Ako derete kengura, pa koža zapinje, krenite od repa

Branislava Kostić - Narator RSS / 28.04.2009. u 09:45

  Dragi prijatelji, računajući da je ovih prolećnih dana najprijatnije ćutati i nešto čituckati, šaljem Vam ovu priču, od pre par godina. Nadam se da će Vam prijati.

AKO DERETE KENGURA, PA KOŽA ZAPINJE, KRENITE OD REPA

Krenemo, tako, jednog predvečerja, moj čovek i ja, da prošetamo kejom, do Štranda. Toplo, početak juna. Dunav se lenjavi, klinci trčkaraju, mlađarija se ljubi po klupama, mesec odskočio pa sija... Razgovor krene pa zamre, valjda nesposoban da konkuriše Dunavu i od mraka posivelim krošnjama drveća.

Koračamo i mahinalno čitamo grafite ispisane po izbetoniranoj stazi,  "Ja volim Novi Sad", "Teda, volim te k'o teglu meda", i slično. Čitamo i osmehujemo se.  "Ako derete kengura.." promiče ispod naših patika i mi zastadosmo, kratko se pogledamo i - vratimo se. A tamo, na asfaltu, stvarno piše:"Ako derete kengura, pa koža zapinje, krenite od repa".

Onda je usledio dugi pogled, pa ćutanje. Na kraju, progovorih: "Šta to znači?".

Gledali smo se, pročitali  još jednom, tražeći neki dodatak, neku natuknicu smisla, ali, ne - toga jednostavno nije bilo. Pisalo je, jasno i konkretno: "Ako derete kengura, pa koža zapinje, krenite od repa".

Priznaćete, skroz je blesavo. Prvo, ko uopšte dere kengura? I kome je namenjeno takvo "uputstvo" u Novom Sadu, na Keju? I, ko je u opšte taj stručnjak za dranje kengura? Najgore od svega je što je blesava rečenica zvučala kao instant uputstvo, kao ona objašnjenja znakova za vazdušnu i druge opasnosti, koja su godinama visila besmisleno po kojekakvim hodnicima i ulazima, a onda smo devedesetdevete svi odjednom zaključili da smo ih iz dosade (čekajući na red u bankama, apotekama, ambulantama, fakultetskim holovima...) stotinama puta pročitali, a da u stvari, ni za jedan zvučni signal ne znamo šta znači (O.K, brzo smo naučili, ali ne govorim o tome).

Zvučalo je, nekako, kao da je to takvo neko uputstvo koje zvuči blesavo, ali onaj ko je to napisao dalekovido zna da će to "svakom normalnom i prosečnom građaninu" jednom zatrebati.

Osim što smo prošli sve skale raspoloženja, od zbunjenosti do smeha i neverice, nismo ništa pametno zaključili i stvar bi verovatno bila ubrzo zaboravljena, da nismo (par dana nakon toga) naleteli na drugi neverovatan grafit.

Odmah nakon petrovaradinskog semafora, na kome se put koji vodi preko željezničkog mosta odvaja od puta koji nastavlja kroz Gradić,  nailazi se na omanju zgradu (ili poveću prizemnu kuću, kako više volite), na čijem bočnom zidu krupnim slovima piše "Prodao sam nebo, a i zemlje imam!".

E, tu nam je već bilo malo mnogo.

Kome je (taj, tamo neki) prodao nebo? kako? i šta taj iskaz uopšte znači? Nebo je metafora za šta? Veru, Boga, budućnost, snove, etičke principe, raj, ljubav?

Umesto kući, skrenemo do Tvrđave, kod Goce u atelje na kafu.

Ispričamo mi njoj za ta dva grafita i čekamo reakciju. Goca sedi, gleda nas i ćuti (a novinarka je, tako da nije prirodno da ćuti, i godinama je slobodni strelac u novinarstvu, tako da nije normalno ni da nema mišljenje). Dođe Kimi (Gocin muž), pričamo i njemu, pitamo ga,  a on isto ćuti. I smeška se. On je čovek umetnik, pa je normalno da ćuti, a pošto je i blagorodan čovek, normalno je i da se smeška. Gledamo mi njih, gledaju oni nas.

A onda Kimi, gledajući malo u nas, malo u pod, a malo u okačene slike i ikone, poluglasno reče: "A što je uopšte važno - šta to znači? Neko je imao potrebu da to napiše. Mislim, da to kaže. I rekao je. Vi ste pročitali. To je to. Malo je glupo pitati  šta to stvarno znači? Nemam pojma šta vama znači. Meni prosto dobro zvuči i znači nešto... taakoo. Očigledno i vama nešto znači."

Gledam čoveka i polako se treznim od  zaluđenosti  logikom i smislom. Da, to je isti onaj Kimi, koji nam je u martu 2004. godine, onako uz put, lakonski, dok smo izlazili iz ateljea - smireno, kao da priča o prognozi vremena za sutra, rekao "E, da... izgleda da je opet neki rat. Čini mi se da sam tako nešto čuo na radiju."

Kimi nije neosetljiv čovek (naprotiv!). On je čovek - umetnik, a živi u Srbiji (mada ponekad, kao i svi mi,  više voli da kaže "u Vojvodini", jer to zvuči nekako manje zlokobno i uopšte -  optimističnije). Naslušao se velikih istina koje posle postanu velike prevare (ili male laži), nagledao se neverovatnih gluposti, «x» puta poverovao u nešto što je zvučalo pametno i normalno (a ispalo glupo do bola i prilično besramno), pa na kraju prihvatio princip da nema velike razlike između onoga što je logično i onoga što nije. Jer - na ovim prostorima istina je često nelogična, a neretko i suvišna.

I onda se opustiš, prestaneš da loviš smisao, uključiš se u igru kao posmatrač, isključen iz igračkog transa i navijačnog zanosa. Smiren i bez očekivanja, osim onih vezanih za sebe samoga, svoju ženu i decu, svoj rad, praznično svežu grčku salatu sa maslinama i "Feta" sirom, malo mašte, preostalu veru i nadu  i komadić sna pred buđenje.

Iz tog ugla, nije ni važno šta neka parola na nivou logičkog mišljenja znači. Važno je da li u tebi izaziva osmeh, strah, zabrinutost ili prosto naklonost. To postane dovoljno.

P.S.

Onomad, kad su bili izbori za predsednika ove naše "umal'-države", pa se u drugom krugu opredeljivalo između ultranacionalističkog i valjda-demokratskog kandidata, slušala sam kako su žene po samoposlugama govorile "sladak je" (misleći na tog valjda-demokratskog kandidata), kao da govore o umiljatom kučetu, ili o roze kompletiću  za bebe.

P.P.S.

Posle, dok sam čitala o inauguraciji novog (valjda-demokratskog) predsednika, stalno mi se vrteo po glavi onaj grafit sa Keja "Ako derete kengura, pa koža zapinje, krenite od repa". Zvučao mi je sasvim logično.

... Naiđe vreme kad se logika toliko umori od siline okolnih gluposti da odustane. Pošto nam instikt za preživljavanje ipak nije potpuno zakržljao, ulogu posustale logike  preuzima osećaj.

 I deluje. Kao njuh kod kučića.

Novi Sad, februar 2006.



Komentari (19)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Budimac Budimac 10:40 28.04.2009

:)

A onda Kimi, gledajući malo u nas, malo u pod, a malo u okačene slike i ikone, poluglasno reče: "A što je uopšte važno - šta to znači? Neko je imao potrebu da to napiše. Mislim, da to kaže. I rekao je. Vi ste pročitali. To je to. Malo je glupo pitati šta to stvarno znači? Nemam pojma šta vama znači. Meni prosto dobro zvuči i znači nešto... taakoo. Očigledno i vama nešto znači."


To je tako... Kimi

P.S. Bili smo klasići na akademiji, pa znam čoveka.

P.P.S. Lep tekst
Branislava Kostić - Narator Branislava Kostić - Narator 22:28 28.04.2009

Re: :)

Drago mi je da si prepoznao stvarnog Kimija.
bocvena bocvena 10:49 28.04.2009

prepoznah se

I onda se opustiš, prestaneš da loviš smisao, uključiš se u igru kao posmatrač, isključen iz igračkog transa i navijačnog zanosa. Smiren i bez očekivanja, osim onih vezanih za sebe samoga, svoju ženu i decu, svoj rad, praznično svežu grčku salatu sa maslinama i "Feta" sirom, malo mašte, preostalu veru i nadu i komadić sna pred buđenje.

Iz tog ugla, nije ni važno šta neka parola na nivou logičkog mišljenja znači. Važno je da li u tebi izaziva osmeh, strah, zabrinutost ili prosto naklonost. To postane dovoljno.

Nemam šta da dodam.
mimi09 mimi09 14:47 28.04.2009

Re: prepoznah se

Lep tekst, a i doslo vreme za setnje po keju.

A pamti li neko od vas grafit na jednoj petrovaradinskoj zgradi "Oko za oko, pasta za zub"?
Vlasta92 Vlasta92 17:14 28.04.2009

Re: prepoznah se



Ne pamtim pastu za zube, ali moram i ovom prilikom da porenesem nešto, i nije mi prvi put, ali će baš da legne. Nisam ga videla, ali je navodno u Novom Sadu na zgradi pisalo

"Ovo je Jugoslavija!"
Zatim je neko to precrtao i dopisao: "Ovo je Srbija!"
Ponovo precrtano,. pa napisano: "Ovo je Vojvodina!"
Pa, onda: "Ovo je Novi Sad"
Na kraju je i to precrtano, pa napisano: "Ovo je zgrada" (i u drugoj,meni milijoj verzjiji: k...c)



dragoljub92 dragoljub92 00:03 29.04.2009

Re: prepoznah se

препорука за графит а посебна за
verzjiji: k...c)

translator translator 18:08 28.04.2009

Dobar tekst

Znam taj grafit o nebu, mislim da je još tamo. Uvek sam mislio da je to nešto politički ili možda to svako shvata na svoj način, kao one psiho-testove sa mrljama.
polarno_prase polarno_prase 19:37 28.04.2009

kengur

Savet u vezi kengura mislim da potiče iz Nadrealista, tj Đurinih kućnih čarolija. Nisam 100% siguran, ali mi nešto poznato.
apatrid apatrid 11:37 29.04.2009

Re: kengur

polarno_prase
Savet u vezi kengura mislim da potiče iz Nadrealista, tj Đurinih kućnih čarolija. Nisam 100% siguran, ali mi nešto poznato.


budi sigurno, polarno prase. jesu Djurine kucne carolije.
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:17 28.04.2009

Lepa priča

Nisam ljubitelj grafita, ali ima onih koji učine da za trenutak zastanete.
Kod njih, ne treba tražiti smisao, ono "šta je autor hteo da kaže".
Ali neka poruka uvek postoji. Makoliko bila besmislena. Jer, i besmislene stvari mogu biti važne.

Od dva navedena, naročito mi se svidja onaj iz naslova.
S druge strane, ovaj drugi je poetičniji.

Ja sam negde oko Novog groblja, ovde u Beogradu, video dva grafita koji su manje uzbudljivi nego ovi navedeni u tvojoj priči, ali sam ih ja registrovao za trenutak:

Ko umre s jeseni, za njega nema zime.
Umoljavaju se Beogradjani da žive kako znaju. Na grobljima nema mesta.


P. S.
U priči mi, slobodan sam da to kažem, ne izgledaju kao neophodni post-skriptumi. Mislim, moglo je bez njih.
Branislava Kostić - Narator Branislava Kostić - Narator 22:30 28.04.2009

Re: Lepa priča

P. S.
U priči mi, slobodan sam da to kažem, ne izgledaju kao neophodni post-skriptumi. Mislim, moglo je bez njih.


Iskreno, verovatno si u pravu. Skoro sigurno.
Stvar je, međutim, u tome, što se lepa priča i ona koja se čoveku iskreno mota po glavi retko poklapaju. A koju god verziju da izabereš, kajaćeš se.
Hvala
hajkula1 hajkula1 21:40 28.04.2009

ovo je lepo, zar ne


Jos pamtim jedan grafit:

Sunce je raspi*dilo svoje zrake,
vrapci se deru k`o konji,
u mom srcu depresija,
ti si moja iluzija,
volim te, .ebes mi mater

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 09:11 29.04.2009

Šta je pisac hteo da kaže?




Uputstvo je sasvim logično, glede njegove praktične primene (videti sliku). Grafit nosi istu poruku kao izreka:
Riba smrdi od glave.



U tom kontekstu autorkin PS i PPS nosi skrivenu, ali jasnu poruku.
Ako je tako, onda i vama u NS, grafiti o kenguru itekako mogu koristiti.

Da li sam razumeo priču?
Branislava Kostić - Narator Branislava Kostić - Narator 09:45 29.04.2009

Re: Šta je pisac hteo da kaže?

Hvala!
jasnaz jasnaz 09:54 29.04.2009

pametno



o glupostima (i ostalom)



Branislava Kostić - Narator Branislava Kostić - Narator 12:03 29.04.2009

Re: pametno

Da!
maricacarica maricacarica 16:25 29.04.2009

Re: pametno

Davno, davno procitala sam oglas u novinama: " Mogu da držim časove klavira - al' neću". Dan danas ga se rado setim....
namegiver namegiver 01:55 01.05.2009

Out of kontekst, donekle

U jednoj kasarni na jugu srbije, ups Srbije, valjda, ima wc. U taj wc ima umivaonik, nužnik i uputstvo za upotrebu istog. Između ostalog piše da se pri vršenju male nužde obavezno podigne daska, što se ne odnosi na osobe ž. pola. E sad. Ja se svaki put slatko ismejem kad koristim j...ni čučavac ispod dotičnog natpisa, razmišljajući o ženskinju u dotičnom okruženju. Kada ga kojim slučajem neko koristi po ps-u obavljajući pri tome onu malo zahtevniju nužničku radnju, ima čovek šta i da pročita.

Masnim crnim flomasterom: "Veruj mi gušteru, ozbiljni su"

p.s.

Iz ove perspektive logika je luksuz.
Branislava Kostić - Narator Branislava Kostić - Narator 16:51 04.05.2009

Re: Out of kontekst, donekle

Čoveče!
Počastvovana sam da vojnik, koji dođe na vikend-odsustvo nađe vremena da svrati na blog B92 i pročita moj tekst. Makar mi bio i sin.
Hvala ti.
Žao mi je što tvoj komentar nisam pročitala pre nego što si krenuo nazad.
P.S. Nadam se da faširane prijaju.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana