Šesti sastanak u ministarstvu

Krugolina Borup RSS / 30.04.2009. u 15:47

Dođemo mi na portirnicu. (Grip... grip... grip... grip... grip... grip... grip...) Stanemo u red pred lift. (Grip... grip... grip... grip... grip... grip... grip...) Uđemo u lift. (Grip... grip... grip... grip... grip... grip... grip...) Počnemo sastanak, ali malo-malo, pa nas prekidaju hitnim pozivima, pitanjima... (Grip... grip... grip... grip... grip... grip... grip...) Stoga smatram da je prigodno ovaj blog početi opuštajućom muzičkom numerom, da umanjimo stres:

 

Što se tiče posla kojim smo došli, vesti su uglavnom dobre!

1. Prisustvo oca deteta na porođaju

Ministarstvo je pre tri nedelje, uz oznaku HITNO uputilo zahtev različitim stručnim službama da daju svoje mišljenje o prisustvu oca deteta porođaju, zasnovano na evidence-based istraživanjima. Naravno, očekujemo pozitivno mišljenje, nakon čega bi ministarstvo zdravlja predložilo da porodilišta to uvedu kao standardnu uslugu koja se neće i ne sme naplaćivati.

2. Predlog projekata obučavanja dula

S obzirom da se kao najčešći razlozi nemogućnosti puštanja očeva u porođajnu salu navode nedostatak privatnosti, tj. nepostojanje odvojenih prostorija za porođaj, izneli smo gospođi Ivani Mišić predlog da ministarstvo zdravlja, u sred svetske ekonomske krize, otvori nova radna mesta preko specijalnog programa samozapošljavanja trenutno nezaposlenih babica i pedijatrijskih sestara. Ideja je da se istima ponudi određena do-kvalifikacija preko kurseva koji bi bili organizovani u Zavodu za zapošljavanje, a na kojima bi se na osnovu već postojeće svetske prakse, one obučavale za ulogu dule - žene koja porodilji pruža emotivnu i psihičku podršku prilikom porođaja. Naš predlog je da nakon dokvalifikacije, dule budu "vezane" za Domove zdravlja, u kojima porodilje i vode trudnoću, gde bi preko posebnih kurseva nudile svoje usluge. Te usluge bi se plaćale kao vanstandardne, i stajale bi na raspolaganju onim ženama koje iz bilo kog razloga ne žele da pored sebe na porođaju imaju supruga, ali žele neku vrstu podrške. Naš predlog je razrađen do detalja, sa sve finansijskim tokovima koji treba da onemoguće bilo kakve malverzacije. Insistiramo na tome da se u ovaj program mogu uključiti samo nezaposlene babice i pedijatrijske sestre, kojima bi to bilo jedino zanimanje.

Gospođi Ivani Mišić ovaj se predlog svideo, te nas je zamolila da napravimo jedan predlog pilot-projekta, na osnovu koga bi se u jednom Domu zdravlja ova ideja eventualno testirala s jednom manjom grupom početno obučenih dula.

3. Razgovor s lekarskom dijasporom u Oslu

Gospođa Mišić nam je ispričala kako su tokom nedavne posete Oslu ona i ministar imali tročasovni susret s našim lekarima koji rade u Norveškoj. Tom prilikom su razmenjivali mišljenja i informacije o zdravstvenoj praksi kod nas i kod njih. Skoro svi prisutni lekari, kako nam reče gospođa Mišić, čuli su za "Majku hrabrost" i redovno prate akciju. Pitala ih je za praksu prisustva očeva porođaju. Kao odgovor su čuli da žene u Norveškoj na porođaj imaju pravo ne samo da povedu oca deteta, ne samo majku, sestru, drugaricu, već maltene bilo koga s ulice! Pitala ih je gospođa Mišić i za praksu vađenja briseva i analize stolice, kao uslova da uđu u porođajnu salu. Odgovor naše lekarske dijaspore (Bog ih blagoslovio!) bio je: "To su gluposti!"

4. Izabrani ginekolog kao vanstandardna usluga

Ova priča još nije gotova. Istina, ova mera nije odobrena, ali se nije potpuno odustalo od njenog uvođenja. Ako je za utehu, naše primedbe na tu meru ozbiljno su uzete u razmatranje, i čine se napori da se izbegnu mogući problemi na koje smo ukazali (na primer, pitanje garancije da će se zvanično plaćeni izabrani ginekolog stvarno i pojaviti na porođaju ukoliko mu se povrh toga ne tutne i nešto na crno u džep). Najnoviji radni predlog mere svodi se na sledeće:

a) biranje ginekologa jeste vanstandardna usluga, jer lekar dolazi mimo svog radnog vremena; kao takva nije i ne može biti pokrivena obaveznim zdravstvenim osiguranjem;

b) cena izbora ginekologa: 50.000 dinara (tj. praktično uvođenje dosadašnjih 500 nezvaničnih eura mita u legalne tokove), od čega bi ustanovi ostajalo 10.000 dinara, a ginekologu išlo 40.000 dinara

c) ginekolog se može izabrati samo ako on pristane na to, to jest ako se on i porodilja o tome dogovore; u tom slučaju, potpisuju određeni ugovor, a porodilja uplaćuje 50.000 dinara porodilištu

d) ukoliko se ginekolog ne pojavi na dogovorenom porođaju, porodilji se vraća uplaćenih 50.000 dinara, a lekar se kažnjava odbijanjem 50.000 dinara od plate

e) postavilo se pitanje šta biva sa tih 50.000 kaznenih dinara; originalna ideja je bila da to ostane porodilištu; mi smo predložili da bi bilo fer tu sumu podeliti između porodilje i ustanove - da porodilja dobije neku nadoknadu za uslugu na koju je računala, a koja joj nije pružena; taj naš predlog nije naišao na otpor, i ući će u razmatranje

Volela bih od vas čuti šta mislite o ovakvom mogućem scenariju? Meni se lično čini ok, ali možda ne vidim sve moguće konsekvence jasno? Jedino što je jasno jeste da postoji opasnost da se uvođenjem ove mere žene počnu "vaspitavati" od strane lekara da pošto-poto moraju da nađu te novce, inače će proći ko bose po trnju s dežurnom ekipom. Međutim, s obzirom da je iznos od 50.000 dinara izuzetno visok, ne verujem da će biti ogromne navale, a s druge strane - pušanjem očeva u porodilišta i eventualnom obukom dula koje bi bile pored žene koja se porađa s dežurnom ekipom - žene ipak imaju alternativni izvor neke sigurnosti. Možda bi istovremeno morala da se ponudi i mogućnost izbora babice, a ne samo lekara? Ne znam, razmišljam naglas, volela bih čuti vaše mišljenje i stav o svemu.

Inače, do sada je zahtev za ovu meru stigao samo iz Narodnog fronta. Iako je "Politika" objavila intervju s načelnikom porodilišta Dr Dragiša Mišović, u kome je on najavio da će i oni tražiti uvođenje iste mere, do sada u ministarstvo od njih takav zahtev nije stigao.

Ova mera, ako bude i uvođena, neće biti uvedena dok se ne raščisti pitanje prisustva oca porođaju.

5. Anketa o zadovoljstvu porodilja

Martovski uzorak prikupljenih anketa se udvostručio. Dakle, prebacivanje distribucije anketnih listića na patronažnu službu se pokazalo kao uspešno. Napisaću poseban blog o detaljnim rezultatima, ali kratak pregled najvažnijih bi izgledao ovako:

a) u uzorku se povećao broj visokoobrazovanih žena iz gradskih sredina

b) sve ocene zadovoljstva uslugom su u padu (statistički značajnom)

c) procenat carskog reza opada

6. Izbor porodilišta

Reče ministar u emisiji "Uvećanje" u kojoj smo zajedno gostovali da porodilja može da bira porodilište. Par nedelja kasnije, prilikom posete porodilištu u Pančevu, čuli smo od zaposlenih da Fond to ne priznaje, izuzev u hitnim slučajevima. Na današnjem sastanku smo tražili pojašnjenje. Ispostavilo se da se porodilište ipak ne može birati, izuzev u Beogradu, gde na jednoj teritoriji postoji više njih.

Naravoučenije: ne verujte svemu što vidite na televiziji!

 



Komentari (164)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

AlexDunja AlexDunja 16:06 30.04.2009

:)


ipak se krece, kru!
nimulid nimulid 16:09 30.04.2009

Re: :)

Velika podrska tebi i tvom radu
maca22 maca22 16:26 30.04.2009

Re: :)

Bravo Krugolina. Svaka cast.
maca22 maca22 16:25 30.04.2009

Jedno pitanje

Razumela sam da prilikom prodjaja moze da se odabare da prisustvuje ili otac, ili dula.
A zasto je ili-ili? Zato ne bi mogli oboje? Nekako mi njih dvoje ne vrse istu funkciju.
Krugolina Borup Krugolina Borup 16:29 30.04.2009

Re: Jedno pitanje

Pa, i to što kažeš.
NIje mi prosto palo na pamet.
Ne vidim zašto bi jedno isključivalo drugo.
maca22 maca22 16:37 30.04.2009

Re: Jedno pitanje

Krugolina Borup
Pa, i to što kažeš.
NIje mi prosto palo na pamet.
Ne vidim zašto bi jedno isključivalo drugo.

Mozda bi mogli reci da porodilja pravi guzvu.
Ali kao kontra odgovor mislim da s obzirom na belu kugu ipak da nemamo toliko zakrcene i prepunjene bolnice zahtevnim porodiljama.
maca22 maca22 16:30 30.04.2009

Izabrani ginekolog - vanstandardna usluga

Međutim, s obzirom da je iznos od 50.000 dinara izuzetno visok, ne verujem da će biti ogromne navale,

Moj utisak je da bandidosi racunaju da je zdravlje, a pre svega novi zivot nesto u sta su ljudi spremni da uloze i pozajme, te da ce pritisak biti povecan i da ce ljudi, do kraja, nekako davati to. I mozda sada jos u vecem broju, ukoliko "žene počnu "vaspitavati" od strane lekara da pošto-poto moraju da nađu te novce, inače će proći ko bose po trnju s dežurnom ekipom."

EDIT: svaka cast za kaznenu meru ako se doc ne pojavi.
Krugolina Borup Krugolina Borup 16:36 30.04.2009

Re: Izabrani ginekolog - vanstandardna usluga

Ma, to i mene brine, Maco.
Zato bih i volela da ovde na blogu "izdumamo" to što više, da odmerimo za i protiv, eventualno dobijemo još neku ideju kako to da se popravi...

EDIT: svaka cast za kaznenu meru ako se doc ne pojavi.


Mislim da je to smislio dr Stanojević - tako da zasluga za to ne ide nama, nego njemu.
niccolo niccolo 16:48 30.04.2009

Re: Izabrani ginekolog - vanstandardna usl

eventualno dobijemo još neku ideju kako to da se popravi...

Možda da se ograniči broj puta koji jedan ginekolog može da dođe van radnog vremena mesečno?
maca22 maca22 17:05 30.04.2009

Re: Izabrani ginekolog - vanstandardna usl

niccolo
Možda da se ograniči broj puta koji jedan ginekolog može da dođe van radnog vremena mesečno?
Nisam razumela na koji nacine bi to pomoglo?
A mislim da to ima lose efekte. Ako ja imam termin, recimo u avgustu, ja hocu mog lekara za kog znam da je dobar... i ne zanima me sto jos tri zene imaju termin istog meseca.
Necu da me prisiljavaju da idem kod derzurne, ili nekog levaka kojeg niko ionako nece.
niccolo niccolo 17:09 30.04.2009

Re: Izabrani ginekolog - vanstandardna usl

A koja žena onda ne bi tražila svog lekara, pa se brinemo da bi ih oni nagovarali?
maca22 maca22 18:14 30.04.2009

Re: Izabrani ginekolog - vanstandardna usl

niccolo
A koja žena onda ne bi tražila svog lekara, pa se brinemo da bi ih oni nagovarali?

Pa ne mislim da bi je nagovarali, vec losim tretmanom kod dezurne ekipe prisiljavali da plati onda i losem kolegi porodjaj (jer je njen kojeg bi iance izabrala ispunio kvotu).
Losem kolegi kojem ne zeli da placa, ali bolje i to nego "bos po trnju"...
niccolo niccolo 18:42 30.04.2009

Re: Izabrani ginekolog - vanstandardna usl

Ali ti sama kažeš ja hoću svog lekara i baš me briga za sve ostalo. Pošteno je pretpostaviti da i ostale slično razmišljaju. Onda na kraju ispadne da će sve dragovoljno da plaćaju izabranog lekara...Moraš da imaš u vidu šta nam je bilo polazno osnova, a to je da li vanstandardna usluga od 50.000 ima svoje loše strane. Meni na osnovu svega ovoga izgleda kao da je ta ideja ok, jer problem nije u plaćanju već u tome što ima i loših i dobrih, pa ako ne platiš dobrom porađaće te loš. Ako bi se poboljšao kvalitet lekara, onda bi bilo svejedno koji te porađa pa ne bi bilo potrebno ni da plaćaš, odnosno plaćala bi samo ako baš želiš da te taj neki konkretni porađa, ali bi tada ta tvoja želja bila pre svega iz nekih drugih razloga, a ne samo zbog njegove stručnosti...
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:21 30.04.2009

Re: Izabrani ginekolog - vanstandardna usl

Možda da se ograniči broj puta koji jedan ginekolog može da dođe van radnog vremena mesečno?


Ovo ima logiku samo dotle dokle štiti lekara od kolapsa zbog nespavanja.
Ali, to valjda i on sam može da odredi - šta mu je limit, te da pristane samo na onoliki broj vansmenskih porođaja mesečno za koliko je kadar fizički podneti.
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:25 30.04.2009

Re: Izabrani ginekolog - vanstandardna usl

Meni na osnovu svega ovoga izgleda kao da je ta ideja ok, jer problem nije u plaćanju već u tome što ima i loših i dobrih, pa ako ne platiš dobrom porađaće te loš.


Pa, ne verujem da je tu presudna podela na dobar/loš, nego na onaj u koga imam poverenja/nemam poverenja.

Mislim, mene kod ovog izbora ginekologa više brine upravo mogućnost da žena izabere jednog od onih 20 do 30 nedovoljno stručnih ginekologa koje dr Stanojević stalno pominje da su mu na platnom spisku, a neće da kaže koji su!

Međutim, i to sam priupitala u ministarstvu. Praviće se i tu razlika i selekcija, imaju oni neke načine da ocene "stručnost i iskustvo", valjda po broju izvedenih procedura ovoga ili onoga u određenom periodu, štatijaznam, drugačije je to za svaku posebnu lekarsku specijalizaciju... te oni koji ne ispune te uslove, neće ni moći da budu birani. Dakle, vodiće se računa i o tome.
scabies scabies 22:29 30.04.2009

Re: Izabrani ginekolog - vanstandardna usl

mene kod ovog izbora ginekologa više brine upravo mogućnost da žena izabere jednog od onih 20 do 30 nedovoljno stručnih ginekologa koje dr Stanojević stalno pominje
Pa zar taj rizik ne postoji i kad se ne plati? Stvarno ne razumem.
Ti ljudi vec rade tamo. Ako ni do sada nista nisu nikad radili sami (u sta ne verujem) zasto bi ih sad neko pustio? Mislim-sigurno ih drStanojevic nece pustiti-mozes da se opustis sto se tih iz Fronta tice.
maca22 maca22 23:51 30.04.2009

Re: Izabrani ginekolog - vanstandardna usl

scabies
mene kod ovog izbora ginekologa više brine upravo mogućnost da žena izabere jednog od onih 20 do 30 nedovoljno stručnih ginekologa koje dr Stanojević stalno pominje
Pa zar taj rizik ne postoji i kad se ne plati? Stvarno ne razumem.
Ti ljudi vec rade tamo.

I to i ovo me brine:
"žene počnu "vaspitavati" od strane lekara da pošto-poto moraju da nađu te novce, inače će proći ko bose po trnju s dežurnom ekipom."

acky acky 00:05 01.05.2009

Re: Izabrani ginekolog - vanstandardna usl

jedna od glavnih razlika platiš-ne platiš
je to što onog kod platiš prethodno upoznaš, ma koliko to bilo malo, možda i samo pri sklapanju "ugovora"
dok onog koga ne platiš vidiš prvi put kad si već u procesu, i onda treba da sarađuješ, sa potpuno nepoznatom osobom, s kojom te ne veže nikakav odnos

ovo se takođe odnosi i na babice, koja najčešće treba više da ti "pravi društvo",
pa meni, gledajući dole objašnjenje by lucidalina pre bi trebalo da se plati prisustvo babice, a doktor, koji ti zapadne, jer, babica mi se čini da će pre da poboljšava komunikaciju između porodilje i doktora, nego što će doktor relaciju porodilja-babica.

Dakle, možda pre plaćati dolazak babice, ne znam, čini mi se da je njih više, tako da bi bile i manje opterećene tim dolascima
Ovo bi istina bio baš-baš udarac ne ego doktora
Posle toga mi deluje OK ono rešenje gde su babica i doktor u timu, što ipak, onda zahteva dolazak dve osobe, a to je već komplikovanije...(i skuplje)

Ovo sve naravno ukoliko ta priča sa dulama naiđe na poteškoće...
A to je ipak najbolje rešenje: osoba dovoljno i "tvoja" i "njihova" da stvari idu svojim tokom....

Eh kad bi moglo sve:da izaberemo i ginekologa i babicu, i dulu, i da prisustvuje i otac...
e, da i epidural ( a da pritom ne moraš da se zadužiš do kraja života )
Dr M Dr M 00:30 01.05.2009

Re: Izabrani ginekolog - vanstandardna usl

Eh kad bi moglo sve:da izaberemo i ginekologa i babicu, i dulu


...i drzavu...
acky acky 00:46 01.05.2009

Re: Izabrani ginekolog - vanstandardna usl

...i drzavu...




...kad smo već krenuli da maštamo
NNN NNN 00:46 01.05.2009

Re: Izabrani ginekolog - vanstandardna usl

Evo što bi ograničavanje broja "vanstandardnih porođaja" na mesečnom nivou bilo još dobro:
Tačan termin porođaja se nikad ne može unapred znati precizno, pa lekar koji bi se "zaleteo" i uzeo previše obaveza na sebe, lako bi mogao doći u mogućnost da ne može da ispuni ugovorenu obavezu i morao bi da plaća penale (a time bi poništio svoj uspešni dodatni rad).
Ograničenjem broja "vanstandardnih porođaja" po lekaru bi se štitili i interesi pacijenata (da ne dođu u situaciju da im se lekar ne pojavi) i lekari (da ne rade prekovremeno za dž).
maca22 maca22 00:57 01.05.2009

Re: Izabrani ginekolog - vanstandardna usl

Ja ne vidim sta je tu dobro.
I po dmovima zdravlja postoje izabrani lekari. Ako tamo biram, zasto ne bih birala i u porodilistu? Ako je dobar, pa naravno da ce kod njega biti guzva. Ne znam zasto polazimo od toga da taj izbor zavisi od samog lekara, pa se on "zalece", a ne od potraznje?

NNN
Ograničenjem broja "vanstandardnih porođaja" po lekaru bi se štitili i interesi pacijenata (da ne dođu u situaciju da im se lekar ne pojavi) i lekari (da ne rade prekovremeno za dž).

Ne vidim kako time stite interesi pacijenta od nepojavljivanja? Valjda se stite time sto placa penale. I neka ima samo dve zene, mogu da mu se preklope.
maca22 maca22 01:09 01.05.2009

Re: Izabrani ginekolog - vanstandardna usl

niccolo
Ali ti sama kažeš ja hoću svog lekara i baš me briga za sve ostalo.

Ne. Ja pricam nesto drugo.
Polazana osnova u nasoj prici je strah da ce zene kod dezurne ekipe prolaziti kao "bos po trnju" e da bi ih naterali da placaju.
E pa ne vidim kako ce ogranicavanje broja porodjaja kod lekara, spreciti taj maltretman kod dezurnih.
Samo je prisliti da ode i nekom drugom lekaru kojeg nije ni htela i jos mora da ga placa...
niccolo niccolo 07:54 01.05.2009

Re: Izabrani ginekolog - vanstandardna usl

Polazana osnova u nasoj prici je strah da ce zene kod dezurne ekipe prolaziti kao "bos po trnju" e da bi ih naterali da placaju.E pa ne vidim kako ce ogranicavanje broja porodjaja kod lekara, spreciti taj maltretman kod dezurnih.

Ja mislim da na ovom blogu nije bio naš cilj da sprečavamo maltretman kod dežurnih nego da vidimo da li postoje neke slabosti toga da izabrani lekar bude vanstandardna usluga koja se plaća 50.000.

Evo kako ja to vidim. Ili možeš da odeš da se porodiš kod dežurne ekipe ili možeš da platiš svog lekara? Da li postoji treća opcija? Ako ne postoji, onda nema opasnosti da će neko da vaspitava nekoga da plati iz prostog razlika što će velika većina žena (ako ne i sve) želeti da ih porađa njihov lekar (u koga imaju poverenja) a ne dežurna ekipa u koju nemaju poverenja (osim ako to da je dežurna ekipa loša nije laž koju lekari smišljeno plasiraju).

Ovako ispada da se mi sa jedne strane plašimo da će lekari vaspitavati porodilje da plate i na taj način da zloupotrebe ovo novo pravilo (pa razmišljamo kako da ga unapredimo), a sa druge strani mi sami nemamo poverenja u dežurne ekipe i platili bi da bi nam došao naš lekar Ako smo sami unapred spremni da platimo, šta ima ko da nas vaspitava?

P.S. Nvala NNNu na pojašnjenju onoga što sam imao na umu kad sam predlagao ograničenje broja.
Krugolina Borup Krugolina Borup 10:39 01.05.2009

Re: Izabrani ginekolog - vanstandardna usl

Ograničenjem broja "vanstandardnih porođaja" po lekaru bi se štitili i interesi pacijenata (da ne dođu u situaciju da im se lekar ne pojavi) i lekari (da ne rade prekovremeno za dž).


Ja mislim da to i jeste nekako ograničeno, mada nisam 100% sigurna i moram da proverim.
Naime, taj "izbor ginekologa" u stvari se vodi kano onaj čuveni "dopunski rad" što je uveden, valjda, od decembra prošle godine. A koliko ja znam, tačno je definisano koliko sati tog dopunskog rada lekar može da ima.
Dakle, to ću još da proverim.
Dobro je da postavljamo sva ova pitanja, da se podsetimo šta sve da ih pitam, da nam bude potpuno jasno kako to ima funkcionisati. I nama i lekarima koji čitaju blog. (Pozdrav. )
maca22 maca22 15:23 01.05.2009

Re: Izabrani ginekolog - vanstandardna usl

niccolo
Ako smo sami unapred spremni da platimo, šta ima ko da nas vaspitava?.

Jel ti to znas kao cinjenicu?
Ja mislim da uopste nismo ni spremni, ni voljni da placamo, vec to nastaje tek kao posedica nepoverenja u dezurne.
niccolo niccolo 15:31 01.05.2009

Re: Izabrani ginekolog - vanstandardna usl

Ja mislim da uopste nismo ni spremni, ni voljni da placamo, vec to nastaje tek kao posedica nepoverenja u dezurne.

Ok, ovako idemo u krug. Hajde ti definiši šta je predmet razgovora, pa da tek onda nastavimo dalje. Ja sam razumeo da pričamo o tome da li je ova nova mera dobra i da li ima nekih loših strana. Očigledno da ne govorimo o istim stvarima, pošto činjenica da žene nemaju poverenja u dežurne nema nikakve koristi za razgovor u kome sam ja mislio da učstvujem, jer nam ne rešava (niti doprinosi rešavanju) pitanja da li je ideja o izabranom lekaru dobra i koje su joj loše strane...
rastinjak rastinjak 16:33 30.04.2009

Pomak

Bravo, ovo mi se već dopada, pogotovo 2.
Krugolina Borup Krugolina Borup 16:34 30.04.2009

Re: Pomak

I ćorava koka nabode poneko zrno.
rastinjak rastinjak 16:38 30.04.2009

Re: Pomak

Da li si pokušala da kontaktiraš pokrajinsku administraciju? Imaju neke zanimljive programe u koje bi mogla da se uklopi priča o dulama.
nimulid nimulid 16:42 30.04.2009

Re: Pomak

pogotovo 2.


Zar to vec nije posao babice? Iz iskustva znam da je njihova uloga da vredjaju porodilje, ali sam ipak mislila da je njihova prvobitna namena pruzanje podrske u svakom smislu
maca22 maca22 16:47 30.04.2009

Re: Pomak

nimulid
pogotovo 2.

Zar to vec nije posao babice? Iz iskustva znam da je njihova uloga da vredjaju porodilje, ali sam ipak mislila da je njihova prvobitna namena pruzanje podrske u svakom smislu

To i mene malo zbunjuje. Bice dovedena svoja dula...a sta ce onda, na sve to i (eventualno) izabrana babica?
rastinjak rastinjak 17:55 30.04.2009

Re: Pomak

Babica je babica, ona ima svoju ulogu kao i lekar, Dula opet ima svoju bitnu ulogu, koja svakako nije da obavlja čin porodjaja umesto babice
maca22 maca22 18:10 30.04.2009

Re: Pomak

I koja je razlika tacno?
rastinjak rastinjak 18:56 30.04.2009

Re: Pomak

Zar si zaboravila ? link
nimulid nimulid 19:43 30.04.2009

Re: Pomak

To je u redu. Ali ipak mislim da prisustvo oca igra glavnu ulogu
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:27 30.04.2009

Re: Pomak

Zar to vec nije posao babice?


NIje to posao babice.
Posao babice je da porađa.
Dula nema veze s porađanjem, njen posao nije da porađa.
maca22 maca22 00:42 01.05.2009

Re: Pomak

rastinjak
Zar si zaboravila ? link

A da. Hvala na podsecanju. Izivnite na zbunjivanju.

Ne znam... ali ako bi nase dule bile nezaposlene babice i pedijatrijske sestre...onda bi bar ove dula-babice mogle sve...?
sladjamk sladjamk 16:37 30.04.2009

Ma jedno veliko bravo i za tekst i za

pesmicu i naravno velika preporuka!
elastigirl elastigirl 16:53 30.04.2009

Super vesti

Samo napred...

A sto se gripa tice, kod mene u firmi su se fenomenalno spremili za isti... Koleginica sa sprata se u nedelju vratila sa odmora u Meksiku, a vec danas su je (pravovremeno!) oterali kuci na nedelju dana... A inkubacija traje 2-7 dana, sto znaci da iako do sada nije bila bolesna moze tek u subotu da se razboli, a do sada je mogla sve nas da zarazi
peratrta peratrta 16:57 30.04.2009

Hm...

Zahtevi za: Prisustvo supruga, partnera porodjaju ?
Hmm, Ne postiji morbidniji, odvatniji, gluplji predlog za koji sam čuo u svom životu...
Muževi koji izraze želju da to gledaju, prisustvuju, su zapravo veći egzibicionisti i mrzitelji svojih žena-no iko.
To je moj čvrst i konačan stav, sud, i mogu da ga obrazlažem sa 100 puta jačim argumentima Protiv, no bilo ko da je Za.
dr. Stanojević je čisti genije, vlada tematikom i argumentima ko niko, svi njegovi oponenti su tragikokomični.
nimulid nimulid 17:10 30.04.2009

Re: Hm...

To je moj čvrst i konačan stav, sud, i mogu da ga obrazlažem sa 100 puta jačim argumentima Protiv, no bilo ko da je Za.


Daj tri protiv. Zivo me zanima
peratrta peratrta 17:27 30.04.2009

Re: Hm...

nimulid
To je moj čvrst i konačan stav, sud, i mogu da ga obrazlažem sa 100 puta jačim argumentima Protiv, no bilo ko da je Za.Daj tri protiv. Zivo me zanima


E ako je baš živo zanimanje:

1. Toj čin ne voli da gleda ni sam ginekolog, ali to on bar radi za pare , a i zanimanje mu je.
2. Čin porodjaja čak i kod žena izaziva traume, a šta tek reći za muškarca koji to gleda...
3. Najvažniji razlog da muškarac ne prisustvuje porodjaju je taj, što scene i radnje koje se tamo dešavaju mogu na njemu da ostave trajne posledice, kao psihičke, tako fizičke...može da mu se ogadi budući sex-ualni čin za ceo život i sa tom partnerkom, i sa svim budućim eventualnim parnerkama, ženama.
4. Mene sad živo i mrtvo zanima, da mi neko da bar tri kontra -razloga, to jest ZA ...ima li tih genijalaca, genijalki, a još ako oni budu jači od mojih, pa taj može da ide odmah za nominaciju NOBELA.
nimulid nimulid 17:41 30.04.2009

Re: Hm...

E ako je baš živo zanimanje:

1. Toj čin ne voli da gleda ni sam ginekolog, ali to on bar radi za pare , a i zanimanje mu je.
2. Čin porodjaja čak i kod žena izaziva traume, a šta tek reći za muškarca koji to gleda...
3. Najvažniji razlog da muškarac ne prisustvuje porodjaju je taj, što scene i radnje koje se tamo dešavaju mogu na njemu da ostave trajne posledice, kao psihičke, tako fizičke...može da mu se ogadi budući sex-ualni čin za ceo život i sa tom partnerkom, i sa svim budućim eventualnim parnerkama, ženama.
4. Mene sad živo i mrtvo zanima, da mi neko da bar tri kontra -razloga, to jest ZA ...ima li tih genijalaca, genijalki, a još ako oni budu jači od mojih, pa taj može da ide odmah za nominaciju NOBELA.


1. Ginekolpgi je to posao. A poslove sami biramo
2. Cin porodjaja izaziva traume kod zena jer su porodjajni bolovi najveci bolovi. U svakom medicinskom udzbeniku za srednju skolu pise da je porodjaj granica izmedju zivota i smrti. A muskarac, odnosno otac deteta bi trebao da se oseca privilegovanim jer prisustvuje jednom savrsenom trenutku
3. Taj kome porodjaj ogadi sex , ne zna sta je sex
4. Nominuj me za NOBELA
peratrta peratrta 17:52 30.04.2009

Re: Hm...

nimulid
1. Ginekolpgi je to posao. A poslove sami biramo2. Cin porodjaja izaziva traume kod zena jer su porodjajni bolovi najveci bolovi. U svakom medicinskom udzbeniku za srednju skolu pise da je porodjaj granica izmedju zivota i smrti. A muskarac, odnosno otac deteta bi trebao da se oseca privilegovanim jer prisustvuje jednom savrsenom trenutku3. Taj kome porodjaj ogadi sex , ne zna sta je sex4. Nominuj me za NOBELA


Ti nisi za Nobela..
Ti si rodjena za srpsku politiku.
Gde je moguće objasniti kvadraturu kruga...
-Svaki tvoj odgovor je čista floskula, opšte mesto.
-Pa i Mineri su izabrali da budu Mineri, a taj posao je narizičniji na svetu, i sad da bi njegova žena pokazala da voli njenog Minera, mora da mu sedi u krilo dok on razmontirava kasetnu bombu.
-Ovo nije tema za šaljive komentare, a pogotovu Nobela ne daju za VIC-eve kakve si gore napisala.
nimulid nimulid 19:39 30.04.2009

Re: Hm...

Cemu ovakve reci.
Mislim da za to nema potrebe.
Jel hoces da kazes da treba da zalimo akusere jer rade svoj posao
Ili da je miniranje isto sto i porodjaj. Ili da je donosenje na svet jednog zivota sramno
lucidalina lucidalina 20:49 30.04.2009

Re: Hm...

peratrta
Zahtevi za: Prisustvo supruga, partnera porodjaju ?
Hmm, Ne postiji morbidniji, odvatniji, gluplji predlog za koji sam čuo u svom životu...
Muževi koji izraze želju da to gledaju, prisustvuju, su zapravo veći egzibicionisti i mrzitelji svojih žena-no iko.
To je moj čvrst i konačan stav, sud, i mogu da ga obrazlažem sa 100 puta jačim argumentima Protiv, no bilo ko da je Za.
dr. Stanojević je čisti genije, vlada tematikom i argumentima ko niko, svi njegovi oponenti su tragikokomični.


juuuuuuuuuuuu kako je neko isfrustriran. koliko porodjaja si draga imala?
dunja73 dunja73 20:56 30.04.2009

Re: Hm...

Muževi koji izraze želju da to gledaju, prisustvuju, su zapravo veći egzibicionisti i mrzitelji svojih žena-no iko.
To je moj čvrst i konačan stav, sud, i mogu da ga obrazlažem sa 100 puta jačim argumentima Protiv, no bilo ko da je

jaooo
pa nemas pojma koliko ti muz znaci na porodjaju ,
nikad ne moze babica da ti pomogne koliko muz(decko , partner)
Prvo sigurnije se osecas , pa ti prinosi vodu ,pa ti drzi masku za kiseonik naprimer ,
sve sto ti je u tim trenucima potrebno , mnogo je jednostavnije reci muzu
nego personalu ,
a zmu zauzvrat dobije to zadovoljstvo da presece licno vrpcu
i da andjela odmah dodirne.....


nimulid nimulid 21:03 30.04.2009

Re: Hm...


uuuuuuuuuuuu kako je neko isfrustriran. koliko porodjaja si draga imala
?


takamatsu takamatsu 15:01 01.05.2009

amazing :)))

1. Toj čin ne voli da gleda ni sam ginekolog, ali to on bar radi za pare , a i zanimanje mu je.
2. Čin porodjaja čak i kod žena izaziva traume, a šta tek reći za muškarca koji to gleda...
3. Najvažniji razlog da muškarac ne prisustvuje porodjaju je taj, što scene i radnje koje se tamo dešavaju mogu na njemu da ostave trajne posledice, kao psihičke, tako fizičke...može da mu se ogadi budući sex-ualni čin za ceo život i sa tom partnerkom, i sa svim budućim eventualnim parnerkama, ženama.
4. Mene sad živo i mrtvo zanima, da mi neko da bar tri kontra -razloga, to jest ZA ...ima li tih genijalaca, genijalki, a još ako oni budu jači od mojih, pa taj može da ide odmah za nominaciju NOBELA.


Poneki razlog protiv:
1. ordinarna glupost. Ispade da ginekolozi, kao i drugi lekari, "trpe" "gadosti" za pare, a to je samo vaš belief window. Ja, recimo, smatram da mnogi direktori banaka "trpe" DALEKO veće (prave) gadosti za daleko veće pare... Ima li išta što vi volite u vašoj profesiji? Ili "trpite" "gadosti" - a za pare? De, da čuje matori Takamatsu....:).
2. PRISUSTVOVANJE druge žene ("dule" porođaju joj neće izazvati traume, ne bojte se. Pogledajte srednjoškolce medicinske škole u porođajnoj sali - niko se, bogami, ne izvrće. Mislim, moguće je da je poražavajuće za vaše poimanje stvari, ali ima čak i dece kojima nije gadost :).
3. Da li govorite o odraslim muškarcima? :) Mislim - odraslim-odraslim? :)
Znam poprilično muškaraca koji su prisustvovali porođaju, i - zamislite - ni njima ni njihovim brakovima nije ništa strašno bilo, dapače - slučajno znam četvoricu koji su prisustvovali rođenju i drugog i trećeg deteta, svojom voljom (što implicira da im je seksualni život ostao očuvan, jel'da :), a - zamislite - i da imaju svoju glavu na ramenima, tj. umeju sami da odluče :). Mislim, znam da zvuči neverovatno, ali eto da mi verujete na reč...
4. ZA imam samo jedan razlog: ako buduća majka i otac deteta jasno žele da otac deteta prisustvuje porođaju, treba im to omogućiti.
Intimno sam protiv, ali iz nekih sasvim drugih, ličnih razloga, ako će vam biti lakše :), ali svako treba da ima PRAVO na svoju odluku.

A ti "protiv" fazoni tipa "zagađenja", na to mogu samo da se nasmejem.... u porođajnoj sali se itekako može videti po nekoliko učenika srednjoškolaca na praksi, studenata, specijalizanata, čak sam viđala i čistačicu u sred radnog vremena (radno vreme porodilišta je ipak od 00-24 :), te o tome zaista ne bih.
O prisustvu oca u operacionom bloku ne bih, ne bih ni slučajno to dozvolila, to je sasvim druga priča, a sasvim treća je koliko u našem srpskom medicinskom svetu postoji aseptičnih sala za operacije - taj deo ofiranja medicinske struke ću da preskočim...

Hvala na ponudi, ali Nobel mi nije nikad nešto imponovao, ni zbog para. Imam neke principe, znate.... :))).
takamatsu takamatsu 15:07 01.05.2009

To: PeraTrta

Svaki tvoj odgovor je čista floskula, opšte mesto.


Da ne bude neke zabune, ja znam vrlo precizno o čemu govorim :).
P.S. Nomen est omen, beše li.....?
jednatanja jednatanja 17:08 30.04.2009

Vanredni ginekolog

Ovaj predlog za izbor ginekologa se čini korektan, mada meni lično 50 hiljada kazne izgleda kao dosta velika suma, ko bi je uterivao, šta ako je lekar bio bolestan, ili na godišnjem odmoru, itd?

U Nemačkoj sam na drugom porodjaju uzela dodatno privatno osiguranje, samo za porodjaj, jer tim dodatnim osiguranjem dobijate pravo da vas poradja "Oberarzt", tj, iskusan ginekolog ili sam načelnik (mada niko ne garantuje da je dobar, i ne morate ga upoznati pre porodjaja). Pošto bolnica u kojoj sam se poradjala nije bila velika, tj, imala je samo 4-5 Oberarzta, i naravno svi su bili na spavanju u pola dva noću kada je mališa navalio napolje. Babica je brže-bolje jednog pozvala telefonom, i on je za pola sata došao, i onakva u bolovima sam primetila da je čovek mamuran, da sam ga trgla iz najdivnijeg sna, a pored njega je stajao mladi, sasvim ok, simpatičan lekar koji me je i primio ali nije smeo da me pipne jer sam imala "privatno osiguranje". Posle mi malo bilo krivo, pogotovo jer je porodjaj bio brz i bez komplikacija...Ne znam koliko je taj njegov dolazak koštao (mada bih mogla da proverim). Poenta ove priče, bolnica je ta koja snosi odgovornost ako se "Oberarzt" ne pojavi da porodi privatnog pacijenta (ne znam koje su kazne), ali do toga vrlo retko dolazi jer se zna koji "Oberarzt" je dežuran svake noći. Moj privatan ginekolog koji je vodio trudnoću nije smeo da me porodi u bolnici, jer tamo nije zaposlen, to mi je jednom prilikom rekao kad sam pitala.

Mene lično iznenadjuje da bi Dr.Stanojević dozvolio da dolaze privatni ginekolozi -čudi me da je i zakonski tako nešto lako izvodljivo kod nas, ali shvatam da je za trudnice to od velikog značaja,.

EDIT (evo iskopala sam račune sa porodjaja plus 2 dana boravka u bolnici, u evrima):

Prvi račun:
Porodjaj (prirodni bez komplikacija): 1526,65
Sopstvena soba: 348,57
Takse (ima ih par, neću sve navoditi): 103,92
Ukupno: 1979,04
Državno osiguranje platilo 1630,47 (znači sve gore minus privatna soba)

Drugi račun:
Dodatni račun za porodjaj (znači sve što je uradio "vanstandardni" lekar plus sve vizite sledeća 2 dana): 512,18
PDA (epidural): 144,96

Znači sve preko 1630,47 plaćam ja, ili privatno osiguranje ako ga pacijent ima.




dunja73 dunja73 17:31 30.04.2009

Re: Vanredni ginekolog

Moj privatan ginekolog koji je vodio trudnoću nije smeo da me porodi u bolnici, jer tamo nije zaposlen, to mi je jednom prilikom rekao kad sam pitala.

Tanja
znas kako kod mene gde sam ja
moj zenski doktor ima privatnu ordinaciju sa jos dva dr. , kuca do bolnice
a ujedno je i Oberartz u bolnici
ovamo ides kod njega ,vodi ti trudnocu ,a radi i u bolnici ...pojma nemam ..nikad mi i nije bilo jasno kako?
A za dodatno osiguranje , zavisi sve od kvaliteta bolnice , od grada do grada
tako da u nekoj bolnici u provinciji mozes 5 puta bolju uslugu da dobijes
nego u vecem gradu sa dodatnim osiguranjem i obrnuto...
jednatanja jednatanja 17:49 30.04.2009

Re: Vanredni ginekolog

a ujedno je i Oberartz u bolnici


Dunja, da, znam da je Oberarzt-ima dozvoljeno da se bave privatnom praksom, ali obrnuto nije tačno, da svaki doktor može da poradja u bolnici.

Dodatno osiguranje je diskutabilno...za ovu sumu gore sam morala dobro da se pomučim da mi je vrate, hteli su 100 papira da im šaljem, i verovatno nikad više ga neću uzimati.
maca22 maca22 18:15 30.04.2009

Re: Vanredni ginekolog

jednatanja

Mene lično iznenadjuje da bi Dr.Stanojević dozvolio da dolaze privatni ginekolozi -čudi me da je i zakonski tako nešto lako izvodljivo kod nas, ali shvatam da je za trudnice to od velikog značaja,.

Ne privatni ginekolozi, vec privatne dule.
dunja73 dunja73 19:57 30.04.2009

Re: Vanredni ginekolog

EDIT (evo iskopala sam račune sa porodjaja plus 2 dana boravka u bolnici, u evrima):

ja ne kapiram ,zasto placas PDA?
cekaj jesi li ti privatno osigurana
ja sam kod bkk sve oni preuzimaju ,doduse u bolnici gde sam ja se rodi po 5 beba sedmicno
tako da uglavnom zene budu same u sobi..(crni humor ,ali istina)
jednatanja jednatanja 10:04 01.05.2009

Re: Vanredni ginekolog

ja ne kapiram ,zasto placas PDA?


Mislim da je ovo tarifa za Oberarzt anesteziologa, a da je glavnica PDA cene uračunata u onu gore veću sumu....Kao što rekoh, osigurana sam državno ali sam specijalno za porodjaj uzela dodatno privatno osiguranje. Sada ga više nemam.
Hansel Hansel 18:04 01.05.2009

Re: Vanredni ginekolog

Prvi račun:
Porodjaj (prirodni bez komplikacija): 1526,65
Sopstvena soba: 348,57
Takse (ima ih par, neću sve navoditi): 103,92
Ukupno: 1979,04
Državno osiguranje platilo 1630,47 (znači sve gore minus privatna soba)

Drugi račun:
Dodatni račun za porodjaj (znači sve što je uradio "vanstandardni" lekar plus sve vizite sledeća 2 dana): 512,18
PDA (epidural): 144,96

Znači sve preko 1630,47 plaćam ja, ili privatno osiguranje ako ga pacijent ima.
Da li ovo znači da će cene kod nas biti iste ili veće nego u Evropi? Mislim, ništa novo, mnoge stvari su ovde skuplje, a na naše plate, al' samo da se konstatuje...
djina.unuka_evdokija djina.unuka_evdokija 18:00 30.04.2009

A sta bi bilo...

Da li je negde (nisam previse upucena u dokumentaciju) pomenuta mogucnost da se te dule obuce i opreme da trudnicama kod njihovih kuca rade odredjene analize, recimo vadjenje krvi, uzimanje uzoraka urina, brisevi.. Mozda, samo mozda, ako bi svaka trudnica imala svoju dulu, koju moze da odbije, i koju bi imala mogucnost da povede na porodjaj, mozda bi se mogla uspostaviti nekakva saradnja izmedju centara za socijalni rad, skolica za trudnice, ginekologa, laboratorija i pedijatara, pa da se na vreme primete neki, puj ne daj boze slucajevi, psihicki problemi kod trudnice, maltretiranje u porodici, pa zasto da ne, i da te dule obaveste trudnicu o njenim pravima pre i posle porodjaja u smislu decijeg dodatka i sl.
Jel lupam gluposti?
Djina
Unfuckable Unfuckable 19:58 30.04.2009

Re: A sta bi bilo...

Jel lupam gluposti?


uz dužno poštovanje...hajde da smanjimo doživljaj kreativnog ispoljavanja
u prevodu : ne komplikujmo
takamatsu takamatsu 15:11 01.05.2009

Re: A sta bi bilo...

Jel lupam gluposti?


Đina,
meni ne deluje da lupate gluposti, ali ako se dobro sećam nekadašnje organizacije Službe (od pre par decenija, lol), to bi trebala (i mogla) da radi patronaža. Potpuno isto kao što je nekad patronaža išla kod porodilja po kućama, da vidi koja je situacija, da objasni, pomogne, kupa dete prvih nekoliko dana, kontroliše pupak, sagleda socijalne uslove, pa i još neke druge...
Ali, ja pričam o drugoj...državi, ipak :). SFRJ....

P.S. Pozdravite bakicu :).
djina.unuka_evdokija djina.unuka_evdokija 15:18 01.05.2009

Re: A sta bi bilo...

Pa tako mi se i ucinilo da sam slusala od majke, Evde i familije... Ne znam zasto to vise prakticno i ne postoji, sve se svelo na par poseta posle porodjaja. Ali nisam bila sigurna.
Va/karima/su?
Djina
takamatsu takamatsu 19:05 01.05.2009

Re: A sta bi bilo...

Pa tako mi se i ucinilo da sam slusala od majke, Evde i familije...


Znate i sami, Đina, nema para. A verujte da sam u nedelju iz prevelike blizine gledala kuda "neke" pare u zdravstvu "odlaze", pa mi dva dana nije bilo dobro. Kao učenica srednje škole (pedijatrijska sestrica, lol) sam i ja išla u patronažu, ali to je bilo negde do 1980. godine, već je i Bog zaboravio :), onda znate o kojoj vremenskoj distanci govorim. Na žalost, ja sa tim nemam veze odonda, a i bolje da ne znam ništa.
Zato sam i zadivljena Krugolinom, malo fali da počnem njenu sliku da nosim :).

(Wakarima shita - naru hodo :). Ana/ta Đina ga i i :). De su Musha...Kagebushi :(. Isuse, kako nemam pojma, davno beše, lol)
djina.unuka_evdokija djina.unuka_evdokija 20:32 01.05.2009

Re: A sta bi bilo...

A ja se mislim da je okacim pored ikone... Malo se salim, ali i tu ima istine....
Ne znam, nisam se upustala u problematiku, ali znam da bih jako volela da imam nekog ko ce mi strpljivo odgovarati na milion tupavih pitanja kad sledeci put budem trudna.... A ne da cimam sveze porodjene mame iz okoline...
Inace, moje znanje japanskog datira iz 1991, pa je samim tim vise zaboravljeno nego zapamceno, ali da probamo,
ありがとう
私たちに会えてよかったです,
a posto nikad nisam ucila pronunciation of the Japanese language, prevescu:
Hvala, drago mi je da smo se upoznale!
(uh, jedva nadjoh njihove idiograme)
djina.unuka_evdokija djina.unuka_evdokija 20:32 01.05.2009

Re: A sta bi bilo...

A ja se mislim da je okacim pored ikone... Malo se salim, ali i tu ima istine....
Ne znam, nisam se upustala u problematiku, ali znam da bih jako volela da imam nekog ko ce mi strpljivo odgovarati na milion tupavih pitanja kad sledeci put budem trudna.... A ne da cimam sveze porodjene mame iz okoline...
Inace, moje znanje japanskog datira iz 1991, pa je samim tim vise zaboravljeno nego zapamceno, ali da probamo,
ありがとう
私たちに会えてよかったです,
a posto nikad nisam ucila pronunciation of the Japanese language, prevescu:
Hvala, drago mi je da smo se upoznale!
(uh, jedva nadjoh njihove idiograme)
takamatsu takamatsu 20:55 01.05.2009

Re: A sta bi bilo...

Mislim da je često vrlo opasno pitati druge porodilje, razne sveznajuće tete iz okoline i slično, jer verujte da ono što najčešće viđam je - da samo jezivo naplaše trudnicu, najčešće praznovericama i poluistinama. No, ako ćemo fer, ja često ratujem i zovem čak i druge doktore zbog budalaština koje su servirali trudnici, te ni medicinsko osoblje nije neka garancija... a one, stare patronažne sestre....možda više i ne postoje. Bog zna.


(Wakarima shita - naru hodo :). Ana/ta Đina ga i i :). De su Musha...Kagebushi :(.

Ovo bi otprilike znacilo: Jasno mi je - vidim :). Vrlo ste inteligentni, Djina :). Ja sam samo žena-ratnik...nevidljivi ratnik :(. Meni je skromno znanje od sporta, i to vrlo jedva i vrlo odavno :).

djina.unuka_evdokija djina.unuka_evdokija 21:11 01.05.2009

Re: A sta bi bilo...

O, hvala na komplimentu! Nema to veze sa inteligencijom, davno bilo pa se zaboravilo....
A mene je majka gajila po "receptu" jedne stare patronazne sestre, koja je po prici moje mame, dolazila cetiri puta nedeljno da joj daje injekcije za odrzavanje trudnoce, a kad su mene doneli iz porodilista, sedam dana svaki dan je dolazila bar na 5 min u obilazak, pa posle jos dva, tri obilaska do treceg meseca. I sve je uputila moju mamu, gde otvara bolovanje, kome prijavljuje dete, kog pedijatra da izabere....
Kad je poceo porodjaj, mama je zvala, Dusica dosla, pogledala je i poslala ih, nju i tatu u bolnicu...
A sve one sitnice koje nas bune, kad uvesti cvrstu hranu, zasto sme/ne sme ova ili ona vrsta hrane, koliko, kada, kako... Bila je uvek tu, sa spremnim odgovorom i na pitanja kojih ne mozes bas odmah da se setis...
Koliko je to bio njen posao a koliko dobra volja i ljudskost, ne znam.... Ali, po njenom receptu sam ja odgajila dve mladje sestre od ujaka, i moju cerku, sve kako je Dusica naucila moju mamu a ona pisala u svescicu...
I dan danas je ta svescica mala biblija friskim mamama u porodici....
i ja bih jednu Dusicu kad opet krenem u tu avanturu....
Pozdrav,
Djina
ocesneces ocesneces 19:23 30.04.2009

Izabrani ginekolog kao vanstandardna uslug

Posto se cesto pozivamo na praksu u inostranstvu, evo mog priloga na ovu temu. Ja sam se porodila u Kanadi i pored svih ostalih divnih tekovina, otac na porodjaju, divan odnos osoblja.... nije moguce da doktor koji vodi trudnocu bude i na porodjaju ako vi to zelite. Jedino ako se slucajno potrefi u smeni. Meni nije predoceno da postoji bilo kakva mogucnost, cak ni u vidu vanstandardne usluge, da bih mogla da biram doktora koji ce biti prisutan za vreme porodjaja.
nimulid nimulid 19:58 30.04.2009

Re: Izabrani ginekolog kao vanstandardna uslug

Jedino ako se slucajno potrefi u smeni. Meni nije predoceno da postoji bilo kakva mogucnost, cak ni u vidu vanstandardne usluge, da bih mogla da biram doktora koji ce biti prisutan za vreme porodjaja

Meni licno bi to mnogo vise znacilo, kada sam se poradjala, od prisustva babice ili dule. Ne razumem zasto je to problem i to ne samo kod nas?
Unfuckable Unfuckable 20:06 30.04.2009

Sve ovo zvuči

kao dobre vesti, hm ?
Hajd' prvo crnjak :
tko zna šta u Ministarstvu znaju o ovom novom gripu što mi ne znamo, pa k'o vele "ma daćemo im sve, ionako je svejedno" ...
(padam na crnjake, rekoh li već ?)

A sada malo "goriva za mašinu" :
ovo je dobar momenat da se podsetimo kako i kada je sve počelo, i da odmerimo koliko je to (malo, po mom mišljenju - a s obzirom na okolnosti pod kojima živimo) vremena prošlo od tada...
da se prisetimo okoštalih i nelogičnih reakcija Nadležnih u početku i da uporedimo to sa ovim sada što trenutno imamo.
Čestitke Krugolini, što reče AD gore "Ipak se kreće!"
anastasija.p anastasija.p 20:33 30.04.2009

Re: Sve ovo zvuči

Kao da mi citas misli...
Upravo razmisljam o tome kako da sumiram akciju od samog pocetka :)
Ovo treba da bude pozitivan primer za sve buduce gradjanske inicijative.
Krugolinin primer :)
4krofnica 4krofnica 21:45 30.04.2009

Re: Sve ovo zvuči

ja sam se i ulogovala prvi put kad sam cula pricu kengurice/
zene stvarno mogu o tome iznova i iznova.
i ja.
a nesto mi nije posebno interesantna borba da muz=decko=ljubavnik bude prisutan porodjaju, nekapiram..
ja sam za to da postoji kao opcija, da nema nikakvih problema ako neko hoce to, ali sad da je to nesto super spec..
ja ne bih terala moga da dodje, neznam sta bi on meni tu pomogao kad nema pojma sa materijom, mene zanima sta ce biti sad, da me neko vodi kroz ceo proces...verujem da bih histerisala na njega a on jadan nema pojma sta mi je, ko bi skapirao to ludilo dok ga nedozivis...
a za placanje 50ilj mislim da bi to sigurno postao obrazac za lekare.
dunja73 dunja73 21:58 30.04.2009

Re: Sve ovo zvuči

ja ne bih terala moga da dodje

razlika je nekoga terati ili kad to taj neko zeli , oseca i hoce...
da se razumemo......
4krofnica 4krofnica 22:03 30.04.2009

Re: Sve ovo zvuči

razumemose
dunja73 dunja73 22:09 30.04.2009

Re: Sve ovo zvuči

razumemose

e, a taj neko
nenateran ,
nestrasljiv,
nepsihouzrujan ,
negadljiv ,
neistraumatiziran ..hoce jednostavno da drzi zenu za ruku
u provincijskoj bolnici negde u Sumadiji ....
4krofnica 4krofnica 22:25 30.04.2009

Re: Sve ovo zvuči

okidoki.
rispekt.
(znaci u sumadiji su ti muskarci ipo,jeb ga- ja nasla ovog kilavog u bgd)
dunja73 dunja73 23:15 30.04.2009

Re: Sve ovo zvuči

znaci u sumadiji su ti muskarci ipo,jeb ga- ja nasla ovog kilavog u bgd

nije poenta porodiliste gde ?
to sam samo primera radi navela ..
acky acky 23:38 30.04.2009

Re: Sve ovo zvuči

@ krofnica
neznam sta bi on meni tu pomogao kad nema pojma sa materijom, mene zanima sta ce biti sad, da me neko vodi kroz ceo proces...verujem da bih histerisala na njega a on jadan nema pojma sta mi je, ko bi skapirao to ludilo dok ga nedozivis...

jeb ga- ja nasla ovog kilavog u bgd


A da se upozna malo s materijom, a i ako je trezveniji od tebe što bi histerisala, možda bi bolje shvatio to šta se događa, pa ti strpljivije i upornije (nego neka babica ) smirivao to ludilo u koje potencijalno misliš da upadaš...
ne mora čovek sve da doživi da bi stekao sliku kako je, može i empatija, ili prosto logika kad vidi tvoju reakciju

ko zna, možda ukapiraš da uopšte nije kilav, nekad nas ljudi iznenade u kritičnim situacijama...

ovo sve za slučaj da ti samo predpostavljaš da ga nije dobro povesti, a nisi ga u stvari pitala, ili pokazala da bi to možda želela...
pošto nisi napisala da li i on neće...
4krofnica 4krofnica 08:48 01.05.2009

Re: Sve ovo zvuči

aman pa to je samo sala bila!
nit' je on kilav
(nit' sam ja histerisala)
izvin'te na neozbiljnosti...
scabies scabies 20:54 30.04.2009

sastanak

Jedino što je jasno jeste da postoji opasnost da se uvođenjem ove mere žene počnu "vaspitavati" od strane lekara da pošto-poto moraju da nađu te novce, inače će proći ko bose po trnju s dežurnom ekipom.
Mislim da sam vec rekla da ne verujem u taj scenario. Mislim-to sa umisljajem je malo sporno. Ja i dalje tvrdim da je logicno ocekivati veci trud i manje neprijatnosti na relaciji aqser-porodilja za 50000din, ali u smisljen los tretman onih koje nisu platile, sa ciljem da se "vaspitaju" stvarno ne mogu da poverujem!
Izbor babice? Zasto da ne. Mozda cak da se organizuju timovi za iznajmljivanje. Pa aqser izabere babicu sa kojom hoce da radi. Narocito zato sto trudnice i nisu u prilici da upoznaju babice pre porodjaja, dok ginekologa vec imaju priliq da upoznaju pa samim tim da biraju same, a ne samo da slusaju tudje preporuke. Ili Unf misli da i ja lupam gluposti?
Naravoučenije: ne verujte svemu što vidite na televiziji!
Ja pogresno zakljucila: ne verujte svemu sto kaze Ministar!
nimulid nimulid 21:06 30.04.2009

Re: sastanak

timovi za iznajmljivanje. P




Ja odlicno prosla sa dezurnom ekipom. I havala im na tome a oni sto su trazili 500 eur ispod zita nisu se ni pojavili
riodejeneiro riodejeneiro 21:24 30.04.2009

Re: sastanak

To je zbog nimulida!!!
nimulid nimulid 21:36 30.04.2009

Re: sastanak



To je zbog nimulida!!!



Ja ko lala, sve priznajem, samo me nemojte muciti. Dovoljno mi je bilo u porodilistu
scabies scabies 12:27 01.05.2009

Re: sastanak

Ili Unf misli da i ja lupam gluposti?
E, od kada mi nisi rekao da pricam gluposti...Pocinjem da se brinem-samo ne znam da l' za sebe ili za tebe Ne mozemo vise k'o ljudi ni da se svadjamo
lucidalina lucidalina 20:58 30.04.2009

malo pojasnjenje

ginekolog akuser ne poradja zenu, nego samo asistira i ulece ako ne nesto poslo naopako
babica (iliti akuserska sestra) poradja zenu
dula je sa porodiljom u nekad duzem, nekad kracem periodu otvaranja, pre nego sto beba krene napolje, a boliiiiii. ona moze da masira, da povede porodilju u wc, da je tesi, vlazi usta. eto. ja nisam medicinarka, samo sam radoznala pa sam ispitala babicu koja je bila sa mnom na drugom porodjaju. nisam bila u panici pa smo se lepo ispricale dok nisu poceli jaci bolovi pa sam morala da disem...

krugolina, svaka cast.
ja i dalje nudim pomoc u pisanju projekata, posto si jednom postavila pitanje "odakle nam para". iz stranih donacija. kao i sve ostale nevladine ogranizacije (udruzenja gradjana, u srbiji)
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:33 30.04.2009

Re: malo pojasnjenje

ja i dalje nudim pomoc u pisanju projekata, posto si jednom postavila pitanje "odakle nam para". iz stranih donacija. kao i sve ostale nevladine ogranizacije (udruzenja gradjana, u srbiji)


Ma, pa konkurišemo mi za to, znamo mi sve to, nego sve to traje mesecima... te rok za podnošenje predloga projekta... te toliko i toliko meseci dok oni odluče... pa dok uplate... a nama se žuri, sve se brzinom svetlosti odigrava.

Inače, dobili smo prve novce, od BCIFa, za projekat "aktivnih zajednica". Više o tome u jednom od narednih blogova.
lucidalina lucidalina 21:19 01.05.2009

Re: malo pojasnjenje

Krugolina Borup
ja i dalje nudim pomoc u pisanju projekata, posto si jednom postavila pitanje "odakle nam para". iz stranih donacija. kao i sve ostale nevladine ogranizacije (udruzenja gradjana, u srbiji)


Ma, pa konkurišemo mi za to, znamo mi sve to, nego sve to traje mesecima... te rok za podnošenje predloga projekta... te toliko i toliko meseci dok oni odluče... pa dok uplate... a nama se žuri, sve se brzinom svetlosti odigrava.

Inače, dobili smo prve novce, od BCIFa, za projekat "aktivnih zajednica". Više o tome u jednom od narednih blogova.


znam da traje ali se isplati... BCIF obicno ne daje velike novce, ali je jednostavnija procedura. odlican pocetak, znaci ima i znanja osim volje (koja je naravno bitnija, znanje se moze steci, volju ili imas ili nemas, je l), pa je to u super pravcu krenulo! mislim, da mi je jednom neko pricao da ce u zemlji Srbiji neko ovako nesto, samo na misice izgurati, rekla bih mu da je lud. ali ovo je bitno, da se i nastavi.

pozz
lucidalina lucidalina 21:19 01.05.2009

Re: malo pojasnjenje

Krugolina Borup
ja i dalje nudim pomoc u pisanju projekata, posto si jednom postavila pitanje "odakle nam para". iz stranih donacija. kao i sve ostale nevladine ogranizacije (udruzenja gradjana, u srbiji)


Ma, pa konkurišemo mi za to, znamo mi sve to, nego sve to traje mesecima... te rok za podnošenje predloga projekta... te toliko i toliko meseci dok oni odluče... pa dok uplate... a nama se žuri, sve se brzinom svetlosti odigrava.

Inače, dobili smo prve novce, od BCIFa, za projekat "aktivnih zajednica". Više o tome u jednom od narednih blogova.


znam da traje ali se isplati... BCIF obicno ne daje velike novce, ali je jednostavnija procedura. odlican pocetak, znaci ima i znanja osim volje (koja je naravno bitnija, znanje se moze steci, volju ili imas ili nemas, je l), pa je to u super pravcu krenulo! mislim, da mi je jednom neko pricao da ce u zemlji Srbiji neko ovako nesto, samo na misice izgurati, rekla bih mu da je lud. ali ovo je bitno, da se i nastavi.

pozz
anastasija.p anastasija.p 21:14 30.04.2009

Nesto i o temi :)

2. Predlog projekata obučavanja dula


Ovaj predlog zvuci odlicno.
Neko rece da je to posao babica... jeste, ali u ovom slucaju dula je to SAMO za tu zenu, nema druge porodilje ni obaveze.

6. Izbor porodilišta

Reče ministar u emisiji "Uvećanje" u kojoj smo zajedno gostovali da porodilja može da bira porodilište. Par nedelja kasnije, prilikom posete porodilištu u Pančevu, čuli smo od zaposlenih da Fond to ne priznaje.

Ne kapiram zasto to fond ne priznaje. Porodila se neka zena u Novom Sadu ili Smederevu, kakve to veze ima sa fondom i cenom porodjaja?
Trosove prevoza ne placa fond...
Mozda neko zna da nam objasni ovu problematiku sa fondom.
nimulid nimulid 21:25 30.04.2009

Re: Nesto i o temi :)

Trosove prevoza ne placa fond...


Ne placa troskove prevoza, ali praca roditeljski dodatak, placa troskove boravka u porodilistu. A fond socijalnog zdravstvenog osiguranja se finansira od uplata prema mestu prebivalista. Ne znam .ali pretpostavljam da ovo ima neku vezu
anastasija.p anastasija.p 22:05 30.04.2009

Re: Nesto i o temi :)

Znam da ima veze sa mestom zapolslenja ili sa prebivalistem.
Ali sustinski STA JE SKUPLJE ZA FOND ako se neko porodi u drugom mestu?
Troskovi boravka u porodilistu postoje i u jednom i u drugom porodilistu.
nimulid nimulid 22:10 30.04.2009

Re: Nesto i o temi :)

Ali sustinski STA JE SKUPLJE ZA FOND ako se neko porodi u drugom mestu[
Troskovi boravka u porodilistu postoje i u jednom i u drugom porodilistu


isto kao sto ne mpzes da se lecis od gripa u bilo kom domu zdravlja, jer ti se doprinosi uplacuju prema mestu prebivalista. Pa onda taj famozni roditeljski dodatak, pa onda ovo, pa ono
anastasija.p anastasija.p 22:29 30.04.2009

Re: Nesto i o temi :)

Ako se ne varam mozes da ides kod lekara opste prakse svuda po Srbiji.
Ne mozes kod specijaliste, ako nisi hitan slucaj.

To i dalje nije odgovor sta je to za ukupan fond skuplje, kad oni placaju sve to i ako se neko porodi u mestu prebivalista...

Sta je tacno za moj fond skuplje ako se ja porodim u drugom gradu?

Meni je to samo geografija.

Pitam ako neko stvarno poznaje problematiku.
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:35 30.04.2009

Re: Nesto i o temi :)

Sta je tacno za moj fond skuplje ako se ja porodim u drugom gradu?

Meni je to samo geografija.

Pitam ako neko stvarno poznaje problematiku.



Ne poznajem problematiku, samo nagađam.
Šta ako nahrupe iz unutrašnjosti svi za Beograd?
Ili, svi iz Vojvodine za Novi Sad?
Porodilišta su projektovana da prime koliko određena teritorija u proseku godišnje ima porođaja.
Jednostavno, mislim da bi se upravo geografija totalno poremetila, ne neophodno finansije.
Dakle - ne znam pouzdano.
Nagađam.
nimulid nimulid 22:43 30.04.2009

Re: Nesto i o temi :)

Šta ako nahrupe iz unutrašnjosti svi za Beograd?
Ili, svi iz Vojvodine za Novi Sad?


A zasto bi to radili?
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:45 30.04.2009

Re: Nesto i o temi :)

A zasto bi to radili?


Pa, nemam pojma, nagađam!
Možda misle da je ovde bolje?
U Nišu, na primer, nema epidurala.
Možda one koje hoće epidural, krenu za Beograd.
anastasija.p anastasija.p 22:51 30.04.2009

Re: Nesto i o temi :)

Izbor porodilista koci fond, kako su ti rekli.
Prosto pokusavam da vidim u cemu je problem sa fondom.

To sto nagadjas ima smisla, ali bi i pokazalo koja porodilista nisu dobra, jer ne bi imali posla.

I ako ja placam zdravstveno osiguranje, kao i neko u BG ili NS, ne vidim po cemu bi bila primorana da imam losije uslove ili losije lekare. Naravno da ne znaci da su svi lekari u ostalim gradovima losiji.

Ali npr. zivis u gradu koji ima bolnicu medju najgorima u Srbiji (po listi Ministarstva zdravlja, ne po slobodnoj proceni), ti si diskriminisan, jer si primoran tamo da se lecis...
Jer fond ne priznaje da se lecis ili porodis drugde bez uputa.
I koliko taj fond kostaju greske koje se naprave u losim bolnicama, pa ih u Beogradu "popravljaju"?
nimulid nimulid 22:52 30.04.2009

Re: Nesto i o temi :)


Šta ako nahrupe iz unutrašnjosti svi za Beograd?
Ili, svi iz Vojvodine za Novi Sad?

Moyda, ali pouzdano znam da su neka porodilista u unutrasnjosti bolja nego u Beogradu. U smislu higijene, odnosa prema pacijentima, sto se tice strucnosti osoblja, o tome ne mogu da sudim
scabies scabies 22:54 30.04.2009

Re: Nesto i o temi :)

ti si diskriminisan, jer si primoran tamo da se lecis...
Sta da ti kazem-mi smo vec diskriminisani sto zivimo u Srbiji.
anastasija.p anastasija.p 22:58 30.04.2009

Re: Nesto i o temi :)

Sto jest jest :)

Ali su neki diskrimisaniji od dugih.
100%nadoknade za trudnice... pokrajinski roditeljski dodatak... losija bolnica. A cista geografija u pitanju. Svi placamo zdravstveno osiguranje u istom procentu.

Udaljih se od teme.
Sorry :)
EDIT: Nadoknada i rod. dodatak ne idu iz zdravstvenog fonda... Ali je diskriminacija, pa ih ubacih.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana