Politika

Aja Sofija spasena, Google u opasnosti

Budimac RSS / 25.04.2009. u 14:37

Proleće, kamile i cveće su me sve do sada ometali da napišem koju o turskoj političkoj stvarnosti. No, pokušaću ovim čaršavom da nadoknadim i da pretrčim preko najupečatljivijih događaja u poslednjih nekoliko meseci. Jes' čaršaf al' računam vikend je ima se vremena.

Elem, 29. marta smo imali lokalne izbore. Čaure, što verbalne što one prave, su se dosta dugo skupljale. Petoro mrtvih i 95 ranjenih u nesuglasici oko izbora muhtara (muhtar je otprilike predsednik mesne zajednice), samo u jednom mestu, su jedan od usputnih rezultata tih izbora (to nije jedini slučaj, svi na jugoistoku zemlje). No, kako reče moj omiljeni demokrata gen. Perve(r)z Mušaraf – democracy have no set formula – (godinama je taj biser bio džingl na BBC-World-u).

Međutim, da krenem nekim redom. Startni hitac za predizbornu trku je svakako ispalio premijer, Redžep Tajip Erdoan, još januara i to u Davosu, kada se potpuno nediplomatskim manirima suprotstavio bezobrazluku Šimona Pereza i moderatora na panelu o tragediji u Gazi. (ceo panel ovde, ključni momenat i napuštanje panela ovde). One minute i mon cher su bile nedeljama ključne reči talking heads-a na svim televizijama. Prvo kao "najbitniji" citat iz Davosa, drugo kao "šifra" za diplomatski jezik i etikeciju od kojih je svakako Erdoan odstupio. One minute! je dugo bila i najtraženija rečenica na predizbornim skupovima vladajuće partije, o porastu popularnosti turskog premijera u arapskom svetu neću ni da pričam – nije tema. (Ako nekog pogodi upotreba reči bezobrazluk u vezi Šimon Pereza, žalim slučaj isti je bio itekako svestan toga pa se on izvinio, a ne obrnuto) Histerija je išla dotle da se ubrzo snimio klip sa pesmom o Erdoanu u Davosu. Muzika je tradicionalna pesma alevija, a reči su prilagođene događaju.

 

Jedan pozitivni pomak političkog diskursa u Turskoj se mogao osetiti tokom predizborne kampanje. Naime, veći deo fundamentalističkih "sekularista" je izvadio iz usta, sada već potpuno bezukusnu, žvaku konfrontiranja "laicizma" i "vere". Naravno, ne svi, pa se između ostalih moglo čuti apsurdno "obećanje" da će Aja Sofiji biti vraćen status džamije ako obećavač pobedi na izborima (žao mi je, ali link je za stranu na turskom). Ako ste pomislili da je to obećanje dolazilo od vladajuće AK partije (Adalet ve Kalkınma – pravda i razvoj) kojoj se redovno prišiva pridev islamistička/umereno islamistička ili od neke druge islamističke partije onda ste se grdno prevarili. Obećanje je dolazilo od najtvrđih "sekularista", naime od CHP-a (Cumhuriyet Halk Partisi – republikanska narodna partija), partije koju je praktično osnovao otac nacije.

Dakle, glavne teme su bile ekonomija, korupcija i fukcionisanje lokalnih vlasti. Vladajuća partija je i tu imala stanovitu prednost u odnosu na opoziciju, naročito kad je ekonomija u pitanju, jer iako SEKA drma ekonomski potresi u Turskoj su dosta dobro amortizovani, bar za sada.

Nemajući druge municije opozicija je lamentirala nad nedostacima demokratije, a to je išlo čak dotle da je Deniz Bajkal, nekarizmatični lider CHP-a, 'ladno izvaljivao da bi vladajuća partija ako osvoji manje od, pajz sad, 52% glasova izgubila legitimitet. Mržnja "elite" prema demokratiji, koja je opšte mesto u celom svetu i očigledna svakom ko hoće da vidi, u Turskoj ima sasvim drugačije razmere i kvalitet. Pre svega u "elitu" se samoubraja i srećan i nesrećan, pa se tako desi da "starletica" [koja čak nije ni to, jer je jedini razlog njenog izlaska iz anonimnosti činjenica da se zabavljala sa nekim popularnim (a koji to u ovoj zemlji pa nije?) fudbalerom] izjavi u popularnom programu na TV-u da samo "niži od nižih" (đonovi) mogu glasati za AK partiju i pri tome se zapita "zar moj glas vredi isto kao njihov?", a da posle toga ne snosi nikakve konsekvence – naprotiv. Uostalom ona je samo prost(ačk)im jezikom rekla ono što, recimo, profesori univerziteta uvijaju u oblande "intelektualnog" mamba-džamba.

Ultranacionalisti (ili po nekima kvazi-fašisti) MHP (Milliyetçi Hareket Partisi – partija nacionalističke akcije) je duvala u svoje stare zurle o "prodaji" i "izdaji" zemlje, što zbog vladine okrenutosti Evropskoj Uniji, što zbog, još bolnije za njih, otvaranja državnog televizijskog kanala na kurdskom jeziku, a nije da ih ne bole i pregovori sa Jermenijom, koje vide kao izdaju braće Azerbejdžanaca.

Svo to međusobno pljuvanje, gađanje balegom i dranje po trgovima diljem zemlje Turske je išlo svojim uobičajenim tokom i uzlaznom linijom do naglog prekida 25. marta, 4 dana pre izbora, kada je nastao muk.

Helikopterska nesreća

Tog popodneva sve agencije su prenele vest da je pao helikopter koji je vozio Muhsina Jazidžiolua (Muhsin Yazıcıoğlu, 1954. – 25.03-2009.), lidera BBP-a (Büyük Birlik Partisi – partije velikog saveza(?), na engleskom Great Union Party).

Jazidžioluova politička karijera je počela krajem sedamdesetih. Tokom nje je promenio više partija, startovao je u Sivim Vukovima – omladinskom krilu pomenutih ultranacionalista (MHP), a ta nacionalistička i desničarska orijentacija mu je bila konstanta. Posle puča 1980. je bio uhapšen od vojne hunte i proveo sedam i po godina u istražnom zatvoru od čega je 5 i po godina u samici uz sav maltretman, da ne kažem mučenje, koji uz to ide (pisao je dosta potresne pesme u tom periodu). Vraća se u politiku odmah po izlasku iz zatvora 1987. (ne(o)suđen). Godine 1993. osniva BBP, ali i nju je povremeno napuštao i vraćao joj se. U momentu pogibije je bio poslanik turskog parlamenta. Bez obzira na političku orijentaciju i slaganje ili neslaganje sa njegovom ideologijom Jazidžiolu je uglavnom bio viđen od turske javnosti kao političar od integriteta. Partija koju je vodio svakako nije bila u prvoj ligi, ali on itekako jeste.

Pored Jazidžiolua i pilota Kaje Istektepea (Kaya İstektepe) u helikopteru su još bili: Erhan Ustunda (Erhan Üstündağ), Juksel Jâdži (Yüksel Yağcı), Murat Četinkaja (Murat Çetinkaya), zvaničnici lokalnog ogranka BBP-a i novinar İhlas News Agency (İHA) Ismail Guneš (İsmail Güneş). Putovali su sa jednog predizbornog mitinga u Karamanmarašu (Kahramanmaraş) na drugi u Jozgatu (Yozgat)

Kontroverze oko ove nesreće su praktično počele odmah. ANA (Anadolijska novinska agencija) je neposredno posle nesreće prenela navodnu izjavu guvernera provincije Kajzeri (Kayseri) Mevluta Bilidžija (Mevlüt Bilici), da je Jazidžiolu živ i na putu za bolnicu. To je u svakom slučaju usporilo spasilačke napore, a agencija je povukla tu vest "samo" osam dana kasnije. (The agency told its subscribers eight days after the helicopter crash that it retracted the March 25 news report on Yazıcıoğlu’s helicopter crash because it was written without verification from official sources.)

Sama potraga za mestom nesreće je velika i višeslojna kontroverza. Spasilačka akcija velikih razmera (oko 2000 ljudi) je preduzeta, ali nije dala nikakve rezultate. Vremenske prilike, naime, snežne mećave u kombinaciji sa teškim terenom svakako nisu pomagale spasilačke napore. Međutim, čudno je da nisu tražili baš ni blizu mesta nesreće, tako da su ostaci helikoptera i neodređeni broj tela (po nekim tri po nekima 5) pronađeni tek 48 sati nakon nesreće, ne od spasilačkih ekipa, nego od 17 seljana iz kraja koji su krenuli u svoju potragu. Navodno objašnjenje je da helikopter nije bilo moguće lokalizovati jer je antena ELT (electornic location transmitter) uređaja bila slomljena, te je uređaj emitovao slab signal.

Onda se 24 časa po nesreći u medijima pojavio snimak 20-ominutnog telefonskog razgovora koji je mobilnim telefonom obavio pomenuti novinar Ilhan Guneš sa dispečerkom urgentne službe. On je inicijalno preživeo nesreću sa teškom povredom noge. Njegovo smrznuto telo je pronađeno nekoliko dana kasnije 500 metara od nesreće. Pokušao je da koristi deo sedišta iz helikoptera kao sanke ne bi li se nekako spustio sa planine. Objašnjenje kako mobilni telefon nije lokalizovan tokom tog razgovora je bilo da je za to potrebno da barem dva predajnika hvataju njegov signal, a navodno ovaj je hvatan samo jednim.

Hasan Husein Bozok, zvaničnik BBP-a, je bio prvi koji je naglas izrazio sumnju da se radi o sofisticirano planiranom ubistvu. On tvrdi da je leptop računar Jazidžiolua ukraden neposredno pre nesreće, a dodao je da je partija primila informacije o planiranju njegovog ubistva.

Tražeći odgovor na pitanje motiva eventualnog ubistva Muhsina Jazidžiolua nalećemo na potku koja na neki način dominira turskim političkim životom – Ergenekon istragu (i suđenje). Naime, istragu koja je počela kao istraga pokušaja vojnog puča (može i množina, jer je bilo najmanje tri plana), a otkriva network koji se najbolje definiše sintagmom para-državni kartel, a na turskom derin devlet – duboka država (deep state). (Oni koji čitaju moje tekstove redovno znaju da sam o tome već pisao)

S obzirom na tridesetogodišnju političku karijeru (a ni pripadnost Sivim Vukovima organizaciji koja je (bila) najvidljivija emanacija Kontra-Gerile, turskog pandana italijanskog Gladia, nije za odbaciti) Muhsin Jazidžiolu je svakako bio čovek koji je mnogo znao (kara kutu što bi se reklo u žargonu, verujem da prevod nije potreban). A bio je čovek koji je dovoljno hrabar da govori. Ne tako davno je otvoreno pričao o pritiscima na partiju i njega lično pre tzv. post-modernog puča, kojim je oborena vlada Nedžmetina Erbakana (28. februar 1997, datum koji se u Turskoj pominje bez godine, a svi znaju o čemu se radi, isto kao i 12. septembar (1980), datum poslednjeg krvavog vojnog puča). Ono što ga čini još privlačnijom metom para-državnog kartela je otvorena podrška istrazi Ergenekona. Uostalom, zabeleženo je 17 pokušaja atentata na njega.

Međutim, kada je Mehmet Ali Birand, TV novinar medijske grupe Doan (Doğan) koja se svim silama trudi da diskredituje Ergenekon istragu, u svojoj emisiji nabacio da je Muhsun Jazidžiolu bio viđen za zaštićenog svedoka, a pomalo implicirajući da je je čak možda bio osumnjičen, dajući time mogući motiv eventualnog ubistva, generalni sekretar BBP-a, Jalčin Topču (Yalçın Topçu) je najavio tužbu protiv Biranda. Eeee sad, Mehmet Ali Birand nije baš neki tip od velikog integriteta i ne bih ni sekunde žalio da izgubi parnicu, pažljivi čitaoci mojih blogova se možda mogu setiti mog mišljenja o narečenom gospodinu, ali je ponašanje pomenutog Topčua, koji je u međuvremenu postao lider BBP-a u najmanju ruku čudno. Naime, izgleda kao da su se oni zvaničnici koji su odmah potrčali da izjavljuju da je reč o ubistvu malko zatrčali u odnosu na "partijsku" liniju, jer Topču kao da radi sve da dokaže da nije reč o ubistvu i dovodi nezavisne komisije iz Nemačke, Kanade i sl. Oduševljava me njegova izjava citirana u izveštaju sa prethodnog linka (naglašavanje moje): "We will do everything that we can to remove suspicions. We are going to bring three new teams of experts. The first team who conducted investigations on the scene has prepared a preliminary report. According to the report, the helicopter crash was not due to sabotage; there is almost no evidence suggesting that it was a sabotage," he said. Hmm, interesantno, nije cilj ustanovljavanje istine nego otklanjanje sumnji, a eto skoro da uopšte nema dokaza da se radi o sabotaži.

Dakle, to je bila priča o događaju koji je praktično ustanovio predizbornu tišinu tri dana pre vremena. Vraćamo se na rezultate izbora.

Rezultati izbora

Kao što se jasno vidi iz donje slike AK partija je, po Deniz Bajkalu, žestoko izgubila izbore osvojivši samo 40% glasova, te bi bilo lepo (čovečanski) da malo predaju vlast na svim nivoima njemu.

2009turkeyelections.jpg

 

Šalu na stranu AK partija jeste dobila (i) ove izbore, ali ne onako kako su se nadali, a nadali su se da će na nivou zemlje dobiti više glasova nego na vanrednim parlamentarnim izborima 2007. (47%). Svejedno, podrška većine je vrlo očigledna.

Međutim, kao stvarni poraz vladajuće partije može se tumačiti ne mali uspeh DTP (Demokratik Toplum Partisi - partija demokratskog društva), kurdske nacionalističke partije. DTP-u, baš kao i vladajućoj partiji prošle godine, nad glavom visi proces zabrane zbog navodnih veza sa PKK-om militantnim krilom kurdske radničke partije (na spisku terorističkih organizacija u SAD i EU - soon to be changed, barem u EU po mojoj slobodnoj proceni). Partija je došla u tu poziciju zbog odbijanja da se javno distancira od oružanih/terorističkih akcija PKK-a.

Uspeh DTP-a jasno pokazuje da vladine mere postepenog popuštanja i davanja kulturnih prava Kurdima na jugoistoku zemlje su ili too little too late ili neko žestoko rajca Kurde, a ta dva se zapravo ni ne isključuju. Gore sam usputno pomenuo da je kanal 6 (TRT Şeş) državne televizije na kurdskom jeziku. Program je pokrenut decembra prošle godine i njegovo pokretanje je revolucionarni korak čiji značaj je teško shvatiti van granica ove zemlje. Naime, kurdski jezik, sa naglaskom na pismo je (još uvek) zabranjen. Zvuči apsurdno, ali čovek se može naći na sudu zbog upotrebe slova kao što su w, q ili x kojih nema u turskom alfabetu, a eto već peti mesec država emituje program na tom jeziku. Uopšte cela ta stvar sa jezikom je prilično komplikovana čorba.

Digresija» Pre jedno 4-5 godina gradonačelnik Dijarbakira se našao na optuženičkoj klupi zato što je poslao multi language čestitke za Novu godinu, koje su sadržavale inkriminisana slova. Pitao je sudije i tužioca da li koriste internet. Kad je dobio pozitivan odgovor pitao ih je kako izlaze na kraj sa 'www' s obzirom da svaki put krše zakon kad to ukucaju. Oslobođen je optužbe.« kraj digresije.

Vlada je takođe pokazala spremnost da se uhvati u koštac sa belim mrljama skorašnje istorije na jugoistoku zemlje, pa su se u širem sklopu Ergenekon istrage počeli pronalaziti ostaci nestalih tokom osamdesetih i devedesetih. Ipak na jugoistoku zemlje rejting im je pao.

Sve gorenavedeno je, predvidljivo, učinilo pomenute zurle MHP-a efikasnijim, pa su ultranacionalisti pored svojih tradicionalnih uporišta dobili opštine i gradove u kojima nisu bili politički snažni pre ovih izbora. (U opštini kojoj pripadamo dosadašnji predsednik opštine (AK partija) je izgubio od MHP kandidata, baš onako svojski. Hmmm, mogao je manje da se voza svojim Harlej Dejvidsonom okolo brinući samo o svojim kamilama rvačima i malo više posveti, recimo, popravci lokalnih puteva)

Dakle, može se reći da pored stabilne većine koja podržava vladajuću partiju i njene napore da demokratizuje zemlju i uvede je u EU, kao reakcija raste ne samo turski nego i kurdski nacionalizam. Međutim, osnovni problem turske demokratije, a to je nedostatak konstruktivne opozicije, one koja nije samo anti-protivna nego ima i nešto (po mogućnosti pametno) da predloži, ostaje, čini mi se, kao neki veliki zjap koji može svakog časa da je proguta.

--------------

Beleške na margini

Kad sam krenuo da pišem ovaj tekst nadao sam se da ću u njega moći da uguram i neka svežija dešavanja, kao što je dvanaesti val hapšenja po Ergenekon istrazi i vakela koju nam je 14. aprila održao šef generalštaba, general Ilker Bašbu (İlker Başbuğ), međutim, plašim se da bi to zahtevalo barem još ovoliko teksta, a za blog je to ipak previše. Prema tome, drugom prilikom.

No, da bih opravdao drugi deo naslova treba da napišem da je Asocijacija Ataturkističke Misli (Atatürkçü Düşünce Derneği), šta god to značilo, pokrenula postupak protiv Google-a. Mislim da ne treba da pišem razlog, ali za svaki slučaj – negativni sadržaji kada se gugla na temu oca nacije. Btw. fatva na YouTube je živa i zdrava, s tim što svi znaju kako da je zaobiđu.

Takođe se moram osvrnuti na jedan događaj koji je u direktnoj vezi sa helikopterskom nesrećom i u indirektnoj sa gen. Bašbuovim govorom.

Tri dana posle tog govora, koga je jedna od osnovnih tema bila odnos civila i armije, a general Bašbu se njime pokušao predstaviti kao stručnjak za društveno-političke nauke i odnose ekstenzivno citirajući Hantingtona, Vebera i Monteskjea, otkriven je skandal koji odlično ilustruje pomenuti odnos.

Naime, reporteru Džejhan (Ceyhan) agencije (agencije koja ne može da dobije akreditaciju od armije za bilo kakav događaj zato što je "islamistička") Lutfiju Akjurtu (Lütfi Akyurt) je bilo zabranjeno da se ukrca u helikopter žandarmerije koji je prevezao novinare sa mesta nesreće, pa je morao da se vraća peške sa planine 4,5 sata po dubokom snegu. Generali do sada nisu dali nikakvu izjavu i pored pritisaka. EU reaguje, malo usporeno, ali reaguje. Međutim, meni je najporaznije da nisam video da je organizacija reporteri bez granica graklnula bilo šta o tome (gde se dede ta čuvena novinarska solidarnost?).

 

Tagovi



Komentari (184)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vladimir petrovic vladimir petrovic 15:11 25.04.2009

Na vreme

Odličan pregled.
Za moj ukus, ima malo više linkova, tako da nisam stigao sve da otvaram, radi dodatnih pojasnjavanja, uradiću to naknadno. Pogotovu me zanima ovaj drugi deo iz naslova (odnos Turske prema Google-u).
Prvi deo naslova me toliko ne čudi. Kada su izbori onda politicarima svašta pada na pamet, pa i to da od Aja Sofije ponovo naprave džamiju.
N. B. Ovih dana sam čuo da Turci, što pod pritiskom što zato što je krajnje vreme, započeli pregovore sa Jermenima.
To je zanimljiva tema, ako budes imao vremena.
Budimac Budimac 15:21 25.04.2009

Re: Na vreme

N. B. Ovih dana sam čuo da Turci, što pod pritiskom što zato što je krajnje vreme, započeli pregovore sa Jermenima.

Nije toliko pritisak u pitanju koliko želja ove vlade da se ispune evropski kriterijumi, koji podrazumevaju sređene odnose sa svim susednim zemljama. Pregovori su dobrano poodmakli i normalizacija odnosa koja uključuje otvaranje granice (15 godina je zatvorena) i uspostavljanje diplomatskih odnosa će uskoro (valjda) krenuti.
myredneckself myredneckself 16:22 25.04.2009

Re: Na vreme

Naravno, ne svi, pa se između ostalih moglo čuti apsurdno "obećanje" da će Aja Sofiji biti vraćen status džamije ako obećavač pobedi na izborima

jedna moja poznanica, koja živi na Kipru, udata za Libanca, prošle godine je bila u Istanbulu i posetila je Aja Sofiju. rekla je..." sve je divno, lepa je...ali je pretvorena u muzej, puna turista, i užasno je bučno"...pogledala sam je začuđeno, jer sam stekla osećaj da bi ona volela da nije tako
Budimac Budimac 16:35 25.04.2009

Re: Na vreme

užasno je bučno

možda sam ja imao sreće, ali od jedno 5-6 puta koliko sam puta ulazio u muzej Aja Sofija nikad nije bilo bučno, iako je barem u pola tih slučajeva, fakat, bila gužva. Nekako taj prostor budi strahopoštovanje pa se čak, inače glasni i bahati, američki turisti primire, barem je takvo moje iskustvo.
builderka builderka 15:23 25.04.2009

nije lepo

nas idiote navlačiti Aja Sofijom na političke čaršafe

za "kaznu" evo


Budimac Budimac 15:27 25.04.2009

Re: nije lepo


za "kaznu" evo

Hvala na "kazni"
vishnja92 vishnja92 18:48 25.04.2009

Re: nije lepo

builderka
nas idiote navlačiti Aja Sofijom na političke čaršafe

zahvalna und pridruzena.

ps - jedina stvar od Pavica koju, mislim, vredi procitati, je prica o Plavoj dzamiji (mislim da je u "Predeo slikan cajem" )
necu da trolujem o Pavicu, nema znacaja nikakvog inace.

pps - doci ce vam radojicic.....
tyson tyson 15:16 26.04.2009

Re: nije lepo

za "kaznu" evo
Hmm, na prvoj fotografiji je Plava džamija, a na drugoj Agija Sofija




Budimac Budimac 15:49 26.04.2009

Re: nije lepo

tyson
za "kaznu" evo
Hmm, na prvoj fotografiji je Plava džamija, a na drugoj Agija Sofija


Da. I moram priznati sada jednu možda jeretičku misao koju odavno gajim. Idealna građevina bi bila kombinacija te dve i to baš ovako kako ih je builderka dala spolja plava džamija, a iznutra Aja Sofija. Naime, o čemu se radi?

Spolja Aja Sofija i nije baš nešto jako impresivno. To je teška građevina opterećena da tako kažem potpornim zidovima (od kojih neki doduše nisu njen originalni deo, nego dodavani da kupola ne bi više padala), ali koji su zalog ogromnoj kupoli koja "visi" na ničemu, tako da koliko god je teška spolja toliko je laka iznutra. I teško da neko može ostati ravnodušan pred tom lakoćom tog svoda.

S druge strane Plava džamija je potpuno suprotan slučaj i dok spolja građevina ima lakoću čipke unutra je mnogo manja kupola oslonjena na četiri ogromna, debela, teška stuba (mislim da imaju jedno 2-3m u prečniku) koji itekako opterećuju enterijer.

Eto...

P.S. ponavljam ovo je samo moje mišljenje zasnovano na mom doživljaju te dve građevine.
builderka builderka 20:18 26.04.2009

Re: nije lepo

da ne bih prošla kao Mujo što se kockao pa vadio..
idem ja sad mirno u ćošak da se stidim
i to će potrajati
Budimac Budimac 21:30 26.04.2009

Re: nije lepo

builderka
da ne bih prošla kao Mujo što se kockao pa vadio..
idem ja sad mirno u ćošak da se stidim
i to će potrajati

Pa da ovim nisi izlanula da ti to nije bila namera, ja bih bio ubeđen da jeste, a baš se uklapa u moja razmišljanja
builderka builderka 21:42 26.04.2009

Re: nije lepo

hm..
zovite me Mujo
a, lepo su mi rekli - ne treba ti to brzo kucanje u životu

ps. budi drug pa me banuj na jedno mesec-dva
tyson tyson 23:14 26.04.2009

Re: nije lepo

Da. I moram priznati sada jednu možda jeretičku misao koju odavno gajim. Idealna građevina bi bila kombinacija te dve i to baš ovako kako ih je builderka dala spolja plava džamija, a iznutra Aja Sofija.
Apsolutno se slažem sa tvojim mišljenjem; moj utisak je identičan tvom.

Jedna građevina je "teška" spolja i graciozna iznutra, a druga potpuno suprotno. Križanac između njih dve bi bio idealan ali očigledno ne i moguć shodno tehnologijama iz vremena kada su građene.




mungos92 mungos92 15:26 25.04.2009

Indikativno je...

... da su "Republikanci" osvojili u zonama sa najrazvijenijom privredom. Kako me to podseća na nešto...
To što će "Aja Sofiji da vrate status džamije" je retko vidjeni pragmatizam. :)

Činjenica je da je AK spasio Tursku od žešćeg sunovrata. To mi tvrde i neki moji drugari Turci u SAD. Po mom mišljenju, Erdogan & Co. su jako dobro rešenje za Tursku, pa i za region.
Voleo bih da malo više pogledaju ka ovim prostorima. Smatram da je Turska potencijalno izuzetno dobar partner Srbiji u svakom smislu.

Mungos, The Balkanski
Budimac Budimac 15:38 25.04.2009

Re: Indikativno je...

... da su "Republikanci" osvojili u zonama sa najrazvijenijom privredom.

To su tradicionalna uporišta CHP-a i to se jaaaako teško menja. Jeste to najrazvijeniji deo zemlje, ali treba imati u vidu da se u zadnjih 10 godina, a taj razvoj je naročito ubrzan od kad je ova partija na vlasti (2002), Anadolija razvila do neprepoznatljivosti. Uostalom tu se i radi o sukobu dve kapitalističke elite -- kemalističkoj koju predstavljaju CHP i MHP i novim tzv Anadolskim tigrovima, koje predstavlja Erdoan & comp.

Ono što se meni sviđa kod ovih glede EU je retorika (i dela kad mogu da se bave time, odnosn kad im opozicija i vojska daju da dišu) koja se dosta razlikuje od onih glupost koje se kod nas mogu čuti primera "mi moramo u EU jer smo deo Evrope" i sl. Ovde se uglavnom govori na liniji "ajde da mi sredimo zemlju da možemo da budemo prihvaćeni kao član EU, pa će mo videti." Dakle, naglasak na sređivanju, a ne geografiji.

Mislim da EU dosta greši što neće Tursku i što je mahom zamajava, to daje ubitačnu municiju ovim retrogradnim političkim snagama.
mungos92 mungos92 15:57 25.04.2009

Re: Indikativno je...

Budimac

Ono što se meni sviđa kod ovih glede EU je retorika (i dela kad mogu da se bave time, odnosn kad im opozicija i vojska daju da dišu) koja se dosta razlikuje od onih glupost koje se kod nas mogu čuti primera "mi moramo u EU jer smo deo Evrope" i sl. Ovde se uglavnom govori na liniji "ajde da mi sredimo zemlju da možemo da budemo prihvaćeni kao član EU, pa će mo videti." Dakle, naglasak na sređivanju, a ne geografiji.


U mudrost Turaka nikada nisam sumnjao. To je jedan od onih razloga što su nam potrebne čvrste veze sa Turskom. Imamo mnogo toga da naučimo!

Budimac
Mislim da EU dosta greši što neće Tursku i što je mahom zamajava, to daje ubitačnu municiju ovim retrogradnim političkim snagama.


Mislim da je antiturska retorika EU najobičnije "mlaćenje prazne slame"! Turska je i te kako potrebna Europi i "velike baje", The Europske su toga jako svesne. Po sredi je, čini mi se, samo jeftina retorika umirivanja evropskih katolika i najobičnije tvrdjenje pazara sa Turskom. Samo, ne znam da li je, pri tome, neko tamo u EU smetnuo sa uma da su Turci poznato doooobri trgovci.

Mungos, The Turkofil
Budimac Budimac 16:57 25.04.2009

Re: Indikativno je...

Mislim da je antiturska retorika EU najobičnije "mlaćenje prazne slame"! Turska je i te kako potrebna Europi i "velike baje", The Europske su toga jako svesne. Po sredi je, čini mi se, samo jeftina retorika umirivanja evropskih katolika i najobičnije tvrdjenje pazara sa Turskom. Samo, ne znam da li je, pri tome, neko tamo u EU smetnuo sa uma da su Turci poznato doooobri trgovci.

Stoji to, ali i roba ima rok trajanja.

Vide li kakvo sranje EU i UN napraviše sa Kiprom? Nedavni izbori u "SAO" Severni Kipar su posledica tog sranja (doduše ni uticaj para-državnog kartela koji spominjem nije za zanemariti). Hoću da kažem da postoje prilike koje se ne propuštaju (ako se ciljevi poklapaju sa deklarativnim ciljevima). Kipar je mogao biti ujedinjen pre pet godina da su EU "velike baje" malo zavrnule jaja Papadopulosu. Sada teško da se može očekivati bilo šta po tom pitanju.
crossover crossover 17:38 25.04.2009

Re: Indikativno je...

Budimac
Kipar je mogao biti ujedinjen pre pet godina da su EU "velike baje" malo zavrnule jaja Papadopulosu. Sada teško da se može očekivati bilo šta po tom pitanju.

Чек, чек, нећеш се тако лако извући само са овим кратким појашњењем. Нешто слично сам чуо у једној анализи на BBC. Баш ме занима како изгледа овај проблем из Турске перспективе (мислим баш на Турску, не на Северни Кипар. Ставове друге и "треће" стране мање-више знам. ). Наравно, не очекујем да ми сад детаљно образлажеш, него ово лепо запамти па наоштри плајваз за неки следећи блог.

Budimac
Mržnja "elite" prema demokratiji, koja je opšte mesto u celom svetu i očigledna svakom ko hoće da vidi, u Turskoj ima sasvim drugačije razmere i kvalitet. Pre svega u "elitu" se samoubraja i srećan i nesrećan...

Да ли грешим ако кажем да је Турска још увек класно друштво, нешто попут Британије? Чини ми се да империјални сентимент не умире баш тако лако. И ово је, чини ми се добра тема за блог.
Извини што ја мало овако наручујем к’о у кафани, ал’ шта да радим кад си нам ти једина могућност да нешто квалитетно сазнамо са лица места. Јбг, да овде имамо добре новинаре не бих те оволико гњавио.

ПС Е да, и добро је да није (опет) војска победила на изборима.
mungos92 mungos92 21:29 25.04.2009

Re: Indikativno je...

Budimac
Mislim da je antiturska retorika EU najobičnije "mlaćenje prazne slame"! Turska je i te kako potrebna Europi i "velike baje", The Europske su toga jako svesne. Po sredi je, čini mi se, samo jeftina retorika umirivanja evropskih katolika i najobičnije tvrdjenje pazara sa Turskom. Samo, ne znam da li je, pri tome, neko tamo u EU smetnuo sa uma da su Turci poznato doooobri trgovci.

Stoji to, ali i roba ima rok trajanja.

Vide li kakvo sranje EU i UN napraviše sa Kiprom? Nedavni izbori u "SAO" Severni Kipar su posledica tog sranja (doduše ni uticaj para-državnog kartela koji spominjem nije za zanemariti). Hoću da kažem da postoje prilike koje se ne propuštaju (ako se ciljevi poklapaju sa deklarativnim ciljevima). Kipar je mogao biti ujedinjen pre pet godina da su EU "velike baje" malo zavrnule jaja Papadopulosu. Sada teško da se može očekivati bilo šta po tom pitanju.


U celoj grčko-turskoj priči, najpresudniji je faktor Esad... Misliš da su Turci '74 tek tako uleteli na Kipar? Tu je uspostavljena odličnu ravnoteža ne mnogo pametnim "crisis management"-om: "Ako iko prestane da sluša, ima da vas pustimo jedni na druge", a u medjuvremenu se drži oscilacija oko nulte tačke.

Mungos, The Neutralan
mirelarado mirelarado 15:39 25.04.2009

*****

Изванредан приказ политичких односа и стања у Турској. На мене највећи утисак оставља како се секуларне партије лако одричу световности зарад придобијања нових гласача.
А ово:
Zvuči apsurdno, ali čovek se može naći na sudu zbog upotrebe slova kao što su w, q ili x kojih nema u turskom alfabetu, a eto već peti mesec država emituje program na tom jeziku.


показује како се компликовани турско-курдски односи огледају и у језичкој сфери, а ту се најлакше долази до крајњег апсурда, као што су забрањена слова.

fatva na YouTube je živa i zdrava, s tim što svi znaju kako da je zaobiđu.




Budimac Budimac 15:52 25.04.2009

Re: *****

како се компликовани турско-курдски односи огледају и у језичкој сфери,

Pa u toj sferi se najbolje vide ti apsurdi. Pre jedno 5-6 godina Ibrahim Tatlises, turska megamegazvezda njihovog folka, inače Kurd, se usudio da na jednoj privatnoj televiziji otpeva pesmu na kurdskom. MHP je održao demonstracije na Taksimu (trg u Istanbulu) sa koga su mu poručili da ima dovoljno bandera za sve koji se usude nešto slično. Hmmm, sad imamo državni TV kanal na kurdskom. Mala li je promena?

Doduše ne ide ni to tako lako, jer pritisci ne dolaze samo sa jedne strane.
mirelarado mirelarado 16:05 25.04.2009

Re: *****

Budimac
како се компликовани турско-курдски односи огледају и у језичкој сфери,

Pa u toj sferi se najbolje vide ti apsurdi. Pre jedno 5-6 godina Ibrahim Tatlises, turska megamegazvezda njihovog folka, inače Kurd, se usudio da na jednoj privatnoj televiziji otpeva pesmu na kurdskom. MHP je održao demonstracije na Taksimu (trg u Istanbulu) sa koga su mu poručili da ima dovoljno bandera za sve koji se usude nešto slično. Hmmm, sad imamo državni TV kanal na kurdskom. Mala li je promena?

Doduše ne ide ni to tako lako, jer pritisci ne dolaze samo sa jedne strane.


Када је о неразумевању реч, на свим странама увек има оних којима то одговара, а на снази је и логика "што горе то боље", на жалост.
А курдско питање, не само у Турској, чини ми се да тек ту влада права збрка.

margos margos 15:46 25.04.2009

PP

Politička papazjanija
U odnosu na ovo što si napisao, naša scena izgleda kao lutkarsko pozorište. Ni izbacivanje Darvina iz škole ne čini se toliko ekstremnim činom, ako pogledaš fatvu na you-tube, pretnje nad Google-om i diskriminaciju slova.

Kako uspevaš da otpratiš sva dešavanja? Svaka čast.

Da... i hvala, i... preporuka
Budimac Budimac 15:57 25.04.2009

Re: PP

U odnosu na ovo što si napisao, naša scena izgleda kao lutkarsko pozorište.

Ja se upljuvah zimus prilikom boravka u Srbiji objašnjavajući upravo to No, to ne treba uzeti nikako kao neku utehu.

Kako uspevaš da otpratiš sva dešavanja?

Newsfreak... Valjda genetski
margos margos 16:20 25.04.2009

Re: PP

No, to ne treba uzeti nikako kao neku utehu.

Ne mislim ni ja da je za utehu - već samo za razložnije posmatranje stanja kojekude, razumevanje procesa i malko strpljenja. Ovaj primer koji si dao za kurdsku gigamegaultra zvezdu i tv na kurdskom, govori da se čak i tamo gde deluje da je nešto nemoguće - situacija poboljšava. Malo po malo... ali nije malo :)))
Strongman Strongman 15:57 25.04.2009

Nije za dzaba

Turska na dva razlicita kontinenta. Sudar svetova se simbolicki odvija bas u istambulu. Mesaju se kultura zapada (ajde da kazemo napredna) i tradicija istoka.

Hvala na lepom tekstu koji bas sada pocinjem da gustiram red po red.


A u sklopu tranke frange multiratelarnog ugovora o preporucivanju - PREPORUKA



p.s. valjda nece da nas pohvata Stoske
Budimac Budimac 16:43 25.04.2009

Re: Nije za dzaba

Sudar svetova se simbolicki odvija bas u istambulu. Mesaju se kultura zapada (ajde da kazemo napredna) i tradicija istoka.

Jao gde me nađe sa klišeima.
Ne verujem u sudar svetova i vidim ga samo kao vrlo ciničnu oblandu za sukob interesa.

p.s. valjda nece da nas pohvata Stoske


mungos92 mungos92 16:47 25.04.2009

Re: Nije za dzaba

Strongman
Turska na dva razlicita kontinenta. Sudar svetova se simbolicki odvija bas u istambulu. Mesaju se kultura zapada (ajde da kazemo napredna) i tradicija istoka.


Ajmo malo...



Mungos, The Turkofil
Budimac Budimac 17:05 25.04.2009

Re: Nije za dzaba

Ajmo malo...

ja sam više za prave turske ritmove (osim toga Sezan se za moj ukus suviše druži sa Bregovićem )

mungos92 mungos92 17:13 25.04.2009

Re: Nije za dzaba

Budimac
Ajmo malo...

ja sam više za prave turske ritmove (osim toga Sezan se za moj ukus suviše druži sa Bregovićem )


Uh, prijatelju, imaj u vidu da sam ja čovek u kritičnom dobu za "srčku"!

Mungos, The Tahicardiac
vishnja92 vishnja92 17:34 25.04.2009

Re: Nije za dzaba

Mungos, The Turkofil

cek da vam se probudi radojicic.....
Blade Runner Blade Runner 17:30 25.04.2009

Vau!

znao sam da je Turska politicka scena interesantna, ali ovoliko!! Izgleda kao da pred svake izbore dobijate po jedan scenario za politicki triler.
Budimac Budimac 17:45 25.04.2009

Re: Vau!

znao sam da je Turska politicka scena interesantna, ali ovoliko!! Izgleda kao da pred svake izbore dobijate po jedan scenario za politicki triler.

Ne! Kategorično ne! To je jedan ongoing politički triler koji traje decenijama i nevezan je za izbore

Slobodan sam neskromno preporučiti moje ranije tekstove na temu turske političke stvarnosti:

Turska za početnike [1]

Turska za početnike [2]

Turska za početnike [3]

i druge...
Blade Runner Blade Runner 19:45 25.04.2009

Re: Vau!

kako sam ih propustio? mada, u to vreme sam manje bio na blogu. Eto zanimacije za vikend.
Unfuckable Unfuckable 19:48 25.04.2009

Re: Vau!

propustio si ih jer su objavljeni dok je Budimac boravio u Potpalublju
Blade Runner Blade Runner 19:52 25.04.2009

Re: Vau!

Budimac boravio u Potpalublju

to objasnjava misteriju
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 17:52 25.04.2009

Pater familias

Od kada se Kemal Paša Ataturk, otac nacije, preselio na ahiret turska demokratija vazdan kuburi.
Tolika nacija i država, a nemaju oca.
Budimac Budimac 18:04 25.04.2009

Re: Pater familias

Vojislav Stojković
Od kada se Kemal Paša Ataturk, otac nacije, preselio na ahiret turska demokratija vazdan kuburi.
Tolika nacija i država, a nemaju oca.

Ne vuci me za jezik Džeremaja
vladimir petrovic vladimir petrovic 19:45 25.04.2009

Re: Pater familias

Ne vuci me za jezik Džeremaja

Namerno to radi. Što bi rekli Francuzi, le provocateur!
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 21:03 25.04.2009

Re: Pater familias

Budimac
Vojislav Stojković
Od kada se Kemal Paša Ataturk, otac nacije, preselio na ahiret turska demokratija vazdan kuburi.
Tolika nacija i država, a nemaju oca.

Ne vuci me za jezik Džeremaja

A kad nas za jezik vuče onaj Tijago ti onda učestvuješ?
dragoljub92 dragoljub92 19:02 25.04.2009

daklem

jadini narod koji zaslužuje status bratskoga naroda je turski narod

the dragoljub
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 19:11 25.04.2009

Re: daklem

dragoljub92
jadini narod koji zaslužuje status bratskoga naroda je turski narod

the dragoljub

Ред је и да се браћа посећују.
Они су, овде, били 500 година.

Сад је на нас ред. Је ли, Будимац, какво је турско море?
dragoljub92 dragoljub92 19:19 25.04.2009

Re: daklem

Они су, овде, били 500 година.

350al aj da ne cepidlačimo 150goredole nije greda,море ки море влажно и слано,
Budimac Budimac 19:20 25.04.2009

Re: daklem

Сад је на нас ред. Је ли, Будимац, какво је турско море?

Koje? Imaju 4 (četiri)
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 19:22 25.04.2009

Re: daklem

350al aj da ne cepidlačimo 150goredole nije greda,море ки море влажно и слано,

i ja isto zaokružujem na 500. tako me učili u školi jedino ako nisam dobro shvatila.
vishnja92 vishnja92 19:22 25.04.2009

Re: daklem

Они су, овде, били 500 година.

jeres br. 7 po svetom dragoljubu:
sta bi bilo da nisu bili?
dragoljub92 dragoljub92 19:29 25.04.2009

Re: daklem

njanja_de.manccini
350al aj da ne cepidlačimo 150goredole nije greda,море ки море влажно и слано,

i ja isto zaokružujem na 500. tako me učili u školi jedino ako nisam dobro shvatila.

па није сербија пала под турску после косова него много касније,сад ни ја не могу да се сетим дал се рачуна после пада смедереваи ли касније,а мрзи ме да гуглам
vishnja92 vishnja92 19:38 25.04.2009

.

.
mungos92 mungos92 19:39 25.04.2009

Re: daklem

dragoljub92
jadini narod koji zaslužuje status bratskoga naroda je turski narod
the dragoljub


I nemački! Jedni roštilj, drugi kobaje i pivo...

Mungos, The Whatever
Unfuckable Unfuckable 19:40 25.04.2009

Re: daklem

pazi, ja kao klinac učim neko poznavanje društva i pitam matorca koliko smo bili pod Turcima...
a on, frustriran valjda nekim dešavanjem okolo rezignirano mi kaže "20 vekova"
i ja to 'ladno napišem na testu u valjda III osnovne, i popijem bugera k'o vrata.

Brajoviću, tursko more je do džadža, bilivmi : ono "gore" je nešto hladnije ali lepo i čisto, a "dole" su plaže fantastik ali je klima teška i sa puno vlage. I žderu te neke ribice dok obavljaš proces kupanja u moru.

Budimac, ovi Turci su - koliko primećujem daleko luđi od nas, po svim pitanjima.Ono što mi je sasvim slučajno upalo u oči - a mislim da je jako bitna stvar - je

, jer iako SEKA drma ekonomski potresi u Turskoj su dosta dobro amortizovani, bar za sada.


što se samo uklapa u neko moje malo & amatersko viđenje Turske kao izuzetno snažne i bogate zemlje u nezadrživoj ekonomskoj ekspanziji. Sa tog brda gledano, nije tako loše biti političar u Turskoj
(ako apstrahujemo sve te čaure)
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 19:41 25.04.2009

Re: daklem

Све нешто гледам овај Будимчев извештај, и верујем Драглјуби да су нам Турци најближи. И сетих се оног Ђинђићевог говора, у којем говори да морамо да се ослободимо оног "пустог турског" у нама како бисмо кренули напред. И све нешто мислим да су се Турци тог "пустог турског" далеко више ослободили него ми сами, барем ми тако кажу они који су на та четири мора били...?
Budimac Budimac 20:04 25.04.2009

Re: daklem

Sa tog brda gledano, nije tako loše biti političar u Turskoj

Pa znaš kako lokalna vlast je prava vlast i najbolja pozicija za korupciju, pa je za nju otimačina i na nivou muhtara. S druge strane, ko god je i 5 minuta bio poslanik u parlamentu ima obezbeđenu prilično veliku pemziju, zdravstveno osiguranje i tretman u zdravstvenim ustanovama za privilegovane i još niz drugih životnih olakšica, pa ni to nije mali faktor kad je motivacija da uđeš u to vrzino kolo u pitanju.

Brajoviću, tursko more je do džadža, bilivmi : ono 2gore" je nešto hladnije ali lepo i čisto, a "dole" su plaže fantastik ali je klima teška i sa puno vlage. I žderu te neke ribice dok obavljaš proces kupanja u moru.

Moram da napravim male ispravke.
Crno nije baš najslanije more na svetu (skoro pa bočatna voda). Ne znam za dalje ali barem blizu Bosfora UVEK duva vetar i pravi prilične talase i dosta hladnu vodu.

Mramorno je leti toplo ko neka baruština i posle Egejskog i Mediterana tako ti i izgleda.

Egej i Mediteran su lepa mora, Egej malo topliji. Plaže kako gdi.

Što se tiče klime takođe zavisi gde si. Bodrum leti nema vlažan vazduh, naprotiv jaaaako suv tako da su i temperature od 40 podnošljivije nego u vlažnijim delovima kao što su Marmaris ili Antalija (naročito Antalija).
crossover crossover 20:07 25.04.2009

Re: daklem

Unfuckable
i popijem bugera k'o vrata.

За ово имаш пиво од мене.
Које год и колико хоћеш.
Unfuckable Unfuckable 20:10 25.04.2009

Re: daklem

ma Bud
meni je "gore" - Bodrum
a moram da priznam da ni Marmaris nije bio klimatski loš, i mnogo lep grad (mada je meni Bodrum favorit no1, forever)
Najgore je ono dole : Antalija, Kemer...a najlepše plaže, eh što ti Priroda to uvek nekako udesi...

A Kemer izgleda kao oni gradići na Divljem Zapadu...puste ulice, sladoledžija koji kunta sa glavom skoro uronjenom u sladoled u kom roj muva odaaaavno uživa, samo jedan red zgrada u 3 ulice, i sve to načičkano prodavnicama nakita i krzna ...i sve na ruskom.
niccolo niccolo 20:41 25.04.2009

Re: daklem

па није сербија пала под турску после косова него много касније,сад ни ја не могу да се сетим дал се рачуна после пада смедереваи ли касније,а мрзи ме да гуглам

Mislim da se računa od 1453...ali što je bitnije od toga, Budimac je dao zaista odličan i vrlo informativan tekst o Turskoj političkoj sceni
tyson tyson 15:33 26.04.2009

Re: daklem

Mislim da se računa od 1453
To je godina pada Carigrada pod tursku vlast.

Smederevo je palo 1456. godine.




vishnja92 vishnja92 19:53 25.04.2009

iskreno

ja sam zgranuta i odoh.
Unfuckable Unfuckable 20:03 25.04.2009

Re: iskreno

Brajoviću,
opet si pravio nepodobštine na času ?
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 20:05 25.04.2009

Re: iskreno

Unfuckable
Brajoviću,
opet si pravio nepodobštine na času ?

nsarski nsarski 20:12 25.04.2009

Re: iskreno

Predrag Brajovic
Unfuckable
Brajoviću,
opet si pravio nepodobštine na času ?


Zgranjavas blogere...
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 20:16 25.04.2009

Re: iskreno

nsarski
Zgranjavas blogere...

Ма, разумео сам ја то, него ми само само допало да ставим оног збланутог смајлија, оно ми је првенац, никад до сад га нисам употребио...
nsarski nsarski 20:20 25.04.2009

Re: iskreno

Ма, разумео сам ја то, него ми само само допало да ставим оног збланутог смајлија, он ми је првенац, никад до сад га нисам употребио...

Taj motiv potpuno razumem i opravdavam! Okopavam čokote.

Meni se, recimo, celo jutro po glavi mota izraz "okopavam čokote". Nemam pojma zasto, ali to je fakat. I tako, svako malo, u razgovoru sa drugima ubacim to. Ljudi ne znaju kakve to veze ima sa temom, pitaju, a ja nikako ne uspevam da im objasnim. Lepo je to reci, dobro zvuci - samo toliko. Uzivanje u izrazu.
nsarski nsarski 20:12 25.04.2009

Najzad

sam stigao da procitam ovih par kvadratnih metara o turskoj politici. Hm, nesto mi sve lici na nasu, bugarsku, ukrajinsku, americku...Covece, ista stvar, samo su detalji lokalni. To je valjda zato sto su i ljudi manje vise isti, pa je i politika manje vise ista.
Ali, hvala na koloritnom opisu tamosnje scene. Megazvezde i fudbaleri, korupcija i patriotizam ... ybt, ko crtani film. Znas tacno sta ce se desiti.

Uzgred, jedan moj stariji drugar sa studija, Turcin, ali krajnje netipican, kaze mi, na moje da se kod nas vajkaju na "pusto tursko": "Nas su u skoli ucili da bi Turska danas bila mnogo naprednija da se nije vekovima zaglavila u srpsko blato". Pa ti vidi ko na koji gol tu tera.
Unfuckable Unfuckable 20:14 25.04.2009

Re: Najzad

"Nas su u skoli ucili da bi Turska danas bila mnogo naprednija da se nije vekovima zaglavila u srpsko blato".

ene
ispadosmo Vijetnam mnogima, pa i Braći
Budimac Budimac 20:22 25.04.2009

Re: Najzad

kaze mi, na moje da se kod nas vajkaju na "pusto tursko": "Nas su u skoli ucili da bi Turska danas bila mnogo naprednija da se nije vekovima zaglavila u srpsko blato". Pa ti vidi ko na koji gol tu tera.

Poznato skroz :))) Naime, koliko sam diskusija imao sa pokojnim prijateljem Mehmetom Ejuboluom, kad on krene da lamentira kako su Osmani bili glupi i samo ulagali u Balkan, a zapostavljali ono što je i danas jugoistok zemlje, gde nisu ulagali ni kinte. Onda mu ja kažem, -- Pa dobro, Mehmet, zna se da kapital ide tamo gde je stabilno i mirno. Mi bili mirni sve do devetnaestog veka, a ovi vaši nikad bre nisu bili mirni, ko bi tamo ulagao.
-- I to što kažeš...
Ovakav i sličan dijalog smo imali x puta
dragoljub92 dragoljub92 20:27 25.04.2009

Re: Najzad

Unfuckable
"Nas su u skoli ucili da bi Turska danas bila mnogo naprednija da se nije vekovima zaglavila u srpsko blato".

ene
ispadosmo Vijetnam mnogima, pa i Braći

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 20:29 25.04.2009

Re: Najzad

Бојан Будимац
Ненад Швракић
каже ми, на моје да се код нас вајкају на "пусто турско": "Нас су у школи учили да би Турска данас била много напреднија да се није вековима заглавила у српско блато". Па ти види ко на који гол ту тера.
Познато скроз :))) Наиме, колико сам дискусија имао са покојним пријатељем Мехметом Ејуболуом, кад он крене да ламентира како су Османи били глупи и само улагали у Балкан, а запостављали оно што је и данас југоисток земље, где нису улагали ни кинте. Онда му ја кажем, – Па добро, Мехмет, зна се да капитал иде тамо где је стабилно и мирно. Ми били мирни све до деветнаестог века, а ови ваши никад бре нису били мирни, ко би тамо улагао. – И то што кажеш... Овакав и сличан дијалог смо имали x пута

Ово му дође приступ к'о у нацртној геометрији: имаш један предмет, а он даје најмање три пројекције, које најчешће уопште не личе једна на другу. Па ти сад, мајковићу, по њима погоди о чему је ту стварно реч.
Budimac Budimac 20:32 25.04.2009

Re: Najzad

Ово му дође пристуо к'о у нацртној геометрији: имаш један предмет, а он даје најмање три пројекције, које најчешће уопште не личе једна на другу. Па ти сад, мајковићу, по њима погоди о чему је ту стварно реч.

Savršen opis nacionalnih istorija
marco_de.manccini marco_de.manccini 20:33 25.04.2009

перспективе

У неком експерименту, људи су научили мишеве да притисну неку полугицу да би добили сир.

С гледне тачке мишева, у том истом експерименту, они су научили људе да им дају сир кад притисну на полугицу.
Budimac Budimac 20:36 25.04.2009

Re: перспективе

marco_de.manccini
У неком експерименту, људи су научили мишеве да притисну неку полугицу да би добили сир.

С гледне тачке мишева, у том истом експерименту, они су научили људе да им дају сир кад притисну на полугицу.

(© Unf)

P.S Unf, potpuno si u pravu za onaj bubašvabasti smajli i meni je zapravo išao na živce.
nsarski nsarski 20:38 25.04.2009

Re: Najzad

Savršen opis nacionalnih istorija

Svaki Srbin ima svog Turcina da se izgovara, i, razume se, svaki Turcin ima svog Srbina kao izvinjenje. Nema ono - I was born this way, what's your excuse?
dragoljub92 dragoljub92 20:46 25.04.2009

Re: Najzad

nsarski
Savršen opis nacionalnih istorija

Svaki Srbin ima svog Turcina da se izgovara, i, razume se, svaki Turcin ima svog Srbina kao izvinjenje. Nema ono - I was born this way, what's your excuse?

добра сад су турци мало потиснути од стране комуниста,тако да очекујем да нам следећих 200 година комунисти буду криви за све.вжно да ми нисмо никад криви.
Unfuckable Unfuckable 20:54 25.04.2009

Re: Najzad

комунисти буду криви за све.вжно да ми нисмо никад криви.

a sada, malo muzike
Budimac Budimac 21:19 25.04.2009

Re: Najzad

a sada, malo muzike

Uvek

Bilo hit pre jedno 5-6 godina. Nikad video pevačicu (rekli su mi je ružna) ali mi se sviđa glas (j.b.zovan je)

nsarski nsarski 21:29 25.04.2009

Re: Najzad

Mi bili mirni sve do devetnaestog veka, a ovi vaši nikad bre nisu bili mirni, ko bi tamo ulagao.

To ti je isti merde kao Francuzi u Alziru. Napravili puteve, izgradili, kad su zavrsili, Alzirci im rekli scrue vue (na Arapskom) i oterali ih (dobro, uz mnoge zrtve). I sad, ybg.
Unfuckable Unfuckable 21:31 25.04.2009

Re: Najzad

ja sam seljak po tom pitanju
meni je Tarkan ok
i oni blizanci koje ne možemo da iskopamo nikako
Kazezoze Kazezoze 21:56 25.04.2009

Re: Najzad

kad smo vec kod muzike, setih se yildiz ibrahimove koja mnogo dobro peva, a o kojoj je svojevremeno pisao nash bloger ivan blagojevic, sa nishkog jazz festivala. yildiz je, koliko se secam, tursko-bugarska kombinacija.



inache tekst ti nisam ni prochitao, jer si sam rekao da je dug, a usput i o politici, tako da nishta vazhno nisam propustio:))))
mirelarado mirelarado 23:48 25.04.2009

Re: Najzad

Unfuckable
комунисти буду криви за све.вжно да ми нисмо никад криви.

a sada, malo muzike


Ево и оригинала.
yugaya yugaya 22:36 25.04.2009

re

"Međutim, osnovni problem turske demokratije, a to je nedostatak konstruktivne opozicije, one koja nije samo anti-protivna nego ima i nešto (po mogućnosti pametno) da predloži, ostaje, čini mi se, kao neki veliki zjap koji može svakog časa da je proguta."

ja bih tome dodala i jedan od decijih simptoma totalitarnih rezima svude, a to je apsolutno nepostojanje nezavisnog sudstva i nedodirljivost prljavih tajnih policija cak i u slucajevima odstrela visokog profila...Hrant Dink istraga tapka u mestu

pozdravcic
Budimac Budimac 23:19 25.04.2009

Re: re

ja bih tome dodala i jedan od decijih simptoma totalitarnih rezima svude, a to je apsolutno nepostojanje nezavisnog sudstva i nedodirljivost prljavih tajnih policija cak i u slucajevima odstrela visokog profila...Hrant Dink istraga tapka u mestu

To ti je jako stari članak (maj 2007.) o istrazi Hrant Dinkovog ubistva. O tom ubistvu se puno zna, suđenje neposrednim izvršiocima je u toku i to je, naravno, povezano sa para-državnim kartelom Ergenekon (verovatno će se uvezati jednog dana sa istim, za sada idu posebno)

Što se tiče nezavisnosti sudstva i stanja po tom pitanju ovde je jako čudna stvar. Naime, prošle godine se desilo nešto što je zapadna štampa krstila "pravosudni puč" (u tekstu "Turska za početnike 2" objašnjavam to u detalje). Ovo se ne može nikako okarakterisati kao totalitarni režim iz jednostavnog razloga što ne postoji jedan centar moći -- pre se može nazvati viševlašćem. Tako imamo vladu koja raspolaže delovima institucija (policijom, vojskom, pravosuđem koji su joj lojalni), zatim imamo elemente juristokratije gde se pravosuđe ponaša ponekad potpuno autonomno & besmisleno ali mu vlada ne može ništa, jer bi i na sam pokušaj intervencije vrištali FAUL! (to su recimo slučajevi zabrane YouTuba i nekih internet sajtova), a kao trećeg igrača imamo vojsku. Naravno, tu su i obaveštajne službe sa svim svojim prljavštinama i podelama lojalnosti prema nekim od pomenutih vlastodržaca.

No, stvari se polako kreću, ka boljem. Italiajanski javni tužilac Di Pietro poredi istragu Ergenekona sa akcijom "Čiste ruke" u Italiji, a ja bih dodao da je to još komplikovanije i da bi pravo poređenje bilo kombinacija "Čiste Ruke" i istrage Gladia u Italiji.

Inače ubistvo Hranta Dinka jeste bilo svojevrsni turning point u turskom društvu o tome sam napisao (meni veoma drag) tekst septembra prošle godine.
yugaya yugaya 23:54 25.04.2009

Re: re

heh...vidi se da se retko lacam interneta, trudnicka demencija pa puta tri i ostadoh kao zlatna ribica...attention span mi je 0.3 seconds kada se potrudim

odsusvo centralnog totalitarnog vlastodrsca je ono sto Tursku ,cini mi se, gura polako ali sigurno napred...da li je tu na delu nekakva krhka ravnoteza moci i sta je to sto je odrzava?

da li sudstvo u Turskoj ima slicnu drustvenu ulogu kao u Pakistanu?

(ja puna pitanja, zato sto je dobro potkovan sagovornik uz to jos pun local insights prilika koja se ne propusta)
Budimac Budimac 00:26 26.04.2009

Re: re

da li je tu na delu nekakva krhka ravnoteza moci i sta je to sto je odrzava?

Pa moram priznati da mi nije jasno pitanje u kom smislu održava, a ne bih da izletim sa pogrešnim odgovorom.

da li sudstvo u Turskoj ima slicnu drustvenu ulogu kao u Pakistanu?

Ne baš. Dok je sudstvo u Pakistanu pokazivalo (relativno) prisustvo kičme u odnosu na Pe(r)verza Mušarafa, a onog momenta kad je to postalo previše za njegov ukus on je raspustio vrhovni sud. Dakle, za sudstvo u pakistanu se može reći da je okrenuto nekom demokratskim vrednostima

Ovde sudstvo u najvećoj meri pokazuje lojalnost "staroj eliti" koja bi da zadrži vlast i da demokratija bude samo fasada, a da ta ona vlada bez obzira na volju većine (do sada su se za "korekciju" demokratije uglavnom služili vojskom). Naravno, kao što rekoh ni pravosuđe nije skroz homogeno, pa je, recimo i ustavni sud podeljen po pitanju lojalnosti ustavu i zakonima ili pomenutim političkim interesima.
dragoljub92 dragoljub92 00:35 26.04.2009

?

sad mi pade na mozak,el su svi pretraživači zabranjeni ili samo google,mislim yahoo i tako taj rad
Budimac Budimac 00:41 26.04.2009

Re: ?

sad mi pade na mozak,el su svi pretraživači zabranjeni ili samo google,mislim yahoo i tako taj rad

Nije nijedan, samo su ovi manijaci pokrenuli postupak/inicijativu da javni tužilac pokrene postupak za zatvarnje Google-a. Zašto im je baš Google trn u oku pojma nemam, ali tražiti logiku u tim mozgovima je uzaludna rabota.
dragoljub92 dragoljub92 00:49 26.04.2009

Re: ?

ali tražiti logiku u tim mozgovima je uzaludna rabota.

to da
bauer. bauer. 01:06 26.04.2009

Ej, Budimac,

Mogao bi da se zakunem da sam negde pročitao, ne tako davno, da se radi na tome da se Aja Sofija vrati Pravoslavnoj crkvi, tj. Carigradskoj patrijaršiji, valjda. Jel' znaš ti nešto o tome?
Budimac Budimac 01:50 26.04.2009

Re: Ej, Budimac,

bauer.
Mogao bi da se zakunem da sam negde pročitao, ne tako davno, da se radi na tome da se Aja Sofija vrati Pravoslavnoj crkvi, tj. Carigradskoj patrijaršiji, valjda. Jel' znaš ti nešto o tome?

Nemam pojma, a šanse za tako nešto su, čini mi se, minimalnije od šanse da u sledećih 15 minuta ogromni asteriod (koga niko nije primetio) uništi planetu zemlju.
Ove inicijative za vraćanje u džamiju se s vremena na vreme pojave u kanalizaciji političkog andergraunda, a ovo je prvi put da se ideja pojavila u mejnstrimu -- doduše to je bilo očigledno "obećanje ludom radovanje" i nikog nije preterano uzbudilo (zato ni nemam link na engleskom), pa eto nije ni privuklo glasove onih zbog kojih je bilo smišljeno. Meni je bilo interesantno da pokažem koliko sleazy političari mogu biti.
nsarski nsarski 02:07 26.04.2009

Re: Ej, Budimac,

Ove inicijative za vraćanje u džamiju se s vremena na vreme pojave u kanalizaciji političkog andergraunda, a ovo je prvi put da se ideja pojavila u mejnstrimu -- doduše to je bilo očigledno "obećanje ludom radovanje" i nikog nije preterano uzbudilo (zato ni nemam link na engleskom), pa eto nije ni privuklo glasove onih zbog kojih je bilo smišljeno. Meni je bilo interesantno da pokažem koliko sleazy političari mogu biti.

Pa to je kao kad bi Kalemegdan pretvorili ponovo u vojno utvrdjenje i zabranili pristup civilima. Ili Petrovaradin.
He, he, he, cemu?
Unfuckable Unfuckable 02:35 26.04.2009

Re: Ej, Budimac,

He, he, he, cemu?

nsarski...vraže1
dragoljub92 dragoljub92 08:55 26.04.2009

Re: Ej, Budimac,

ja mislim da ne bi bilo uopće politički mudro tražiti da se aja sofija vrati crkvi,kao ni da bude džamija opet.a i štone reče profa čemu?
ps
jedno pitanjce,pošto nisam bio u dotičnom hramu a sa fotosa ne mogu da steknem jasan uvid,koliko se vidi od svih onih mozaika ostalih ukrasa dok je bila crkva?ja sam negde valjda pročitao da je bilo sve okrečeno u belo,pa me interesuje kako to sad izgleda.
Budimac Budimac 09:16 26.04.2009

Re: Ej, Budimac,

dragoljub92
ja mislim da ne bi bilo uopće politički mudro tražiti da se aja sofija vrati crkvi,kao ni da bude džamija opet.a i štone reče profa čemu?
ps
jedno pitanjce,pošto nisam bio u dotičnom hramu a sa fotosa ne mogu da steknem jasan uvid,koliko se vidi od svih onih mozaika ostalih ukrasa dok je bila crkva?ja sam negde valjda pročitao da je bilo sve okrečeno u belo,pa me interesuje kako to sad izgleda.

Ne vidi se tako mnogo, onih čisto dekorativnih mnogo više. Mozaici su bili dosta dobro zaštićeni ispod tog sloja kreča, ali mislim da je njihovo otkrivanje još uvek u toku. Poslednji put kad sam bio, sa mamom, pre 5 godina onda su unutra bile podignute skele sve do kupole... (kao u slučaju svih spomenika te vrste stalno se nešto radi oko njih)...
dragoljub92 dragoljub92 09:22 26.04.2009

Re: Ej, Budimac,

(kao u slučaju svih spomenika te vrste stalno se nešto radi oko njih)...

ma da to je uvek vreća bez dna.

nego ovde ima jedan problem koji ja mislim da je nerešiv.elem ja kao hrišćanin po poreklu i jokao recimo sklon umetnosti bih voleo da se otkriju sva dela,a opet to se kosi sa islamistima jer bi se to opet pretvorilo u crkvu,bez obzira dal se vrši obred ili ne.stvarno neznam kako bi se tu našlo prihvatljivo rešenje za obe grupe.
Budimac Budimac 09:41 26.04.2009

Re: Ej, Budimac,

dragoljub92
(kao u slučaju svih spomenika te vrste stalno se nešto radi oko njih)...

ma da to je uvek vreća bez dna.

nego ovde ima jedan problem koji ja mislim da je nerešiv.elem ja kao hrišćanin po poreklu i jokao recimo sklon umetnosti bih voleo da se otkriju sva dela,a opet to se kosi sa islamistima jer bi se to opet pretvorilo u crkvu,bez obzira dal se vrši obred ili ne.stvarno neznam kako bi se tu našlo prihvatljivo rešenje za obe grupe.

Ne verujem da je to problem... Aja Sofija nije jedina crkva pa džamija koja je pretvorena u muzej, a mozaici ili freske otkriveni... Karije crkva/džamija/muzej je npr. mesto (doduše jako malo ) gde sam video najlepše mozaike (po meni) na svetu, kakva Ravena kakvi bakrači...

Mislim da se kod Aja Sofije radi o tome da moraju to da otkrivaju veoma pažljivo, a to košta i para i vremena... Inače ostavili su "nameštaj" (propovedaonicu npr.) iz vremena kad je bila džamija, tako da je unutra to pravi mix...

Evo jedan mozaik iz Kore/Karije od koga zastaje dah (fotka nije baš najbolja)...

dragoljub92 dragoljub92 09:58 26.04.2009

Re: Ej, Budimac,

Inače ostavili su "nameštaj" (propovedaonicu npr.) iz vremena kad je bila džamija, tako da je unutra to pravi mix...

po meni je takav mix odličan jer obe vrste mogu da dođu i vide svoju istoriju
vladimir petrovic vladimir petrovic 12:20 26.04.2009

Re: Ej, Budimac,

bauer
Mogao bi da se zakunem da sam negde pročitao, ne tako davno, da se radi na tome da se Aja Sofija vrati Pravoslavnoj crkvi, tj. Carigradskoj patrijaršiji, valjda. Jel' znaš ti nešto o tome?

Ovo je zanimljiva opaska. Vrlo zanimljiva.

Pošto EU davi Tursku već više od tri decenije, reklo bi se "ko zmija žabu", s tim što niti hoće da je proguta niti da je izbaci, mogla bi jednog lepog dana (na inicijativu pravoslavne Grčke, a sada i Rumunije i Bugarske) da to postavi kao -novi uslov Turskoj. Da Aja Sofiji vrati stari status - pravoslavne (vizantijske) crkve. I da time dokaže da stvarno postaje civilizovana zemlja dostojna Evrope, he, he, he....

Taj zahtev pravoslavnih zemalja u EU (Gr, Ro, Bu) verovatno bi podržao i francuski predsednik N. Sarkozi, koji se za sada najvise eksponira protiv prikljucenja Turske.
gordanac gordanac 10:32 26.04.2009

ustvari - troll...

...a evo i obrazloženja za isti (mislim za - troll):
Pošto si odlično "poslagao" sav info o poslednjih tridesetak godina turske političke scene (imalo bi se još što-šta dodati, ali ne bi se time dobilo na kvalitetu - ama ič!) i s obzirom na to da mi je sav info već poznat, ostale su mi samo - asocijacije, tj. troll kaotakav. Eto.

Turska je skoro pa idealan primer za praćenje reformi jednog društva i države kroz sve moguće kontroverze, konflikte i kontrapunkte kada je u pitanju izgradnja demokratskih institucija, pravila za javne poslove, legislative, pisanih i nepisanih pravila o tome kako, zašto i na koji način funkcionišu dobre države (ako takvo šta postoji igde ), odnosno modeli upravljanja javnim poslovima ustanovljeni anglo-saksonskim i kontinentalnim pravom (ono što se nekada zvalo "zapadnoevropskim demokratijama" plus dominioni kao Australija, Novi Zeland, i naravno USA i Kanada, nadam se da je jasno na šta mislim)

I to stoji u tvom tekstu u delu koji samo ne izgleda važan:

Međutim, osnovni problem turske demokratije, a to je nedostatak konstruktivne opozicije, one koja nije samo anti-protivna nego ima i nešto (po mogućnosti pametno) da predloži, ostaje, čini mi se, kao neki veliki zjap koji može svakog časa da je proguta.


Države i društva poput Turske sa gorepomenutim "razvijenim demokratijama" dele prostor, ali ne dele - vreme.
Tok vremena je različit, potpuno.
I to se lako može dokazati ako čitaš istorijske parlamentarne čitanke o poslednjih 7 - 8 vekova u svim tim državama i društvima koje su danas (na prvi i na drugi pogled) bez problema koje Turska rešava ovih godina i u XXI veku, bez obzira što i svi oni koji te probleme rešavaju umeju da čitaju (i to rade) iste istorijske parlamentarne čitanke kao i svi drugi i da tako saznaju da je problem "antiprotivne opozicije" imala Engleska, Španija, Francuska ili bilo koja druga zemlja, ali u XIX ili XX veku. Kao što je potpuna "nevidljivost" svih mogućih "nevaljalstava" političara bila moguća i u tim zemljama sve do polovine XX veka (da ne bih i ja napravila "čaršaf" o viševekovnoj praksi sečenja kraljevskih glava ili vatikanskih metoda upravljanja javnim poslovima u smislu "ne pričaj s njim otruj ga!" )

Sve zajedno ima veze (duboke) sa (rekla bih urođenom) nesposobnošću ljudi da spontano definišu "opšti interes" i zato im (nam) trebaju regulative, instirucije, pravila, zakoni, sve ono što (na bilo koji način) uređuje i države i društva. Ta je pravila lako prepisati i zapisati kao svoja, jer su ih neki drugi već napravili da "radi", ali samo prepisivanje tih pravila neće i ne može i nikada nije moglo i nikada neće moći da - kreira i takvu realnost, jer mora da protekne vreme u kom se utvrđuje praksa, svima jasna, poznata, bliska i razumljiva takva da se podeli svest o tome ŠTA je opšti interes i NA KOJI NAČIN se stiže do ostvarenja ciljeva koji zadovoljavaju taj "opšti interes".
Turska ima zapisano ŠTA je opšti interes, ali muku muči sa tvorenjem načina, stvaranjem prakse da se on ostvari.
Paradoksalno, ali tačno - problem je napravio onaj kojem duguju zahvalnost za modernizaciju društva i "hvatanje koraka" sa vremenom - Ataturk. I to im se ne sme reći i to bi ih uvredilo i povredilo i onemogućilo svaku komunikaciju, ma kako dobronamerna bila. Oni još uvek nisu razvili pravu debatu o "dekretu modernizacije" (privatno, ja to zovem "modernizacijski puč" ), bez obzira što su, baš zahvaljujući njemu, u mnogim javnim sektorima postali izuzetno uspešna država i moderno društvo.
To je seme iz kog lako izrastaju predlozi o "zabrani Google" ili fatva na youtube ili već slične stvari o "kvalitetnim glasačima" ili "partijama dostojnim Turske", sav taj "ad hominem" jezik komunikacije koji slušaš na javnoj sceni, a koji pršti od lakoće netrpeljivosti, nepoštovanja "drugoga" i nesposobnosti da se u bilo kakvom dogovoru sa opozicijom "poradi" na opštem interesu. A o Kurdima i da se ne govori, naravno.
Bez vremena utrošenog na sve prethodne debate, vremena koje su oni čija pravila i praksu grade "po sličnosti" imali na pretek u prethodnim vekovima, ostaju im samo "negativne definicije" svih koji nisu oni sami (pa ko god bili) tako da upotrebljavaju govor kojim "poništavaju druge" kao najčešći i umesto bilo kog drugog jer smatraju da time per se oni izgledaju - dobri i bolji i najbolji.Uz, tada, neminovne "ćaure" i verbalne i ponekad, na žalost - prave.

Slične probleme imaju (ili su ih imale izraženije poslednjih dvadesetak godina nego danas) i evropske tranzicione zemlje, ali bez konteksta "modernizacijskog puča" koji je potresao Tursku dvadesetih godina XX veka. A postoji i sećanje na kakvu-takvu praksu i pravila koja su utemeljena pre "jednopartijskog, komunističkog doba" u tim evropskim zemljama.
I mi, naravno, ali opet u drugačijem kontekstu.

I bez obzira na sve - ja sam sasvim realno optimistična kad je Turska u pitanju. Velika, dobra zemlja.
I ne može se izbrisati sećanje da je dugo vremena Porta bila jedno vrlo uređeno mesto.
Zemlja na raskršću religija uvek će biti mesto za kontrapunkte, geografija im ne daje drugi izbor, a zato svako ostvarenje opšteg interesa ide sa više vidljivih teškoća nego na nekim drugim geografijama....
Budimac Budimac 13:07 26.04.2009

Re: ustvari - troll...

Ne da ovo ne smatram trollom nego smatram najboljim komentarom na moja pisanija o Turskoj svih vremena. Ne samo da se uklapa u njih nego ih nadograđuje i govori ono što ja ponekad možda nemušto pokušavam da objasnim.

I bez obzira na sve - ja sam sasvim realno optimistična kad je Turska u pitanju.

Fu i ja delimo taj optimizam, a za ovo
I ne može se izbrisati sećanje da je dugo vremena Porta bila jedno vrlo uređeno mesto.

Veliko hvala, a šira publika u nas bi to, mislim, trebala prvo da nauči (razbile bi se mnoge predrasude i miskoncepcije).

Da, vreme. Nešto što se ne da preskočiti, ubrzati ili usporiti. Možda bi ljudi kad bi više gajili biljke ili barem razmišljali o njima lakše ukapirali to o vremenu, povezali to sa dešavanjima u društvu i bili manje nestrpljivi... Pišući ovo pade mi na pamet:



A sad primer pravog trolla... Vidi koliki nam je avokado

Unfuckable Unfuckable 13:28 26.04.2009

Re: ustvari - troll...

A sad primer pravog trolla... Vidi koliki nam je avokado

kao prvo, drugarski savet :
u gornju rečenicu nekako "našij" nešto tipa
"a sad još jedan odličan, ali ne tako dobar kao tvoj, primer (pa izbegni ono "pravog" ) trolla..."
jerbo je kod gordanatz taj troll nekako, integralni deo celine suštine, akomerazumeš i ja se ne bih s time zez'o...
da pojednostavim : zamisli da neko Prljavom Hariju dođe i rekne "e, da ti pokažem šta je prava utoka..."
a avokado je...
džungla. čoveče...džungla
Budimac Budimac 13:43 26.04.2009

Re: ustvari - troll...

misliš da sam je uvredio
Gordana(c), zaboravi ono o trollu, molim te

da pojednostavim : zamisli da neko Prljavom Hariju dođe i rekne "e, da ti pokažem šta je prava utoka..."

Unfuckable Unfuckable 13:52 26.04.2009

Re: ustvari - troll...

ne bih ja to uvredom nazvao
više - provociranjem nesrazmernog odgovora

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana