The Final Countdown-update..

rastinjak RSS / 26.04.2009. u 07:13

Da li je konačno odbrojavanje počelo?

 Pregrmeli smo apokaliptičnu 2000. Preplašio nas je ptičiji grip koji na sreću nije mutirao. Harao je dve godine pa nestao. Sada se ničim izazvana javlja nova pošast - svinjski grip.  SADa će neko reći da patim od teorije zavere ali mi ovo liči da se neko igrao sa šibicom pa opekao prste. E sad samo da nije tu glupu igru igrao na kamari sena, pa kad sad plane... Nadam se da će vatrogasci stići na vreme i da će derana ili derane, ako ih je bilo više ( a mislim da jeste)  dobro isprašiti.

Molim se da ipak uspomena na ovu ludost ostane kao za ptičjim gripom

 

 

inače nam ne gine da se igrajući Boga, nadjemo u situaciji da prizovemo Djavola.

Da li je konačno odbrojavanje počelo?

 

Proletos smo bili prilično opušteni, kao ono neće to nas.

RTS:

Treća žrtva novog gripa u Srbiji

Večeras je potvrđeno da je žena iz Đuprije preminula posle komplikacija nastalih od virusa H1N1, saznaje RTS. Do sada je u Srbiji ukupno registrovani 204 obolela.

Večeras je potvrđeno da je žena iz Đuprije preminula posle komplikacija nastalih od virusa H1N1, saznaje RTS. To je treći smrtni slučaj u Srbiji od novog gripa.

e-novine:

U Srbiji je prema poslednjim informacijama potvrđeno 169 obolelih od virusa novog gripa H1N1, a Republički zavod za zdravstveno osiguranje (RZZO) je po hitnom postupku pokrenuo javnu nabavku za kupovinu tri miliona vakcina protiv novog gripa. Prioritet su bebe od meseci, hronični bolesnici, zaposleni u javnim ustanovama, a među prioritetne grupe spadaju i učesnici rijaliti-šoua "Farma" koji su za sada primili vakcinu samo za običan grip jer za ovaj novi još nisu stigle

 RZZO je u utorak uputio javni poziv za učešće na tenderu farmaceutskim kućama koje imaju registrovane vakcine u Evropi. Poziv su dobili "Novartis”, "Glakso Smit Klajn” i "Sanofi Paster”, iako vakcina te farmaceutske kuće tek u decembru treba da bude registrovana u Evropi.

 

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević rekao je da su već određeni prioritetne grupe za vakcinaciju. "To su bebe od šest meseci i starija deca, hronični bolesnici, zaposleni u javnim ustanovama, tako da će u prvom trenutku biti moguća vakcinacija polovine stanovništva, a potom i ostalih, što će sprečiti dodatne komplikacije koje novi grip izaziva", objašnjava dr Milosavljević.

On je rekao da će svi koji ne budu hteli da se vakcinišu, morati to i da potpišu.

 

 H1N1_u_531762898.jpg&size=headline_large&scale_by=width

 

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Dru%C5%A1tvo/273481/Tre%C4%87a+%C5%BErtva+novog+gripa+u+Srbiji.html

http://www.e-novine.com/drustvo/31799-iekivanju-vakcina.html

 

 

 



Komentari (19)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

miloradkakmar miloradkakmar 12:04 26.04.2009

Zabrana uvoza svinja


Odborjavanje je počelo pre čovekovog postanka.
Situacija ni sa svinjskim gripom nije ni malo naivna , naše nadležno Ministarstvo, zabranilo uvoz svinja i svinjskog mesa.

Eto, čovek se ne boji ničega , ni p/t/ičijeg gripa .
scabies scabies 12:19 26.04.2009

Re: Zabrana uvoza svinja

Meni je jedna stvar interesantna: ako se kaze da je covek nesto stvorio/uradio- odmah se pojave oni koji ne veruju, ako se kaze da je nesto stvorila priroda, odmah se jave oni koji veruju da je to samo covek mogao da uradi. E sad, mene zanima da li taj procenat uvek cine isti neverni?
Ja nisam sklona teorijama zavere... I ne mislim da je HIV stvoren u laboratoriji, ni H5N1, ni SARS.
rastinjak rastinjak 12:21 26.04.2009

Re: Zabrana uvoza svinja

Izgleda da je ipak uvoza bilo mada su tvrdili da je drugačije.
Nego nešto mi pade na pamet, sve je nešto poludelo, samo ribe nisu. Zar nije Isus Hrist nahranio ljude upravo ribama i napojio vinom.
Evo kod mene u kraju na Tamišu ribe ima dovoljno a i vinogradi se podižu u susednom Orlovatu a pšenica svud oko sela dokle ti pogled dopire. Sad samo kako da se ogradimo od Amera, da ne dodju i donesu p/t/ičiji grip
rastinjak rastinjak 12:26 26.04.2009

Re: Zabrana uvoza svinja

scabies
Meni je jedna stvar interesantna: ako se kaze da je covek nesto stvorio/uradio- odmah se pojave oni koji ne veruju, ako se kaze da je nesto stvorila priroda, odmah se jave oni koji veruju da je to samo covek mogao da uradi. E sad, mene zanima da li taj procenat uvek cine isti neverni?
Ja nisam sklona teorijama zavere... I ne mislim da je HIV stvoren u laboratoriji, ni H5N1, ni SARS.


To je valjda u ljudskoj prirodi da veruje ili ne veruje, kao i igranje vatrom ili izigravanje Boga. Mogu da se složim u jednom delu sa tobom, da nije sve ljudskih ruku delo ali kada se izmeša genetika svinje,ptice i čoveka, nekako mi nije u skladu sa prirodom više mi liči na ovog lika
scabies scabies 13:32 26.04.2009

Re: Zabrana uvoza svinja

kao i igranje vatrom ili izigravanje Boga.
Ne znam za Boga, ali Priroda je mnooogo mocnija od coveka. I iako je covek najsavrsenije delo Prirode, nije ni priblizno mocan, jos uvek.

kada se izmeša genetika svinje,ptice i čoveka, nekako mi nije u skladu sa prirodom
Gresis, takva je priroda virusa, ali da sad ne smaram sa tim...
margos margos 12:38 26.04.2009

Meni dosta

zaplašivanja svih vrsta!!! Oprez - ok. to može. Il' što bi rek'o naš narod nemoj golom guzicom međ' pijane ljude''. Al' da se stresiram - ne pada mi na pamet.

Ako je Bogo sve stvorio - onda je stvorioi ovog čiku sa slike i dao mu moć da se sigra. Zar nije težnja svakog od nas da postanemo On - Bog, onakav kakvim ga svačija ograničena pamet shvata?

Da li je odbrojavanje počelo? Ma nek se i završi, pa da krenemo iz početka

PS. Evo još jednog teksta na tu temu.
rastinjak rastinjak 12:44 26.04.2009

Opasnost od pandemije

Ovog puta je opasnost od izbijanja pandemije mnogo veća, na to upozoravaju i predstavnici SZO

Pandemic criteria

A pandemic is the sustained human-to-human transmission of disease over a wide area. To declare a pandemic, the WHO considers three factors:

1) Is the virus new?

The U.S. Centers for Disease Control said the current strain of swine flu includes genetic material from four sources: North American swine influenza viruses, North American avian influenza viruses, human influenza virus and swine influenza viruses found in Asia and Europe — a new combination that has not been recognized anywhere in the world before.

2) Does it cause severe disease? The eight ill people in the U.S. have all recovered, with one requiring hospitalization. But the WHO also needs to weigh the deaths and more severe illnesses in Mexico.

3) Does it move easily between people? There appears to be human-to-human spread in both the U.S. and Mexico over a wide geographic area at this point, but investigators are still checking for direct contact with swine
margos margos 12:58 26.04.2009

Re: Opasnost od pandemije

rastinjak
Ovog puta je opasnost od izbijanja pandemije mnogo veća, na to upozoravaju i predstavnici SZO

Jasno mi je - i logično je.
Eno, Milorad je postovao vest da su se srednjoškolci s Novog Zelanda vratili s tronedeljnog putovanja po Meksiku i u karantinu su, uočeni neki simptomi zaraze. Planeta je odavno postala jedan atar - ali to nam nažalost teško dolazi iz dupeta u glavu (al sam danas u narodnim umotvorinama - to znači da sam ozbiljna, prim.prev) pa se drsko odnosimo prema svemu što nije naše, što ne vidimo ili ne razumemo.
rastinjak rastinjak 13:13 26.04.2009

Re: Opasnost od pandemije

Nisam neki paranoičan tip ali mi se sve ovo ne dopada. Nekako su nam oči bile uprte pre dve hiljadite u tu magičnu brojku i svet je zaustavljajući dah čekao dan D ( ono tipa Sveto pismo smak sveta, milenijumska buba, kako već nazvaše kompjuterski bug koji je mogao da se desi), hvala Bogu nije se desilo ništa ni blizu tako strašno i svi smo bezbrižno odahnuli.
Medjutim ovi ''znaci'' koji se nižu jedan na drugim, ne obećavaju ništa dobro. SEKA se tek razmahuje,ovaj novi naprosto neće moći da bude kraćeg veka nego ptičji ali je opasnost od njegovog proširenja mnogostruko veća, globalno zagrevanje i niz drugih ludosti naprosto su po meni posledica čovekovog delovanja, svesnog ili nesvesnog. Ljudska rasa jednostavno ima tu naivnu crtu da iznova i iznova ponavlja svoje greške ali svakog puta sa sve razornijim dejstvom. Setimo se samo velikih ratnih dešavanja svetskih razmera kada se uvek govorilo da se to neće dogoditi.
A ovaj ''svinjski'' grip nije možda dobio ime po svinjama već po ''svinjariji'' koju je neko napravio puštajući virus na slobodu
rastinjak rastinjak 13:17 26.04.2009

Za svaki slučaj

Kome je preseo nedeljni ručak, evo bezbedne ( barem zasad) hrane

scabies scabies 13:47 26.04.2009

prenet komentar

Prenecu ovde svoj komentar sa drugog bloga gde se isto govori o ovoj temi:
Da li skloni teorijama zavere veruju i da je najveca pandemija gripa (spanske groznice, virus gripa H1N1) 1918.godine koja je odnela preko 20 000 000 (slovima: dvadeset miliona) ljudskih zivota takodje bila izazvana ljudskim faktorom? Mislim da li je i taj virus nastao u nekoj laboratoriji, pa odatle pobegao ili pusten?
Tacnije, imam jos jedno pitanje: da li je pandemija zavrsena uspesno zato sto je napravljena vakcina?
rastinjak rastinjak 15:41 26.04.2009

Re: prenet komentar

Петог октобра 2005. објављено је да је реконструисан, односно практично поновно оживљен узрочник шпанске грознице[5]. Реконструкцију су извели научници из Си Ди Сија (Centers for Disease Control and Prevention) из Атланте, у сарадњи са научницима Института за Патологију америчке војске и Mount Sinai School of Medicine.


Проучавања генома вируса шпанске грознице сугеришу да је овај вирус био у потпуности нов за људе, и да није настао тако што је неки вирус који је раније заражавао људе попримио неколико додатних генетских особина[7]. Изгледа да је у питању птичији вирус, али из потпуно непознатог извора. Вирус шпанске грознице се значајно генетски разликује од птичијих вируса инфлуенце, како данашњих тако и оних присутних око 1918., што је утврђено добијањем генома птичијих вируса инфлуенце из птица препарисаних око 1918. године и генома актуелних вируса. Иначе, пронађене су врло мале разлике између птичијих вируса инфлуенце 1918. и данас. Ипак, да би била потврђена оваква хипотеза требало би имати прецизна научна сазнања о геному вируса инфлуенце који је био присутан међу људима пре 1918., а исто тако налаз генома сличног геному вируса шпанске грознице у врсти птица у оквиру које се кретао. Слично, потребно је добити геноме вируса из сва три таласа шпанске грознице да би се дефинитивно потврдило да је етиолошки узрочник исти. Геном реконструисаног вируса је у потпуности из другог, најсмртоноснијег таласа пандемије. Проучавање свих делова вируса тренутно је врло интензивно, јер само откривање његовог генома и реконструисање није довело до одговора на многа питања. Посебно се проучава хемаглутинин да би се схватила основа вируленције и патогености вируса. Разлог зашто је болест нарочито убијала младе здраве одрасле људе само је једно од питања која чекају одговор


Vrlo slično sa ''svinjskim virusom''

Научници сматрају да готово засигурно реконструисани вирус шпанске грознице не би изазвао болест таквих размера као 1918. године у случају изласка из лабораторије. Разлог томе је глобални имунитет који је створен контактом са H1N1 вирусима инфлуенце. Такође, сматра се да је вирус осетљив на деловање антивиротика римантадина и оселтамивира, а и у вакцинама се налази H1N1 компонента. Могућност смртоносне пандемије је далеко већа са неким новим вирусом, и због тога је разумљиво придавање значаја H5N1 вирусу. Овај вирус је попут вируса из 1918. птичији вирус, иако међу њима постоје велике генетске разлике. Вирус шпанске грознице је одговарајућим геномским променама постао способан да ефикасно прелази са човека на човека, али још се не зна које су то промене. Због тога се не може знати да ли је и H5N1 вирус на томе путу. Страх од пандемије потпуно новим вирусом инфлуенце вероватно је у потпуности оправдан јер се процењује да би и поред модерних антивирусних и антибактеријских лекова, вакцина и превентиве последице биле упоредиве са оним из 1918. и 1919. године. Дакле, управо се дешава нешто што је не тако давно било незамисливо - проучавањем поновно оживљеног вируса узрочника страшне пандемије из прошлости, човечанство се настоји заштитити од будућих пандемија. Тако, вирус шпанске грознице, непријатељ човечанства из 1918. и 1919. године, данас постаје наш савезник

Ovaj tekst objavio je Milorad Radusin u časopisu Vox medici maja 2006. a povod je bio ptičiji grip i mogućnost njegove mutacije pre svega u pogledu prenošenja, tj. da bude prenosiv sa čoveka na čoveka.

Stav naučnika nije isključiv da ''bekstvo'' virusa iz laboratorije nije nemoguće, čim procenjuju da njegov učinak ne bi bio tako razoran.

Španska gorznica nastupila je na kraju I sv rata, koji je poznat po obilatom korištenju hemijskih sredstava u ratovanju, da li je zaista tako teško pomisliti da su bolesni umovi pokušali da prčkaju i sa biološkim sredstvima pa im se eto otelo?

Za viruse o kojima pričamo govore da udaljenjem od izvora zaraze gube na snazi. Pod uslovom da su nastali prirodnim putem ,sami iz sebe, zar nije logično da, pošto su nastali evolucijom, nastave da se razvijaju i postanu otporniji a ne slabiji?
scabies scabies 19:48 26.04.2009

Re: prenet komentar

Za viruse o kojima pričamo govore da udaljenjem od izvora zaraze gube na snazi. Pod uslovom da su nastali prirodnim putem ,sami iz sebe, zar nije logično da, pošto su nastali evolucijom, nastave da se razvijaju i postanu otporniji a ne slabiji?

Verovao ili ne virusi mnogo ne zarezuju evoluciju
U prirodi epidemija jeste da infektivni agensi postaju slabiji sto se vise sire.
rastinjak rastinjak 20:38 26.04.2009

Re: prenet komentar

scabies
Za viruse o kojima pričamo govore da udaljenjem od izvora zaraze gube na snazi. Pod uslovom da su nastali prirodnim putem ,sami iz sebe, zar nije logično da, pošto su nastali evolucijom, nastave da se razvijaju i postanu otporniji a ne slabiji?

Verovao ili ne virusi mnogo ne zarezuju evoluciju
U prirodi epidemija jeste da infektivni agensi postaju slabiji sto se vise sire.


Eto kad čovek nije obavešten
madam_mym madam_mym 00:52 27.04.2009

prevencija

protiv p(t)ičijeg gripa :
1. ne ljubi čavku;
2. izbegavaj ševu

rastinjak rastinjak 05:51 27.04.2009

Re: prevencija

Pa šta nam onda ostaje
madam_mym madam_mym 00:39 01.05.2009

Re: prevencija

SOM

pohovan

iz Tamiša, Morave...svejedno
rastinjak rastinjak 20:30 01.05.2009

Re: prevencija

Znači riba svakako
madam_mym madam_mym 23:42 01.05.2009

Re: prevencija

Znači riba svakako

svakojako
na 100 načina
radi razbijanja monotonije (u ishrani)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana