Operacija Mleveno Meso

Dejan Stanković RSS / 28.09.2007. u 13:31

n06.1094.jpgKada je umirao u londonskoj bolnici Svetog Pankrasa, građanin Majkl Glindur, alkoholičar bez stalnog zanimanja i adrese, nije ni sanjao kakve ga sve avanture još očekuju, kakve će usluge tek učiniti domovini i a još manje o velikodušnosti s kojom će mu zemlja i kruna zahvaliti i odužiti. Siroti Velšanin umirao je u bolovima promrzao, neuhranjen, zarastao u bradu, raščupan i smrdljiv, svestan da ne postoji niko koga će njegov odlazak s ovog sveta ražalostiti. Krajnje je tužno umirati u svojstvu beskućnika, nemati nikoga svog i znati da niko neće doći u bolnicu da zatraži vaše štrokavo telo da bi ga sahranio te da je najbolja posthumna sudbina kojoj se možete nadati da budete pokopani u plehanom sanduku, na brzinu, bez sprovoda, bez ožalošćene porodice, cveća i suza, na račun države.

No, izgleda da za velika dela nikada nije kasno. 

Nekih par meseci docnije, 30. aprila 1943., u nekakvoj priobalnoj močvari na jugu neutralne Španije, kod Uelve, tamo gde Andaluzija izlazi na Atlantik, ribar po imenu Hose Rei u plićaku je našao beživotno telo muškarca u uniformi kako pluta okrenuto potrbuške. Incident je prijavljen najbližoj policijskoj stanici. Telo je izvučeno na kopno, sastavljen je zapisnik i smesta su preduzeti neophodni koraci i sprovedene adekvatne radnje. To bi značilo da je, pošto se radi o  vojnom licu - po uniformi sudeći mornaričkom oficiru strane zemlje - telo je smesta predato vojnim vlastima. Ministar vojni lično je izdao naređenje da se sastavi ad hoc konzilijum i da se sprovede iscrpna istraga bez obaziranja na sredstva i troškove.

Na osnovu dokumenata nađenih u torbi koja je nađena uz davljenika, isti je pozitivno identifikovan kao major Vilijam Martin, major Britanske kraljevske mornarice. Osim ličnih dokumenata u kurirskoj torbi koja mu je po tadašnjem običaju bila posebnim lancem vezana za zglob desne šake, nađena su tri pisma: jedno otvoreno (i ko zna koliko puta čitano), druga dva zapečaćena i sa oznakama državne tajne i službenim žigovima. Na osnovu priloženog stiglo se do zaključka je da je pokojnik vojni kurir. U prvom pismu (onom otvorenom i ko zna koliko puta pročitanom) adresiranom na samog poštonošu, sažeta su (u meri u kojoj je to uopšte moguće preneti na papir) osećanja njegove tužne i brižne verenice. Uz isto je bila priložena i slika lepuškaste, jedre devojke, s rečima Volim te, Megi, na poleđini. Lepo pismo, lirsko, gotovo poetsko, diskretno ljubavno, kakvo samo može da napiše verenica u strahu za svog dragana kome preti smrt, a koja usto oseća da je i njoj, onako dežmekastoj i već blizu tridesete, ako njega izgubi, sudbina zapečaćena, jer će drugoga teško da nađe. Koliko god interesantno bilo, ovo pismo nije bilo nimalo zanimljivo vojnim vlastima mada je izmamilo par suza od usedele službenice ministarstva koja ga je prevodila na španski. Druga dva bila su, naprotiv, iako veoma dosadna prevodiocu, bila su interesantna obaveštajnim organima. Prvo je napisao Lord Mountbaten, šef kombinovanih operacija Britanskih kraljevskih oružanih snaga, admiralu Kunigamu, vrhovnom komandantu pomorskih operacija u Sredozemlju. Drugo je bilo lično pismo general-pukovnika Sir Arčibalda Naja,  generalu Aleksanderu, vrhovnom komandantu britanskih trupa u severnoj Africi. Na obe koverte stajalo je da treba da budu dostavljena svojim adresantima NA RUKE. Sadržaj svakog od pisama ponaosob bio je prilično hermetičan i nejasan, kao da su pisana u nekim šiframa da bi ih samo dobro upućen čitalac mogao razumeti, no konjukcijom sadržaja dva teksta lako se dolazilo do jasnog zaključka o britanskim namerama što se tiče već svima poznate mogućnosti savezničkog iskrcavanja u regionu Sredozemlja.

Nije bilo sumnje da Englezi već imaju razrađen plan i da je invazija neiminovna u sledećih par meseci ali da se engleske i američke trupe, nasuprot opšte raširenim uverenjima i glasinama, neće iskrcati na Siciliji već na Balkanu, najverovatnije u Grčkoj i eventualno delom na Sardiniji, te da su glasine o iskrcavanju na Siciliji Britanci namerno puštali ne bi li naveli Hitlera da svoju odbranu koncentriše na pogrešnom mestu. Dok su španski vojni organi pregledali leš i listali priloženu dokumentaciju  britanska ambasada u Madridu je veoma energično zahtevala izručenje majorovog tela. Špancima je bilo jasno da je u pitanju nešto veoma važno pa su, u skladu sa tadašnjom politikom svoje zemlje, o slučaju izvestili prijatelje koje bi to moglo zanimati, nemačku vojnu obaveštajnu službu Abver. 

Ovakav epohalan nalaz je san svakog obaveštajca. Zato je šef Abvera u Madridu, mornarički kapetan po imenu Vilhelm Leser, bio zadovoljan kao da je dobio na lutriji. Presrećan što je pribavio tako važna dokumenta i što će se po dobru pominjati u Berlinu a verovatno i u istoriji, hitnom radio porukom kriptovanom tajnom šifrom Enigma, sadržaj pisama je preneo vojnom vrhu Trećeg rajha. Vojna tajna neprocenjive strateške vrednosti stigla je samo tri dana pošto je majorovo telo pronađeno. Istog tog dana major je sahranjen na groblju u Uelvi, uz prisustvo predstavnika britanske ambasade, s puno sveća i buketa. Na isti dan u londonskom Tajmsu izašla je dostojanstvena vojnička čitulja. Posle sahrane na grob su nedeljama pristizali buketi od majorove porodice, prijatelja i drugova po oružju pokojnog majora. Najveći je poslala Megi, debeljuca sa slike koju je major nosio uz sebe u trenutku smrti. 

Nemci su, na osnovu podataka koje im je nehotice dostavio major Martin izvršili pregrupisanje snaga i vojne opreme po kontinentu, povukavši trupe iz Italije i znatno ojačavši odbranu na Balkanu. Taman se oni lepo rasporedili i zauzeli busije, kad, na opšte iznenađenje, s početka juna meseca jedno jutro na slabo branjene sicilijanske plaže stiže silna saveznička vojska naoružana do zuba u pratnji nekoliko hiljada aviona. Iskrcavanje je proteklo bez većih problema i nisu nailazili na veći otpor, jer ih je na ostrvu dočekalo veoma malo ratobornih Nemaca i mnogo više prijateljski raspoloženog lokalnog stanovništva. Nepravedno bi bilo zaboraviti pomoć koju je saveznicima prućila veoma kooperativna mafija čije je šefove prethodno bio zamolio da budu ljubazni određeni uticajni Sicilijanac iz Njujorka, po imenu Čarls Lućano poznatiji kao Laki Lućano odn. „capo di tutti i capi“. Deset dana kasnije pao je Musolini, tri meseca kasnije Italija je kapitulirala i okrenula ćurak naopako objavivši rat Hitleru.  

“KO NAS JE OVAKO NAVUKAO?! KO JE KRIV? KO ĆE DA SNOSI ODGOVORNOST?!” urlao je neurotični Hitler na vojni vrh u Berlinu. A generali se pokunjili, oborili noseve i svi u sebi psuju onog Lesnera iz Madrida i planiraju šta će da mu rade, samo da im padne šaka. Iznanađenim Nemcima je dotada sve tako glatko išlo, i sada su se, zbunjeni, pitali, gde su se prevarili i šta bi Abveru da ih ovako, kao da je namerno, obmane. Oni nisu znali da je problem  pre svega bio u tome što oni nisu znali sve. Na primer, na svoju nesreću, nisu znali da su Englezi provalili Enigmu i da uspešno prate radio komunikacije između Madrida i Berlina. Isto tako nisu znali da major Viljem nikada nije postajao, te da shodno nije mogao ni da pogine.   

Majkl Glindur s početka priče bio je beskućnik i umro je prirodnom smrću u bolničkom krevetu. Pre no što je polumrtav dospeo u taj  krevet godinama nije spavao u postelji, već u gnezdu od krpa koje je svio na stepeništu stanice Kings Kros. Smrt je nastupila kao neposredna posledica trovanja mišomorom iako do smrti verovatno ne bi došlo da opšte zdravstveno stanje pokojnika pred smrt nije bilo tako loše, što se opet sa sigurnošću može pripisati dugogodišnjoj izloženosti pokojnika gladi, hladnoći, vlazi i posebno alkoholizmu. Naime jetra, čiji je glavni zadatak da neutrališe otrove ovoga puta nije reagovala, iznurena decenijama borbe protiv alkohola.S druge strane, ne zna se i nikada se neće sa sigurnošću znati da li se Majkl namerno otrovao mišomorom ne bi li sebi prekratio muke ili se polulud od gladi najeo mamaca za pacove nesvestan da se od toga umire. 

Na dan smrti Majkl Glindur je imao trideset i četiri godine, ali je izgledao nešto stariji, a jedino dobro koje je posedovao, svoje telo, ostavio je na brigu i staranje britanskoj kruni.Telo je prvo ležalo sedam dana na ledu u bolničkoj mrtvačnici, a pošto se niko nije pojavio da ga preuzme, predato je veštacima za sudsku medicinu koji su um obrijali bradu, štucovali brke i ošišali ga po vojnički, uradili mu manikir i pedikir, obukli mu skoro novu, jednom nošenu majorsku uniformu, obuli izglancane čizme i tako doteranog ga stavili u nekakav limeni sanduk pod led. Par nedelja po smrti, Glindurovo telo je u svojoj konzervi i dalje pod ledom ukrcano u podmornicu. U prvim satima posle ponoći, gorepomenutog 30 aprila 1943, u blizini španske atlantske obale u mraku je iz mora prvo provirio periskop. Onda je za njim na površinu nečujno isplivala i crna podmornica. Otvorio se gvozdeni poklopac i iz podmornice su izmileli osmatrači, pa mornari i oficiri. Pošto je ustanovljeno da s tog mesta morske struje vuku ka plažama u okolini Uelve, iz utrobe podmornice iznesen je limeni kontejner, iz njega izvađen leš prosjaka-pijanca prerušenog u oficira i bačen u more. Zatim je podmornica diskretno zaronila dok je truplo nastavilo da pluta nošeno strujom ka obali. Kada je stigao u Španiju prerušeni lažni major britanske mornarice je s tašnom i tri lažna pisma u njoj, prvo je sreo gorepomenutog ribara po imenu Hose. Hose se isprva jako uplašio, pomislio da utekne s lica mesta ne bi li izbegao neprijatnosti da bi na kraju ipak, ponukan plemenitim osećajima kao što su savest, građanska odgovornost i hrišćanska samilost prema pokojniku, ipak otišao u policiju. Ostatak znate. 

Ova duhovitu i morbidnu operaciju je uključivala aktivnosti kao što su skrnavljenje ljudskih leševa, krivotvorenje dokumenata, prevara, mimikrija, zla namera, manipulacije živim i mrtvim ljudima, a opravdava je izreka da je u ratu sve dozvoljeno kao i činjenica da ju je sprovela dobra strana. Smislili su je simpatični i duhoviti momci iz XX odeljenja britanske vojne kontraobaveštajne službe, odeljenja zaduženog za prevarantske aktivnosti i zamajavanje neprijatelja. Kako su bili šaljivdžije, nazvali su je Operacija Mleveno Meso.  Grob Majkla Glindura još uvek postoji na groblju Nosa Senjora de Soledad u Uelvi. Redovno ga obilaze i održavaju britanski državljani koji žive u blizini. Šezdeset godina posle smrti Majkl Glindur je odlikovan Ordenom britanske imperije za usluge pružene otadžbini. Posthumno je odlikovan za posthumna dela, pod pravim imenom i prezimenom, ali mu i dalje na nadgrobnoj ploči piše ime nepostojećeg majora i izmišljeni podaci i datumi rođenja i smrti. Stoji: “ Vijilam Martin, rođen 29. Marta 1907, poginuo 24. Aprila 1943., voljeni sin Džona Glindur Martina i pokojne  Antonie Martin, iz Kardifa,Vels. Dulce et decorum est pro patria mori. R.I.P. I Ovidijev stih koji veli da je divno i slatko umreti za otadžbinu, nema veze sa pokojnikom pošto je on otadžbini poslužio tek pošto je umro iz potpuno drugih razloga.

 

Atačmenti



Komentari (73)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Dejan Stanković Dejan Stanković 13:34 28.09.2007

Post Scriptum

Već sam vam se onomad pohvalio da već neko vreme pišem za Zabavnik. A pretpostavljam da je većina vas taj divni časopis nekada čitala, ili još bolje na njemu učila da čita, a da vam sad retko dospe u ruke. Ja ga i dalje čitam svakog petka. Ovaj tekst izašao je u današnjem broju.
ivana23 ivana23 13:44 28.09.2007

Dodatak

Prvo sam videla tekst ''...Dva kraja i dve price'' , a zatim i o ovaj sa bloga. Dakle, imate dva teksta u danasnjem Zabavniku.
gordanac gordanac 13:49 28.09.2007

:)

rano jutros pročitala u Zabavniku! :)))) pre dece :)))
Sad ti čitam post i sve mislim - š`a sad ovo?!
vucko vucko 13:50 28.09.2007

Re: Post Scriptum

Dejane, ja sam ovu priču (tj. drugu verziju) i čitao u Zabavniku, pre jedno dvadeset i kusur godina :)
antioksidant antioksidant 13:54 28.09.2007

Re: Post Scriptum

I ja. Postade i Zabavnik kao RTS. Posle "Pozorista u kuci" nova verzija "Pozorista u kuci"
Dejan Stanković Dejan Stanković 13:57 28.09.2007

To vučko ianatioksidant

To vučko i natioksidant :

Ko vam je kriv što ste matori a još niste izlapeli. To je jako nezgodna kombinacija, retko kad naletiš na nešto novo.

A još jednnom li me ofirate ovako banovaću vas, svega mi.
Pulse Pulse 13:57 28.09.2007

Re: Post Scriptum

eto ja u Melbourne nemam Zabavnik i zato HVALA PUNO Dejane!!!!!

lepa prica pred spavanje

uvek sa uzivanjem citam tvoje blogove


urbanosaurus urbanosaurus 13:57 28.09.2007

Re: Post Scriptum

Posle "Pozorista u kuci" nova verzija "Pozorista u kuci"


zamisli samo novu verziju dozvolite da se obratimo... :))
Spiridon Spiridon 13:59 28.09.2007

Re: Post Scriptum

Dejan Stanković
Već sam vam se onomad pohvalio da već neko vreme pišem za Zabavnik. A pretpostavljam da je većina vas taj divni časopis nekada čitala, ili još bolje na njemu učila da čita, a da vam sad retko dospe u ruke. Ja ga i dalje čitam svakog petka. Ovaj tekst izašao je u današnjem broju.


Deki, mislim da je divno imati priliku pisati za Politikin Zabavnik. To je velika odgovornost prema klincima, a i prema matorcima =].

Kao klinac sam (pored zabavnika i stripoteke) dosta citao "Istoriju sveta u stripu". Mnogo mi je krivo sto nisam sacuvao neke primerke.
vucko vucko 14:01 28.09.2007

Re: To vučko ianatioksidant


A još jednnom li me ofirate ovako banovaću vas, svega mi.

Sorry sinjor Pančo :)
Dejan Stanković Dejan Stanković 14:07 28.09.2007

Re: To vučko ianatioksidant

inače, promenile su se okolnosti.
Majkl je u međuvremenu odlikovan. nije to isto!
antioksidant antioksidant 14:10 28.09.2007

Re: To vučko ianatioksidant

Dejan Stanković
inače, promenile su se okolnosti. Majkl je u međuvremenu odlikovan. nije to isto!

Prihvatam. I Rodja je u medjuvremenu nabacio par kilograma viska, ofarbao se u plavo, zaboravio da peva i poceo da navija za drugi-tim-iz-beograda
Dejan Stanković Dejan Stanković 14:11 28.09.2007

Antioksidante

banovaću te, keve mi.
jesen jesen 16:03 28.09.2007

Re: Post Scriptum

Bas lepo,...ali sada ce oni da ti salju Zabavnik a tvoj tata ce ostati bez lepog posla...ili je vec ostao....Sad se setih da smo o tome jednom pricali....
Lala iz Banata Lala iz Banata 19:03 28.09.2007

Re: To vučko ianatioksidant

@Dejan Stabković
"To je jako nezgodna kombinacija, retko kad naletiš na nešto novo. "

Ali samo ako koristiš ginko! A ja ga ne koristim i - uglavnom mi je sve novo. :))

Eh, sećanja... Čitao sam "Kekec" od prvog broja (prvi broj je bio štampam u sepiji sa Big Benom na naslovnoj ako se dobro sećam. (1957!) (Krcko, Pukovnik Klifton, Talični Tom, Čapa i Gru-Gru :)
"Plavi vjesnik" (najbolji stripovi u FNRJ, SFRJ, ever! :) (Čitao sam ga od pojave Den Derija u leto 1960. (i novog dizajna lista). Stripovi domaćih legendi: Maurović, braća Nojgebauer, Radilović...)
"Zabavnik" od... dok još nisam znao čitati. :))

I, naravno, TREBA PONAVLJATI teme u "Zabavniku" (a i drugde) jer ne počinje sve (i ne završava se, na sreću) od jedne-dve generacije čitalaca.

Hvala na podsećanju, mada je priča "opšte mesto" u mom znanju o WW II. :)




Dejan Stanković Dejan Stanković 19:09 28.09.2007

Re: To vučko ianatioksidant

priča "opšte mesto"


a stil, a forma, a umesnost pripovedaceva, a opsti umjetnicki dojam?
lepo li je da se sve to zanemari?
gorran gorran 22:44 28.09.2007

Re: To vučko ianatioksidant

a stil, a forma, a umesnost pripovedaceva, a opsti umjetnicki dojam?
Krajnje je tužno umirati u svojstvu beskućnika
, a inače je uglavnom zabavno...
over & out
Dejan Stanković Dejan Stanković 22:50 28.09.2007

O dobrodosli gorrane

u nas skroman ali cestit dom.
Gde zurite? Kuda cete? Ajd malo da caskamo?
Vi birajte temu.

PS Laska mi paznja s kojom me citate.
marta l marta l 03:05 29.09.2007

Re: Toooo arh

'ajd kaci redovno to iz zabavnika plz
a stil, a forma, a umesnost ......., a opsti umjetnicki dojam?
lepo li je da se sve to zanemari?

jednom arh uvek arh hehe
Leadbelly Leadbelly 11:27 29.09.2007

Re: Post Scriptum

Dejane, hvala Vam za podsecanje na ovu zanimljivu temu koje se i ja maglovito secam iz nekog starog zabavnika. Odusevljen sam vasim tekstovima na blogu, a sa sinom se otimam oko zabavnika! Posto sam ovde vise kao citalac, a retko kad se upustam da nesto i sam iskomentarisem, zelim da Vam predlozim jednu temu o kojoj mozda vec razmisljate. U nekom od prethodnih poslova procitah da ste imate cincarske krvi pa bih da Vam predlozim da napisete jedan post o cincarima, njihovoj istoriji i povezanosti sa srbima (Nusic, Lazar Pacu, Zmaj, a ako se ne varam i Sterija, Pasic i Borislav Pekic su imali cincarske korene, kao i jos mnogi drugi).
Dejan Stanković Dejan Stanković 11:29 29.09.2007

Re: Post Scriptum

pokusavao, nije mi bilo za ovde. Mozda jednog dana.
marta l marta l 14:22 29.09.2007

Re: Post Scriptum

jeste mi bas za ovde i iz ovog (tvog) pera.....
u sred raznih naci +ja, +onalizama,+zama,+ona
bas bi legla prica o ljudima kojima je izgleda bilo vaznije sta znaju nego kako se zovu.
pokusaj opet.
virgo intelecta virgo intelecta 16:22 29.09.2007

Re: Post ScriptumAli

zato imas na zvanicnom Politikinom sajtu na pocetnoj strani pa na dnu ostala izdanja i medju njima Politikin Zabavnik. Samo jedan klik i eto ti, pa makar i sturo izdanje. Sta ces - kako mislis da mi iz NSW ucimo decu cirilicu?! Jeste znam, ima i kao srpski pri Crkvi i slicno, samo ima nas i koji se ne busamo u grudi mnogo oko srpstva i svestenstva (posebno ovog australijskog)i iskreno imamo preca posla nego da blejimo svakog petka po vecerima i pevaljkama i slicno.
Stoga klik i bolja je zabava garantovano.
Tatjana Momčilović Tatjana Momčilović 13:56 28.09.2007

Zabavnik

preporuka i pozdrav - moram da vdim da li se zabavnik cita na net-u
Tanja
JABR JABR 14:02 28.09.2007

I ja se zovem Majkl Glindur

kad vaša deca budu otkrila tajnu ko se krije iza mog nickname-a možda budem i ja posmrtno odlikovan.
a priča jeste stara i može biti izmišljena ili doterana
ps a ko je građanin Legija neuhranjen, zarastao u bradu, raščupan i smrdljiv? onaj što se predao?
Greshka Greshka 14:07 28.09.2007

Pa ovo je..

verovali ili ne...al malko dugachko za te rublikice...
uredjujesh li i cicin kutak?
ovakvu prichicu pretochiti na takavu jednu stranicu pa da ih sa zadovoljstvom seckash makazicama kao likove iz bajki ))
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:19 28.09.2007

Komšija, je l' to

ovaj?

:)
sara99 sara99 14:20 28.09.2007

zabavnik

odlicna prica kao i sve do sada napisane
nazalost, ni u austriji nema zabavnika....
zato vas molim i ostale price iz zabavnika na blog..
Dejan Stanković Dejan Stanković 14:22 28.09.2007

Re: zabavnik

lepo bi bilo da postoji elektronska verzja, da se mi gastosi pretplatimo, zar ne?
Great Fire Great Fire 14:22 28.09.2007

Mislim da...

...ste iznenadjeni koliko "matoraca" cita Zabavnik, zar ne :)

Pomenuste Ovidija. Meni je uvek drazi Wilfred Owen kada se pomene "Lepo je i casno za otadzbinu mreti".
I da da, znam, nema veze sa pokojnikom kao sto rekoste, ali se setih pesme. I opet, uvek je zadovoljstvo citati Vase blogove.

Dulce Et Decorum Est

Bent double, like old beggars under sacks,
Knock-kneed, coughing like hags, we cursed through sludge,
Till on the haunting flares we turned our backs
And towards our distant rest began to trudge.
Men marched asleep. Many had lost their boots
But limped on, blood-shod. All went lame; all blind;
Drunk with fatigue; deaf even to the hoots
Of disappointed shells that dropped behind.

GAS! Gas! Quick, boys!-- An ecstasy of fumbling,
Fitting the clumsy helmets just in time;
But someone still was yelling out and stumbling
And floundering like a man in fire or lime.--
Dim, through the misty panes and thick green light
As under a green sea, I saw him drowning.

In all my dreams, before my helpless sight,
He plunges at me, guttering, choking, drowning.

If in some smothering dreams you too could pace
Behind the wagon that we flung him in,
And watch the white eyes writhing in his face,
His hanging face, like a devil's sick of sin;
If you could hear, at every jolt, the blood
Come gargling from the froth-corrupted lungs,
Obscene as cancer, bitter as the cud
Of vile, incurable sores on innocent tongues,--
My friend, you would not tell with such high zest
To children ardent for some desperate glory,
The old Lie: Dulce et decorum est
Pro patria mori.

Dejan Stanković Dejan Stanković 14:55 28.09.2007

Re: Mislim da...

danke, nisam nikada ovo čitao, sa divno je.
i istinito.
sara99 sara99 14:35 28.09.2007

re:zabavnik

...pa eto vi tamo malo urgirajte...za to elektronsko izdanje
prijavljujem se, odmah...
gogo gogo 14:41 28.09.2007

Re: re:zabavnik

zabavnik na netu
ali malo toga može da se pročita do kraja :<<
tek: jeste li već čuli da..., hogar strašni i ma šta kažeš..
Olga Medenica Olga Medenica 14:37 28.09.2007

Gledala sam

film o ovom dogadjaju, neki mator, crno beli.
Super je pricica!

BTW, silju li Zabavnik u inostranstvo?
Mića Marković Mića Marković 16:05 28.09.2007

Re: Gledala sam

Gledala sam #Link Replika: 0film o ovom dogadjaju, neki mator, crno beli.

I ja se sećam tog filma, ali se ne sećam kako se zvao.



Olga Medenica Olga Medenica 16:22 28.09.2007

Re: Gledala sam

Pa, ne secam se ni ja ali mozda se jos zadrzao negde u kompjuteru.
Odlicni su ti filmovi. Ovde se daju poslepodne pa ih snimam na kompjuter.

Bio je jos jedan na tu temu, jako zanimljiv, mislim da se zvao Enigma, o ekipici koja je ucestvovala u desifrovanju nemackog najkomplikovanijek koda.
Tim se navodno sastojao od sasvim obicnih ljudi i zena, ne vojske ili obavestajaca.
Bili su vrlo uspesni ali navodno, posle rata ih vise niko nikada nije spominjao, makar su, sto se Engleza tice, odigrali su neverovatno vaznu ulogu u osvajanju pobede.

Dejan K. Dejan K. 22:02 28.09.2007

Re: Gledala sam

Tacno Olga... Film se zove The Man Who Never Was, GB film ali proizveden od FOX-a 1956 godine b/w, naravno... Evo i linka: [url=http://us.imdb.com/title/tt0049471/][/url] Odlican film... skoro sam ga gledao na nekom od mnogih kanala na kablu i dobro se drzi...
Dejan K. Dejan K. 22:06 28.09.2007

Re: Gledala sam

A evo i linka za ENIGMU, jedan od pisaca scenarija je Tom Stopard... [url=http://us.imdb.com/title/tt0157583/][/url]
ivana23 ivana23 23:24 28.09.2007

Re: Gledala sam

Dejan K.
Tacno Olga... Film se zove The Man Who Never Was, GB film ali proizveden od FOX-a 1956 godine b/w, naravno... Evo i linka: http://us.imdb.com/title/tt0049471/ Odlican film... skoro sam ga gledao na nekom od mnogih kanala na kablu i dobro se drzi...

Izvinjavam se, mala pomoc...
Dejan K. Dejan K. 11:27 29.09.2007

Re: Gledala sam

Hvala Ivana! Ja sam pokusao da postavim link sluzeci se "alatom" za upisivanje linkova, ali nisam dobio "vezu". ne znam zasto.

Pozdrav,
Dejan.
Olga Medenica Olga Medenica 19:13 29.09.2007

Re: Gledala sam

Hej thanks!
Vidim, potkovan!

Alatka za postavljanje linkova radi samo ako
na tvom primeru
[url=http://us.imdb.com/title/tt0157583/][/url]
izmedju ] i [/url] napises nesto, kao "enigma" i onda se pokaze samo "enigma" u crvenoj boji i to je onda link,
ako hoces da ti se pokaze samo link onda to uradis manuelno
ivana23 ivana23 19:55 29.09.2007

Re: Gledala sam

Dejan K.
Hvala Ivana! Ja sam pokusao da postavim link sluzeci se "alatom" za upisivanje linkova, ali nisam dobio "vezu". ne znam zasto.Pozdrav,Dejan.

posle [url doda se velika zagrada ], obrise znak = pa se na kraju adr. obrise ] ispred [url], nadam se da nije
komplikovano.
Ko ce da pomogne, ako ne sestra (od tetke doduse...)!
Dejan K. Dejan K. 19:42 30.09.2007

Re: Gledala sam

Hvalal Olgi i hvala Ivani... ja pomazem sa filmovima a vi sa "programiranjem"... ))
ivana23 ivana23 23:11 30.09.2007

Re: Gledala sam

Dejan K.
Hvalal Olgi i hvala Ivani... ja pomazem sa filmovima a vi sa "programiranjem"... ))

Spiridon Spiridon 14:56 28.09.2007

nista novo ali ipak da podsetim

Postoji ekipa koja se vrlo ozbiljno bavi skeniranjem i prebacivanjem stripova na digitalne medije CD, DVD...

evo na primer, covek ima kompletnog Zagora na 2 dvd-a za neku smesnu cifru.


http://skenirani-stripovi.tripod.com/

mister no
marti misterija
alan ford


lista je podugacka
mariopan mariopan 15:17 28.09.2007

Re: nista novo ali ipak da podsetim

Ma ,naravno da i matorci citaju Zabavnik. Na tome smo odrasli i dalje nas nasmejava a znate za onu,"omatoreli pa podetinjili" I bas nam je lepo,sve dok nam Alchjmer ne padne na pamet i napravi stetu,citamo ga sa zadovoljstvom.

Odlicna prica ,uvek sa zadovoljsvom citam vase price i naravno dajte Zabavnik u elektronskom izdanju,preko "veze".)))
urbanosaurus urbanosaurus 16:31 28.09.2007

Re: nista novo ali ipak da podsetim

Spiridon
covek ima kompletnog Zagora na 2 dvd-a za neku smesnu cifru.


chovek je kompletni zagor... :))

zagor poglavica bez plemena 45min...
svetozar ljubojevic ljuba zagor...

http://www.myspace.com/ljubazagor
Kazezoze Kazezoze 20:55 29.09.2007

postavljanje linka

olgin primer

radi))))
Doctor Wu Doctor Wu 15:13 28.09.2007

Ne, ali da vratimo razgovor u glavni tok

ali je l' nije pomalo fascinantna ta engleska opsednutost lateralnim razmisljanjem. Occam's razor, law of diminished returns. Mislim, ajde, juce smo ih pljuvali, redno je da ih malo i falimo.

Al' se ovde namrcilo, bas bi Tamara Kominterna mogla da napise jedan od njenih bisernih blogova...
hercule poirot hercule poirot 17:03 28.09.2007

Re: Ne, ali da vratimo razgovor u glavni tok

doktore, vi baš umete da me nasmejete.
neverlander neverlander 16:11 28.09.2007

e,

procitah u jednom dahu. super prica za petak popodne na poslu:)
inace, ja sam moje zabavnike donela ovde (NL). dva kofera - na opste zaprepascenje moje majke (posto sam ostavila sustikle i stari porodicni pribor za jelo, zamislite molim vas:)).
podsecaju me na mog deku koji ih je stalno kupovao petkom i kako sam trcala iz skole kod njega da zajedno citamo zabavnik!
kada vidim moje gomilice Zabavnika-kao da gledam moje detinjstvo.
bilo bi super kada bi mogao da i druge price koje si pisao za zabavnik stavis na blog:)
pozdrav,
milena

p.s. jel si namerno objavio tekst u petak?
da bude-svaki petak izuzetak-izasao je novi Dejanov blog:)
d j o l e d j o l e 16:52 28.09.2007

Romel

Slicna prica je prethodila porazu Romela u Severnoj Africi ... valjda u bitci za Suecki kanal. Naime, jedan od faktora za koji se naknadno ispostavilo da je bio kljucan za poraz Nemaca u Egiptu bile su lazne mape pustinjskih trasa, do kojih su Nemci dosli "slucajno" u zapaljenom britanskom dzipu. Naime, Britanci su namerno ostavili zapaljen dzip (kako bi ga Nemci sto lakse nasli) sa mapama u kojima su prohodne trase kroz pustinju namerno provedene kroz deo poznat po zivom pesku (kuda milenijumima ni jedan karavan nije uspeo da prodje). Nemacki tenkovi su se zaglibili u pesku ... sto je doprinelo da se ratna sreca konacno okrene na saveznicku stranu '42.

P.S.

Dokaz da su Nemci ozbiljno shvatili saveznicku pusku da ce da se iskrcaju na Balkanu je i akcija koju je nemacka vojska izvrsila 1943. u koordinaciji sa dve lokalne vojske, usmerena za konacno unistenje trece lokalne vojske, za koju se pretpostavljalo da ce pomoci saveznicko iskrcavanje na Balkanu. Tragovi o tome postoje u nemackim arhivama.
NN NN 19:19 28.09.2007

Re: Romel

d j o l e
Slicna prica je prethodila porazu Romela u Severnoj Africi ... valjda u bitci za Suecki kanal. Naime, jedan od faktora za koji se naknadno ispostavilo da je bio kljucan za poraz Nemaca u Egiptu bile su lazne mape pustinjskih trasa, do kojih su Nemci dosli "slucajno" u zapaljenom britanskom dzipu. Naime, Britanci su namerno ostavili zapaljen dzip (kako bi ga Nemci sto lakse nasli) sa mapama u kojima su prohodne trase kroz pustinju namerno provedene kroz deo poznat po zivom pesku (kuda milenijumima ni jedan karavan nije uspeo da prodje). Nemacki tenkovi su se zaglibili u pesku ... sto je doprinelo da se ratna sreca konacno okrene na saveznicku stranu '42.

P.S.

Dokaz da su Nemci ozbiljno shvatili saveznicku pusku da ce da se iskrcaju na Balkanu je i akcija koju je nemacka vojska izvrsila 1943. u koordinaciji sa dve lokalne vojske, usmerena za konacno unistenje trece lokalne vojske, za koju se pretpostavljalo da ce pomoci saveznicko iskrcavanje na Balkanu. Tragovi o tome postoje u nemackim arhivama.


Romel je u pustinji previse brzo napredovao pa je ostao bez pozadine, municije, rezervnih delova za tenkove a nasao se blizu Kaira gde su Saveznici imali sveze snage. Platio je cenu svog uspeha iako je bio genijalni takticar.
Kljucna bitka, za mene u 2. sv. ratu, jeste Citadela tj. Kursk gde su Nemci izgubili inicijativu. E ali zanimljivo je kako je doslo do neuspeha u Citadeli.
Akcija Citadela je bila pripremana u tajnosti i Vermaht je koncetrisao ogromne snage na tom prostoru kako bi napravili klin u Sovjetskoj odbrani i time razbili istocni front. 2 Sata pre pocetka napada Vermahta na Sovjete uhvacen je inzenjerac Vermahta koji je radio na tajnom ciscenju mina kako bi tenkovi mogli proci. Covek je verovatno nesvestan velicine akcije odao trenautak napada. Sovjeti su momantalno napravili uzbunu i pocela je u pozadini pravljenje odbrane a da prve linije sto duze ostanu. Vermaht je napao bas u predvidjeno vreme i u pocetku je imao poprilicno uspeha ali kasnije je sve puklo a najpoznatija je bitka Kurska.
Inace bilo je oficira Vermahta koji su hteli da naprave manevar pa da se povuku i navuku Sovjete u klopku.
Snaga Vermahta oko 1 milion vojnika, 2700 tenkova, 2050 aviona na tom delu fronta i jos oko 20 divizija u rezervi.
Od toga trenutka Vermahta gubi inicijativu na Istocnom frontu i to je bio kraj za 3. Rajh.
d j o l e d j o l e 08:31 29.09.2007

Re: Romel

Culi ste 1000% i za britansko pripremanje terena za D Day. Ta obavestajna operacija je trajala godinama ... feedovali su Nemce svim mogucim tacnim i netacnim podacima, da bi ih na kraju toliko zbunili da su i mesecima nakon iskrcavanja na Normandiji Nemci jos uvek verovali da je Normandija samo varka (100 hiljade vojnika, mostobrani prema UK ...), a da ce glavno iskrcavanje biti u Kaleu (cak su verziji o iskrcavanju u Norveskoj formalno vodili kao verovatniju nego iskrcavanje u Normandiji koje se vec desilo ... kada se propada, propada se u velikom stilu :)

Vrhunac pripreme terena za konacan poraz Nemacke bila je operacija Ciceron, u kojoj je britanski agent (batler u UK ambasadi u Istanbulu, davao Nemcima ... pod instrukcijama MI6 ili koj vec broj ... potpuno tacna dokumenta o predstojecim operacijama, u detalj ... kada su pitali Nemce posle rata sto nisu poverovali tim dokumentima, rekli su da je ta istina bila toliko po njih zastrasujuca da su morali da je odbace u startu).

A tek obavestajno pripremanje terena za ono sto se kod nas desilo na kraju II sv. rata ...

Cak i po emisijama koje se pustaju na Historiju (najvise UK produkcija), kljuc poraza Nemaca desio se u Sov. Savezu. Prvo bitka za Moskvu koju je Vermaht izgubio za dlaku ... na mapi ... bukvalno dzep sirine 15 kilometara, prvi glavni poraz kod Staljingrada, i onda overa kod Kurska.

Glede pobednika i porazenih ... mozda je dovoljno je pogledati crne liste: USSR 20+ miliona vojske i civila, ...., UK 0.27 miliona (ukupno civili i vojska), US 0.25 miliona (vojska) ... brojevi su iz jedne UK emisije.

Dejan Stanković Dejan Stanković 10:04 29.09.2007

Re: Romel

Vrhunac pripreme terena za konacan poraz Nemacke bila je operacija Ciceron, u kojoj je britanski agent (batler u UK ambasadi u Istanbulu, davao Nemcima ... pod instrukcijama MI6 ili koj vec broj ... potpuno tacna dokumenta o predstojecim operacijama, u detalj ... kada su pitali Nemce posle rata sto nisu poverovali tim dokumentima, rekli su da je ta istina bila toliko po njih zastrasujuca da su morali da je odbace u startu).


o Ciceronu sam, mislim, dobro iscitao (cak i pisao ovde na blogu) ali ovo tumacenje nisam nigde nasao? Otkuda ti?
d j o l e d j o l e 10:53 29.09.2007

Re: Romel

Procitao sam pre nekoliko meseci neku staru knjigu iz '50-ih godina na temu operacije Ciceron. Tako se zavrsava knjiga ... da su informacije bile u ogromnoj vecini potpuno tacne, i da su Britanci tako hteli valjda da skrate rat, pokazujuci Nemcima sta ih ceka. Kakvo god bilo tumacenje ... izgleda da su im davali dosta dosta tacne informacije ... batler je bio dvostruki agent i poreklom sa Balkana ...
Dejan Stanković Dejan Stanković 10:56 29.09.2007

Re: Romel

opet lazu englezi. tu ih je izradio sluga arnaut s kosova. Samo su imali srece.
Inace Bazna je napisao i knigu, i to posle rata. zar mislis da ne bi iskoristio priliku da obznani svetu da je u stvari radio za pobednike?
d j o l e d j o l e 11:03 29.09.2007

Re: Romel

opet lazu englezi. tu ih je izradio sluga arnaut s kosova. Samo su imali srece.
Moguce, mislim to da lazu :) Mislis, imali srece da Nemci nisu poverovali batleru do kraja, a sad (englezi) posle rata pricaju kako su ustvari sve vreme operacije u Istanbulu tacno znali sta rade ...
DJ REMA ENERGY DJ REMA ENERGY 17:56 28.09.2007

Politikin Zabavnik

Bas divan tekst.Kakvo osveženje u odnosu na trenutna dnevno politička dešavanja kojima se na blogu najčešće pridaje znčaj.Više decenija nisam čitao zabavnik.Posle ovog teksta, ozbiljno razmišljam da ponovo počnem...

Pozdrav
andjelija andjelija 17:56 28.09.2007

znate sta prvo

uradim kada kupim zabavnik?


pomirisem ga :))))
jacHa. jacHa. 19:06 28.09.2007

Re: znate sta prvo

što okači tvora, naopako!
valjda nije taj miris menjaj slidžu, hitno!
andjelija andjelija 19:18 28.09.2007

Re: znate sta prvo

jacHa.
što okači tvora, naopako! valjda nije taj miris menjaj slidžu, hitno!



ma nemaju nista drugo :)

neka bude da sam ja tvor :))) a zabavnik cvetic. eto :))
jacHa. jacHa. 19:36 28.09.2007

Re: znate sta prvo



beba tvor medena je.
Nesh Nesh 18:56 28.09.2007

Odlicna prica!!!

Odlicna prica!!! Gledao sam nesto o tome u nekom dokumenatrcu na Historiju, ali, nazalost, ne od pocetka...Sad su svi detalji na broju!!! Thanks!!!
zzzzz zzzzz 21:19 28.09.2007

Cestitke!

Procitao tekst danas u Zabavniku, dobri su bili i prethodni (konktretno sam primetio Vas potpis ispod teksta od portugalskom ambasadoru u Madridu na pocetku Drugog svetskog rata i onaj proslonedaljni o Edvardu VIII i Volis Simpson). Moram reci da sam se ranije zabrinuo trendom koji je poceo da vlada u Zabavniku - bivalo je sve manje "domacih" tekstopisaca, uglavnom je skoro sve bilo prevodjeno iz slicnih stranih novina, skidano sa interneta, prakticno je samo ostao Petar Milatovic koji se trudio da pise zanimljive i poucne tekstove. Sada, vidim vas, Gorana Vojnovica, Radivoja Radica, Bojana Dozic je aktivnija, sveukupno, lepo je videti da casopis koji nema konkurenciju po kvalitetu u ovoj zemlji (verovatno i na celom "Zapadnom Balkanu" i dalje napreduje.

Inace, Vasi tekstovi su izvanredni, ako to nisam vec rekao. Zanimljivi, detaljni, stilski odlicni.

P.S. Malo su skratili tekst danas.
Dejan Stanković Dejan Stanković 23:10 28.09.2007

Re: Cestitke!

Hvala. Ali o Edvardu i njegivij gospodji nisam ja pisao.
Ja sam nesto o Karolu i Eleni - Rumunima, samo nisam znao da je objavljeno.
zzzzz zzzzz 02:27 29.09.2007

Re: Cestitke!

Dejan Stanković
Hvala. Ali o Edvardu i njegivij gospodji nisam ja pisao.
Ja sam nesto o Karolu i Eleni - Rumunima, samo nisam znao da je objavljeno.

Pijan, lud, ko zna sta sam... Zbrkao sam, bila su oba teksta u kratkom vremenskom razmaku. Jeste, upravo to, sa sve opisom poratnog Estorila i svim prognanim kraljevima na jednom mestu... Sad sam bas potrazio, objavljeno u broju od 14. septembra. Preskoro da bih tako sve zbrkao.

E, sad se izblamirah.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 05:59 29.09.2007

boga ti...

Nepravedno bi bilo zaboraviti pomoć koju je saveznicima prućila veoma kooperativna mafija čije je šefove prethodno bio zamolio da budu ljubazni određeni uticajni Sicilijanac iz Njujorka, po imenu Čarls Lućano poznatiji kao Laki Lućano odn. „capo di tutti i capi“.


čestiti ljudi ovi mafiosi...

gorran gorran 12:05 29.09.2007

ultra-mega-nepravda

Nepravedno bi bilo zaboraviti pomoć koju je saveznicima pružila veoma kooperativna mafija
A tek nikad do kraja priznati značaj usluga koje su invazionim trupama pružile lokalne prostitutke...
Ovaj veliki doprinos savezničkoj pobedi još uvek čeka na svoju pravu istorijsku valorizaciju...

Друга верзија

In the book The Secrets of HMS Dasher authors John and Noreen Steele claim that the body was not of Glyndwr, but of one of the victims of the aircraft carrier HMS Dasher accident. As reasoning they present evidence that the body of the vagrant was "acquired" in January 1943 and would have suffered decomposition even on ice. Why else would the submarine HMS Seraph be ordered up the east coast of Scotland, around the north, and then turn south and make for the Firth of Clyde? It would have made more sense for Major Montagu to drive straight to Blyth where the Seraph was berthed. The authors think that a new body was needed for the operation as the original body had decomposed to the point of being unusable and the container that Montagu took to Holy Loch was empty.
Therefore they proposed that the body of the man that was used for the operation was that of John "Jack" Melville, 37, a sailor who was killed when the HMS Dasher blew up in the Clyde Estuary. His identity as the fictitious Major Martin was officially recognized by the Royal Navy when a memorial service was held in his honour aboard the patrol boat HMS Dasher in waters around a British sovereign RAF base in Cyprus on October 8, 2004. According to Lieut. Commander Mark Hill, the commanding officer of the naval squadron in Cyprus:
„In his incarnation as Major Martin, John Melville’s memory lives on in the film, The Man Who Never Was. But we are gathered here today to remember John Melville as a man who most certainly was.“
kuki kuki 14:38 01.10.2007

Pismo iz proslosti

Pismo od devojke Megi me podsetilo na skorasnju epizodu serije The Unit (Jedinica). U toku priprema za neki jubilej u njihovoj maticnoj bazi, suprugama junaka serije, je dopalo u ruke jedno slicno, dirljivo ljubavno pismo nadjeno u dzepu poginulog clana posade bombardera. Pismo je bilo potpisano sa Mari. Uspele su da stupe u kontakt sa njegovom verenicom koja ga nije docekala sa ratista. Organizovale divnu svecanost, na kojoj je trebalo da joj uruce posmrtno odlikovanje. Za iznenadjenje su ostavile urucenje pisma iz proslosti. U toku citanja pisma, mnoge suze su bile prolivene a kada je procitano "voli te Mari", zena zbunjeno rece - to nije moje pismo.

Preziveli clan posade, takodje prisutan na svecanosti rece - ja sam Mari.
asterix asterix 15:34 01.10.2007

simpatichno

Ti mu dodjesh tamo u zabavniku, Dejane, kao neki guslar, sve to vec napisano i otpevano vec negde, a ti ga malo ostruzesh i dash mu svoju notu i to ispadne hit. Dobro, kapiram da ti je zauvar svaki dinar tamo u Portugalu i da imash vremena na pretek, dok ne sazri vino za berbu.


Na ovom linku ima i fotka tog nesrecnika i groba u kojem je sahranjen.
http://www.damninteresting.com/?p=176

Mogao bi honorar od ove priche da dash Divcu pa da ispadnesh pametniji od Majkla Glindura te da za zivota nesto uradish za dobro nacije a ne tek kad ti propadne jetra od pica koja i nama reklamirash po nekomercijalnom blogu.

Simpatichan si ti, kako ti uvek nadjesh za shodno da spojish lepo i korisno.

Asterix
za otadzbinu treba dati sve, chak i zivote drugih.
Dejan Stanković Dejan Stanković 20:10 01.10.2007

Re: simpatichno

opa, počeli šamari!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana