Ko je ovde retardiran?

Krugolina Borup RSS / 28.04.2009. u 08:38

Jaoooo, što me iznervira ovaj dr(?) Slavik odjutros!

Kud i uzeh da čitam vesti pre prve jutarnje... kafu mi je moju ogadio!

O, zemljo, otvori se, progutaj ga!

Pa, kakav horoskop neko mora da ima da izjavi ovakve stvari u svoju odbranu?

Pa, kakvi su mu to advokati kad ga ne savetovaše da se brani ćutanjem?

Pa, koja je to količina arogancije?

Pa, ljudi moji... da li je ovo moguće???

Ne mogu da dočekam sutrašnje izricanje presude.

 

Slavik: Fiktivni pristanak na mito

27. april 2009. | 17:36 | Izvor: Beta

Beograd -- Eugen Slavik, lekar optužen za korupciju, izneo je danas odbranu pred sudom, navodeći da je samo fiktivno pristao da uzme novac od oca dečaka koga je operisao.

Lekar neurohirurg Eugen Slavik, optužen za mito za operaciju devetogodišnjeg dečaka, izjavio je pred Okružnim sudom u Beogradu da je dečakov otac "blago retardiran", pa je doktor odlučio da sa detetovim ocem razgovara o novcu za operaciju kako bi sprečio njegove burne reakcije.

"Dečakov otac Žarko Milošević insistirao je da mi da novac, znojio se, molio me da mu kažem koliko da mi da, a ja sam davao neodređene odgovore, ali sam mu na kraju rekao da donese 300 evra", rekao je Slavik u svojoj odbrani.

Naveo je da nije imao nameru da uzme novac, nego samo da Miloševića smiri pristankom.

On je rekao da je Miloševićevog sina lečio od 2001. godine, kada mu je uspešno odstranio veoma komplikovan tumor na malom mozgu i da je dečaka i kasnije pregledao, ali da je primetio da Milošević ima "nizak frustracioni prag" i da reaguje ili depresivno, pretnjama o samoubistvu, ili agresivno.

"Zaključio sam da je on osoba sa blagim stepenom mentalne retardacije i saznao sam da je završio specijalnu školu i da je pokušavao samoubistvo. Zato sam pribegavao takozvanom ventiliranju, odnosno prividnom prihvatanju njegovih predloga da bih ga umirio, jer bi u suprotnom mogao da učini štetu", rekao je Slavik.

Zamenica okružnog tužioca u Beogradu Gordana Jekić Brdajić konstatovala je da optuženi ima pravo da se brani kako hoće, ali da ne može da degradira svedoka i zloupotrebljava svoje zvanje doktora u iznošenju odbrane.

Ona je rekla da je optuženi "iskontruisao odbranu" pošto je u novinama, dok je bio u pritvoru, pročitao da je Milošević pokušao samoubistvo.

Slavik je ispričao da mu je u decembru 2008. godine Milošević doveo sina i rekao da dečak ne može da hoda i da je na osnovu snimaka magnetne rezonance zaključio da dečak ima takozvani dobroćudni tumor na kičmenoj moždini, koji bi trebalo operisati.

"Prvo nisam hteo da ga operišem jer sam hteo da idem na odmor, a i nisam ponovo hteo da smirujem njegovog oca, koji je, međutim, burno reagovao, rekavši da će se ubiti ako ne operišem dečaka i da ću videti šta će biti ako ne operišem njegovo dete i molio me da uzmem novac", rekao je Slavik.

Slavik je rekao da mu je Milošević ličio na tempiranu bombu i da je morao da donese odluku, pa je odlučio da "ventilira" oštećenog i fiktivno pristane da uzme 300 evra.

"Nije to prvi takav slučaj. Često slažemo pacijente da bi ih umirili. Odlučio sam da verbalno, fiktivno, pristanem na sve što je tražio, ali nisam imao nameru da uzmem novac", rekao je Slavik.

Slavik je ispričao da je 8. januara, kada je uhapšen, Milošević došao u njegov kabinet na Institutu za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije i da je nakratko izašao iz kancelarije, a kada se vratio, video je na stolu novčanicu od 100 evra, ali je posle shvatio da je na stolu bilo ukupno 300 evra.

Oštećeni Milošević, koji je zaposlen u Gradskoj čistoći, ispričao je da mu je Slavik tražio novac i 2005. godine, kada je sina doveo na kontrolu.

"Rekao mi je tada da mu dam 700 evra za operaciju. Kažem da nemam, radim, on kaže 'uzmi kredit', kažem da sam do guše u kreditima, a gospodin Slavik kaže 'imaš rodbinu, prijatelje, svi će da ti daju za dete'. Dali su mi tada novac u školi u koju je išao moj sin, a posle je ispalo da operacija nije ni potrebna", rekao je Milošević.

Milošević je naveo da je u decembru 2008. godine, kada mu je Slavik rekao da će biti potrebno da "nešto časti", otišao u policiju i da je bio ozvučen kada mu je davao novac.

Na današnjem suđenju kao dokaz su izvedeni tonski snimci na kojima se čuje kako Slavik govori: "Nemoj da donosiš 50 ili 100 evra, za to ne mogu da ih odvedem ni na večeru, ako možeš skupi 300 evra pre operacije i 200 evra posle".

Slavikovi advokati izneli su primedbe da snimci nisu jasni, pa je tročlano sudsko veće kojem predsedava sudija Aleksandar Trešnjev odlučilo da snimci budu ponovo pušteni posle otklanjanja šumova.

Suđenje će biti nastavljeno u sredu, 29. aprila, kada bi sud mogao da izrekne presudu.

 



Komentari (124)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

stopalo stopalo 08:44 28.04.2009

pa neka ga osude fiktivno

a neka robija fakticki

inace drago mi je da sam i jednom prvi
bgbgbg bgbgbg 09:22 28.04.2009

Re: pa neka ga osude fiktivno

pa neka ga osude fiktivno


e, stopalo, uze mi recenicu iz usta!

Ovakvu kolicinu arogancije i bahatosti, na svim frontovima, postalo je prosto nemoguce apsorbovati!

U ovom konkretnom slucaju, obzirom da tonski snimak postoji (sto nisam znala), i da se tamo leeepo sve cuje, al' ajde, nek' ga jos malo "ispeglaju" i preciste, mislim da dr Slavik nema cemu da se nada....

Bar se nadam.
nimulid nimulid 09:47 28.04.2009

Re: pa neka ga osude fiktivno


Ovakvu kolicinu arogancije i bahatosti, na svim frontovima, postalo je prosto nemoguce apsorbovati!

U ovom konkretnom slucaju, obzirom da tonski snimak postoji (sto nisam znala), i da se tamo leeepo sve cuje, al' ajde, nek' ga jos malo "ispeglaju" i preciste, mislim da dr Slavik nema cemu da se nada....

Bar se nadam.

Ali i casni sud voli mito
inagadadavida inagadadavida 09:56 28.04.2009

Re: pa neka ga osude fiktivno

pa neka ga osude fiktivno


na zalost, skoro sam siguran da ce samo fiktivno i da robija.........

klasika..........kazna ispod zakonskog minimuma , par meseci u nekom otvorenom odelenju , dok se ne stisa frka........i kuci.........

vrana vrani oci ne kopa, a korumpirani sudija ima empatije prema korimpiranom doktoru.......zna on, kako je tesko odbiti "cast"
Dr M Dr M 09:03 28.04.2009

Umesto komentara...

...copy/paste...


-Doktore, izvinite sto ovako ulazimo,mi nismo odavde a mnogo se zurimo. Brat i ja radimo u Nemackoj pa nam je istekao godisnji odmor a nismo posvrsavali sve poslove, pa smo mislili, ako je moguce da nam date malo bolovanja, jedno meses dana, bice dobro i Vama i nama, Vi samo nama date doznake, mi tamo naplatimo , oni Nemci nista ne proveravaju.”. Dok je to govorio, iz dzepa je izvadio potvrdu o nemackom socijalnom osiguranju zajedno sa novcanicom od 100 maraka a i mladji bata je zaostajao u akciji samo za trenutak. Dr. Milos je reagovao potpuno spontano- obgrlio je obojcu oko ramena i rekao im, u pola glasa, kao da se dogovaraju gde ce veceras zajedno u provod:”Evo da se dogovorimo. Ako ste bolesni, idete kod svog doctora, tamo odakle ste. Ako mi opet ponudite pare ja zovem miliciju. Posteno?”. Otvorio je vrata, propustio ih, rekao “Dovidjenja”, zatim je cekaonici rekao”Sledeci” i, dok se vracao do stola pitao se kako bi zvao miliciju kad je telefon, drvena kutija sa rucicom sa strane, iz osvita telefonije, bio samo ukras do ponedeljka ujutro, kad proradi posta.
Vise mu nikad niko nije ponudio pare.
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:11 28.04.2009

Re: Umesto komentara...

Pa, to ja pričam sve vreme, dobri moj dottore: "Lekari, nemojte da primate mito!"

Ima u pričama koje za sajt stižu svetlih primera. Žene zapanjeno konstatuju da su ponudile novac, a lekar odbio. I potom uvek ide par rečenica totalnih hvalospeva dotičnima.
jesen92 jesen92 10:22 28.04.2009

Re: Umesto komentara...

...ima i toga da je nas narod "blesav" na svoj nacin...Pocetkom devedesetih, kada je u bolnicama sve bilo problem od lekova do obicnih zavoja, u bolnici u kojoj je radio moj brat imali su neki protokol o primanju bolesnika....I dosao neki čiča da operise kilu ili nesto slično što se nije računalo pod hitno...Moj brat mu kaže da dodje za 15 dana, on navalio odmah, nudi pare....itd...Moj brat, kao nas DrM, ga lepo zagrli i isprati i objasni po ko zna koji put da dodje za 15 dana......Sledćeg dana u jutarnjoj viziti, moj brat vidi čiču u nekom krevetu kako leži....a to znači da je u medjuvremenu našao nekog kome je dao pare....
bandina bandina 09:27 28.04.2009

..........


Ah,jadnicak, otac se znojio, navaljivao a on je davao NEODREDJENE odgovore....Sta to treba da znaci? Kao , " nemam iskustva u uzimanju mita... "

E ljudska glupost je stvarno nenadmasiva....
Unfuckable Unfuckable 09:35 28.04.2009

da bog poživi

žice i snimanje zvuka
Milošević je naveo da je u decembru 2008. godine, kada mu je Slavik rekao da će biti potrebno da "nešto časti", otišao u policiju i da je bio ozvučen kada mu je davao novac.Na današnjem suđenju kao dokaz su izvedeni tonski snimci na kojima se čuje kako Slavik govori: "Nemoj da donosiš 50 ili 100 evra, za to ne mogu da ih odvedem ni na večeru, ako možeš skupi 300 evra pre operacije i 200 evra posle".


truni u mardelji, korumpirani skote bez časti
parobrod parobrod 10:10 28.04.2009

Re: da bog poživi

samo da ne manjka pre zavora strvina,
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 10:22 28.04.2009

Re: da bog poživi

truni u mardelji, korumpirani skote bez časti

seko bi ga komad po komad...
bgbgbg bgbgbg 10:41 28.04.2009

Re: da bog poživi

truni u mardelji, korumpirani skote bez časti



...a, tako je lepo preplanuo od neke planinice
bgbgbg bgbgbg 10:44 28.04.2009

Re: da bog poživi

bgbgbg
truni u mardelji, korumpirani skote bez časti...
a, tako je lepo preplanuo od neke planinice


[url=http://www.blic.rs/hronika.php?id=90026][/url]
gocanak gocanak 09:57 28.04.2009

spasi me bože arogantnosti, bezbožnika....

"Prvo nisam hteo da ga operišem jer sam hteo da idem na odmor, a i nisam ponovo hteo da smirujem njegovog oca, koji je, međutim, burno reagovao, rekavši da će se ubiti ako ne operišem dečaka i da ću videti šta će biti ako ne operišem njegovo dete i molio me da uzmem novac", rekao je Slavik.

Da je pravde otišao bi na dug odmor, dobijao besplatnu hranu, smeštaj i ne bi više mogao da razmišlja da LI HOĆE ILI NEĆE DA OPERIŠE....... kakva arogancija, kakva drskost..... zaista Krugolina u pravu si. OVO JE ZA GAĐENJE I NIŠTA DRUGO.....

scabies scabies 13:23 28.04.2009

Re: spasi me bože arogantnosti, bezbožnika....

Rekoh vec da nisam citala, a sad vidim ovo:
molio me da uzmem novac
Kakva moralna nakaza mora da bude covek da moze ovako nesto da izgovori! Njega je taj nesrecni covek molio da mu operise dete! Nije molio da Dr uzme novac.
Nego, ako je neko ljubazan da mi objasni, sta je rekao, da li je uopste planirao da operise dete? Ili je samo hteo da uzme novac da smiri coveka????
niccolo niccolo 10:12 28.04.2009

E nebuloze...

Odbrana mu je najblaže rečeno prilično glupa, kao sam je nudio mito, a posle je bio ozvučen i sa obeleženim novčanicama...Što ti reče, bolje da se branio ćutanjem.
razlichak razlichak 10:14 28.04.2009

svaka cast za tekst


Ko zna koliko je nesrecnih ljudi neki dr(?)do sada proglasio "retardiranim", to se desava svaki dan, evo dok mi ovde caskamo uz kafu i nerviramo se neko mlati debelu lovu na necijoj muci. A ne vredi nam nista da se nerviramo dok su u ovoj zemlji lekari zasticeni ko beli medvedi i rade kako im se cefne, ponasaju se kao polubogovi. Ne bi me cudilo da na kraju uhapse nesrecnog decakovog oca a dr (?) S. proglase svecem.

Bilo bi dobro kad bi svi nekako mogli ozvuceni da idemo na lekarske preglede....Ih! cega bi sve covek mogao tu da se naslusa




pix3lchick pix3lchick 11:43 28.04.2009

Re: svaka cast za tekst

razlichak
Ko zna koliko je nesrecnih ljudi neki dr(?)do sada proglasio "retardiranim", to se desava svaki dan, evo dok mi ovde caskamo uz kafu i nerviramo se neko mlati debelu lovu na necijoj muci.

Doktorska odbrana se uglavnom bazira na njihovoj psihičkoj proceni pacijenta -- te je pacijent histeričan, te retardiran. te uznemiren, te van kontrole, te iracionalan, te uspaničen, te agresivan itd. Uostalom, od takvih stavova je i počela cela ova Krugolinina priča -- porodilišta su više nego OK, odnos doktora, babica i sestara je nadasve profesionalan i ljudski, ali ove gadne ženetine što su histerične, razmažene i maznute mokrom čarapom po glavi... pa to nema nigde.

Što reče skoro jedna iznervirana kasirka: "E pa stvarno, od ovih kupaca nemam sekund mira! Bilo ih je preko 300 od jutros!!" Tako i naši doktori, kao kasirke -- em broje novac po ceo dan, em nemaju mira od tih dosadnih pacijenata...
nikvet pn nikvet pn 10:22 28.04.2009

Sećate li se ...

... one priče o doktorskom doručku, evo sada i snimljene ?
Priča o doručku nije urbana legenda.
Precizno se zna kako je nastala : mesto, datum, ime doktora i ime pacijenta. Uzgred, nije 50 evra nego 100 DM. Nebitno.
Bitno i odvratno je da se to brzo raširilo kroz doktorsku javnost kao odličan štos. Autor Zmaj-Doktor je bio glavni baja zadugo. Tražen a omražen. Jesu mu pokatkad pretili, ali nikad ostvarili.

Dok jednoga dana Zmaj-Doktoru nije pozlilo. Šlog. Od onih laganih. I posle vrhunske obrade i rehabilitacije i svega posledica je ostala. Fizička nijedna ali psihička vrlo neobična - medicinskog znanja više nema ! Kao da je operativno izvađen baš taj modem. Neverovatno.
Šeta se sada fini čikica gradom, vozi, prepoznaje sugrađane, lepo priča srpski ... ali latinski - ni reč. Proba on, krene da kaže ali ... zamucne,zastane; latinskoga ama ni reč preko jezika neće. Ni D od onakvog Zmaj-Doktora; samo ljuštura ostala.

Ko je sada zlobno pomislio - 'tako mu i treba' - postideće se sam pred sobom. Zmaj-Doktora taj osećaj nikad nije dotakao.
kamichak92 kamichak92 11:00 28.04.2009

...

pa eto, mastovit je covek.
moze da napise roman dok bude de facto robijao zato sto je fiktivno primio pare.
4krofnica 4krofnica 11:08 28.04.2009

gnusamseskotova

ovo je i smesno i degutantno
tipicno srpski
nemogu ni da komentarisem budalastinu nabedjenog 'boga'
zanima me kolika je predvidjena kazna za primanje mita
godinu? dve? uslovno?
ako je kazna za nesavesnu medicinsku praksu 2-12god
(strasan slucaj male Anje Grahovac)

bedno
Krugolina Borup Krugolina Borup 11:16 28.04.2009

Re: gnusamseskotova

zanima me kolika je predvidjena kazna za primanje mita
godinu? dve? uslovno?



Ako se dobro sećam - do 8 godina zatvora.
vranac147 vranac147 11:12 28.04.2009

joj shto nisam neka carska vlast...

na dozivotnu bi ja njega samo zbog vredjanja suda!
anonymous_alcoholic anonymous_alcoholic 11:13 28.04.2009

Da li se brani sa slobode,

ili je u zatvoru? Ako je na slobodi, da li jos uvek radi i da li prima platu?
Krugolina Borup Krugolina Borup 11:17 28.04.2009

Re: Da li se brani sa slobode,

Brani se sa slobode.
Koliko znam, suspendovan je sa posla.
Za platu - ne znam.
Atomski mrav Atomski mrav 13:41 28.04.2009

Re: Da li se brani sa slobode,

Meni se čini da je samo pitanje kakve veze taj tip (zvanje lekara bi mu pod hitno trebalo oduzeti) ima... ako ima jake veze, proći će mu i ove sramne izjave. Po meni, treba ga osuditi najtežom kaznom koju predviđa zakon, za primer...
G r o f G r o f 11:19 28.04.2009

smućkane mućke

Pa, kakvi su mu to advokati kad ga ne savetovaše da se brani ćutanjem?


Slusao sam i veće baljezgotine (o zar ih ima), koje je sud uvažavao....i ništa.
Sudi i dalje...
vesela_baba vesela_baba 11:53 28.04.2009

Jednog po jednog

Milošević je naveo da je u decembru 2008. godine, kada mu je Slavik rekao da će biti potrebno da "nešto časti", otišao u policiju i da je bio ozvučen kada mu je davao novac.

Na današnjem suđenju kao dokaz su izvedeni tonski snimci


Eh da se ovako nesto cesce desava, smanjio bi se broj 'hrabrih' da traze pare.
mrvicak mrvicak 12:22 28.04.2009

Skot nad skotovima!!

Takva količina bahate arogancije da u kontekstu sudske odbrane zvuči prosto neverovatno stupidno!!!

Ali, to samo pokazuje da je čika dr. navikao da mu se tako može, da su pacijenti stoka za šišanje koja ima da se prilagođava njemu, njegovim godišnjim odmorima i finansijskim prohtevima.... I na žalost nije jedini... puno puta čusmo o histeričnim pacijentima i nemoćnim razumnim bogolekarima (naravno, uz svetle primere koji nas uvek iznova ganu prosto time što se ponašaju normalno

Eee, baš jedva čekam da čujem kaznu! Valjda će biti za primer...
sybil sybil 12:33 28.04.2009

svi se

s pravom uzasavaju, a u sustini sistem je takav. 90-ih je bilo nenormalno ako nisi korumpiran. i sada ponekad neka sitna riba nastrada, perjanicama razvrata i korupcije 90-ih nista ne fali, sve demokratski biznismen do biznismena. gledajte ove iz kragujevca, pusteni na slobodu valjda.
djina.unuka_evdokija djina.unuka_evdokija 12:35 28.04.2009

Ah, Kru....

Eh, Kru, pa sta si napala coveka? Ajde, ne budi na kraj srca.... Vidis da radi za bednu platicu ko multipraktik, i neurohirurg je, operise mozgove tamo nekim nevaznim sinovima nebitnih ljudi, i socijalni radnik, raspituje se o celokupnom zivotu porodice svog milog pacijenta, i psihijatar/psiholog/psihoanaliticar leci oca od panike, depresije i luftira, pardon, ventilira ga da se smiri a sve to mora sam, a treba i da plati zimovanje na Kopu i letovanje u Spaniji i zeni novi auto, onaj stari totalno nije cool, i klincima nove laptopove.... I jos mu taj drznik dodje i ostavi pare na stolu, pa on mora da ih uzme da ga juri niz hodnike da ih vrati... Cccccc, kako li to sve postize da mi je znati... Snimak? Ma, jok, bre, niste dobro culi, nije on (dr) rekao "daj pare", nego "necu pare" al to ovaj otac i vi drage sudije ste malo gluvi i ludi pa ne cujete......
Sad da se uozbiljim.....
Jadno je to i bedno... I sto rece neko, zasticeni su ko beli medvedi, ubiju coveka i dobiju packu....
Opet da se nasalim, jel voli doca da ide u lov? Ja volim, a malo sam corava i jaaaako lose gadjam.... Ups!
tea11 tea11 13:12 28.04.2009

dobar naslov

doktor i njegovi advokati ocigledno misle da su svi retardirani osim njih, pa i sud!
scabies scabies 13:18 28.04.2009

moralno retardiran

Nisam procitala ceo text! U poslednje vreme se stitim od nepotrebnog stresa. Dosla do dela:
Okružnim sudom u Beogradu da je dečakov otac "blago retardiran", pa je doktor odlučio da sa detetovim ocem razgovara o novcu za operaciju kako bi sprečio njegove burne reakcije.
"Dečakov otac Žarko Milošević insistirao je da mi da novac, znojio se, molio me da mu kažem koliko da mi da, a ja sam davao neodređene odgovore, ali sam mu na kraju rekao da donese 300 evra"
Ne znam sta pise kasnije, ali me ni ne zanima.
Osam godina zatvora? Ne znam, videcemo, ali bojim se da je minimalna zatvorska kazna ono sto ce mu maximalno dati. A mozda bude samo uslovna...

licumurka licumurka 14:26 28.04.2009

ovaj čika u belom

je sramota za ljudski rod.
evo, stidim se se kad ovako nešto pročitam
darkonduty darkonduty 15:46 28.04.2009

................

"Rekao mi je tada da mu dam 700 evra za operaciju. Kažem da nemam, radim, on kaže 'uzmi kredit', kažem da sam do guše u kreditima, a gospodin Slavik kaže 'imaš rodbinu, prijatelje, svi će da ti daju za dete'

O-D-V-R-A-T-N-O
dunja73 dunja73 16:26 28.04.2009

Re: ................

O-D-V-R-A-T-N-O
*novo


ali mnogoo
sladjamk sladjamk 16:32 28.04.2009

Re: ................

Jednom pre nekih 7-8 god bila sam na palninu u vikendici deset dana, sama, samo sa malim psom - pudlom , zimi.
U to vreme prva najbliza seoska kuca je bila na nekih 5 minuta hoda moje vikendice . Kad sam se vratila pitali su me skoro svi dali sam se bojala od divljih zivotinja? Ja sam im odgovorila: Ne, vise se bojim od ovih " gradskih zivotinja!"

Ko to rece da se ljudi razlikuju od zivotinja po razumu i etici ??? I ko je tu bez razuma?

Preporuka sto si posetila ponovo na horor koji vlada u zdravstvu!

Naravno svaka cast pojedincima
Inner Party Inner Party 16:49 28.04.2009

Uh ...

Na današnjem suđenju kao dokaz su izvedeni tonski snimci na kojima se čuje kako Slavik govori: "Nemoj da donosiš 50 ili 100 evra, za to ne mogu da ih odvedem ni na večeru, ako možeš skupi 300 evra pre operacije i 200 evra posle".


Lekar! Hirurg!! Neuro-hirurg!!!
Pet godina fakulteta, pa jos toliko na specijalizacije, i na kraju - 500 eura molim lepo!

uros_vozdovac uros_vozdovac 17:43 28.04.2009

Re: Uh ...

Inner Party
Na današnjem suđenju kao dokaz su izvedeni tonski snimci na kojima se čuje kako Slavik govori: "Nemoj da donosiš 50 ili 100 evra, za to ne mogu da ih odvedem ni na večeru, ako možeš skupi 300 evra pre operacije i 200 evra posle".


Lekar! Hirurg!! Neuro-hirurg!!!
Pet godina fakulteta, pa jos toliko na specijalizacije, i na kraju - 500 eura molim lepo!


Lekar! Hirurg!! Neuro-hirurg!!!
Pet godina fakulteta, pa jos toliko na specijalizacije, i na kraju - 500 eura molim lepo!


Pa i nije tako teško izračunati, broj operacija mesečno puta 12 meseci minus nešto pro bono (za jače zverke).
Dejan Tiago Stanković Dejan Tiago Stanković 18:54 28.04.2009

nije li tebe sramota?

imao sam posla s lekarom, po preporuci, pre intervencije nije bilo reci o placanju jer je u pitanju bila drzavna ustanova a i imali smo previse zajednickih poznanika i prijatelja. ali vidim ja on se nesto umusio. te zove me na jednu kontorlu, te na drugu, pa na trecu. i na kraju kad je video da sam necu pokapirati kaze mi: aj makar pocasti sestre. ja kazem, kako se to "casti"? on kaze: nije li tebe sramota da se pravis lud?
sandrajankov sandrajankov 08:20 29.04.2009

Re: nije li tebe sramota?

bas si nekulturan!
chicadacha chicadacha 08:58 29.04.2009

Re: nije li tebe sramota?

Prvo pozdrav Krugolini. Manje vise redovno citam vase blogove, ali dugo se nismo "dopisivali". Pri tom, za divljenje je Vasa borba protivu (loseg) sistema.

Elem, u nasoj zemlji, ali i u zemljama u okruzenju, posebno istocno, cak i dalje (Uzbekistan, Kirgistan, Azerbejdzan, Ukrajina, Belorusija, Litvanija...i mnoge druge) kao potpuno normalno se shvata "cascavanje" lekara, tzv. hvala novac. Kako sam i skoro imao priliku sa mnogim lekarima iz navedenih zemalja da se "druzim", cini mi se da je to kod njih neuporedivo zastupljenije nego kod nas.

Mi imamo zakon koji to jasno brani. Imaju ga i oni. Uzgred, kod vecine su plate prilicno mizerne i oni prakticno zive od "hvala" para. Da li je do sistema? Da li je do vaspitanja?

U Americi to nikome na pamet ne pada jer maltene svaku bolnicu okruzuje jedno 4-5 advokatskih kancelarija specijalizovanih za bolnicke price i jer jedan hirurg tamo zaradjuje od 150.000 $ godisnje pa navise. Minimum znaci negde 6-7 puta vise od proseka, ako iz proseka iskljucimo sve profesionalne sportiste (ima ih koji to bolje znaju). Na jednom sajtu sam nasao da biti hirurg u Americi znaci spadati u grupu najplacenijih, pri cemu su ostalih pet popunili NFL, NHL, NBA i sl.

U jednom koruptivnom drustvu, posebno sad upada u oci cinjenica da lekari primaju novac. A zasto? Pa zato sto su neibezni, na zalost. I zato jer rade sa osetljivom populacijom ljudi, onima koji su bolesni i koji bez pomoci ne mogu. Ali i zato sto je jos iz komunistickog vremena naviknuto da usluga lekara maltene nista ne kosta. Svi ste vec culi "bajke" o dva drugara, majstoru i lekaru...

Jasno je da lekari dele sudbinu zemlje u kojoj rade i drustva kome pripadaju. Ali ako lekar ulozi u svoje obrazovanje 12-15 godina vise nego covek sa srednjom skolom, ako je lekar (zakonski) duzan da prati najsavremenija dostignuca iz svoje oblasti i dosledno ih primenjuje u praksi (a casopisi kostaju-jedan samo 300€ ili i vise godisnje, o kongresima da ne govorim, a vecina bolnica nema sredstava za to), ako radi, poput hirurga, jedan izuzedno odgovoran i stresogen posao, ne bi li taj covek trebalo da bude nagradjen adekvatnom platom i adekvatnim zivotnim komforom?

I uprkos svim tim "opravdanjima", tome se mora stati na kraj, to se jednostavno mora zaustaviti. Resenja se sama namecu...ili?

Potpuno sam siguran u dve stvari: nije svaki lekar koji kosta dobar u struci (mada nas svet voli da meri po tome); i ne trazi svaki lekar novac, dapace, mislim da ih vecina ne trazi (ali ako ponudite, opet, vecina nece odbiti).

Krugolina Borup Krugolina Borup 09:12 29.04.2009

Re: nije li tebe sramota?

Čiča Dačo, ako se dobro sećam, ti mu dođeš baš od ove hirurške fele?

Da se ja nešto pitam, lekari bi imali daleko najviše plate u zemlji. O životu i smrti je reč, praktično im namećemo ulogu bogova ne dajući im pravo da pogreše, najodgovorniji posao obavljaju, u kome greška ima najveću cenu... ali: za to sami morate da se izborite, i to ne preko leđa pacijenata, već tamo gde treba. Imate sindikate, imate komore, ma napravite bre svoj vebsajt "Lekari hrabrost", BORITE SE!! Samo nemojte preko nas siroma pacijenata, ništa mi tu nismo krivi...
vesela_baba vesela_baba 15:01 29.04.2009

Re: nije li tebe sramota?

U jednom koruptivnom drustvu, posebno sad upada u oci cinjenica da lekari primaju novac.


Ne pravim razliku izmedju lekara koji prima novac i profesora na fakultetu koji insistira na dodatnim casovima da bi se dobilo mesto, sluzbenice na aerodromu koja trazi da se stave pare u pasos da bi precutala visak prtljaga ili tradiciju nosenja kafe i cokolade zato sto je neko odradio posao za koji je placen. Svaki primer je los i treba mu stati na put.

U svakom drustvu ima ljudi koji ce traziti nesto sa strane, ako to moze i ako se ponudi odgovarajuca cena. Neko ce da rizikuje za 500 evrica, a neko za mnogo vise. Stara prica da se svako moze potkupiti ako se ponudi njegova cena. Nesto slicno kao kada nam neko ucini uslugu, pa posle trazi uslugu nazad ili smo i sami svesni gde mozemo da trazimo pomoc i zasto. Ne vidim razlog zasto bi lekari bili otporniji na ljudske slabosti.

Adekvatne sankcije su jedini nacin da se tako nesto suzbije zbog toga stajem u red gde se ocekuje izricanje presude.
maca22 maca22 20:20 29.04.2009

Re: nije li tebe sramota?

chicadacha
ako je lekar (zakonski) duzan da prati najsavremenija dostignuca iz svoje oblasti i dosledno ih primenjuje u praksi (a casopisi kostaju-jedan samo 300€ ili i vise godisnje, o kongresima da ne govorim, a vecina bolnica nema sredstava za to),

...ali im zato strana farmaceutska predstavnistva obilato placaju bas to.
dobrosav92 dobrosav92 20:29 28.04.2009

Bravo za oca!

Doktor nije shvatio da otac nije retard. Otac je super tata. Svi treba da se ugledamo na oca deteta i prijavljujemo krvopije.
roseblue roseblue 21:04 28.04.2009

ja bih svima njima suspenziju

Pa zatvor, pa kad izadju neka otvore ordinacije pa naplaćuju koliko hoće.

Moj otac je lekar i nikada u životu ni jedan jedini dinar nije uzeo od pacijenta. Čak su nam i na vrata donosili prasiće i jariće koje je on vraćao, tako da ja apsolutno nikada neću moći da razumem ljude koji uzimaju pare za nešto za šta su već plaćeni. I nikad neću da razumem ni one koji daju pare ničim izazvani. Izgleda da je ta korupcija kod nas toliko normalna, uzimala - davala ,da se to podrazumeva.
Meni se dešavalo na poslu da nekom odradim kredit, ne odlučujem o tome da li će biti odobren ili ne, a ljudi hoće da mi ostave 50 eur jer misle da sam im ja "završila posao". Čudo koliko moraš da ubedjuješ da su kreditdobili jer su kreditno sposobni i da je, ako baš insistiraju, jedno Hvala sasvim dovoljno.
mrvicak mrvicak 12:37 29.04.2009

Re: ja bih svima njima suspenziju

E, baš tako!

Doktori, ne primajte časti/mita/podmaze!!! I čas posla će se i pacijenti odvići...

U situaciji neravnoteže moći jasno je ko snosi veću odgovornost, ne treba mnogo pameti...

Zato - jest da pacijenti nude, ali jasno je kao dan da lekari moraju da odbiju - a i očito ima uspešnih primera odbijanja te mi se više sloši kad dottori zakukavaju na pacijente smarače od kojih mira nemaju
zlatozubi zlatozubi 21:10 28.04.2009

doktore pomozi

osjecam da me neko ovdje ventilira
Krugolina Borup Krugolina Borup 21:11 28.04.2009

Re: doktore pomozi

Zlatozubi, esi ti siguran da tebi treba doktor, a ne zubar?
lavandablue lavandablue 22:53 28.04.2009

Dokaz!

"Na današnjem suđenju kao dokaz su izvedeni tonski snimci na kojima se čuje kako Slavik govori: "Nemoj da donosiš 50 ili 100 evra, za to ne mogu da ih odvedem ni na večeru, ako možeš skupi 300 evra pre operacije i 200 evra posle". "

ovo je nepobitan dokaz.

Krugolina Borup Krugolina Borup 07:56 29.04.2009

Re: Dokaz!

ovo je nepobitan dokaz.


Ma, nije bre.
Viš da je fiktivan!
leopold_lady leopold_lady 08:36 29.04.2009

Dr Slavika ....

znam lično ... Svih svojih 35 godina.... Samo to ću da kažem....
Krugolina Borup Krugolina Borup 08:47 29.04.2009

Re: Dr Slavika ....

A zašto samo to?
Hajde, molim te, rasvetli nam lik i delo.
Misliš da preterujemo zgražavajući se nad istim?
Ili šta?

Da podsetim: kad je uhapšen, nije znao da postoji snimak razgovora, te mu je prva izjava za medije bila: "Podmetnuo mi neko novce dok nisam bio u kancelariji". Sad, kad vidi da postoji snimak, sad odjednom nije bilo podmetanja novca, nego je on morao da traži pare, da smiri retardiranog pacijenta.

Pa, jel on stvarno misli da smo svi mi komplet retardirani?
hexenschuss hexenschuss 09:50 29.04.2009

Re: Dr Slavika ....

leopold_lady
znam lično ... Svih svojih 35 godina.... Samo to ću da kažem....


kakav je ovo argument?
leopold_lady leopold_lady 10:57 29.04.2009

Re: Dr Slavika ....

hexenschuss
leopold_lady
znam lično ... Svih svojih 35 godina.... Samo to ću da kažem....


kakav je ovo argument?


Nije to argument.Samo kažem činjenice.....
uros_vozdovac uros_vozdovac 11:03 29.04.2009

Re: Dr Slavika ....


hexenschuss
leopold_lady
znam lično ... Svih svojih 35 godina.... Samo to ću da kažem....


kakav je ovo argument?



Fiktivan
leopold_lady leopold_lady 11:03 29.04.2009

Re: Dr Slavika ....

Krugolina Borup


Svako ima pravo na svoje mišljenje.... Ja NE MORAM ništa da kažem.... Rekla sam ono što sam mislila da je potrebno.... Meni nije cilj prepucavati se,pričati ili bilo šta.... Samo kažem činjenice.... A iskreno,ne znam ko je ili nije retardiran - nije na meni da osuđujem bilo koga - pogotovo što je to stvarno jako teška bolest.... Nisam završila medicinu,ni psihijatriju - da bi mogla da donosim zaključke o nečijem psihičkom zdravlju ..... Ja samo kažem da znam čoveka 35 godina.... Moji ga znaju još pre mog rođenja.... Neću da pričam o tome - jer dalje bi se samo prepucavali.... Meni ni ministar zdravlja - nije odgovorio na moje argumente - tako da,kad je sve u ovoj zemlji moguće - lakše mi je da ćutim i da pustim sve vas koji sve bolje od mene znate da pričate.....
hexenschuss hexenschuss 11:05 29.04.2009

Re: Dr Slavika ....

leopold_lady
hexenschuss
leopold_lady
znam lično ... Svih svojih 35 godina.... Samo to ću da kažem....


kakav je ovo argument?


Nije to argument.Samo kažem činjenice.....


koje cinjenice? jedina cinjenica ovde i to neproverljiva jeste da ti imas 35 godina. od kakve je to relevantnosti za temu? isto vazi i za poznavanje narecenog dokotra. kako ga to abolira od iznesenog?
Krugolina Borup Krugolina Borup 11:06 29.04.2009

Re: Dr Slavika ....

Neću da pričam o tome - jer dalje bi se samo prepucavali....


Ma, ne moramo da pričamo, nigde ne piše da moramo.
Nego, ti si prva počela, što si uopšte išta spominjala, ako nisi htela da pitamo više?
Zbunjena sam, skroz.
leopold_lady leopold_lady 11:14 29.04.2009

Re: Dr Slavika ....

Krugolina Borup
Neću da pričam o tome - jer dalje bi se samo prepucavali....


Ma, ne moramo da pričamo, nigde ne piše da moramo.
Nego, ti si prva počela, što si uopšte išta spominjala, ako nisi htela da pitamo više?
Zbunjena sam, skroz.


Zato što želiš samo jednu stranu da vidiš i čuješ.

Zato što osuđuješ - na osnovu natpisa u novinama....

Zato što ne znaš šta se stvarno zbilo i šta je tu u pitanju

Zato što je lakše svima vama poverovati da je čovek kriv i osuditi ga (ne samo u ovom slučaju - nego uopšte) nego zaista ući u srž problema.....

Zato neću da sebe opterećujem sa svime....

I za kraj jedno pitanje - Da li misliš da je 500 evra vredno jedne karijere bez ikakve loše i reči i dela i spašenih toliko života,da ne pričam sve ostalo..... Čovek koji iza sebe ima toliko operacija,toliko svega - da padne zbog 500 evra? I naravno - sad će se još njih nezadovoljnih pacijenata javljati i blatiti mu ime i po novinama i po sudovima.... Recimo da se dokaže na kraju da je nevin - da li će iko ikada reći - Dr Slavik,izvinite,pogrešili smo.... Nema šanse....
kiselkasta kiselkasta 11:18 29.04.2009

Re: Dr Slavika ....

Argument definitivno nije, a sama cinjenica nama o njemu nista ne govori, tako da ako vec ne zelis da se upustas u temu nije bilo potrebno ni ovu cinjenicu da iznosis.
sybil sybil 11:27 29.04.2009

Re: Dr Slavika ....

za kraj jedno pitanje - Da li misliš da je 500 evra vredno jedne karijere bez ikakve loše i reči i dela i spašenih toliko života,da ne pričam sve ostalo..... Čovek koji iza sebe ima toliko operacija,toliko svega - da padne zbog 500 evra? I naravno - sad će se još njih nezadovoljnih pacijenata javljati i blatiti mu ime i po novinama i po sudovima.... Recimo da se dokaže na kraju da je nevin - da li će iko ikada reći - Dr Slavik,izvinite,pogrešili smo.... Nema šanse....

ako imas neka saznanja koja mi nemamo, zasto neces da govoris u prilog tom coveku. zasto polazis od toga da su ovde svi lesinari nad necijom sudbinom. ljudi ovde procenjuju na osnovu toga sta pise u novinama o dokazima protiv doticnog, pise cak da je snimljen razgovor. i meni je jako cudno da neko takve stvari radi za 500 eura, a krupnima nista ne fali, ali otkuda tezina dokaza?
Krugolina Borup Krugolina Borup 11:30 29.04.2009

Re: Dr Slavika ....

Zato što osuđuješ - na osnovu natpisa u novinama....

Zato što ne znaš šta se stvarno zbilo i šta je tu u pitanju


Pa, heote, ako su ga snimili gde traži pare, onda nije na osnovu natpisa u novinama i nije da ja ne želim da znam šta se stvarno zbilo, nego očigledno ti imaš taj problem. Sorry.

Da li misliš da je 500 evra vredno jedne karijere bez ikakve loše i reči i dela i spašenih toliko života,da ne pričam sve ostalo.....


Pa, za ovih 500 su ga uhvatili, a koliko puta je po 500 i 1000 i više tutnuo u džep, draga moja, a da ga nisu uhvatili - to se, jel ne računa?

I da - mislim da zaslužuje da mu se uruši i izblati cela karijera.

NEMA OPRAVDANJA ZA ONO ŠTO JE UČINIO.
A, da podsetim - snimljeno je šta je učinio.
hexenschuss hexenschuss 11:31 29.04.2009

Re: Dr Slavika ....

leopold_lady

Zato što ne znaš šta se stvarno zbilo i šta je tu u pitanju...


pa dobro jesi li ti bila prisutna kada se opisani dogadjaj desio? da li bi mogla da budes pozvana kao relevantni svedok odbrane koja nece ukljucivati argumentaciju: "cika slavik je nas porodicni prijatelj, ne bi on to nikad"?
da li se obazires na ovde iznesene cinjenice i snimak iznudjivanja mita ili je tvoje misljenje (pristrasno) jedino bitno te utoliko gore po cinjenice?
scabies scabies 11:31 29.04.2009

Re: Dr Slavika ....

Da li misliš da je 500 evra vredno jedne karijere bez ikakve loše i reči i dela i spašenih toliko života,da ne pričam sve ostalo.....
Kako da ti kazem, nismo mi prodali njegovu karijeru za 500e... Sto nije mislio na vreme, bas mi je zao. Mislim, zbog karijere.
Čovek koji iza sebe ima toliko operacija,toliko svega - da padne zbog 500 evra?
Razumem da licno dozivljavas celu pricu, ali ovakvi komentari nisu u redu. Ti cak ne dovodis u pitanje da li je novac uzeo, nego trazis opravdanja. Vrhunski hirurg? Jeste, i? Zbog toga ima pravo da ucenjuje necije zdravlje, zivot? Ima pravo da uzme novac pacijentu da bi radio svoj posao? Biti vrhunski je nesto sto coveka treba da obavezuje, a ne opravdava. Tuzno je videti velike strucnjake-male ljude...

Krugolina Borup Krugolina Borup 11:35 29.04.2009

Re: Dr Slavika ....

Vrhunski hirurg? Jeste, i?


Ma, nije bre, Scaby, i ne može biti vrhunski.
Džaba mu vrhunska tehnika ako je moralna nakaza.
Moralna nakaza s vrhunskom tehnikom ne može da bude vrhunski hirurg.
Tačka.
mrvicak mrvicak 13:00 29.04.2009

Re: Dr Slavika ....

Krugolina Borup
Vrhunski hirurg? Jeste, i? Ma, nije bre, Scaby, i ne može biti vrhunski.Džaba mu vrhunska tehnika ako je moralna nakaza.Moralna nakaza s vrhunskom tehnikom ne može da bude vrhunski hirurg.Tačka.


Huh, tako bi i dr. Mengele mogao biti proglašem vrhunskim specijalistom
Medicina ne može biti samo tehnika - bez etike
scabies scabies 13:13 29.04.2009

Re: Dr Slavika ....

Huh, tako bi i dr. Mengele mogao biti proglašem vrhunskim specijalistom
Medicina ne može biti samo tehnika - bez etike
Nije medicina-balet, pa si talentovan ili nisi.
Drzava skoluje lekare. Ona postavlja kriterijume. I ona je omogucila da takva osoba postane ugledan strucnjak sa ogromnim isqstvom. I ona ce biti na gubitq kad taj bude u zatvoru. Sta reci sem-pogresna investicija. Malo je veci problem sto se Drzava ne trudi da spreci iste greske.
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:18 29.04.2009

Re: Dr Slavika ....

Sta reci sem-pogresna investicija.


Ma, ima tih što je država investirala u njih na Zavodu za zapošljavanje koliko ti duša hoće!
Čas posla se nadomesti gubitak.
scabies scabies 13:22 29.04.2009

Re: Dr Slavika ....

Ma, ima tih što je država investirala u njih na Zavodu za zapošljavanje koliko ti duša hoće!
Čas posla se nadomesti gubitak.
Ima. Ali tim treba jos mnoogo ulaganja da stignu do toga da ceprkaju po mozgu. O tome pricam. Moralna nakaza ili ne (glasam za Da), ali drSlavik nije neko ko moze da bude zamenjen cas posla.
Zato bi drzava trebala malo ozbiljnije da se pozabavi selekcijom i edukacijom onih od kojih pravi vrhunske strucnjake.
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:36 29.04.2009

Re: Dr Slavika ....

Ali tim treba jos mnoogo ulaganja da stignu do toga da ceprkaju po mozgu.


Što više budemo skalanjali moralne nakaze, to će više prilika imati oni normalni da steknu iskustvo i popnu se na potreban nivo.

JEDNOM SE I ODNEKLE SE MORA POČETI.
scabies scabies 13:41 29.04.2009

Re: Dr Slavika ....

Što više budemo skalanjali moralne nakaze
A gde ti vidis da neko poqsava da skloni moralne nakaze? Inace, slazem se sa tobom.
Pored sklanjanja moralnih nakaza neophodno je onemoguciti moralne nakaze da se o trosq drzave proizvode u vrhunske strucnjake. Ali o tome izgleda niko ne brine u ovoj zemlji.
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:21 29.04.2009

Re: Dr Slavika ....

A gde ti vidis da neko poqsava da skloni moralne nakaze?


Pa, evo, ovaj će valjda u zatvor?
scabies scabies 14:29 29.04.2009

Re: Dr Slavika ....

Pa, evo, ovaj će valjda u zatvor?
To cemo jos da vidimo...
A sta je sa svim ostalim za isto krivicno delo optuzenim?
A koliko je jos onih koji nisu ni optuzeni?
Znas li ti za neki konkretniji i ozbiljniji pritisak na zdravstvo da se ovakve stvari ne desavaju? Sem onog-prijavite (ako smete).
Ovo je pojedinacan slucaj koliko ja vidim. Sistemska resenja nisu ni na vidiq.
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:58 29.04.2009

Re: Dr Slavika ....

To cemo jos da vidimo...


Ne baksuziraj!
scabies scabies 15:05 29.04.2009

Re: Dr Slavika ....

Ne baksuziraj!

Jos cu posle ja biti kriva?!
uros_vozdovac uros_vozdovac 15:07 29.04.2009

Re: Dr Slavika ....

leopold_lady
Krugolina Borup
Neću da pričam o tome - jer dalje bi se samo prepucavali....



Zato neću da sebe opterećujem sa svime....

I za kraj jedno pitanje - Da li misliš da je 500 evra vredno jedne karijere bez ikakve loše i reči i dela i spašenih toliko života,da ne pričam sve ostalo..... Čovek koji iza sebe ima toliko operacija,toliko svega - da padne zbog 500 evra? I naravno - sad će se još njih nezadovoljnih pacijenata javljati i blatiti mu ime i po novinama i po sudovima.... Recimo da se dokaže na kraju da je nevin - da li će iko ikada reći - Dr Slavik,izvinite,pogrešili smo.... Nema šanse....


Evo, čak i neko ko ga 35 godina poznaje, ko čak i o njemu dobro misli, ne misli dovoljno dobro da se optereti toliko da kaže neku dobru o njemu. Mislim... mrzi ga, da se ne smara...
maca22 maca22 20:25 29.04.2009

Re: Dr Slavika ....

Krugolina Borup
Sta reci sem-pogresna investicija.


Ma, ima tih što je država investirala u njih na Zavodu za zapošljavanje koliko ti duša hoće!
Čas posla se nadomesti gubitak.

mrvicak mrvicak 12:55 29.04.2009

Bitno i nebitno

Nisam lešinar, nije mi drago što korupcija cveta, ne seirim nad upropašćenom karijerom... sudeći po snimku itd. lik je skotina neopevana....ali sve je to nebitno.

Bitna je istina:
Poznavali ga ili ne, važne su činjenice, a sudeći po do sada poznatom (pre svega snimku) radi se o korupciji, zloupotrebi položaja i gaženju lekarske etike.
To što je pao za 500 jurića mi ne izaziva sažaljenje već nagon za povraćanjem... koliko li ih je bilo pre... bahatost rules..

Najbitnije:
Početi zaista ozbiljnu borbu sa korupcijom i bahatošću u zdravstvu! Jedan otac imao je dovoljno hrabrosti i istrajnosti da ne pusti da to tek takjo prođe. Sud je na potezu, od njega zavisi hoće li ovo biti primer ostalima i potencijalnima korumpiranima... Ne čuh koja mu je kazna izrečena?

Ako poseduješ argumente koji bi ukazali na njegovu nevinost, daj nam ih iznesi molim te, ne zezam se uopšte. Poznavanje nije argument, stručnost takođe... sudi mu se za tačno određenu stvar....
A ako ih ne poseduješ, čemu uopšte isticanje činjenice da ga znaš...
Ja zbunjena...
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:58 29.04.2009

Re: Bitno i nebitno

Ne čuh koja mu je kazna izrečena?


Stalno vesti proveravam, nikad niko išta da javi...
scabies scabies 13:03 29.04.2009

Re: Bitno i nebitno

Jedan otac imao je dovoljno hrabrosti i istrajnosti da ne pusti da to tek takjo prođe.
Ja mislim da nije imao izbora. Nije to hrabrost, vec ocaj.
Zato ovo i jeste prvi prijavljen slucaj. Oni koji su imali novac-nisu isli u policiju.
mrvicak mrvicak 13:30 29.04.2009

Re: Bitno i nebitno

Ma, svaka njemu čast, mislim ocu.
Često i oni koji su i očajni i bez novca ne odu u policiju - zato jer ljudi kada prođe frka opet treba da se, kao "frkodizači" obrate lekaru (istom ili kolegi) i očekuju lekarsku pomoć, a naravno sa razlogom se plaše da ih lojalne kolege neće s radošću dočekati...
Plus što im se čini da je to borba sa vetrenjačama za koju nemaju snage.
Plus što odbrana bahatih vrlo često znači da će morati podneti etiketiranje tipa neznalice, histerični, retardirani.
Iz svih tih razloga mislim da je jednom ocu bolesnog deteta, bez posebne društvene moći i medicinskog obrazovanja, pored očajanja trebalo itekako i hrabrosti i živaca da se upusti u ovo.
scabies scabies 13:37 29.04.2009

Re: Bitno i nebitno

Iz svih tih razloga mislim da je jednom ocu bolesnog deteta, bez posebne društvene moći i medicinskog obrazovanja, pored očajanja trebalo itekako i hrabrosti i živaca da se upusti u ovo.
Slazem se!
Samo sam krenula od sebe plasljivice
Ne znam kako bih se ponasala da meni neko trazi novac da mi operise tumor na mozgu, da li bih dala novac ili isla u policiju. Ali sam 100% sigurna da bih za nekog mog dala do poslednjeg dinara (mislim evra-domaca valuta je prezrena), a u policiju otisla samo kad novcani zahtevi uglednog strucnjaka prevazidju moje materijalne mogucnosti.
scabies scabies 15:24 29.04.2009

osudjen

3godine 4meseca
anonymous_alcoholic anonymous_alcoholic 15:26 29.04.2009

Re: osudjen

drago mi je. nadam se da ce sada ovi ostali razmisliti da li im se isplati (a i da ce ovaj slucaj ohrabriti druge pacijente u slicnoj situaciji)
anonymous_alcoholic anonymous_alcoholic 15:31 29.04.2009

Re: osudjen

Koliko inace vremena treba da pravosnaznosti presude? Nadam se da nece izbegavati zatvor naredne 3 godine.
scabies scabies 15:33 29.04.2009

Re: osudjen

Koliko inace vremena treba da pravosnaznosti presude?
Pa treba... Tek predstoji ulaganje zalbe na presudu. Zalbe na zalbu... I tako to.
pachule92 pachule92 15:26 29.04.2009

Osudjen

Sad su javili na vestima B92 da je Slavik osudjen na nesto preko 3 godine zatvora i 6 godina zabrane bavljenja lekarskom praksom (kako sam ja shvatila po isteku zatvorske kazne)

Olaksavajuca okolnost je to sto je otac dvoje dece i sto se ne znam koliko godina bavio poslom lekara, a otezavajuca to sto je trazio mito za operaciju deteta.
scabies scabies 15:31 29.04.2009

Re: Osudjen

Olaksavajuca okolnost je to sto je otac dvoje dece i sto se ne znam koliko godina bavio poslom lekara, a otezavajuca to sto je trazio mito za operaciju deteta.
Nisam mogla da verujem kad sam cula te olaksavajuce okolnosti!
Zato sto je lekar? Kao da mito za operacije mozga obicno uzimaju vodoinstalateri?!
Otac dvoje dece? Maloletne? Pa to je onda otezavajuca okolnost!!! Kao otac bi morao da zna da to sto je poqsao nije cak ni trazenje mita, to je najstrasnija ucena za jednog roditelja!
Ono sto bi normalnom coveq zvucalo kao otezavajuca okolnost-ovde ispade olaksavajuca!
anonymous_alcoholic anonymous_alcoholic 15:33 29.04.2009

Re: Osudjen

kaze:

Slaviku (63) je sudija Aleksandar Trešnjev izrekao i meru bezbednosti - zabranu obavljanja lekarskog poziva u trajanju od šest godina, od pravosnažnosti presude, a po odsluženju zatvorske kazne.


mislim da to znaci, 6 godina od pravosnaznosti presude, a ne od odsluzenja. u svakom slucaju, posle zatvora ce u penzijicu, pa ga nece toliko pogoditi.
pachule92 pachule92 15:48 29.04.2009

Re: Osudjen

Kako god, samo da je OSUDJEN!

Ne znam zasto, ali ja sad ocekujem neku njegovu zalbu. Samo se nadam da se ovaj slucaj nece zavrsiti tako sto ce se godinu dana razvlaciti po medijima.
Mada sam prijatno iznenadjena brzinom suda!
vesela_baba vesela_baba 15:58 29.04.2009

Re: Osudjen

pachule92
Kako god, samo da je OSUDJEN!
Samo se nadam da se ovaj slucaj nece zavrsiti tako sto ce se godinu dana razvlaciti po medijima.


Razvlacenje po medijima moze da bude dovoljan razlog da jedan deo populacije postane gadljiv na mito. Ako je to uslov, onda nek se pise.
niccolo niccolo 16:20 29.04.2009

Re: Osudjen

Otac dvoje dece? Maloletne? Pa to je onda otezavajuca okolnost!!!

Ne, ne, ne, S. Znam da bi ti htela da njega kažniš što više, ali sud mora da pazi i na one koji nisu ništa krivi a biće pogođeni time što je on u zatvoru. To su upravo ta deca koja sada ostaju bez jednog od roditelja koji je donosio prihod u kuću....Uvek se maloletna deca tj. postojanje nekoga koga osuđeni izdržava uzima kao olakšavajuća okolnost.

Ono sto bi normalnom coveq zvucalo kao otezavajuca okolnost-ovde ispade olaksavajuca!

E, zato je to pravo!

Što se tiče ovoga
meru bezbednosti - zabranu obavljanja lekarskog poziva u trajanju od šest godina, od pravosnažnosti presude, a po odsluženju zatvorske kazne.

Ova mera bezbednosti počinje da traje pravnosnažnošću presude, ali ne traje za vreme dok je neko u zatvoru. Naime, može da se desi da nastupi pravnosnažnost presude, a da neko ne bude taj isti dan poslat u zatvor. Čak šta više, to se po pravilu i dešava kod onih krivičnih dela kod kojih osuđeni ne bude poslat u pritvor do pravnosnažnosti presude, već se ostavi na slobodi. To ide tako da će kad nastupi pravnosnažnost sud to konstatovati i ovoga poslati na odsluženje kazne (što teoretski može da bude i istog dana, ali će pre biti posle nekog vremena, recimo mesec dana, u zavisnosti da li je gužva po zatvorima). E on ne sme da se bavi lekarskim pozivom od dana pravnosnažnosti do dana kada bude otišao u zatvor, pa dok je u zatvoru neće teći to vreme i onda kada izađe iz zatvora neće moći da se bavi lekarskim pozivom od tog dana dok, računajući i ono vreme od pravnosnažnosti do dana odlaska u zatvor, se ne navrši 6 godina.
pachule92 pachule92 16:28 29.04.2009

Re: Osudjen

Hvala na pojasnjenju. Sve mi deluje sasvim logicno i pozitivno, ako se u ovoj situaciji bilo sta moze nazvati pozitivnim.
niccolo niccolo 16:55 29.04.2009

Re: Osudjen

Hvala na pojasnjenju

Nema na čemu.
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:36 29.04.2009

Pitanje za Niccola

Niccolo, možeš li ti nama, kao pravnik, da daš neko svoje mišljenje o visini kazne?
Zakon predviđa od 2 do 8 godina zatvora.
Presuda je na 3 godine 4 meseca.
Meni to deluje suviše blago.
Razmišljam: ako ovo ne zaslužuje maksimalnu kaznu, šta je onda zaslužuje?
Kako nisam pravnik niti stručnjak za pravo, pretpostavljam da postoji neko logično objašnjenje.
Ili ne postoji?

I na kraju samo moram da izrazim zadovoljstvo što sud nije retardiran:

"U istrazi i pred policijom niste pominjali novac, a tada niste znali da postoje snimci vašeg razgovora sa oštećenim. Tek kada ste saznali da postoje snimci, izmenili ste odbranu i ona je zato neuverljiva", rekao je Trešnjev okrivljenom Slaviku.
niccolo niccolo 18:48 29.04.2009

Re: Pitanje za Niccola

Niccolo, možeš li ti nama, kao pravnik, da daš neko svoje mišljenje o visini kazne?

Pa teško da mogu jer ne znam celokupan predmet onako kako se pojavio pred sudom, znaš ono, šta je ko rekao, kakvi su sve bili izneti dokazi itd. Ono što je očigledno jeste da je kazna bliža posebnom minimumu nego posebnom maksimumu, ali to je karakteristika našeg sudstva. Retko se izriču maksimalne kazne. To bi moglo da bude jedno od objašnjenja, iako sam slučaj primanja mita za operaciju deteta bi trebalo da vuče kaznu bližu maksimumu.
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:12 29.04.2009

Re: Pitanje za Niccola

A može li se desiti da se tužilaštvo žali na visinu kazne?
Mislim, znam da ne možeš da znaš pouzdano, nego, ono, šta se obično radi, naročito ako se i Slavik bude žalio?
I koliko instanci mu je na raspolaganju da se žali?
Samo jedna, koja će da potvrdi, promeni ili vrati na ponovno suđenje, ili više njih?

niccolo niccolo 19:21 29.04.2009

Re: Pitanje za Niccola

Pa teoretski je moguće, ali nešto ne verujem da će se žaliti. Ima jednu instancu, drugostepeni sud. Doduše pod određenim uslovima moguće je želiti se i na odluku drugostepenog suda, ali ne verujem da bi mogli da budu ispunjeni u ovom slučaju.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana