Poštujmo tišinu!

Aleksandar T RSS / 26.04.2009. u 15:28

Političari u našoj zemlji često govore kao da su žrtve.
Predstavnici žrtava često govore kao da su političari.
Mrtvi su u njihovim obraćanjima javnosti neprocjenjivi kapital.
Kao u Tolkinovom romanu Gospodar Prstenova neprestano se mobilišu u bitkama koje očigledno nisu završene...

 n656310180_6736298_8280287.jpg

Sinoć je na televiziji prikazana Šindlerova lista.
Danas je u Jasenovcu održana komemoracija povodom 64 godine od proboja logoraša iz zloglasnog ustaškog logora.
Samo stotinjak logoraša je preživjelo ovaj pokušaj spasavanja.
Ni danas se ne zna koliki je tačan broj ubijenih za vrijeme postojanja ove fabrike smrti , i brojke se kreću od 80 000 do 700 000 žrtava.
Manipulacije Jasenovcom, kao i cijelom istorijom ne prestaju ni danas a preživjelim žrtvama se već dugo niko i ne bavi.

Političari u našoj zemlji često govore kao da su žrtve.
Predstavnici žrtava često govore kao da su političari.
Mrtvi su u njihovim obraćanjima javnosti neprocjenjivi kapital.
Kao u Tolkinovom romanu Gospodar Prstenova neprestano se mobilišu u bitkama koje očigledno nisu završene.

Pokojnici do novih mobilizacija neupokojeni lebde i lutaju gudurama i vrtačama zemlje od koje svi polako dižu ruke. Tu se susreću sa neupokojenim iz prethodnih ratova, probuđenim ranih devedesetih da opravdaju ratove koje dolaze. I tako vjekovima unazad.
Lutaju u jatima nesrećnika čija imena nikada i nisu bila bitna u odnosu na konačni broj koji u završnici čine i koji služi za političke i istorijske licitacije, trgovine i rasprodaje.
I sve strane u ratu kao da su nezadovoljne što žrtava nije bilo više pa se tako i brojke poginulih mijenjaju i  iznose u skladu sa aktuelnim političkim trenutkom i dnevnim potrebama.

Suočavanje sa prošlošću i sopstvenim zločinima ne postoji niti postoje naznake da će se ozbiljnije aktivnosti ove vrste, a pod pokroviteljstvom države, skorije desiti.
Ovakav proces je u Njemačkoj počeo odmah po završetku rata i traje do danas kroz škole, medije i institucije. Njemački narod je hrabro odbio da bude talac politike koja ga je uvela u sukob sa cijelim svijetom i spremno se suočio i suočava sa svojom sramotom. Predsjednik Willy Brandt iako je i sam tokom rata bio žrtva nacista i nije imao ništa sa učinjenim zločinima, kleknuo je pred Varšavskim getom u činu iskrenog kajanja za zločine koje je njemački narod počinio.

warsaw-ghetto-uprising2.jpg 

Na ovaj način pokazao je jedini mogući stav prema zločinima svog naroda-
Bez kalkulisanja i trivilizacije simbolično i kao čovjek je zamolio za oproštaj svjestan da mu to u njegovoj zemlji nije i neće donijeti nikakve političke poene, već naprotiv. Sva dosadašnja izvinjenja na Balkanu samo su blijeda kopija ovog istorijskog čina.
Hannah Arendt je zapisala : “ Svaka vlada preuzima odgovornost za djela i nedjela svojih prethodnika a svaka nacija za djela i nedjela iz svoje prošlosti”.
U Verdenskoj bitki, jednoj od najbesmislenijih u istoriji ratovanja poginulo je blizu pola miliona Nijemaca i Francuza. Na mjestu borbi danas je zajednički memorijalni centar koji i jedne i druge podsjeća na period kojim se ne ponose.
Memorijalni centar u Verdenu je jedan od najvažnijih simbola pomirenja Francuske i Njemačke bez koje bi današnja Evropska Unija bila nemoguća misija. Na svakom koraku su natpisi Respect the Silence(Poštujte tišinu) koji vam sugerišu da u tišini razmišljate o kostima 130 000 neznanih vojnika iz obje vojske koji su na tom mjestu dali najsvetije-svoje živote.
To nije mjesto gdje jedna nacija treba da se osjeća poraženo a druga pobijeđeno, to je mjesto pomirenja i razmišljanja o prošlosti koja ne smije da se ponovi.
Kako samo nemoguć i dalek djeluje trenutak kada će mjesta zločina i memorijalni centri u Bosni i Hercegovini postati mjesta susretanja u žalosti i stidu, oprašatanju i pomirenju. Ova mjesta i danas služe kao pozornica sa koje se poziva u nove bitke, dok pomirenje niko i ne spominje.
Domaće političke elite ne pokazuju interes da se najvažnija tema  budućnosti zemlje izvuče iz sfere manipulativnog i postavi u centar političkih zbivanja.

Mediji u etničkim torovima godinama uspješno vode računa o tome da ni slučajno ne razmišljamo o svojoj ulozi u onim, ne tako davnim noćima kada smo pokriveni jastukom preko glave ublažavali viku komšija koje su nekuda odvođene zauvijek.
Svakodnevno se u prvim kadrovima informativnih emisija  prikazuju “naše” kosti i “ naša” groblja sa histeričnim komentarima politički svjesnih i politički upregnutih novinara.
Licitaciju mrtvima i uspješnu  lobotomiju povremeno poremeti jedino kakav  regionalni reality show u kome nije bitno ko je koje vjere i nacije već ko će koga za..bati ili po..bati.
Kreiran je specifičan pogled na prošlost s kojom nemamo problem kad treba da saznamo što više o zločinima koji su činjeni „ nama“ od strane „ drugih“, ali, on nastaje kada treba da pričamo o zločinima koje smo nad „drugim“ činili “mi”. Što je razumljivo..-“jer ne mogu se izjednačiti žrtva i zločinac“, “mi” nismo činili zločine, a sada se nepravedno sudi “našim” herojima koji su samo branili “svoj” narod…” itd. Nekrofilske računice i perfidni stereootipi podjednako uz kafanske šankove i u akademskim kuloarima  traže opravdanje za fakat da je ubijanja bilo- ali ne i zločina.
Lakše je živjeti s tim da “Mi” nismo kao “Oni”...

Ratove je izgleda lakše pravdati “našim” istinama i komšijskim lažima. I zato biramo neiskrene puteve ka istini i u inflaciji jalovih pokušaja da dođemo do nje ona izgleda nikom nije ni bitna. A ma kako nam to izgledalo komplikovano istina je jednostavna i do nje se dolazi  isključivo mozgom.

Odlukom da u našem slučaju držimo mozak u položaju-Ler, rizikujemo da nam civilizacijski rikverc bude odrednica budućnosti.
Odlukom da se suočimo sa zločinima počinjenim u “naše” ime možemo se nadati da ćemo se probuditi iz ovog košmara izmedju neba i zemlje u kome mrtvi i živi ne prestaju koračati zajedno.
Odlukom da o zločinu ne razmišljamo i da ga jednostavno zaboravimo, činimo ga izglednim i ponovljivim u skorom sutra.
 

 

 

 



Komentari (12)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

gorio92 gorio92 19:02 26.04.2009

Vredjane zrtava

Nema ovome šta da se doda.
Hvala vam što ste na ovakav način sve podsetili na nepoštovanje i zloupotrebu žrtava.
Preporuka.
Aleksandar T Aleksandar T 19:45 26.04.2009

Re: Vredjane zrtava

I tako ce biti sve dok mi biramo poslednju opciju u tekstu iznad, biramo da ne razmišljamo o našoj odgovornosti da bi se tako zlo moglo nesmetano ponoviti...što je i najstrašnije

Hvala
Nadpalfi Nadpalfi 20:32 26.04.2009

a sad

Da li postoji uopste jedan narod ili nacija ciji predaci nisu ucestvovali u nekom ratu u kojem su pocinjeni zlocini? Naravno da se ne smije, ne moze i ne treba da se bilo koji zlocin zaboravi. Ali, dokle ce njemacke generacije da se stide i sramote zbog nacista? Nije mi bas pravo kad vidim kako ovdje u Njemackoj Zidovska zajednica skace na svaku kritiku u pravcu Izraelske politike prema Palestini, i odmah izvjesi natpis "holokaust"? Zar nismo slicno imali u Lici i Krajini gdje su se mnogi zlocini cinili u ime zrtava Jasenovca, kako ste i Vi napisali? Zato se u potpunosti slazem sa Vama "Odlukom da o zločinu ne razmišljamo i da ga jednostavno zaboravimo, činimo ga izglednim i ponovljivim u skorom sutra." Nazalost, ping-pong je cini mi se glavna igrica politicara, vratiti lopticu sto brze drugoj strani. Sta da radi sad moj trogodisnji sin, otac balkanac, majka njemica? Treba da se stidi i za 41. i 92.? Zaborav NE, ali pomirenje i oprost DA. Hvala na tekstu i preporuka.
Aleksandar T Aleksandar T 22:34 26.04.2009

Re: a sad

Vratio sam se iz Njemačke u subotu, skoro sedmicu sam obilazio njihove institucije i pojedince koji se bave suočavanjem sa prošlošću, uskustvo koje ću morati zapisati...mislim da je način na koji se to radi u Njemačkoj neponovljiv i jedinstven i da ne možemo ni zamisliti koji je to veliki posao za čitavu zajednicu prije svega
dunjica dunjica 22:47 26.04.2009

Re: a sad

mislim da je način na koji se to radi u Njemačkoj neponovljiv i jedinstven i da ne možemo ni zamisliti koji je to veliki posao za čitavu zajednicu prije svega


Da, Nijemci čine mnogo i odlučni su da ništa ne ostane skriveno, prešućeno. Samo, ni u kom slučaju nije kako si gore u tekstu napisao:
Ovakav proces je u Njemačkoj počeo odmah po završetku rata
Prouči malo kako su tekli Frankfurtski procesi (poznati i kao Auschwitzski procesi), a i cijela Adenauerova era, gdje su u državnoj administraciji, na ključnim mjestima često, sjedili mnogi bivši nacisti, neki dobrano kompromitirani, ali zadržani "radi kontinuiteta" (zvuči poznato?).

Ozbiljna denacifikacija je počela tek 60tih godina, a u bivšem DDRu NIKADA. Otuda i uzrok relativno velikoj popularnosti neonacija na istoku zemlje, iako se radije u javnosti navode ekonomski razlozi.

A za ovo:
Vratio sam se iz Njemačke u subotu, skoro sedmicu sam obilazio njihove institucije i pojedince koji se bave suočavanjem sa prošlošću,

bi me veoma zanimalo više. Ja sam ovdje uključena u neke projekte biografskog i komunikativnog sjećanja, s posebnom pažnjom na sličnosti/razlike između istoka i zapada današnje ujedinjene Njemačke.
Aleksandar T Aleksandar T 22:54 26.04.2009

Re: a sad

Kad sam rekao odmah nakon rata, mislio sam prvenstveno na suđenja koja su se desila promptno i koja su svakako bila uvod u proces koji je kako kažeš počeo 60-ih i koji još traje, za mene je to početak jer većina suđenja u BiH još nije počela i ako se budu odvijala ovim tempom uskoro i neće biti preživjelih učesnika mogućih procesa, žrtava, počinilaca i svjedoka....slažem se potpuno za DDR..Rusi se nisu bas trudili da se bave procesima o kojim pričamo već naprotiv, učinili su mnoge nove zločine...očekuj tekst o Njemačkoj :)
dunjica dunjica 23:02 26.04.2009

Re: a sad

slažem se potpuno za DDR..Rusi se nisu bas trudili da se bave procesima o kojim pričamo već naprotiv, učinili su mnoge nove zločine...


Samo, ne smiju drugi - u ovom slučaju Rusi - biti isprika!

Ovih dana je urađena prvi put jedna izložba koja se bavi pitanjem antisemitizma u DDRu. Do sada je bio to apsolutni tabu! A reakcije tipa: "nismo znali", "ovo je opet neka anti-DDR kampanja!" i sl. Baš zbog tog poslijeratnog brisanja prošlosti preko noći, kada je bivša naci država (njen dio) svijetu objavila da je oduvijek bila - antifašistička!


Kad sam rekao odmah nakon rata, mislio sam prvenstveno na suđenja koja su se desila promptno

Na što misliš? Nürnberški proces? U to vrijeme se stav većine njemačkog stanovništva nije ni malo razlikovao od stava srpskih ili hrvatskih nacionalista prema Hagu. Oni su tamo jedino vidjeli "ovdje se sudi NAŠIMA / jednom od NAS"!
Aleksandar T Aleksandar T 23:25 26.04.2009

Re: a sad

Rusi su kontrolisali svaki ozbiljan proces u DDR do rušenja Berlinskog zida, dakle nisu izgovor naravno, ali nisu nicim pomogli ovaj proces niti ga podstakli djelima, što je izazvalo da je sada na istoku Njemačke tako kako kažeš...kada su npr., Rusi preuzeli logor Buchenwald i pretvorili ga u svoj zatvor i na istom mjestu su ubili još blizu 7000 ljudi nakon rata...
..ma kakve reakcije kod naroda izazavao Nirnbeški proces se desio u Njemačkoj, a ne u Holandiji i proceduralno i kroz sistem, kakav-takav, pokrenuo je proces suočavanja sa prošlošću koji je rijetko dobrovoljan u bilo kojoj zemlji...volio bih da vidim bilo kakvu sičnost sa situacijom kod nas ali u svjetlu presuda domaćih sudova stvari su još uvjek neuporedive
ed_novipazar ed_novipazar 07:28 27.04.2009

Re: a sad

Nadpalfi
Zaborav NE, ali pomirenje i oprost DA.

NE zaboravu!
Ni strana koja je pocinila zlocin, ni strana kojoj se pocinio zlocin ne smiju zaboraviti. I jedni i drugi u cilju izvlacenja pouke i izbjegavanja da se ucinjeno ponovi.

Oprost!?
Oprost ima smisla samo ako stize direktno od zrtve. U ime mrtvih nema niko pravo da oprosti. A svaki zivi kojem je zlo naneseno moze da oprosti u svoje ime - ukoliko zeli. Ali - samo u svoje ime!

DA pomirenju!
Uslov za pomirenje je procesuiranje zlocinaca. To je donja granica. Izvinjenje moze samo da ubrza stvar ali ne i da nadoknadi nekaznjavanje pocinilaca zla.
ed_novipazar ed_novipazar 07:42 27.04.2009

Manipulacije

Manipulacije Jasenovcom, kao i cijelom istorijom ne prestaju

Na zalost, ne prestaju niti ce ikada prestati. Politika je u stanju da zloupotrijebi sve i svasta. To je uvijek cinila i cinice do Sudnjeg dana. A od razumnih ljudi se ocekuje da ne nasijedaju na politicke igre vec da se bore protiv zla zvanog zloupotreba zla.

Najbolji primjer zloupotrebe zla imamo u onome sto vec vise od pola vijeka cine Jevreji na Bliskom istoku.
blue rider blue rider 08:55 28.04.2009

Re: Manipulacije

I kakve sad to majke ti ima veze sa textom Edi?

Muka mi je pravednika, satro ste svi kao za pomirenje, ljubav, a onda na kvarno provlacite razne krajnje sumnjive a cesto ekstremne teze.

To je odlika najgorih nacionalista 21veka, ponosno predvodjenih dr. Vojom.

Pa ti vidi gde si.

ed_novipazar ed_novipazar 11:41 28.04.2009

Re: Manipulacije

Citiram dio teksta koji govori o manipulacijama zrtvama, dam svoj komentar i na to jos i jedan primjer dodam a covjek me svrsta u najgore nacionaliste 21 vijeka predvodjene nekim dr. Vojom.

Pa vi vidite gdje je on.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana