Astronomija| Nauka

Hipernove i rešenje zagonetke gama-bleskova

Milan M. Ćirković RSS / 27.04.2009. u 19:34

U nauci se s vremena na vreme pojavljuju "veliki" problemi, za čije rešavanje je neophodno mnogo hipoteza i kolektivni napor desetina, ako ne i stotina istraživača kroz dugačak period vremena. Neki od i dalje otvorenih takvih problema su, recimo, problem porekla života na Zemlji u biologiji ili porekla vremenske asimetrije ("strele vremena") u teorijskoj fizici. U astronomiji, problem porekla takozvanih gama-bleskova predstavljao je takav veliki problem koji je u nedoumicu stavljao i posmatrače i teoretičare tokom gotovo četiri decenije - do pre šest godina. Veoma sjajan blesak gama zračenja je 29. marta 2003. detektovao Nasin satelit HETE-II (skraćenica od "Istraživač prolaznih fenomena visoke energije", engl. High Energy Transient Explorer). Svega 90 minuta kasnije, novi, veoma sjajan izvor vidljive svetlosti (optički "žar") bio je otkriven u istoj oblasti na nebu uz pomoć 40-inčnog teleskopa opservatorije u Sajding Springu u Australiji, kao i na jednoj opservatoriji u Japanu. Gama-blesak dobio je naziv GRB 030329, prema datumu kad je posmatran (standardna nomenklatura za gama-bleskove glasi GRB - od Gamma-Ray Burst - [poslednje dve cifre godine][mesec][dan]).

Zatim, u naredna 24 časa, prvi detaljni spektar ovog novog objekta dobijen je korišćenjem UVES spektrografa visoke rezolucije na 8,2 metra velikom VLT KUEYEN teleskopu Evropske unije na Opservatoriji Paranal u Čileanskim Andima, jednom od 4 identična teleskopa ove najveće svetske optičke opservatorije. Spektar je omogućio određivanje udaljenosti do objekta na oko 800 megaparseka (2.650.000.000 svetlosnih godina), što odgovara kosmološkom crvenom pomaku od 0,1685. Nastavak posmatranja sa novim instrumentima na VLT-u tokom sledećeg meseca omogućila su medjunarodnoj ekipi astronoma da u detalje dokumentuju promene u spektru optičkog žara ovog gama-bleska. Njihov detaljan izveštaj pojavio se 19. juna 2003. u slavnom britanskom časopisu Nature. Spektri su pokazali postepeno i nedvosmisleno pojavljivanje supernove najsnažnije poznate vrste, tzv. hipernove. Ona nastaje eksplozijom veoma masivne zvezde, preko 25 puta masivnije od Sunca, i nekoliko miliona puta sjajnije. Izmerena brzina širenja omotača hipernove je preko 30.000 kilometara u sekundu (10% brzine svetlosti!), a ukupna oslobođena energija ovog posebnog događaja iz marta 2003. bila je izuzetno velika, čak i unutar klase hipernovih.

Iz poređenja sa bližim hipernovama, astronomi su bili u stanju da precizno utvrde sam trenutak zvezdane eksplozije. Ispostavlja se da je taj trenutak unutar intervala od plus/minus 2 dana od momenta gama-bleska. Ovaj jedinstveni zaključak sugerisao je da su dva događaja direktno povezana. Posmatranja su, stoga, ukazala na jedinstveni fizički proces u zaleđu eksplozije hipernove i pridružene emisije snažnog gama-zračenja. Ekipa astronoma je zaključila da je u pitanju gotovo trenutni, asimetrični kolaps unutrašnjih oblasti masivne zvezde na kraju svog životnog veka (takozvani model "kolapsara", o kome nešto više kasnije). Gama-blesak od 29. III 2003. ući će u istoriju astrofizike kao redak događaj koji "definiše paradigmu", pošto je ukazao na neoborivu vezu između kosmoloških gama-bleskova i završnih eksplozija veoma masivnih zvezda.

Šta su, zapravo, gama-bleskovi?

Izotropna raspodela bleskova
Izotropna raspodela bleskova
Proučavanje ovih dramatičnih događaja jedna od najaktivnijih oblasti savremene astrofizike. Oni su prvo otkriveni kasnih 1960-tih godina osetljivim instrumentima na vojnim satelitima u orbiti oko Zemlje, koji su bili lansirani u cilju nadgledanja i detekcije nuklearnih proba. U prvo vreme, svi podaci o njima bili su strogo čuvana vojna tajna, pošto su vojni stručnjaci i u SAD i u SSSR-u u prvi mah mislili da se radi o tajnim nuklearnim probama "druge strane". Detektori gama-zračenja kojima se u to doba raspolagalo bili su suviše primitivni da bi se pravac iz koga zračenje dolazi mogao odrediti (sa tim problemom se i danas gama-astronomija teško hvata u koštac). Trajanje ovih bleskova (od par sekundi do nekoliko minuta) u prvi mah se činilo saglasnim sa ovom interpretacijom. Vrlo brzo je, međutim, zaključeno da oni ne mogu biti nuklearne probe (srećom!), jer su se dešavali suviše često: u proseku oko jedanput dnevno. Tada je postalo jasno da su u pitanju ipak prirodni događaji čija je interpretacija, međutim, ostala zagonetna gotovo četiri decenije. U medjuvremenu je lansirano više satelita čija je jedina svrha bila posmatranje gama-bleskova, poput poznate "Komptonove Gama Opservatorije" (CGRO - Compton Gamma-Ray Observatory). U jednom preglednom članku sa početka 1990-tih navodilo se čak preko stotinu hipoteza
CGRO
CGRO
predloženih u literaturi kao mehanizam za nastajanje gama-bleskova. Dugo vremena vodila se polemika među astrofizičarima da li su u pitanju pojave koje se odigravaju unutar naše Galaksije ili potiču iz drugih galaksija, često na velikim, kosmološkim udaljenostima. Ovo drugo je bilo u saglasnosti sa gotovo savršenom izotropijom gama-bleskova na nebu - oni dolaze podjednako iz svih pravaca. Međutim, u prilog prve ideje (o njihovom lokalnom, tj. galaktičkom poreklu) govorio je proračun da bi energije oslobođene u bleskovima morale biti ogromne ako se oni nalaze na kosmološkim udaljenostima. Astronomi jednostavno nisu doskora imali posla sa toliko dramatičnim fenomena - barem ne posle samog Velikog praska. Pobedu je, na kraju, odnelo kosmološko gledište, ali tek 1997. godine

Uprkos velikim naporima, kako posmatrača tako i teoretičara, tek je tokom poslednjih šest godina postalo moguće da se sa preciznošću odrede pravci iz kojih bleskovi gama-zraka dolaze. Zapravo, bio je potreban "dvostepeni" mehanizam da bi se konačno po prvi put videli (u bukvalnom značenju reči) tragovi gama-bleskova. Najpre su astronomi koristeći rendgenske teleskope u orbiti oko Zemlje ustanovili gde se nalaze izvori emisije X-zračenja koja se poklapa sa gama-bleskom, a tek onda su, naoružani koordinatama dobijenim iz rendgenskih posmatranja, mogli u tom pravcu da okrenu džinovske optičke teleskope nove generacije. Kao rezultat tog napora, od proleća 1997. godine do danas astronomi su identifikovali oko 50 kratkotrajnih izvora optičke svetslosti asociranih sa gama-bleskovima, što je fenomen nazvan "optičkim žarom" (engl. optical afterglow). Značaj ovog otkrića ogleda se, između ostalog, u činjenici da je već više teleskopa metarske klase u svetu u potpunosti posvećeno traganju za optčkim žarom gama-bleskova 365 noći godišnje (jedan od izuzetno uspešnih uređaja ove vrste nalazi se u Turskoj i turske kolege sa njim postižu doista sjajne rezultate).

Većina gama-bleskova potiče sa ekstremno velikih udaljenosti, iz galaksija koje se vide tek najvećim teleskopima. Ovo ukazuje da je energija oslobođena tokom par sekundi tokom takvog jednog događaja veća od one koju naše Sunce oslobodi ukupno tokom čitavog svog života od preko 10 milijardi godina! Nije ni čudo da su u pitanju jedini izvori koje pouzdano možemo videti gdegod da se odigraju unutar našeg kosmološkog horizonta. Gama-bleskovi su odista najspektakularnije eksplozije nakon samog Velikog praska.

Tokom poslednjih desetak godina evidencija da su gama-bleskovi povezani sa kolapsom masivnih zvezda je postajala sve ubedljivija. To je prvobitno bilo zasnovano na verovatnoj vezi jednog dosta neuobičajenog gama-bleska sa poznatom vangalaktičkom supernovom, zabeleženom u katalozima kao SN 1998bw. Od tada se pojavilo još ključeva za razrešenje misterije, uključujući činjenicu da su gama-bleskovi predominantno otkrivani u oblastima formiranja masivnih zvezda u udaljenim galaksijama, kao i neobične "skokove" u krivoj sjaja gama-bleskova koji su podsećali na slične promene sjaja kod supernovih. Takodje su u rendgenskim spektrima poteklim iz oblasti gama-bleskova otkriveni tragovi novostvorenih hemijskih elemenata, medju kojima su neki radioaktivni izotopi veoma kratkog vremena života. Međutim, sve do 29. marta 2003, svi ti argumenti bili su u najboljem slučaju indirektni.

GRB u radio domenu
GRB u radio domenu
Tog dana (u tačno 11 sati, 37 minuta i 14,67 sekundi po Griniču), orbitalna opservatorija HETE-2 detektovala je veoma snažan gama-blesak. Kao što smo opisali, pravovremenom i munjevitom reakcijom naučnika dobijen je podroban spektar optičkog žara. Na osnovu pažljive analize ovog spektra, astronomi su predstavili svoju interpretaciju bleska zvanično obeleženog sa GRB 030329 u istraživačkom članku objavljenom u Nature-u. Pod prozaičnim naslovom "Supernova visoke energije povezana sa gama-bleskom of 29. marta 2003", ništa manje do 27 autora iz 17 istraživačkih instituta širom sveta, na čelu sa danskim astronomom Jensom Hjortom, zaključilo je da sada postoje neoborivi dokazi direktne veze gama-bleskova i eksplozija hipernovih, tj. veoma masivnih, daleko evoluiranih zvezda. Konkretno, ovo se zasniva na postepenom "pojavljivanju" spektra tipa supernovih sa vremenom, što otkriva izuzetno dramatičnu eksploziju zvezde. Sa brzinama iznad 10% brzine svetlosti, izbačeni materijal (mase više desetina Sunčevih masa!) prodire kroz međuzvezdanu materiju i verovatno će tokom narednih hiljada godina formirati džinovsku maglinu u udaljenoj galaksiji u kojoj je hipernova eksplodirala. Svi rezultati dobijeni u međuvremenu su ovu osnovnu sliku potvrdili, što opravdava njeno stavljanje u red najznačajnijih postignuća nauke u ovom, nedavno otpočelom, veku.
Opadanje optičkog sjaja GRB-a
Opadanje optičkog sjaja GRB-a

Hipernove su (srećom!) retki događaji i po svemu sudeći ih prouzrokuju eksplozije zvezda takozvanog Vulf-Rajeovog (Wolf-Rayet, WR) tipa. Ove zvezde su originalno nastale sa masama iznad 25 Sunčevih masa i sastojale se uglavnom od vodonika. Sada, u svojoj Vulf-Rajeovoj fazi, pošto su izgubile spoljne omotače zbog intenzivnog zvezdanog vetra, one se sastoje gotovo isključivo od helijuma, kiseonika i težih elemenata koje je proizvelo intenzivno nuklearno sagorevanje tokom proteklih faza njihovog kratkog života (svega par miliona godina, u poređenju sa, recimo, oko 10 milijardi godina dugačkim ukupnim životom našeg Sunca).

Evolucija GRB prethodnika
Evolucija GRB prethodnika
Šta se, dakle, zaista dogodilo 29. marta 2003. (ili pre oko 2 milijarde i 650 miliona godina, koliko je svetlosti bilo potrebno da stigne do nas)? Sada kompletirana priča ukratko je sledeća. Više hiljada godina pre eksplozije, veoma masivna zvezda kojoj je ponestajalo vodonika za nuklearnu fuziju, otpustila je svoje spoljne omotače i pretvorila se u plavo-ljubičastu Vulf-Rajeovu zvezdu. Ostatak zvezde sadržao je oko 10 Sunčevih masa helijuma, kiseonika i težih elemenata.

U godinama neposredno pre eksplozije, Vulf-Rajeova zvezda je ubrzano trošila svoje preostalo gorivo kroz egzotične nuklearne reakcije kojima se od helijuma proizvodio ugljenik, od ugljenika silicijum, itd. U nekom trenutku, intenzitet nuklearnih reakcija postao je nedovoljan da održava jezgro zvezde protiv gravitacionog kolapsa, i to je iznenada proizvelo dramatičan sled događaja. Jezgro zvezde je kolapsiralo, bez interakcije sa spoljašnjim delovima zvezde. U jezgru se formirala crna rupa, okružena diskom materije koja upada u nju (tzv. akrecioni disk). Za svega par sekundi, iz blizine crne rupe je ogromnom brzinom izbačen mlaz materije.

Mlaz je prošao kroz spoljnu ljusku zvezde i, zajedno sa snažnim vetrom novoformiranog radioaktivnog izotopa nikla-56 koji se raspadao lančanom reakcijom, poput džinovske nuklearne bombe, razneo zvezdu. Ova titanska eksplozija, hipernova, sija u optičkom delu spektra uglavnom zbog nuklearne eksplozije radioaktivnog nikla. U međuvremenu, mlaz naleće na materiju koja okružuje zvezdu i stvara gama-blesak koji će 2650 miliona godina kasnije zabeležiti astronomi na Zemlji. Detaljan mehanizam proizvodnje gama zraka je i dalje predmet rasprave, ali on je povezan ili sa interakcijom između mlaza i materije koju je zvezda prethodno odbacila, ili sa unutrašnjim sudarima unutar mlaza.

Ovaj scenario predstavlja takozvani model "kolapsara" koji je prvi predložio američki astrofizičar Sten Vuzli, sa Kalifornijskog univerziteta u Santa Kruzu još 1993. godine. Vuzli je bio i član međunarodnog tima koji je proučavao GRB 030329. On, međutim, upozorava da ovo ne znači da je zagonetka gama-bleskova u potpunosti rešena. "Uvereni smo da duži bleskovi uključuju kolaps jezgra i hipernovu, koja najverovatnije stvara crnu rupu. Uspeli smo da ubedimo većinu skeptika. Međutim, ne možemo još da izvedemo nikakav zaključak o tome šta proizvodi kraće bleskove, one dugačke svega par sekundi." izjavio je Vuzli Scientific American-u, najboljem svetskom popularno-naučnom časopisu.

Jedan od aspekata razrešenja ove misterije koji se može pokazati od velikog značaja za život na Zemlji jeste onaj astrobiološki. Kao što su nedavno pokazali američki astrofizičari Džon Skalo i Krejg Viler, gama-bleskovi mogu prouzrokovati masovna izumiranja bioloških vrsta širom svojih matičnih galaksija. Dramatičan zaključak Skaloa i Vilera jeste da je "radijus letalnosti" prosečnog gama-bleska oko 14 kiloparseka (prisetimo se da je udaljenost Sunčevog sistema od centra Mlečnog puta "svega" 8,5 kpc). Mada je prosečna stopa gama-bleskova u galaksiji poput Mlečnog puta još uvek nedovoljno poznata, ovakvi događaji su se svakako dešavali u prošlosti našeg zvezdanog sistema. Sasvim je moguće da su neki od njih izazvali masovna izumiranja vrsta o kojim već gotovo dva veka raspravljaju paleontolozi (nedavno je jedna multidisciplinarna grupa naučnika na čelu sa Adrijenom Melotom povezala epizodu masovnog izumiranja na kraju geološkog perioda ordovika sa eksplozijom gama-bleska negde u našoj galaksiji pre oko 440 miliona godina).

Maglina koja okružuje Eta Krme
Maglina koja okružuje Eta Krme

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Najbliži kandidat za hipernovu u našoj Galaksiji, Mlečnom putu, jeste slavna promenljiva zvezda Eta Krme (ε Car) vidljiva na južnom nebu, udaljena tek 1,6 kpc. Ukoliko bi Eta Krme eksplodirala istim intenzitetom kao najsjajniji među kosmološkim gama-bleskovima (što nije verovatno, ali kod ovakvih stvari treba uvek imati u vidu najgori scenario), ona bi deponovala energiju u gornjim slojevima Zemljine atmosfere jednaku eksploziji više od 1 kilotona po kvadratnom kilometru hemisfere okrenute ka njoj. To bi sasvim izvesno dovelo do dugoročnog uništenja ozonskog sloja i masovnog izumiranja vrsta na planeti. Bez obzira na to što je ovaj scenario relativno malo verovatan (zbog distribucije energija i anizotropnosti), to bi trebalo da bude u najmanju ruku snažan podsticaj da se sa proučavanjem ovih dramatičnih pojava i njihovim mogućim efektima na naše astronomsko i ekološko okruženje nastavi.

Atačmenti



Komentari (23)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 20:13 27.04.2009

Хоће ли и код нас?

Hipernove i rešenje zagonetke gama-bleskova
Jedan od aspekata razrešenja ove misterije koji se može pokazati od velikog značaja za život na Zemlji jeste onaj astrobiološki. Kao što su nedavno pokazali američki astrofizičari Džon Skalo i Krejg Viler, gama-bleskovi mogu prouzrokovati masovna izumiranja bioloških vrsta širom svojih matičnih galaksija. Dramatičan zaključak Skaloa i Vilera jeste da je "radijus letalnosti" prosečnog gama-bleska oko 14 kiloparseka (prisetimo se da je udaljenost Sunčevog sistema od centra Mlečnog puta "svega" 8,5 kpc).

Имамо ли потврде да је и у нашој галаксији било експлозија хипернове?
Којим је механизмом црна рупа способна да избаци материју?
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 21:17 27.04.2009

Re: Хоће ли и код нас?

Predrag Brajovic

Имамо ли потврде да је и у нашој галаксији било експлозија хипернове?

Odlicno pitanje! Ima - to su tzv. supermehurovi. Radi se o velikim oblastima medjuzvezdanog prostora (tipično nekih stotinak parseka s kraja na kraj), gde je gustina medjuzvezdane materije mnogo manja, a temperatura nešto veća od proseka u disku naše Galaksije. Dakle, slično kao ostaci "klasičnih" supernovih, samo mnogo, mnogo veći. I mnogo redji, pošto su hipernove znatno manje učestanosti. Ima ih desetak te vrste, što ukazuje da se hipernove doista dešavaju retko - jednom u par desetina miliona do par stotina miliona godina (opada im učestanost sa vremenom).

Predrag Brajovic

Којим је механизмом црна рупа способна да избаци материју?

Ne izbacuje baš sama crna rupa, već se jedan deo materije iz okoline novostvorene crne rupe izbacuje kao posledica velike razlike u potencijalnoj energiji gravitacionog polja pre i posle kolapsa. To vam je kao kad se pitate kuda odlazi energija kamena koji pada na tlo - u nasem svakodnevnom okruzenju, ona odlazi na zagrevanje zemlje na koju kamen padne. Sad zamislimo, kroz misaoni eksperiment, da pustimo kamen da pada kroz tunel ka centru Zemlje. Na tom putu, on ce dosegnuti ogromnu brzinu, tj. imaće ogromnu kinetičku energiju. Sad zamislite da se, kad prodje kroz centar, kamen raspadne na dva dela, pri čemu onaj već iz nekog razloga mora da ostane blizu centra. Šta će se desiti sa manjim delom? Pa, biće izbačen još većom brzinom uprkos sili gravitacije -- sve zbog zakona održanja energije. Otprilike tako nešto se zbiva kod kolapsara sa materijom oko novonastale crne rupe...
Dawngreeter Dawngreeter 20:15 27.04.2009

A bas mi...

jedan ortak sa antropologije rece da je bio na tvom predavanju prosle nedelje, i sit se izodusevljavao. Spominjao, izmedju ostalog, i nove. Bas mi bilo zao sto nisam bio u prilici i ja da prisustvujem, al' mi se cini da sa ovim tekstom mogu donekle da nadomestim propusteno :)
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 21:19 27.04.2009

Re: A bas mi...

Dawngreeter
jedan ortak sa antropologije rece da je bio na tvom predavanju prosle
nedelje, i sit se izodusevljavao. Spominjao, izmedju ostalog, i nove.
Bas mi bilo zao sto nisam bio u prilici i ja da prisustvujem, al' mi se
cini da sa ovim tekstom mogu donekle da nadomestim propusteno :)

Hvala, hvala. Pa, ima ponesto, mada ovde u tekstu nisam stavljao toliki naglasak na astrobiološke aspekte problema. No, svi komentari vrlo dobrodosli, kao i uvek!
technofetishist technofetishist 23:07 27.04.2009

Re: A bas mi...

jest', predavanje na filozofskom proslog cetvrtka je zaista bilo sjajno. nadam se da ce ih biti jos.

par pitanja: da li mi vidimo samo one gama bljeskove koji su upereni ka nama? u skladu sa tim, zna li se, makar okvirno, kolika je ucestalost gama bljeskova?
i, postoji li nekakva pretpostavka na sta bi licila hipernova eta krme?
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 23:27 27.04.2009

Re: A bas mi...

technofetishist
jest', predavanje na filozofskom proslog cetvrtka je zaista bilo sjajno. nadam se da ce ih biti jos.

par pitanja: da li mi vidimo samo one gama bljeskove koji su upereni ka
nama? u skladu sa tim, zna li se, makar okvirno, kolika je ucestalost
gama bljeskova?
i, postoji li nekakva pretpostavka na sta bi licila hipernova eta krme?

Hvala na podrsci! Sto se tice pitanja - ne, ne vidimo samo one uperene ka nama, ali izgleda da od toga zavisi koliko je nas uzorak potpun (s obzirom na ugaonu distribuciju, ne s obzirom na udaljenost). Ucestanost je danas priblizno 10^-8 godisnje po L_* galaksiji (tj. po galaksiji velicine slicne nasoj, odn. Mlecnom putu). U proslosti je bila veca, kako sam dole Lidiji napisao, ta stopa se povecavala za faktor od e (2,718...) svakih otprilike tri milijarde godina, kako idemo u proslost.
lidiaz lidiaz 22:14 27.04.2009

GRB...

Nisam sigurna da je hipernova jedino objasnjenje. Koliko se secam s nekog predavanja bilo je nekoliko objasnjenja o nastanku i/ili kretanju.

Inace film "Knowing" sa Nicolas Cageom, ne znam da li se daje u Beogradu, koristi suncane oluje za unistenje zemlje. Mada mi se cini da bi vise bili u pravu sa Gamma rey Burst-ovima. Jedan u nasoj Galaksiji bi nas izbrisao, ali je verovatnoca jednom u par stosina hiljada godina :). Takodje, da bi nas unistio, mora da bude usmeren ka nama, posto je u pitanju neka vrsta zraka, ne radijalno zracenje.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 22:46 27.04.2009

Re: GRB...

Hej, hvala sto si se javila! Inace, pomenuo sam ja da za kratke burstove to mogu biti i sudari neutronskih zvezda - ali za one duže praktično nema više ozbiljne alternative hipernovama...

Pa pazi, da se desavaju jednom u samo par stotina hiljada godina ne bismo sad bili ovde da blogujemo... Zapravo danasnja frekvencija je blize jednom u 10^8, tj. jednom u sto miliona god. Sto je jako srecna okolnost (a samo opadanje frekvencije sa vremenskom konstantom od cca. 3 Gyr moze da objasni jos poneke stvari...recimo Fermijev paradoks, o cemu sam bas sa jednim sjajnim studentom zimus napisao jedan paper). Anizotropija je svakako faktor, jedino sto mi ne znamo koliki je stepen kolimacije za terminalnu eksploziju. Ako je kod Eta Car kao za erupciju iz 1840-tih godina, onda ne moramo preterano da se brinemo - ali moze biti i manji...
Blade Runner Blade Runner 22:57 27.04.2009

Re: GRB...

koristi suncane oluje za unistenje zemlje.

za sada smo sigurni bar sa te strane
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 23:30 27.04.2009

Re: GRB...

Blade Runner
koristi suncane oluje za unistenje zemlje.

za sada smo sigurni bar sa te strane

Da, sasvim tacno. Uz strepnju da ne udjemo u neki beskonacni trol, ovi podaci o maloj solarnoj aktivnosti ukazuju da bi mi, da je samo do Sunca trebalo da smo u periodu hladjenja slicnom malom ledenom dobu u poznom srednjem veku. A posto je jasno da temperature rastu, jedini logicki zakljucak jeste da offset potice od antropogenog globalnog zagrevanja.
lidiaz lidiaz 23:55 27.04.2009

Re: GRB...

Da ne ulazimo u trol,
Milan M. Ćirković
A posto je jasno da temperature rastu,

ali posle ovogodisnje njujorske i cikaske zime, nisam sigurna da temperature rastu.
Mini ledeno doba je izuzetno zanimljiva tema, i zahteva poseban blog :).
dexter92 dexter92 23:58 27.04.2009

Re: GRB...


Da, sasvim tacno. Uz strepnju da ne udjemo u neki beskonacni trol, ovi podaci o maloj solarnoj aktivnosti ukazuju da bi mi, da je samo do Sunca trebalo da smo u periodu hladjenja slicnom malom ledenom dobu u poznom srednjem veku. A posto je jasno da temperature rastu, jedini logicki zakljucak jeste da offset potice od antropogenog globalnog zagrevanja


Uz smanjenu aktivnost Sunca i smanjenu industrijsku proizvodnju (zbog SEKE) mozemo da ocekujemo relativno prohladno leto? :)
Medjutim, zanima me koji su ocekivani efekti gama burst-ova na zivi svet? Da li je to 'potpuna sterilizacija' zivog sveta na planeti (cini se da se ona ipak nije desila u 4.5 mil. dugoj istoriji Zemlje). Da li to znaci da je planeta Zemlja imala srece, da li moze da zahvali svom polozaju (na rubu galaksije) ili nesto trece?
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 00:16 28.04.2009

Re: GRB...

dexter92

Medjutim, zanima me koji su ocekivani efekti gama burst-ova na zivi
svet? Da li je to 'potpuna sterilizacija' zivog sveta na planeti (cini
se da se ona ipak nije desila u 4.5 mil. dugoj istoriji Zemlje). Da li
to znaci da je planeta Zemlja imala srece, da li moze da zahvali svom
polozaju (na rubu galaksije) ili nesto trece?

OK, ovo je predmet brojnih studija u poslednje dve-tri godine. Ima sustinski tri razlicita efekta:
1. unistenje ozonskog sloja na dugi rok (nekoliko Myr), kroz stvaranje azotnih oksida u atmosferi kao posledica jonizacije gama-zracenjem (sto bi uzrokovalo dugorocno povecanje UV fluksa, prevashodno sa Sunca, pogubno za brojne vrste, posebno one u bazi lanca ishrane);
2. hemijski efekti azotnih oksida, tj. njihova reakcija sa vodenom parom i vodom i ekstremno jake kisele kise.
3. direktno ozracivanje kroz kosmicko zracenje (dakle ubrzane cestice, pre svega protoni i alfa-cestice) ciji bi front dolazio u duzem periodu nakon gama-fotona (verovatno nekoliko godina do nekoliko vekova povisene radioaktivnosti).
Sad, koliko je tu sta dominantno nije jos do kraja jasno, ali modeli ukazuju da je efekat 1 sasvim nesporan, dok je 3 prilicno kontroverzan, posto je fluks kosmickog zracenja iz GRB-ova nedovoljno precizno odredjen.

U svakom slucaju, potpuna sterilizacija je verovatno nemoguca (s obzirom na robustnost mikroorganizama) van jednog kiloparseka oko bleska (ili u odgovarajucem prostornom uglu), ali masovno izumiranje eukariotskih vrsta je prakticno nemoguce izbeci unutar radijusa koji su izracunali Skalo i Viler. Zemlja je sigurno prosla kroz vise takvih ozracivanja, s tim sto je najverovatnije da se vecina njih desavala u prekambrijumu, odakle nema nikakvih sansi da pronadjemo neke fosilne tragove...
lidiaz lidiaz 00:17 28.04.2009

Re: GRB...

Uz opasnost da nesto pogresno napisem, po emisiji koju sam gledala GRB bi mogao da potpuno unisti zemlju, u blazem obliku sav zivot na zemlji, do blazih oblika gde bi prezivele vrste u moru.
Zemlja vise ima srece sto se u Mlecnom putu ne desavaju GRB, nego sto je na rubu.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 00:25 28.04.2009

Re: GRB...

lidiaz
Uz opasnost da nesto pogresno napisem, po emisiji koju sam gledala GRB
bi mogao da potpuno unisti zemlju, u blazem obliku sav zivot na zemlji,
do blazih oblika gde bi prezivele vrste u moru.
Zemlja vise ima srece sto se u Mlecnom putu ne desavaju GRB, nego sto je na rubu.

Pa nije bas sasvim, to je ipak preteran prikaz. Dakle, desavaju se, samo retko, a "potpuno unistenje" cele planete je apsolutno nemoguce, sve dok samo Sunce ne bi eksplodiralo... Cak i potpuna sterilizacija je gotovo nemoguca, zbog postojanja ekstremofila duboko u litosferi. Tako da nije bas sve tako crno! (Poslacu ti na PP clancic o tome )
lidiaz lidiaz 00:28 28.04.2009

Re: GRB...

Idem da se prijavim u mikroorganizme (smajliji, vidi se da se nisam logovala neko vreme )
d j o l e d j o l e 09:47 28.04.2009

Koje sve

uticaje mogu da imaju zracenja drugih zvezda izuzev Sunca na zivot na Zemlji
lidiaz lidiaz 19:28 28.04.2009

Re: Koje sve

Kad kazes zracenje drugih zvezda, na sta taco mislis?
Generalno, sve su isuvise daleko da bi ozbiljnije uticale na bilo sta na zemlji, osim u slucaju da izazovu GRB.
hogubadagri hogubadagri 22:42 28.04.2009

ne znam

cega je posledica ono sto se u narodu naziva The Eye Of God http://www.youtube.com/watch?v=vqcNgzwRE7s

slika ili animacija nekog gama bleska je najimpresivnija slika koju sam ja video
Zis Zis 13:46 29.04.2009

Pitanje

Da li se GRB mogu koristiti u proucavanju tamne materije?
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 17:21 30.04.2009

Re: Pitanje

Zis
Da li se GRB mogu koristiti u proucavanju tamne materije?

Odgovor je itekako pozitivan! S obzirom da ih mozemo videti i u najudaljenijim galaksijama, oni predstavljaju na neki nacin najpouzdanije tragove najstarijih oblasti u kojima su se formirale masivne zvezde, onih koje ne mozemo videti ni u jednom drugom delu spektra (osim mozda infracrvenom, ali to tek sa razvitkom naredne generacije teleskopa, kao sto je predvidjeni i kontroverzni NGST koji ce imati i ic-sektor), tako da je to uvek jako dragocena informacija. Posebno s obzirom da je nastanak prvih galaksija gotovo u potpunosti odredjen raspodelom tamne, a ne vidljive (odn. barionske) materije. Takodje, jos uvek dosta kontroverzno pitanje onih GRB-ova koji su izlozeni dejstvu gravitacionih sociva na putu fotona od izvora do nas takodje nam daju predstavu o raspodeli tamne materije u kosmosu. Sjajno pitanje.
Zis Zis 03:48 02.05.2009

Re: Pitanje

Hvala na odgovoru.

Da li tamna materija upija zracenje (ako je vec ima jako puno, ali se ne vidi), i da li se to upijanje moze izmeriti?

Da li je detektovana tamna materija?
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 13:10 02.05.2009

Re: Pitanje

Zis
Hvala na odgovoru.

Da li tamna materija upija zracenje (ako je vec ima jako puno, ali se ne vidi), i da li se to upijanje moze izmeriti?

Da li je detektovana tamna materija?

Pa odgovor na prvo pitanje je negativan, ako govorimo o nebarionskoj tamnoj materiji, dakle onoj koja se ne sastoji od atoma kao materija oko nas. Postoji i jedan deo, doduse prilicno mali, nekoliko procenata, tamne materije koja je jednostavno obicna materija koju ne vidimo, i ona svakako apsorbuje zracenje. Recimo apsorpcione linije koje se otkrivaju u spektrima udaljenih kvazara poticu od ove podvrste, barionske tamne materije.

Sa druge strane, ovo drugo pitanje je viseznacno, jer sta je u ovom kontekstu tacno detekcija? Ako je u pitanju otrice cestica koje cine (nebarionsku) tamnu materiju, onda to nismo jos uradili - i pitanje je kada cemo, posto njihov presek za reakcije preko kojih se nove cestice otkrivaju u laboratoriji moze biti proizvoljno mali. Ako je, sa druge strane, detekcija fenomenoloski termin, koji opisuje identifikaciju uzroka opazenih zbivanja, njegova nezavisna potvrda, itd. - onda je svakako jesmo detektovali i to u savremenom smislu negde krajem 1970-tih i pocetkom 1980-tih godina. Ja licno sam skloniji ovom drugom tumacenju, mada, naglasavam, to dakle ima svoju filozofsku komponentu...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana