Crtice iz Barselone 3

Milutin Milošević RSS / 28.04.2009. u 18:33

Barselona inspiriše umetnike.  A i grad sam puno ulaže u kulturu i umetnost. Vidi se to na svakom koraku - gde god je moguće naići ćete na skulpturu, mural, svirače... Pokušaću da ovde napišem nešto o slikarstvu, literaturi i muzici u Barseloni. 

*** 

Zena.jpg

 

Nema umetnosti bez erotike. 

Pablo Pikaso 

Slikari su malo čudniji od ostalih umetnika. Pogotovo veliki slikari. U Barseloni su boravila i radila tri koji su medju najvećim u prošlom veku. Svako je bio čudan na svoj način, i to mnogo, ali ih je sve vezivala jaka doza erotike. 

Pikaso 

Pablo Pikaso, po mnogima najveći slikar i umetnik 20. veka, jeste rođen u Malagi i proveo veliki deo života u Parizu. Međutim, Barselona je ostavila veliki uticaj na njegov život i usmerenje. Ovde je došao u svojoj 14. godini, kada mu je otac postao profesor u Školi lepih umetnosti u Ljotji. U narednih 10 godina (izuzev jedne godine koju je proveo u za njega dosadnoj školi u Madridu), u Barseloni je intenzivno crtao i slikao. Upravo tu je razvio svoj specifičan stil - stvarajući u svom "plavom" periodu. Izjavio je da je u nekih 6 meseci, boraveći i radeći sa svojim prijateljem Manuelom Pilaresom u Horti de San Žoan, naučio sve što je znao. Tu je obitavao u restoranu Els Katre Gats (Ćetiri mačke - Els Quatre Gats), gde su se početkom 20. veka okupljali modernisti i gde je imao čak i svoju izložbu. 

Muzej u Barseloni je prvi od onih posvećenih Pikasu - jedini koji je otvoren dok je veliki majstor još bio živ. Poseban je po tome što sadrži najbolju kolekciju njegovih radova iz ranog perioda. Začet je 1963. godine, kada je Pikasov blisku prijatelj iz mladosti i njegov lični sekretar od 1935. godine Žaume Sabartes gradu Barseloni poklonio ličnu kolekciju njegovih slika. Sabartes je nameravao da muzej otvori u Malagi, slikarevom rodnom mestu, ali ga je Pikaso ubedio da je Barselona bolje mesto zbog toga što je u njemu mnogo duže boravio. Sam Pikaso je 17 godina kasnije muzeju poklonio još skoro hiljadu radova iz svoje porodične kuće u Barseloni. Grad je onda pored Palate Aguilar u kojoj je bio smešten u početku, muzeju poklonio i susednu Palatu Kastelet. 

Posebna zanimljivost muzeja je 58 radova iz serije Las Meninas, koje je Pikaso poklonio u znak sećanja na Žaumea. Svi ovi radovi su niz analiza jedne Velaskezove slike koja se toliko svidela Pikasu da je na toliko mnogo načina odslikao jednu jedinu devojčicu sa slike. U muzeju su i radovi koje je Pikaso slikao tokom svoje posete Barseloni 1917. godine, kao i kolekcija njegovih keramičkih radova nastala od 1947. do 1965. godine. 

Muzej ima odličnu prodavnicu. Jeste da je prepuna turista ali se ne možete tako lako odlučiti šta kupiti od obilja crteža, fotografija, majica, kalendara, knjiga i drugih vrlo lepo urađenih predmeta. Ovde sam odavno kćerki kupio grafiku goluba mira, a ona je sada nakupovala pregršt poklona svojim drugaricama.

 

Dali 

Drugi veliki umetnik prošlog veka koji je ostavio trag u Barseloni i na koga je ona ostavila trag je Salvador Dali. Doduše, u Barseloni je boravio kratko, ali je dosta vezan za Kataloniju gde je najviše bio i radio u Port Ligatu. 

Dalijev muzej je mnogo manji od onog Pikasovog, ali je takodje prepun raznih crteža, skulptura, akvarela, gravura, litografija, fotografija, pisama i predmeta. Tematske celine u muzeju su žena, erotizam, more, konj, Don Kihot, nosorog, mitologija, religija, tanjiri i keramika, Božanska komedija. Na samom ulazu sačekaće vas serija grafika kojim je ilustrovao Gargantuu i Pantagruela - skup čudnih i zamršenih ilustracija kojima dominiraju muški a ponegde i ženski polni organi. To odmah potvrdi onu Pikasovu rečenicu iz uvoda ovog teksta. Kasnije, celine se nižu u zanimljvoj postavci, u baroknom ambijentu oplemenjenom teškim crvenim zavesama. Posebno je efektna zadnja soba kolekcije o religiji, u kojoj su u mraku i efektnom osvetljenju postavljene skupture malih formata. 

Jedno od centralnih mesta zauzima i maketa Fale - instalacije koju je Dali postavio na jednoj fontani 1954. godine. 

Ono što se meni posebno svidelo je mogućnost slobodnog snimanja u ovom muzeju, što smo kćerka i ja iskoristili za beskrajno škljocanje što više izloženih radova.

 

Miro 

Miro je jedini od ove trojice koji je rodjen u Barseloni, u starom delu grada, gde je proveo trećinu svog života pre nego što se otisnuo ka Parizu i kasnije Taragoni. I on je pohađao istu školu kao i Pikaso, ali je u tim mladalačkim godinama bio mnogo povučeniji, mirniji, pa čak i nesiguran u svoju budućnost kao umetnika - tako da je studirao trgovinu. 

Barselona je Mirou posvetila nekoliko značajnih objekata, a on se odužio nekolikim svojim tragovima. Pored vrtića i škola, Miroovo ime nose fondacija, biblioteka, sportska hala... U parku Žoana Miroa, neposredno uz trg Španije, nalazi se njegova gigntska skulptura Žena i ptica. Koliko se ja razumem u umetnost (a pošteno: ne baš previše), ovo na vrhu bi mogla da bude ptica - a onda ovaj centralni deo oblika krastavca (khm, khm) treba da podseća na ženu. 

Na središnjem delu Tamble, odmah ispod Opere Liceu, Miroov veliki mozaik prostire se celim pešačkim delom ulice. Kako je Rambla uvek prepuna ljudi, treba znati da je mozaik tu da bi se opazio, a pogotovo treba biti uporan da se nadje jedna od kocki mozaika na kojoj je potpis autora.

 

*** 

Bea kaže da umetnost čitanja odumire veoma polako, da je to intimni ritual, da je knjiga ogledalo i da u njoj možemo da pronadjemo samo ono što već nosimo u sebi, da u čitanje unosimo mozak i dušu, a da su to dobra svakim danom sve ređa.

Senka vetra

Karlos Ruis Safon 

Knjiga danas polako ustupa mesto modernijim sadržajima u Barseloni - uostalom tako je širom sveta. Ipak, Barselona je grad knjiga, grad literature.

 

Sveti Đorđe u Barseloni 

Sveti Đorđe (San Đordi - Sant Jordi) je zaštitnik Katalonije. U Barseloni, slavi se kao neka vrsta dana zaljubljenih. Od srednjevekovnih vremena, običaj je da se ženama poklanja ruža. Vezano je to za legendu po kojoj je ovaj svetac ubio ažbahu baš tu negde, u malom mestu Monblank, a iz prolivene krvi izrastao je žbun ovog cveta. Ruža se lepo upakuje u celofan, zajedno sa stabljikom pšenice, te onda poveže trakom u nacionalnim crveno-žutim bojama. Od 1923. godine, muškarci zauzvrat dobijaju knjigu. Preduzimljivi prodavci knjiga setili su se tada da povežu ovaj dan sa literaturom - 23. aprila 1616. godine umrli su i Šekspir i Servantes! Doduše, ovaj drugi po starom kalendaru koji je tada važio u Španiji. U poslednje vreme, knjige se poklanjaju na obe strane. To je, eto, i mene sačekalo. 

Na Svetog Đorđa, običaj je da se prošeta Ramblom, koja je tada načičkana štandovima sa knjigama i prodavcima ruža i prepuna ljudi koji se tiskaju između njih. Mi smo se jedva provukli kroz gužvu. Ceo trg Katalonija i ulice oko njega takođe su preplavljene knjigama i masom ljudi, a sve radio i TV stanice kao i mnoge kampanje i organizacije imaju svoje bine na kojima se smenjuju pisci i druge poznate ličnosti. Kažu da se na ovaj dan u barseloni proda četiri miliona ruža i deset puta manje knjiga. Pa sad vi računajte ko je galantniji. 

Kako je Sveti Đorđe takođe i zaštitnik skauta, moje katalonske kolege imali su štandove širom grada, na kojima su propagirali svoje organizacije i prodavali ruže.

 

Safon 

Svo troje nas veliki smo ljubitelji dva romana Karlosa Ruisa Safona: intrigantne i uzbudljve Senke vetra i tajnovite i teške Igre anđela. Slučajno sam došao do njih - privukla me najava da u sebi nose opis jednog od najlepših gradova Sredozemlja. Poseta Barseloni bila je izuzetna prilika da pronađemo neka mesta iz ovih romana i bar u nekoj meri osetimo dah Barselone prve polovine dvadesetog veka. 

Ark del Teatro
Ark del Teatro
Igrom slučaja, stan koji smo hteli da iznajmimo imao je problema sa vodom, pa nam je agencija po istoj ceni punudila luksuzniji stan neposredno uz Ramblu. Tek kada smo počeli da prebiramo po adresama koje smo zabeležili čitajući knjigu, shvatili smo da spavamo u ulici Ark del teatro u kojoj se, po knjizi, nalazilo tajnovito Groblje zaboravljenih knjiga i kojom je išla povorka na sahranu Izabele Sempere! Kasnije, uspeli smo da pronadjemo ulicu Svete Ane u kojoj je bila knjižara Sempere i sinovi i crkva posvećena ovoj svetici i na koju je gledao trošni stan na mansardi Davidovog oca, u aveniji Portal del Angel gledali smo kastelas, svratili smo preko puta do restorana Četiri mačke u kome su ručali Pedro Vidal i David Martin, skitali smo po Bornu, oko crkve Svete Marije od mora u čijoj okolini je bila prodavnica Kana Gisperta Izabelinih roditelja i pansion u kome je najpre živeo David, uspeli smo se do kuće u Aveniji Tibidabo broj 32 i kojoj su se zbili najvažniji trenuci Senke vetra i snimili kuću na raskrsnici ulica Olot i San Hoze de la Montanja (kod parka Guel) gde je po romanu bila kuća Andreasa Korelija. 

Avenija Tibidabo 32
Avenija Tibidabo 32
Nažalost, Safon nije bio na podužem spisku pisaca koji su na dan Svetog Đorđa potpisivali knjige u kultnom Fnaku. Takodje, mnoga od ovih mesta nisu više onakva kakvim su ih videli junaci romana u prve dve trećine prošlog veka. Eto, Ark del Teatro je danas sedište mislimanske zajednice Barselone. Ipak, nismo mogli odoleti osećaju da će se negde iz jutarnje izmaglice ili po pljusku koji se spustio u nedelju izaći David, Danijel, Izabela, Bea ili sam anđeo/lucifer.

 

*** 

Barselona je centar muzike. Ne mogu mnogo da pišem o onoj vrhunskoj, ali valjda svi znate za čuvenu Operu koja je, eto, izgorela do temelja 1994. godine, ali je onda potpuno obnovljena pa danas opet blista istim sjajem. Nije mi to fah (a šta jeste, pitam se i sam?). Napisaću, stoga nešto malo o uličnoj muzici. 

Na ulicama Barselone, posebno onima kojim prolaze turisti, danas nastupaju svakakvi "umetnici": rugobe, živi kipovi, svakojake kreature, žongleri, prodavci onih malih membrana u ustima kojima se imitira cvrkut ptica (ne mogu sada da se setim kako se to zove), navlakače za restorane, prodavci piva u noćnim satima... Ima i sjajnih muzičara, pa lako možete naići na odlične gitariste, čak sjajne duete, operske pevače, cele orkestre na udaraljkama. 

Na početku Barselonete, odmah iza Muzeja, vrlo često svira sjajan orkestar uličnih svirača. Gitariste, udarači, trubači zabavljaju prolaznike za kovanice koje uspeju da sakupe, a takođe i aktivno promovišu uličnu muziku Barselone. Isplati se slušati ih i kupiti album koji prodaju.

Atačmenti



Komentari (48)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Milutin Milošević Milutin Milošević 18:34 28.04.2009

Ende

Kao što se i pretpostavljalo, prihvatio sam savet gospoDŽemi () te nisam mnogo vremena trošio na Netu. Stoga tek sada postavljam treći deo crtica iz Barselone.

Ostaju mi još dva: onaj o arhitekturi i jedan o hrani i ostalim djakonijama i sitnicama
niccolo niccolo 19:27 28.04.2009

Pikaso i Safon

Posebna zanimljivost muzeja je 58 radova iz serije Las Meninas, koje je Pikaso poklonio u znak sećanja na Žaumea. Svi ovi radovi su niz analiza jedne Velaskezove slike koja se toliko svidela Pikasu da je na toliko mnogo načina odslikao jednu jedinu devojčicu sa slike.

Znaš li da li je to jedini muzej sa tim "varijacijama"? Ja nešto mislim da sam u Berlinskom Berggruenu isto video jedan rad iz te serije, ali sad nešto nisam siguran.
Svo troje nas veliki smo ljubitelji dva romana Karlosa Ruisa Safona: intrigantne i uzbudljve Senke vetra i tajnovite i teške Igre anđela

Dobio ja skoro Igru anđela ali još nisam stigao da je pročitam...Znači da se bacim što pre na čitanje?

Milutin Milošević Milutin Milošević 22:32 28.04.2009

Re: Pikaso i Safon

Pošteno: sem osećaja da je pravio mnogo lepe stvari, ne znam mnogo više o Pikasu.

Igra anđela je teža i komplikovanija nego Senka vetra. No, svakako je treba pročitati
niccolo niccolo 10:36 29.04.2009

Re: Pikaso i Safon

E da, još jedno pitanje. Koliko dana treba za Barselonu, po tvojoj proceni?
Milutin Milošević Milutin Milošević 16:51 29.04.2009

Re: Pikaso i Safon

Pa, barem 3 - 5 dana, ali sedmica je prava mera
niccolo niccolo 16:55 29.04.2009

Re: Pikaso i Safon

Tnx. Moje mišljenje je da je najmanje 7 dana potrebno za te veće evropske gradove, da bi čovek morao lepo da se rasporedi i vidi sve što se preporučuje za videti (ali da može recimo i svaki dan da sedne da ruča u nekom od restorana u tom gradu ili tako nešto), a ne da juri ko gonjen bičem po gradu...
vladimir petrovic vladimir petrovic 18:27 29.04.2009

Re: Pikaso i Safon

Niccolo
Moje mišljenje je da je najmanje 7 dana potrebno za te veće evropske gradove, da bi čovek morao lepo da se rasporedi i vidi sve što se preporučuje za videti (ali da može recimo i svaki dan da sedne da ruča u nekom od restorana u tom gradu ili tako nešto), a ne da juri ko gonjen bičem po gradu...

Imam utisak da si ti dosta putovao po Evropi, ali je dobro da vidim da - proveravaš sebe (kao: koliko dana...?)

Ja sve čekam, Niccolo, da vidim post, makar i kraći, o Lisabonu, he, he, he
niccolo niccolo 18:32 29.04.2009

Re: Pikaso i Safon

Ja sve čekam, Niccolo, da vidim post, makar i kraći, o Lisabonu, he, he, he

Milutin Milošević Milutin Milošević 19:03 29.04.2009

Re: Pikaso i Safon

Moje mišljenje je da je najmanje 7 dana potrebno za te veće evropske gradove, da bi čovek morao lepo da se rasporedi i vidi sve što se preporučuje za videti (ali da može recimo i svaki dan da sedne da ruča u nekom od restorana u tom gradu ili tako nešto), a ne da juri ko gonjen bičem po gradu...

Ja imam pristup da se jedan grad može videti za tri sata (kada ste stekne opšti utisak), tri dana (kada se grad upozna u osnovnim crtama) ili tri nedelje (kada se grad dobro savlada). Mislim da nema velike razlike izmedju, na primer, tri i 5 sati ili tri i pet dana.
radojicic92 radojicic92 20:12 29.04.2009

Re: Pikaso i Safon

Ja imam pristup da se jedan grad može videti za tri sata (kada ste stekne opšti utisak), tri dana (kada se grad upozna u osnovnim crtama) ili tri nedelje (kada se grad dobro savlada). Mislim da nema velike razlike izmedju, na primer, tri i 5 sati ili tri i pet dana.

a neki se gradovi stalno menjaju, pa ni ceo zivot nije dosta :)
AlexDunja AlexDunja 20:39 29.04.2009

Re: Pikaso i Safon


a neki se gradovi stalno menjaju, pa ni ceo zivot nije dosta :)


edi-va edi-va 19:39 28.04.2009

...



edi-va edi-va 19:40 28.04.2009

Re: ...

Milutin Milošević Milutin Milošević 22:34 28.04.2009

Re: ...

Iz muzeja



A i ovo

4krofnica 4krofnica 19:51 28.04.2009

hvala

za
nešto o slikarstvu

uzivala sam u putesestviji kroz 'senku vetra'
Groblje zaboravljenih knjiga sam toliko puta zamisljala dok sam citala.
zamalo da odem za Uskrs...
drugi put
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:35 28.04.2009

Re: hvala

zamalo da odem za Uskrs...
drugi put

Što pre
radojicic92 radojicic92 20:37 28.04.2009

...

evo ti kume prijatelji/ca :) moji otale

kud ne videh ranije blog 23eg si bio tamo
pazicu gde se kreces, nije lako :)
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:36 28.04.2009

Re: ...

kud ne videh ranije blog 23eg si bio tamo
pazicu gde se kreces, nije lako :)

Kume, ako treba prijavljivaću
vladimir petrovic vladimir petrovic 20:41 28.04.2009

Miro pre svih

Od navedene trojice, najdraži mi je Miro (ne najveći, Pikaso je, ipak, nepreskočiv)
Miroslav Milošević
U parku Žoana Miroa, neposredno uz trg Španije, nalazi se njegova gigntska skulptura Žena i ptica. Koliko se ja razumem u umetnost (a pošteno: ne baš previše), ovo na vrhu bi mogla da bude ptica - a onda ovaj centralni deo oblika krastavca (khm, khm) treba da podseća na ženu.

Ništa zato, i ne treba sve da bidne skroz realistično. Realizam ume ponekada da guši, he, he, he...

(Slažem se s tobom, Barcelona jeste nešto posebno; malo je takvih gradova u svetu).
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:37 28.04.2009

Re: Miro pre svih

Barcelona jeste nešto posebno; malo je takvih gradova u svetu

Znaš: najgore je kad posle trećeg puta shvatim da skoro ništa nisam upoznao
AlexDunja AlexDunja 21:23 28.04.2009

sjajno:)


miro
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:38 28.04.2009

Re: sjajno:)

miro

Blade Runner Blade Runner 21:47 28.04.2009

...

Milutin Milošević Milutin Milošević 22:39 28.04.2009

Re: ...

Da, da: najbolja Pikasova. Cele knjige pisane su samo o ovoj slici
sladjamk sladjamk 22:12 28.04.2009

Kao uvek uzivala u tvojoj reportazi!

Jedva cekam nastavak! Slike su posebno divan dodatak, raspaljuju mastu i nadopunjuju onaj utisak koji imam dok citam (sve tvoje tekstove): Pa mislim da sam bila ovde.

Za preporuku naravno! A sta bi drugo?
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:41 28.04.2009

Re: Kao uvek uzivala u tvojoj reportazi!

Slike su posebno divan dodatak

Evo još malo Dalija



dragoljub92 dragoljub92 00:07 29.04.2009

Re: Kao uvek uzivala u tvojoj reportazi!

Milutin Milošević
Slike su posebno divan dodatak

Evo još malo Dalija




поздрав
Milutin Milošević Milutin Milošević 00:23 29.04.2009

Re: Kao uvek uzivala u tvojoj reportazi!

поздрав

Hvala, Dragoljube. Evo i za tebe jednog intrigantnog Dalija


NNN NNN 13:25 30.04.2009

Re: Kao uvek uzivala u tvojoj reportazi!

I ja.. Barselona na spisku evropskih gradova favorita za obići: odmah iza Firence (sklonija renensansi nego umetnosti dvadestog veka).
BFN
trener92 trener92 03:41 29.04.2009

Šta reći

osim hvala Milutine M.
Nema umetnosti bez erotike.


Zar Pikaso, ovako nešto ? Ma nemoguće !!!

Jedino si mogao da snimiš nešto od uličnih svirača, bilo bi zanimljivo!
Milutin Milošević Milutin Milošević 08:28 29.04.2009

Re: Šta reći

Jedino si mogao da snimiš nešto od uličnih svirača, bilo bi zanimljivo!

Ma, mučim se već ceo dan da postavim dva klipa na youtube. Evo barem jedne fotke


Milutin Milošević Milutin Milošević 09:03 29.04.2009

Re: Šta reći

nešto od uličnih svirača

Evo, konačno, kraćeg snimka na youtubetu. Pokušaću kasnije večeras da postavim i onaj duži, bolji

trener92 trener92 19:12 29.04.2009

Re: Šta reći

Milutine oduševio si me!
U pravu je bio ženski deo tvoje porodice, što ti nisu dozvolile da se muvaš po netu pored ovakve atmosfere na ulicama sunčane Barse.
Cvetić za tvoje žene

Milutin Milošević Milutin Milošević 20:19 29.04.2009

Re: Šta reći

Evo i tog najavljenog duže i boljeg klipa sa uličnim sviračima Barselone


leopold_lady leopold_lady 08:28 29.04.2009

Hahahaha

Pa da znaš - gospodža ti je u pravu.... .... Važnije im je da budeš sa njima.... A Barselona.... Eh.......
Milutin Milošević Milutin Milošević 08:40 29.04.2009

Re: Hahahaha

gospodža ti je u pravu

Posebno kada drži oklagiju
zima62 zima62 09:18 29.04.2009

Barcelona

Preporuka za tekst kao i do sada.
Mogli smo popiti kafu u Barceloni - boravila u isto vreme sa porodicom.
Preporucujem i obilazaki Dallijevog muzeja u njegovom rodnom gradu gradu Figueresu .
Kada sledeci put budete u Barceloni jos jedna preporuka - Montserrat - nalazi se na spisku UNESKO-a, fantastican nesvakidasnji dozivljaj.
Milutin Milošević Milutin Milošević 16:51 29.04.2009

Re: Barcelona

Mogli smo popiti kafu u Barceloni - boravila u isto vreme sa porodicom.

E, baš šteta.
Milutin Milošević Milutin Milošević 16:54 29.04.2009

Re: :)

Ovde treba zatvoriti oči i uživati
Alava Alava 10:32 29.04.2009

Sjajno!

Barselona je toliko lepo opisana u Senci vetra, da je piljenje u plan Barselone tokom čitanja knjige za mene prosto bilo obavezno! Mislila sam da sam jedina, kad ono
Poseta Barseloni bila je izuzetna prilika da pronađemo neka mesta iz ovih romana i bar u nekoj meri osetimo dah Barselone prve polovine dvadesetog veka.

Sad ti zavidim !!! :)))))
Ipak, nismo mogli odoleti osećaju da će se negde iz jutarnje izmaglice ili po pljusku koji se spustio u nedelju izaći David, Danijel, Izabela, Bea ili sam anđeo/lucifer.

Prelepo !
Milutin Milošević Milutin Milošević 16:57 29.04.2009

Re: Sjajno!

Mislila sam da sam jedina, kad ono

He, he, mogli bi i klub da napravimo.

Jesi li skinula muzičke numere sa sajta Senke vetra? Bea zvuči sjajno
Alava Alava 19:34 29.04.2009

Re: Sjajno!

He, he, mogli bi i klub da napravimo.

Pa vidim ja

Jesi li skinula muzičke numere sa sajta Senke vetra? Bea zvuči sjajno

Nisam slušala, ali idem sad da potražim!
Hvala još jednom.
Milutin Milošević Milutin Milošević 20:13 29.04.2009

Re: Sjajno!

idem sad da potražim!

Izvini, ali sad videh da je muzika na sajtu Safona

U medjuvremenu su dodali i muziku za Igru anđela.

Sa ovog sajta vode i linkovi do Senke vetra i Igre anđela
Strongman Strongman 22:32 29.04.2009

kad smo vec u temi

I ja planiram da idem u Barselonu

Hvala na lepom, inspirativnom blogu gazda.
Milutin Milošević Milutin Milošević 08:31 30.04.2009

Re: kad smo vec u temi

Samo napred. Ako stigneš pogledaj moja dva naredna - u poslednjem ću dati i malo uputstava kako se najbolje organizovati.
NNN NNN 13:20 30.04.2009

Evo mi

došli da blogetamo. Ne bojimo se gripa, ako ga ne uvatismo juče, ovde nećemo... A pošto je Margita produžila rekomendejšn vik na neodređeno evo tebi jedna preporuka kao spanish pueblo vrata (tako se zovu stvarno):

BFN
Milutin Milošević Milutin Milošević 21:54 30.04.2009

Re: Evo mi

došli da blogetamo. Ne bojimo se gripa, ako ga ne uvatismo juče, ovde nećemo...
Jur velkam!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana