imovinu ?

U vrijeme donošenja sudskih rješenja za izvršenje pravosnažne presude, preduzeće je posjedovalo inmovinu i Sud je bio dužan da iz te imovine izvrši namirenje obaveza prema ovim radnicama.
Za nepostupanje Suda odgovorna je Država.

Kompletna presuda Suda iz Strazbura je cijela knjiga i ja ne mogu sve detalje da navodim.

Evo još nekih detalja:

Agencija za privatizaciju je 02. 11. 2004.godine donela odluku o restrukturiranju preduzeća Raška Holding ad i Raška Holding - Raška pamučna predionica.
Ova privatizacija je prekinuta 13.12.2006, a nastavljena je 14.03.2007.godine.

Štrajkači koji sada štrajkuju zahtijevaju da se proda deo imovine koji nije u direktnoj funkciji proizvodnje i da se od toga namire dugovanja za njihove plate.
Jasno je da oni imaju bolje namjere prema tom preduzeću od same države.

sinergija92 sinergija92 16:53 25.04.2009

Re: Za objasnjenje...

sentinel26
sinergija92
" 124) Sud je već utvrdio da je Država odgovorna za dugovanja preduzeća sa večinskim društvenim kapitalom. "Da li bi ste mogli ovo da pojasnite?Da li bi to trebalo da znaci da drzava mora da isplati dugovanja po sudskoj presudi, iako firma (sa vecinskim drustvenim kapitalom) nema aktivu ni imovinu iz koje bi se izvrsila naplata?
Odakle vam ideja da firma nema imovinu ?

U vrijeme donošenja sudskih rješenja za izvršenje pravosnažne presude, preduzeće je posjedovalo inmovinu i Sud je bio dužan da iz te imovine izvrši namirenje obaveza prema ovim radnicama.
Za nepostupanje Suda odgovorna je Država.

Kompletna presuda Suda iz Strazbura je cijela knjiga i ja ne mogu sve detalje da navodim.

Evo još nekih detalja:

Agencija za privatizaciju je 02. 11. 2004.godine donela odluku o restrukturiranju preduzeća Raška Holding ad i Raška Holding - Raška pamučna predionica.
Ova privatizacija je prekinuta 13.12.2006, a nastavljena je 14.03.2007.godine.

Štrajkači koji sada štrajkuju zahtijevaju da se proda deo imovine koji nije u direktnoj funkciji proizvodnje i da se od toga namire dugovanja za njihove plate.
Jasno je da oni imaju bolje namjere prema tom preduzeću od same države.



Moje pitanje nije bilo vezano za konkretan slucaj, vec je principijelne prirode, verovatno da ova diskusija moze da doprinese pojasnjenju u mnogim drugim slucajevima kod nas.

Zato sam hteo da pojasnite kako medjunarodno pravo (pred sudom u Strazburu) tretira drustveno vlasnistvo u ovim slucajevima, jer ako drzava ima pravo da upravlja, kod npr. statusnih promena u preduzecu, daje subvencije i, konacno, prodaje privredne subjekte sa vecinskim (ili 100%-im) drustvenim kapitalom, nekako je najblize realnosti da se smatra drzavnom svojinom?
U skladu s tim, pitam da li kod preduzeca koja vise godina imaju blokiran racun i nema poslovnih aktivnosti, ukoliko dodje do stecaja pa je imovina nedovoljna za namirenje poverioca, ili do likvidacije firme, da li zaposljeni koji imaju pravosnazne presude iz oblasti radnih sporova, mogu da traze da drzava izvrsi te obaveze umesto preduzeca? (u postupku kod suda u Strazburu)

Mislim i da je problem sto stranke moraju da daju predloge za izvrsenje (nakon zavrsenog parnicnog postupka) umesto da to po sluzbenoj duznosti rade sudski izvrsioci, kao profesionalci, i bolje je da oni budu s bonusima ili kao preduzetnici u tim poslovima (nesto poput stecajnih upravnika), jer ako bi bili i licno materijalno zainteresovani, procenat uspesnih izvrsenja bi bio daleko veci.
sentinel26 sentinel26 18:04 25.04.2009

Re: Za objasnjenje...

sinergija92
.Moje pitanje nije bilo vezano za konkretan slucaj, vec je principijelne prirode, verovatno da ova diskusija moze da doprinese pojasnjenju u mnogim drugim slucajevima kod nas. Zato sam hteo da pojasnite kako medjunarodno pravo (pred sudom u Strazburu) tretira drustveno vlasnistvo u ovim slucajevima,
To ne može da bude predmet tužbe pred tim Sudom.
Radi se o povredi prava na sudjenje u razumnom roku i mirno uživanje imovine zbog neizvršenja pravosnažne sudske odluke.
Taj sud ne interesuju vlasnički i odnosi raznih vrsta kapitala u preduzećima.
Tužbu (predstavku ) podnosite protiv države zbog kršenja vaših prava.

Izvršenje "presude" mora se smatrati sastavnim dijelom "sudjenja" prema članu 6. Konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Prema ovoj konvenciji, ako pravosnažna presuda nije izvršena, sudjenje se ne smatra završenim.

, da li zaposljeni koji imaju pravosnazne presude iz oblasti radnih sporova, mogu da traze da drzava izvrsi te obaveze umesto preduzeca?
Svakako treba od nadležnog suda ( u Beogradu je to IV opštinski sud ) zahtijevati izvršenje pravosnažne odluke postupajućeg suda kao i naplatu troškova izvršenja.
sinergija92 sinergija92 19:47 25.04.2009

Re: Za objasnjenje...

sentinel26
sinergija92
.Moje pitanje nije bilo vezano za konkretan slucaj, vec je principijelne prirode, verovatno da ova diskusija moze da doprinese pojasnjenju u mnogim drugim slucajevima kod nas. Zato sam hteo da pojasnite kako medjunarodno pravo (pred sudom u Strazburu) tretira drustveno vlasnistvo u ovim slucajevima,
To ne može da bude predmet tužbe pred tim Sudom.
Radi se o povredi prava na sudjenje u razumnom roku i mirno uživanje imovine zbog neizvršenja pravosnažne sudske odluke.
Taj sud ne interesuju vlasnički i odnosi raznih vrsta kapitala u preduzećima.
Tužbu (predstavku ) podnosite protiv države zbog kršenja vaših prava.

Izvršenje "presude" mora se smatrati sastavnim dijelom "sudjenja" prema članu 6. Konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Prema ovoj konvenciji, ako pravosnažna presuda nije izvršena, sudjenje se ne smatra završenim.

, da li zaposljeni koji imaju pravosnazne presude iz oblasti radnih sporova, mogu da traze da drzava izvrsi te obaveze umesto preduzeca?
Svakako treba od nadležnog suda ( u Beogradu je to IV opštinski sud ) zahtijevati izvršenje pravosnažne odluke postupajućeg suda kao i naplatu troškova izvršenja.


O.K. sada je jasnije. Medjutim, ja sam diskutovao u ovom pravcu: Posto je izvrsenje sastavni deo sudjenja, i ako se izvrsenje ne moze okoncati zato sto preduzece nema novca ni imovine za prinudnu naplatu, a radi se o drustvenoj firmi, moze li se zatraziti naplata od drzave? (kao da je u pitanju presuda protiv drzavnog organa, ili budzetske institucije, kada se obaveze, u krajnjem, prebace na drzavu). Znaci, dok se ne naplati zaostali dug, nije izvrsena pravosnazna presuda, sudjenje se, dakle, ne smatra zavrsenim!
sentinel26 sentinel26 22:13 25.04.2009

Re: Za objasnjenje...

sinergija92
, moze li se zatraziti naplata od drzave?

To zavisi od domaćeg zakonodavstva.
AlexDunja AlexDunja 01:46 25.04.2009

ocaj, al bas


Očaj

Dan osvanu a ja Skadar,
zle me sile
pretvorile
u gomile,
do temelja porušile.
Tri godine tako one
mene lome,
a ja više nisam kadar
da se zidam
i survavam
niz litice,

Gojkovice ,
mlada Gojkovice....

Vito Nikolic
Unfuckable Unfuckable 03:04 25.04.2009

klasična

talačka situacija
ja ne bih seirio nad ovim.
loader loader 03:39 25.04.2009

Talas ...

"Drastičan potez radnika u štrajku"
Bojim se da će sličnih stvari biti još. Verovatno slede štrajkovi i nepredvidivi izlivi nezadovoljstva, kao posledica besposlice, beznađa, nerešenih slučajeva koji se vuku već godinama, porodica bez perspektive... Nadam se da neće biti i novih povređivanja. Jer - veliki talas globalne krize tek udara u naš mali srpski čun. Ne verujem da vlada, kako god da se dovija, uopšte može značajnije da utiče na posledice tog talasa koji u nas udara. Može se govoriti samo o delimičnom ublažavanju loših efekata. Kao ni druge države u okruženju, Srbija tu ne može mnogo. Ali - makar u okviru onoga što objektivno jeste moguće učiniti - svakako treba izvući maksimum.

Takođe, ovo je odlično vreme za demagoge, koji krizu vide kao priliku.
sentinel26 sentinel26 12:00 25.04.2009

Re: Talas ...

loader
Takođe, ovo je odlično vreme za demagoge, koji krizu vide kao priliku.
A kad nije bilo vrijeme za njih ?
Problem je u tome što je mnogo takvih na vlasti sa rukama u masti.
JJ Beba JJ Beba 14:22 25.04.2009

Re: Talas ...

Nadam se da neće biti i novih povređivanja. Jer - veliki talas globalne krize tek udara u naš mali srpski čun.

kad je ovde bilo bez krize?
ovaj narod živi u konstantnoj krizi decenijama - ekonomskoj, moralnoj, socijalnoj, ekolološkoj, društvenoj....name it.
Svetska ekonomska kriza malo ima veze sa našim siromaštvom...
naše elite i njihova konstantna pljačka su krive za naše bedne živote.


Takođe, ovo je odlično vreme za demagoge, koji krizu vide kao priliku.

da.
vađenje na svetsku ekonomsku krizu je cinično i govori o pokvarenosti srpskih elita
miloradkakmar miloradkakmar 07:06 25.04.2009

Čin nemoći


Kako se reagovalo na saomubistva zbog ostajanja bez posla, kako se reaguje na pomišljaje na tako nešto... Koliko znam , nikako.
Kakvu reakciju očekivati i u ovom slučaju !? Čin nemoći i beizizlaznost iz bede. Nesluh države.
Jelena Gall Jelena Gall 10:07 25.04.2009

Čestitam VIP!

To kao prvo, a posle i ostalo :)
Jelena Gall Jelena Gall 10:25 25.04.2009

Morbidno

koliko očaja i nemoći mora u čoveku da se skupi da počne sam sebe da secka?!!!

a sudski procesi koje si nam predočio su jedan od najplakativnijih primera beskrupulozne svemoći i nehata naše države.

strašno je pogrešio ovaj što je sebi odsekao prst, jedini rezultat će biti to da će ga proglasiti monstrumom, ludakom, iako njegov čin nije ni za dlaku morbidniji od onoga što radi država.
sentinel26 sentinel26 11:48 25.04.2009

Re: Morbidno

Jelena Gall
koliko očaja i nemoći mora u čoveku da se skupi da počne sam sebe da secka?!!!a sudski procesi koje si nam predočio su jedan od najplakativnijih primera beskrupulozne svemoći i nehata naše države. strašno je pogrešio ovaj što je sebi odsekao prst, jedini rezultat će biti to da će ga proglasiti monstrumom, ludakom, iako njegov čin nije ni za dlaku morbidniji od onoga što radi država.
Zahvaljujem na čestitkama.

Sudski proces koji sam delimično prikazao jeste povezan sa situacijom u gradu i tom preduzeću.
On tačno odslikava situaciju u kojoj se nalaze ovi radnici i objašnjava zašto su se odlučili na ovakav očajnički korak.

A kad pogledate primjedbe koje je Vlada davala u toku procesa, sve sa ciljem da opravda svoj nerad, one ne liče na pravničke sentence nego na ruganje pravdi, ruganje istini, ruganje ljudima koji su u nevolji u koju ih je dovela upravo ta država.
Jelena Gall Jelena Gall 14:21 25.04.2009

Re: Morbidno

A kad pogledate primjedbe koje je Vlada davala u toku procesa, sve sa ciljem da opravda svoj nerad, one ne liče na pravničke sentence nego na ruganje pravdi, ruganje istini, ruganje ljudima koji su u nevolji u koju ih je dovela upravo ta država.

tačno, ruganje. ali kad pogledaš da traje od 92, pomuti ti se mozak...

p.s. nadam se da ovo "pogledate" znači "vi, blogeri", a ne "vi, gospođo gall" - jer, to sam ja, ne jeremija, nego lektorka
sentinel26 sentinel26 15:51 25.04.2009

Re: Morbidno

Jelena Gall
...p.s. nadam se da ovo "pogledate" znači "vi, blogeri", a ne "vi, gospođo gall" - jer, to sam ja, ne jeremija, nego lektorka
Ma to se podrazumijeva, poštovana lektorka - gospodjo Gall.
Meni će trebati malo vremena da se naviknem na ovu "promjenu" - ne zamjeri.

Replika i jeste namijenjena svim čitaocima jer je situacija u tom gradu vrlo malo poznata široj okolini.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 10:28 25.04.2009

E, da..

Ovo je najdirektnija posledica "tajkunskog kapitalizma", onoga u kome "ovce jedu ljude"..
Govori također o čuvenom dopisu sudovima da ne izvršavaju presude.
sentinel26 sentinel26 11:53 25.04.2009

Re: E, da..

Drago Kovacevic
Ovo je najdirektnija posledica "tajkunskog kapitalizma", onoga u kome "ovce jedu ljude"..Govori također o čuvenom dopisu sudovima da ne izvršavaju presude.
Ako je suditi po Opštinskom sudu u N.Pazaru i njegovom dugoročnom predsjedniku, onaj "stručnjak" iz Ministarstva pravde nije morao ni da šalje ono pismo sudovima.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 11:58 25.04.2009

Re: E, da..

sentinel26
Drago Kovacevic
Ovo je najdirektnija posledica "tajkunskog kapitalizma", onoga u kome "ovce jedu ljude"..Govori također o čuvenom dopisu sudovima da ne izvršavaju presude.
Ako je suditi po Opštinskom sudu u N.Pazaru i njegovom dugoročnom predsjedniku, onaj "stručnjak" iz Ministarstva pravde nije morao ni da šalje ono pismo sudovima.

Nije...no, eto...."pismo" je bilo dobrodošla podloga. Ka vino posle ribe...
Milan Karagaća Milan Karagaća 12:02 25.04.2009

Re: E, da..

sentinel26
Drago Kovacevic
Ovo je najdirektnija posledica "tajkunskog kapitalizma", onoga u kome "ovce jedu ljude"..Govori također o čuvenom dopisu sudovima da ne izvršavaju presude.
Ako je suditi po Opštinskom sudu u N.Pazaru i njegovom dugoročnom predsjedniku, onaj "stručnjak" iz Ministarstva pravde nije morao ni da šalje ono pismo sudovima.

Izgleda je poslao svima, ima , nažalost, tavih slučajeva puno samo je pitanje kada će se radikalizovati.
adam weisphaut adam weisphaut 13:23 25.04.2009

Re: E, da..

Ako je suditi po Opštinskom sudu u N.Pazaru i njegovom dugoročnom predsjedniku, onaj "stručnjak" iz Ministarstva pravde nije morao ni da šalje ono pismo sudovima.

To je novi društvni trend, samoinicijativni homenizam...
inagadadavida inagadadavida 10:32 25.04.2009

da se vratimo lepo u socijalizam???

Drzava.........narod........

Ove dve reci se provlace kroz skoro sve komentare.......

Drzava nam ne valja pisljiva boba, i to je fakat.....politicari koji vode i predstavljaju takvu drzavu takodje........i to je fakat

E, sada bi neko da amnestira narod od te opste trulezi koja ovde caruje godinama ......desetljecima......pa mozda i vekovima???...........Pa nece moci........ne ide........

Sve mi se nekako cini da bi srbi rado , u rikverc .....nazad u socijalizam sedamdesetih , ali bi pri tom malo da budu i monarhisti, malo turbo nacionalisti, i malo mnogo kapitalisti.........a ni to ne ide..........

Problem sa ovim radnicima mora da se resi.......ali kako??

Tako sto ce svaki put , ubuduce , kada neko ostane bez para ili posla , odseci sebi neki deo tela??.......tako sto se svako i za sve sjurca pred vladu i trazi pare???........od udruzenja za zastitu mrmota, do sindikata ovih i onih???

I napokon, ko ce da plati mom prijatelju , koji je radio kod privatnika i dobio otkaz??........da li ce to , sto ce on , sam........stati ispred vlade i traziti da mu plati zaostale plate ili da ga vrati na posao, imati nekog odjeka ???

Hoce li se pisati na blogu o njemu i njegovoj porodici koja nema vise od cega da zivi???........tesko.......nije medijski atraktivno , a ni dovoljno masovno ..........a nije dovoljno poludeo da sebe sece na komade.......
Exitus Letalis Exitus Letalis 13:02 25.04.2009

Re: da se vratimo lepo u socijalizam???

da se vratimo lepo u socijalizam???

nećemo, hoćemo u socijalnu demokratiju.
bar ja hoću.
a pod tim mislim da je važnije da država obešeti građane koji su
radili a za sve te godine nisu im uplaćivali doprinose a da ne kažem
da su neki primali platu u hlebu ili ciglama,a ne izvesni miladin kovačević
za koga se pod hitno našla lova.

hoću da ti ljudi i svi slični budu prioritet

isti efekat ako ne i bolji, država bi postigla da je izručila miladina a ostale
bi pare za ove ljde.

ko će da plati oni 40 miliona eura što je davinić usaračio?
da neće davinić?
a nije da nije bilo pametnijih stvari koje bi mogle da se s tom lovom reše.

i tako u nedogled.
kum beko.
kum miško.
kum matić.
kum kostić.
nije kum dugme!
adam weisphaut adam weisphaut 13:32 25.04.2009

Re: da se vratimo lepo u socijalizam???

Pa nije on tražio pare državne on je tražio da se naplati dugovanje koje je preduzeće imalo prema njemu. Ako preduzeće ne može da isplati neka ide u stečaj pa nek mu se isplati od stečajne mase. Nema ništa gore do prolongiranog propadanja pod firmom kupovine soc. mira koji viđamo u Srbiji već n godina unazad...
JJ Beba JJ Beba 14:50 25.04.2009

Re: da se vratimo lepo u socijalizam???

E, sada bi neko da amnestira narod od te opste trulezi koja ovde caruje godinama ......desetljecima......pa mozda i vekovima???...........Pa nece moci........ne ide........

ti hoćeš da kažeš da je problem zaostalosti srbije u njegovom narodu?
Problem srbije da želi da ostane siromašna i zaostala zemlja, da neće da se modernizuje, da neće da ide u korak sa svetom postoji odvajkada i za to nije kriv narod već srpske elite.
da je način na koji razmišljam ispravan potvrdila mi je i istoričsarka dubravka stojanovićkoja se temom modernaizacije već dugo bavi
inagadadavida inagadadavida 16:51 25.04.2009

Re: da se vratimo lepo u socijalizam???

JJ Beba
E, sada bi neko da amnestira narod od te opste trulezi koja ovde caruje godinama ......desetljecima......pa mozda i vekovima???...........Pa nece moci........ne ide........

ti hoćeš da kažeš da je problem zaostalosti srbije u njegovom narodu?
Problem srbije da želi da ostane siromašna i zaostala zemlja, da neće da se modernizuje, da neće da ide u korak sa svetom postoji odvajkada i za to nije kriv narod već srpske elite.
da je način na koji razmišljam ispravan potvrdila mi je i istoričsarka dubravka stojanovićkoja se temom modernaizacije već dugo bavi

JJ Beba
E, sada bi neko da amnestira narod od te opste trulezi koja ovde caruje godinama ......desetljecima......pa mozda i vekovima???...........Pa nece moci........ne ide........

ti hoćeš da kažeš da je problem zaostalosti srbije u njegovom narodu?
Problem srbije da želi da ostane siromašna i zaostala zemlja, da neće da se modernizuje, da neće da ide u korak sa svetom postoji odvajkada i za to nije kriv narod već srpske elite.
da je način na koji razmišljam ispravan potvrdila mi je i istoričsarka dubravka stojanovićkoja se temom modernaizacije već dugo bavi



kako god da pridjes problemu doci ces do toga da je problem u narodu........ne biraju marsovci politicke "elite". vec narod.........na izborima...............kao onomad slobu i seselja.........pa onda kostunicu i velju.......i sada tadica i ovog sa bradom.......

Pa cak i oko modernizovanja zemlje, i ukljucenja u svetske i evropske integracija......je taj isti narod podeljen skoro na pola......u stvari, da nema manjina , koje skoro redovno glasaju za proreformske stranke i ideje, srpski narod bi u velikoj vecini izabrao radikale da ih vode u svetliju buducnost...........

Prema tome, koliko god nepopularno bilo cackati svetu kravu "narod" .......problem je upravo u njemu.....
dragoljub92 dragoljub92 10:34 25.04.2009

"

nema tu bože pomozi
Milan Karagaća Milan Karagaća 12:11 25.04.2009

pravo i pravda

kažu da država između ostalog i postoji jer nema apsolutne pravde pa je ona ta koja treba da u razumnim okvirima garantuje prava građana i sprečava nepravdu. I u tu svrhu donosi zakone i ima sredstva prisile da ih sprovodi.Dakle, pravna država.
Naša država sama sebe devalvira tako što sopstvene zakone ne primenjuje, ili ih primenjuje kako politička volja odluči.
Inače, kako objasniti ekspresno isplaćivane odštete nekim, samo nekim, licima koja su bila hapšena u vreme "Sablje".
Kako objasniti da ljudi masovno dobijaju sudske sporove sa državom a država se ne seti da odluči da jednostavno taj zakon primeni već se izlaže dodatnim troškovima sporenja po službenoj dužnosti.
Ako je u 23 od 24 slučajeva pred sudom u Strasburu presuđeno da država nije u pravu, valjda je vreme da se država zapita kakvo joj je pravosuđe.
Očito je dakle da kod nas dominira politička nad pravnom državom, tj. politička volja nad važećim zakonima.
sentinel26 sentinel26 15:57 25.04.2009

Re: pravo i pravda

Milan Karagaća
.Inače, kako objasniti ekspresno isplaćivane odštete nekim, samo nekim, licima koja su bila hapšena u vreme "Sablje".Kako objasniti da ljudi masovno dobijaju sudske sporove sa državom a država se ne seti da odluči da jednostavno taj zakon primeni već se izlaže dodatnim troškovima sporenja po službenoj dužnosti.
Pa jedino tako što ćemo priznati da su neki gradjani "jednaki" ali samo medju sobom, a neki drugi malo više jednaki u odnosu na onu prvu grupu.
sentinel26 sentinel26 17:46 25.04.2009

Radnik je pojeo odsečeni prst

Vijest je ipak bila cenzurisana, valjda zbog uznemirenja gradjana ili možda da se ministri ne uznemire i ne prepadnu.
"Štrajkači najavljuju radikalizaciju
25. april 2009. | 00:52 -> 15:45 | Izvor: B92

Zoran Bulatović, radnik koji je juče sebi odsekao prst, a zatim ga i pojeo, za B92 kaže da će, ukoliko od sledeće nedelje njihov problem ne počne da se rešava, i ostali radnici početi da seku i jedu delove svojih tela.

"Pojeo sam svoj prst, drugog izbora nemam. Čekaćemo pa verovatno u ponedeljak ako ne budu povoljne vesti za nas, onda ćemo ponovo početi da jedemo, svakog dana po jedan će ići prst“, objašnjava Bulatović."

sentinel26 sentinel26 16:28 26.04.2009

Ministar Ljajić putuje u N.Pazar

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić otputovao je za Novi Pazar na sastanak sa radnicima tekstilnog kombinata "Raška" u Novom Pazaru.

Prema njegovoj izjavi, Vlada je usvojila inicijativu (ne zna se čiju ) da taj tekstilni kombinat pređe u vlasništvo opštine Novi Pazar.
Ovo je znači ono što nastavnici djacima kažu "smuti pa prospi" - odnosno Vlada još nije donijela nikakvu odluku niti ima pravo rješenje za problem koji je sama napravila.

Čeka da Agencija za privatizaciju završi proceduru otpisa dugova ( kakav li je pravni osnov za ovako nešto mašala? ) kako bi se od prodaje dela preduzeća isplatio novac radnicima za dugovane plate i to od 1993.do dana prestanka radnog odnosa.

Inače radnici TK "Raška" koji već 4 dana štrajkuju gladju odbili su da dodju u Beograd na razgovore sa ljudima (ministarstvo ekonomije ) iz vlade, već traže da "zločinci" dodju "na mjesto zločina", tj. u Novi Pazar.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana