„Jugo": Jedna holivudska priča

Predrag Azdejković RSS / 26.04.2009. u 21:34

yugo001.6988.jpg 

Rođen je 28. novembra 1980. godine u pogonima kragujevačke „Zastave". Odmah nakon rođenja postao je velika zvezda u SFRJ, ali je on sanjao velike snove i maštao o holivudskoj karijeri. Nije mogao da se pohvali posebnim talentom, niti lepotom, ali je posedovao želju za uspehom, slavom i bogatstvom, koja ga je vodila ka vrhu. Kritika je pokušavala da ga uništi, ali je on grabio napred ka vrhu, o čemu govori i impozantna filmska karijera. Uzeo je umetničko ime „Yugo" i krenuo u osvajanje Holivuda.

Svoju prvu holivudsku ulogu duguje komediji „Dregnet" iz 1987. godine u kojoj glavnu ulogu, inspektora Džoa Frajdeja, tumači Den Ejkrojd. On kao službeni automobil dobija „juga" za kojeg kaže: „Jedina kola koja je Služba bila spremna da nam ustupi bio je neobeleženi 'jugo' - uvoz iz Jugoslavije koji je Služba dobila od vlade te zemlje kao test vozilo, a koje predstavlja 'poslednji vrisak' srpsko-hrvatske tehnologije".

Nakon toga usledila je 1989. godine velika uloga u epizodi „Take My Wife For Example" popularne američke serije „Slučajni partneri" (Moonlightning) sa Sibil Šepard i Brusom Vilisom. Vilisov lik bezuspešno pokušava da se otarasi „juga" dobijenog kao neželjeni rođendanski poklon. On ga ostavlja u ozloglašenom kraju grada, gde niko ne želi da ga ukrade. Na kraju uspeva da ga se reši tako što ga slučajno ugura u iskopanu raku na gradskom groblju. Iste godine imao je dve slabo zapažene epizodne uloge u filmovima „Shocker" i „K9".

Malu ulogu je imao i u romantičnoj komediji „Ljubavni napitak broj devet" sa Sandrom Bulok, kao i u filmu „Vrana" sa Brendonom Lijem u glavnoj ulozi.

Partner sa Brusom Vilisom bio je opet 1995. godine u filmu „Umri muški 3". Ni ovoga puta Vilisov lik nije oduševljen „jugom" i ne štedi pogrdne reči na njegov račun, nazivajući ga „gomilom smeća", što jako loše utiče na njegovo samopouzdanje.

Zbog duševnog rastrojstva, problema sa alkoholizmom i opojnim drogama, koji su umalo sahranili njegovu karijeru, napravio je dužu pauzu od filmske industrije, da bi se 2000. godine vratio u punom sjaju. Dobio je glavnu ulogu u filmu „Ko je ubio Monu?", pored velikih holivudskih zvezdi kao što su Džejmi Li Kertis, Niv Kempel, Deni De Vito i Bet Midler. U filmu svi stanovnici gradića Verplank voze „jugo 45", jer je prema scenariju to nekad bilo područje na kome je testirano kako će se jugoslovenski automobil pokazati na tržištu SAD.

yugo002.6989.jpg 

Zapaženu ulogu je imao i u filmu „Inspektor Gedžet" pored Metjua Broderika, koji se sa svojim žutim „jugom" upušta u jurnjavu s negativcima, zakucava se s njim u Yahoo bilbord i zatim biva napadnut eksplozivom.

„Jugo" možda nije dobio svoju zvezdu na Bulevaru slavnih u Holivudu, ali dokaz da je dostigao status holivudske zvezde možemo naći u filmu „Otkačeni producent", gde Stiv Martin na zidu svoje kancelarije drži poster s njegovom slikom za film „The Yugo Story".

Usledile su epizode u filmovima „Veridba", „101 dalmatinac" i „Služavka na Menhetnu", da bi vrhunac svoje karijere dostigao filmom „Nick and Norah's Infinite Playlist" iz 2008. godine. Mladi muzičar Nik i njegova poznanica Nora tokom čitavog filma voze polu raspadnuti „jugo 45". Na zvaničnoj web stranici filma posetioce kroz sadržaje sajta vodi njegova figurica.

Nažalost, nakon duže i teške bolesti, „jugo" je 11. novembra prošle godine preminuo, nakon što je isključen sa aparata za održavanje života u svojoj 28 godini. Svet je bio kratko u žalosti, ali ga je brzo zamenila nova i mlada zvezda zvana „punto". „Juga" nikada nećemo zaboraviti, jer su tu njegovi filmovi po kojima ćemo ga večno pamtiti. Slava mu.

„Jugo" kao inspiracija umetnicima

y_confes.6990.jpg 

Umetnik Kevin O'Callaghan, profesor u Menheten školi vizuelne umetnosti, video je lepotu u našem „jugu" i kupio 39 havarisanih automobila i zatražio od svojih studenata da naprave funkcionalna umetnička dela od njega.

Ono što su bili ostaci neupotrebljivih automobila postali su veoma popularna izložba koja je privukla veliki broj posetilaca širom SAD. Dvanaest od ovih recikliranih „juga" prikazani su i na Sajmu automobila u Sent Luisu 1997. godine.

„Šta radite kada 'jugo' više neće da ide? Uzmete jedan beskorisan proizvod i date mu novi život," izjavio je O'Callaghan, na otvaranju izložbe. „Oduševljen sam konceptom. Lepota ove izložbe leži u mašti."

Ideju za ovu izložbu je dobio kada je video decu u Njujorku kako se igraju oko napuštenog „juga".
„Po meni, izgledao je kao auto u dobrom stanju, ali sam saznao da vlasnik nije mogao da ga popravi. Nema delova, niti garancije. Kada je kompanija koja je prodavala auto propala, ovi ljudi su se našli u problemu," rekao je O'Callaghan. On je dao oglas „Traži se 'jugo', živ ili mrtav" i sakupio 39 havarisanih automobila, koje je ukupno platio 3.600 dolara.

„Jugo" i muzička karijera

y_shower.6991.jpg 

Američka hevi-metal grupa „Metallica" objavila je spot za pesmu „The Day That Never Comes" u kome se pojavljuje „Zastavin" automobil „jugo". U prvom spotu za album „Death Magnetic" koji se pojavio u septembru prošle godine, prizori svirke benda izmenjuju se sa pričom o grupi američkih vojnika koja u pustinjskom krajoliku nalik Iraku posle jedne borbene akcije slučajno nailazi na muškarca i ženu u pokvarenom crvenom „jugu".

Nervozni vojnici sa uperenim oružjem prilaze muškarcu koji stoji sa kablovima u rukama i moli za pomoć oko popravke „juga", u kome sedi žena odevena u tradicionalnu crnu muslimansku odoru.

Osmominutni spot snimljen prošlog leta u okolini Los Anđelesa u režiji Dejna Tomasa Vinterberga, članovi „Metallice" opisuju kao „kratki film". „Naš cilj sa ovom pesmom je bio da iskoračimo van svakodnevnog uobičajenog video kalupa i uđemo u svet filma", izjavili su članovi benda.
Ovo nije prvi put da se „jugo" pojavljuje u spotu neke inostrane muzičke grupe. Imao je i malu epizodu od skoro jedne sekunde u spotu grupe „The Cranberries" za pesmu „Zombie".

Našem „jugu" je posvećena i cela pesma „In a Yugo", parodija Elvisove pesme „In a ghetto", koju izvodi američki satiričar i komičar Paul Shanklin. U njegovu čast je i domaća grupa „Zabranjeno pušenje" spevala pesmu „Jugo 45".

„Kažu da su čuda svijeta piramide afričke, kažu da su čuda svijeta velike rijeke Indije, al' nijedno čudo nije bilo ravno onome, kad je stari uparkir'o u bašču jugo 45. Skupio se sav komšiluk i pola rodbine, ono pola nije moglo, nije moglo od muke", kaže pesma „Zabranjenog pušenja".

„Jugo" u književnosti

Američki horor pisac Stiven King, koji živi i radi u Mejnu - gde se „jugo 45" dobro prodavao - utkao je ova kola u nekoliko svojih knjiga, pa ga tako u romanu Potrebne stvari (1991) vozi jedna od glavnih junakinja - pripadnica niže srednje klase.

Vicevi o „jugu"

polka.6992.jpg 

Dok smo se mi smejali vicevima o plavuši, Muji i Hasi, Amerikanci su zbijali viceve o „jugu".

Zašto je izmišljen trotoar? Da bi vlasnici „juga" bezbednije pešačili do kuće.

Kako naterati „jugo" da ide brže od sto na sat? Gurnite ga niz liticu.

Kako udvostručiti vrednost „juga"? Napunite rezervoar benzinom.

Kako se zove „jugo" na vrhu brda? Čudo.

Zašto vlasnici „juga" idu u raj? Jer su u paklu već bili.

Čemu kod „juga" služe grejači na zadnjem staklu? Da vam greju ruke dok ga gurate zimi.

Kako se zovu putnici u „jugu"? Amortizeri.

Koja je razlika između Jehovinih svedoka i „juga"? Jehovinim svedocima možete da zalupite vrata.ž

Koja je razlika između kolica i „juga"? Kolica lakše gurate.

Šta treba obavezno da dobijete uz svog „juga"? Red vožnje gradskog prevoza.

„Jugo" je dobio vazdušne jastuke. Kada osetite da će doći do sudara počnite brzo da pumpate.

Zlato za najgori automobil i srebro za ružnoću

Američki Car Talk portal je organizovao veliki izbor za najgori automobil svih vremena i „jugo" je ubedljivo pobedio. Osvojio je ukupno 33,7% glasova, dok se na drugom mestu sa 15,8% glasova našao Chevy Vega.

Američko osiguravajuće društvo „Hagerty", koje je specijalizovano za rad sa kolekcionarima starih automobila, organizovala je među svojim klijentima izbor za najružniji automobil svih vremena. U anketi je učestvovalo 2500 klijenata, a rezultati se pretežno odnose na automobile koji su bili ili su još uvek dostupni američkom tržištu. Ponos i dika kragujevačke „Zastave" zauzeo je visoko drugo mesto na listi najružnijih automobila, odmah iza AMC Pacera. U jednom od komentara za „jugo" se kaže da je auto „koji se raspada pri vožnji".

Ne „jugom" preko mosta

Leslie Pluhar (31) je u leto 1989. godine ušla u istoriju, jer je prva osoba čiji je automobil sleteo sa mosta Mackinac u državi Mičigen, od njegovog otvaranja 1957. godine. Vozila je „juga" iz 1987. godine kojeg je oduvao jak vetar i ona je poginula. Automobil je bukvalno oduvao vetar jačine 23 metara u sekundi, preko ograde od skoro jedan metar. Ovaj slučaj je dobio veliki prostor u američkim medijima i svi vozači su dobili upozorenje kada su prelazili ovaj most.

 

Ovaj tekst je objavljen u dnevnom listu "Borba"

 

Predrag M. Azdejković

www.azdejkovic.com

 

 

Atačmenti



Komentari (33)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Krugolina Borup Krugolina Borup 21:44 26.04.2009

Pitanje

Rođen je 28. novembra 1980. godine u pogonima kragujevačke „Zastave".


Da ne znaš i u koliko sati, možda, ljubi te Krugolina?
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 21:46 26.04.2009

Re: Pitanje

Joj ne znam... pa da mu odredimo podznak
Dr M Dr M 08:57 27.04.2009

Re: Pitanje

pa da mu odredimo podznak


Kad je kisa...Vodolija
Kad se zuris...Rak
Kad hoces da ga pokrenes...Jarac
jaksa scekic jaksa scekic 21:45 26.04.2009

Top Gear

Predrag Azdejković Predrag Azdejković 21:49 26.04.2009

Re: Top Gear

Ovaj mi dira juga
die hard die hard 22:53 26.04.2009

Re: Top Gear

Ovaj mi dira juga


Ma ovaj englez ne ume sa sofisticiranim masinama.Ne zna kad da saltuje. Pathetic driver it is.
bocvena bocvena 08:08 27.04.2009

Re: Top Gear

Obožavam Top Gear, jedina emisija o automobilima koju mogu da odgledam do kraja.
Al ovo mučenje juga...srce me zabole!
radojicic92 radojicic92 22:08 26.04.2009

Kevin O'Callaghan

yugos wanted, dead or alive
ovakav je dao oglas
video sam izlozbu na Grand Centralu, jedan od nasih vecih uspeha :)


Predrag Azdejković Predrag Azdejković 22:29 26.04.2009

Re: Kevin O'Callaghan

Jeste, Yugo je skroz legenda
shunjich92 shunjich92 22:10 26.04.2009

ha ha ha

dobri su vicovi... sve u sesnest...
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 22:32 26.04.2009

Re: ha ha ha

ima nekih koji su samo na engleskom smešni zbog igre reči

A friend went to a dealer the other day and said, "I'd like a gas cap for my Yugo." The dealer replied, "Okay. Sounds like a fair trade."

I have also said for years that the car is named because "Yugo, but it doesn't".
mashha mashha 01:23 27.04.2009

Re: ha ha ha

Kako se zovu kočnice na Yugu?
- Dodatna oprema.
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 22:34 26.04.2009

Re: e jugo,jugo

Kaže:

Embedding disabled by request

Daj link
drug.clan drug.clan 22:29 26.04.2009

Ljudi cene prave vrednosti

Ipak pogledajte ovo:

Yugo 87. godiste trenutna cena (tri sata do kraja aukcije) oko $1500 finalna cena $1750

Maserati 425i 87. godiste trenutna cena (sat do kraja aukcije) $1100 finalna cena $1150

Znaci Yugo bolji od Maseratia
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 22:38 26.04.2009

Re: Ljudi cene prave vrednosti

Sad sam ponosan što sam vlasnik Yuga
AlexDunja AlexDunja 22:54 26.04.2009

Re: Ljudi cene prave vrednosti

Sad sam ponosan što sam vlasnik Yuga

ma nema jugo pojma:)
ovo je auto
bandina bandina 22:33 26.04.2009

Mukica mala...



Predrag Azdejković Predrag Azdejković 22:35 26.04.2009

Re: .......

koja je ovo zemlja?
purenjak purenjak 13:02 27.04.2009

Re: Mukica mala...

Metastaza.....shmrc
rankot rankot 17:47 27.04.2009

Re: .......

Predrag Azdejković
koja je ovo zemlja?

Словенија
nikolanixi nikolanixi 18:37 27.04.2009

Re: .......

Inače ova slika je rađena u 3D studiu, još pre nekoliko godina :), možda je kao inspiracija poslužio neki Yugo u ovom stanju, ali nije fotografija u svakom slučaju :)
die hard die hard 23:00 26.04.2009

Nikad nisam bio vlasnik ...


Yuga, ali sam godinama vozio Keca.Jeste smarao, kvario se, ali je mene i moju O ... odpelao pet puta sigurno u CG na more.A kad sam ga promenio i krenuo na more opet u CG nekom nabudzenom BMW taj nas skot zajebo vec kod N Pazara.Stoka jedna nemacka.
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 23:07 26.04.2009

Re: Nikad nisam bio vlasnik ...

Stoka jedna nemacka.


Pokvaren nemački narod
radojicic92 radojicic92 23:13 26.04.2009

Re: Nikad nisam bio vlasnik ...

Predrag Azdejković
Stoka jedna nemacka.


Pokvaren nemački narod

zato su i pukli
povratak razumu


Vladimir B. Vladimir B. 04:13 27.04.2009

Pozdrav za Borbu

"Menheten škola vizuelne umetnosti" biće da je, zapravo, "Fakultet likovnih umetnosti na Menhetnu" (Manhattan's School of Visual Arts).
edi-va edi-va 07:10 27.04.2009

...

yugo u Nemackoj



yugo na moru



proshao je on sveta ...

Nego, ako cemo iskreno, nista nije ruznije od trabanta.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 10:42 27.04.2009

naš Yugo

još malo pa kao Šerbedžija.

ps. nema veze sa Šerbedžijom:
miloradkakmar miloradkakmar 10:51 27.04.2009

Nije " jugo " kriv


Nije " jugo " kriv što je na zapadu, severu i istoku jača auto-industrija.
Ipak je ušao u sve umetnosti. Ovekovečen.

dexter92 dexter92 11:45 27.04.2009

Nezahvalnici

Pa sta bi Ameri hteli za 4.000 dolara?
Svaki jugic za americko trziste je izdrzao pet godina.
A u to vreme ni drugi automobili nisu bili mnogo kvalitetniji, pa i Fijati su se dosta kvarili.
Jedino su Mercedesi i Folksvageni mogli da se pohvale pouzdanoscu od evropskih automobila.
Zastava bila veci proizvodjac od Hjundaija krajem 80ih i u stalnom usponu.
miloradkakmar miloradkakmar 13:20 27.04.2009

Re: Nezahvalnici

Svaki jugic za americko trziste je izdrzao pet godina.

Mom " jugu-55 " je 19 godina. Jeste da može samo po ravnom i na kraće relacije , ali ide . Zimi kada ne mogu da pale velika auta , on pali iz prve.
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 13:34 27.04.2009

Re: Nezahvalnici

Moj jugo ima 4 godine i kada me ne sluša samo mu kažem da ću da ga vodim na reciklažu i odmah bude dobar.
cheshko cheshko 14:56 28.04.2009

Još jedan u cvetu starosti...

Fotografija je iz Soluna oktobra prošle godine...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana