Свињски грип и драматизација болести

Dušan Maljković RSS / 30.04.2009. u 14:32

swineflu.jpgНема ничег необичног у епидемији грипа. Сваке године на хиљаде људи умире од грипа и у нормалним условима, друштво је научило да се носи са том претњом. С времена на време, епидемија грипа претвори се у планетарну пандемију која однесе ужасан број жртава. Ипак, не постоје докази да ће се тзв. свињски грип, који је за сада однео релативно мали број живота, претворити у пандемију. Пре ће бити да се суочавамо са здравственом кризом која се претвара у моралну драму. 

Иако је свињски грип релативно уобичајена опасност када је у питању гајење свиња, треба рећи да, за сада, здравствени инспектори нису пронашли заражене свиње нигде у Мексику. А зашто га онда зову "свињски грип?" Главни разлог јесте тај што је последњи сој грипа који је генетски подсећао на овај био пронађен код свиња. Но, то не значи да га морамо звати "свињским грипом". Израелски заменик министра здравља, Јаков Лицман, рекао је да у његовој држави неће прихватити овај назив, будући да јеврејски верници не једу свињетину. "Зваћемо га мексичким грипом", казао је. Оно што Лицманов коментар показује јесте то да су име и представа коју стварамо о болести чврсто повезани не са науком, већ са културом.

Историја показује да начин на који људи реагују на кризу одређује утицај и значење те кризе. Људи не само да "трпе катастрофу", него се и уплићу у тај страшан или претећи догађај; некада му се прилагођавају, а некада извлаче наук и смисао из њега; некада се могу осећати изгубљено и збуњено услед кризе, али обично науче да преорганизују своје животе у складу са њом, понекад и на креативан начин.

У принципу, ми имамо све ресурсе и техничка средства која су нам потребна да се носимо са свињским грипом. У поређењу са претходним епохама, ми имамо прилично делотворан систем упозоравања и праћења, који дозвољава властима да предузму неопходне мере превентиве. Мада тренутно не постоји вакцина која може да спречи обољевање од овoг соја вируса, постоје антивирусни лекови који су се показали успешним једном када се вирус закачи. Ипак, иако друштво поседује науку и технологију помоћу којих може да се супростави епидемији грипа, његови културни и морални одбрамбени механизми чине се слабим и угроженим.

Када је одбор за хитне случајеве Светске здравствене организације 27. априла 2009. подигао степен узбуне поводом свињског грипа са трећег на четврти степен (од могућих шест), он је деловао према сценарију склепаном у првим годинама двадесет првог века. Од почетка новог миленијума, термин "пандемија" је постао уобичајен и све више се користи као оквир за изражавање глобалних паника и страхова. "Здравствене узбуне" претворене су у ритуале, кроз које нас предузетници страха подсећају, у квазирелигиозном маниру, да је истребљење људске врсте веома стварна могућност. Термини као што су "епидемија" и "пандемија" са све већом учесталошћу појављују се у новинама, а такође су ушли и у свакодневне разговоре.

Ово настојање да се опасности са којима се суочавамо увећају доводеи до ситуације у којој алармисти данас спекулишу о стотинама хиљада, милионима или чак милијардама жртава неке кризе или катастрофе. Чак и високо угледни часописи и медији делују немоћним да одоле искушењу ширења алармистичких сценарија са огромним бројем жртава. Чланак у Њу Сајентисту (New Scientist) од 5. фебруара 2004. упозорио је да би епидемија птичјег грипа, уколико се вирус буде преносио међу људима, могла да убије 1.5 милијарди људи. Драматизација птичјег грипа заиста је узела маха када је саопштење СЗО у децембру 2004. захтевало од свих нација да преиспитају своје стратегије за борбу против пандемије.

Како је у једној студији о кампањи страха поводом пандемије примећено "Подизање нивоа свести о пандемији изведено је стратешком употребом нечега што би се могло назвати 'застрашујућим цитатима' у водећим научним часописима и саопштењима за штампу, затрашујућим статистикама, попут оне о хонконшкој пандемији из 1938. која је убила 30.000 Британаца и преко милион људи широм света, и застрашујућим примерима из историје, као што су пандемије грипа из 1918. и 1997." [1] У овој важној студији под именом "Птичји грип: произвођење очекивања у међуодносу науке и медија" аутори су обратили пажњу на стратегију повезивања савремених епидемија грипа са историјским катастрофама, што је заузврат изнедрило атмосферу панике. У вези са недавном паником поводом претње птичјег грипа, запазили су да "премештање нагласка на пандемије из прошлости доприноси реторици страха тако што тренутно безначајну епидемију грипа оптерећује историјским значајем, чиме се маскира чињеница да је актуелни сој птичјег грипа за сада убио релативно мали број људи који су били у директном додиру са живином ."[2]

Све чешће, здравствени званичници звуче као да увежбавају своје улоге за неки филм катастрофе. Непрестано тврде да ћемо ускоро неминовно искусити једну смртоносну пандемију грипа, само зато што смо их искушавали у прошлости. "Велике епидемије обиђу свет у сваком веку, и неминовно је да се бар једна деси у будућности", рекла је професорка Мариа Зембон, вирусолог и начелник лабораторије за грип британске агенције за заштиту здравља. Још је додала да "никада не можемо бити сасвим спремни за оно што ће природа урадити: природа је врхунски биотерориста".[3] Фаталистички поглед на неизбежну планетарну катастрофу проузроковану грипом чини се још злокобнијим тако што грип повезује са нашим страхом од тероризма. Водећи британски научник Хју Пенингтон, такође је повукао ову везу, када је 2005. године устврдио да је птичји грип "највећа претња људској раси" која "далеко превазилази тероризам; ово је природни тероризам".[4]

Неизбежно, драматизација грипа дала је ветар у једра разним апокалиптичним причама о томе како вируси могу бити претворени у оружје и употребљени да се угрози опстанак човека. Овакве приче упозоравају јавност да би терористи могли да покушају да наше нације инфицирају птичјим грипом. Погледајте Комисију за националну безбедност у двадесет првом веку Института за јавна истраживања: у једном од њихових извештаја речено је да је претња од пандемијских болести попут сарса и птичјег грипа у сталном порасту, те да би, услед неадекватне припреме, "озбиљна епидемија болести или биотерористички инцидент у следећих осамнаест месеци могли да глобалну економију из озбиљне рецесије гурну у светску депресију." На линији са холивудским фанстастичним заплетима, овај извештај нас је позвао да замислимо могућност да терористи пазаре "гене који се користе за претварање постојећег и опасног патогена у још заразнији сој".[5]

Раме уз раме са страховима од претварања вируса у оружје, интернет је преплављен гласинама о завери која је узрок актуелне епидемије свињског грипа. "Чудно је да се недавна епидемија свињског грипа појавила у Мексику баш када је председник Обама био тамо", пише један блогер, пре него што постави питање: "Да ли је још некоме ово сумњиво?" А више него много људи одговара "Да". Теоретичари завере екстремне деснице описују свињски грип као "последњи биотерористички напад Новог светског поретка". У међувремену, левичарски конспирациони крсташи криве Републиканце и Конгрес Сједињених Држава због срезивања буџета фондова за превентиву пандемија који су део Обаминог подстицајног пакета. Активисти покрета за заштиту животне средине прст упиру у велике корпорације које масовно узгајају свиње. Изгледа да свако има своју верзију холивудског филма катастрофе, кроз коју може да удахне смисао епидемији грипа.  

Чини се да је епидемија свињског грипа заразила нашу машту, дајући нашим свакодневним страховима облик и опипљивост. Требало би да свиње оставимо на миру и наставимо са животом.

Френк Фурeди

(Чланак преузет из магазина "Спајкд"

http://www.spiked-online.com/index.php?/site/article/6615/ )

[1] Nerlich, B. and Halliday, C. (2007) ‘Avian Flu: the creation of expectations in the interplay between science and the media’, Sociology of Health and Illness, vol.29, no.1, p.54.

[2] Nerlich, B. and Halliday, C. (2007) ‘Avian Flu: the creation of expectations in the interplay between science and the media’, Sociology of Health and Illness, vol.29, no.1, p.561

[3] Cited in What a way to goGuardian, 14 April 2005.

[4] Daily Express, 4 March 2005

[5] Commission on National Security in the 21st Century, IPPR (accessed 1 December 2008)

***

Tekst preuzet sa sajta NSPM: http://www.nspm.rs Komentari (52)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

maksa83 maksa83 14:44 30.04.2009

kriterijumi

Јаков Лицман, рекао је да у његовој држави неће прихватити овај назив,
будући да јеврејски верници не једу свињетину.
"Зваћемо га "мексичким грипом", казао је.

A Meksikance jedu?
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 14:50 30.04.2009

sve mi se čini

da će neko jako dobro da zaradi na ovom gripu i panici.
zanimljiva su ii imena koja su profitirala od prošlog, ptičijeg gripa.
Требало би да свиње оставимо на миру и наставимо са животом.

baš vala.
medjutim92 medjutim92 15:28 30.04.2009

Re: sve mi se čini

Srđan Mitrović
da će neko jako dobro da zaradi na ovom gripu i panici.
zanimljiva su ii imena koja su profitirala od prošlog, ptičijeg gripa.
Требало би да свиње оставимо на миру и наставимо са животом.

baš vala.


Otac mog druga ima firmu koja izmedju ostalog pravi zastitne maske za medicinare.

Kad je pocela panika oko sarsa i maske postale trazene, neko se setio da mu zabrani proizvodnju maski, jer nema sve papire za njihovu proizvodnju. Naravno, imao je sve sto mu treba, ali dok se on objasnio s drzavom sta sme a sta ne sme, neko je uzeo debele pare na uvozu..
mighty-padre mighty-padre 15:01 30.04.2009

Dokle vise?

Sta sve nece da izmisle ovi Ameri?Vise se i ne cudim.Jezivi su ljudi.Da li se i vi pitate ko sve to smislja?Neko je gledao vise puta filmove ,tipa,The Prestige,tj.The Illusionist i sada plasira ideje i gluposti!!!
srki92 srki92 16:02 30.04.2009

Re: Dokle vise?

mighty-padre
Sta sve nece da izmisle ovi Ameri?Vise se i ne cudim.Jezivi su ljudi.Da li se i vi pitate ko sve to smislja?Neko je gledao vise puta filmove ,tipa,The Prestige,tj.The Illusionist i sada plasira ideje i gluposti!!!Meni pre lici na Ruse. Resili su da doakaju jedinoj preostaloj supersili (koja nam je usput uzela i Kosovo) sada kad samo sto nije pocela da se izvlaci iz ekonomske krize, pa udri po Meksikancima, koji su, znamo, glavni motor ovdasnje poljoprivrede, industrije, usluznih delatnosti i vrtlarstva. A i Rusi su se nesto motali po tim krajevima ovih dana, doduse oko Venecuele, ali sve je to isto .
srki92 srki92 16:09 30.04.2009

Re: Dokle vise?

srki92
mighty-padre
Sta sve nece da izmisle ovi Ameri?Vise se i ne cudim.Jezivi su ljudi.Da li se i vi pitate ko sve to smislja?Neko je gledao vise puta filmove ,tipa,The Prestige,tj.The Illusionist i sada plasira ideje i gluposti!!!Meni pre lici na Ruse. Resili su da doakaju jedinoj preostaloj supersili (koja nam je usput uzela i Kosovo) sada kad samo sto nije pocela da se izvlaci iz ekonomske krize, pa udri po Meksikancima, koji su, znamo, glavni motor ovdasnje poljoprivrede, industrije, usluznih delatnosti i vrtlarstva. A i Rusi su se nesto motali po tim krajevima ovih dana, doduse oko Venecuele, ali sve je to isto .Mi o vuku...evo mi ga domar Santjago, daje mu po blow job-u ispred prozora, a ima i masku na licu! Sto smo se druzili na blogu druzili, odo ja u karantin.
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 16:48 30.04.2009

Re: Dokle vise?

Sta sve nece da izmisle ovi Ameri?Vise se i ne cudim.Jezivi su ljudi.


Da li može da se ukloni ovaj komentar zbog kršenja pravilnika bloga?

Pravila upotrebe bloga

Komentari koji sadrže uvrede, pretnje, psovke, pornografiju, vulgarne izraze, klevete, pozive na nasilje, nazivanje pripadnika drugih nacionalnosti pogrdnim imenima, neće biti tolerisani. Ovo uključuje, ali se na to ne ograničava, i sve oblike nacionalne, rasne, verske, seksualne i bilo kakve druge mržnje. Sagovornicima se suprotstavjajte argumentima i činjenicama, a ne diskvalifikacijama na ličnoj ili nacionalnoj osnovi.
i.cvorovic i.cvorovic 16:48 30.04.2009

Re: Dokle vise?

Ma Rusi da su pametni i da batale sve te balisticke nuklearne rakete...sve sto treba da urade da bi unistili Amere je da blokiraju proizvodnju i distribuciju "Prozaka" i ostalih antidepresiva. Za par meseci bi se populacija smanjila za 70%, sto od ubistava sto od samoubistava. Ostalih 30% ionako ne bi imali volje za zivotom.
Sparkle Sparkle 16:50 30.04.2009

Re: Dokle vise?

Predraže, ne može. Sve dok se ovde prenose tekstovi iz NSFM i slični zabavni sadržaji, taj pravilnik možeš da okačiš mačku o rep. Da ne kažem nešto vulgarnije.
i.cvorovic i.cvorovic 16:54 30.04.2009

Re: Dokle vise?

Sagovornicima se suprotstavjajte argumentima i činjenicama

Mislis bas onako kako ti uglavnom ne radis?
radojicic92 radojicic92 19:30 30.04.2009

Re: Dokle vise?

Sta sve nece da izmisle ovi Ameri?


ervetor ervetor 17:26 02.05.2009

Re: Dokle vise?

i.cvorovic
Ma Rusi da su pametni i da batale sve te balisticke nuklearne rakete...sve sto treba da urade da bi unistili Amere je da blokiraju proizvodnju i distribuciju "Prozaka" i ostalih antidepresiva. Za par meseci bi se populacija smanjila za 70%, sto od ubistava sto od samoubistava. Ostalih 30% ionako ne bi imali volje za zivotom.


Jes vala bas kao i kad bi nama ukinuli bensedine <_<
Sparkle Sparkle 15:20 30.04.2009

taman kad smo zaboravili, eto

nekoga da objavi kako je ustvari u pitanju svetska zavera, odavno nešto ovako neozbiljno u odnosu na tako važnu i ozbiljnu temu (a ne, ustvari, ovo je deo zavere, tako beše) nije objavljeno na blogu.

A vidim da se dežurni stručnjaci za sve već javljaju da kažu kako će verovatno neko i profitirati na pandemiji gripa, ma, to je sto posto američki odgovor na krizu. Što se Rusi nisu toga setili?, vapaj iz NSFM.
Spiridon Spiridon 15:38 30.04.2009

Re: taman kad smo zaboravili, eto

Sparkle
nekoga da objavi kako je ustvari u pitanju svetska zavera, odavno nešto ovako neozbiljno u odnosu na tako važnu i ozbiljnu temu (a ne, ustvari, ovo je deo zavere, tako beše) nije objavljeno na blogu.

A vidim da se dežurni stručnjaci za sve već javljaju da kažu kako će verovatno neko i profitirati na pandemiji gripa, ma, to je sto posto američki odgovor na krizu. Što se Rusi nisu toga setili?, vapaj iz NSFM.


slazem se 100 %

Mislim da bi bilo bolje kulirati ili (ako vec zelis da napises nesto) dati neke korisne informacije ili postaviti direktno pitanje.

primer:

mene interesuje ako Steva fasuje svinjski virus kako ce doktor to da provali. Uzme mu bris (u najboljem slucaju) , salje u Torlak, a Steva do tada zarazio pola komsiluka.

jos ako je išao šesnajom ...na slici Steva daje kontroloru kartu na pregled
drug.clan drug.clan 16:38 30.04.2009

Re: taman kad smo zaboravili, eto

Sparkle
nekoga da objavi kako je ustvari u pitanju svetska zavera, odavno nešto ovako neozbiljno u odnosu na tako važnu i ozbiljnu temu (a ne, ustvari, ovo je deo zavere, tako beše) nije objavljeno na blogu.

A vidim da se dežurni stručnjaci za sve već javljaju da kažu kako će verovatno neko i profitirati na pandemiji gripa, ma, to je sto posto američki odgovor na krizu. Što se Rusi nisu toga setili?, vapaj iz NSFM.A o kojoj teoriji zavere ti pricas?

Ajde sada da vidimo cinjenice i to bas one koje su objavili oni koji tvrde kako je ovo ozbiljna stvar i koje mozete naci na internetu na sajtovima skoro svih svetskih medija:

1. Ukupan broj obolelih za koji se smatra da su zarazeni ovim virusom je oko 2500 od cega 90% u Meksiku.

2. Broj umrlih za koje se sumnja da su umrli od upale pluca izazvane gripom ove vrste je 159. (A total of 159 people have died of pneumonia that may have been caused by the mutant H1N1 swine flu virus, Jose Cordova, the health secretary of Mexico) WHO potvrdila 9 smrtnih slucajeva izazvanih komplikacijama izazvanim ovim virusom.

3.od ukupnog broja za koji se veruje da je zarazen samo 1311 ostalo u bolnici ostali pusteni kuci zbog simptoma koji ne zahtevaju posebnu bolnicku negu

4. ne postoje dokazi da se virus lako siri sa coveka na coveka (mnogo primera gde je samo jedan clan porodice zarazen) a ukupan broj novih slucajeva u meksiku za koje se sumnja da su inficirani je oko 25 dnevno i ima tendenciju opadanja

5.od pocetka ove godine samo u USA od komplikacija izazvanih obicnim sezonskim gripom umrlo 13000

6. prosle godine u svetu umrlo izmedju 300 000 i pola miliona od komplikacija izazvanih obicnim gripom

7. WHO nije podizala niakve nivoe kada je u pitanju ogroman broj mrtvih uzrokovan obicnim gripom a u slucaju 160 nepotvrdjenih slucajeva "svinjskog gripa" alarm je podignut na nivo pandemije iako i sama WHO time krsi svoje definicije pandemije:
According to the World Health Organization (WHO), a pandemic can start when three conditions have been met:[1]
Emergence of a disease new to a population.
Agents infect humans, causing serious illness.
Agents spread easily and sustainably among humans.
Koji su uslovi ispunjeni?


I sada vi recite da panika nije namerno izazvana i da je zasnovana na naucnim nalazima. Kojim to naucnim nalazima?
Sparkle Sparkle 16:42 30.04.2009

Re: taman kad smo zaboravili, eto

Kojim to naucnim nalazima?


sigurno ne svedočenjima hrčka slobodana antonića i tekstom bivšeg boljševika.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 17:23 30.04.2009

Re: taman kad smo zaboravili, eto

A vidim da se dežurni stručnjaci za sve već javljaju da kažu kako će verovatno neko i profitirati na pandemiji gripa, ma, to je sto posto američki odgovor na krizu. Što se Rusi nisu toga setili?, vapaj iz NSFM.

stvarno ne znam na koga misliš.
drug.clan drug.clan 17:54 30.04.2009

Re: taman kad smo zaboravili, eto

Sparkle
Kojim to naucnim nalazima?


sigurno ne svedočenjima hrčka slobodana antonića i tekstom bivšeg boljševika.Zato oni koji podrzavaju paniku (kao i ti izgleda) barataju obilnim naucnim dokazima.

Pa 'ajde da vidimo bar neki dokaz?

Ili ce biti kao sa "antropogenim globalnim zagrevanjem" - nauka bazirana na konsenzusu a ne na dokazima!
corn mouth corn mouth 18:22 30.04.2009

Re: taman kad smo zaboravili, eto

"antropogeno globalno zagrevanje" je nauka bazirana na konsenzusu a ne na dokazima!


Da li bi bio ljubazan da detaljnije prodiskutujes ovu tvrdnju?
Floria Floria 23:36 30.04.2009

Re: taman kad smo zaboravili, eto

Drug.clan, svaka cast za realnu, razumnu analizu, i meni ovo sve nekako puno kontradiktornosti... Ali, oko uslova kada SZO proglasava pandemiju - zar ovaj prvi nije ispunjen?
Emergence of a disease new to a population.

Mada, kako mi izgleda, SVA TRI treba da budu ispunjena, ili gresim...
drug.clan drug.clan 13:14 01.05.2009

Re: taman kad smo zaboravili, eto

Floria
Drug.clan, svaka cast za realnu, razumnu analizu, i meni ovo sve nekako puno kontradiktornosti... Ali, oko uslova kada SZO proglasava pandemiju - zar ovaj prvi nije ispunjen?
Emergence of a disease new to a population.

Mada, kako mi izgleda, SVA TRI treba da budu ispunjena, ili gresim...


Da sva tri moraju da budu ispunjena, jer kada bi se za svaku novu bolest proglasavala epidemija svaki dan bi nam bio praznik :)

Da li bi bio ljubazan da detaljnije prodiskutujes ovu tvrdnju?


Evo hocu. Postoje dva "krunska dokaza" na kojima se bazira cela prica. Prvi je grafikon koji pokazuje kako oni kazu zavisnost izmedju necega sto oni zovu prosecna globalna temperatura i koncetracije CO2. Najpre sama definicija i kombinovanje merenja iz proslosti sa novim postupcima merenja prosecne globalne temperature ne zadovoljava osnovne naucne kriterijume a ni zdravu logiku. Pre 100 godina su globalnu temperaturu merili na znatno manjem broju mesta uglavnom u manjim gradovima dok danas mere na znatno vise mesta od kojih su se mnoga sada nasla u sred velikih urbanih celina koja dnevno zagrevaju koliko i cele drzave pre 100 godina. Onda tu i takvu temperaturu porede sa konectracijom CO2 tako sto uvek koncetraciju stave kao nezavisnu promenjivu tj. tvrde kako koncetracija uzrokuje zagrevanje a ne obrnuto. Sa druge strane recimo imamo nekoliko dokaza iz proslosti da je povecanje temperature izazivalo povecanje koncertacije CO2 link sto je cak veoma lako pokazati kao tacno jer je opste poznato da se u toplijoj vodi moze rastvoriti manje gasova poput CO2 tj zagrevanjem voda otpusta gasove .

Drugi "krunski" dokaz su matematicki modeli. Nase razumavanje klime, atmosfere i metereologije je jos uvek na takvom nivou da prica o modelima koji predvidjaju klimatske promene zvuci kao i prica o predvidjanju kretanja berze. Ako na ovo dodamo teoriju haosa i njenu "primenu" na meterologiju bice nam jasno da su ti modeli toliko uprosceni i skloni manipulaciji de ne mogu da se koriste kao dokaz ili sredstvo predvidjanja bilo cega. Malim promenam modela lako bi nacinili model takav da ce promena broja divljih svinja na goliji imati znacajan uticaj na klimu antartika. Osim toga modeli koji se spominju u proteklih 15 godina daju toliko razlicite rezultate (nekoliko stotina procenata razlike) da je svakome jasno da se radi u najblazem slucaju o nekompetentosti. Nauka jos uvek nije potpuno sigurna kako nastaje grom (postoje 4 znacajne teorije) a sa druge strane modeluju celu klimu planete - eto gromove sigurno nisu uvrstili u model.

Najvecu sumnju od svega ipak u meni stvara cinjenica da iako oko 600 naucnika ucestvuje u radu UN-ovog IPCC panela (koji stvara krunske dokaze i ostvaruje konsenzuz) samo 10% njih pristaje da potpise zavrsni izvestaj i to najvise onih koji su celu svoju karijeru stvorili bas na globalnom otopljavanju i imaju vrlo malo ili ni malo rezultata iz neke druge oblasti. Uostalom i oni sami kazu da je "antropogeno globalno otopljavanje" potvrdjeno "naucnim konsenzusom" a ne dokazima. U naucno metodu nesto poput "naucnog konsenzusa" i ne postoji a iz iskustva tokom istorij mozemo videti da svaki put kada je nesto doneseno konsenzusom nije bilo tacno.

Uostalom zar nije na onome ko uvodi drasticne mere koje ce celom svetu promenikti zivot (vecini na gore) da na nesumnjiv nacin dokaze da su te mere potrebne svrsishodne i efikasne pre nego sto zatrazi zrtvu od naroda.
Blade Runner Blade Runner 15:37 30.04.2009

Teorija zavere

Evo jedne vesti od pre nekoliko dana. Nestale 3 epruvete sa opasnim virusom iz vojne laboratorije u Merilendu.
Sparkle Sparkle 15:45 30.04.2009

Re: Teorija zavere

eto, lepo kaže NSFM, ma, uvek su bili na tragu nečeg velikog čemu mi, obični, jedva možemo i da nazremo početak. Sreća pa je tu Dušan, saće i drugi da se pridruže, da rasvetle celu konstrukciju zavere. Koliko će USA profitirati, kako će to uticati, na šta će se odraziti, ma pašće ti američki licimuri, kad tad. Samo malo strpljenja, pašće sila i nepravda pred argumentima NSFM. Sreća pa neću biti tu da to gledam. Ovo je stvarno dovoljno.
Blade Runner Blade Runner 15:54 30.04.2009

Re: Teorija zavere

Ja sam samo preneo vest. Sta ustvari ti hoces da kazes? Da epruvete nisu nestale? Posto izgleda da si ti od onih kojima je CNN zakon evo ti.
Sparkle Sparkle 16:17 30.04.2009

Re: Teorija zavere

Blade Runner
Ja sam samo preneo vest. Sta ustvari ti hoces da kazes? Da epruvete nisu nestale? Posto izgleda da si ti od onih kojima je CNN zakon evo ti.

kako si me provalio tako brzo, svaka čast, još malo pa si k'o dušan i ekipa iz nsfm, epruvete su ukradene, a onda je sumnjivi mrmot zavio čokoladicu u foliju, znam, rek'o mi antonićev hrčak.
Blade Runner Blade Runner 17:20 30.04.2009

Re: Teorija zavere

kako si me provalio tako brzo, svaka čast, još malo pa si k'o dušan i ekipa iz nsfm, epruvete su ukradene, a onda je sumnjivi mrmot zavio čokoladicu u foliju, znam, rek'o mi antonićev hrčak.

U tvom svetu iskricavi sve je moguce. Javi se kad prestanes da sparkle so bright, tad ce mozda i moci s tobom da se razgovara.
Dušan Maljković Dušan Maljković 17:36 30.04.2009

Re: Teorija zavere

eto, lepo kaže NSFM, ma, uvek su bili na tragu nečeg velikog čemu mi, obični, jedva možemo i da nazremo početak. Sreća pa je tu Dušan, saće i drugi da se pridruže, da rasvetle celu konstrukciju zavere. Koliko će USA profitirati, kako će to uticati, na šta će se odraziti, ma pašće ti američki licimuri, kad tad. Samo malo strpljenja, pašće sila i nepravda pred argumentima NSFM. Sreća pa neću biti tu da to gledam. Ovo je stvarno dovoljno.


Frank Furedi

Professor of Sociology at University of Kent, and author of Politics of Fear, Where Have All the Intellectuals Gone?, Therapy Culture, Paranoid Parenting and Culture of Fear.

Opasan neki fašista, zar ne? Sve sa mnom zajedno partiju fašističku da napravimo. Pa da nas Bog vidi.

Uzgred budi rečeno, nešto vam je gadno promaklo -- upravo je ovaj tekst protiv teorije zavere u vezi sa gripom i priča o tome na koji način je konstruisana reakcija u kulturi na ovaj tip bolesti, ali ne kao rezultat zavere, već kao rezultat više relativno nezavisnih faktora -- od nauke do popularne kulture.
antonacci antonacci 17:39 30.04.2009

Re: Teorija zavere

konstruisana reakcija u kulturi na ovaj tipbolesti,


Ali ta reakcija je sasvim prirodna, nije uopste konstruisana, mada sam siguran da mozete kriviti pop kulturu od Endija Vorhola do Zorice Brunclik za otprilike sve.

Prirodna je zato sto se ljudi plase necega na sta ne mogu da uticu, a pandemija bilo kakve bolesti sa brzim tokom spada u tu grupu. To je kao kad biste strah tokom bombardovanja '99 analizirali kao konstrukt. To je impuls za samoodrzanjem. Nista vise.
sladjamk sladjamk 15:48 30.04.2009

Ma dosta nam je panika i kriza,

ekonomskih, zdravstvenih vojnih. svi pisu samo o krizama . Pojavi se kriza za naftu pa iz nje iskoci vojna kriza. Ova proizvede ekononomsku krizu , pa za njom oda doleti politicka pa zdravstvena u vidu pandemija. Tako se radjaju jedna za drugom i taman jedna dozivi kulminaciju pojavi se druga koja nadjaca ludilo predhodne.
SVI PISU O KRIZAMA ALI SE NIKO NE BAVI ONOM NAJSUSTESTVENIJOM : O MORALNOJ KRIZI OD KOJE SVE I PROISTICE.
Zato daj da se mi bavimo sami sobom i svojim problemima. Dosta mi je bre ne zelim vise da zapadam u krize!
Kada uspemo da savladamo najpre svoje sopstvene ( nislim licne , pa porodicne) krize i tako redom onda ce i nestati jedna za drugom sve one druge ostale.

Aj sad me pustite da radim ono sto mogu da zavrsim i ono za sto sam kompetentana!

P.S. Umalo da zaboravim da dam preporuku. Tekst mi se zaista dopao bas zbog tona koji zraci iz njega .
mighty-padre mighty-padre 15:55 30.04.2009

Sta drugo?

Srbi samo o teoriji zavere,svi drugi su krivi.Kao ona dvojica Iz Mepotovaca na balkonu.
JJ Beba JJ Beba 16:09 30.04.2009

važna je galama...


...odavno nas je na to upozorio Kralj Ibi
Spiridon Spiridon 16:24 30.04.2009

Re: važna je galama...

JJ Beba

...odavno nas je na to upozorio Kralj Ibi


Evo i dokaza
JJ Beba JJ Beba 16:27 30.04.2009

Re: važna je galama...

Spiridon
JJ Beba

...odavno nas je na to upozorio Kralj Ibi

[url=http://www.ebaumsworld.com/video/watch/944833/]
evo i dokaza[/url]

ajd jope'
aaa to si stavio
hahahahhaha
ja mislila zorana u Važna je galama delu iz Ibija
hahahhaha

pa što jes' jes Vaaaažanaaa je g a l a m a
mirelarado mirelarado 16:29 30.04.2009

Re: važna je galama...

JJ Beba

...odavno nas je na to upozorio Kralj Ibi


Али смо ми тврди на ушима.


Filip2412 Filip2412 16:22 30.04.2009

...

eh pretece me JJ Beba sa slikom :)
JJ Beba JJ Beba 16:31 30.04.2009

Re: ...

Filip2412
eh pretece me JJ Beba sa slikom :)


pa kad sam je već kačila kod vasketa

di mi je maska?
Djenka Djavo Djenka Djavo 16:41 30.04.2009

Odlicna tema

Svake godine u SAD umre 36,000 ljudi od raznih vrsta gripa. U Svajcarskoj je ove godine umiralo oko 200 ljudi mesecno. I to se ne smatra pandemijom. A sad uporedite stanje u medicini u Meksiku i u Svajcarskoj.

Tresla se gora rodio se mis.

Ali ce oni na vrhu u medjuvremenu pokusati da ogranice prava gradjana (kao na primer pravo na javno okupljanje, strajk i protest) i da uvedu obavezne vakcinacije (obicno vakcinama proizvodjaca cije akcije poseduju sami, Ramsfeld poseduju Roche akcije, proizvodjaca Tamilfu-a, vakcine koja nije efekitvna ni protiv pticijeg ni protiv svinjskog gripa, koja na kraju krajeva nije efektivna ni protiv vecine "bezazlenih" vrsta gripa).

Moje je misljenje da je ova medijska-pandemija zapravo izazvana namerno zbog gore navedenih razloga. U srzi svega su moc i novac, kao i uvek u svetskoj politici. Mozda ima i elemenata zamazivanja ociju jer su protesti protiv oporezivanja i deljenja novca lopovima u SAD sve ucestaliji, pa vladajuca elita ovim zeli da odvrati paznju ljudi od ekonomskih pitanja (citaj "lopova koji se bogate na racun srednje klase".

Cuvajte se panike i nikako ne dozvolite da vam neko naredi da se vakcinisete. Vakcine protiv ovoga nema, mozete samo da nastradate.
drug.clan drug.clan 17:51 30.04.2009

Re: Odlicna tema

Ali ce oni na vrhu u medjuvremenu pokusati da ogranice prava gradjana (kao na primer pravo na javno okupljanje, strajk i protest)Naravno

Zar se nije isto desilo i sa terorizmom i ostalim "pretnjama"!

Ljudima treba oduzeti prava i uzeti novac a to je najlakse uraditi strahom.

Opet moram da citiram/parafraziram dva velika coveka:

FDR : "Only Thing We Have to Fear Is Fear Itself"
B. Franklin: "People willing to trade their freedom for temporary security deserve neither and will lose both."
Filip2412 Filip2412 17:02 30.04.2009

...

Mozda ima i elemenata zamazivanja ociju jer su protesti protiv oporezivanja i deljenja novca lopovima u SAD sve ucestaliji, pa vladajuca elita ovim zeli da odvrati paznju ljudi od ekonomskih pitanja (citaj "lopova koji se bogate na racun srednje klase".
Naravno. Medijske halabuke ovog tipa su melem za ushi svakog politicara. Kao i Global Warming recmio. Great distraction from the problems they should be actually working on...

sto ne znaci da prava opasnost nije realna... medjutim kako mi obicni ljudi da razlikujemo namernu medijsku buku od korisne informacije?
G r o f G r o f 17:09 30.04.2009

Ne paničite, brod je već potonu..

Mislim da je uporno ponavljanje rečenice, "Nema mesta za paniku", zapravo, širenje panike. To je naravno zakonom zabranjeno ali koga briga za to.
Već kod SARSA mi je bilo nešto sumnjivo, ali ipak, ko da poveruje da se neko sa takvim stvarima igra.
Na ptičiji grip nisam naseo. Odmah mi je bilo jasno da se radi o manipulaciji velikih razmera ali šta vredi kad to nisu videli i ostali, a da stvar bude gora, našao se u sred žarišta zaraze. Ako si slučajno kihnuo na javnom mestu, bio si u opasnosti da te pokupe specijalci sa škorpionima, a novinari su te istog trena proglasili zaraženim i mrtvim.
Gume na kolima bile su uvek čiste i dezinfikovane.
Kud god kreneš maskirana ekipa je cekala sa prskalicama i revnosno prskala gume. Nema veze što su ptice letele slobodno i što se nakon desetak dana videlo da od ptičijeg gripa nema ništa, uzeli smo od Jevrope pare i ima da ti gume budu čiste.
Da nije žalosno bilo bi smešno.
Svinjski grip je već previše. Peti stepen opasnosti, a jedna žrtva. Ko je tu lud?
Meksiko ne računam jer oni su inicijatori igre. Niko ne piše o stanju u Mexičkom zdravstvu, o starosnoj dobi umrlih, o redovnom broju umrlih od gripa. Ne samo se papagajski ponavljaju servirani podaci.
Na žalost, kada stvarno dodje pandemija biće daleko ubedljivija od ove lakrdije, a mi ćemo se smejati jer ćemo posle ovoliko prevara misliti da je sve lakrdija.
sladjamk sladjamk 17:12 30.04.2009

A " Drvo za klompe"?

Negde iz '80 cak je i dobio 1 nagradu ...... ma pojama nemam al je bio najdosadniji film koji sam ikad gledala.
antonacci antonacci 17:20 30.04.2009

Epidemiologija

Dakle ovako: analizom prethodnih epidemija i pandemija gripa u XX veku i ranije, pokazano je da svaki odredjen broj godina virus influence mutira na takav nacin koji mu omoguci da napravi pandemiju. Nemojte zaboraviti da je virus gripa najveci ubica u XX veku - vise je ljudi poginulo od virusa gripa nego od svih ratova koji su vodjeni.

Vreme za jos jednu pandemiju je doslo. Naravno, ona nece biti toliko snazna kao ove prethodne jer je zdravstveni sistem danas bolje organizovan nego ranije a i nauka je, naravno, neuporedivo dalje otisla.

Da li ce bas ovaj novi meksicki grip da bude taj koji ce izazvati pandemiju? Ne znam, ali se tako cini. To je mogao biti veoma lako i pticiji grip, ali zahvaljujuci blagovremenoj reakciji i prirodi same bolesti - to se nije dogodilo.

Opasnost je veoma realna, ali nema potrebe da se panici, jer panika nikome nije pomogla. Laici mogu da se informisu iz nekih manje sizofrenih izvora, recimo sa sajtova CDC-a ili WHO-a. I to je sve.

---

Sto se tice ovog teksta - presipanje iz supljeg u prazno.
odin2004 odin2004 19:56 30.04.2009

pandemija - teroristicki napad

A sad malo za one koji vole teorije zavere kao nacin za razbibrigu.

Od 159 smrtnih slucajeva samo je sedam od "Krmeceg" gripa ostalo je od drugih boljki grip ih je samo dokusurio.
Svih sedam je u Meksiku, decak koji je umro u USA je dosao iz Meksika da se leci (ali je WHO/SZO proglasila 5 stepen uzbune zbog smrti u dve zemlje).
Svi koji su bili bilo kakvim poslom u Meksiku su pozitivni, od 109 MILIONA meksikanaca samo ih je oko 3000 pozitivno!
Pozitivni i bolesni se cak i ne hospitalizuju (a ne da se stavljaju u karantin, sto bi se predpostavilo kod tako strasne boljke) vec se pustaju kuci na lecenje.
WHO/SZO sem sto svaki dan podize stepene ne cini ista drugo.
Jedini lek je Tamil Flu.
Tamil Flu se koristio protiv Pticjeg gripa koji se pojavio 2003 godine. rok trajanja rezervi Tamil Flu-a je 5 godina iliti istice najkasnije Avgusta 2009.
I za kraj najsladje: Donald Rumsfeld was appointed chairman of Gilead Sciences, Inc. Dr. Joseph Mercola [link] reports, Gilead Sciences owns the intellectual rights to Tamil Flu and stands to profit as a result of the bird flu scare.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 21:04 30.04.2009

Re: pandemija - teroristicki napad

I za kraj najsladje: Donald Rumsfeld was appointed chairman of Gilead Sciences, Inc. Dr. Joseph Mercola [link] reports, Gilead Sciences owns the intellectual rights to Tamil Flu and stands to profit as a result of the bird flu scare.


kao prvo na databasi Hoover (koja se updejtuje redovno) ne postoji informacija da je Rumsfeld chairman Gilead Sciences, a kao drugo ja kolko vidim stock value ide malo nadole. Osim toga nisu oni sami napravili ovaj lek vec zajedno sa Hoffmann-La Roche Inc. Evo na primer ovde mozete da procitate press release

http://www.gilead.com
COMPANY RECORD TOOLS

Stock quote:
Detailed Quote (NASDAQ (GS): GILD)
Latest
(04/30/09 14:25:51 EST) Change ($) Change (%) High Low
$45.15 Decreased by -1.8150 Decreased by -3.8650 % $47.48 $45.12


A evo i spisak ljudi koji su na visokim funkcijama. Nema Rumsfelda, sorry

Officers & Employees for Gilead Sciences, Inc.

Chairman and CEO John C. Martin
Age 57, $1,146,261 salary, $10,998,006 total compensation

President and COO John F. Milligan
Age 48, $727,988 salary, $5,187,437 total compensation

SVP and CFO Robin L. Washington
Age 46, $329,811 salary, $1,166,870 total compensation

EVP Research and Development and Chief Scientific Officer Norbert W. Bischofberger
Age 53, $653,798 salary, $4,390,994 total compensation

EVP Commercial Operations Kevin Young
Age 51, $557,505 salary, $4,364,971 total compensation

SVP and General Counsel Gregg H. Alton
Age 43, $493,338 salary, $2,682,789 total compensation

SVP Manufacturing and Operations Anthony D. Caracciolo
Age 54

SVP International Commercial Operations Paul Carter


SVP Development Operations Andrew Cheng


SVP Cardiovascular Therapeutics Seigo Izumo


SVP Research William A. Lee
Age 53, $363,333 salary, $202,028 bonus

SVP Commercial Operations, North America James R. Meyers
Age 44

SVP Respiratory Therapeutics A. Bruce Montgomery
Age 54

SVP Corporate Development John J. Toole
Age 55

SVP Pharmaceutical Development and Manufacturing Taiyin Yang
Age 55

VP Human Resources Kristen M. Metza
Age 49

Media Relations Amy Flood


Senior Director, Investor Relations Susan Hubbard


Director Media Relations Nathan Kaiser


Board Members
Chairman and CEO John C. Martin
Age 57, $1,146,261 salary, $10,998,006 total compensation

Director Paul A. Berg
Age 82

Director John F. Cogan
Age 61

Director Étienne F. Davignon
Age 76

Lead Director James M. Denny
Age 76

Director Carla A. Hills
Age 75

Director John W. Madigan
Age 71

Director Gordon E. Moore
Age 80

Director Nicholas G. (Nick) Moore
Age 67

Director Richard J. (Rich) Whitley
Age 63

Director Gayle E. Wilson
Age 66
drug.clan drug.clan 22:43 30.04.2009

Re: pandemija - teroristicki napad


Rumsfeld je licno prodao patent za tamiflu kompaniji Roche i bio pre pozicije vojnog ministra clan borda Gileada a potom samo akcionar.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 23:23 30.04.2009

Re: pandemija - teroristicki napad

drug.clan

Rumsfeld je licno prodao patent za tamiflu kompaniji Roche i bio pre pozicije vojnog ministra clan borda Gileada a potom samo akcionar.

tačno da je bio član boarda Gileada od 1988 pa sve do 2001 kad je napustio to mesto jer je postao secretary of state. i tačno je da je bio i chairman al nije sad tamo već 8 godina. inače dok je bio član tog boarda on je bio član boarda mnogih drugih kompanija kao na primer: ABB AB; Gulfstream Aerospace Corp.; Kellogg; Metricom, Inc.; Sears, Roebuck and Co. and Tribune Company.
Ja ga ne volim jer je isto bio umešan i u sve igre oko GMO i rBgh itd, al dal je on lično prodao patent to ne znam. ako imaš info pri ruci daj molim te linkuj jer me zanima. hvala.
drug.clan drug.clan 00:03 01.05.2009

Re: pandemija - teroristicki napad

njanja_de.manccini
drug.clan

Rumsfeld je licno prodao patent za tamiflu kompaniji Roche i bio pre pozicije vojnog ministra clan borda Gileada a potom samo akcionar.

tačno da je bio član boarda Gileada od 1988 pa sve do 2001 kad je napustio to mesto jer je postao secretary of state. i tačno je da je bio i chairman al nije sad tamo već 8 godina. inače dok je bio član tog boarda on je bio član boarda mnogih drugih kompanija kao na primer: ABB AB; Gulfstream Aerospace Corp.; Kellogg; Metricom, Inc.; Sears, Roebuck and Co. and Tribune Company.
Ja ga ne volim jer je isto bio umešan i u sve igre oko GMO i rBgh itd, al dal je on lično prodao patent to ne znam. ako imaš info pri ruci daj molim te linkuj jer me zanima. hvala.Kada je te 1996. godine prodat taj patent ramsfeld nije bio samo clan borda vec president i najveci shareholder Gileadate te je stoga jasno da je to njegova odluka i korist
Kazezoze Kazezoze 09:34 01.05.2009

Re: pandemija - teroristicki napad

ako imaš info pri ruci daj molim te linkuj jer me zanima. hvala.

evo jedan od linkova u kojem se tvrdi da je rumsfeld zaradio na lazhnoj ptichjoj gripi milion dolara.
kada se otkrilo da je ramsfeld upetljan u zaradu na ptichjem gripu, grip se odjednom povukao.
tako ce biti i sa ovim prasecim, koji vishe i nije praseci jer takav grip ne postoji.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 20:45 01.05.2009

Re: pandemija - teroristicki napad

hvala kaz. nasla sam i neke government documents po ovom pitanju pa mi je dan skroz ulepsan
my world my world 20:21 30.04.2009

dramatizacija?

Dobro je sto narod danas moze da se informise o bolestima
i za to ne treba kriviti nikoga,vec biti zahvalan.
Ili ima onih koji bi vise voleli
"umro Milojko"
"a sta mu bide,mlad coek?"
"ma bacilo ga u neznane"
iz neznanja
Dawngreeter Dawngreeter 22:18 30.04.2009

Pa da

U principu se slazem da mesta panici nema, osim u slucajevima kada ima. Tada ima. A inace ne.
Floria Floria 23:55 30.04.2009

Re: Pa da

U principu se slazem da mesta panici nema, osim u slucajevima kada ima. Tada ima. A inace ne.A je l' ima neko strucan da kaze kako cinjenica da nam stize LETO moze da utice na ovaj virus i njegovo sirenje? Mislim, oduvek se grip pojavljivao zimi (bar na ovim nasim prostorima), valjda mu takve atmosferske prilike pogoduju...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana