Poslednji trzaj srpske reči u Mađarskoj

Dragan Jakovljević. RSS / 26.04.2009. u 12:26

Мађарска је, као што вероватно већ знате, драги моји, једна од првих земаља којима се догодио СВЕФИК (некако ми је ова скраћеница за светску финансијску кризу мало мање језива од већ отрцаног и испразног назива ове страшне појаве). И шта, дакле, бива у северном нам суседству? Изабрана кризна влада, основани кризни штабови, донети кризни планови и предузето штошта, што уз догађање СВЕФИКА иде.

И шта мислите од чега су кресања, да 'простите, најпре почела? Наравно, баш од новина у којима радим. А оне су, замислите, мањинске - српске. Толико мањинске да су за већину у овој земљи једва видљиве голим оком, па су, логично, такви били и досадашњи расходи државе Мађарске за њихово постојање. Заправо, оне су идеалне за одржавање: мало троше, а лепо их је имати - мултикултуралног имиџа и међукомшијског мира ради.

Али, СВЕФИК је СВЕФИК и он бога не моли, рекоше надлежни и са кризирањем кренуше баш од нас. Ја то нисам приметио, али кажу да је мањинска реч у Мађарској била врло комотна, па кресање, да 'простиш, треба да почне управо од те речи. Нека се мањинци луксузирају из свог џепа, ако хоће, а не о трошку државе. То мало пореза који плате и није нека пара, веле они.

И тако једине српске новине у Мађарској сведоше на 8 (осам) страница! Да, драги моји, то су оне пештанске Српске народне новине које су биле бастион константно замируће српске речи на овим просторима, још од хиљаду осамсто и неке. У међувремену су се толико сабиле у свој ћошак, да их сада без икаквих проблема изгураше на мала врата из мађарског медијског простора. Тихо, али ефикасно.

Држава Србија за то време упорно тврди како има „сјајан концепт" помоћи оваквим институцијама, по коме Министарство културе не помаже опстанак организација, већ даје новац за њихове „оригиналне пројекте". И тако, док у Србији чекају да им од оно мало Срба из Мађарске стигне нека „оригинална идеја" коју би евентуално финансијски подржали, српска писана реч у Карпатском басену, ваљда као „неоригинални пројекат", одбројава своје последње дане. А дипломате... Дуга и ни мало весела прича. Српски аташеи ћуте и чекају плате, а оног за културу поштено и не упознасмо. Није стигао да се умеша у своја и наша посла, иако му се крај мандата у Пешти примакао.

За то време, мађарска држава упркос растућим шансама за потонуће које јој наговештава СВЕФИК, удвостучује помоћ својој дијаспори у окружењу. Тако ће мађарска реч као кључни фактор опстанка националног идентитета, захваљујући логичној и паметној подршци владе у Будимпешти, последња осетити бич СВЕФИКА.

Наша реч у овој земљи је, ето, тај бич осетила прва.

Баш нам је лепо.

Тако нам и треба.

www.dragan-jakovljevic.com

Atačmenti



Komentari (9)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jednatanja jednatanja 13:52 26.04.2009

Nije mi jasno kako je madjarska država

uštedela na 8 stranica? Koliko je ranije bilo stranica?

Iskreno se nadam da će novine "preživeti" krizu. Pozdrav!
Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 14:08 26.04.2009

Re: Nije mi jasno kako je madjarska država

Do sada je bilo 12 stranica. Zakucavanje poslednjeg eksera u nas mrtvacki sanduk bice, verovatno, Srpske narodne novine u vidu mesecnog reklamnog flajera. Ali ne bilo kakvog: obe strane papira u punom koloru, prvoklasna stampa...
sentinel26 sentinel26 16:33 26.04.2009

Madjarsku možemo kritikovati

i to je sve, za sada.

Ali i ovo beogradsko ministarstvo za dijasporu bi takodje mogli malo prodrmati i upitati čime se bave i na kakve ajluke troše narodne novce.
miloradkakmar miloradkakmar 21:43 26.04.2009

Žalosno


Žalosno i poražavajuće. Hajde što Mađarska " kreše " Srpske novine, ali zašto iz Srbije niko ne reaguje !?
Da li i kako funkcioniše srpski radio ? Svojevremeno sam upoznao g. Mandića, mislim da je pisao i za novine.
dunja73 dunja73 22:10 26.04.2009

Re: Žalosno

Pa tako se to radi ...
no zna se ko uvek poslednji skonta...
Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 22:18 26.04.2009

Re: Žalosno

Da, srpska radio emisija u Pecuju kako-tako funkcionise jer je ta redakcija deo madjarskog drzavnog radija i kao takvu ju je vrlo tesko ugasiti. Sve ostalo se desetkuje. A iz Srbije... Dovoljno je ako vam kazem da zvanicni predstavnici Srbije koji su zaduzeni za kulturu i informisanje u Madjarskoj i ne znaju gde smo, niti su ikada (u trenutno aktuelnom sastavu) pokucali na nasa vrata.
vladimir petrovic vladimir petrovic 09:19 27.04.2009

Promeni tekst

Vidim. Shvatam.
Ali ti dobronamerno savetujem da koriguješ svoj tekst
Српски аташеи ћуте и чекају плате, а оног за културу поштено и не упознасмо. Није стигао да се умеша у своја и наша посла, иако му се крај мандата у Пешти примакао.

jer ova opaska je na nivou prizemnog ogovaranja, a ne konstruktivnog poziva za rešenje problema.
Siguran sam da ako navedeni ataše za štampu vidi tvoj tekst, neće (s pravom) biti zadovoljan, jer ti nisi merodavan da ga ovako ocenjuješ, iako možeš biti nezadovoljan njegovim radom (sa tvog aspekta). Ali on tamo nije (samo) zbog tebe, naravno. Čak šta više, verujem da on ima pozitivnu radnu ocenu svog šefa.
Stoga preinači tekst, za tvoje dobro.

qrats qrats 11:33 27.04.2009

Re: Promeni tekst

ma šta li samo znače ovi komentari koji pozivaju na samocenzuru, koji su čini mi se učestali na ovom blogu?!

potpuno mogu da razumem frustraciju mađarskih srba neradom državne (srpske) administracije (sa naglaskom na monumentalno ministarstvo za dijasporu!) koja, što bi rekli, zorno pokazuje koliko joj je zaista stalo do srpske dijaspore...

dajte ljudi mrdnite se malo, zaradite platu!

dragane samo nastavi sa nazivanjem stvari pravim imenom.
Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 23:37 27.04.2009

Re: Promeni tekst

Stoga preinači tekst, za tvoje dobro.

Dragi Vladimire,
Verujem da je tvoj savet dobronameran, ali mislim da si ipak promasio vreme za tako nesto. Zivimo u 2009, a ne u 1946.
Osim toga, ja sam po profesiji novinar. Duzan sam da upozorim na pojave poput ove i na nehajno ponasanje pojedinaca dok kuca gori (a i inace). Dakle, ne ocekujem da se svima dopadne ono o cemu pisem. Kada bi se to desilo, zaista bih razmislio o tvojoj ideji za "preinacenje".

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana